Vad ska Sveriges försvar göra i Nato? Försvara Sverige eller tjäna USA?

5
1935

Utgivarna på Alliansfriheten.se påpekade redan för en vecka sedan inledningsvis i artikeln Försvaret är till för Sverige även vid Nato-medlemskap Javisst är Nato-medlemskap bra! – för USA-etablissemanget!

”Försvarsgarantier för Sverige har varit huvudbudskapet från regeringen under hela den blixtsnabba processen för att få igenom en ansökan om svenskt Nato-medlemskap.
När nu en majoritet i riksdagen ställt sig bakom att regeringen kan lämna in en ansökan börjar en ny bild växa fram med krav från olika håll vad försvaret skall användas till.
Det antyddes den 1 maj av statsministern som meddelade att, efter diskussioner med Nato, Sveriges uppgift skall bli att säkra Östersjöområdet och att Finland skall ta ett ansvar för de baltiska staterna. En vecka senare meddelade utrikesminister Ann Linde att hon vid sitt besök i Washington fått klart för sig USA:s förväntan på oss att vi förutom försvar av Östersjöområdet även skall delta i försvaret av Arktis.
Svenska folket hade getts intrycket att det handlade om att säkra Sverige, knappast att det svenska försvaret skulle ställas om och få helt nya uppgifter.”

Föregående artikelPutin talade igår med Macron och Scholz. Vad sa man?
Nästa artikelWashington Post noterar från krigets vardag: Frivilliga i Ukraina känner sig övergivna.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Ha, ha. Det är för roligt det här med de ständiga lögnerna. Gräver man lite därunder så slutar allt med att vi, Sverige, ska ställa upp för USA. Nu har vi sanktioner mot Ryssland som driver upp vår inflation till skadliga nivåer, ändå är det ingen i etablissemanget som klagar på det. Men sanktionerna är ju också för att ställa upp för USA. Att sedan svenska folket i stora skaror kan tvingas går från hus och bostadsrätter, p.g.a. höjda räntor för att motverka den inflationen, det skiter ”våra” politiker i.

  Grundbulten i problemet är att fastslå vems intressen ”våra” politiker företräder och hur man får dem att byta lojalitet så att vi får en reell demokrati.

  Vad gäller NATO så förklarar Johannes Wahlström dess uppgift så här i Folkets Radios senaste program:
  ”NATO är ett försäkringsbolag som den regerande finansiella klassen kan använda för att garantera att ingen med demokratiska medel kan ta ifrån dom deras ekonomiska egendomar, privilegier och makt.”
  https://folketsradio.podbean.com/e/den-kuppartade-anslutningen-till-nato/

 2. NATO kommer att ge våra politiker, byråkrater och yrkesmördare nya och utökade karriärmöjligheter. Det räcker långt som motivation.

 3. USA har säkert hotat med sanktioner om Sverige och Finland inte går med Nato: T.ex höga tullar, bestraffningsavgifter och annat. Och eftersom större delen av svensk export går till USA och Europa, har valet varit ”lätt”.

 4. Undrar om inte Wallenbergs Jas Gökungen Gripen kan vara en av anledningarna till denna NATO anslutning.
  Har för mig att flera vitala komponenter som t.ex. flygmotorerna är tillverkade i USA eller baserade på USA patent vilket innebär att USA kan stoppa hela JAS projektet om de vill.
  Vem vet, det kanske förekommit en hel del problem med dessa leveranser under en lång tid som kanske förklarar detta https://www.svd.se/a/y9JGR/fel-att-skrota-97-nastan-nya-gripenplan.
  Tänk om USA meddelat att följande produkter får bara exporteras till eller licenstillverkas av NATO-länder?
  Ja, och så naturligtvis till Israel, men det har ingen annan än USA och Israel med att göra.
  Detta kanske varit ett jätteproblem som hängt över Wallenbergarna och regeringen under lång tid och var anledningen till att Wallenberg tog Löfven i kopplet och åkte och besökte Trump

  Vad gör man när man sålt plan till bl.a. Brasilien? Man kan ju inte skrota ett plan för att bygga ett nytt.

  Ja, enklaste sättet att lösa detta problem är väl att gå med i NATO.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here