Putin talade igår med Macron och Scholz. Vad sa man?

15
1821
Macron och Putin shutterstock_650275864

DN skriver under rubriken Macron och Scholz manar Putin att släppa krigsfångar:

”Emmanuel Macron och Olaf Scholz uppmanar Vladimir Putin att släppa de ukrainska krigsfångarna från stålverket Azovstal i Mariupol. Detta under ett samtal mellan den franske presidenten, den tyske förbundskanslern och den ryske presidenten på lördagen. Samtidigt uppger Ryssland att Luhanskregionen snart är i full kontroll av ryska styrkor – vilket Ukraina tillbakavisar. Under lördagen har telefonmöte hållits mellan Vladimir Putin, Emmanuel Macron och Olaf Scholz. Under samtalet, som ska ha pågått i över en timme, ska påtryckningarna mot Ryssland varit hårda att släppa ukrainska krigsfångar, uppger det franska presidentkansliet. Ryssland tillfångatog cirka 2 500 ukrainska soldater efter övertagandet av stålverket Azovstal i Mariupol….

Azovstal stålverk.. By MOs810 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20283666

Samtidigt rapporterar Reuters att de ryska styrkorna är nära att ta kontroll över hela Luhanskregionen i Donbass, ett av Kremls största fokus under invasionen. Rysslands försvarsdepartement säger att de ryska styrkorna även ska ha kontroll över staden Lyman i Donetskregionen i östra Ukraina. Staden ska ha varit ett mål under längre tid eftersom den är ett viktigt järnvägsnav. Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maylar säger dock att striderna fortsätter i staden, enligt den ukrainska nyhetssajten ZN.ua.

Under Putins samtal med de tyska och franska ledarna på lördagen fördes också diskussioner om spannmålsexport från Ukraina. 22 miljoner ton spannmål väntar i dagsläget på att exporteras. Den ryska presidenten öppnade för en diskussion om hur man kan tillåta en export från de ukrainska Svarta havs-hamnarna. Några av världens fattigaste länder importerar så mycket som 80 procent av sitt vete från Ukraina.

Under samtalet ska Macron och Sholtz också ha uppmanat den ryske presidenten att inleda nya fredssamtal med Ukraina, rapporterar The Guardian. Istället ska Putin svarat med att varna de två europeiska ledarna. Enligt ett pressmeddelande från Kreml, som The Guardian tagit del av, ska Putin ha sagt att det är ”farligt” att skicka fler vapen till Ukraina. Samt att det kan ”leda till en ökad destabilisering av situationen”.”

Redaktören: Jag publicerade en kommentar till denna artikel under ”Ifrågasätt” i DN och skrev ”Mycket bra att samtalet kom till stånd och att de ska följas av flera samtal. Men mycket märkligt att dessa EU-ledare ber ena sidan i konflikten (Ryssland) att släppa krigsfångar. Dessa, som man får ta och ha enligt internationella avtal, är en stor tillgång vid utbyte mot den andra sidans fångar. Enligt andra rapporter från mötet är Putin öppen för fredssamtal. Varför inte låta invånarna i Donbass rösta om vart de vill höra? Demokrati under internationell övervakning. Sannolikt skulle Putin lyssna mer på Macron och Scholz om de släppte de stenhårda sanktionerna som inte minst drabbar fattiga invånare i och utanför EU. Någon synbar effekt på Rysslands krigföring tycks de ju inte ha. En provocerande tanke – varför har man inte i konsekvensens namn eljest infört sanktioner mot USA vars krig i Irak och Afghanistan dödat tiotals gånger fler än i Ukraina enligt tillgängliga uppgifter?” Får se om kommentaren får vara kvar.

_________________________________________________________________

RT:s rapport från mötet

Även RT har skrivit om mötet. Beskrivningen är ungefär densamma som i DN. Nedan följer rapporten från RT. Förefaller den utgöra desinformation? https://www.rt.com/news/556256-putin-phone-call-scholz-macron/

* Putin anklagade Ukraina för att frysa fredssamtalen och försäkrade européerna om att Moskva fortfarande är redo att förhandla fram ett slut på den pågående konflikten, och fördömde väst för att ha översvämmat grannlandet med vapen.

* Enligt en redogörelse för samtalet som offentliggjorts av Kreml redogjorde Putin för den senaste utvecklingen av Rysslands militära operation i Ukraina och beskrev att det normala livet återvänt till Mariupol och andra städer som nyligen tagits från ukrainska styrkor.

* Putin bekräftade att Ryssland var öppet för ett förhandlingsfredsavtal och var redo att exportera gödningsmedel och andra jordbruksprodukter, men att detta skulle kräva att vissa av de sanktioner som västvärlden infört upphävdes. Han sade också att Ryssland skulle se till att exporten av spannmål kunde ske från ukrainska hamnar vid Svarta havet. Fram till nyligen har sådan export varit omöjlig på grund av Ukrainas minering av havet, enligt Moskva. Den ryska flottan har dock öppnat två korridorer för civila fartyg, en i Svarta havet och en annan genom Azovska sjön.

 • Enligt en rapport om lördagens samtal från tysk sida uppmanade både Scholz och Macron Putin att förklara ett omedelbart vapenstillestånd och dra tillbaka ryska trupper från Ukraina. Båda ledarna kommenterade positivt Putins åtagande att behandla tillfångatagna ukrainska kombattanter ”i enlighet med internationell humanitär rätt” och att ge Internationella rödakorskommittén obegränsat tillträde.
 • Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

Även om både Scholz och Macron har fördömt Ryssland för dess militära operation i Ukraina och stött EU:s sanktioner mot Moskva, har de båda ledarna hållit en direkt kommunikation med sin ryska motsvarighet. Omvänt har andra europeiska politiker uteslutit att tala med Putin. Polens premiärminister Matteusz Morawiecki jämförde den ryske presidenten med Adolf Hitler och skällde ut Macron för att ha talat med honom, medan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson liknade Putin vid en ”krokodil” och avfärdade fredssamtal.

Medan Scholz och Macron har talat regelbundet med Putin sedan februari har dock båda ledarna donerat vapen och annat militärt stöd till Kiev.

Macron har förnekat att han uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelensky att ge upp en del territorium i utbyte mot en överenskommelse med Ryssland, vilket USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger i veckan föreslog att Kiev borde göra.

Putin tog upp frågan om västvärldens militära stöd till Kiev i lördags och sade till Scholz och Macron att ”pumpningen” av vapen till Ukraina ”riskerar att ytterligare destabilisera situationen och förvärra den humanitära krisen”.

I slutet av det 80 minuter långa samtalet enades alla tre ledarna om att hålla kontakt.

 

Föregående artikelVad tycker Ryssland utrikesminister Lavrov och Putin i dessa dagar?
Nästa artikelVad ska Sveriges försvar göra i Nato? Försvara Sverige eller tjäna USA?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. De dryga duon – Scholz/Macron – uppmanade Ryssland att göra än det ena än det andra. Dock kammade duon hem noll och intet. Rysslands President Vladimir Putin påminde dryga duon om att ”fler och fler länder i världen vill och kommer att bedriva en oberoende politik. Ingen ’världspolis’ kan stoppa denna naturliga globala process. Ingen är så stark.”

  Vidare informerade President Putin dessa dryga herrar att Operation Z som har som mål avnazifiering och de-militarisering av Jokeraina är snart avklarat. Och så kommer det att bli oavsett vad dryga duon plus samling senil, clown och uppblåsta men likväl mediokra politiker från Norden har att säga om den saken.

 2. Jag får ärligt ont i magen av dessa så kallade västliga ledarna,där den ena är mer pantad än den andre.Över 3mån nu har man bevittnat vad otroligt bedrövliga dessa västliga ledare är

 3. DPR har 5000 krigsfångar, och av dessa vill Macron och Scholz att de skall släppa de värsta mördarligisterna, precis som IS i Syrien bör de vara inspärrade.som Jaques Baud sa att han vet inte vad man skall kalla dem men de är extremt farliga.

  Ryssland har haft guidad visning i Azovstal, och förutom massa nazistiska symboler som översvämmar området finns det även massor av tecken på dyrkan av satanism.

  De drar in små barn i sin verksamhet, drogar dem och lär dem misshandla personer.
  Jag har sett en sådan barnmobb, som misshandlade en rysk journalist som låg försvarslös på marken och försökte skydda huvudet med sina armar från sparkar.

  Macron har ju visat sig är ingen att lita till. Han lurades tidigare att han skulle hjälpa till med Minskavtalet, men det var en fälla för att Ukraina skulle hinna få fler vapen, innan Ryssland gick in.

  Ryssland trots deras krig i Ukraina fortsätter att ställa upp för Syrien. För några dagar sedan bombade ryskt flyg gränsen mot Turkiet för att varna Turkiet från att gå in i Syrien. Ryssar, syriska armen och SDF patrullerar tillsammans mot det turkiskt kontrollerade området.
  SDF lär inte få någon hjälp av USA mot Turkiet, USA stjäl bara Syriens olja.

  Macron och Scholtz tycker det är bra att krigsfångar behandlad väl, men de är tysta om den tortyr som krigsfångar utsätts för av ukrainsk militär.
  Macron borde vara medveten om detta, då fler franska journalister och hjälparbetare vittnat i rysk TV, om den förfärliga tortyr och krigsbrott de bevittnat.

 4. När den senile Putin trillar av pinn, vem efterträder honom? På vanligt diktatormanér har han ett kalhygge runt sig.

  • Bror.
   Det finns inga tecken på att Putin är senil. Tvärtom, Ryssland vinner kriget på marken i Ukraina. Dom vinner också det ekonomiska kriget, Rubeln är världens just nu bästa valuta, väst är tvungna att köpa rysk olja och gas för rubel, Ryssland sänkte sin ränta rejält och Putin höjer pensionerna med 10%. Västmedia börjar så sakta förbereda den opinion dom har grundlurat på att kriget håller på att förloras.

   Vilka som kan tänkas efterträda Putin har du inte en aning om.

   Kan du kanske istället förklara varför de som jobbar för Vita huset aldrig lyckas prestera några sakliga argument?

 5. Tomma ord avskurna från verkligheten.
  Vad sa Putin när Macron och Scholz bad Ryssland att släppa de som kapitulerat vid Azovstal-fabriken i Mariupol, samt att hjälpa till att exportera spannmål och utlysa vapenvila?
  Västvärlden inför först antiryska sanktioner och ringer sedan Putin med en begäran om att lösa problem med livsmedelsförsörjningen. Samtalet ägde rum den 27 maj.
  Ländernas ledare utbytte åsikter om aktuella aspekter av situationen i Ukraina och andra frågor.
  Putin talade om den farliga karaktären av den fortsatta pumpningen av västerländska vapen in i Ukraina och varnade för riskerna för ytterligare destabilisering.
  Putin förklarade de verkliga orsakerna till svårigheterna med livsmedelsförsörjningen, samt betonade resultatet av västländernas felaktiga ekonomiska och finansiella politik, såväl som de sanktioner som de införde och att länder som försöker skada Ryssland med sanktioner skadar sig själva.
  Putin sade också att det nuvarande tillståndet i världsekonomin visar att Moskvas ståndpunkt är korrekt och motiverad. Han påpekade att under de nya förhållandena kommer den ryska ekonomin att vara öppen , landet kommer att utöka samarbetet med de stater som är intresserade av detta.
  Tidigare, i mars, noterade Putin att västvärldens aggression mot ryssarna var total och oförställd. Han noterade att syftet med sådana handlingar är att försämra livet för miljontals människor.
  Västländer har börjat införa nya sanktioner som svar på Rysslands genomförande av en speciell operation för att skydda Donbass , vars början tillkännagavs den 24 februari.
  Moskva förklarade att uppgifterna för den särskilda operationen inkluderar demilitarisering och denazifiering av Ukraina, vars genomförande är nödvändigt för att säkerställa Rysslands säkerhet.
  Beslutet togs mot bakgrund av förvärring i regionen till följd av beskjutning från den ukrainska militären.

 6. Skäms de inte? Västerländska ledare var inte särskilt bekymrade över de ukrainska nationalisternas offer under de åtta åren av terror mot civilbefolkningen i Donbass, men nu är de plötsligt oroade över brottslingarnas öde.
  Frankrikes och Tysklands chefer uppmanar skamlöst Putin att frige den ukrainska militären som fångats vid Azovstal. Enligt de senaste uppgifterna lade totalt 2 439 soldater ner sina vapen. Emmanuel Macron och Olaf Scholz vädjade i sin tur till Rysslands president Vladimir Putin med en uppmaning att frige fångarna.

 7. Några av DPR:s fångar, har startat en egen you tube kanal, där de svarar på frågor som man kan skriva till dem.
  Nedan är en frivillig från England. Han har varit med kurdiska YPG i Syrien, och sedan år 2018 kom han till Ukraina. Han kan få dödsstraff, då frivilliga inte skyddas av några krigslagar som Genèvekonventionen, han skryter om den goda maten han får i fångenskap. Då kan man tänka på Assange i brittiskt fängelse som inte åtnjuter samma lyx.

  En av Azov milisen tog sig ut ur Azovstal i en sjukbil, med en låtsasskada och två barn, en uppmärksam rysk militär tyckte att barnen inte verkade må bra. Han tog dem åt sidan och pratade enskilt med dem. Då berättade de att Azov kvinnan som tagit med dem ut dödat deras föräldrar och hotat att döda dem också.
  Så det är dessa Azov soldater som Macron och Scholtz vill släppa ut, för att inga andra är lika grymma och mordiska som dom.

  https://youtube.com/channel/UCFNB2gdTvzAXW9LQ1GS5wfg

  • Kvinnan som mördade barnens föräldrar nu pågår ett massivt stöd för henne, stora tidningar engelska, amerikanska till stöd för att hon skall släppas fri. Skulle inte förvåna mig om det var för henne Macron och Scholz bönade också, det är ju en helt galen värld, där nyheterna till världen går genom nynazister i Kiev.

   Borde de inte vakna upp nu, när Ukraina har satt Henry Kissinger på en lista över terrorister och fiender till Ukraina. Snart kanske han hamnar på deras ”killinglist” där finns Eva Bartlett.

   Henry Alfred Kissinger is a German-born American politician, diplomat, & geopolitical consultant who served as USA Secretary of State and National Security Advisor under Nixon & Ford

  • Vivianne Månsson skriver ”… då frivilliga inte skyddas av några krigslagar som Genèvekonventionen …”
   Var har du läst eller hört detta?

   Vad jag förstår så finns det inget i någon av de fyra Genèvekonventionerna som skiljer ut frivilliga.
   Se punkt A.1 nedan.

   Enligt Convention (III) relative to the Treatment of Prisoners of War. Geneva, 12 August 1949. ARTICLE 4 – PRISONERS OF WAR

   A. Prisoners of war, in the sense of the present Convention, are persons belonging to one of the following categories, who have fallen into the power of the enemy:
   (1) Members of the armed forces of a Party to the conflict as well as members of militias or volunteer corps forming part of such armed forces.

   (2) Members of other militias and members of other volunteer corps, including those of organized resistance movements, belonging to a Party to the conflict and operating in or outside their own territory, even of this territory is occupied, provided that such militias or volunteer corps, including such organized resistance movements, fulfil the following conditions:

   (a) that of being commanded by a person responsible for his subor-dinates ;
   (b) that of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance;
   (c) that of carrying arms openly;
   (d) that of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war.
   (3) Members of regular armed forces who profess allegiance to a govern-ment or an authority not recognized by the Detaining Power.

   (4) Person who accompany the armed forces without actually being members thereof, such as civilian members of military aircraft crews, war correspondents, supply contractors, members of labour units or of services responsible for the welfare of the armed forces, provided that they have received authorization from the armed forces which they accompany, who shall provide them for that purpose with an identity card similar to the annexed model.

   [p.45](5) Members of crews, including masters, pilots and apprentices, of the merchant marine and the crews of civil aircraft of the Parties to the conflict, who do not benefit by more favourable treatment under any other provisions of international law.

   (6) Inhabitants of a non-occupied territory, who on the approach of the enemy spontaneously take up arms to resist the invading forces, without having had time to form themselves into regular armed units, provided they carry arms openly and respect the laws and customs of war.

   • Jag har sett och lyssnat på några engelsmän som varit i Ukraina och återvänt till England och framträtt för att varna andra för att åka. En del har presenterat sig som ”mercenaries”, och vad jag förstår har de inte samma skydd som ”combatants”.
    En mercenaries är en utländsk person som är motiverad för sin egen privata vinning.
    Det beskrivs i artikel 47 Genevekonventionen.

    Syrier som är där och strider måste räknas som ”combatants” för de får inte betalt, utan vill hjälpa Ryssland då de är tacksamma för all hjälp de fått, med att bekämpa al-Qaida, mat och vaccin mot Covid när de är utsatta för vidriga sanktioner.
    Nu när Turkiet står redo att attackera kurdiska området i Syrien, så får de ingen hjälp av sina herrar USA. De enda som hjälper till att patrullera gränsen är syriska soldater, ryska soldater och deras egna, men inte USA.

    En engelsman som skulle strida, kom vilse och blev tillfångatagen av ukrainsk militär som torterade honom, tills de upptäckte att han var där för att strida med dem, han ville inte vara kvar utan skyndade sig hem till England.

    • Vilken är din källa för stridande syrier, Vivianne ? Jag hade för mig att endast syrier från Idlib, dvs. IS kommit till Ukraina. Ryssland vill ogärna fylla ut stridande förband, de har inget behov av detta och de är inte samtränade med ryska förband för sina uppgifter.

     Ukraina däremot godtar alla som kan stå på två ben och greppa ett gevär. En grupp äldre ukrainare ville undvika att bli inkallade till armén och anmälde sig som frivilliga till hemvärnet då detta skulle utesluta kallelse. De skickades först till Lvivs hemvärn men därifrån direkt till fronten och de yttersta skyttegravarna. Sedan fick de snabbinstruktioner på vilken ända som är fram och bak på en kalashnikov och trettio patroner ”för det fanns inte pengar till fler”. När de sedan lyckats fly fältet hade deras trupp decimerats till hälften.

     Att stödja och förlänga ett förlorat krig och förorsaka onödiga offer är såvitt jag förstår en krigsförbrytelse enligt internationella rättsnormer. Se upp Magdalena och Sanna, vet ni var ni kan hamna ?

     • Det var Kevork Almassian som skrev det och han brukar ha koll på vad som händer i Syrien. Han var väldigt kritisk till det, och orolig för deras skull då de inte tillhör yrkesmilitären, men de har väl någon erfarenhet. De hade anmält sig frivilligt, men de kanske har åkt hem nu till Syrien.
      Kevork uppmanade civila syrier att de inte skulle åka till Ukraina.

      Jag har sett på videor att Ryssland är rädd om de stridande, de byts ofta ut och får åka hem för viloperioder så de kan återvända starka och utvilade.

    • Nu tror jag att vi måste hålla ordning på om vi tala om frivilliga eller om legosoldater.

     Enligt ett av kriterierna i definitionen skall vederbörande, för att kunna klassificeras som legosoldat, ha utlovats materiell ersättning som vida överstiger den som utlovats eller utbetalas till kombattanter med motsvarande grad och funktion i samma väpnade styrkor. Detta ger en möjlighet att skilja mellan legosoldater och frivilliga.

     Från Artikel 47
     2. Legosoldat är en person som
     a) är särskilt rekryterad inom landet eller utomlands för att kämpa i en väpnad konflikt;
     b) faktiskt deltar direkt i fientligheterna;
     c) deltar i fientligheterna med främsta motiv att vinna personliga fördelar och som faktiskt av en stridande part eller på dess vägnar utlovas materiell ersättning som vida överstiger den som utlovas eller utbetalas till kombattanter med motsvarande grad och funktion i denna parts väpnade styrkor;
     Etc…

     Så frågan är om vi talar om frivilliga, som reser till Ukraina för att kämpa på försvararna sida mot den ryska aggressionen, eller om de är legosoldater. Detta är nog något för internationella jurister att fundera på och utreda.

   • Väldigt enkelt – LEGOSOLDATER täcks inte av Gen eller nån annan konvention. Alltså är det fritt fram för Ryssland att göra vad den vill med dessa avskum (amerikaner, israeler, fransmän, engelsmän, kanske t o m svenskar).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here