Vad tycker Ryssland utrikesminister Lavrov och Putin i dessa dagar?

2
1357
Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.

Frågan är inte ointressant. Jag söker på DN och svenska media efter information om dessa uttalanden och hittar inte. Rolf Nilsson översatte två av artiklarna i RT, skrivna i vanlig saklig stil och jag en. Lavrov är ovanlig frän i sina formuleringar tycker jag. https://www.rt.com/russia/556132-lavrov-western-leaders-mentality/ och https://www.rt.com/russia/556181-west-total-war-russian-world/ Putin är inte nådigare precis. här.

Är de alltför karska?

Är det fel eller Putinkrameri att även publicera vad Vladimir Putin och Sergei Lavrov anser?
Är det fel eller Biden/Andersson/Linde-krameri att även publicera vad Biden, Magdalena Andersson och Ann Linde anser?

______________________________________________

Västerländska ledare har bristande mentalitet/omdöme.

Deras nykolonialistiska politik drivs av vanföreställningar om storhet och en känsla av självberättigande, säger Rysslands högsta diplomat Lavrov i en intervju med RT Arabic.

”Vi vet att våra västerländska vänner har många fobier, många komplex. De har ett överlägsenhetskomplex, ofelbarhetskomplexet, och jag tror att de också har en viss paranoia”, vidhöll Lavrov.

”Varje process som inte inkluderar väst, som väst inte kontrollerar, uppfattar de som opposition, en utmaning mot sin dominans”, förklarade han och syftade på olika regionala ekonomiska integrationsgrupper och organisationer som Ryssland deltar i. ”Det är hög tid för dem att göra sig av med den här vanan.”

Kommentarerna kom när Lavrov försvarade Moskvas motstånd mot USA och dess allierade, som Ryssland anklagar för att påtvinga andra nationer sin vilja genom motbjudande metoder. Strävan att straffa Ryssland med ekonomiska sanktioner och diplomatisk isolering som svar på attacken mot Ukraina, där Washington vill att hela världen skall delta, är det senaste exemplet, sade toppdiplomaten.

”Den anglosaxiska alliansens fräckhet är gränslös, och vi finner bekräftelse på det varje dag”, sa han.” Väst skickar sina sändebud och emissarier varje dag till varje huvudstad, utan undantag… för att ställa ultimatum och utpressa.”

Ryssland är glad över att se att de flesta stater i Asien, Afrika och Latinamerika står emot trycket, tillade Lavrov. ”De här nationerna vill inte äventyra sin nationella värdighet och springa runt som tjänare som gör sysslorna på uppdrag av [väst]”, sa han.

Deras attityd är inget nytt och är den moderna versionen av europeisk kolonialism, fortsatte Lavrov. Som tur är gynnar historien en multilateral framtid för världen, så västerländska nationer som försöker bevara sin dominerande status agerar mot mänsklighetens naturliga utveckling framåt, tror han.

Västvärldens känsla av att ha rätt att göra med världen som den finner lämpligt får ofta katastrofala konsekvenser, menade Lavrov. Detta var fallet med Jugoslavien på 1990-talet, vilket förstördes när USA beslutade att dess intressen krävde det, med Irak 2003, när USA använde falska förevändningar för att invadera landet, och med Libyen 2011, sa Lavrov.

”Visst, det fanns auktoritära regimer i både Irak och Libyen, men det fanns inga terrorister där. Det förekom inga ständiga strider och militära provokationer, påpekade han. ”Det är mentaliteten i de västerländska staterna. De tror att deras säkerhet har betydelse i hela världen och att de därför måste styra världen”, tillade han.

Den pågående krisen i Ukraina härrör från samma grundorsak, vilket är en västerländsk ignorering av rysk nationell säkerhet, sa Lavrov. Man ignorerade helt enkelt Moskvas invändningar mot utvidgningen av Nato i Europa i årtionden, vilket pressade Moskva mot det militära alternativet för att stävja hotet, sade han.

Redaktören: Liksom många artiklar om kriget i Ukraina avslutas denna artikel som nedan.

Ryssland attackerade Ukraina i slutet av februari, efter Kievs misslyckande att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och efter Moskvas slutliga erkännande av Donbass-republikerna Donetsk och Lugansk. De av Tyskland och Frankrike framförhandlade protokollen var utformade för att ge utbrytarregionerna särskild status inom den ukrainska staten.

Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda Natos militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden att den planerade att återta de två republikerna med våld.

___________________________________________________________

Väst har förklarat totalt krig mot den ryska världen

Västländernas nuvarande beteende är lika med ”totalt krig mot den ryska världen”, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på fredagen under ett möte med cheferna för landets regioner.

Det ryska samhället och de viktigaste politiska krafterna stöder regeringens beslut att möta denna utmaning, tillade han.

Västliga nationer ”fördubblar, tredubblar och fyrdubblar sina ansträngningar för att avskräcka vår nation. De använder ett brett spektrum av verktyg, från ensidiga ekonomiska sanktioner till helt bedräglig propaganda i de globala medierna”, sade Lavrov och konstaterade att ”ryssofobi på låg nivå, som till vår djupaste beklagan främjas av ett antal regeringar, har stigit till aldrig tidigare skådade nivåer”.

”Västvärlden har förklarat totalt krig mot oss, mot hela den ryska världen. Ingen döljer ens detta faktum nu”, konstaterade Lavrov.

Den ’cancelkultur’ som riktar sig mot allt som har med vår nation att göra har blivit absurd.

Ryssland svarade på trycket med en förening av ”alla sunda patriotiska krafter” och en ökning av allmänhetens stöd för Rysslands utrikespolitik, beskrev utrikesministern.

Lavrov noterade också att krisen har avslöjat den sanna naturen av de löften som gavs till Ryssland för 30 år sedan, efter Sovjetunionens kollaps. Vi ser nu värdet av allt tal om universella värden och behovet av att göra Europa till ett gemensamt hem från Atlanten till Stilla havet”. Ingen bör ha några illusioner om USA:s och dess allierades inställning till Ryssland, tillade han.

Utrikesminister Lavrov talade vid ett möte med ett råd från utrikesministeriet där alla ryska regionchefer ingår som medlemmar. Det rådgivande organet sammanträder regelbundet för att diskutera hur den diplomatiska kåren kan bistå olika delar av landet. I egenskap av utrikesminister är Lavrov ordförande i rådet.

_______________________________________________________________

Putin shutterstock_1837223350

Putin förutspår västvärldens misslyckande

Den ryske ledaren hävdade att hans lands motståndare försöker agera som en global polis.
Putin förutspår västvärldens misslyckande
Rysslands president Vladimir Putin talar via videokonferens vid plenarsammanträdet vid det första Eurasiska ekonomiska forumet i Bishkek om ämnet Eurasisk ekonomisk integration i en tid av globala förändringar: Nya investeringsmöjligheter, i Moskva, Ryssland.

Västliga länder som försöker straffa andra med ekonomiska sanktioner överskattar sin styrka, sade Rysslands president Vladimir Putin under det Eurasiska ekonomiska forumet på torsdagen.

”Fler och fler länder i världen vill och kommer att bedriva en oberoende politik”, sade han vid det internationella evenemanget. ”Ingen ’världspolis’ kan stoppa denna naturliga globala process. Ingen är så stark.”

”De står inför utmaningar inom sina nationer, och jag hoppas att de inser att den här politiken är helt utsiktslös”, sade den ryske ledaren och syftade på USA och dess västliga allierade.

Ryssland blev världens mest sanktionerade nation efter att västvärlden slog tillbaka mot landet för att det attackerade Ukraina i februari. Restriktionerna framhölls av tjänstemännen som ett sätt att tillfoga Ryssland en kostnad och destabilisera dess ekonomi för att tvinga Moskva till en reträtt. Många nationer vägrade dock att ansluta sig till sanktionskampanjen, däribland Nato-medlemmen Turkiet.

De globala marknaderna, som redan var under press på grund av Covid-19-pandemin och störningar i leveranskedjorna, har destabiliserats ytterligare. Många västländer har upplevt inflationsnivåer som inte skådats på årtionden då energi- och livsmedelspriserna har stigit kraftigt på grund av osäkerheten.

Evenemanget där Putin gjorde dessa kommentarer organiserades av Eurasiska ekonomiska unionen, en regional organisation för ekonomisk integration som omfattar Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Kirgizistan och Ryssland som medlemmar.

I sitt öppningsanförande förklarade den ryske ledaren hur hans land inte hade för avsikt att stänga av sin ekonomi för resten av världen. Han redogjorde också för hur Ryssland hanterade sanktionerna, bland annat genom att ersätta viktiga importerade produkter med inhemskt producerade ersättningar.

 

Föregående artikelHänger Sveriges medlemskap på Rojava?
Nästa artikelPutin talade igår med Macron och Scholz. Vad sa man?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Inte bara Putin och Lavrov som är fräna i sina uttalanden.
  Andrei Klishas , ​​ordförande för federationsrådets kommitté för konstitutionell lagstiftning och statsbyggnad i Ryska federationen, sade i sin Telegram-kanal att spannmål och gödningsmedel endast bör säljas för rubel.
  Tidigare sa chefen för jordbruksministeriet, Dmitry Patrushev , att avdelningen medger i framtiden övergången till betalning i rubel för spannmålsförsörjning.
  ”Leveranser av spannmål, gödningsmedel är allt för rubel,” kommenterade Klishas.
  Han sa också att en rekordstor spannmålsskörd förväntas i Ryssland 2022, som kommer att överstiga fjolårets nivå och närma sig maximum.
  Dessutom sa Patrushev att begränsningen av exporten av gödselmedel från Ryssland förlängdes till slutet av året. Detta är nödvändigt för att säkerställa nästa års såningskampanj. Däremot kan begränsningarna vid behov förlängas.

 2. En lysande artikel. Illustrerar hur det de facto ser ut, och att den multipolära Världen kommer att bestå (är min tro iallafall, och efter att Ryssland och 10-20 länder nu fått nog). Såg f ö att Iraks parlament nu förbjudit all slags relation med det stulna ’landet’. Strålande. Blir kriminaliserat som jag förstått det, enl irakiska konstitutionen. Finns bara ett sätt att förstå hur det här ska kunna åtgärdas, dvs via ursprungsbegripelsen, rotproblematiken. Och det paradoxala är att roten finns där man minst tror det, i de ’rikaste’ zonerna, väldigt mkt ’rikaste’..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here