Hänger Sveriges medlemskap på Rojava?

2
1243
Kurder i YPG

Den geopolitiska situationen i världens förändras snabbt i dessa dagar. Medan fokus den senaste tiden legat på Ukraina sker även förändringar på andra håll i världen. I Syrien ställs nu den så kallade SDF-milisen återigen inför ett svårt val. SDF är en kurddominerad styrka i norra och nordöstra Syrien som kämpar för ett Rojava och i förlängningen ett Stortkurdistan som ska upprättas på bekostnad av fyra nu existerande stater, Turkiet, Syrien, Irak och Iran.
Rojava-projekten har tidvis inbegripet etniskt rensning och folkfördrivning men beskrivs trots det ofta i skimrande ordalag, inte minst av en del vänsterkrafter i Sverige. De omhuldade kurderna
Så här kan det till exempel låta:

“Det är ett av få områden i Syrien där kvinnors ställning är stark och där olika religioner och folk lever tillsammans.” (Jonas Sjöstedt)”

Eftersom det redan finns ett sådant området, som har upprättats genom att slå sönder andra länder – Israel – i Västasien och erfarenheterna därifrån är mycket dåliga, har Rojava-projektet haft svårt att vinna anhängare i närområdet. Olika kurdiska rörelser – kanske kan man tala om klanrörelser – har därför valt att vända sig till USA-imperialismen och där fått stöd, åtminstone tillfälligt.
Samarbetet mellan Israel och kurderna och Även Israel stödjer kurderna – dessvärre också IS.

Så skedde till exempel i Irak, där kurdiska rörelser inledde ett uppror mot regeringen Bagdad under Saddam Hussein. När USA:s geopolitiska intresse förändrades övergavs naturligtvis kurderna och många kurder som mest var intresserade av att leva ett normalt liv i Irak fick sätta livet till på grund av den kurdiska ledningens dåliga politiska omdöme.

Ändå tycks SDF-milisen försöka upprepa samma misstag i Rojava. I samarbete med USA, som helt i strid mot folkrätten har upprättat flera militärbaser i området, har SDF bland annat stulit syrisk olja och vete för att finansiera sin verksamhet. USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien och USA stjäl Syriens olja och spannmål. Turkiet stjäl vattnet. Sverige bidrar med dödliga sanktioner.

Samtidig har det trots allt, åtminstone stundvis, funnits vissa kontakter mellan SDF och Damaskus. Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.Dessa kontakter tycks ha utvecklats under den senaste tiden. Inför hotet om en turkisk invasion av området har Ryssland stärk sin närvaro.

Ryska plan varningsbombade nyligen turk kontrollerade gränstrakter för att visa att en turkisk invasion inte kommer att accepteras. Samtidigt patrullerade gemensamma styrkor bestående av ryssar, syriska arméstyrkor och SDF-milis gränsen. En fullskalig turkisk invasion av området skulle säkert får svåra följder för många, inte minst kurder, oavsett om dessa stöder Rojava-projektet eller inte, men en sådan har ännu inte inletts.

Enligt bedömare beror detta på USA som tvekar mellan sina allierade, Turkiet och SDF. En del menar till och med att USA använder Sverige och Finlands Nato-ansökan som ett påtryckningsmedel mot Turkiet. Går landet med på att släppa in de nordiska länder i Nato blir det grönt ljus för att gå in i Rojava-området och rensa bland kurderna. En upprepning av vad hände i Irak 1991.

Redaktören
har länkat till olika artiklar som hör till ämnet.

Föregående artikelSynpunkt från Latinamerika: ”Kriget i Ukraina är ett omoraliskt krig, framprovocerat av USA och europeiska allierade”
Nästa artikelVad tycker Ryssland utrikesminister Lavrov och Putin i dessa dagar?

2 KOMMENTARER

  1. Nu vet ju turkarna om att provocerar de Ryssland för mycket i Syrien så kommer det ryska svaret inte att bli med silkesvantar som i Ukraina utan de stora termobariska bomberna kommer direkt att regna över de turkiska trupperna! USA lurar bara sina korkade vasaller och ”allierade” för egna syften, som exempel kurderna. USA är ju ökända för att bryta alla avtal efter behag och man undrar ju om t ex svenska politiker har läst historia om hur svinen i Washington burit sig åt genom åren? Ett Nato-avtal för Sverige är inte vatten värd om det i slutändan skulle innebära att själva USA skulle drabbas av vedergällning…Nä, då blir det den vanliga visan, att man piper iväg med svansen mellan benen som så många gånger förr efter alla fiaskoartade krig man startat sedan andra världskriget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here