Vad skulle Che Guevara ha gjort?

13
835
Che Guevara

En artikel av Qamar Taleb på Al Mayadeen Engelska 9 april https://english.almayadeen.net/news/politics/what-would-che-guevara-do. Översatt av Rolf Nilsson. Författaren har en kontroversiell uppfattning av tvåstatslösning.

Eftersom det finns en växande trend bland vänstern att avstå från att öppet stödja motståndsgrupper, måste vänstern stanna upp och fråga sig själva vad de personer som de värnar om skulle göra.

Att säga att det israeliska folkmordet på palestinier har pågått i mer än sex månader är felaktigt, eftersom det började 1948, för 76 år sedan. Under de senaste 76 åren har palestinierna visat prov på enastående styrka och beslutsamhet när de mött sin förtryckare, försvarat sig mot den israeliska ockupationen och kämpat för sin egen befrielse och frihet. Deras motstånd har tagit sig många olika uttryck, från en enkel sten som kastades mot en israelisk Merkava till minutiösa operationer som utförts av motståndsgrupper.

Ända sedan lokala motståndsrörelser uppstod har många människor stått upp mot dem av skäl som varierar från ren västerländsk propaganda till att helt enkelt vara proimperialistiska. Den sorgliga hållningen är dock den som intas av flera vänstermänniskor runt om i världen som vill ha ett fritt Palestina men som inte stödjer motståndsgrupper.

Samma människor hyllar revolutionärer som Ernesto Che Guevera, som ägnade sitt liv åt att bekämpa imperialismen genom väpnad kamp, vilket fick imperialisterna att frukta honom även efter att de grymt dödat honom. Che Guevara visade världen vikten av att bekämpa imperialismen genom gerillakrigföring snarare än genom enbart protester. Han spred viktiga idéer genom uttalanden och handlingar som än i dag inspirerar många människor, varav de flesta befinner sig till vänster i det politiska spektrumet.

En mycket känd video med Che Guevara visar hur han håller ett tal i FN. Han avslutar sitt tal med att säga ”Fosterlandet eller döden”. Detta har förkroppsligats av palestinierna från det ögonblick de föds till det ögonblick de lämnar världen, ofta med sitt blod på de israeliska ockupationsstyrkornas händer.

”Fosterlandet eller döden”, om det används i samband med Palestina, betyder helt enkelt att man bör göra allt man kan för att kämpa för ett fritt Palestina, från floden till havet. Det betyder att vänsteranhängare runt om i världen inte bör främja eller ens acceptera en ”tvåstatslösning”, och inte heller bör de acceptera att motståndsgrupper demoniseras av den israeliska ockupationsmakten och dess allierade, eller ens tveka att stödja motståndsrörelsen.

Che Guevara lever fortfarande

Efter den israeliska attacken den 20 november, då Al Mayadeens korrespondent Farah Omar, videofilmaren Rabih Me’mari och Hussein Akil dödades, besökte Che Guevaras dotter Aleida Libanon för att delta i martyrernas minnesceremoni.

Video med Aleida Che Guevara, äldsta barn till Ernesto Che Guevara

Aleida Guevara gjorde också en avstickare till Saida, en stad i södra Libanon, och träffade det Demokratiska folkpartiet, en vänstergrupp. Eftersom jag var närvarande vid mötet och hade äran att träffa Ches eget kött och blod, och hörde henne berätta många historier om sin far och erfarenheter från sin egen kamp mot imperialismen, blev jag nyfiken på vad hon tror att Che skulle tycka mitt i den ökande vänsteravvikelsen från väpnat motstånd.

Så jag frågade: ”Vi märker idag att många människor inom vänstern, som har bilder av Che och idoliserar honom, har en negativ inställning till flera motståndsgrupper som står upp mot västimperialismen, från Hamas till Hizbollah och de jemenitiska väpnade styrkorna. Om Che var här idag, vad skulle hans åsikt vara, och vad kan vi göra för att ena fronterna?”

 

Hon inledde sitt svar med att säga att det verkligen var ett svårt uppdrag att ena dessa fronter, men ”jag säger alltid, baserat på min fars tänkande, att vi alltid bör leta efter den gemensamma grunden. Vi bör börja med att specificera våra mål och sedan leta efter vad som förenar oss eller vilka gemensamma mål vi har.”

 

”Till exempel i vissa länder, gratis sjukvård, utbildning, respektabla och anständiga skydd för vårt folk … vår rätt att arbeta i vårt eget hemland. Vi kan alltid leta efter gemensamma mål och arbeta mot dem”, fortsatte hon.

 

”Men om någon har berövats sitt eget hemland, till att börja med, hur skulle de kunna tänka på alla dessa saker? Vad förväntar man sig av dem? Hur kan man förvänta sig att de ska ha gratis sjukvård, till exempel, om de inte ens har sina grundläggande rättigheter i sitt eget hemland?”

 

”Vissa människor stöder inte väpnat motstånd. Till dessa människor ställer jag frågan: Kan du berätta för oss vad ditt alternativ är? Vad föreslår du eftersom du är emot väpnat motstånd? För det här problemet föddes inte [den 7 oktober]. Kriget har pågått i många långa år.”

 

Hon sade vidare att många försök gjordes av palestinier med hjälp av ett antal olika metoder för att uppmana världen att åtminstone lyssna på deras kamp och betonade: ”Hur många fler palestinska barn, kvinnor och äldre måste dö, och hur mycket mer ska deras hem förstöras för att människor ska erkänna den palestinska saken och stödja den?”

Aleida Guevara berättade sedan om en personlig händelse i en intervju med en kanal ”ansluten till Vatikanen”, där hon fick frågan vad hon tycker om ”islamistisk terrorism”. Hon svarade med att säga att hennes åsikt var exakt densamma som den om ”kristen terrorism”, och sade: ”Terrorism är terrorism”. Hon sa dock till intervjuaren att om de riktade in sig på motståndsrörelsen med detta uttalande, så ”hur förväntar du dig att palestinierna ska ta tillbaka sitt land om inte genom väpnat motstånd?”

”Det palestinska folket strävar efter att uppnå sin egen frihet och frigörelse. Hur kan jag be dem att inte använda väpnat motstånd?” betonade Guevara.

Hon betonade att palestinierna inte ens har stridsvagnar för att bekämpa israeliska stridsvagnar, ”Men de kan åtminstone bomba dessa stridsvagnar eller förstöra dem; skulle jag våga säga till dem ’spräng inte dessa stridsvagnar, låt dem köra över er istället’? Vilken rätt har jag att säga detta till palestinierna? ”

”Jag lever inte i denna verklighet som palestinierna gör, och på grund av detta specifika skäl har jag ingen rätt att fördöma eller kritisera någon som begår sådana motståndshandlingar. Vissa principer kan aldrig överskridas.”

”När en befolkning bestämmer sig för att försvara sig på det sätt den anser lämpligt stöder jag det utan att ens tänka två gånger på det, och om någon inte förstår detta eller accepterar det är de inte i närheten av att vara vänster.”

Fråga alltid dig själv!

Ghassan Kanafani, en framstående revolutionär palestinsk författare, sade en gång: ”Kroppar faller, men idéer består”, och detta gäller Ernesto Che Guevara och alla andra revolutionärer, inklusive Kanafani själv.

De idéer som Che Guevara förde fram har försummats av många som beundrar honom. Men de lever fortfarande genom hans dotter och alla andra vänstermänniskor som stöder väpnat motstånd.

Det är inte svårt att förstå varför ett fritt Palestina bara kan uppnås genom väpnat motstånd, särskilt med tanke på de senaste händelserna när Sydafrika drog ”Israel” inför rätta, och inte vilken domstol som helst utan den viktigaste enligt internationell rätt, Internationella domstolen. Och vad blev resultatet? ICJ beordrade inte eldupphör utan beordrade snarare ”Israel” att vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord i Gaza, se till att dess styrkor inte begår folkmord och vidta åtgärder för att förbättra den humanitära situationen. ”Israel” misslyckades inte bara med att göra detta, utan begick även ytterligare olagliga och omänskliga handlingar i sitt folkmord mot Gaza, medan USA:s John Kirby fortfarande hävdar att ockupationen inte bryter mot internationell humanitär rätt.

Enkelt uttryckt, om du är vänster och fortfarande inte är säker på vikten och värdet av väpnat motstånd, fråga dig själv ”Vad skulle Che Guevara göra?”

Föregående artikelUSA försöker hålla tillbaka Kina
Nästa artikelDen multipolära världens födelse. Hur Ryssland ser på sin roll
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Samma sak som han gjorde strax efter revolutionen.
  1. Låtit avrätta potentiella dissidenter i fängelset.
  2. Infört planekonomi in i absurdum som sänkte Kubas ekonomi.

  • Avrättat dissidenter i fängelse?

   Kubas ekonomi har hindrats oerhört av USA:s hårda sanktioner från början, utan stöd i FN-stadgan. Årligen sker en omröstning i FN:s generalförsamling där all världens stater utom USA och Israel och ibland ett fåtal av USA-beroende stater röstar för att USA:s blockad ska upphöra. Ändå är medellivslängden och spädbarnsdödligheten mycket låg, ungefär på USA:s nivå.

   Åter stor seger för Kuba. 187 länder röstar mot USA:s blockad. Bara USA och Israel röstade emot medan Ukraina lägger ned sin röst.

   • Anders Romelsjö (red) 15 april, 2024 At 17:10
    ”Avrättat dissidenter i fängelse?”

    ”Che Guevara var vakt över fångar som sågs som fiender till Castros regim i fängelset La Cabaña, där enligt vissa uppgifter ett par hundra fångar skall ha avrättats under hans befäl.[15][16][17] Man beräknar att mellan 400 och 700 personer avrättades under Guevaras befäl, men det finns även uppgifter som gör gällande att det rör sig om tusentals personer.[18]

    Efter att ha varit polisintendent vid La Cabaña-fängelset blev Guevara en ämbetsman vid Det Nationella institutetet för jordreform, chef för Kubas nationella bank och industriminister. Guevara var en nyckelperson i placeringen av sovjetiska kärnvapenmissiler på Kuba, vilket ledde till Kubakrisen.”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

  • Nej, han..sänkte inte Kubas ekonomi. Lägg ner trollandet, va..Det gjorde i sedvanlig ordning sionisternas (ehh..äger washington..ehh) parasitenklav washington, med sionisternas specialverktyg ekonomisk bojkott (de enda på planeten som praktiserar den ovanan). O glöm inte ariel sharons beklämmande läte i okt 2001; ”bekymra er inte om amerikanska folket..vi styr amerika (via washington, via ’city’..(sic)), och amerikanska folket vet om det.

   Jmf sedan de 25% av jordens länder som är under washingtonska ekonomiska förbuden mot allsköns av deras löjliga försök till ’förbud’ mot ekonomiskt utbyte mll friska Länder. Dessa återhämtar sig..riktigt ordentligt, under det patetiska ’trycket’. Så du vet..’verkligen..(heter verkligheten..så läs gärna grammatik..leder till klokhet) knackar på’

  • Det är långt fler analfabeter i USA än Kuba.
   Spädbarnsdödlighet är långt, långt högre i USA än i Kuba
   USA leder hemlöshets ligan i väst. I Kuba har tak över huvud.

   Allt detta tack vare Dr. Che Guevara och Fidel Castro

  • Det är många i Sverige som inte följer regeringsformen kapitel 1 paragraf 2, när de röstar i valen, samt inte följer GDPR i praktiken, när de väljer dolda ofria system och plattformar, vilka censurerar/smutskastar välrenommerade vetenskapsmän som talar evident sanning, vilket i kombination med att jag sagt sanningen om detta, samt sagt sanningen om mina känslor inför detta folkförräderi och democid, har utsatts för klandervärda tjänstemän och nu inte har någon inkomst alls.

   Jag är utsatt för diskriminering och hård psykologisk press, som arbetslös och inkomstlös. Jag ser samtidigt hur oskyldiga barn och ungdomar hjärnförsmutsas och massmördas genom injektioner, samtidigt som jag berättar den evidenta sanningen, varnar folk och bara får skit för det, av människor som inte vill undersöka någonting öppet och skeptiskt, eller noll reaktion, som om jag talar med en skock får.

   Jag har nu kommit på något bättre än folkdomstolar och avrättning för dessa klandervärda tjänstemän och massmördare, vilka kanske kommer bli kallade för ”dissidenter” av någon som ”Verkligen knackar på” från någon borgerlig tankesmedja?

   De skall få äta den besprutade mat som de släppt in över gränserna genom EU-medlemskapet och EU-slickar-partierna i decennier, samt få ta de mRNA/DNA/nanobot-sprutor som de påtvingade folket, samt tvingas bära värdelösa stänkmasker och hålla avstånd, precis så länge det tar för de drabbade att få tillbaka sin hälsa och sina anhöriga i livet igen och vete katten om allting inte är perfekt alla redan?

   De skyldiga 80-99% lider och dör nu. Majoriteten av folket är medskyldigt och de dör nu i hög överdödlighet, ofta i plågor.

   Giljotinen framstår plötsligt som väldigt human.

 2. Vaddå ’vänster’..För det första måste vänstrarna förklara vad och vem de är. Är de De som är för könsbyte, pedofilfärgerna, sionism, ”vaccin”kampanjer mot icke ont anande, klimathysteri.. osvosvosv.. och kallas för ”kulturmarxism”..eller. För mig verkar det vara schizigt, och det kan delvis förklara varför det ser ut som det gör i sk väst. Såå, är det det ’vänstern står för..Då är de inga patrioter..för det var eexakt det Ho Chi Min, Che och övr var, men som då kallades för ’kommunister’ och som washington startade sk kalla kriget mot. De var alltså Patrioter och inget annat, men kom att kallas för ’kommunister/monopolister som kommunister är..av det mest monopolistinfesterade stället i världen; washington, som är underställt ’city’

 3. Hallå där!

  I denna artikel behandlas ett ämne som inte bara är högst aktuellt, utan också oerhört viktigt ur en för själva livet, för moralen, för logiken och för strävan att uppnå en hållbar fred absolut fundamental aspekt. Det känns dock helt ointressant att fundera över vad Che Guevara skulle ha gjort i detta läge. Det som vi verkligen måste fråga oss är hur vi själva måste tänka för att få stopp på våldet, på kriget, på tortyren, på terrorn, på allt lidande och allt dödande. Det finns bara ett sätt att bryta våldsspiralen, och det är att sluta upp med att använda sig av just våld – att aldrig hämnas, att aldrig se vapen och våld som redskap för att lösa konflikter, vilken omfattning dessa än har. Om vi vill leva i fred och frihet måste vi visa det genom ett pacifistiskt levnadssätt – oavsett vad vi råkar ut för. Sann pacifism och en okuvlig strävan efter att komma fram till sanningen i varje konflikt, och därefter lösa den med fredliga medel är ett absolut måste. Detta sagt med vetskap om att ett sådant handlande är i det närmaste omöjligt för de flesta av dagens jordmänniskor, som fortfarande har ett stort behov av att hämnas och en väldigt svag förmåga att förlåta sin fiende. Men det finns ingen annan väg – att ihärdigt träna sig på och utbilda sig i fredligt och kärleksfullt agerande är ett måste.
  Om vi ska förstå hela det så oerhört komplexa problem som krig faktiskt är, så måste vi dessutom gräva oss djupt in i den allra viktigaste kunskapen om vad livet egentligen är, vilka vi är och varför vi är här. Det handlar följaktligen om den så oerhört betydelsefulla andliga vetenskapen. Vi måste förstå att vi lever i ett fullkomligt rättvist och kärleksfullt universum, som ger oss tillbaka det som vi själva skänker vår omgivning, vilket innebär att all energi som vi sänder ut kommer tillbaka till oss själva. Det är först när vi inte längre har hjärta att göra något annat levande väsen illa, som vi inte heller själva kan råka ut för några hemskheter. Allt handlar således om moralen och den helt fundamentala förståelsen för hur livet fungerar. För att till fullo begripa detta så behöver vi även förstå karmaprincipen och reinkarnationsprincipen. Om vi inte inser att vi alla är eviga väsen, som hela tiden skapar vårt eget öde, och att allt våld, oavsett om det handlar om anfall eller försvar, håller oss kvar i våldets klor, så kommer vi aldrig att kunna skapa fred på jorden. Detta är helt grundläggande kunskap, som vi alla måste anamma. Därmed inte sagt att vi bara ska acceptera all galenskap och hela den jordmänskliga urspårning som vi nu ser utspela sig på vår jord, inom i stort sett alla områden. Tvärtom, vi ska göra allt vi kan för att uppnå rättvisa och fred. Det enda verkligt uppbyggande och kärleksfulla som vi kan göra är att hjälpa alla som har det svårt och att arbeta för en fredlig, jämlik och human värld.
  Detta gör vi dock utan vapen i hand!
  Jag är alltså helt säker på att ett väpnat motstånd aldrig kan leda till fred – det kan endast en total nedrustning göra.
  Kom ihåg detta – vi ska således inte följa Ulf Kristerssons helt uppåt väggarna obegåvade uppmaning i hans vidriga tal vid Folk och Försvars Rikskonferens 2024!
  Jag kommer nu fram till en annan kolossalt viktig punkt, när det gäller att förstå vad som händer omkring oss, och hur vi bör agera för att skapa en vacker värld.
  Vi måste nämligen ha klart för oss att när vi talar om genuin omtanke, ett hänsynsfullt agerande och kärlek till vår nästa, så handlar det även om djuren. Detta är sålunda ännu en absolut grundläggande och helt avgörande insikt, som man måste ta till sig och börja praktisera.
  Hur kan jordmänniskorna tro att de ska kunna skapa en fredlig och kärleksfull värld, så länge de behandlar djuren på vår jord så illa som de nu gör?
  Allt det dödande och lidande som man utsätter djuren för kommer man själva att få skörda i form av olyckor, krig, svält, fattigdom och naturkatastrofer. All energi går nämligen i kretslopp – det är en naturlag. Den nonchalans som vi i dag ser när det gäller just detta ämne är förödande och en synnerligen starkt bidragande orsak till allt det helvete som vi nu ser här på jorden. Har man inte denna förståelse, så kan man heller inte åstadkomma en fredlig värld.
  Om det nu är någon som tycker att jag kommer för långt bort från den fråga som ställdes i artikeln, så hävdar jag att det är precis det som jag inte gör.
  De grundläggande principer som jag nu tagit upp är av definitivt största betydelse för att få slut på krig, alla övriga konflikter, lidanden och all galenskap.
  Det finns hur mycket som helst att göra, verkligt bra saker, som till sist kommer att leda till fred och en human värld.
  Vi kan ju se hur en förkrossande majoritet i Sverige ställer sig positiv till vapenförsändelser till Ukraina, hur den svenska regeringen stöttar terrorstaten USA i alla dess bloddrypande och övriga stolliga ageranden och hur man gör vapenaffärer med Israel mitt under det folkmord som denna terror- och apartheidstat ägnar sig åt. Detta är givetvis exempel på groteskt omogna och katastrofalt tokiga förfaringssätt, som vi svenskar kan få stopp på genom att på olika fredliga sätt visa vår regering vad vi tycker om den bestialiska politik som man nu för.
  Det är ju inte så svårt att förstå att människor som är förtryckta och på olika sätt behandlas illa tar till vapen för att bekämpa sina plågoandar. Men detta kan aldrig bli mer än en tillfällig lösning av en konflikt. Vi måste tillsammans lära oss att skapa förutsättningar att lösa alla konflikter utan några som helst vapen.
  Allt hänger ihop, och det som krävs av en individ som vill skapa fred är dels att åstadkomma fred inom sig själv, dels att agera uteslutande fredligt, klokt och bestämt gentemot sin omgivning.
  För den som är intresserad av djupare analyser angående livet och allt som hör därtill rekommenderar jag att studera den andliga vetenskap som i dag finns tillgänglig här på jorden i form av det Tredje testamentet, skrivet av Martinus, en människa med kosmiskt medvetande, något som vi alla så småningom kommer att begåvas med. Jag vill i samband med detta tips understryka att det här inte handlar om någon ny dogmatisk religion, sekt eller något liknande. Nej, här rör det sig i stället om analyser med ursprung i ett kosmiskt medvetande, kunskap som är så oerhört välbehövlig i dagens kaosartade värld – kunskap som är ett oumbärligt stöd för mänsklighetens vidare utveckling. Det handlar om logik, äkthet, sanning och förståelse för vad livet egentligen är, vad medvetandet är, vad den fysiska världen är, vad jaget är, vad den verkliga allkärleken eller nästakärleken är, hur synnerligen viktig moralen är och vilka livets eviga lagar är – och varför och hur de fungerar. Detta är en guldgruva för den som är intresserad av att lära sig det verkligt viktiga om vår sanna tillvaro. Det handlar om fullkomliga, logiska analyser som inspirerar till ett fritt tänkande, analyser som man kan använda sig av i livets alla situationer och olika skeenden. Vi ska ju bli självständiga individer med förmåga till självständigt tänkande och på så sätt kunna urskilja vad som är sanning och vad som är lögn. Det Tredje testamentet är sålunda hjälp till självhjälp i förståelsen av livet, helt enkelt.
  Om vi nu återgår till artikelns frågeställning, så menar jag alltså att Che Guevara inte är en perfekt förebild att ha om man vill komma ur den djävulska våldsspiralen. Nej, då blir det oerhört mycket mer intressant att fundera kring vad Jesus skulle ha gjort.
  Vi kan ju till att börja med klargöra vad det var som verkligen var Jesus stora mission här på jorden. Det var inte, som man inom den nu gällande kristendomen har fått för sig, så att Jesus tog på sig och sonade hela mänsklighetens synder genom att låta sig avrättas på korset. Det är ju en helt absurd vantolkning, som jag hoppas att de flesta förstår inte är sann. Alla levande, eviga väsen måste naturligtvis stå för sina egna handlingar. Det vi sänder ut får vi tillbaka, inte som ett straff, utan som en helt naturlig följd, i ett rättvist och kärleksfullt universum. Det är ju en evig välsignelse att det är så, för hur skulle vi annars kunna utvecklas och förstå hur vi måste agera för att skapa en kärleksfull värld. Det som Jesus gjorde, det som alltså var hans stora mission här på jorden, var att han visade oss hur man möter mörkret eller den så kallade ondskan. Han visade hur man måste bete sig för att få stopp på våldet. Han till och med bad till Gud att förlåta sina bödlar, för att de inte visste vad de gjorde, vilket visar på det högsta och mest kärleksfulla medvetande en människa kan ha.
  Vi har nu haft ungefär 2 000 år på oss att smälta detta budskap, men som vi tämligen enkelt kan konstatera, så har de flesta jordmänniskor en bra bit kvar innan man har nått detta fulländade stadium i sin utveckling.
  Kanske känns detta som en onödigt lång kommentar för vissa av artikelns läsare, men till er vill jag gärna säga att den likväl är väldigt komprimerad. Det finns naturligtvis oerhört mycket mer att framföra i detta ämne, men jag tror att jag fick med de viktigaste delarna, och för den vetgirige finns ju som sagt alla de mästerliga och särdeles inspirerande böcker som ingår i det Tredje testamentet att studera – de finns även att läsa på internet, helt gratis!

  Låt oss göra sällskap på den trefiliga logikens, allkärlekens och fredens väg
  Peter Olsson

 4. Jag anser mig vara antimilitarist och är emot att skicka vapen till Ukraina. Motståndare till NATO-DCA! MEN, palestinierna kan ju inte bara lägga sig ner och dö! Att de gör motstånd (med vapen i hand) innebär ju att de lever och är människor.

  • Om USA och NATO upphör med sitt militära bistånd till Ukraina tvingas ukrainarna ”lägga sig ned och dö”.
   Vad tycker du om det?

   Men än så länge gör de tappert motstånd (med vapen i hand).
   Kanske det också innebär att de lever och är människor?

   Jag har sett filmer från rekryteringskontoren i Ukraina där det sitter både unga killar och unga tjejer som vill anmäla sig frivilligt till tjänstgöring vid krigsfronten.
   Man undrar hur kan dem? (frivilligt riskera döden eller bli lemlästad)
   Hur tänker du? Står du upp för deras kamp för ett fritt Ukraina?

 5. Det var en synnerligen intressant tematisk artikel; med likaså intressanta kollegiala kommentarer ovan.

  Det finns en sak som ofta helt enkelt glöms bort: staten Israel av idag använder världens mest avancerade högteknologiska vapensorter för att bokstavligen skjuta in i helt obeväpnade civila bostadsområden i ett ockuperat land som inte av omvärlden erkänna ens RÄTTEN OCH MÖJLIGHETEN att försvara sig själv.

  I ett halvår nu har vi fått höra om ”Israels rätt att försvara sig självt”.

  I Castros och Guevaras åtminstone talesanda tror jag den första punkten vore: När och hur skall Palestina och det palestinska folket få försvara sig självt?

  En fråga och ett tema glömt av i princip alla i dagens värld.

 6. ”En mycket känd video med Che Guevara visar hur han håller ett tal i FN. Han avslutar sitt tal med att säga ”Fosterlandet eller döden”. Detta har förkroppsligats av palestinierna från det ögonblick de föds till det ögonblick de lämnar världen, ofta med sitt blod på de israeliska ockupationsstyrkornas händer.”

  En mycket känd video med Che Guevara visar hur han håller ett tal i FN. Han avslutar sitt tal med att säga ”Fosterlandet eller döden”. Detta har förkroppsligats av ukrainarna från det ögonblick de föds till det ögonblick de lämnar världen, ofta med sitt blod på de ryska ockupationsstyrkornas händer.

  Jag kunde inte låta bli att byta två ord i ovan citat från inlägget.
  Vad säger ni? Tycker ni Che Guevaras ord även stämmer in med konflikten i Ukraina?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here