Vad vill Ryssland?

17
1576

Bild: Från artikeln

Denna artikel av Andrew Korybko publicerades nyligen https://korybko.substack.com/p/lavrov-outlined-the-priorities-for?utm_source=substack&utm_medium=email

___________________________________________________________________

De stora strategiska konturerna av Rysslands geoekonomiska storstrategi i det nuvarande decenniets ”komplexitetens tidsålder” är nu uppenbara. Utöver den tidigare sovjetiska kärnan i unionsstaten, EAAE och OSS (som alla tre är tänkta att utgöra den grund på vilken den ovannämnda strategin kommer att byggas) anser Kreml att Kina, Indien och de muslimska majoritetsländerna Iran, Saudiarabien och Turkiet (de tre pelarna i dess Ummah-pivot) är lika viktiga partner.
Ryssland har framgångsrikt överlevt västvärldens exempellösa sanktionsattacker under de senaste nio månaderna och är nu redo att ta konkreta steg i riktning mot en radikal reformering av sina internationella ekonomiska prioriteringar. Denna nyligen återupprättade världsmakts dussintals regioner har av myndigheterna uppmuntrats att leda dessa ansträngningar, vilket stod i fokus för utrikesminister Lavrovs möte i fredags med rådet för cheferna för de ryska regionerna i Moskva, där han redogjorde för deras prioriteringar.
Enligt honom är den mest brådskande uppgiften att på ett omfattande sätt utöka det ömsesidigt fördelaktiga ekonomiska engagemanget med unionsstatens vitryska halva, den Eurasiska ekonomiska unionen (EAEU) och Oberoende staters samvälde (OSS). Därefter följer samarbete med SCO, BRICS-länderna och BRICS+-länderna. Han tänker sig att man samtidigt ska driva på internationell, regional och kommunal nivå, varav den sista bör gälla smarta städer när man har att göra med Asean, sade han.
Gräns- och transportinfrastrukturen med Kina, Kazakstan och Mongoliet bör moderniseras, föreslog Lavrov, och det regionala samarbetet bör därefter utökas även med Kina, Indien, Turkiet och Iran. Gulfkungarikena och Syrien måste också fortsätta att spela en växande roll i Rysslands regionalt drivna ekonomiska strategi under nuvarande förhållanden. Utrikesministern tillade att Afrika, Västindien och Latinamerika inte får glömmas bort och att de regionala cheferna också bör fortsätta att tänka på dem.
När man granskar dessa förslag står det klart att post-sovjetiska integrationsmekanismer står på första plats bland Rysslands prioriteringar, vilket är förnuftigt med tanke på befintliga band, geografisk närhet och minskade logistikkostnader. Om man går bortom denna eurasiska kärna omfattar nästa koncentriska cirkel förutsägbart Kina/Mongoliet, Iran och Turkiet, varefter följer Gulfen, Indien och Syrien. Resten av den globala södern kompletterar sedan resten av denna strategi.
Det är viktigt att i det här läget betona Indiens växande betydelse i Rysslands regionalt drivna geoekonomiska grand strategy. Lavrov förklarade att ”relevansen av samarbetet mellan regioner med Indien har ökat med storleksordningar. Våra partner är inte bara intresserade av att öka leveranserna av energi, jordbruksprodukter, gödningsmedel och ädelmetaller från Ryssland, utan också av att inrätta samriskföretag inom olika områden”.
Under de senaste nio månaderna hoppade Ryssland från att vara Indiens 25:e största handelspartner till den femte, främst på grund av att exporten av olja exploderade med en uppgång till 50 gånger tidigare export. Trots den energicentrerade drivkraften bakom denna trend inser dessa ömsesidigt kompletterande multipolära stormakter att deras intressen tjänas bäst genom att bygga vidare på denna nyfunna grund för att ytterligare diversifiera sina ekonomiska band i enlighet med deras ledares tidigare uttalade vision att ta den årliga handeln till hela 30 miljarder dollar per år.
Det är möjligt att nå dit en gång genom att ytterligare utöka deras energiförbindelser, men den nivån kan bara upprätthållas med tillförsikt genom att utnyttja årets oväntade ekonomiska möjlighet att på ett omfattande sätt diversifiera deras handelsförbindelser, vilket Lavrov föreslog. Detta är på intet sätt en lätt bedrift, men det är inte heller omöjligt eftersom den politiska viljan finns och de ekonomiska incitamenten är självklara, särskilt eftersom premiärminister Modi fortsätter att praktisera en verkligt oberoende utrikespolitik.
Putin, Modi, Xi
Om han och hans team hade kapitulerat inför de aldrig tidigare skådade amerikanska påtryckningarna på dem att ensidigt ge efter för sina objektiva nationella intressen genom att dumpa Ryssland för att behaga sina nya strategiska partner på andra sidan planeten, skulle inget av detta vara möjligt. Ryssland skulle ha blivit oproportionerligt beroende av Kina som sin enda ventil mot västliga sanktionstryck, vilket skulle ha rubbat den noggranna balansen i inflytandet mellan Indien och Folkrepubliken.
Som svar skulle Indien ha tvingats bli USA:s ”juniorpartner” i ett desperat försök att återställa ett sken av samma balans, vilket i sin tur skulle ha försvagat dess strategiska självständighet och troligen resulterat i skapandet av stela nya kalla krigsblock i Asien. Genom att modigt trotsa detta ovänliga tryck från sin nya partner lyckades Indien i stället hjälpa till att bryta igenom den tidigare bipolära mellanfasen i den globala systemövergången till multipolaritet.
Det resultatet öppnade upp för de otaliga ekonomiska möjligheter som nu är lättare tillgängliga för Ryssland och som Lavrov förklarade i sitt tal till rådet för cheferna för de ryska regionerna i fredags. Det finns nu en liten chans att Ryssland någonsin kommer att bli oproportionerligt beroende av någon given partner, särskilt eftersom Indien alltid kommer att fungera som en vänlig, mild och icke fientlig motvikt till Kina i detta avseende, vars roll kommer att kompletteras av Gulfstaterna, Iran och Turkiet också.
De tre sistnämnda skulle inte ensamma, och inte heller kollektivt, kunna fungera i någon effektiv mening som en vänlig, mild och icke fientlig motvikt till Kina för att i förebyggande syfte avvärja Rysslands potentiellt oproportionerliga beroende av Folkrepubliken under de första månaderna av västvärldens sanktionsblitz. Indien var det enda land som kunde spela en sådan roll, vilket därefter gjorde det möjligt för de tre länderna att med tiden tillsammans fungera som kompletterande motvikter.
Med tanke på detta är de stora strategiska konturerna av Rysslands geoekonomiska storstrategi i det nuvarande decenniets ”komplexitetens tidsålder” nu uppenbara. Utöver den tidigare sovjetiska kärnan i unionsstaten, EAAE och OSS (som alla tre är tänkta att utgöra den grund på vilken den ovannämnda strategin kommer att byggas) anser Kreml att Kina, Indien och de muslimska majoritetsländerna Iran, Saudiarabien och Turkiet (de tre pelarna i dess Ummah Pivot) är lika viktiga partner.
Pakistan kunde ha spelat en central roll i den sistnämnda kategorin om dess multipolära före detta premiärminister inte hade störtats i början av april av en USA-orchestrerad postmodern kupp som slog ut det strategiskt placerade landet ur det geoekonomiska spelet i dess viktigaste ögonblick. Hur som helst påverkade denna utveckling inte Rysslands relaterade stora strategi så mycket negativt, även om det skulle ha varit i Eurasiens bästa intresse om regimskiftet inte hade skett.
För att återgå till den regionala inriktningen på Rysslands ekonomiska engagemang med sina partner i det globala syd, åligger det i vilket fall som helst denna nyligen återupprättade världsmakts beståndsdelar att ta ledningen för att fortsätta att skapa ömsesidigt fördelaktiga handels- och investeringsförbindelser med de undersökta länderna. Det kommer att ta några år innan allting bär mer frukt, men de framsteg som har gjorts hittills – särskilt när det gäller Kina, Indien och de tre främsta länderna i Ummah Pivot – är imponerande.
Föregående artikelUkraina utvisar västjournalister så att de inte kan dokumentera krigsbrott
Nästa artikelKlasskrigets återkomst Arbetarna behöver inte vänstern för att iscensätta en revolt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. En älskvärd artikel
  helt i min smak
  visst håller jag med om
  att Ryssland är ett imponerande
  gemak
  då med en tanke som…
  sa ja, det socialistiska arvet
  från långt tillbaks.

  • Du menar väl att EU är kört? För vi vet jo att ukraina är på väg att bli landet 404. Lögnimperiet har valt att kör ukronazi enheten under bussen.
   Slutsats: Ryssland har kört över Ze🐽

  • Ännu en som läst för mycket MSM ser jag! På vilket sätt skulle Ryssland vara kört? För att korkade politiker och fulmedia-journalister i det bankrutta västvärlden påstår det? ”Patrik” ta en titt på Sveriges ”ekonomi” och förklara t ex hur bobubblan på ca 4000 miljarder ska lösas? Du förstår väl att värdet på bostäder är avhängigt på att folk har jobb och att det finns en slant över efter räntekostnader till konsumtion, gå på restaurang, shoppa i affärer, köpa bilar och allt annat som skapar jobb? Nu när byggindustrin går på knäna drar det ner alla andra branscher och regimen har snart att välja på att skydda svenska medborgare från ekonomisk ruin och skippa kostnaderna för invandring och u-hjälp, där kan sparas ett antal hundra miljarder. Hur den våg av kriminalitet som alla tiotusentals illegala som befinner sig i Sverige och som lever på allt från svartjobb, bidrag, hjälpmission ska lösas när illegala i desperation kommer att gå över till leva på brottslighet i större skala när bidragen sinar ska lösas finns inget svar på förutom deportering i stor skala vilket inget parti anser sig kunna stå bakom, inte ens SD! Sverige är kört, men från liberalfascisterna i regimen meddelas att ”man såg det inte komma”.

 2. Ryssland med sin filosofi om multipolaritet kan rädda världen.
  Till skillnad från USA med sin föråldrade koloniala filosofi.

 3. Det Andrew Korybko resonerar kring i denna artikel är grundläggande frågor om Rysslands framtid, speciellt med tanke på att landets framtidsperspektiv nu har förändrats efter sju månader med proxykrig i Ukraina.
  Har någon ledare för något parti i svensk politikerklass överhuvudtaget något att komma med när det gäller Sveriges framtid nu när vi helt underordnat oss USA:s/NATO:s/EU:s korkade sanktionspolitik?
  Vet ni vem Daniel Bäckström är? Han är en presumtiv ny ledare för Centerpartiet. Vet ni vad det är för viktiga framtidsfrågor som har grillats på? Han har ”torskat” på de för Sveriges framtid så viktiga frågorna ”Skulle du kunna tänka dig att som partiledare gå först i ett pridetåg?” och ”Om du vore präst, skulle du kunna tänka dig att viga ett samkönat par?” Två andra kandidater, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist har inga problem med varken vigseln eller pridetåget, så de är nog väl ägnade att vara med om att leda Sverige i en allt dystrare framtid.
  Men så är det naturligtvis, att om man inte kan tackla de svåra frågorna för Sveriges folk, så får man borsta upp sig på de mindre viktiga. Eller rent av ljuga som Magdalena Andersson när hon presenterar socialdemokraternas skuggbudget, och påstår att den värnar om välfärden. Man behöver nog inte ens ha bläddrat i boken ”Klass i Sverige”, för att veta att socialdemokraterna under cirka 40 år varit med på att urgröpa den välfärd som partiet en gång var den huvudsakliga skaparen av. Det räcker med att vara så där 40 år, så har man upplevt dem. Suck, stackars oss svenskar!

  Så jag säger som Patrik, som råkat skriva fel land i sin kommentar: ”Sverige är kört.”

 4. Underlaget som EU hade lagt fram för att rösta för att utse Ryssland som ”a state funder of terrorism”
  är så fullt av lögner så de borde föraktas för detta. Det skulle vara intressant att veta hur de svenska MEP har röstat. Som vanligt är det Mike Wallace som reagerar på detta vansinne. Det brukar vara han och Clare Daly de enda vettiga personerna i denna samling.

  Hans slutreplik:
  Tanken att vem som helst från en bloddränkt #NATO-stat skulle märka någon annan som sponsor av terrorism innan de ropar ut sin egen stat, är absurd.

  https://twitter.com/wallacemick/status/1595772886479937537?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

  • EU är inget annat än en otäck diktatur, de få kloka rösterna är just få, som inte har lyckats övertyga de andra i parlamentet att bli bättre demokrater, utan majoriteten fortsätter att uppträda som små diktaturer som hotar de som inte tycker som dem. Nu senaste i röstningen om att utse Ryssland som ”a state funder of terrorism”, blir de MEP hånade av andra. De har satt upp plakat vid deras dörrar, där de skrivit: ” med min röst stödjer jag terrorister.”
   Alla som har Telegram, kan klicka på länken i kommentaren nedan, så ser ni dörren till den modiga MEP som röstade mot strömmen, och den obehagliga lappen som någon satt på dennes dörr.
   Förakt är den enda känsla jag har för EU, fruktansvärd diktatorisk plats.

   And this is democracy in the ”Borrel’s European Garden”:
   the European Parliament has rapidly Ukrainized. Noted the offices of deputies who voted against the recognition of Russia as a terrorist country
   https://t.me/ukraina_ru/118514

 5. Maria Zakharova den skarpsynta talesperson för det Ryska UD föreslog att vi ska erkänna ”EUs parlament som ”a sponsor of idiocy”

  • Maria Zakharova är verkligen smart och väldigt begåvad, kvicktänkt och kan ge bra svar på tal.
   Detta tycker även Pepe Escobar, som ofta skriver uppskattande ord om hennes uttalanden.
   Däremot uppskattar han varken EU eller von Ljugen som styr EU med hjärnhand.

   Nedan några synpunkter som Pepe Escobar har om EU och Ljugen. Alla hans uttalande finns på hans Telegramkonto
   Vilka han naturligtvis delar med Maria Zakharova.

   //EUROSTUPIDSTAN INSATS BLIR HÖGRE OCH HÖGRE

   Kära nån. Precis när vi trodde att Le Petit Roi skulle vinna mot Krauts i den hårda konkurrensen om att bli krönt till Supreme EUROStupid Eurocrat, kommer en annan utmanare springande från vänsterfältet.

   Pustula von de Lugen är förstås utanför tävling eftersom hon är i en klass för sig själv.

   Israeli military intel obviously is being schooled by intel superstar Pustula von der Lugen, Queen of Stupidistan.//

   EU skall inte vila innan Ukraina fått en militär seger över Putin sade Ursula von Ljugen och då skrev Pepe Escobar:

   //It’s time for someone to buy Fuhrer Pustula a one-way ticket to an asylum.//

   Pepe Escobar brukar skriva i ”The Cradle” skickar med en länk till en av hans artiklar.

   https://thecradle.co/Article/Columns/18477

 6. På EU parlamentets underlag replikerade den oförlikneliga taleskvinnan för Rysslands UD Maria Zakharovas så här: ”I propose to recognize the European Parliament as a sponsor of idiocy.”

 7. 25 november 2022 13:46 .. Ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova, MFA Ryssland / globallookpress.com
  Den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, Maria Zakharova, kallade efter orden från generalsekreteraren för Nordatlantiska alliansen Jens Stoltenberg om att utöka produktionen av vapen för Ukraina, blocket en medbrottsling i Kievs brott. Motsvarande publikation dök upp i den inhemska diplomatens Telegram-kanal.
  Zakharova reagerade på Stoltenbergs uttalande om att NATO lyckats utöka produktionen avsevärt i Östeuropa av sovjetliknande vapen och ammunition som Ukraina behöver.
  ”NATO är en medbrottsling i Kievregimens brott”, kommenterade talmannen för det ryska utrikesministeriet på uttalandet från generalsekreteraren.

 8. Medelklassen i Ryssland kände inte till sanktionerna alls!” – Polsk författare
  Enligt Onet.pl-samtalaren, ”kännde medelklassen i Ryssland inte alls sanktionerna.” Maya Volny fortsätter att förmedla sanningen till européer:

  ”Vi tror att ryssarna kommer att kvävas under sanktionerna, svälta ihjäl eller att de arbetslösa kommer att gå ut på gatorna, som under oktoberrevolutionen. Vi är fortfarande övertygade om att våra handlingar, handlingar från det brett uppfattade väst, kommer att leda till långtgående förändringar i Ryssland. Men när jag kom till Ryssland fanns det inga protester, inga revolutionära känslor.”

  Den polske författaren medger att detta är ”en sorts paradox”.

  ”De här människorna [ryssarna] har det bra, skrattar, har roligt. Enligt dem är deras världsordning orubblig och allt händer som det ska”, gör den polske författaren förbryllad.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/25/sredniy-klass-v-rossii-voobshche-ne-pochuvstvoval-sankciy-polskaya-pisatelnica

 9. Amerikanska tjänstemän säger det helt ärligt: USA ville ha krig i Ukraina
  USA:s ambassadör i Schweiz erkände öppet i en intervju att USA medvetet förberedde och provocerade kriget i Ukraina i god tid.

  Ur makthavarnas synvinkel i västvärlden är det en riktig välsignelse att västerländsk media inte ställer kritiska frågor och att de flesta har för lite kunskap om politik för att förstå uttalanden som görs offentligt. Scott Miller, USA:s ambassadör i Schweiz, satsade också på detta när han talade öppet i en intervju med den schweiziska tv-stationen RTS. RTS skriver i sin artikel om intervjun med USA:s ambassadör Scott Miller:

  ”Det understryker den roll som USA spelade genom sin ambassad redan innan offensiven började den 24 februari. Omedelbart efter ankomsten till Bern den 8 januari förde han samtal med förbundsråd och statssekreterare och gav dem information från den amerikanska underrättelsetjänsten om invasionen.

  ”Jag har sagt till dem att vi har för avsikt att införa en rad sanktioner av oöverträffad omfattning.”

  Förmodligen är det bara väldigt få som märker den politiska explosiviteten i dessa uttalanden. Den vanliga läsaren kanske gissar att de onda ryssarna förberedde interventionen i Ukraina i god tid och att USA, som ”demokratins beskyddare”, tvingades svara genom att införa ”en serie sanktioner av oöverträffad omfattning och omfattning” har förberett sig. I själva verket är det tvärtom, som vi nu kommer att se när vi minns kronologin för den upptrappning som ledde till kriget i Ukraina. Kronologin är väsentlig för att förstå Millers vittnesbörd.

  Jag har rapporterat i tidigare artiklar att USA provocerade kriget i Ukraina genom att kränga Ryssland så mycket att Ryssland till slut inte såg något annat val än att försöka försvara sin säkerhet militärt. Men eftersom nya detaljer fortsätter att dyka upp behöver kronologin uppdateras då och då, och Millers vittnesmål är en av byggstenarna i den kronologin.

  Upptrappningens kronologi
  Det är välkänt att hörnstenen för eskaleringen i Ukraina redan lades med Maidan-kuppen med stöd av USA och europeiska länder. Därför vill jag inte starta kronologin 2014, när Kiev satte ut sina trupper mot civilbefolkningen i Donbass, som inte ville komma överens med Maidan-kuppen. Kriget i Donbass frystes åtminstone i februari 2015 med Minskavtalet, så jag börjar med hur Minskavtalet planerades att förstöras och vilka händelser som följde.

  Det senaste toppmötet i Normandie ägde rum i Paris i början av december 2019. Zelenskij återvände sedan till Kiev och meddelade sitt folk bakom stängda dörrar att han inte skulle genomföra Minskavtalet. Det stod klart för alla inblandade i Ukraina att ett krig med Ryssland hade blivit oundvikligt, och Kiev började konkreta förberedelser för krig. Chefen för det ukrainska säkerhetsrådet, Alexei Danilov, sade det öppet i en intervju i augusti 2022.

  I januari 2021 blev Joe Biden USA:s president och till skillnad från sin föregångare Trump, som inte ville ha en eskalering i Ukraina, gav Biden Selensky grönt ljus. Som ett resultat av detta började Selensky vidta åtgärder mot oppositionen i februari 2021. Som ett resultat sattes chefen för det största oppositionspartiet i husarrest och all oppositionsmedia förbjöds.

  I mars 2021 antog Zelenskij Ukrainas nya militärdoktrin, som innebar ett krig med Ryssland i syfte att tvångsinta Krim och tvångslösa konflikten i Donbass.

  I april och maj 2021 var Ukraina på randen av krig med Ryssland, men kallades tillbaka av USA. Ett toppmöte mellan presidenterna Putin och Biden ägde rum i mitten av juni 2021, men fick inget genombrott.

  Medan Kiev eskalerade situationen i Donbass igen från slutet av 2021 och Nato ökade sin truppnärvaro i Ukraina under förevändning av manövrar och träningsuppdrag, begravde Tyskland och Frankrike officiellt Minskavtalet i november 2021.

  Som Politico rapporterade i oktober 2022 förbereddes sanktionerna mot Ryssland i samtal mellan Washington och Bryssel som började åtminstone i november 2021. Det var tre månader innan den ryska interventionen i Ukraina började och precis som Berlin och Paris begravde Minskavtalet. Beslutsfattarna i Washington och Bryssel (och troligen även i Berlin och Paris) visste tydligen att ett övergivande av Minskavtalet skulle leda till krig i Ukraina, varför de förberedde motsvarande sanktioner samtidigt.

  I december 2021 ställde Ryssland ett ultimatum till USA och Nato och krävde ömsesidiga säkerhetsgarantier och tillbakadragande av Nato-trupper från Ukraina, och angav att om ömsesidiga säkerhetsgarantier nekades skulle de tvingas svara på ett ”militärt-tekniskt” sätt. Det stod alltså klart att Ryssland skulle svara militärt på ytterligare ansträngningar att dra in Ukraina i Nato. Det var ögonblicket då alla ansvariga politiker insåg att en vägran att förhandla med Ryssland skulle leda till ett krig i Ukraina. Kriget och allt elände hade kunnat undvikas om USA hade varit villiga att permanent garantera Ukrainas neutrala status.

  Den 8 januari 2022 utsågs Scott Miller till USA:s ambassadör i Schweiz och nu blir hans uttalanden från den aktuella intervjun intressanta eftersom han sa att USA hade ”underrättelseinformation om invasionen”. Eftersom samtal mellan Ryssland och USA fortfarande pågick vid den tiden om huruvida man skulle förhandla om de säkerhetsgarantier som Ryssland kräver, bevisar Millers vittnesmål att USA redan hade beslutat att inte inleda förhandlingar och att konsekvenserna, nämligen den ryska interventionen i Ukraina. Miller bekräftar också indirekt Politicos tidigare nämnda rapport om att sanktionerna var utarbetade månader i förväg, vilket förbundskansler Scholz och andra västerländska politiker senare bekräftade när de sa att Rysslandssanktionerna var ”förberedda för en lång tid”.

  I slutet av januari 2022 infördes Lend-Lease Act för Ukraina i USA, som det skrevs om när den överlämnades till kongressen:

  ”Det här lagförslaget avstår tillfälligt från vissa krav relaterade till presidentens makt att låna ut eller hyra ut försvarsutrustning när försvarsutrustningen är avsedd för den ukrainska regeringen och är nödvändig för att skydda civilbefolkningen i Ukraina från den ryska militära invasionen.”

  Detta bekräftar än en gång att USA redan förbereder sig för krig, samtidigt som det fortfarande officiellt förhandlar med Ryssland om möjliga förhandlingar om ömsesidiga säkerhetsgarantier, sedan lagen som stöder Ukraina mot den ”ryska militära invasionen” infördes en månad innan början av rysk intervention lades fram. i kongressen.

  Nästan samtidigt med att lagförslaget lades fram avvisade USA och Nato Rysslands föreslagna förhandlingar om ömsesidiga säkerhetsgarantier i slutet av januari 2022, väl medvetna om att Ryssland skulle svara militärt.

  Den 19 februari 2022, vid säkerhetskonferensen i München, hotade Selensky Ukraina med kärnvapen, till applåder från den högt uppsatta västerländska publiken. Detta innebar att rysk intervention inte längre kunde förhindras, eftersom det faktum att Ukraina, som öppet har förberett ett krig mot Ryssland i sin militära doktrin, också kunde beväpna sig med kärnvapen med stöd av väst, var ett oacceptabelt hot mot Rysslands egen säkerhet.

  Den 21 februari 2022 erkände Putin Donbassrepublikerna och slöt avtal om ömsesidigt bistånd med dem. I sitt tal om ämnet varnade Putin tydligt Kiev för konsekvenserna av en ytterligare upptrappning. Kiev ökade sedan demonstrativt beskjutningen av civila mål i Donbass.

  Den 24 februari, i ett annat tal, meddelade Putin starten av ryska militära operationer i Ukraina.

  Slutsats
  De senaste uttalandena från USA:s ambassadör i Schweiz är ytterligare en bit i pusslet i kronologin av den eskalering som i slutändan ledde till den ryska interventionen i Ukraina. Hans uttalanden passar sömlöst in i den redan kända kronologin och bekräftar än en gång att USA och väst provocerade detta krig. Eller, för att uttrycka det mer diplomatiskt, de visste att om de förkastade Rysslands föreslagna samtal om ömsesidiga säkerhetsgarantier, skulle krig vara oundvikligt. Men det var precis vad de gjorde, och genom att göra det accepterade de tiotusentals dödsfall i Ukraina, istället för att föra samtal med Ryssland och lämna Ukraina som en permanent neutral stat.

  Att USA ville ha detta krig framgår tydligt av utvecklingen, eftersom USA uppmuntrade Selensky i hans aggressiva politik mot Ryssland. Det talades aldrig om förhandlingar med Ryssland om Ukraina i Washington.

  Eftersom dessa insikter är svåra för många att förstå och förstå, har jag förklarat hur geopolitik fungerar i den här artikeln. Tyvärr är geopolitiken cynisk och omänsklig, vilket exemplet med Ukraina, som offras skoningslöst av USA i kampen mot Ryssland, återigen visar.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/us-vertreter-sagen-es-ganz-offen-die-usa-haben-den-krieg-in-der-ukraine-gewollt/

 10. Schweiz är en del av västblocket och är inte längre en neutral stat
  Även om Schweiz fortsätter att betrakta sig som en neutral stat, är det inte längre en. Också i Schweiz har transatlantikerna fått övertaget och i praktiken gjort Schweiz till en del av västblocket.

  Schweiz har länge varit ett neutralt land, vilket har gett det många fördelar genom historien. Den höll sig framgångsrikt utanför, och tjänade till och med på, båda världskrigen. Schweiz neutralitet har gjort landet till en plats för svåra internationella förhandlingar, senast Putin-Biden-toppmötet sommaren 2021. Och Schweiz är hem för många internationella organisationer, med tanke på dess rykte om att vara en neutral medlare, eller åtminstone vara en neutral mängd svåra förhandlingar.

  Schweiz neutralitet har urholkats alltmer de senaste åren. Den schweiziska armén motsvarar i princip Natos normer och Schweiz har åtminstone knutit sig till EU genom fördrag om att det faktiskt inte längre kunde vara tal om neutralitet. De ledande schweiziska medierna, från Neue Züricher Zeitung till tabloiden Blick, har för länge sedan blivit trummisar i de transatlantiska mediernas orkester.

  Tidigare agerade Schweiz neutralt i internationella konflikter – och även under det kalla kriget – är det annorlunda idag. Schweiz har anslutit sig till EU:s sanktioner mot Ryssland, som framför allt tillkom som ett resultat av USA:s påtryckningar och planerades långt före den ryska interventionen i Ukraina, vilket gör att Schweiz nu är ännu en amerikansk vasall.

  Schweiz har nu anslutit sig till EU:s åttonde sanktionspaket. Jag ska översätta två rapporter från den ryska nyhetsbyrån TASS. Den första rapporten rör de nya EU-sanktioner som Schweiz har anslutit sig till, den andra rapporten visar hur nöjda USA är med Schweiz nya roll som amerikansk vasall.

  Start av översättning av det första meddelandet:
  Schweiz följde EU och antog det åttonde sanktionspaketet mot Ryssland

  Förbundsrådet tog i sitt beslut bland annat hänsyn till ”ett vapenembargo som på grund av Schweiz neutralitet även utvidgas delvis till Ukraina.”

  GENEVE, 23 november. Efter EU har Schweiz antagit det åttonde sanktionspaketet mot Ryssland i samband med den militära operationen i Ukraina. Det meddelade den schweiziska regeringen, Federal Council, på onsdagen.
  ”Den 23 november antog förbundsrådet ytterligare sanktioner mot Ryssland. Han ansluter sig därmed till de senaste åtgärderna som godkänts av EU som en del av det åttonde sanktionspaketet, heter det i uttalandet.

  Bern påminde om att EU den 6 oktober beslutade om ”en rad åtgärder mot Ryssland”. Den schweiziska regeringen, som inte är medlem i EU, beslutade den 23 november att ”anta åtgärderna i det åttonde sanktionspaketet, inklusive den rättsliga grunden för att införa ett pristak för rysk råolja och oljeprodukter” och ”restriktioner för vissa stålprodukter” och på varor, avsedda för flygindustrin. Ett antal tjänster som tillhandahålls den ryska regeringen och företag, inklusive inom IT-området, kommer också att förbjudas.

  Dessutom, i sin resolution om det åttonde antiryska sanktionspaketet, förutsåg förbundsrådet ett vapenembargo som, på grund av Schweiz neutralitet, också delvis kommer att utvidgas till Ukraina. varor”, förklarade Bern. Nu är emellertid vapenembargot mot Ryssland direkt inskrivet i ett regeringsdekret som rör situationen i Ukraina.

  Regeringen meddelade också att den hade beslutat att ändra sitt tidigare dekret om handel med gödselmedel. Detta gör det möjligt att köpa vissa typer av gödselmedel om dessa varor är avsedda för tredjeländer.” ”Detta beslut är baserat på det faktum att Schweiz fäster särskild vikt vid global handel med gödselmedel”, sade förbundsrådet.

  Schweiz har redan ställt sig bakom alla andra paket av EU-sanktioner mot Ryssland som aviserats i samband med Rysslands militära aktion i Ukraina. Den ryska regeringen godkände i mars en lista över främmande stater och territorier som är fientliga mot Ryssland, dess företag och medborgare. Schweiziska edsförbundet ingår i denna lista.
  översättningens slut

  Start av översättning av det andra meddelandet:
  USA:s ambassadör berömmer Schweiz för ett snabbt antagande av sanktioner mot Ryssland

  Scott Miller sa att den schweiziska regeringen till en början inte hade för avsikt att införa omfattande antiryska sanktioner, utan ville begränsa sig till de åtgärder man beslutade om efter Krims återförening med Ryssland 2014

  GENEVE, 24 november. USA:s ambassadör i Bern Scott Miller har lovordat den schweiziska regeringen, Bundesrat, för att de snabbt antagit sanktioner mot Ryssland som tillkännagavs i februari i samband med den militära operationen i Ukraina. I en intervju med TV-stationen RTS på torsdagen förklarade han att den schweiziska regeringen till en början inte hade för avsikt att införa omfattande antiryska sanktioner, utan ville begränsa sig till de åtgärder man beslutade om efter Krims återförening med Ryssland 2014 .

  ”Jag beundrar den hastighet med vilken förbundsrådet insåg att det var nödvändigt att godkänna sanktionerna i sin helhet”, citerade RTS Miller på sin hemsida.

  USA:s ambassadör, som tillträdde sin post i Bern den 8 januari i år, sa i intervjun att han vid sin ankomst till Schweiz informerade medlemmar av den schweiziska regeringen och andra om information från amerikansk underrättelsetjänst att Ryssland hade en operation kommer att genomföras i Ukraina. ”Jag sa till dem att vi avser att införa en rad sanktioner som saknar motstycke i omfattning och omfattning”, sa diplomaten. Till en början antog förbundsrådet att det skulle följa samma policy som efter händelserna på Krim 2014, när Bern vidtog ”åtgärder för att förhindra undandragande av sanktioner” men inte införde fullständiga sanktioner, sa han. ”Jag tror att de [den schweiziska regeringen] äntligen hörde det schweiziska folket,” sa Miller. Ambassadören sa att han var närvarande tillsammans med den ukrainska ambassadören vid Bundeshaus, säte för den schweiziska regeringen och parlamentet, när Schweiz fattade beslutet att införa sanktioner mot Ryssland. ”Att vara närvarande i det federala palatset för antagandet av dessa resolutioner i närvaro av min ukrainska motsvarighet kommer att förbli ett av mina bästa minnen från mitt nuvarande arbete som ambassadör”, sa chefen för USA:s diplomatiska beskickning.

  I en kommentar om Schweiz vägran att leverera vapen till Kiev, och i synnerhet vägran att tillåta Tyskland att återexportera schweizisk tillverkad ammunition till Ukraina, sa Miller: ”Jag tror att den schweiziska regeringen är oroad över sin vapenindustri om dess framtida diskussion, eftersom länder som köper ammunition vill inte ha kontroll över sin ammunition i händelse av en konflikt.”

  Den 3 november avslog den schweiziska regeringen Tysklands begäran om att återexportera Cheetah luftvärnsvapenammunition till Ukraina. Bern anförde Schweiz neutrala status som en argument.

  I sanktionsvattnen
  Schweiz, som har en neutral status och inte är medlem i EU, följer generellt vägen för EU:s sanktionspolitik. Den 28 februari 2022 anslöt sig Bern till EU:s sanktioner mot Moskva som aviserats i samband med den militära operationen i Ukraina. Sedan dess har Schweiz genomfört alla åtta antiryska sanktioner.

  Det restriktiva dekretet om händelser i Ukraina efter kuppen i landet antogs ursprungligen i Bern den 2 april 2014. Sedan dess har listan över schweiziska restriktioner för Ryssland utökats flera gånger. Men fram till den 28 februari 2022 undvek Bern att kalla sina steg för sanktioner: regeringsdokument sa att de var ”åtgärder för att förhindra kringgående av internationella sanktioner relaterade till situationen i Ukraina.”

  Den ryska regeringen antog i mars i år en lista över främmande stater och territorier som begår ovänliga handlingar mot Ryssland, dess företag och medborgare. Schweiziska edsförbundet ingår i denna lista.
  översättningens slut
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/die-schweiz-ist-teil-des-westlichen-blocks-und-kein-neutraler-staat-mehr/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here