Val till EU-parlamentet – inget äkta parlament

7
203

EU-parlament uppfyller inte de krav som utgör kärnan för demokratisk representation, nämligen rätten till lagstiftningsinitiativ eller rätten att föreslå nya lagförslag. Istället är det bara EU-kommissionen, EU-fördragens väktare, som har detta monopol. Det enda ledamöterna i parlamentet kan göra, i hopp om att ta upp ett ämne som de vill diskutera är att snällt be kommissionen ta fram ett förslag, men kommissionen kan alltid vägra.

Guy Mettan

Ledamöterna i Europaparlamentet representerar inte det europeiska folket, som det förstås av demokratins demos (folk), skriver Guy Mettan i ”Europas existentiella dilemma” (Karneval förlag 2023). Enligt EUs grundarföredrag, Romfördraget, beskrevs ledamöternas representation som ”företrädare för folken i de i gemenskapen sammanslutna staterna” (artikel 137). Men med Lissabonfördraget 2009 har den formulering försvunnit och ersatts med att ”Europaparlamentet ska vara sammansatt av företrädare för unionens medborgare” (FEU artikel 14.2).

Skillnaden mellan ”staternas folk” och ”unionsmedborgare” är inte semantisk. Den politiska modellen i de äldre fördragen var med konfederal dvs upprätthöll ett mellanstatligt samarbete, bevarade medlemsstaternas nationella suveränitet och deras minoriteters identitet. Nu när EU-parlamentets ledamöter betecknas som ”europeiska medborgare” frammanar det en federal (överstatlig ) stat, som förutsätter att medlemsstaten helt eller delvis ger upp sin suveränitet till förmån för centralmakten.

Det vi uppfattar som EU är inte en stat utan en hybridkonstruktion som varken har ett eget lagligt avgränsat territorium eller en exklusiv suverän sfär, skriver Mettan. Den tyska författningsdomstolen konstaterade i sin uppmärksammade dom 2009 om Lissabonfördraget att EU inte primärt kan bevilja europeisk medborgarskap, och därför kan det inte heller finnas något ”europeiskt folk”. Enligt domstolen är därför EU-parlamentet inte ett äkta parlament eftersom det varken är ’ett organ för representation av det enade europeiska folket’ eller’ ett organ för unionens medborgare. Slutsatsen blir att den nya beteckningen ”medborgare i EU” framstår som tvetydig juridisk humbug eftersom det hänvisar till en politisk organisation, en stat som inte existerar. Omvandlingen av Europa/EU till en fri, demokratisk och självständig federal stat är en utopi.

Den svenska regeringsformen säger i sin portalparagraf om statsskickets grunder (1 Kap.) att ”All offentlig makt utgår från folket” (§1) och att ”Riksdagen är folkets främsta företrädare” (§4). År 2010 infördes i regeringsformen 1 kap utan offentlig debatt i det föregående riksdagsvalet 2009 formuleringen ”Sverige är medlem i Europeiska unionen”. Därmed har större delen av riksdagens maktbefogenheter utgått/lämnat Sverige till förmån för hybridkonstruktionen EU och till ett EU-parlament vars ledamöter inte kan ta initiativ till eller förslå lagstiftning.

Föregående artikelZelenskys fredskonferens: Ukraina kommer att återgå till neutralitet, delning eller förintelse.
Nästa artikelOpinionsundersökning om DCA: Svenska folket säger massivt Nej till utländska militärbaser! Ska riksdagen gå emot folkmajoriteten?
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

7 KOMMENTARER

 1. ”Val till EU-parlamentet – inget äkta parlament”

  Håller absolut med om det.
  För att vara kortfattad menar jag att EU-parlamentet är mest bara är för syns skull.
  För det ska se bra ut, för det ska likna en folkmakt.
  När det egentligen är elitpolitiker och affärslivet som bestämmer.

  Självklart lägger jag inte min röst i sådana val där mitt deltagande bara är för att bekräfta dessa politiska och ekonomiska eliter som själva vill göra sig till ”folkmakt” för att komma till den egentliga makten.

  Jag tror proletariatet i Västvärlden numera är totalt oförmöget att förändra ordningen.
  När såg vi en proletär massrörelse här senast?
  Folk här är köpta, korrumperade, förvillade, förda bakom ljuset och allt annat det kan vara för att med demokratisk folkmakt uppnå någon radikal förändring.
  Det är bara att se till de svenska valresultaten där förändringarna är några procent mellan vänster- och högerblocken inom samma huvudsakliga politik.
  Demokratin är ordnad så att det inte ska vara möjligt för radikal förändring som skulle äventyra Borgerlighetens maktinnehav.

  Därför menar jag att radikal förändring måste komma utifrån.
  Och det gjorde den faktiskt i Ryska kommunistrevolutionen eller kommunisternas statskupp som en del kallar det.
  Det var influenser från Västvärlden och Europa som förändrade Ryssland då.
  Jag menar att detta går att göra igen.
  Fastän åt andra hållet.
  Ryssland och Kina m.fl. länder förändrar Västvärlden.

  Jag tror det är det den Västerländska Borgerligheten är så rädda för och därför denna aversion och aggression mot länder som Ryssland och Kina.

  Den Västerländska Demokratin och Kapitalismen är helt enkelt inte längre suverän.
  Jag fick en upplevelse av detta sedan jag såg en video på Youtube där NATO-landet Turkiet deltagit i en inbjudan till BRICS-samarbetet och faktiskt visat sig vara allvarligt intresserade.

  Tänk ett NATO-land i BRICS, vilken chock för USA och Västvärlden?

 2. Tack Carina.

  Idag vill SVT Public Service att ”alla” röstar på något parti i mitten eller däromkring för annars är det den ”ondskefulle Putin” som genom påverkanskampanjer vill få dem att rösta på något ”ytterkantspartierna”.

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/prorysk-paverkanskampanj-infor-eu-valet

  ”Ytterkantspartier” är ett helt nytt ord som journalisterna på SVT Public Service börjat använda.
  Kanske SVT borde redogöra för vilka ”ytterkantspartierna” istället för bara försöka skrämma med antydningar?
  Hoppas med detta många förstår att den Borgerliga Demokratin är både falsk och feg.

  • Det är som vanligt bara den gamla lögnpropaganda från SVT. Alltså typiskt ”påståenden som inte går att verifiera med fakta”. Det är varken första eller sista gången propagandan serveras bekvämt till de hjärndöda blindbockarna i stugorna. På liknande sätt levereras propaganda-lögnerna av både säpo och MSB. Nu när vi blivit överkörda av Natohelvetet så kommer propagandan snart direkt från Washington DC utan mellanhänder och då behövs inte ens ”TT” som USA:s propagandacentral i våra skitmedier..

  • Vem är det för person på ” svt nyheter” ovan, som uttalar sig om att fartyget är ett spionfartyg? Hur vet han det?
   Är det ett ”säpo eller MSB-troll som propagerar. Det är ju inget bevis för detta påstående. Dessutom hävdar han att Östersjön skulle vara ett Nato-innanhav. Vad är det för jädra struntprat. Har Ryssland accepterat att Östersjön är ett ”NATO-innanhav”. Idiotpropaganda. Är det Nato som ska bestämma vilka fartyg som ska ha rätt att transportera sig där? Fy vilka eländiga idiotnyheter.

 3. Beskyllningarna på ryssen är redan igång. Precis som det var 2014 och 2019. Jag minns det HELT klart och TYDLIGT som om de vore igår. Man är så tragiska. Oavsett vad som går åt skogen är det ryssens fel. Intressant artikel i övrigt. Jag röstar ALDRIG på denna krigskåta nyliberala kapital unionen. Har jämt varit emot EU och gillar EJ de. Ska EJ gå in på alla punkter om varför jag ogillar EU. Men för mej är den falsk och korrupt fullt med lögner. Sedan vi gick med i mitten på 90talet har ALLT försämrats. Arbetslösheten har gått HELT åt skogen och ALDRIG återhämtat sej sedan dess. Listan är för lång. Vi blir även rånade bokstavligt talat sedan dess. Det är så MYCKET som försämrats med alla tusentals korkade regler vi tvingas följa. HELT löjligt. Jag har inget emot att vi handlar med varandra och även reser till varandra inom den korrupta militäriserade falska kapital unionen. Men vad i skogen är ALLT de övriga skitsnacket. Nej det är sååå tragiskt att vi är med här. ALLA svenska kandidater är falska i mina ögon, där inte en enda är för Fred. Mera krig mera vapen mera katastrof. Inte ens Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna är seriösa de HELT tvärtom. Dom vill in där, då det är riktigt feta löner och mycket god livsstil. Där man bor i lyxlägenheter och reser runt i övriga Europas huvudstäder också. Det är HELT falskt denna krigskåta och galna korrupta kapital unionen. Skulle önska under min livstid se Sverige UT ur denna korrupta krigshungriga unionen. Annars hoppas jag det sker under mina barns livstid. EU med sin Nato spelar högst farliga spel senaste 27MÅNADERA där vi just nu ALDRIG levt i farligare tider

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here