Varför Human Rights Watch medvetet bara skrapade på ytan när de undersökte Ukrainas användning av förbjudna ”kronblads”-minor

8
944

 

Här är varför Human Rights Watch meHär är varför Human Rights Watch medvetet bara skrapade på ytan när de undersökte Ukrainas användning av förbjudna ”kronblads”-minor

https://www.rt.com/russia/573033-ukraine-use-banned-petal-mines/

 

Den amerikanska frivilligorganisationen erkänner motvilligt ett av Kievs krigsbrott, men inte utan att smutskasta Ryssland på vägen.

Eva Bartlett vid intervju av Telesur

Eva Bartlett för RT, den 28 mars, 2023

 

Eva Bartlett är en oberoende kanadensisk journalist. Hon har tillbringat flera år på plats för att täcka konfliktområden i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Palestina (där hon bodde i nästan fyra år).

@evakbartlett

 

Här är varför Human Rights Watch medvetet bara skrapade på ytan när de utforskade Ukrainas användning av förbjudna ”kronblads”-minor (’petal’-mines, ö.a.)

En PFM-1 antipersonell landmina ses på ett fält, nära staden Artyomovsk (känd som Bakhmut i Ukraina), Donetsk Folkrepublik © Viktor Antonyuk / Sputnik

 

Sedan Ukraina släppte tusentals minor över Donetsk Folkrepubliken (DPR) i juli har 104 personer fallit offer för de internationellt förbjudna PFM-1 ”petal”-minorna (även kallade ”fjärils”-minor). Nio av dem är barn. Av dessa har tre avlidit.

 

Bland de senaste civila som skadades, den 19 mars, fanns två 60-åriga män. Den 26 februari skadades en kvinna i sextioårsåldern i sitt bostadsområde. Den 14 februari trampade en tonåring på en ’kronblads’-mina i närheten av en skola. Detta är bara några dokumenterade exempel från de senaste veckorna.

 

Den första vågen av över 40 offer kom inom de första veckorna efter att de ukrainska styrkorna placerade ut minor över Donetsk en masse i juli 2022, och antalet har mer än fördubblats sedan dess. Sedan dess har jag, tillsammans med andra reportrar på plats, dokumenterat deras kvardröjande närvaro och de civila offren.

 

NGO:er rapporterar … selektivt

 

Efter att ha undertecknat 1997 års minförbudsfördrag 1999 var Kiev skyldigt att förstöra sitt lager av 6 miljoner PFM-1:or. Landet förnekar att det använde dem, men en mängd bevis gör Kiev skyldigt till detta särskilda krigsbrott. Även om västvärlden ännu inte har uppmärksammat offren för ’kronblads’-minorna i Donbass har rapporter om att Ukraina använder dem på andra håll dykt upp.

 

I sin rapport från januari 2023 om förbjudna landminor konstaterar den icke-statliga organisationen Human Rights Watch: År 2021 rapporterade Ukraina till FN:s generalsekreterare att 3,3 miljoner lagrade PFM-minor fortfarande måste förstöras”. HRW rådde sedan Ukraina att undersöka sig självt för sin användning av de förbjudna minorna.

 

Rapporten har titeln Ukraine: Banned Landmines Harm Civilians. Ukraine Should Investigate ForcesApparent Use; Russian Use Continues,, vilket antyder, inte bara att Ryssland också använder ’kronblads’-minorna, utan att Rysslands användning av dem är oomtvistlig, medan Kievs användning kan diskuteras.

 

Men precis som 2020, när FN anklagade Ryssland för krigsförbrytelser i Syrien baserat på ”vi säger det” och icke namngivna källor, kommer du inte att hitta några bevis för Rysslands användning av ’kronblads’-minor i HRW:s rapport. Faktum är att begravd där finns ett HRW-medgivande att man ”inte har verifierat påståenden om att ryska styrkor använt PFM-minor i den väpnade konflikten”. Detta är en vanlig medietaktik: att djärvt hävda en sak i en rubrik och i tysthet klargöra motsatsen i huvuddelen av artikeln, som de flesta människor inte bryr sig om att läsa.

 

Å andra sidan hävdar HRW att man intervjuat över 100 personer, ”inklusive vittnen till användning av landminor, offer för landminor, första hjälparbetare, läkare och ukrainska minröjare”, om Ukrainas användning av föremålen i Izium (en stad i Kharkov-regionen, norr om Donetsk) medan den kortvarigt stod under Moskvas kontroll. HRW-teamet kom in i staden efter att de ryska styrkorna drog sig tillbaka i september. Alla som intervjuades, konstaterades det i rapporten, ”sade att de hade sett minor på marken, kände någon som skadats av en sådan eller hade blivit varnade för deras närvaro under Rysslands ockupation av Izium”.

 

I vittnesmålen anges att alla områden var ”nära de platser där ryska militära styrkor var placerade vid den tidpunkten, vilket tyder på att de var målet” och att invånarna i Izium sade att raketattacker ”skedde ofta under den ryska ockupationen”.

 

I rapporten nämns 11 civila dödsfall på grund av minor, och HRW konstaterar att man har sett ”fysiska bevis för användning av PFM antipersonella minor”, inklusive ”oexploderade minor, rester av minor och metallkassetter som bär minorna i raketer”.

 

Det måste noteras att HRW har varit förbjudet i Ryssland sedan april 2022, vilket gör det omöjligt för organisationen att samla in bevis på plats i områden som kontrolleras av ryska styrkor. Bristen på tillgång till bevis har dock inte hindrat organisationen från att använda sin rapport för att föra fram anklagelser mot Ryssland, och citerar Ukrainas före detta generalåklagare Irina Venediktovas påstående att ”ryska styrkor använde PFM-minor i Kharkivska regionen redan den 26 februari”. Däremot saknas i rapporten de många trovärdiga rapporter om Kievs användning av ’kronblads’-minor i Donetsk som finns tillgängliga via öppna källor.

 

HRW:s historia av riktade fördömanden

Human Rights Watch är en av många västfinansierade icke-statliga organisationer som har en historia av att vit-tvätta Natos och dess allierades brott, samtidigt som de låtsas vara neutrala observatörer. Under årens lopp har jag påpekat hyckleriet hos Ken Roth, som var den George Soros-finansierade icke-statliga organisationens verkställande direktör från 1993-2022. I mars 2021 drev han Washingtons propaganda om att Ryssland svälter Syrien. Mer flagrant är att Roth 2015 använde bilder från ett område i östra Gaza (Shuja’iyya) som hade jämnats med marken av Israel, för att hävda att bilderna föreställde Syriens Aleppo. Han fortsatte med att på samma sätt driva Ghouta-berättelsen från 2013 om ”kemikalier”, som sedan länge var allmänt diskrediterad av journalister och av de så kallade ”rebellerna” själva.

 

Om tveksamma påståenden från HRW eller dess företrädare inte är en tillräcklig indikation på deras lojalitet till västerländska berättelser, så borde deras kopplingar till den amerikanska regeringen vara det. Vice ordföranden i dess styrelse, Susan Manilow, beskriver sig enligt denna artikel från 2014 som ”en långvarig vän till Bill Clinton”, som hjälpte till att sköta hans kampanjfinanser. Bruce Rabb, som också sitter i styrelsen, anger i sin biografi att han ”tjänstgjorde som stabsassistent åt president Richard Nixon” 1969-70 – den period då hans administration i hemlighet och olagligt matt-bombade Kambodja och Laos.

 

I artikeln noteras vidare att den rådgivande kommittén för HRW:s Americas Division till och med kan skryta med att en före detta tjänsteman från Central Intelligence Agency, Miguel Díaz, är medlem. Enligt hans biografi från utrikesdepartementet har Díaz arbetat som CIA-analytiker och har även tillhandahållit ”tillsyn över USA:s underrättelseverksamhet i Latinamerika” för House Permanent Select Committee on Intelligence.

 

Så när HRW nyligen beslutade sig för att äntligen diskutera Ukrainas utplacering av de lömska ’kronblads’-minorna (av vilka tiotusentals har avfyrats i Donbass av Ukraina under det senaste året), beror det inte på att organet plötsligt har blivit neutralt och opartiskt, utan det är snarare ett försök till trovärdighet: rapportera det som är allmänt känt – att Ukraina i strid med internationell rätt har utplacerat ’kronblads’-minor – men undvika att ge hela historien.

 

Genom att bagatellisera och ignorera Kievs utbredda användning av ’kronblads’-minor i hela DFR bagatelliserar HRW medvetet krigsförbrytelser, precis som hela västvärldens företagsmedier.

 

Kievs västliga anhängare kan till och med tvingas hantera användningen av ’kronblads’-minor på egen bekostnad längre fram – Kanadas premiärminister Justin Trudeau har nyligen meddelat att hans land kommer att investera 2,2 miljoner dollar i minröjning i Ukraina. Naturligtvis nämndes inget om den ammunition som är förbjuden enligt Ottawafördraget och som kommer att behöva rensas.

 

Kievs dödliga leveranser

I en incident som jag bevittnade på nära håll ägde en attack rum strax efter kl. 21 den 30 juli 2022. Ukraina avfyrade raketer, var och en packad med över 300 minor, mot Donetsk, dess förorter och andra städer, däribland Yasinovataya, Makeevka och Gorlovka. Raketerna exploderade i luften för att säkerställa en större spridning av minorna på marken. Attacken speglade tidigare ”leveranser” till de hårt drabbade Donetskdistrikten Kievskiy, Kirovsky och Kuibyshevkiy.

 

Morgonen efteråt gick jag mycket försiktigt på de centrala gatorna i Donetsk, på min vakt för varje löv eller kartongbit som skulle kunna dölja eller täcka en Petal-mina, eftersom de är så svåra att urskilja från sin omgivning. De kan inte allvarligt skada militära fordon, vilket innebär att spridningen av dem över Donetsk endast har ett syfte – att rikta in sig på och lemlästa civila. Vissa modeller av petal-minorna har en timer för självförstöring. Andra, inklusive de som används av Kiev, kan ligga kvar på marken i flera år.

 

De oskyldiga offren i Donbass

Sedan jag rapporterade om det första bombardemanget i slutet av juli har jag följt upp den metodiska förstörelsen av dessa minor av ryska minröjare, liksom civila som skadats av den olagliga ammunitionen. Ett av de senaste offren var 14-åriga Nikita. Hans fot sprängdes bort när han i början av november 2022 trampade på en mina på en lekplats när han var på väg för att besöka sin mormor.

 

RT-journalisten Roman Kosarev talade nyligen med ett annat tonårsoffer, som trampade på en kronbladsmina när han steg in i en bil.

 

Kosarev talade också med chefen för Donetskrepublikens traumacenter, Andrey Boryak, som sade: ”Skadan från en sådan mina är mycket allvarlig och leder omedelbart till ett handikapp. Det är nästan omöjligt att rädda foten och den nedre delen av benet”.

 

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>This is what I&#39;ve been reporting since late July when Ukraine fired rockets containing petal mines (300+/rocket) all over Donetsk &amp; other cities: they&#39;re often impossible to see, even if you&#39;ve been warned of their presence. <a href=”https://t.co/DMab8myVnd”>https://t.co/DMab8myVnd</a></p>&mdash; Eva Karene Bartlett (@EvaKBartlett) <a href=”https://twitter.com/EvaKBartlett/status/1617798431107584003?ref_src=twsrc%5Etfw”>January 24, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

HRW har haft över sex månader på sig att undersöka hur Ukraina har lagt Petal/PFM-1-minor i DFR, men det har man inte gjort och kommer inte att göra det. Det är än en gång ett bevis på att civila Donbass-bors liv inte spelar någon roll, inte bara när det gäller rapporteringen i västerländska medier, utan även i förment neutrala människorättsorgan. Ännu värre är vetskapen om att minorna, trots de tappra insatserna från minröjarna i DFR, oundvikligen kommer att kräva fler oskyldiga civila som offer.

Föregående artikelWagnergruppens chef uppger att Bakhmut (Artyomovsk) har intagits
Nästa artikelNyhet 1 april: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd. Vad tycker Försvarshögskolan?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. En av Kreml högsta officerare har hoppat av till Väst vilket SVT Public Service har braskande rubriker om idag.
  Jag läste och lyssnade på alla filmerna. Mannen talar ryska och vittnesmålen åtminstone låter trovärdiga.
  Mannen avslöjar det inre livet runt president Vladimir Poutin.

  Förrädarens djärva steg förvånar mig.
  Han säger sig ha samvetskval och inte stå på samma sida som SMO.
  Men hur har han då kunnat arbetat i så högt upp i säkerhetstjänsten en längre tid för att plötsligt tappa lojaliteten till Ryssland?
  De flesta vet ju att Rysslands hållning är avgörande för landets överlevnad mot USA och Västvärldens påtryckningar och erövringsförsök.

  Sedan förstår jag inte hur Västvärlden ska kunna skydda den här landsförrädaren.
  Jag undrar också vad har ska med Västvärldens s.k. ”Frihet” till när han aldrig någonsin kommer kunna använda den.

  Den här förrädaren kommer bli fängslad i friheten på samma sätt som Julian Assange som avslöjade krigsförbrytelser.

  Vad den ryske förrädaren har avslöjat för förbrytelser framgår i varje fall inte av SVT:s Public Services reportage.

  Snarare är det en skildring av presidentens liv vilket för mig inte framstår som någonting brottsligt.

  Personlig tragedi. Kanske den plikttrogne spolierat hela sin familj också?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/han-var-officer-i-putins-sakerhetsstyrka-hoppade-av-till-vast

 2. HRW är helt styrd av USA och SOROS, och därigenom en förfärlig inrättning, eftersom de lurar människor att tro att de är för humanism och en rättvis värld och har en neutral grund.
  Då de endast är ett verktyg i händerna på sina finansiärer.

  HRW stöder terroristerna i Syrien, det är de oberoende journalisterna som Max Blumenthal som avslöjar dem, medan HRW tiger. HRW stöder sanktionerna, som ett bra verktyg.

  Max Blumenthal uppmärksammade det på sin twitter när han skrev i februari 2020 att Sverige gav det största bidraget med 90 miljoner kronor till propaganda filmen ”The Cave”. Filmen handlar om en kvinnlig läkare som var verksam då området kontrollerades av terrorister som tillhörde Hayat Tahir al-Sham, syriska grenen av al-Qaida..Propagandan som gjorde att Margot Wallström bjöd in the White helmets och hyllade dem som hjältar.

  Human Rights Watch är en organisation som anklagar Norge när biståndet kommer till regeringskontrollerade områden. Detta svarar UD i Norge på kritiken:  ”   Norge har helt siden konflikten begynte bidratt med betydelig humanitær innsats i hele Syria, både i myndighetskontrollerte og opprørskontrollerte områder, framholder Mari Bangstad. 
   I lys av at myndighetene etter hvert har tatt kontroll over større deler av Syria, går følgelig en større andel av støtten til disse områdene.

  ”HRW (Human Rights Watch) som vill ha hjälp till Syrien men inte till regeringskontrollerade områden, de motarbetar den hjälpen, försvarar sig med följande:
  Vi vet at humanitære organisasjoner må gjøre veldig tøffe vurderinger hver eneste dag for å yte livsviktig nødhjelp. Vi prøver ikke å ta avgjørelsen om hvor de skal jobbe, men ønsker å vise hvordan Assad-regimet har vedtatt lover og rigget et system som tillater at de bruker de humanitære organisasjonene til å fremme egne prioriteringer. Dette underminerer de grunnleggende humanitære prinsippene, sier Fakih på telefon fra Beirut.

  BEN NORTON tar upp i en artikel i Grayzone den 8 april 2020, Soros påverkan på Human Right Watch, med dess otrevliga kampanjer mot socialism regeringar i Latinamerika, genom sitt finansiella bidrag på 100 miljoner dollar. Soros beskrivs som en nyckel finansiering av regimförändring politiken och en förgrundsgestalt för att hjälpa USA och Västeuropa att störta socialist orienterade regeringar i Östeuropa, för att privatisera sina ekonomier och integrera de nyligen kapitalistiska staterna i EU och NATO.

  Soros har också intagit en hård position mot Kina och kallat det en ”dödlig fara” för nyliberala kapitalistiska demokratier. HRW:s nyliberala politiska inriktning återspeglar ideologin hos dess miljardär sponsorer.

  HRW har en begränsad förståelse för mänskliga rättigheter där de utesluter rätten för koloniserade folk att motstå sina ockupanter, eller arbetarnas rätt att organisera och bilda en union.

  HRW uppmanar till smärtsamma sanktioner mot Venezuela, som redan är under en olaglig och ensidig amerikansk blockad som har orsakat döden av minst 40000 civila. 

  Ken Roth har styrt HRW i 27 år- mycket längre än de ledare som han hånar som diktatorer och han har sällan  haft en annan uppfattning än Washingtons utrikespolitiska agenda. I januari hjälpte Roth med att rättfärdiga den utomrättsliga avrättandet av den iranska toppmannen Soleimani, en fräck krigshandling som nästan kastade regionen i en katastrofal konflikt.
   
  Jose Miguel Vivanco chefen för HRW:S Amerika avdelning, är  nära allierad med  högeroppositionen i Latinamerika och avvisar alla förhandlingar med vänster regeringar och insisterar på att sanktioner är ”det enda språket de förstår”.

  Vivanco välkomnade det ekonomiska angreppet och demoniseringen av Venezuelas demokratiskt valda president Maduro som en ”diktator”
  Vivanco förstärkte sitt stöd för sanktioner och förklarade ”USA:s/Kanadas sanktioner skadar inte de fattiga (utan riktar sig till specifika tjänstemän)”Detta falska påstående har blivit avslöjat av trovärdiga internationella människorättsexperter, som varnat för att de internationella sanktionerna mot Venezuela hindrar landet från att importera medicin och medicinsk utrustning, eftersom regeringen är låst utanför det finansiella systemet och inte kan göra affärer med företag som är rädda för att drabbas av sekundära sanktioner av Washington. 

 3. UNHCR bekräftar allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Ukraina

  Anti-Spiegel har upprepade gånger rapporterat om de allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter i Ukraina. Nu bekräftar den aktuella UNHCR-rapporten om människorättssituationen i Ukraina dessa anklagelser.

  Jag har upprepade gånger rapporterat om raslagen och språklagen i Ukraina, som är avsedda att massivt förtrycka och tvångsukrainisera de etniska minoriteterna i Ukraina. Jag rapporterade också om massakrer på civila i områden som återtagits från Ukraina i Cherson och Kharkov oblaster. Alla dessa anklagelser har nu bekräftats i den senaste UNHCR-rapporten om mänskliga rättigheter i Ukraina.

  Den aktuella UNHCR-rapporten
  Den 24 mars publicerades den 35:e UNHCR-rapporten om mänskliga rättigheter i Ukraina för perioden 1 augusti 2022 till 31 januari 2023. Jag har tidigare rapporterat om UNHCR:s tidigare rapporter om mänskliga rättigheter i Ukraina eftersom tysk media till stor del täckte upp UNHCR:s kritik av Kiev. Och UNHCR i Ukraina hade mycket att kritisera, som du kan läsa här.

  Tyvärr är UNHCR:s aktuella rapport inte objektiv när det gäller frågan om fientligheter och krigsförbrytelser. UNHCR verkar inte ha besökt de områden som kontrolleras av Ryssland, utan rapporterar istället om situationen där från Kiev. På grund av brist på egen information blir UNHCR naturligtvis ett ”gisslan” för ukrainsk propaganda.

  Man kan läsa mellan raderna i rapporten att UNHCR inte kontrollerade de ryskkontrollerade områdena eftersom det citerar exempel från områdena i Kharkov och Cherson, som kontrollerades av ryssarna, för sina observationer av händelser under ”rysk ockupation” Ukraina återerövrades, men UNHCR rapporterar inte om sina egna observationer, till exempel i Donetsk.

  UNHCR arbetar inte i och rapporterar från de ryskkontrollerade områdena eftersom Kiev förbjuder det. FN anser att de ryskkontrollerade områdena är ukrainska och behöver därför tillstånd från Kiev för att flytta dit. Kiev vägrar detta tillstånd, som jag själv upplevde efter den ukrainska attacken mot interneringscentret i Jelenovka sommaren 2022.

  Det UNHCR skriver om situationen i de ryskkontrollerade områdena är därför hörsägen och inte särskilt meningsfullt. För att förstå detta kommer jag att citera ett exempel:

  ”UNHCR har dokumenterat att invånare i de ockuperade områdena i Charkiv-, Cherson- och Zaporozhye-regionerna, som har liten tillgång till sina bankkonton och besparingar, ofta har lite eller inga pengar att försörja sig på eftersom ukrainska banker inte är verksamma där. I Zalyzhnichne, Kharkov-regionen, berättade en man för UNHCR att hans mormor, som inte hade tillgång till sin pension från januari till september när Ukraina återtog kontrollen över regionen, inte hade några pengar och bara hade det som odlades i hennes trädgårdsgrönsaker kunde leva.”

  Så UNHCR rapporterar en gammal dam som den aldrig har pratat med, vilket är hörsägen per definition och egentligen inte borde vara med i en sådan utredningsrapport. Men låt oss se vad som står på spel.

  Episoden är från den del av UNHCR:s rapport som handlar om situationen i de ryskkontrollerade områdena. Jag har ofta rapporterat att människorna i de ryskkontrollerade områdena från början hade ”knappt någon tillgång till sina bankkonton och sparpengar”. Detta var dock inte ryssarnas fel utan Kiev, som har kopplat bort bankkontor i ryskkontrollerade områden från det ukrainska betalningssystemet. Det var en av anledningarna till att Ryssland var tvungen att införa rubeln i områdena mycket snabbt, för utan pengar kunde folk inte köpa något där, vilket var ett stort problem under de första månaderna efter den ryska interventionen, som jag rapporterade om flera gånger på den tiden.

  UNHCR-rapporten kan därför definitivt betraktas som ”pro-ukrainsk” eftersom den, för det första, nästan uteslutande bygger på ukrainska källor och eftersom den, som exemplet visar, inte helt informerar läsaren genom att dölja vem personerna är avstängda pengarna knacka. Och detta var inte ett godtyckligt exempel.

  För det tredje har rapporten också anammat Kievs ordförråd och talar om ”ryskt ockuperade” områden istället för att formulera det neutralt och till exempel tala om ”ryskt kontrollerade” områden. Man kan tydligt se vem författarna till UNHCR-rapporten sympatiserar med.

  Eftersom UNHCR-rapporten är ”pro-ukrainsk” enligt min åsikt, är det UNHCR rapporterar om människorättssituationen i Kiev-kontrollerade Ukraina desto mer intressant, med tanke på att västvärlden påstås försvara demokrati och mänskliga rättigheter genom att engagera sig med Ukraina och UNHCR är inte misstänkt för spridning av rysk propaganda.

  Så låt oss ta en titt på situationen i ”modelldemokratin” Ukraina.

  Massaker på civila
  Jag har upprepade gånger rapporterat att Kievregimen betraktar som förrädare de människor som – vare sig de stödjer Ryssland eller är emot Ryssland – under rysk kontroll fortsatte att endast arbeta som dagislärare, som lärare eller som arbetare i ett barnhem.

  Men vad ska en person som ansvarar för barnen i ett barnhus göra? Överge barnen? Enligt Kiev-logiken – ja.

  Den dåvarande rådgivaren till den ukrainske presidenten uttalade offentligt hösten 2022:
  ”Lärare och dagislärare ska komma ihåg att de inte är trevliga tanter, utan kriminella som det inte finns någon sentimentalitet om. Vädret är sådant att det betyder antingen död eller fängelse. Vi, som ett absolut europeiskt land, kommer inte att leka med någon sentimentalitet eller överseende.”

  Bara för att förstå vad det egentligen handlade om.
  UNHCR skriver om den ukrainska arméns beteende i områden som den har återtagit:

  ”UNHCR fortsatte att bekräfta rapporter om dussintals mord på civila som anses vara ”förrädare” mot Ukraina på grund av deras påstådda samarbete med Ryska federationen i områden som ockuperats eller kontrolleras av Ryska federationen sedan den 24 februari 2022. Även om gärningsmännen förblir okända, är UNHCR farhågor om att vissa av dessa mord kan ha utförts av eller med de ukrainska regeringsagenternas samtycke. Eftersom offren i de flesta av de rapporterade fallen inte verkade vara legitima militära mål, krävs grundliga och opartiska utredningar av sådana fall.”

  Detta är en mjukare formulering, eftersom offentliga uttalanden från Kiev-tjänstemän om dödandet av civila som ses som kollaboratörer finns i överflöd. Och det finns också gott om bekräftelse på detta i ord, bild och text i soldaternas Telegramkanaler.

  Pressfrihet i Ukraina
  Jag rapporterade precis om den nya medielagen som föreskrev total medieöverensstämmelse och tillåter den ukrainska regeringen att nu utfärda direkta och bindande order till ukrainska medier, eller stänga av media utan rättegång. Om denna lag skriver UHCR:

  ”Den 13 december antog det ukrainska parlamentet lagen om media, som syftar till att uppdatera den rättsliga ramen för medierna och säkerställa efterlevnad av internationella standarder. UNHCR är oroad över att lagen oproportionerligt begränsar användningen av minoritetsspråk i media genom att öka statliga språkkvoter för tv-kanaler. Den nya lagen ålägger licensierade tv-kanaler att öka andelen ukrainskspråkiga sändningar från 75 till 90 procent på nationell och regional nivå och från 60 till 80 procent på lokal nivå. Lagen ger företräde för Europeiska unionens officiella språk framför andra minoritetsspråk, utan motivering. Den innehåller flera bestämmelser som begränsar rätten till yttrandefrihet, inklusive ett förbud mot publicering av material som främjar ”aggressorstatens” handlingar och ett förbud för ”medborgare och enheter i den aggressorstat” från att sända i Ukraina. Enligt OHCHR:s uppfattning uppfyller dessa bestämmelser inte normerna för tillåtna begränsningar av yttrandefriheten enligt internationell lag om mänskliga rättigheter.”

  UNHCR har varit ovilliga att kritisera Ukrainas nya lag, men UNHCR medger att den begränsar yttrandefriheten. För att distrahera från de många restriktionerna nämns dock bestämmelsen då som ett exempel som den oerfarna läsaren skulle förstå: ”inklusive ett förbud mot publicering av material som främjar ’aggressorstatens’ agerande”.

  Å andra sidan nämns lika litet att ställa in media i absolut alla ämnen som det faktum att den ukrainska regeringen har gett sig själv rätten att förbjuda och stänga av media utan rättsliga förfaranden.

  Dessutom nämns språklagen, som jag upprepade gånger har kritiserat, endast indirekt vid detta tillfälle när det talas om att öka de ”statliga språkkvoterna för tv-stationer”. Det innebär att tv-sändare, till exempel i områden i Ukraina där majoriteten av människorna är ungerska, måste sända 80 eller 90 procent på ukrainska, oavsett om människorna där förstår ukrainska överhuvudtaget.

  Det skulle vara som att Schweiz beslutade att bara sända på (schweizer)tyska i hela landet och att förbjuda tv-program på franska, italienska och romanska.

  Religionsfrihet
  Jag har flera gånger under de senaste dagarna rapporterat om förtrycket av den kanoniska ukrainsk-ortodoxa kyrkan, som för närvarande upplöses med våld av regeringen i Kiev till förmån för den schismatiska ukrainsk-ortodoxa kyrkan som på konstgjord väg grundades av Porosjenko. Denna åtgärd hatas av de ukrainska troende, eftersom den nya kyrkan hittade få anhängare eftersom det är en konstgjord produkt. UNHCR skriver:

  ”Under rapportperioden registrerades tre lagförslag inom dessa områden i riksdagen. Lagförslag nr 8221 förbjuder den rysk-ortodoxa kyrkan, liksom aktiviteten hos religiösa organisationer som är organisatoriskt eller kanoniskt kopplade till den, och förbjuder dem att hyra statlig eller privat egendom i Ukraina. Lagförslaget innehåller också ett förbud mot användningen av termen ”ortodox” i namnen på religiösa organisationer som inte är anslutna till den ortodoxa kyrkan i Ukraina. UNHCR noterar att inskränkningarna av religionsfriheten i lagförslaget inte kan anses ”krävda enligt lag” och ”nödvändiga” på grund av den vaga juridiska terminologin och bristen på tillräcklig motivering (…) SBU genomförde sökningar (av vilka den fann en del vara ”säkerhetsåtgärder”) i flera kloster, kontor, utbildningsinstitutioner och andra fastigheter i den ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC) i Kiev, Rivne, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi, Dnipropetrovsk, Khmelnytskyi, Cherkasy, Volhynia, Cherson, Ternopil regioner, Poltava och Sacarpathia genom. I vissa fall förhörde SBU-tjänstemän flera präster med hjälp av en polygraf. (…) Minst två misstänkta sitter i husarrest dygnet runt. UNHCR är oroad över att regeringens åtgärder mot UOC kan vara diskriminerande. UNHCR påminner också om behovet av att säkerställa att alla personer som anklagas för ett brott åtnjuter alla tillämpliga rättigheter till en rättvis rättegång.”

  Även om UNHCR också är mycket försiktiga här, bekräftar det de ryska påståendena om att den kanoniska ukrainsk-ortodoxa kyrkan i Ukraina tvångsförbjuds och att underrättelsetjänsten SBU vidtar åtgärder mot präster.
  Detta är en tydlig begränsning av religionsfriheten, som UNHCR öppet skriver. Dessutom är UNHCR oroad över att de berörda prästerna inte kommer att få rättvisa rättegångar, vilket är ett mycket tydligt uttalande om staten Ukrainas ”rättsstat”.

  Minoritets rättigheter
  Jag har ofta rapporterat att de etniska minoriteterna i Ukraina förtrycks. Inte bara Ryssland klagar på detta, utan även Ungern och Rumänien. Jag har redan nämnt språklagen, men det finns också en lag i Ukraina som jag kallar ”raslagen” på grund av dess innehåll, eftersom den delar in ukrainska medborgare i tre kategorier med olika rättigheter beroende på etniska aspekter.
  UNHCR klagar också:

  ”UNHCR noterar antagandet av lagen om nationella minoriteter (gemenskaper) i Ukraina den 13 december. Samtidigt som OHCHR välkomnar de ytterligare garantierna för nationella minoriteter, är OHCHR oroad över att lagen inte upphäver olika bestämmelser i ukrainsk lagstiftning som föreskriver olika behandling av Europeiska unionens språk, ukrainska folks språk och andra minoritetsspråk inom olika områden, enligt gymnasieutbildning, reklam, tryckta medier, filmdistribution och filmvisning, tv och radio, bokutgivning och distribution, vetenskapliga publikationer och datorprogram, bland annat. Vidare, i områden där personer som tillhör minoriteter bor i ett betydande antal, föreskriver inte lagen uttryckligen användningen av minoritetsspråk i kontakter med myndigheter eller av geografiska namn eller toponymer på dessa språk. UNHCR är också bekymrad över bestämmelsen, som begränsar vissa rättigheter för nationella minoriteter som ”tillhör den angripande staten” så länge som krigslagstiftningen gäller och i sex månader efter att den har hävts, i strid med flera rättigheter i den internationella konventionen om civila och politiska Rättigheter kan.”

  UNHCR formulerade detta så ofarligt som möjligt, men det bekräftar ändå vad jag har rapporterat i flera år om förtrycket av etniska minoriteter i Ukraina.

  Sexuellt våld och offentlig tortyr
  Jag har upprepade gånger rapporterat att tortyr utövas offentligt i Ukraina. Detta är vaksamhet som tolereras av polisen. Om någon misstänks för att samarbeta med Ryssland kan man bli tejpad vid en lyktstolpe på gatan, avklädd och slagen medan man är försvarslös och handfängsel.

  UNHCR rapporterade också om detta, om än på ett ganska vagt sätt:

  ”Från 24 februari 2022 till 31 januari 2023 dokumenterade UNHCR 24 fall av sexuellt våld (18 män och 6 kvinnor) i de regeringskontrollerade områdena i Ukraina. Alla fall inträffade mellan mars och juli 2022. De berörde mestadels män och bestod främst av hot om sexuellt våld från ukrainska brottsbekämpande myndigheter i de tidiga stadierna av frihetsberövande. I många fall avklädes misstänkta gärningsmän offentligt, mestadels av civila eller medlemmar av de territoriella försvarsstyrkorna. I 13 fall misshandlade ukrainska poliser fångars könsorgan, hotade dem med sexuellt våld och tvingade dem att klä av sig. I ett fall slog SBU-tjänstemän en man, tog av honom kläderna och hotade att våldta honom och skar av hans könsorgan för att tvinga honom att erkänna samarbete med FSB. Han fick veta att våldtäkten skulle filmas och videon skulle skickas till hans barn.”

  UNHCR:s rapport är den 24 mars. Men de tyska ”kvalitetsmedierna” ansåg det inte nödvändigt att berätta för sina läsare om det, trots allt framställer de Ukraina som en demokrati som kämpar för västvärldens frihet.

  Tycker du att denna förståelse av frihet, mänskliga rättigheter, yttrande- och pressfrihet, demokrati och skydd av minoriteter är värd att försvara?
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/unhcr-bestaetigt-schwere-verstoesse-gegen-die-menschenrechte-in-der-ukraine/?doing_wp_cron=1680589742.5355288982391357421875

 4. Kenneth Roth
  tidigare verkställande direktör på
  Human Rights Watch
  en av världens ledande internationella människorätts-organisationer
  ger sin bild av världen i en artiekel
  14 januari 2022
  Hur demokrati kan besegra autokrati
  Publicerad i: Foreign Policy
  där visar han tydligt var HRW står politiskt,
  jag delar två exempel
  och därefter en hårresade artikel om
  vad en amerikansk nynazistisk legosoldat berättar om Ukrainas (USA:s) omänskliga brott i Ukraina…som till högsta grad borde angå en människorätts-organisation.

  1.Även i Kina hjälpte den officiella täckningen av överföring från människa till människa i Wuhan under de kritiska första tre veckorna av januari 2020 medan miljontals människor flydde eller passerade genom staden och fick viruset att bli globalt. Än i dag vägrar Peking att samarbeta med en oberoende utredning om virusets ursprung.

  2.När Kinas president Xi Jinping befäster sin individuella makt behöver han ta itu med utmaningarna med en avmattande ekonomi, en skuldkris, en bostadsbubbla, en krympande arbetsstyrka när befolkningen åldras och oroväckande ojämlikhet. Liknande enmansstyre ledde tidigare till det kinesiska kommunistpartiets katastrofala kulturrevolution och stora språng, som ledde till miljontals människors död. Xi övervakar redan brott mot mänskligheten i Xinjiang, böjer rättssystemet efter sin vilja, rensar politiska allierade och utvidgar övervakningsstaten till varje skrymsle i landet. Sådant ohotat beslutsfattande är ett recept på katastrofala misstag.

  ENGLISH.PRAVDA.RU 
  ANDREY MIHAYLOFF
   21.11.2022 

  USA:s skinhead legosoldat medger att Ryssland hade goda skäl att inleda en speciell operation
  Kent McLellan, en 32-årig amerikansk nynazist som kämpade i Donbass som en del av den nazistiska högersektorn*-rörelsen, som sedan gick med i Azov-bataljonen* efter att Ryssland inlett specialoperationen i Ukraina, återvände till Florida och började dela med sig av sin erfarenhet av media.

  Vissa av hans intervjuer passar inte in i ramarna för vad amerikansk propaganda säger om den ukrainska konflikten.

  I ett samtal med Juan Sinmiedo slog Ken ”Boneface” McLellan sönder myter om kuppen på Maidan, om dagens Ukraina och om hur många nyfascister som Ukraina faktiskt har skyddat.

  Intressant nog fick McLellan ett ukrainskt pass i mars i år. Kent McLellan är en man som har en hakkorstatuering på halva bålen. Han har dödat civila, har flera fällande domar i USA och leder flera nynazistiska föreningar. Den här mannen har nu ukrainskt medborgarskap.

  Hur kan detta vara möjligt? Uppfyller han kraven i en civiliserad stat när han erhåller medborgarskap? Hur många fascister har Ukraina skyddat?” undrade Sinmiedo i sin Telegram-kanal.

  Efter att ha pratat med McLellan fick han svar på de frågorna. Hans publicering var en bomb, eftersom den gav en möjlighet för många att se och försöka förstå de verkliga orsakerna bakom den ukrainska konflikten.

  Kort biografi:
  Kent Ryan McLellan föddes 1990 till frontmannen för det nynazistiska rockbandet Brutal Attack.
  Han gick med i American Fronts rasistiska organisation medan han gick i skolan.
  Vid 18 års ålder, i september 2008, greps han för rasistisk graffiti.
  2010 dömdes han för skadegörelse och misshandel av invandrare.
  I maj 2012 fängslades han för att ha förberett en terroristattack mot nationella minoriteter i Florida.
  2014 gick han med i Ukrainas Right Sector* Volunteer Corps (DUK RS*).
  Han tjänstgjorde som rekryterare av legosoldater för Ukraina i USA.
  ”Det fanns många infödda i Georgien, Lettland, Amerika, Finland, många skinheads bland utländska medlemmar. Om världen undrar vad som hände med alla riktiga skinheads. De åkte alla till Ukraina”, säger McLellan.

  I januari 2022 återvände han till Ukraina och gick med i Azovbataljonen*.

  ”De (den amerikanska regeringen) ville inte ha namn eller något, men de ville övervaka situationen. Utan detta stöd skulle jag ha åtalats för brott mot den amerikanska neutralitetslagen. Vilket är en lag som skrevs 1784,” sa McLellan .

  Ingen hindrade honom från att ”jobba”.

  Enligt honom var en hel del video- och fotobevis på morden på Donbass-invånare, som både Ukraina och många västerländska faktakontrollsajter erkände som ”tillverkade” och ”falska”, eftersom de var helt fruktansvärda till sin natur.

  Till exempel, en av dessa videor från 2015 visar Azov*-krigare korsfästa en man. En annan visar avrättningen av en gravid kvinna och hennes man. McLellan erkände att Tornado var det mest skrämmande han någonsin sett.

  Den ukrainska regeringen hade fängslat några а Tornado-kämpar för deras handlingar. Trots sina meriter, inklusive våldtäkt mot barn, tortyr och kallblodiga mord på civila, undkom de på något sätt anklagelser om krigsförbrytelser och fick lindriga straff.

  Till exempel dömdes Ruslan Onishchenko, grundaren av bataljonen, en sadistisk pedofil, till endast elva års fängelse 2017. President Volodymyr Zelensky släppte honom och flera av hans kämpar från fängelset när den särskilda operationen började.

  När Kent ”Boneface” McLellan återvände till Ukraina tidigt i år tog han värvning av Azovbataljonen* och hamnade i Mariupol, där han bevittnade hur Azov* förhandlade med CIA och Pentagon angående operationer i Ukraina i allmänhet och i Mariupol i synnerhet.

  McLellan tror att den ryska specialoperationen i Ukraina orsakades av USA:s ingripande i Ukraina. Han medger att Ryssland hade goda skäl att inleda operationen.

  ”Jag märker att många amerikaner inte ens vet att nationer som Ossetien existerar, den georgiska invasionen av sådana platser, så vidare. De tror bara att Ryssland bestämmer sig för att bomba ur världen utan anledning,” han erkände.

  *extremistiska terroristorganisationer, förbjudna i Ryssland

  Författarens namn Andrey Mihayloff
  Redaktör Dmitrij Sudakov
  *
   https://english.pravda.ru/society/154866-us_skinhead_mercenary/

   

  • Human Rights-chefen Kenneth Roth uttalade sig om statskuppen i Bolivia mot president Morales ”Human Rights Watch-direktören Kenneth Roth framställde den valde statschefen som flydde från landet under vapenhot som ett uppfriskande steg framåt för demokratin, och hävdade att Morales var ”offret för en kontrarevolution som syftar till att försvara demokratin … mot valfusk och hans egen olaglig kandidatur, ”och påstod att Morales hade beordrat armén att skjuta demonstranter.”

   Human Rights Watch grundades ursprungligen 1978 som Helsinki Watch, en amerikansk organisation som ägnar sig åt att avslöja brott i östblocket och övervaka deras efterlevnad av Helsingforsavtalen. Sedan det grundades har det konsekvent kritiserats för att vara en agent för U.S. utrikespolitik, att anställa tidigare amerikanska regeringstjänstemän i nyckelpositioner och för att visa partiskhet mot vänsterregeringar ovänliga mot USA.

   Till exempel fördömdes omedelbart en rapport från 2008, författad av Jose Vivanco, om kränkningar av mänskliga rättigheter i Venezuela av hundratals akademiker och latinamerikanska forskare som hävdade att det ”grovt bristfälliga” dokumentet ”inte uppfyllde ens de mest minimala standarderna för forskning, opartiskhet, noggrannhet eller trovärdighet”. Vivanco uttalade faktiskt öppet sina fördomar och avslöjade att han skrev rapporten ” för att vi ville visa världen att Venezuela inte är någon modell för någon. ” Rapporten.

   Däremot var Human Rights Watch relativt tyst om den honduranska statskuppen som avsatte vänsterpresidenten Manuel Zelaya och det förtryck som kom efter, och som faktiskt var stöd för US-stödda regimeskiften. Som Bernie Sanders kommunikationsdirektör Keane Bhatt skrev: https://www.globalpolitics.se/vad-sager-human-rights-watch-om-handelserna-i-bolivia/

  • @Carina Lundström 4 april, 2023 At 13:59
   Alltför nära USA propaganda. För att upprepa fakta.

   Vi vet idag att viruset inte kom från Wuhan, det bara identifierades där. Vi vet att det kom från Fort Detrick i USA, och fanns bevisligen över nio månader innan det identifierades i Wuhan på flera platser som USA, Spanien och Italien.

   Ingen flydde Wuhan. Peking har länge arbetat nära med utredningar om virusets ursprung, med oberoende forskare på plats i Kina. Däremot vägrar Kina samarbeta med USA propagandan.

   XiJinping har ingen individuell makt, det är USA propaganda, det är inte ett enmansstyre, utom i USA propagandan. XiJinping representerar utåt den verkställande makten av folkviljan. XiJinping styr inte, han styrs. Kina ekonomi går utmärkt med förväntad tillväxt i år på 5.5%, det finns ingen skuldkris som i Sverige eller USA. Inte heller finns någon bostadsbubbla som i Sverige, och en åldrande befolkning är en fråga om omställning, inte kris, i Kina.

   Kulturrevolutionen var heller ingen centralstyrd händelse, utan helt motsatsen Det var en mycket fragmenterad studentrevolt. De som var med lever idag och kan berätta.

   Rättsväsendet i Kina är folkstyrt, synnerligen tillförlitligt, och saknar helt det politiska inslag som vi ser i Sverige och USA. Domarna i Sverige utses, och avskedas, av Partierna om dom inte dömer efter Partiets regler. Kina förhindrar brott mot mänskligheten i Xinjiang genom att låsa in USAs i Syrien utbildade terrorsoldater.

   Vi har heller inte den intensiva amerikanska massövervakning ni tvingas leva med i Sverige. Alla diktaturen måste massövervaka för att överleva. Kina har heller inte USAs ambitioner att etablera en global militärdiktatur. Övervakning behövs inte.

   • Stämmer Karl W😊
    men Kenneth Roth
    och HRW
    ger sin bild av världen, den lögn-propagandistiska à la
    Anglo-Saxon.
    Om du läser Kenneth Roths hela artikel,
    publicerad i Foreign Policy så förstår du
    var HRW står politiskt, långt åt höger, som ett flertal andra människorätts-organisationer, jag kallar dem internationella mytomaner.
    Din kommentar till mig
    kan du skicka till HRW och den lögnaktige Kenneth Roth😊

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here