Varför Kiev och dess västerländska stödjare under 8 år har misslyckats med att implementera Minsk-överenskommelserna (som översatts).

18
2633
Ukrainas parlament

Denna lilla artikel Rysslands spec Op: Varför Kiev och dess västerländska stödjare under 8 år hade misslyckats med att implementera Minsk-överenskommelserna av av Ekaterina Blinova publicerades på kvällen 24/2. Översatt av Rolf Nilsson

Jag har också översätt protokollet från det möte i säkerhetsrådet som 15/2 2015 antog Minskavtalet.

________________________________________________________________

Rysslands spec Op: Varför Kiev och dess västerländska stödjare under 8 år hade misslyckats med att implementera Minsk-överenskommelserna

Den 24 februari inledde Ryssland en särskild militär operation för att skydda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DPR och LPR) efter åtta år av fruktlösa ansträngningar att övertala Kiev och dess amerikanska och europeiska stödjare att följa Minsk-avtalen, som godkändes 2015 av FN:s säkerhetsråd.

”Kievregimen skapades genom en färgrevolution, organiserad och finansierad av Natos underrättelsetjänster, med det specifika syftet att använda Ukraina för att trycka tillbaka, pressa och misskreditera Ryssland”, säger Nick Griffin, en brittisk politiker som representerade nordvästra England som en Ledamot av Europaparlamentet från 2009 till 2014. ”Varför skulle någon tro att en sådan regim då skulle vända helt om och göra en förnuftig överenskommelse som skulle ha desarmerat hela situationen? Utöver det skulle alla seriösa försök att förhandla fram fred ha lett till till massivt tryck på regeringen från de nynazistiska gängen som tillhandahöll chocktrupperna till Maidan-kuppen.”

Minsk I- och Minsk II-avtalen hade förhandlats fram 2014 respektive 2015 av Normandie fyra, ett format som omfattar Ryssland, Frankrike, Tyskland och Ukraina. Moskva, Paris och Berlin var garanterna för de överenskommelser som syftade till att lappa ihop förhållandet mellan mellan Kiev och Ukrainas två utbrytarrepubliker Donetsk och Lugansk. OSSE ansvarade för att övervaka situationen och säkerställa ett vapenstillestånd mellan de inblandade parterna.

Avtalet förutsatte direkta förhandlingar mellan de stridande parterna, autonomi för Donbass, samt en vapenvila och tillbakadragande av tunga vapen från kontaktlinjen. Ändå vägrade regeringen i Kiev, inte bara att föra direkta samtal med DPR och LPR, utan fortsatte också att beskjuta utbrytarregionerna i nästan åtta år.

”Kievregimen har aldrig haft varken önskan eller förmåga att ge Donbass folk den fred och respekt som skulle ha möjliggjort en fredlig lösning”, säger Griffin.

För sin del gynnades USA av konflikten av ett antal skäl, enligt den brittiska parlamentsledamoten: det viktigaste var ”den medfödda russofobin hos flera mäktiga element inom västvärldens maktstrukturer.”

Det andra skälet var att förhindra ett långsiktigt ekonomiskt och politiskt närmande mellan Tyskland och Ryssland, och därmed även Kina.

Det tredje var att stödja Amerikas skuldtyngda skiffergasindustri genom att tvinga Västeuropa att förlita sig på dess överprissatta flytande naturgas (LNG). Och, slutligen, att hämnas på Vladimir Putins Ryssland för dess ”avgörande roll i att blockera deras försök att använda jihadistiska terrorister för att förstöra Syrien, Irak och Libanon”, enligt Griffin.

________________________________________________________________

Minskavtalet

Vid enhälligt antagande av resolution 2202 (2015), uppmanar säkerhetsrådet parterna att agera i överensstämmelse med fredlig bosättning i östra Ukraina
I det att säkerhetsrådet uttrycker allvaret av de tragiska händelserna och våldet i östra regionerna i Ukraina antog de 15 medlemmarna enhälligt en resolution som godkände förra veckans våldsavtal.

Genom resolution 2202 (2015) uppmanade rådet alla parter att fullt ut genomföra ”åtgärdspaketet för genomförandet av Minskavtalet”, som antogs den 12 februari 2015 i Minsk, Vitryssland. Ständigt övertygat om att upplösningen av situationen i östra regionerna i Ukraina endast kunde uppnås fredligt välkomnade rådet statscheferna i Ryska federationen, Ukraina, Frankrike och Tyskland att stödja ett åtgärdspaket deras fortsatta engagemang för att genomföra avtalen.

Paragraf 13 ”Åtgärdspaket”, som ingår i bilaga I till resolutionen, krävde ett antal åtgärder. De inkluderade ett omedelbart och omfattande eldupphör i vissa områden i Donetsk och Luhansk-regionerna i Ukraina och dess strikta genomförande från och med den 15 februari 2015, liksom återkallandet av alla tunga vapen på båda sidor med lika avstånd för att skapa en säkerhetszon . Åtgärder inkluderade också återkallandet av alla utländska väpnade formationer, militär utrustning och legosoldater från Ukrainas territorium under övervakningen av organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), liksom att alla olagliga grupper lämnade.

Dessutom krävde paketet en reform i Ukraina med en ny konstitution som träder i kraft i slutet av 2015. Detta dokument måste föreskriva decentralisering, samt antagande av en permanent lagstiftning om särskilda status för vissa områden i Donetsk och Luhansk regioner i linje med åtta åtgärder fram till slutet av 2015.

Efter resolutionens antagande uttryckte vissa talare oro över pågående intensiva kamp och krävde ett slut på våld. Talare stödde också rådets roll för att brådskande ta itu med en alltmer oroande humanitär kris som hade sett mer än 5000 dödade och 1,5 miljoner fördrivna. Rådets ledamöter hade också betonat att förövare måste hållas ansvariga för 2014-nedgången av den malaysiska flyglinjen som dödade 298 personer.

I det att han uttryckte en gemensam uppfattning sade Frankrikes företrädare att det var rådets kollektiva ansvar att ”tysta pistolerna”. Tysklands företrädare sade att resolutionen var av yttersta vikt, vilket sände ett meddelande till dem som brutit mot vapenvilan.

Ukrainas företrädare uppmanade säkerhetsrådets fasta medlemmar för att förhindra överträdelser. Han betonade också att Ryska federationen behövde säkra sina gränser med Ukraina och uppmanar militanter att respektera avtalen.

Representanten för Ryska federationen sade att hans land ständigt hade gjort sitt yttersta för att säkerställa att den öppna dialogen upprättades mellan parterna i konflikten. Denne underströk att det nuvarande åtgärdspaketet presenterade en möjlighet att ”vända den här tragiska sidan i historien” och varnade för ensidiga åtgärder som skulle motsäga MINSK-avtalens anda.

Också talade representanter för Förenade kungariket, USA, Spanien, Chile, Malaysia (talar för Australien, Belgien, Kanada, Indonesien, Nederländerna, Nya Zeeland och Filippinerna), Nya Zeeland, Nigeria, Litauen, Tchad, Venezuela, Jordanien och Kina.

Mötet började klockan 3:07 och slutade klockan 4:28 p.m.” (Red:Tyder på stor enighet).

FN, Minskavtalen enligt protokoll 15/2 2015: https://www.un.org/press/en/2015/sc11785.doc.htm

Föregående artikelNy rysk förhandlingsinvit?
Nästa artikelUttalande av ”Kvinnor för fred: Ukraina offer för konflikten om den europeiska säkerhetsordningen”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Rysslands motiv haltar. Om ingripandet med våld bara handlar om att skydda utbrytarrepublikerna så hade väl en invasion i hela Ukraina inte varit nödvändig? Nu ser det ut som om Putin vill störta den sittande regeringen i Ukraina och byta den mot en ny. Som jag har uppfattat det. Situationen verkar komplicerad och jag är osäker om bedömningarna i nuvarande situation.

  • Ryssland har använt ovanligt lite våld mot vad jag som arbetat med flyktingar i 25 år hört att USA gjort i andra länder och ingen har ens lyft ögonbrynen för det våldet. De har haft väldigt liten förstörelse mot bostadshus, medan den andra sidan hela tiden har bombarderat bostadshus
   Det Putin har sagt är att det är främst dessa utbrytarrepublikerna som de skall skydda från alla övergrepp som skett mot dem under 8 års tid, fått sina hus sönderbombade, 14000 döda och UN:s siffror talar sitt tydliga språk 81% av döda och skadade civila har varit i de rysktalande republikerna med endast 13 % där Ukrainska regimen kontrollerar områden. Sedan vill han att de skall ha ett ordentligt skydd mot dessa nazister som fått gå bärsärkagång i landet. Sedan handlar det om strategiska punkter säger han som inrymmer nazisternas fäste.
   Han vill få bort nazister i sittande regering.
   Propaganda från USA är skicklig och har en kraftig genomslagskraft när människor här inte begriper att Ukraina är inte ett demokratiskt land. Det är en stor FET LÖGN.

   Lyssna på intervjun med denna 95 åriga man för han stred mot nazisterna så han vet vilka de är, och han bor i Donetsk och säger att nazisterna i Ukraina i dag är barnbarn till Bandera som massmördade judar, kommunister, romer och motståndsmän och slängde dem levande eller skjutna i en massgrav 100 personer om dagen blev till 75000 personer totalt i det gruvschaktet
   Nu står hela EU på sidan av nazisterna, det är så sjukt tycker jag. Jag börjar förstå hur nazismen kunde börja växa sig stora.

   https://www.youtube.com/watch?v=yVFi3qTfON8

  • Det är inte bara en fråga om att skydda utbrytarrepublikerna. Det är en fråga om att stoppa USAs aggressiva krigsförberedelser att kuva och ta kontroll över huvudsakligen Ryssland och Kina och resten av världen. Glöm inte USAs välkända krigs- och angreppshistoria. Studera även om liknande krigsförberedelser under WW2 i Europa.

   Fundamentalt. Om du ställs inför en välkänd seriemördare och han laddar sitt vapen. Vad gör du – om du kan. Eliminerar honom innan han laddat färdigt, eller väntar och se vad han skall göra?

   Den som tror att USA har några fredliga eller vänliga avsikter, givet deras krigs- och överfallshistoria, måste nog ses som nära kriminellt naiv.

 2. Därför har Kiev och dess västerländska stödjare misslyckats under 8 år med att implementera Minsk-VID-20220227-WA0001.mp4

 3. Håller med,just därför har Minsk Avtalet misslyckats alla 8åren. Men tycker det är löjligt av Usa och dess stad EU som kommer med alla slags uttalanden om att Ryssland är aggressiva. När det är motsatsen dessa 3dygn som varit också. Jämfört med Usa är detta ingenting. Usa är världens hycklare och lögnare. Ryssland har haft världens tålamod i 8år. Den ryska militären har varit mycket försiktigt när gäller civila och kvinnor,barn och äldre EXAKT så som man sa att man ska göra. Man respekterar dessa och har NOLL intresse av dessa,till skillnad av Usa. Man överdriver ALLT som varit dessa 3dygn,utan att då nämna ALLT övriga. Det är västvärldens fel att Ryssland känts sej tvingade att genomföra militära operationer. Minsk Avtalet har hela tiden varit stort skämt,då INGET MINSTA lilla press funnits på Ukraina att följa Minsk Avtalet. Samtidigt har dessa åren varit ryssofobi mot Ryssland på ALLA punkter och fronter från Usa,Nato EU. Sanktioner hit och dit jämt,bara det är vidrigt. Men man mobbat Ryssland jämt med sina ständiga propagandan och desinformation som saknat motstycke dessa åren. Ryssland har skött dessa militära operationer med försiktighet. Medans Usa,Nato EU fortfarande gör helt det motsatta och fortsätter att pumpa in tunga vapen till Ukraina.

 4. Sputnik News har för mig fungerat helt utan problem. I går var det vissa problem med RT en stor del av dagen. Men den funkar nu också. Misstänker att det förbudet bara gäller kanalerna och inte webbsidorna.

 5. Jag säger helt ärligt jag inte är någon kommunist även om jag lockats in i dess idéer tidigare.
  Men faktum är att jag aldrig tidigare känt sådan sympati för radikalvänstern som jag gör just idag.
  Jag anser nog att bland radikalvänstern kan man hitta människorna som tänker längre och sällan någon som tänker kortsiktigt och/eller med nävarna.
  Det finns en stor portion kärlek inom radikalvänstern men kan solkas av det så kallade ”klasshatet” som jag med välfärdsstatens utveckling inte längre tycker passar in utan förstör mer än det gör nytta.
  Så gott som över hela världen lever nu folk med fri företagsamhet och privat ägande.
  Så klart har det brister men är ändå det bästa vi har mycket tack vare sin egen förmåga till utveckling och innovation.

  Imperialism, som i de flesta fall uppstått genom Européerna och västvärlden är ytterligare en defekt som hindrar en bra värld och som jag ganska nyligen upptäckt radikalvänstern har en mer klok och förnuftig åsikt om.

  Förutom jag var med på några torgmöten under de några åren jag var med i Vänsterpartiet har jag aldrig deltagit i några politiska manifestationer men känner nu jag gärna skulle vilja deltaga i en manifestation för fred i Ukraina.

  Men hoppas jag slipper göra det och i stället parterna kan komma överens om en möjlig väg till fred vid förhandlingsbordet.

  Ha en bra dag, eller ha så bra ni kan.
  mvh arbetarklass

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here