Debatt i DN med Åsa Wigforss: Vem ansvarar för att sprida falsk information?

9
2068

 

bild:iidebate.org

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Jag har tidigare kritiskt granskat texter av den kända filosofiprofessorn och medlemmen i Svenska Akademin Åsa Wigforss: Professor Åsa Wikforss, Svenska Akademien: Talar om att söka kunskap i nya Demokratiboken- men gör hon inte motsatsen?

Hon skriver i en artikel i DN Kulturdebatt: Vem bär ansvaret om Rogans podd bidrar till att sprida vaccinskepsis?

Privata samtal kan vara ett sätt att nå någon som står långt ifrån en. Men bjuder man, som Joe Rogan eller Navid Modiri, in en extremist eller en vaccinskeptiker till en podd är läget ett annat. Då handlar det inte om att försöka få någon att ändra åsikt utan om att upplåta sin plattform till det extrema och det missvisande, skriver Åsa Wikforss.

Åsa Wikforss. Bild Stockholms universitet

Vi befinner oss i begynnelsen av en medierevolution. Demokratier världen över famlar yrvaket för att skydda sig mot det ogrundade och falska. Det handlar om allt från ren desinformation, skapad av aktörer med en tydlig agenda, till rykten och missuppfattningar. Den som avsiktligt sprider det falska är mer moraliskt klandervärd än den som gör det oavsiktligt, men ur ett kunskapsperspektiv är skadorna desamma – människor får falska övertygelser. Och vad man tror får konsekvenser för vad man gör, ibland ödesdigra konsekvenser, som när någon väljer att inte vaccinera sig.

___________________________________________________________

Kommentar

Jag noterar att det i artikeln inte finns någon diskussion eller definition av begrepp som ”extremist” eller ”vaccinskeptiker”.

Jag publicerade två kommentarer under ”Ifrågasätt” i DN.

Första kommentaren: Åsa Wikforss lyfter viktiga frågor. Men ett ännu större problem är väl då etablerade medier för fram påståenden i viktiga frågor utan tillräckligt stöd av fakta. Ett ännu större problem är kanske att viktiga förhållanden i centrala frågor inte nämns, vilket dock ligger något utanför diskussionen.

Se påståendena utan belägg för att Ryssland tänker invadera Ukraina, alternativt tänker genomföra en statskupp där, alternativt tänker genomföra en fingerad attack. Vilket hela tiden Ryssland tillbakavisar. Eller minns påståendet från USA:s dåvarande utrikesminister i FN Powell 2002 att det fanns bevis för att Irak höll på att utveckla kärnvapen. Det senare är nu etablerad sanning. Eller påståenden om folkmord i Xinjiang. Jag har studerat frågan om medias vanliga bild av Ryssland och Kina och har publicerat tiotals artiklar om det. Därför dessa val av exempel här.

Exempel på av myndigheter dold information är Assanges och Wikileaks rapporter om bl.a. kriget i Irak, Snowdens rapporter om USA:s massövervakning av sina medborgare via NSA, samt Daniel Ellsbergs avslöjande av ”Pentagon Papers. Dessa tre är eller var förföljda visselblåsare. De två förra hotas av hårda fängelsestraff, medan Ellsberg slapp straffen via stark opinion. Den större frågan – än alternativa medias ansvar -är vem som har ansvar för dessa handlingar och påståenden.

Andra kommentaren: En annan brist i artikeln är att det i artikeln inte finns någon diskussion eller definition av begrepp som ”extremist” eller ”vaccinskeptiker”. Detta öppnar dörren för att de som har makten gör tolkningen, vilket minskar möjligheten till kritisk debatt, Artikeln ställer frågan om vad som bör göras, men ger inget svar. Det är mycket viktigt med en öppen debatt, också om olika tolkningar av ”extremism” och ”vaccinskeptiker” skriver denne trippelvaccinerade.

Denna kommentar ströks av moderatorn med följande kommentar ”Den har tagits bort med motiveringen: This comment was removed because it did not abide by the commenting guidelines. Make sure to keep your comments in line with the article’s topic.”

Synpunkter?

Föregående artikelJulian Assange åter nominerad till Nobels fredspris
Nästa artikelÖppet möte idag: Carl-Göran Ekerwald – författare till ett femtiotal böcker talar om den heliga revoltkänslan
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Det intressanta med Åsa Wikforss är att hon är så okunnig i sak. Det går inte att som hon gör hänga upp sig vid vad mainstreammedia påstår och ta det som fakta, och sedan avfärda allt som alternativa medier påstår som desinformation bara för att det inte överensstämmer med mainstreammedia. Men så gör akademiledamoten Wikforss. Och hennes kamp mot väderkvarnarna han belönat sig. Hon har nu en etablerad plats i etablissemanget.

  Åsa Wikforss deltar ibland i Filosofiska rummet i P1. Vid ett tillfälle ondgjorde hon sig över att Ungerns domstolar riskerade att hamna under den ungerska regeringens styre. Vad hon uppenbarligen inte känner till, och som tyck vara väldigt okänt av alla dessa kritiker av Ungern, utifrån det som Wikforss tog upp, är att svenska domstolar ligger under den svenska regeringen. Vi har i Sverige inte oberoende domstolar, men det tycks inte någon bry sig om. Men när Ungern vill genomföra det vi har i Sverige då reagerar de etablissemanget kraftfullt.

  I den svenska ”Lag (2010:1390) om utnämning av ordinarie domare” [ https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20101390-om-utnamning-av-ordinarie-domare_sfs-2010-1390 ] står klart och tydligt att den svenska regeringen, om inte direkt så indirekt, har full makt vid tillsättandet av domare med flera (1§). Förslag till tillsättande ska ske genom en nämnd (4§) dock är inte regeringen tvungen att följa nämndens rekommendationer utan kan besluta så som passar regeringen (11§)

  ”1 § Denna lag avser utnämning av ordinarie domare. Dessa är
  1. justitieråd tillika ordförande, justitieråd tillika avdelningsordförande och övriga justitieråd i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen,
  2. president, lagman samt råd tillika vice ordförande på avdelning och övriga råd i hovrätt och kammarrätt,
  3. lagman, chefsrådman och rådman i tingsrätt och förvaltningsrätt,
  4. tekniska råd,
  5. patentråd,
  6. ordförande tillika chef och övriga ordförande i Arbetsdomstolen,
  7. ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.
  Lag (2016:227).”

  ”4 § Nämnden består av nio ledamöter. Fem ledamöter ska vara, eller ha varit, ordinarie domare. Två ledamöter ska vara jurister verksamma utanför domstolsväsendet, varav en ska vara advokat. Två ledamöter ska representera allmänheten. För varje ledamot ska det finnas en personlig ersättare.

  Ledamöter och ersättare förordnas för en tid av högst fyra år.
  Ledamöter och ersättare som representerar allmänheten väljs av riksdagen. Övriga ledamöter och ersättare förordnas av regeringen.”

  ”11 § Regeringen är inte bunden av nämndens förslag. Innan regeringen utnämner någon som inte har föreslagits av nämnden, ska nämnden få tillfälle att yttra sig över honom eller henne.”

  ———-

  ”Kunskap är makt”
  sade Francis Bacon.

  ”Man säger att kunskap är makt. I helvete heller. Jag känner till många som har mycken kunskap och helt saknar makt. Å andra sidan känner jag till många som har mycken makt och helt saknar kunskaper.”
  sade Arthur Schopenhauer.

  ”Kunskap göder vanmakt”
  sade Magnus Berg.

 2. Jag har analyserat Wikforss sätt att manipulera åhörare. Med hennes utbildning borde hon veta bättre och agera med karaktär, enligt det kategoriska imperativet, men förmodligen får hon betalt av propagandamaskineriet i att upprätthålla den lukrativa berättelsen, tror jag, en berättelse som pedo-Bill och hans gäng gör sig rika på, medan 99% blir fattigare, vilket Global Politics påpekade i en artikel nyligen.

  Följ pengarnas väg om ni är undersökande journalister! Jag tror denna propagandist är duktigt mutad av pedo-Bill eller hans operatörer.

  (…och är Bill inte pedofil, så undrar jag varför han ständigt ville träffa Epstein och tror inte nödvändigtvis på hans egen version av den saken: ”Bill Gates SQUIRMS Over His Jeffrey Epstein Connections”. Melinda gjorde slut med Bill och det gjorde hon förmodligen helt rätt i! Även Dan Bngino har indikationer på att något inte står rätt till med Bill.)

  Är det dags att Wikforss gör slut med detta pack också snart? – Tror tyvärr inte det. Hon kommer sannolikt köra narrativet hela vägen rakt in i bergväggen och få ta konsekvenserna av att medverka på detta sätt via Göbbels-media. Detta gör henne medansvarig till massmordet som det är att orsaka mer skada än vad man botar.

  En moralfilosofisk fråga återkommer; Vill man stödja de pedofiler och den maffia som ligger bakom ”gain of function”-forskning, bedrägliga PCR-tester som skapar onödig panik, döljandet av fungerande behandlingar och vitaminer, samt vacciner/biovapen som förmodligen gör mer skada än nytta, enligt många mikrobiologer och virologer, samt vaccinmandat som bryter mot Nürnbergkoden, medan fåtalet gör sig rika på detta?

  Wikforrs är, i min mening, moraliskt imbecill. En moralfilosofiskt skolad person, som ständigt vill vara i rampljuset för att desinformera, tyder på narcissistisk sociopatisk läggning, anser jag. Jag litar inte på ett ord som kommer ur den där kvinnas mun.

 3. Anders, om du blir censurerad i Ifrågasätt ska du protestera och begära rättelse. Kolla politrukens motivering för censuringripandet och dess (bristande) relevans för ingreppet och påpeka bristerna i motiveringen. Det gjorde jag och ficn rättelse och en ursäkt

  • Tack Britta. märkligt nog är kommentaren kvar. Jag har tidigare protesterat+ ändrat kommentaren något, och det har godkänts. Omkring 95% av närmare 1000 kommentarer är godkända nu.

 4. DNs kampanj att journalister skall upplysa folket skrämmer.

  —En programförklaring för fri och oberoende journalistik
  https://www.dn.se/for-en-upplyst-varld/
  —”Journalistiken spelar en central roll för att lysa upp världen”
  https://www.dn.se/sverige/journalistiken-spelar-en-central-roll-for-att-lysa-upp-varlden/

  journalister är verkligen inte oberoende utan snarare makteliten och affärslivets megafoner.

  Europas agenda att ta kontroll över yttrandefriheten går klart på tvärs mot e grundläggande principerna för demokrati. DNs projekt att journalister skall upplysa folket är en spegelbild av hur Tredje Riket utvecklades. Journalister förmedlar bra maktens budskap, den politiska makten och affärsvärldens budskap. Det skall ju vara så att folket skall upplysa både media, journalister, och politikerna vad dom vill, och alla skall följa folkviljan. Inte andra vägen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here