Venezuela-Nytt 3 april: En vändning på gång? Guadió kan arresteras, ryska trupper på plats, mm.

23
1502
Venezuela Kinesiska trupper. Bild från Indian Punchline.

Det har hänt en hel del i Venezuela sista veckan:

* Juan Guadió har fråntagits sin diplomatiska immunitet. Innebär att han gripas. Beslutet fattades av Venezuelas konstituerande församling. DN: Maduro drar åt snaran kring oppositionsledaren Guaidó

* Hans högra hand Robert Marrero greps för några dagar sedan. Under husrannsakan hittade polisen granater, maskingevär och foton som tydligen kopplar honom med en plan för att destabilisera landet med paramilitära mördare från Colombia och Centralamerika. Marrero själv hävdar att bevisen planterades i hans hem. Några paramilitära grupper greps.

* Juan Guaidó, en självutnämnde presidenten, har sagt att han har stöd från hela folket. I helgen blev han totalt utbuad då han försökte besöka arbetarklassens bostadsområden.
I januari utropade han sig själv till Venezuelas president på ett lastbilsflak och fick stöd av Margot Wallström. I februari hävdade han att han har folkets stöd för att genomföra statskupp. Aktuellt Fokus.

** En uppgift finns att 120 kinesiska militärer ska ha anlänt till Isla Margarita, Venezuela, i helgen enligt flera källor. Detta förnekas under dagen av kinesiska myndigheter. Kina har lån till Venezuela motsvarande 67 miljarder dollar och Ryssland har lån på 67 miljarder.
Kinesiska trupper i Venezuela?

*Två ryska plan anlände till Venezuela med ca 100 militärer som ska bistå med installationen av ett luftvärnsystem. En tydlig signal till USA att inte lägga sig i. Trump, Abrams och Bolton reagerade kraftigt på den ryska närvaron.

*Ett nytt strömavbrott inträffade den 25:e mars och varade i ca 25 timmar, med regionala avvikelser. Enligt Maduro-regeringen var det krypskyttar som förstörde transformers vid Guri-kraftverken i delstaten Bolívar.

* Röda Korset meddelade att de har fått godkännande från regeringen att föra in mat och medicin i landet. Regeringen har länge välkomnat hjälp, t. ex. tekniskt katastrofbistånd från FN och medicin från Ryssland och Kina. Den motsätter sig dock inskränkningar av den nationella gränsen, så som var syftet med oppositionens och USA:s försök den 23 februari.
Den nya hjälpen är opolitisk, precis som Röda Korset vill. Det råder ingen tvekan om att de senaste sanktionerna tar mycket hårt på befolkningen, vilket förklarar behovet av hjälp.

* Nya siffror visar att Venezuela i februari exporterade 142 000 fat olja mindre per dag som ett direkt resultat av USA:s sanktioner. Trump förklarade att de inte ”infört de värsta sanktionerna ännu”. Han hänvisar till tredje parts sanktioner, där USA kan sanktionera företag i tredjeländer som handlar med Venezuela. Till exempel, de indiska företagen som har köpt en stor del av oljan som USA inte längre köper. Med andra ord kommer det att skada ännu mer Venezuela och den civila befolkningen.
Venezuelanätverket och
Facebook: Andreas Bülow.

Föregående artikelFlytta finalen i Eurovision!
Nästa artikelLöfvens haltande liknelse om kohandeln
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

  1. Verkar som ryssar och kineser bestämt sig: Venezuela får inte bli ett nytt Libyen, och inte ens något nytt Syrien. Tvåhundra militärer på plats i Venezuela räcker gott som en sorts ”snubbeltråd” som USA inte bör kliva på för att utlösa något riktigt farligt. Dessutom kan ryssarna tänkas vara aktiva vid Venezuelas luftvärnsmissiler vilket innebär att möjligheterna till luftkrigföring minskar radikalt (förutom att robotarna i sig är skrämmande nog även om inga ryssar finns i närheten). Frågan är om ryssar och kineser tänker backa upp Venezuela 100%, eller om man är beredd till någon sorts överenskommelse med USA av typen ”ni drar er bort från våra närområden så lämnar vi Karibien”. Eller om man faktiskt tänker sig att stanna i Venezuela. En liten militär styrka behöver inte kosta så mycket, men kan i vissa lägen vara väldigt effektiv som en tumme i ögat på tokarna i Washington.

    • Ja att Kina dementerar samtidigt som deras officerare poserar på bild i Venezuela lär knappast hända i verkligheten. Bra rotat Björn.

  2. Junkie-stans politiker har fått veta att det är självaste Spetnaz som är i Venezuela. Inga marines eller annat ”inta kan vinna krig” special styrka från USA kan mäta sig med Spetnaz.

    • Målet för kriget mot Syrien var sannolikt att försvaga Syrien, för att kunna ta Golanhöjderna åt Israel. Den massiva mobbningen av Trump i monopolkpitalets medier var nog för att få honom att skriva under på Israel-lobbyns krav, samt att hålla relationerna med Ryssland lagom frostiga.

      Monopolkapitalet lever på konflikt och ser nog med stor glädje att det blir krig i Venezuela. De vinner ekonomiskt på långt och utdraget krig där mycket utrustning går till spillo. Folket i USA röstar för eländet och betalar för det, inte monopolkapitalisterna. De berikar sig.

      “I spent 33 years and four months in active military service and during that period I spent most of my time as a high class muscle man for Big Business, for Wall Street and the bankers. In short, I was a racketeer, a gangster for capitalism. I helped make Mexico and especially Tampico safe for American oil interests in 1914. I helped make Haiti and Cuba a decent place for the National City Bank boys to collect revenues in. I helped in the raping of half a dozen Central American republics for the benefit of Wall Street. I helped purify Nicaragua for the International Banking House of Brown Brothers in 1902-1912. I brought light to the Dominican Republic for the American sugar interests in 1916. I helped make Honduras right for the American fruit companies in 1903. In China in 1927 I helped see to it that Standard Oil went on its way unmolested. Looking back on it, I might have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents.”
      ― Smedley D. Butler, War is a Racket: The Antiwar Classic by America’s Most Decorated Soldier

  3. Har Venezuelas regering bett om att få skydd av Ryssland och Kina? Det verkar vara en sorts upprepning av Afghanistan i slutet av 70-talet. Men då stod Björn Nilsson och Anders Romelsjö på den andra sidan och stöttade mujahedin och med flera grupper.

    Den enda skillnaden var att Sovjetunionen ställde upp med militär hjälp efter upprepade framställande från den afghanska regeringen – och att de gjorde det mycket motvilligt. De hade inga imperialistiska intressen i Afghanistan. Ryssland och Kina är kapitalistiska och imperialistiska länder. Jag tror att de definitivt endast är i Venezuela för att bevaka sina egna intressen – inte att beskydda det venezuelanska folket mot USA!

    • Skillnaden mot Afghanistan för 40 år sedan är betydande. Venezuela regering har bl.a. en helt annan legitimitet. Interventionen i Afghanistan var väl ett stort misstag av Sovjetunionen och bidrog sannolikt till landets fall snart därefter.

      • I så fall borde du anse att den ryska socialistiska regeringen saknade legitimitet när de gjorde revolution 1917. Jag anser att den hade det.
        Den afghanska regeringen var socialistisk och hade legitimitet av folket i Afghanistan.

        Javisst, var det ett misstag av Sovjetunionen. Men det är inte det jag ifrågasätter. Det jag ifrågasätter är vilka syften som Ryssland och Kina har när de erbjuder Venezuela om hjälp.
        Vi protesterar mot USA och anser att deras intressen i Venezuela är Venezuelas naturtillgångar, och att krossa den venezuelanska socialdemokratiska regeringen (i så väl som i Nicaragua som Kuba). Men vi protesterar inte när Ryssland och Kina har trupper/soldater på Venezuelansk mark.

        • Svårt att tro att kerstin stigsson är kommunist, kanske är hon en politruk för sveries samlade elit, precis som lenin eller trotski

          • Anser du att Lenin och Trotskij var på deras tid en politruk för Sveriges samlade elit?!?

      • ’Vijay Prashad says Russia is protecting its own economic interests, billions in oustanding loans’.
        https://therealnews.com/stories/russia-defies-us-threats-over-venezuela

        Ryssland och Kina är inte i Venezuela för att hjälpa folket, som Sovjetunionen gjorde vid Kuba-krisen på början av 60-talet. Ryssland och Kina är i Venezuela av samma orsak som vad USA har för att invadera Venezuela. Men medan USA vill agerar militärt med Guaidos samförstånd så agerar Ryssland och Kina mer ’soft’ med Maduros samförstånd.

        • Visst är det bra för Venezuelas folk att Kina och Ryssland är det. Minskar risken för USA-stödd statskupp och större elände. Visst har de också egna intressen.

          • ”Visst har de också egna intressen.”
            Både Ryssland och Kina har fordringar i mångmiljardklassen på Venezuela. Du har själv berättat det i dina inlägg. Tycker du inte det är högst märkligt att ett land som Venezuela med sina enorma naturrikedomar har sån dålig ekonomi och katastrofal utveckling? Jag bara undrar när du ska komma på tanken att det kan behövas en bättre politik. Elavbrottet den 25 mars är ingen separat och särskild händelse. Blackouten i elenergisystemet är inget nytt och ständigt återkommande förmodligen av brister både i konstruktion och underhåll. De socialistiska prisregleringarna gör det heller inte bättre som raderar ut alla incitament för att hushålla med elenergin. Det är som det renade kranvattnet i Sverige där folk vattnar gräsmattan med dricksvatten bara därför det är så billigt.

      • Det finns ändå vissa likheter igår och idag.
        USA och CIA byggde upp och finansierade den afghanska kontrarevolutionen med bin Laden i spetsen.
        Mot Venezuela har USA och Colombia både colombianska paramilitärer som ett tusental venezuelanska desertörer.

  4. Det bästa vore om Quislingen hängdes offentligt. Men Venezuela är en demokrati, så domstolarnas utslag bli kanske livstidsfängelse. Hur som helst denne förrädarens dagar som springpojke är snart över.

    Bankirvampyren kommer att fr det allt svårare att roffa åt sig Venezuelas ofantliga rikedomar, nu när Ryssland har satt foten och kineserna stödjer öppet landet. Vi kommer att höra en kakofoni av lögner från New York, City of London och även Hell Aviv – bankirvampyrens favorit ställen.

    Om Venezuelas rikedomar läs här:
    https://www.globalresearch.ca/like-libya-syria-venezuela-not-just-about-oil/5673488

  5. Tror att det är bäst för Guaido att själv hamna i någon form av förvaring, han har helt misslyckats med de direktiv han fått från Washington och snart gör han mer nytta för USA död än levande.
    Att Ryssland och Kina har egna intressen i landet är förstås helt sant, förutom lånen man har till Venezuela så handlar det också om att avyttra petrodollarn d.v.s att se till att oljan från landet säljs i andra valutor än dollar.

  6. Jag skrev nyss detta i DN:s ”Ifrågasätt”:

    Försök till mjuk statskupp. Maduro vann presidentvalet i maj 2018, av hög kvalitet enligt 200 valobservatörer från 30 länder. Vi ser nu ett av USA:s återkommande försök till maktövertagande av alltför självständig stat, i strid med FN-stadga. Sanktionerna är olaglig enligt FN-stadgan, som vanligt för USA – frihetens och demokratins bekämpare nr 1 i världen. Minns Irak (2+miljoner döda), Afghanistan, det mycket väl belagda stödet av USA till IS och andra terrorister enligt Biden, USA-generaler och press som BBC, Neswsweek, NY Times. Kriget mot Syrien via ombud, bl.a. terrorister. Förstörelsen av Libyen via Nato. Minst 20 miljoner döda i 37 USA-krig efter Andra Världskriget. (http://jinge.se/allmant/usas-krig-har-dodat-mer-an-20-miljoner-i-37-lander-sedan-1945-och-miljoner-i-andra-lander.htm; https://www.globalpolitics.se/har-usa-avsagt-sig-titeln-som-varldspolis/). Att Sverige och EU stödjer sanktionerna visar mycket stora brister i basal demokratisyn.DN.

  7. Jag skrev nyss som kommmentar till ny artikel på DN under ”Ifrågasätt” DN: Martin Liby Troein: Därför lyckas Venezuelas diktator behålla makten (och därför kommer han att förlora den)

    ”Martin Liby Troein är djupt osaklig också i denna artikel.

    Maduro omvaldes som president i Venezuela 20 maj 2018. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Valet övervakades av ca 200 valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland dessa fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som gjorde en liknande bedömning.

    Venezuela har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

    Det låga valdeltagandet på knappt 50 %, som i ett ordinärt kongressval i USA, är en svaghet, frammanat bl.a. av högerns partiella bojkott. Maduro fick 31 % av rösterna från de röstberättigade medan tTrump fick 26 % av de röstberättigas röster 2016 vid ett valdeltagande på c:a 50 %.
    Västerländska media har framställt valet som bristfälligt eller som en total bluff ledd av en diktator – utan belägg.
    EU:s valkritik har helt tillbakavisats av valobservatörer.
    * USA vägrade att erkänna valet i Venezuela 2013. Maduro vann med 260 000 röster i ett val som fick högt betyg. USA:s förre president Carter sa att Venezuelas valsystem är ”det bästa i världen.”

    Varför publicerar DN en så osaklig artikel?”

  8. Tack för Venezuela nytt 🙂
    Jag har varit lite off line bland kommentarerna de senaste dagarna därför jag på normal ”Global Politics tid” varit upptagen med att sätta mig in i Venezuelas elektriska energisystem. En teknisk detalj kanske men politiken är där ständigt närvarande. Särskilt kan det gälla Venezuela där de mesta inom energisektorn är socialiserat. Corpoelec heter de av socialisterna bildade statliga energibolaget för elektrisk produktion och distribution.

    Det är inte så lätt att hitta info och på svenska finns i princip ingenting förutom det som förmedlas av MSM media. På engelska kan man finna mer men börjar man söka på spanska så hittar man snart källorna. Tur att översättare finns på nätet. Jag har en sådan direkt i webbläsaren. Översättningen blir inte ordagrann men man förstår sammanhangen.

    Vad gäller energisektorn kan jag instämma i DN:s artikel. Socialistregeringen har som bekant militären på sin sida vilket regeringen förstås utnyttjar. Statliga elenergibolaget Coropelec har en hög militär som verkställande direktör och det är sig inget fel tycker jag då höga militärer genom historien visat sig mycket dugliga. Men brist på utbildad personal har medfört att militärer blivit anvisade som personal på elektriska produktionsanläggningar, ställverk och transformatorstationer. Kanske inte teknisk helt lyckad lösning men militärer borde väl kunna försvara anläggningarna för sabotage och attacker tycker jag nog. Energifrågan är både viktig och intressant i Venezuela. Jag fylls av blandade känslor. Ej att förglömma är att socialistregeringen gjort omfattande investeringar sedan den kom till makten med Hugo Chavez. Men i slutänden vill det kanske inte riktigt lyckas? Det finns all anledning till diskussioner om det här men det får bli vid ett annat tillfälle.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here