Verkligen kontroversiellt: Är ”Russia on the right side of history”?

76
2009
Föregående artikelFilippinerna är strategiskt viktigt för både Kina och USA. Vem kommer det att välja?
Nästa artikelUSA:s nya kalla krig i Afrika
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

76 KOMMENTARER

 1. Har USA varit på rätt sida av historien en enda gång? Tveksamt. Inte nu heller. Faktum är att historiens tåg lämnade USA och dess vasaller på perrongen och far nu mot Öst där en ny värld utan väst gryr. https://strategic-culture.org/news/2023/01/07/bye-bye-1991-2022/

  Jämför detta med Rysslands historia. På något märkligt sätt landet råkar finan sig på rätt sida av historien, då som nu. Frågar Syrierna eller varför inte Europa som befriades av Ryssland från Nazisterna.

  • Intressant att du tar upp Syrien. Varför flydde syrier vidare till Norge via Ryssland? Om jag har förstått historieberättelsen som den beskrivs här i nätverket Global Orcs, så är Ryssland bland det närmaste man kan komma paradiset. Möjligen är Iran och Nord Korea lite närmare…

 2. Äh, det här är ju inte något kontroversiellt. Han är så jäkla bra Scott Ridder. Han är på rätt sida om historien. Jag älskar USA därför att det inte är konformistiskt. De har en solid och orubblig konstitution som tillåter sanningssägare som Scott Ridder och Tulsi Gabbard att få sina röster hörda. Är det möjligt i Sverige eller Ryssland? Nej, knappast.
  Låt oss få igång ett fredsavtal nu!!!
  Carl Johard

 3. Ja, inte skulle svenska kyrkan upplåta sina lokaler för sanningssägare som Scott Ritter, högt i tak där i Boston, och får man förmoda ett antal kristna i salen som ännu kan sitt Nya Testamentet, till skillnad från de europeiska kyrkorna där antikristus regerar.

  Ritter är här i sitt esse, han har varit med från början när den sista omgången började, dvs. 1990, och sett mycket från nära håll. USA:s nya doktrin kallas för Wolfowitzdoktrinen och den formades direkt efter Sovjetunionens upplösning. USA skulle inte tolerera några jämlikar på den internationella arenan och de utfästelser som gjordes till Gorbatjov skulle man fullständigt strunta i.

  En linje för kommande krig, vilket flera rådgivare även i USA tidigt varnade för. USA valde kriget, Ryssland valde tidpunkten sade delstatssenatorn Richard Black. Men eftersom USA bränt fingrarna i flera krigsäventyr ser man helst att kriget förs via mellanhänder.

  • Kanske ukrainska folket som bor i det aktuella landet också må ha en självständig röst i vilket land de vill leva i och hur det utformas, och att det sedan 32 år självständiga landet, som till ytan är större än något land i EU (vilket få känner till) inte ska behöva diskuteras över huvudet på av geopolitiska och imperialistiska stormakter som Washington och Moskva.

   Som Mao en gång uttryckte saken ”så har en stat alltid en armé på sitt territorium; sin egen eller någon annans”.

   Av alla de personliga vänner jag har i Ukraina, de flesta ur den rysktalande delen, vill alla utan minsta undantag ha just den egna ukrainska armén, och inte den putinistiska ockupationsarmén i det egna Ukraina.

   Det är bra att vi är många som frågasätter diverse konforma mediala teman som lätt limmar sig fast som sanningar. Men fakta på marken talar sitt tydliga språk. Ukrainas folk har enats och vill inte ha en putinistisk ockupation och dess korrupta KGB-kapitalistiska kleptokratistyre och neostalinistiska förtryck, som nu råder i Putins eget land.

   Hade ukrainarna gått man ur huse med blommor i hand och välkomnat en ny blomstrande framtid med hjälp av Rysslands befriande styrkor i februari-mars 2022 hade jag fullt ut ställt upp på det och godtagit det fullt ut. Ville ukrainska folket lyda under Moskva och president Putin hade jag respekterat det strikt.

   Så är dock inte fallet. Ukrainas folk är så enat idag (förutom ett antal gränsområden i öst som jag verkligen förstår är alienerade från Kiev sedan decennier, liksom Krim) så måste man etiskt även politiskt respektera det. Ukrainas folk vill till stor majoritet ha den ukrainska armén och sina egna politiker hemmavid, inte ryska stormaktsplaner och en rysk ockupation.

   11 månader in i det misslyckade ryska anfallskriget går det inte för Ukrainas del -i sin helhet- att dra någon annan slutsats.

   • @Johan de Naucler 8 januari, 2023 At 10:55
    —”vill alla utan minsta undantag ha just den egna ukrainska armén, och inte den putinistiska ockupationsarmén i det egna Ukraina.”
    Det är förståeligt. Problemet är tvåfaldigt. Idag har dom den amerikanska armén i sitt land, bestående av tvångsrekryterade legosoldater från både Ukraina och andra USA kontrollerade länder. Det är inte deras egen armé. Det är en utländsk kommenderad armé. Den armén kommenderas av en amerikansk nazistisk marionett i Kiev. Då måste Ukraina också acceptera att detsamma gäller för folket i Lugansk, Donetsk, Zaporozhye och Cherson. Dom vill se sin egen armé i sitt eget land, och ukrainare måste acceptera det. Ryssland har aldrig sagt att man har för avsikt att placera sin armé i Ukraina. Tvärt om. Ryssland vill demilitarisera Ukraina och stoppa USAs aggressiva hotande expansion med NATO att ta kontroll av Ukraina, och sannolikt både Ryssland och Kina dessutom.

    • Den amerikanska armén är inte i Ukraina. Det finns inga amerikanska soldater, tanks och annan utrustning med US Army-beteckning på i Ukraina.

     Däremot finns allra säkert rådgivare från Pentagon, DIA och CIA, liksom från många europeiska länder som solidariserat sig med Ukrainas frihets- och självständighetskamp i landet. Jag utgår från att de alla är inbjudna av den ukrainska regeringen.

     Mig veterligen finns inga ”tvångsrekryterade” i den ukrainska armén, vare sig ukrainska män eller utlänningar.

     Ukraina har, precis som många andra länder i historien som blivit angripna av en anfallande stormakt, öppnat upp för utländska frivilliga; t.ex. de svenska Finlandsfrivilliga i vinterkriget 1939-1940.

     Den mest kända frivilligkåren i historien bestående av utlänningar torde väl vara den första franska främlingslegionen redan på 1790-talet då revolutionären Louis Saint-Just bjöd in revolutionära och republikanska unga män från resten av Europa att bekämpa monarkisternas angrepp på franska revolutionen och republiken.

     Detta är ett lagligt tillvägagångssätt, i alla fall i Europa, och är ofta helt accepterat bland alla inblandade.

     Att invånarna i Cherson, Zaporizjzja, Donetsk eller Luhansk skulle vilja ha ryska ockupationstrupper härjande runt där är rent påhitt.

     Jag känner folk i Cherson. De är uteslutande mycket glada i dessa dagar att få slippa den senaste nio månader långa rysk-putinistiska brutala och tortyrbaserade skräckockupationen. Det finns av förklarliga mänskliga skäl heller ingen pro-putinistisk gerilla som för partisankrig i Cherson för att återfå det ryska våldsregementet och terrorn tillbaka.

     Karl W tycks inte ha bekanta i Cherson att fråga om detta. Det har nämligen jag.

     • de Naucler du säger ofta att du känner folk som nu i Cherson. Det säger inte så mycket för det beror på vilka de är, och vad de egentligen förstår om vad som pågår.
      Jag arbetade på en flyktingmottagning, då bosnienflyktingarna kom till Sverige, och vi tog enbart emot bosnier på den mottagningen. Vi skulle göra en utredning på varje person som kom och lämna till Migrationsverket.
      När man gör djupintervjuer med personer som kommer från nästan samma plats och i alla fall samma land, så är det intressant att lyssna på hur deras uppfattning om kriget och vad som egentligen har hänt skiljer sig så kraftigt, att man skulle kunna tro att de varit med om helt skilda händelser, och hade bott i olika länder. Väldigt skilda sanningar, men sant för var och en av dem.

      Du överdriver våldsamt när du säger att ukrainare vill slåss för sitt land, du låter som Ursula von Ljugen för det är verkligen inte sant.
      Kvinnor i Ukraina har skrikit ut sin ilska över hur deras män blir tvångsrekryterade, medan ukrainska politikers barn inte blir det. De sitter väl på barer i Europa. Min son sa att det kryllade av lyxiga ukrainska bilar på semesterorten han var på i Spanien, och jag har hört att dessa ukrainska män och deras bilar finns på Ekerö.
      Flera personer har också lagt ut bilder på ukrainska bilar i garage i Schweiz och Österrike, dyrbara bilar de retar en del personer, dessa lyxflyktingar från Ukraina.
      Det finns nästan inga ukrainska soldater i fronten, de på den ryska sidan säger att de hör polska, engelska och amerikanska , men sällsynt med ukrainska.

      Detta har även Douglas Macgregor sagt som har personliga kontakter med militär i Polen, att det är brist på ukrainare i kriget, mest utländska krigare.
      Man har kunnat köpa sig fri från kriget för 70000 kr, då får man rätt att resa ut från Ukraina på 14 dagar men man kommer inte tillbaka.
      Ukrainska befäl har fått order att skjuta de som vill ge upp och överlämna sig. Så de har inget val antingen bli skjuten i kriget eller också bli skjuten av sitt eget befäl.
      Ryssarna har räddat ett flertal som blivit skjutna av sina egna befäl men överlevt och kunnat rädda några av dem.
      Många ukrainska män har försökt att fly upp i bergen, och en del har i desperation försökt att simma över till Rumänien, med kulorna vinande över deras huvuden.

      Det fanns ju ett förslag till fred där de fyra republikerna skulle få bli självstyrande och Krim erkännas som ryskt, men det avstyrde England och sa åt Ukraina att inte godkänna det.
      Douglas Mac Gregor som har personlig kontakt med militär ledning i USA, även i Polen och Frankrike, säger att Ukraina styrs helt från Washington och gör exakt som Washington kräver och skulle inte göra någonting som Washington inte godkänner, detta enligt Mac Gregor som vet då han har kontakter. Alltså inget självständigt land.

      Fred skulle enkelt kunna uppnås med att de fyra republikerna erkänns av Ukraina som självständiga med rätt att få ingå i Ryska federationen och även Krim.
      USA hotar och kräver att Serbien skall erkänna Kosovo, dessutom har USA sanktioner mot Syrien och tvingar dem till att kurderna får styra i Rojava och stjäla Syriens olja och vete.
      Det borde inte vara så svårt för USA att låta de fyra republikerna få bli självständiga, med tanke på hur de delar upp alla länder i världen för övrigt.

      Problemet är att USA vill inte ha fred, så vill inte heller England.
      Alla kloka amerikanska befäl som jag lyssnat på, tycker inte att detta borde vara något egentligt offer för Ukraina, eftersom det är historisk sovjetisk mark och har ingen ukrainsk historia. Inget stort offer för att få fred.

     • Tja, Vivianne. Det låter som en lång, lång lista med idel internetskrönor, som inte har mycket verklighetskontakt.

      Inga vanliga vardagliga ukrainare jag känner vill ha några som helst fredsförhandlingar nu med Putin. De vill bara kasta ut de bruna putinistiska fascisterna och våldsförbrytarna ut ur sitt eget land.

      De har de full laglig rätt till.

     • Ang Vivianne Månsson inlägg:
      Jag tror på din teori och den är även logisk.

      Bla USA och dess allierade är ökanda för att ”dela och styra” och de har störtat många demokratiska länder.

      De är din vän
      och stöttar dig så länge det gynnar de.

      När ”grovjobbet” är klart så lämnar de dig i sticket.

      Att gå med i NATO är som att jämföra med en dyr försäkring (enorma medlema och andra kostnader för medlemsländerna som du aldrig kommer att behöva).

      Sanningen manipuleras väl listigt här i västvärlden och man smutskastar de som är ens sk ”konkurrenter” och Ryssfobi.

      Ryssen kommer EJ att attackera Svearike AB och att gå med NATO är ett dåligt val, bättre ”Neutrala” som man tidigare alltid varit.
      Men ett fåtal med makt styr och gör som de vill, bakom folket rygg vetskap.

      Det blev först Nej till EU och då gjorde man en ny omröstning, så sjukt men sant. Men hade folket röstar JA till EU första gången skulle man då göra en ny omröstning? Nej.
      Sverige är EJ Direkt demokrati som det är i tex Schweiz.

      Omröstningar bör vi ha för viktiga beslut som i Schweiz, det är Riktig Demokrati.

     • Kimpa: i vilken svensk folkomröstning blev ”det först nej till EU” ? (Och sedan tydligen en ”ny”?).

      Mig veterligen ingen.

      Däremot sade svenska folket nej till högertrafik i en folkomröstning år 1955, men vi fick i alla fall högertrafik tolv år senare, 1967 (få svenskar vill nog ha tillbaka den då föredragna vänstertrafiken).

      Inte heller är de utlovade stängda kärnkraftverken nedlagda till år 2010 som 1980 års folkomröstning ”beslutade”.

      Är allt detta då (anti?-)demokratiskt eller bara verklighetens rationella realitet?

    • Där var du snäll mot Johan, Karl Wang.
     Det är stiligt.
     Jag tror inte redaktören vill ha någon aggression mellan kommentatorer här.
     Så har jag uppfattat det.
     Bombliberalen Henrik Jönsson menar detsamma.
     Han säger i slutet av varje video, vårdat tal och inga aggressioner i kommentarsfältet.
     Det är höga krav men på något sätt värda att leva upp till.
     Kanske lättare om man kommer från landet Kina som verkar ha en fredlig kultur.
     Vi i Väst influeras av den angloamerikanska brutala erövrarkulturen som symboliseras av en hök som alltid jagar sina byten.

     I Sverige har jag lagt märke till en uppkommen skillnad.
     Förut talades alltid om att vinna fred.
     Nu i det allmänna resonemanget talas det istället om att vinna krig.
     Precis som USA sedan långt tid gjort.
     Knappast någon här verkar reagera på skillnaden.

     Jag tror inte demokrati är någon demokrati.
     Makteliten styr folkviljan precis som den vill ha.
     Följden formar yttrandefriheten ”säg som du tycker men helst som vi vill annars kommer vi motarbeta dig med auktoritära metoder som vi konsoliderat i både stat, organisationer och näringsliv.
     Jag tror journalisten Joakim Lamotte skulle hålla med om det jag påstår.

     Jag tror inte det är mindre demokrati i autokratier och diktaturer.
     Skillnaden är mest att de senare är mer nationella medan demokratin tillhör de globala strävandena om en enhetlig värld på Västvärldens och dess utveckling samt tradition sammansvuret med en marknadskapitalism där förstås Västvärlden och USA anser sig ha mest att vinna på.

     Demokratin står upp för en enhetlig men orättvis värld.
     Det är inte alls konstigt om stora länder som Ryssland och Kina reagerar.
     Ryssland och Kina har mycket gemensamt som Östländer.
     Ryssland och Kina har också gemensamma fiender.
     Ryssland och Kina borde gå tillsammans.
     Samt ta med sig fler länder i samma situation.
     Därefter kan den verkliga kampen börja om en rättvisare värld.

     • Fast dagens Ryssland och Kina förs verkligen samman numera.

      Brzezinskis geopolitiska mardröm har blivit sann. Det Washington absolut ville undvika till varje pris, att föra samman Ryssland och Kina har man helt enkelt totalt misslyckats med.

   • ”11 månader in i det misslyckade ryska anfallskriget går det inte för Ukrainas del -i sin helhet- att dra någon annan slutsats.”

    Vad säger verkligheten?
    – På 11 månader har Ryssland lagd grunden till en multipolär världsordning.
    – På 11 månader har Rysslands Operation Z satte inte bara ukrozionazi enheten utan även Nato och EU i gungning.
    – Lögnimperiet står med byxorna nere och avväger att starta ett kärnvapenkrig
    – På 11 månader har Ryssland erövrat ett område lika stort som England (130,000 kvadrat km)
    – På 11 månader har Ryssland reducerat det som var Europas bäst tränade och utrustade armé till en samling icke-stridsdugliga, dålig utrustade och demoraliserade kring vacklande zombies mer eller mindre.
    -Legosoldaterna som deltog i kriget på ukrozionazi sidan fick smaka på Ryssland mäktiga knäve (kyrkogårdarna i landet som kallas Europas hyena, d v polen, växer som bara den)
    -Under 11 månader har de hybris stinna stinna samling bankir/sionist/neokonservativ cabal som styr väst försökt att stoppa Ryssland utan framgång. Denna cabal kommer inte att lyckas heller (om den inte sätter igång apokalypsen genom kärnvapenkrig). Det roliga är att denna cabal vet också att dens tid på täppan är över.
    – Världen inser att Rysslands (och därmed Kinas) tid har inträtt och lierar sig med de – världens folk vill inget annat än att se slutet på dryga fasoner från den bankir/sionist/neokonservativ cabal som styr väst


    Här en liten smak av vad som vad som komma skall

    ”2023 starts with collective NATO in Absolutely Freak Out Mode as Russian Defense Minister Shoigu announces that Russian Navy frigate Admiral Gorshkov is now on tour – complete with a set of Mr. Zircon’s hypersonic business cards.

    The business tour will encompass the Atlantic and the Indian Ocean, and of course include the Mediterranean, the Roman Empire’s former Mare Nostrum. Mr. Zircon on the prowl has absolutely nothing to do with the war in Ukraine: it’s a sign of what happens next when it comes to frying much bigger fishes than a bunch of Kiev psychos.

    The end of 2022 did seal the frying of the Big Ukraine Negotiation Fish. It has now been served on a hot plate – and fully digested. Moscow has made it painfully clear there’s no reason whatsoever to trust the “non-agreement capable” declining superpower.

    So even taxi drivers in Dacca are now betting on when the much- vaunted “winter offensive” starts, and how far will it go. General Armageddon’s path ahead is clear: all-out demilitarization and de-electrification on steroids, complete with grinding up masses of Ukrainians at the lowest possible cost to the Russian Armed Forces in Donbass until Kiev psychos beg for mercy.”

    https://strategic-culture.org/news/2023/01/07/bye-bye-1991-2022/

    • Det där låter som självradikaliserade propagandarader.

     Det finns inte en enda militär specialist och expert i denna världen (inklusive Kina) som vare sig är minsta imponerad av det ryska inkompetenta, underpresterande militära och underrättelsemässiga schabrakmisslyckandet i Ukraina, eller för den delen överraskad att det skall gå att vända.

     Jag kan personligen själv tillstå att jag verkligen trodde den ryska operationen skulle militärt lyckas inom tre månader då den inleddes på natten den 24 februari 2022, som till skillnad från många andra, var den helt väntad för min del.

     Att Ryssland kombinerat militärt och underrättelsemässigt skulle vara så impotent strategiskt är även för mig en total överraskning. Till stora delar beror det på två saker:

     – underrättelsetjänsten är de som huvudsakligen planerat detta haveri;

     – korruptionen i det ryska militära har materiellt, personalmässigt, effektivitetsmässigt och etiskt-effektivt fått den militära förmågan att sjunka som en sten. Till och med ganska materiellt hårt åtgångna liksom nedgångna 1980-talets sovjetarme hade säkerligen avsevärt lyckats bättre med denna operation.

     Det finns klara historiska samband mellan ryska misslyckanden och, milt talat, maktskiften i rysk politik:

     – Krimkriget 1853-1856 (förlust mot Frankrike och England) ledde till det gamla feodala systemets kollaps och pseudoslaveriets upphävande 1861;

     – Förlusten mot Japan 1904 vid sjöslaget vid Tsushima ledde till 1905 års revolution och att tsarmaktens autokrati gavs en konstitution och att Ryssland fick parlamentarism;

     – kollapsen i första världskriget 1914-1917 medförde monarkins kollaps och två revolutioner;

     – det utdragna blodbadet i Afghanistan 1979-1988 försvagade SSSR så pass att systemet med nomenklaturaklassens kommandoekonomi kollapsade i ett;

     – kollapsen för Ryssland i Ukraina torde på sikt undergräva putinismen och den andra generationens kleptokratiska oligarki som parasiterar på ryska folket och ekonomin och att denna maktform med Putins så kallade maktvertikal helt enkelt går i baklås och sakta kollapsar eller att någon form av kupp ersätter ett antal nyckelpersoner i dagens ledning. (Ingen vet självklart).

     • Så Operation Z – Putins snabba operation att slå ut Ukrainas militära installationer (som är långt starkare idag än innan 24 februari 2022), slå ut dess politiska ledning (som numera tycks helt enat det ukrainska folket) och erövra och ockupera Ukraina -som likaså helt misslyckats: detta konstaterande är alltså något slags omvänt ”önsketänkande”?

      Det är verkligen omvänd retorik på Goebbels-nivå!

      Putin kunde knappast ha en mer optimistisk astrolog att konsultera dessa dystra dagar än skribenten Operation Z!

     • En enkel fråga, herr Naucler. Hur kan du veta vad Rysslands planer var från början?

     • Ärligt talat Sven-Eric, tror jag inte många i Ryssland kände till några detaljer om denna ”speciella militäroperation”.

      Enligt Margarita Simonjans egna uttalanden i den egna kanalen RT skulle man hålla ”segerparad” i Kiev efter några dagar, jag minns inte om det var fyra eller fem, d.v.s. låt säga i början av mars 2022.

      Så pass kan man ju bakvägen logiskt kunna lista ut att dagens militära utveckling i det illegala anfallskriget mot Ukraina inte kan ha varit Putins ursprungliga plan, då han nu skämmer ut hela sin krigsmakt och egna obefintliga strategiska planering inför precis hela världen, och åker på storstryk av de modiga ukrainska soldaterna.

      11 månader in i kriget har ryska krigsmakten kört fast och som enda rekorderliga framgångar förmodligen förstört mer betong i Ukraina än i tjetjenska staden Groznyj, en gång av FN utsedd till världens då mest förstörda stad.

      Även här hade en viss herr Putin ansvar för den förstörelsen. I det egna landet.

 4. Johan de Naucler, du ”utgår ifrån att USA/Nato är inbjudna av Ukraina”…utgår du ifrån att Ryssland är inbjudet av Donbassrepublikerna? Jag har vänner i Luhansk, och dom berättade det för mig när jag var undervisade i juridik där.

  • Inget land har erkänt Lugansk- och Donetsklänen i Ukraina som självständiga stater. Inte FN, ja, inte ens Kina. Möjligtvis Vitryssland under tvång.

 5. Ryssland är definitivt mer på rätt sida av historien än USA, men en invasion av ett annat land som man lätt kan förutse kommer att ta livet av hundratusentals människor kan aldrig vara ett civiliserat sätt att lösa konflikter på. Lik förbannat är det där vi är. USA provocerade fram kriget och Ryssland invaderade. Nu handlar det om att få slut på det.
  Alla åsikter hit och dit om vad den ena eller den andre borde ha gjort, för att inte tala om alla enögda propagandistiska synvinklar som flödar över oss, är meningslösheter i nuläget. Verkligheten är som den är och alla realistiska försök att stoppa kriget måste utgå från den.

  Den enda lösningen ser ut att vara att USA/Väst förmås att sluta använda Ukraina som redskap emot Ryssland. För Ryssland är detta en existentiell fråga och fortsätter väst att pressa på så har vi till slut tredje världskriget.
  Vi här i väst måste således arbeta för att få våra länder att ta avstånd från ytterligare militärt stöd till Ukraina och gå emot den amerikanska krigsprovokationen. Respekterar vi inte Rysslands säkerhetskrav så går mänskligheten under.

  • Det var mycket klokt sagt Anders. Frågan är om det ens teoretiskt är möjligt?

   Få politiker idag skulle vara villiga att skriva på några gemensamma lösnings- eller ”freds”-dokument i samma rum som Vladimir Putin närvarande. Det är närmast ett etiskt-politiskt självmord. Tankarna går direkt till Chamberlain och hans fredskonferenser kring året 1938.

   Vi har fått ett delat Europa. Initierat av Washington (som torde -i det tysta- fullkomligt älska dagens nya situation i Europa), men realiserat av Putin.

   Europa – återigen inklämt mellan jänkare och ryss.

 6. Anders Åberg, du skriver ” men en invasion av ett annat land som man lätt kan förutse kommer att ta livet av hundratusentals människor kan aldrig vara ett civiliserat sätt att lösa konflikter på”…okay berätta nu hur Ryssland skulle ha löst det på ett civiliserat sätt. När 13-14 000 ryssar i mördades, och 30 -40 000 skadats….hur menar du att Ryssland skulle ha gjort.
  Minskavtalet? Javisst, men Merkel avslöjade ju att Minskavtalet användes för att köpa tid åt Ukraina.
  Vill väldigt gärna höra hur du tycker att Ryssland skulle ha gjort. Fortsatt att stillatigande låta Ukraina skaffa kärnvapen som kunde nå Moskva på mycket kort tid? Och fortsatt att acceptera dödandet av ryska ukrainare?

  • Carina
   Vi upprörs alla över dom 13-14 000 döda i Donbass. Nu pratar vi om 100 000 döda eller fler.
   Är det ett framsteg? Är inte en bättre fråga den hur Ryssland skulle ha gjort för att spara deras liv?

   Minskavtalet var uppenbarligen en bluff, vi har det från flera källor nu, men betyder det att det var rätt att offra alla dessa människors liv? Inte i min värld iallafall.

   Alla olika möjligheter som fanns på bordet kan vi inte veta, men kanske Putin kunde ha nöjt sig med att slå ut dom batterier som besköt Donbass och sagt till Tyskland och Frankrike att både gasen och oljan stängs av omedelbart om ni inte sätter press på Zelensky att följa Minskavtalet.
   I princip alla alternativ UTOM en invasion borde varit aktuella.

   Frågan är bara om det spelar någon roll i nuläget. Poängen med mitt inlägg var att vi måste göra det vi kan för att få slut på dödandet. Om du eller jag har rätt om vad Putin kunde ha gjort känns inte viktigt.

   • Och hur skulle Ryssland kunna förutsäga att det inte skulle bli en snabb fred när man gick in? På grundval och fakta just då måste man fatta ett beslut och konsekvenserna blir ibland större än vad man kunde förutspå. Visste Chamberlain att 55-60 miljoner skulle dö i WW2 och hade han fattat ett annat beslut om han anat konsekvenserna? Om inte om hade varit …

   • Anders Åberg 8 januari, 2023 At 16:01, jag förstår inte hur Ryssland skulle kunnat slagit ut trupper som beskjuter Donbass utan att gå in militärt, kan du förklara det? Med ett trollspö kanske.
    Det stod 70000 trupper redo att gå in och helt förgöra Donbass. f.d. natorådgivaren och schweizisk underrättelseofficer Jacques Baud, även han sa det i en intervju med Aaron Mate,
    att det varit politiskt omöjligt för Putin att inte göra någonting, att bara stå och se på när Donbass blir helt förintat och fördärvat, ryska folket hade inte accepterat det.
    I april 2021 hotade Zelensky att han skulle gå in och återta Krim, trots att endast 10% av ukrainska folket (borträknat Donbass) tyckte att det var viktigt. Däremot ville 69% ha fred i Donbass, så en ren krigsprovokation det anser även Baud, som också ansåg att när Ukraina ökade beskjutningen mot Donbass i januari 2022 med 40% även det var en krigsprovokation. När Ryssland gick in militärt gick de in med mycket mindre trupper än de 70000 trupperna som stod redo att attackera Donbass. Så de var inte alls redo att gå in.
    Ukraina gav Donbass ett ultimatum fly till Ryssland annars skall vi förgöra er totalt.

    Aaron Mate frågar Baud, ”fanns det anledning att tro att de skulle attackera Donbass”
    ABSOLUT, svarar han. Så de som tvivlar som du gör har absolut fel, de skulle attackera. Baud var i Ukraina år 2014 när USA gjorde en blodig kupp där mot ukrainska folket. och övertog makten.
    John Pilger har lagt ut följande video på sin twitter, den visar hur det gick till år 2014 då ukrainsk militär, satte in kraftig vapenmakt mot de som var emot USA:s kupp i Ukraina.
    Man jagade bort dem från Mariupol, dags för dem att få komma tillbaka, då de varit på flykt under 8 år. Folk i videon säger vårt eget folk skjuter mot oss. Vi vill inte vara under fascistiskt styre. Sedan blev de pro ryska bortjagade från Mariupol. De blev torterade i speciella tortyrkammare.

    https://www.youtube.com/watch?v=bQ5H9S2pv08

    En ung flicka 13 år gammal skriver ett brev till världens ledare och ber dem att inte skicka vapen till Ukraina, hon har levt under beskjutning sedan hon var 5 år gammal och tillbringat månader i bombskydd. Hon skriver när det är krig så går soldater ut och skjuter mot varandra, man är medveten att man skall döda eller bli dödad. Men man skall inte skjuta civila som Ukraina gör.
    De civila skall vara skyddade, men Ukraina skjuter hela tiden mot civila, mot sjukhus, daghem, skolor och bostäder det är krigsbrott.
    Eva Bartlett som är en seriös journalist och är där på plats, rapporterar att Ukraina skjuter mot helt civila områden hela tiden, var och varannan dag ligger det döda på gator i bitar och deras hem är sönderskjutna. Hon har en hel webb plats med videor hon tagit från området
    Du kan se en av dessa nedan. Hade Ukraina haft liknande videor från rysk beskjutning hade DN, Aftonbladet, Expressen och SVT visat den dagar i sträck, men de har ingen.

    https://www.youtube.com/watch?v=zJpXcwMAVeI.

    Skulle man räkna antalet civila, så är det Ukraina definitivt som står för dödande av de civila. När du talar om 100000 så är det militärer, varav många även från utlandet som USA har tagit dit al-Qaida från Syrien som var fängslade, men man har släppt ut dem och flugit dem till Ukraina, väldigt farliga personer.
    Att döda militärer i ett krig är inget krigsbrott, de hade ett val, de kunde ge upp och de hade levt, men de hoppades att de skulle kunna döda så många ryssar som möjligt.
    En person i Donbass sa ”Det var inte vi som gick till västra Ukraina och började döda dem, de kom till oss med pansarvagnar och vapen och började döda oss.”

    Att döda civila är definitivt ett krigsbrott. Tack vare Musk satelliter så visste de mycket väl att det var civila i ett civilt området.

    Putin is not anti West, he is just reflecting on the reality that the West is anti Russia. Scott Ritter. En video med den bästa beskrivningen av Putin. Scott Ritter säger att han var den ärligaste mannen i KGB, tog aldrig en muta. Jeltsin som visste att han bedragit sitt land, bad Putin ta över makten, och hjälpa landet tillbaka på fötter.

    https://twitter.com/ivan_8848/status/1583232012651225088?t=Mli9Rtd74n2dNQxl9ErkOg&s=19

    • Bra skrivet, Vivianne Månsson, du är föredömlig när du kommenterar, du bygger dom på länkar som du skickar med så att man som läsare har chans att ta ställning till sanningshalten i det du säger!

  • 1) Ukraina får inte skaffa några kärnvapen: det strider mot icke-spridningsavtalen. Dessutom skulle inte Ukraina ha råd att vare sig skaffa, bygga upp och upprätthålla ett kärnvapeninnehav.

   2) Ingen (inte heller MID i Moskva) har någonsin betraktat länder som Frankrike och Tyskland som några strikt neutrala förhandlingsländer i Minsk-processerna. Rysk diplomati är så pass erfaren och kunnig (på högsta världsspelarnivå) att allt det där visste de redan från början, i början av Minskprocesserna; lika lite som den vitryska värdnationen skulle varit ”neutral” och ”objektiv” ”på sin sida”, om nu någon fått för sig det.

   De franska och tyska erkännandena häromsistens kom som en skadeförebyggande politisk åtgärd för att bl.a. Ukraina inte helt och hållet för Kontinentaleuropas del skall helt förloras till den anglo-amerikanska sidan, sakta men säkert, och då omringa Europeiska unionen från både öst och väst. Länder som Polen, Litauen och just Ukraina riskerar gå förlorat för europeisk del och bli en rent anglo-amerikansk maktzon -en ganska bortglömd geopolitisk detalj i dagens sammanhang: EU riskerar att bli avhängt inflytandemässigt efter att Ukraina segrat i krigsteatern och låt säga putinismen havererat på hemmaplan och Putin avsatts, eller ett liknande scenario -om vilket vi inte vet någonting.

   • Johan de Naucler 8 januari, 2023 At 16:45;
    Den amerikanska utplaceringen av kärnvapen i Europa innebär väl ett brott mig icke-spridningsavtalet, eller? USA och deras marionetter respekterar inte avtal, det vet vi ju.

    • Icke-spridningsavtalet handlar om innehav (vem som äger och ansvarar för vapnen), inte position.

     De viktigaste kärnvapnen finns idag på de strategiska atomubåtarna som bekant kan befinna sig nära nog varsomhelst, de landbaserade har närapå mist sin ”tunga betydelse”.

     Alla de fyra av fem ursprungliga kärnvapenmakterna (d.v.s. inte Kina) har haft kärnvapen på väldigt många olika platser i världen utanför sitt egna territorium.

     • Sant, men ubåtar och fartyg och flygplan är eget territorium, liksom USA:s baser, med egen jurisdiktion. Det som också spelar roll är flygtiden.

   • Johan de Naucler, du skriver ”Dessutom skulle inte Ukraina ha råd att vare sig skaffa, bygga upp och upprätthålla ett kärnvapeninnehav.”
    Det är allmänt känt att det finns viktiga komponenter till kärnvapen i Ukraina sedan Sovjettiden. Jag har till och med hört att det förhandlades med USA om att de skulle skänka det som saknades, men jag kan inte verifiera det med någon länk. Hörde det av en kvinna som är med i Nej till Nato.

    • @Anders Åberg 8 januari, 2023 At 16:01
     ”Alla olika möjligheter som fanns på bordet kan vi inte veta, men kanske Putin kunde ha nöjt sig med att slå ut dom batterier som besköt Donbass”

     Du har missad att ukrainska armeén hade uppåt 150.000 man på kontakt linjen och byggt sig under jorden under alla dessa åtta år, beredda att ta över Donbass. Ryssarna hade aldrig för avsikt att ta Kiev, det var bara ett försök att sprida dom 150.000 man.

     Nej, det var inget alternativ att ge sig direkt på Donbass.

     • Hade de putinistiska trupperna ingen avsikt att inta Kiev? Tillåt oss betvivla.

      Det motsägs ju av Margarita Simonjans uttalanden i den egna kanalen RT vid krigets inledning att det ”skulle hållas ’segerparad’ i Kiev” ungefär efter en vecka.

      Vad i all världen utgjorde då den nästan 50-80 kilometer långa orörliga fordonskolonn på väg mot Kiev som bara fastnade (och sedan blev de flesta enkelt utbombade med 20, 30, 50 totalt utbrända och övergivna ryska tanks på rad) veckorna efter krigsanfallet?

      Provkörning inför 9 maj-paraden, fast borta i Moskva? Lång utflykt i så fall.

      Överbefälhavare Putins mål var ju att slå ut (enligt hans eget tal under natten vid krigsanfallet) all ukrainsk militär förmåga (liksom en rad andra operativa mål som inte heller ens närmelsevis uppnåtts), även om man idag får uppfattningen om att det är närmast tvärtom: ukrainska folkets beväpnade motståndskamp verkar ha plöjt ned all rysk militär förmåga i detta krig.

 7. 08.01.2023 (15:40)
  Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina.
  Den kombinerade grupperingen av ryska trupper (styrkor) observerade vapenvilan längs hela kontaktlinjen från kl. 12.00 den 6 januari till kl. 24.00 den 7 januari i områdena för den särskilda militära operationen.

  Inom vapenvilan fortsatte AFU att genomföra kraftig beskjutning av bostadsområden och ryska positioner.
  I riktningarna Kupyansk och Krasniy Liman har AFU avfyrat 78 artilleri- och mortelgranater. I Soledar, Avdeyevka och Maryinka riktningar använde fienden storkaliber artillerield 155 gånger.
  Mer än AFU 160 granater av stor kaliber och 20 raketer med flera laucnh har avfyrats mot bostadsområden i Donetsk.
  Fienden öppnade artillerield 89 gånger i Zaporozhye-regionen.
  I Cherson och Krivoy Rog riktningar har ukrainskt artilleri använts 55 gånger.

  Ryska styrkors återvändande eld undertryckte AFU-artilleri som hade skjutit mot bostadsområden.
  Efter upphörandet av vapenvilan i Kupyansk riktning har ryska trupper attackerat koncentrationsområden av AFU:s arbetskraft och utrustning nära Novosyolovskoye (Folkrepubliken Lugansk) och Sinkovka (Kharkovregionen).

  Mer än 30 ukrainska militärer, ett infanteristridsfordon, en pansarvagn och två motorfordon har eliminerats.
  Dessutom har två fientliga sabotage- och spaningsgrupper eliminerats nära Kotlyarovka (Kharkov-regionen) och Novosyolovskoye (Folkrepubliken Lugansk).

  Efter upphörande av vapenvilaregimen har ryska enheter genomfört artilleriangrepp mot två attackgrupper inom AFU nära Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk) och Serebryanka (Folkrepubliken Donetsk), samt mot koncentrationsområden med fientliga trupper och utrustning nära Makeyevka och Stelmakhovka (Folkrepubliken Lugansk).

  Som ett resultat av strejkerna har mer än 50 ukrainska militärer, tre bepansrade stridsfordon, 1 pick-up och 1 motorfordon eliminerats. Dessutom har AFU-sabotage- och spaningsgrupperna förstörts nära Artyomovka och Serabryanka.

  I Donetsk riktning har ryska artillerianfall motarbetat fiendens försök att motanfalla ryska positioner med ett kompani på upp till 54:e mekaniserade brigaden av AFU i riktning Svornoye (Folkrepubliken Donetsk).

  Upp till 70 ukrainsk personal, två bepansrade stridsfordon och en pick-up lastbil har eliminerats.
  I riktning mot södra Donetsk har aktionerna från AFU:s sabotage- och spaningsgrupper förhindrats nära Novomikhaylovka, Vladimirovka, Pavlovka och Neskuchnoye (Folkrepubliken Donetsk).

  Mer än 40 ukrainska militärer, 1 pansarvagn och 3 motorfordon har eliminerats.

  Operationell-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri har neutraliserat ammunitionsdepåer från AFU:s 95:e luftburna överfallsbrigad och den 60:e mekaniserade brigaden nära Krasniy Liman och Konstantinovka (Folkrepubliken Donetsk), samt 84 artilleriförband i skjutställningar, arbetskraft och krigsmateriel i 117 distrikt.

  Under loppet av motbatteristriden har artilleribesättningar från haubitsbatteriet från den 59:e mekaniserade infanteribrigaden och Grad MLRS vid skjutplatser eliminerats nära Karlovka och Konstantinovka (Folkrepubliken Donetsk).

  De ryska flygstyrkornas stridsflygplan har skjutit ner fem ukrainska flygvapnets flygplan.
  En ukrainsk Su-27 jaktplan har skjutits ner nära Lozovoye (Kharkovregionen).
  Ett AFU Su-24-flygplan har skjutits ner nära Izyum (Kharkov-regionen).

  Två ukrainska Su-25-flygplan har skjutits ner nära Nikolaypolye och Novyy Donbass.
  Ett ukrainskt MiG-29-flygplan har skjutits ner nära Vesyoloye (Folkrepubliken Donetsk).

  Luftförsvarsanläggningar har förstört fem ukrainska obemannade flygfarkoster nära Patalakhovka, Kuzyomovka, Kuzmino, Kremennaya och Pshenichnoye (Folkrepubliken Lugansk).

  Dessutom har 10 HIMARS- och Uragan-raketer med flera uppskjutningar fångats upp nära Kremennaya (Folkrepubliken Lugansk), Orekhov (Zaporozhye-regionen), Stepnoye (Folkrepubliken Donetsk) och Donetsk.

  En USA-tillverkad HARM antiradarmissil har skjutits ner nära Kurdyumovka (Folkrepubliken Donetsk).

  Totalt 365 flygplan och 199 helikoptrar, 2 848 obemannade flygfarkoster, 400 luftvärnsmissilsystem, 7 449 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 972 stridsfordon utrustade med MRLS, 3 787 fältartillerikanoner och 7,65 militära kanoner och granatkastare. utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.

  Som ett resultat av Kievregimens kriminella attack, under de första minuterna av januari 2023, mot platsen för tillfällig utplacering av rysk militärpersonal nära Makeyevka (Folkrepubliken Donetsk), genomförde ledningen för den kombinerade gruppen trupper en vedergällningsoperation .

  Under de senaste 24 timmarna har ryska spaningstillgångar avslöjat och tillförlitligt bekräftat genom flera oberoende kanaler AFU:s tillfälliga utplaceringspunkter i Kramatorsk.

  Det fanns över 700 ukrainska militärer i sovsal №28 och över 600 militärer i sovsal №47.
  Mer än 600 ukrainska militärer har eliminerats som ett resultat av ett massivt missilangrepp på dessa platser för tillfällig utplacering av AFU-enheterna.

 8. Anders Åberg, tänk dig en skolgård, en pojke Kalle envisas med att trakassera en annan, Pelle. Pelle försöker på alla sätt och vis att säga ifrån, och be alla på skolan att hjälpa honom. Men ingen bryr sig om det. Kalle fortsätter att mobba Pelle, och till slut känner sig Pelle verkligt hotad.
  En dag är måttet rågat, och Pelle tar med sig ett knogjärn till skolan och slår ner Kalle.
  Min fråga, tycker du att alla enbart ska anklaga Pelle, ”det var inte ett civiliserat sätt att uppträda”, du skulle ha gjort på ett annat sätt. För mig känns det naturligt att säga ”Kalle, du får banne mig stå ditt kast, du har trakasserat Pelle hur länge som helst, och det är klart han blir förbannad. Du får ingen som helst förståelse för ditt sätt att handla. Och till Pelle, jag förstår att du blev så arg, och jag stöder dig helt och hållet. Du gjorde rätt som visade att nu var det nog.” Det jag inte tycker att du förstår enligt ditt sätt att resonera, det är att OM inte Ryssland hade stoppat USA/Natos proxykrig i Ukraina, då hade USA/Nato använt Ukraina för att placera ett kärnvapen som nådde Moskva på väldigt kort tid, Ryssland hade med andra ord inte haft möjlighet att försvara sig….Ryssland var väl medvetet om vad USA/Natos användning av Ukraina syftade till att fortsätta den nyliberalisering som Jeltsin startade 1991…den som enligt Putin tog fler ryska liv än andra världskriget gjorde.
  Du talar om 100 000 liv, och verkar ge Ryssland skulden, då det istället är USA/Nato/Ukrainas skuld.
  Åter till Pelle och Kalle, vad tycker du att Pelle som till slut kände sig hotad till livet, och inte kunde få någon hjälp någonstans…hade du också dömt honom för att han tog ett knogjärn med sig och slog ned Kalle?

  • Catarina
   Troligen finns det inte ett land i världen där inte Pelle skulle ha blivit dömd för att ha slagit ner Kalle med ett knogjärn.

   Skulden till dom 100 000 döda ligger både hos angriparen Ryssland och krigsprovokatören USA. Ingen av dom kommer undan.
   Vad som skulle ha hänt i Ukraina om Ryssland inte hade invaderat kan du inte veta.
   Sannolikheten är dock mycket hög för att USA/NATO skulle ha fortsatt provocera. Dom ville verkligen ha det här kriget.
   Kärnvapen i Ukraina tror jag knappast att det hade lett till. USA vågar troligen inte ta en sådan konflikt med Ryssland.

   • Du är rätt på det Anders Åberg, tack så mycket. Nu börjar man känna igen dig igen.

    T. ex. det där med att stänga av gas och olja hade väl troligen fått europeiska ledare att röra på sig ganska mycket.

    Kan det ligga nånting i vad kommunisterna säger om kapitalism och imperialism -> krig och elände?

    • Gustav skriver ”T. ex. det där med att stänga av gas och olja hade väl troligen fått europeiska ledare att röra på sig ganska mycket.” de europeiska ledarna rörde sig inte en millimeter efter det att Nordsteamledningarna sprängdes, trots att det var uppenbart att det var väst som låg bakom sprängningarna. Dessutom får inte Ryssland inte ens ta del av undersökningarna av sprängningen. De europeiska ledarna är vasaller dom stöder de de 1%-en i främst centrerade i USA. Inte oss, de 99 %-en som vill ha fred i världen.

   • Nej Anders Åberg, det finns något som heter rätten till nödvärn.

    “När någon blir utsatt för våld i Sverige, har personen enligt BrB 24 kap 1 § rätt att försvara sig. Denna rättighet benämns nödvärn och är en ansvarsfrihetsgrund som innebär att en enskild person, trots statens våldsmonopol, har rätt att nyttja våld till sitt försvar. Detta våld ska dock vägas mot angreppsvåldet och får vid denna jämförelse inte vara uppenbart oförsvarligt.”
    För mig verkar det som att du bortser ifrån att om USA/ Ukraina får kärnvapen, då hamnar Ryssland i ett underläge, och då kan USA göra precis vad dom vill.
    Det här kriget har verkligen fått mig att förstå Nordkorea, dom är beväpnade till tänderna för att om dom inte är det, så vet dom vad USA tänker göra. Dom har bitter erfarenhet av USA, 20% av deras invånare dog tack p g a USA:s krig i landet. Se på Irak, och Libyen och Jugoslavien och Afghanistan, dom hade inte kärnvapen och dom kunde inte försvara sig.
    Dessutom bortser du helt ifrån en annan sak, Sovjetunionen förlorade 27 miljoner av sina medborgare i Andra världskriget, dom har erfarenhet av nazismen. Och denna erfarenhet får dom att förstå att det gäller att försvara sig. Det finns alltför många bevis för att de är ultranationalister och nynazister i Ukraina som används av USA/Nato för att slå mot Ryssland. På samma sätt som USA använder IS för att slå mot Assadregeringen. Eller USA använde talibaner i Afghanistan en gång i tiden.
    När det gäller de 100 000 döda, om Ukraina hade sagt ”Okay Ryssland, vi placerar inte något kärnvapen här, vi lovar att vara neutralt. Vi kan gå med i EU men vi tänker inte gå med i Nato. Vi ska se till att dödandet i Donbassrepublikerna genast upphör. Vi lovar att sluta att förfölja ryssar.”
    Då hade det blivit fred med en gång, varför vill du inte ge ukrainarna USA/Nato skulden för de 100 000 döda?

    När det gäller Kalle och Pelle så utgå inte ifrån att Pelle slår ihjäl eller skadar Kalle allvarligt. Om du vet det, läxar du fortfarande upp Pelle istället för att säga till Kalle på skarpen? Och inte ge Pelle ett uns av skulden? Hur är det gamla uttrycket lyder ”Svinhugg går igen!”

    • Bra sagt Catarina! Jag instämmer i allt du säger, har själv tänkt i precis samma bana. Nödvärn måste till när inte rättsstaten (det internationella samfundet/läraren på skolgården/solidariska kamrater som ryter ifrån) är tillstädes. Der är något som alla vet.

     • Tack Rolf, och precis som du skriver ”Nödvärn måste till när inte rättsstaten (det internationella samfundet/läraren på skolgården/solidariska kamrater som ryter ifrån) är tillstädes.”

    • Nu snurrar de juridiska principerna till orwellsk oigenkännlighet.

     Invasionskrig och anfallskrig från en stat mot en annan är olagligt enligt FN-stadgan, om inte FN:s säkerhetsråd beslutat om annat (undantag).

    • Catarina.
     Tja du skriver det ju själv, ”Detta våld ska dock vägas mot angreppsvåldet och får vid denna jämförelse inte vara uppenbart oförsvarligt.”. Knogjärn mot en mobbare, 100 000 döda mot 14 000 döda….

     Vad gäller gasen och oljan så hade sannolikt ett hot om omedelbar avstängning redan när dom började fiffla med Minskavtalet haft bra effekt. Det är dock bara en gissning. Ingen av oss vet vad som kunde hänt om utvecklingen tagit en annan väg.

     Tills vidare bortser jag ifrån att Ukraina skulle få kärnvapen, då det förefaller synnerligen osannolikt. Har jag fel så är vi ännu ett steg närmare tredje världskriget.

     Jag bortser däremot inte alls från Rysslands erfarenheter från nazismen och att det naturligtvis är en del av motviljan emot nazisterna och Banderakramarna i Ukraina.
     Att USA är berett att stödja både nazister och terrorister för att komma åt Ryssland är uppenbart och det råder ingen tvekan om att USA är den stora boven i det här dramat.
     Dessvärre ger det inte livet tillbaka för dom 100 000 döda som med fullständig självklarhet både Ryssland och USA har på sitt samvete.

     • Anders Åberg :Ja du har fel… du skriver ”Tills vidare bortser jag ifrån att Ukraina skulle få kärnvapen, då det förefaller synnerligen osannolikt. Har jag fel så är vi ännu ett steg närmare tredje världskriget.”
      Och ja, det förde oss ett steg närmare kärnvapenkrig.
      Läs:
      Zelenskij sa det här på säkerhetskonferensen den 19 februari 2022 i Munchen, han fick stora applåder av USA och EU.

      “Ukraine has received security guarantees for abandoning the world’s third nuclear capability. We don’t have that weapon. We also have no security. We also do not have part of the territory of our state that is larger in area than Switzerland, the Netherlands or Belgium. And most importantly – we don’t have millions of our citizens. We don’t have all this.

      Therefore, we have something. The right to demand a shift from a policy of appeasement to ensuring security and peace guarantees.”

      Therefore, we have something. The right to demand a shift from a policy of appeasement to ensuring security and peace guarantees.

      Since 2014, Ukraine has tried three times to convene consultations with the guarantor states of the Budapest Memorandum. Three times without success. Today Ukraine will do it for the fourth time. I, as President, will do this for the first time. But both Ukraine and I are doing this for the last time. I am initiating consultations in the framework of the Budapest Memorandum. The Minister of Foreign Affairs was commissioned to convene them. If they do not happen again or their results do not guarantee security for our country, Ukraine will have every right to believe that the Budapest Memorandum is not working and all the package decisions of 1994 are in doubt.”

      https://kyivindependent.com/national/zelenskys-full-speech-at-munich-security-conference
      Alla människor kan väl förstå att Ryssland kände sig hotat och blev mycket rädda. Ryssarna var inte inbjudna till konferensen.
      Såvitt jag förstår var just det här en av anledningarna till att Ryssland gick in den 24 februari i Ukraina. En annan var den stora offensiv mot Donbass som förbereddes….den som Vivianne Månsson skriver om i en annan kommentar.
      Och en viktig sak glömmer du, att i samma stund som Ukraina hade gått med på Rysslands helt rimliga krav, då hade Ryssland slutit fred och direkt och 100 000 hade inte dödats.

      Min fråga till dig, vad var det i Rysslands krav som du tycker att Ukraina inte skulle kunna gå med på?

 9. Färskaste nyhet från Operation Z, signerat Ryssland General Armageddon🤗🤗🤗

  ”More than 600 of Kiev’s troops have been eliminated in a Russian missile strike in the Ukrainian-held city of Kramatorsk in the Donbass, Russia’s Defense Ministry has claimed.

  The bombardment on Sunday was a “retaliation operation” carried out in response to “a criminal attack” by Ukraine on a temporary housing area accommodating Russian servicemen in the city of Makeyevka in the Donetsk People’s Republic (DPR) on New Year’s night, the ministry said in a statement.

  Over the past 24 hours, the Russian military has managed to uncover and confirm the location of Ukrainian troops in Kramatorsk in the DPR, the statement read. This data revealed that dormitory No.28 in the city was hosting more than 700 Kiev soldiers, with 600 more staying in dormitory No.47.”

  https://www.rt.com/russia/569559-kramatorsk-retaliation-operation-makeyevka/

 10. Nu ska vi öppna ögonen och se vilka konstruktiva framtidsplaner Ryssland har, vad tror ni om den senast nyheten från MOSKVA?

  /TASS/ 8 januari.
  Många investerare har redan uttryckt sitt intresse för att investera i utvecklingen och infrastrukturen i den nya staden i Cherson-regionens Arabat Spit, säger förste vice ordföranden för den ryska presidentadministrationen Sergey Kiriyenko.

  ”Territoriet Arabat Spit är, enligt min mening, unikt när det gäller kombinationen av naturliga och terapeutiska faktorer. Det kommer definitivt att finnas ett resortområde, men jag tror inte bara det. Det finns många möjligheter till utveckling: jordbruk och modern vetenskap teknologier”, sa Kiriyenko till reportrar.

  ”Vi måste ge en möjlighet att arbeta här till arkitekter, till människor som bor här, till företag som jobbar här och till investerare som kommer hit. Väldigt många är redan intresserade av att komma och investera i utveckling, infrastruktur, boende”, underströk han.

  Tidigare tillkännagav tillförordnad guvernör för Cherson-regionen Vladimir Saldo byggandet av en ny stad som kommer att vara ”jämförbar med Mariupol när det gäller hastighet.” Saldo noterade att den plats som valts för bygget har goda miljöförhållanden, har bil- och järnvägsförbindelser. Samtidigt kommer bygget att innebära skapandet av en helt ny infrastruktur. Enligt Saldo är den nya staden planerad att rymma 30 000 människor.

 11. Johan de Naucler du skriver ”Det finns inte en enda militär specialist och expert i denna världen (inklusive Kina) som vare sig är minsta imponerad av det ryska inkompetenta, underpresterande militära och underrättelsemässiga schabrakmisslyckandet i Ukraina, eller för den delen överraskad att det skall gå att vända.”
  Du påstår både det ena och det andra som passar in på ditt korståg för USA-imperialismen (det USA som har inlett 251 militära interventioner sedan 1991- kolla vad ett land GÖR och inte vad det SÄGER) .
  Om man läser på bloggar utomlands ifrån så är det många som skriver att Rysslands taktik är helt riktig, de kan snabbt dra sig tillbaks och de vill inte utsätta sina soldater för onödiga risker… och inte det ukrainska folket heller…till skillnad från USA-imperialismen som inte bryr sig ett skit om befolkningen i de länder de startar krig i, eller som de infiltrerar i. Många skriver också att det ser kriget i Ukraina som start av ett civilisationskrig, Ryssland vill med åtskilliga andra länder ha en MULTIPOLÄR fredlig värld, i vilken världens länder samarbetar med varandra, men USA vill ha en UNIPOLÄR värld i där de 1%-en främst centrerade till USA bestämmer allt. En unipolär krigisk värld, som om inte världen behöver FRED….för att vi ska minsta chans att lösa de stora problem mänskligheten har framför sig.

  • Jag är emot den amerikanska imperialismen och har alltid varit det.

   Jag är också emot den putinistiska högernationalistiska fascismen av idag, som sprider våld, tortyr, död och förstörelse mot ett nu före detta broderfolk.

   Dessa etiska ställningstaganden är fullt acceptabla för vilken anständig vänstermänniska i hela världen som helst.

   Att vara för putinismen av idag är att vara fascist.

   • Men ”putinismen” är den som idag militärt främst bekämpar ”den amerikanska imperialismen”. Och vad finns att säga om EU-imperialismen, och EU:s stöd till ”den amerikanska imperialismen”?

    • Jag är emot all imperialism.

     Med samma resonemangsmetod var alltså Hitlers rörelse och senare krigsmakt det verkligt ultimata redskapet mot den tidens dominerande brittiska världsimperialism, och Quisling i Norge den bäste kraften för norska vänsterns republikaner (eftersom Quisling ersatte den norska monarkin med norsk republik med sig själv som statsöverhuvud och fick sitt huvud på de norska frimärkena, precis som hemma hos farbror Adolf i Tyskland).

     Man måste se upp noga med vilka man hoppar i säng med politiskt, bara för att man är emot en kraft alliera sig med en ännu värre och brutalare.

     Det finns betydligt hälsosammare tankesätt och metoder att ta sig an Washington än att alliera sig med en loser, kriminell våldsverkare och krigsförbrytare som Putin. Han är redan förlorad i och för historien.

     • Kiev hoppar i säng med världens sedan decennier dominerande och mest aggressiva imperialiststat, eller hur?

     • Jag tror Kiev och hela det ukrainska folket inte just dessa dagar har något val.

      Vill ukrainarna ha ett eget land (vilket de verkar vilja), så tycks inte herr Putin i Moskva vara varken första- eller andrahandsvalet som vän och allierad.

     • Johan.
      Att Putin skulle vara en loser, kriminell våldsverkare och krigsförbrytare kan jag inte se.
      Beslutet att invadera Ukraina var enligt mig både felaktigt och brutalt, men han försökte verkligen undvika det.

      Putin har som det ser ut satt stopp för USA:s kriminella regimbytarkrig i öst. Han har fått till en allians med Kina. Påbörjat det nödvändiga arbetet med att slå ihjäl dollarn som världsvaluta och knutit starkare ekonomiska och politiska band med ett antal länder, som Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Brasilien och t.om. NATO landet Turkiet.

      Rysslands egen ekonomi verkar ha klarat sanktionerna klart bättre än dom länder som utfärdar dom.

      Det ser också ut som om EU ländernas förråd av vapen börjar ta slut och att Ukrainas armé ligger sämre till än någonsin under kriget. Putin ser väl mer ut som en vinnare än en loser.

      Kriminell våldsverkare och krigsförbrytare? Ja att starta en invasion är en oerhört våldsam handling som han verkligen borde ha avstått ifrån, men jämfört med nästan alla amerikanska presidenter efter WWII är han en betydligt fredligare och mer civiliserad ledare.
      Några uppenbara krigsförbrytelser ser jag inget stöd för heller.

      I stora delar av världen förefaller Putin gå till historien som den som slutligen befriade tredje världens länder från dom gamla kolonialmakternas plundring, krig och arrogans.

     • Anders, vi får väl se.

      Om hans oskuld är så uppenbar kan vi förvänta oss att Putin frivilligt kommer att vittna i en framtida krigsförbrytelserättegång; denna är under framtagande av domare Khan i Haag.

      Låt framtiden och domstolen döma, och för min del får de mer än gärna instämma Bush junior och Blair till sagda domstol.

   • Johan de Naucler, du skriver ”Att vara för putinismen av idag är att vara fascist.”
    För det första, ge exempel på vad som utmärker Putins fascism, (men kom inte dragandes med alla dina ryska vänner som vet hur det är, för då kommer jag att svara med alla mina ryska vänner som också vet precis hur det är.) Kom med fakta.

    För det andra, Putin anses i större delen av världen som en mycket klok statsman.
    Men i väst anses han som en som du skriver fascist.
    Klart som korvspat, Putin och Ryssland och flera andra länder har startat ett krig mot de 1 %-en, främst centrerade i USA som vill lägga under sig hela världen och införa just fascism.

    Vad är fascismen? Ett utmärkande drag är att den slår mot arbetarrörelsen. Och att man stöder monopolkapitalism. Att man dödar alla motståndare. Tänk Rosa Luxemburg. Och förbjuder andra partier.

    Zelenskij välkomnade monopolkapitalisterna till Ukraina, och berömde sig för att ha begränsat arbetarnas rättigheter, de skulle inte kunna organisera sig i samma utsträckning som förr, när han öppnade New York-börsen i september i år.

    Sanningen är att du är för de 1%-ens ambition att härska i hela världen, deras vilja att med Natos hjälp införa nyliberal politik, den som de inledde i Ryssland med hjälp av Jeltsin. Den nyliberalism som Putin sa ” dödade fler ryska människor än dom som dog under andra världskriget.”

    Men din storhetstid är förbi, Naucler, nu byggs det för fullt på ett alternativ till USA:s nyliberalism, USA:s (inte det amerikanska folket utan de 1%-en) unipolarism, den som USA med krig och lögner och ockupationer och mord och infiltrationer, och som i Ukraina proxykrig försöker lägga under sig hela världen.
    Den nya världsordningen som har tagit upp kampen mot denna unipolarism som du stöder så helhjärtat, kallas MULTIPOLARITET.
    Och grundbulten i denna nya värld är att världens länder ska samarbeta fredligt med varandra. Alla konflikter ska lösas av internationella rättsprinciper.
    Inse det, och lägg ordet MULTIPOLÄR på minnet!

 12. Johan de Naucler, jädrar vad du hittar på! Du skriver 8 januari, 2023 At 16:45
  ”1) Ukraina får inte skaffa några kärnvapen: det strider mot icke-spridningsavtalen.” Men din vana trogen undviker du att tala om vad som hönde i verkligheten: Zelenskij sa det här på säkerhetskonferensen den 19 februari 2022 i Munchen, han fick stora applåder av USA och EU.

  “Ukraine has received security guarantees for abandoning the world’s third nuclear capability. We don’t have that weapon. We also have no security. We also do not have part of the territory of our state that is larger in area than Switzerland, the Netherlands or Belgium. And most importantly – we don’t have millions of our citizens. We don’t have all this.

  Therefore, we have something. The right to demand a shift from a policy of appeasement to ensuring security and peace guarantees.”

  Therefore, we have something. The right to demand a shift from a policy of appeasement to ensuring security and peace guarantees.

  Since 2014, Ukraine has tried three times to convene consultations with the guarantor states of the Budapest Memorandum. Three times without success. Today Ukraine will do it for the fourth time. I, as President, will do this for the first time. But both Ukraine and I are doing this for the last time. I am initiating consultations in the framework of the Budapest Memorandum. The Minister of Foreign Affairs was commissioned to convene them. If they do not happen again or their results do not guarantee security for our country, Ukraine will have every right to believe that the Budapest Memorandum is not working and all the package decisions of 1994 are in doubt.”

  https://kyivindependent.com/national/zelenskys-full-speech-at-munich-security-conference

  Alla människor kan väl förstå att Ryssland kände sig hotat och blev mycket rädda. Ryssarna var inte inbjudna till konferensen.
  Såvitt jag förstår var just det här en av anledningarna till att Ryssland gick in den 24februari i Ukraina. En annan var den stora offensiv mot Donbass som förbereddes….

  • Ukraina har avstått de kärnvapen som ”blev kvar där” ur den sovjetiska arsenalen 1991/1992. Samma fenomen rådde i förra delrepublikerna Vitryssland och Kazachstan. De kärnvapnen har också återförts under Moskva.

   Med bl.a. överenskommelser internationellt överfördes dessa till den juridiskt sett arvtagande staten till SSSR: Ryska federationen, som likaså övertog andra allunionella fastigheter och åtaganden utomlands, liksom den permanenta stolen i FN:s säkerhetsråd från SSSR. Stater som inte äger kärnvapen får inte heller anskaffa eller tillverka diverse vapenmateriel som högt anrikat uran och dess centrifuger för att tillverka vapenplutonium etc. Mig veterligen ÄR Ukraina numera fullt underkastat internationella icke-spridningsavtalet.

   Catarina – läs på innan Du sprider Dina giftiga personomdömen om andra människor – sluta upp med den usla vanan och bete Dig anständigt och vuxet på internet!

   • Johan de Nauckler, du skriver ”Hade de putinistiska trupperna ingen avsikt att inta Kiev? Tillåt oss betvivla.”

    Många skriver på bloggar där alla åsikter får komma till tals att det var en ”avledande manöver”, ryssarna ville flytta ukrainska trupper till Kiev för att inte möta så stort motstånd på andra håll. Det säger Scott Ritter också.

    Du skriver vidare ” Mig veterligen ÄR Ukraina numera fullt underkastat internationella icke-spridningsavtalet.”
    Då läste du inte min kommentar ur ett referat vad Zelenskij sa om Budapestmemorandumet, den 18 -20 februari 2022” något som ivrigt applåderas av USA/EU…

    Det fick Ryssland att bestämma sig för att gå in i Ukraina, plus det faktum att Ukraina förberedde en stor offensiv mot Donbass…det som Vivianne Månsson så vederhäftigt har beskrivit!

    Du skriver att ” jag sprider giftiga omdömen om andra människor” jag förstår inte riktigt vad du menar. Om jag skriver att du stöder USA-imperialismen till exempel så är det ju helt sant. Du kallade ju ukrainare som slåss i USAs proxykrig mot Ryssland för “mina kära vänner”typ, eller var det kanske “bröder” när du trodde att dom höll på att segra, i en kommentar Om du skriver att Putin är en fascist, så betyder det att över 80% av ryska folket är fascister och det tror jag inte ett ögonblick på. Ryssarna har nämligen erfarenhet av verklig fascism och dom stöder Putin. En del till och med vill att han ska gå betydligt hårdare fram .

    Ryska änkor uppmanar Putin att gå hårdare fram mot dom som inte vill fly från armén– “Stalin tänkte inte på missnöjet bland dissidenter, han tänkte på seger. Nu när det inte läge att vara feg, säger en representant till Reuters.”

    https://www.reuters.com/world/europe/soldiers-widows-group-calls-putin-order-major-mobilisation-ukraine-war-2023-01-03/

    De långa demonstrationstågen på segerdagen i Ryssland med ryssar som bär på porträtt av anförvanter som kämpade för seger mot Nazityskland visar att ryssarna vet vad dom talar om när det gäller nazister. “De känner igen hunden på håren” , eller som ett annat uttryck lyder : “bränt barn skyr elden” …..27 miljoner sovjetmedborgare miste livet.
    Dom tänker inte låta det ske en enda gång till. Om man hela tiden skriver att Putin är en fascist så då är det ju klart att man stöder USA-imperialismen…du hörde väl Biden tala klarspråk i Warzawa “Putin måste bort” ..

    Jag vill betona, att när jag skriver USA, så menar jag inte det amerikanska folket, dom har lika stort intresse av fred som vi de övriga 99 %-en i världen.

    Vi de 99 %-en har precis ALLT att vinna på att Ryssland segrar i Ukraina…och se här https://www.globalpolitics.se/eurasiens-mellersta-korridor-en-atlantisk-frenesi-for-att-kvava-integrationen-mellan-europa-och-asien/ den här artikeln berättar att stora saker är på gång för att främja precis en sådan värld. En MULTIPOLÄR värld!

    • För min del får mer än gärna en multipolär värld uppstå. Den amerikanska unipolära imperialismen är ett otyg och på lång sikt en stor geopolitisk fiende till Kontinentaleuropa och våra oumbärliga ekonomiska kontakter med framför allt Kina och Indien som är de viktigaste för Europa.

     Men att bygga upp en multipolär värld med putinismens våld, hot och illegala anfallskrig är helt fel väg att gå.

     Jag kastar gärna ut alla de amerikanska gamla ockupationsstyrkorna som invasivt vridit huvudet på 800 miljoner européer som ”liksom inte kan klara sig själv” utan måste tillkalla Washingtons berserkförmåga för att skydda Europa.

     Jag har alltid och konsekvent tillbakavisat att Europa inte skulle klara sig själv och sköta sina utrikespolitik, diplomati och säkerhet på egen hand.

     Tyvärr är det Putin själv som krossat förhoppningarna om ett på lång sikt enat Europa där Kontinentaleuropa kan ha fri handel med Ryssland och Kina inom Euroasien.

     Men en multipolär värld med hjälp av illegala anfallskrig kan jag inte ställa upp på.

     Vad gäller Putin och alla hans entourage av multimiljardärer, så har Du rätt Catarina! De tillhör inte de 1%-en – utan den 1-promille och Putin och hans kleptokratiska oligarker i Rysslands KGB-kapitalism är förmodligen idag världens rikaste politiska klass, möjligtvis undantaget den saudiska monarkifamiljen.

     • Främsta kämpen nu för denna multipolära värld och mot hegemonen USA är väl Ryssland som alltmer trängts av hegemonens utvidning av NATO österut, militär uppladdning nära sitt land, statskuppen i grannlandet Ukraina, sveket i Minsk 2 mot FN-resolutionen, inbördeskrig mot f.a. ryssar i Donbass förutom demonisering i media, hårda illegala sanktioner. Till slut fick man tyvärr tydligen nog. Ingen förståelse för detta upplevda hot i Väst, däremot för att USA angripit Irak, Afghanistan pga. påstått hot. Dödat mångdubbelt fler än vad som dödats i Ukraina. Man tiger om det. Och EU sluter upp bakom USA och mot en multipolär värld med Indien, Kina, Ryssland, BRI, BRICS mm.
      ster
      Din beskrivning av ”Putinism” utan källor ter sig inte saklig. Ryssland och Putin har brister och kan göra fel. Väg dem mot USA:s och allierades brister och politik.

 13. Anders Åberg, ja precis, så är det ”I stora delar av världen förefaller Putin gå till historien som den som slutligen befriade tredje världens länder från dom gamla kolonialmakternas plundring, krig och arrogans.”
  Det är bara våra politiska ledare i väst som envist håller fast vid USAs och vasallstaterna i Natos rätt att plundra och kriga!
  Och än så länge låter allmänheten sig föras bakom ljuset, (”Utan media kan du inte starta krig”) men det finns en kollektiv klokhet, och den kommer att vinna, och då kastar vi USA – och västimperialismen på historiens sophög, och kavlar upp ärmarna och sätter igång och börjar bygga en fredlig värld, en värld som samarbetar med att lösa de stora problem vi har framför oss.

 14. Vivianne Månsson: Snubblade över den här sidan, såg din kommentar och förfärades över att du ifrågasätter ukrainarnas kamp att befria sitt land!!!!! Vansinne!
  Jag instämmer tillfullo av det som Johan de Naucler beskriver.
  Jag har släkt och vänner i Ukraina som berättat och berättar vad som händer och sker i landet. Deras upplevelser och berättelser bör man inte ifrågasätta så som du gör.
  Det ÄR ukrainska soldater som slåss för landets frihet OCH för vår DEMOKRATI. Jag vet eftersom jag har manliga släktingar och vänner vid fronten. Jag har kontinuerlig kontakt med dem då man är orolig för dem.
  Det där att man ”kan köpa sig fri från kriget” är ett påhitt och ren lögn. Ukrainska män fick INTE lämna Ukraina när Ryssland invaderade landet!!!!
  Att det sen ”kryllar av lyxiga bilar” i andra länder och att de är från Ukraina är ren och skär lögn. Det är bara att titta på registreringsskyltarna så ser man att de är från Ryssland. Sen är jag övertygad om att din son hade svårt att höra skillnaden på vilket språk dessa med ”lyxbilarna” talade. Ibland är det svårt att för ett otränat öra höra skillnaden.
  Det är kvinnorna i Ryssland som har skrikit ut din ilska och sorg när deras män och söner tvångsmoboliserats till Putins krig. Det är dessutom de ryska mannen som flytt Ryssland till Georgien, Kazakhstan, Finland m fl länder.
  Det är RYSKA befäl och Prigozhin som skjuter ihjäl de som ger upp eller överlämnar sig som krigsfångar. Det finns en sk ”het linje” som skapades på initiativ av Ukraina och är riktad till de mobiliserade ryska soldaterna som vill rädda sina liv. Den heter ”Jag vill leva”. Du kan få ett par telefonnummer till linjen om DU vill hjälpa ryska soldater och rädda liv. De mobiliserade ryska soldaterna hamnar direkt vid fronten dvs som kanonmat.
  Vivianne, du har fallit offer för rysk propaganda.

 15. Fäöljande är en slutsats som en insatt och erfaren bedömare av läget drar (att jämföra med dilettanterna som anser sig vara experter på Ryssland eller ukrozionazi enheten)

  ”the neocons aren’t yet prepared to accept that the choice is actually staring at them — Biden swimming alongside Putin toward a multipolar world order, or sinking in the troubled waters.”

  Han understryker också att det är ett Nato krig mot Ryssland. Bevis? Ja, självaste ukrozionazi enhetens försvarsminister, en viss Oleksii Reznikov

  ”The cat is out of the bag, finally — the US is fighting in Ukraine to preserve its global hegemony. Coincidence or not, in a sensational interview in Kiev, Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov also blurted out in the weekend that Kiev has consciously allowed itself to be used by NATO in the bloc’s wider conflict with Moscow!

  To quote him, “At the NATO Summit in Madrid (in June 2022), it was clearly delineated that over the coming decade, the main threat to the alliance would be the Russian Federation. Today Ukraine is eliminating this threat. We are carrying out NATO’s mission today. They aren’t shedding their blood. We’re shedding ours. That’s why they’re required to supply us with weapons.”

  Reznikov, an ex-Soviet army officer, claimed that he personally received holiday greeting cards and text messages from Western defense ministers to this effect.The stakes couldn’t be higher, with Reznikov also asserting that Ukraine’s NATO membership is a done thing.”

  Alltså det vi alla visste (utom låtsas Ryssland experter och ryssofober förstås🤭)

  https://www.indianpunchline.com/bidens-existential-angst-in-ukraine/

 16. Ryssland upptäcker ukrozionazi som försökte smyga till fronten i skydd av mörkret. Tyvärr för deras vidkommande så kunde ryssarna se hur de rörde sig med hjälp av infraröd utrustning. När ukrozionazi var på plats så slog Ryssland till.

  ”A particular example of the Russian military destroying Kiev’s forces amid the ongoing conflict in Ukraine has emerged on social media.This time, a contingent of Ukrainian troops moving during nighttime to reinforce a position held by forces loyal to Kiev was detected by a spotter from the Russian Armed Forces’ Viking unit, with the cover of darkness being no match for thermal imaging equipment used by the Russians. The Russian forces then patiently waited for the Ukrainian unit to reach its destination, before unleashing a barrage of Tornado-G rockets upon the enemy.”

  https://sputniknews.com/20230109/watch-russian-rocket-artillery-obliterates-ukrainian-reinforcements-1106173068.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here