Vi befinner oss vid ett farligt vägskäl. Relationen USA-Nato-Turkiet-Ryssland

37
1569

Denna artikel har publicerats av professor Michel Chossudovsky på Globalresearch.ca.

https://www.globalresearch.ca/unspoken-divisions-within-nato-sleeping-with-enemy/5805828

Annalena Baerbock. Bild Wikimedia.

”Även om det finns splittring inom Nato bekräftade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Europarådets parlamentariska församling (PACE) (25 januari 2022) att Tyskland och dess allierade [Nato] befinner sig i krig med Ryssland:

I mitten av november 2022 publicerade Der Spiegel ett läckt dokument från det tyska försvarsdepartementet [68 sidor] som avslöjade att Bundeswehr förbereder sig för krig mot Ryssland [se nedan].
https://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-vertrauliches-strategiepapier-sieht-staerkung-der-kampfkraft-vor-a-daa2482e-c68f-4781-bb0a-50a6ad4b3408
Det hemliga utkastet med titeln ”Operativa riktlinjer för de väpnade styrkorna” var författat av Tysklands stabschef, general Eberhard Zorn själv.

För ytterligare detaljer, dokument och analyser se den detaljerade artikeln:

Inledning. Turkiet är både en ”Natos tungviktare” och en ”Rysslands bundsförvant”.

Det borde vara uppenbart för Vita huset, Pentagon för att inte tala om Natos högkvarter i Bryssel att man kan inte vinna ett krig mot Ryssland när den näst största militärmakten, medlem av NATO, ”sover med fienden”.

Jag syftar på Turkiet som både är en ”Natos tungviktare” och en fast allierad till Ryska federationen.

Berättelsen om att ”sova med fienden” – som är föremål för denna artikel – har aldrig varit i rubrikerna och har inte heller analyserats av oberoende medier.

Turkiet valde bort Natos luftförsvarssystem till förmån för Rysslands ”toppmoderna” S-400.

”Från och med 2020 levererades 4 batterier bestående av 36 eldgivnings-enheter och 192+ missiler till Turkiet. Turkiet har testat luftförsvarssystemet S-400 mot drönare och F-16 stridsflygplan på låg höjd.”

Detta förvärv av rysk militärteknik är en del av ett samtidigt militärt samarbetsavtal samt en allians mellan Turkiet och Ryssland, vilken upprättades omedelbart efter den misslyckade USA-sponsrade statskuppen i juli 2016, riktad mot president Recep Tayyip Erdogan.

Självfallet är det ett slag i ansiktet på USA-Nato, ”som man inte vill offentliggöra”.

Det är viktigt att ta upp historien om förbindelserna mellan USA och Turkiet och hur denna förändring av de militära allianserna skedde.

Historia: Militär sammandrabbning mellan USA och Turkiet i norra Syrien

Från början av kriget mot Syrien i mitten av mars 2011 fick de islamistiska ”frihetskämparna” stöd, utbildning och utrustning av Nato och Turkiets överkommando. Enligt israeliska underrättelsekällor (Debka, 14 augusti 2011):

Natos högkvarter i Bryssel och det turkiska högkvarteret utarbetar under tiden planer för sitt första militära steg i Syrien, vilket innebär att beväpna rebellerna med vapen för att bekämpa de stridsvagnar och helikoptrar som är i spetsen för Assadregimens styrkor . … Natos strateger tänker mer i termer av att leverera stora mängder pansarvärns- och luftvärnsraketer, granatkastare och tunga maskingevär in i protestcentrumen för att slå tillbaka regeringens pansarstyrkor. (DEBKAfile, NATO to give rebels anti-tank weapons, 14 augusti 2011).

I detta avseende spelade Turkiet en central roll när det gäller logistik, vapenleveranser, rekrytering och utbildning, i nära samarbete med Washington och Bryssel.

Detta initiativ innebar en process för organiserad rekrytering av tusentals jihadistiska ”frihetskämpar”, som påminner om värvningen av mujahedin för att föra CIA:s jihad (heligt krig) under det sovjetisk-afghanska krigets storhetstid.

Regeringen i Ankara spelade också en strategisk roll för att skydda de jihadistiska rebellernas och förnödenheternas förflyttning över gränsen till norra Syrien.

Våra källor rapporterar att man i Bryssel och Ankara också diskuterade en kampanj för att värva tusentals muslimska frivilliga i länderna i Mellanöstern och den muslimska världen för att kämpa tillsammans med de syriska rebellerna. Den turkiska armén skulle inhysa dessa frivilliga, utbilda dem och säkra deras passage in i Syrien. (Debka, betoning tillagd)

Både Turkiet och USA samarbetade till en början för att i hemlighet stödja ISIS-Daesh och Jabhat Al Nusra.

President Recep Tayyip Erdogan hade dock territoriella ambitioner i norra Syrien, vilka inte fick USA:s och Natos godkännande.

De bestod i att bekämpa kurdiska YPG-separatistiska styrkor i Rojava, vilka stöddes av Washington.

Rojava gränsar till den autonoma regionen Kurdistan i Irak, som har varit under USA:s kontroll sedan 1992, i omedelbar anslutning till Gulfkriget.

Erdogans åtgärder i norra Syrien ansågs vara ett intrång i Syriens autonoma förvaltning i norra och östra Syrien (Rojava), som 2015 fick omfattande luft- och markstöd från USA och dess allierade i Mellanöstern.

I en ovanlig vändning av händelserna anklagade Washington Erdogan kraftfullt:

”Han [Erdogan] fortsätter att leverera vapen [till Syrien] också, medan hans yttersta mål är [att] ge sig på kurderna, och ISIS kommer i andra hand sekundärt”.

Denna splittring mellan USA och Turkiet hade slagit mot själva hjärtat av Atlantpakten. Washington var bestämt emot Erdogans territoriella ambitioner i norra Syrien.

Under Obama inleddes 2014 en stor kampanj mot Syrien och Irak till stöd för ISIS-Daesh. USA:s och Natos mål var att fragmentera både Syrien och Irak, samt att destabilisera Bashar Al Assads regering.

Washingtons strategi i norra Syrien bestod i sin tur i att stödja och kontrollera de kurdiska YPG-separatisterna mot Turkiet.

I maj 2016 replikerade Erdogan och anklagade USA-Nato för att stödja YPG-styrkorna:

”Det stöd de ger [USA, Nato] till YPG (milisen)… jag fördömer det”, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan… under en flygplatsceremoni i den kurdiska staden Diyarbakir.

”De som är våra vänner, som är med oss i Nato… kan inte, får inte skicka sina soldater till Syrien med YPG-emblem.” (Ara News Network, 28 maj 2016)

Misslyckad statskupp i juli 2016 mot president Erdogan.

Mindre än två månader efter Erdogans ”vägran att rätta in sig i ledet” den 28 maj 2016 var Turkiet den 15 juli 2016 föremål för ett försök till statskupp:

…[Den] genomfördes [som det påstås] av en fraktion av den turkiska militären [som] bombade regeringsbyggnader, blockerade vägar och broar och försökte störta president Recep Tayyip Erdogan.”

Vad den ovan citerade NPR-rapporten inte nämnde var att statskuppen bestod av en påstådd CIA-plan för att mörda president Erdogan:

”…Erdogan anklagade CIA för att ligga bakom ett kuppförsök för att mörda honom och föra de CIA-kontrollerade nätverken av Fethullah Gülen, som befann sig i exil i USA, till makten, eftersom Washington hade fått nog av Erdogans svängningar i lojalitet. Kuppen misslyckades och enligt rapporterna fick Erdogan avlyssningsinformation från den ryska underrättelsetjänsten vilket räddade hans liv. Därefter förbättrades förbindelserna med Moskva markant.

… Sedan började Erdogan att ändra riktning mot Moskva. År 2017 ignorerade Turkiet upprepade protester från Washington och Nato och gick med på att köpa det avancerade ryska luftförsvarsmissilsystemet S-400, som sägs vara det mest avancerade i världen. Samtidigt började Ryssland bygga den första av två gasledningar till Turkiet från Svarta havet, TurkStream, i oktober 2016, vilket ytterligare skapade avstånd mellan Ankara och Washington. (F. William Engdahl, april 2021, betoning tillagd) (se karta nedan)

S-400. By Соколрус – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40082350

Ankara rör sig mot Moskva

Före den misslyckade statskuppen den 15 juli 2016 fanns det ett ansträngt förhållande mellan Ryssland och Turkiet (som hade underlättat för USA:s och Natos krigsfartyg att ta sig in från Medelhavet till Svarta havet).

Det misslyckade kuppförsöket mot Erdogan i juli 2016 markerade en viktig vändpunkt i de politiska och strategiska alliansernas struktur.

Det ledde till en omorientering av allianserna nästan omedelbart. Ankaras utvecklande förbindelser med Moskva kopplades också till ekonomiskt samarbete, särskilt när det gäller rörledningar.

På senare tid har Turkiets försvarsminister Hulusi Akar (en före detta fyrstjärnig general) öppet förklarat (tvetydigt tal):

”…[att] Turkiets roll i Nato, mot kritik om att dess invändningar mot de nordiska ländernas gemensamma ansökan och dess vänskapliga band med Ryssland skadade alliansen. ”Ett Nato utan Turkiet är otänkbart”, sade Akar. …

”Vi är en prövad nation, en prövad armé som aldrig skulle agera i strid med våra allianser [observera plural]. Turkiska stridsflygplan patrullerar himlen över Svarta havet för Nato och regeringen har hindrat ryska krigsfartyg från att använda dess sund under kriget i Ukraina.

Hulusi Akar säger: ”Ett Nato utan Turkiet är otänkbart”. Jag håller delvis med.

Ett splittrat Nato kan inte under några omständigheter föra krig mot Ryssland när dess militära tungviktare på Svarta havets södra kust ”sover med fienden”, dvs. samarbetar med Moskva, i kombination med en nära personlig relation mellan Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putin.

Den turkiska patrulleringen med stridsflyg är proforma. Den är inte riktade mot Ryssland.

”Våra allianser” säger Hulusi Akar, plural: vad betyder detta? Vi är inte bara allierade med USA-Nato utan också med Ryssland [parafras]. En Non sequitur (en slutsats so inte följer premisserna, ö.a.).

Var Turkiets initiativ att blockera Sveriges och Finlands anslutning till Atlantalliansen ett initiativ som togs för Rysslands räkning?

Svarta havets geopolitik

Ur geopolitisk synpunkt kontrollerar Turkiet och Ryssland för närvarande Svarta havet (och de samarbetar när det gäller råvaruhandel från Ukraina).

Medan Ryssland kontrollerar en stor del av den norra och östra kusten, står hela den södra kusten i Svarta havet och tillgången till Medelhavet enligt Montreuxprotokollet under Turkiets jurisdiktion.

Om vi går tillbaka i historien var USA:s och Natos militarisering under det kalla kriget till stor del beroende av Turkiets strategiska roll mot Sovjetunionen, med en massiv uppbyggnad av USA-Nato i Turkiet. Det är en förgången tid.

Moskva och Ankara har utvecklat en bilateral och inofficiell överenskommelse. Turkiet placerar inte ut sin flotta och sitt flygvapen i Svartahavsbäckenet på uppdrag av USA-Nato.

Det misslyckade fredsinitiativet i Istanbul i mars 2022 arrangerades av Erdoğans regering i nära samarbete med Kreml.

Även om det utsattes för sabotage av både Kiev och USA-Nato förblir det förhoppningsvis ett alternativ.

Vad händer härnäst? Ännu en misslyckad statskupp med USA:s stöd, ett regimskifte i Turkiet?

Presidentvalet i Turkiet är planerat till maj 2023:

”Med Recep Tayyip Erdoğan vid rodret är Turkiet återigen ”Europas sjuke man”, Erdoğans prestationer har konsekvent varit splittrande och farliga. … Turkiet är medlem i NATO, men agerar inte som en allierad.” (WSJ),

Även om det finns en stark opposition mot Erdogans auktoritära styre är de olika oppositionspartierna splittrade och oförmögna att bilda en meningsfull koalition.

Västvärlden, dvs. USA och Nato, har engagerat sig i att ingripa i valet mot ”Europas sjuke man” som ”sover med fienden”:

Men det finns en chans att han kan stoppas om västvärlden vidtar djärva åtgärder för att se till att hans inhemska opposition får en rättvis chans i det kommande presidentvalet. För att göra detta borde alliansen [Nato] ifrågasätta Ankaras medlemskap. Om man överväger en uteslutning nu kan alliansen diskutera för- och nackdelarna med dess medlemskap och betona – både för de turkiska väljarna och Nato-medlemmarna – … ” (WSJ, understrykning tillagd)

Vad kan vi förvänta oss:

Washingtons mål är att destabilisera Erdoganregimen (t.ex. genom färgrevolution, konstruerade proteströrelser, devalvering av liran, manipulation av valen, statskupp?) som ett sätt att återintegrera Turkiet som tungviktare i Atlantpakten och bryta Ankaras förbindelser med Moskva.

I själva verket en annan möjlig statskupp mot Erdogan? Utlösande av social oro osv. Men kommer det att fungera?

USA-Nato strävar efter en regimförändring i Turkiet, som ett sätt att återta kontrollen över Svarta havet.

De flesta oppositionspartier i Turkiet stöder INTE USA-Nato och Turkiets medlemskap i Atlantalliansen.

Kommer detta att lyckas eller kommer det att orsaka ett bakslag och leda till större splittring inom Atlantpakten?

Det finns massiva proteströrelser mot Nato inom hela EU.

Medan korrupta regeringar stöder USA-Nato har fredsrörelser mot kriget spridit sig över Europa.

Föregående artikelOckså USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2
Nästa artikelZelensky skickar ”kärleksbrev” till Wall Street och lovar bra affärshemligheter
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

37 KOMMENTARER

 1. Det är brådskande. Lögnimperiet har tydligen bett båd Egypten och apartheid israel att agera ”postiljoner” för Ryssland respektive landet 404. Larry Johnson dra följande slutsats av de tvärkasten som lögnimperiet gör på sistone. Först påpekar han dock om det pinsamma läget Nato/Lögnimperiet/EU befinner sig i. Slutklämmen: ”If you were in Putin’s shoes would you want to cut a deal with this clown show? NATO is in the process of eating itself and I think the Russians are quite content to do all they can to help it implode.” 🎚🎚🎚

  https://sonar21.com/is-russias-offensive-underway-and-is-the-u-s-trying-to-broker-a-deal/

  OBS:Vad har allehanda dilettante som lekte ”Ryssland expert” på denna blogg plus dussin ören ”expert” av Paasikivi, Oksanen, Lindberg, Winiarski och Wolodarski snitt, att säga nu då?
  Ett tips – prova ”Slava Rossia!!!”😜

  • Är det inte enklare om skribenten förklarade vad och vem som döljer sig bakom bildliga ord som ”lögnimperiet” och ”landet 404” (med flera) som mest verkar vara ord i en smal politisk undervegetation som det kanske (för de allmänna svenska läsarna) vore klarare att benämna vid ländernas rätta namn; eftersom dessa alternativa påhittade namn på diverse länder förvirrar diskussionen mer än de förklarar.

 2. Det är brådskande. Lögnimperiet har tydligen bett båd Egypten och apartheid israel att agera ”postiljoner” för Ryssland respektive landet 404. Larry Johnson dra följande slutsats av de tvärkasten som lögnimperiet gör på sistone. Först påpekar han dock om det pinsamma läget Nato/Lögnimperiet/EU befinner sig i. Slutklämmen: ”If you were in Putin’s shoes would you want to cut a deal with this clown show? NATO is in the process of eating itself and I think the Russians are quite content to do all they can to help it implode.” 🎚🎚🎚

  https://sonar21.com/is-russias-offensive-underway-and-is-the-u-s-trying-to-broker-a-deal/

  OBS:Vad har allehanda dilettante som lekte ”Ryssland expert” på denna blogg plus dussin ören ”expert” av Paasikivi, Oksanen, Lindberg, Winiarski och Wolodarski snitt, att säga nu då?
  Ett tips – prova ”Slava Rossia!!!”😜

  Och du, Leopard2jetz, som jo gillar att ta skärmdump bilder och lovat återkomma april/maj med nyheter om hur bra det går på slagfältet för tank bidragen till ukrozionazi enheten – gör det NU för eftervärlden!

 3. Såg Agenda söndags lika pinsamt som vanligt på sistone. Hur många bostadshus har träffats av ryska raketer? Det är några nu men varför?Dom är riktade mot militära mål där Ukraina blivit vapenfabrik.För att Ukraina har skjutit ned dom dit dom var ämnade att träffa, OCH någonstans måste då raketen falla ned då. Detta är bevisat flera ggr men ALDRIG har propagandan hemma visat detta.Även tiggaren Zelenskis rådgivare erkände detta och var då tvungen att lämna sitt jobb som bekant. Detta är icke 1gg grej under denna krisen OCH TROTS de erkänner korkskallarna på massmedia EJ detta nånsin som om vi vore korkade,tyvärr köper många detta SKIT. Listan är lång på hur många exempel jag skulle kunna ge här som massmedia totalt snackat skit om denna kris dessa 12mån men undviker detta nu. Korruptionen ska jag EJ gå in på ens, hundratals miljarder dollar har skickats till Ukraina av Usa ledda valparna ihop med alla vapen,har allt detta gått korrekt till? Helvete inte! Korruptionen mår fortsatt bra,tror EJ någon ens seriöst kollat dessa massivt höga summorna,det är HELT galet på allvar. Förre krigshöken John Bolton som intervjuades i Agenda sa 1bra snabb mening när man frågade honom om Nato Sverige och Erdogan. Det var att isåfall får man avveckla Nato och bygga om den till ny allians utan Turkiet då självklart! Men det ville dom i studion inte låtsas höra om ens!Det sa han inte. Varför inte göra så? När detta borde avvecklats för 3deccenier sedan. Avveckla krigs skiten då så blir man av med Turkiet och Erdogan också som är så”jobbiga”OCH skapa ett nytt allians block utan MINSTA svårigheter ju,ni är ju enade i Usa ledda Väst som dom små nollorna ni är,vilket denna långa kris bevisat 1000tals gg. Som John Bolton tog in den meningen i intervjun håller jag HELT med,och säkerligen många med om man fick debattera detta seriöst i massmedia propagandan. Dom flesta samma länder kan fortsatt vara med i ett helt nytt block/sammarbete/allians på NOLL tid. Då är Nato också som kom till efter 2a världskrigets långa kalla krig till papperskorgen. Ni nollorna Europa och övriga Nato sitter dagligen under hela denna krisen. OCH för den Usa ledda Proxy kriget som är det vidrigaste jag kan minnas under min livstid. Samtidigt som ni ljuger, bedrar och skickar miljarder med pengar och vapen som endast förlänger och förlängt kriget från dag1. Vi tar Sverige exempel,ni skickade NYTT paket värt över 4miljarder kr igen nu, bara för att göra husse i Washington nöjd som dom nollorna ni är, utan att analysera detta under en tid och även lyssna till vad fan befolkningen vill. Svarta marknaden i Ukraina har ALDRIG haft bättre svarta marknaden som det varit dessa 12mån. Till Turkiet och Erdogan, snälla blockera HELT våran ansökan till denna vidrigaste Terrorist, lögnare krigsorganisationen OCH jag lovar att du blir min och många andras nya idol.Då vår korkade regering och politiker misslyckas med detta,så snälla ordna de du till oss då. OCH släpp oss ALDRIG in. Det vore stort av dej och i framtiden kommer vi och våra barn tacka dej som gjorde det rätta för oss Sverige, som vår egna så otroligt korkade regering inte kunde göra. Tack för mej

  • Sverige har 4 miljarder kronor att skicka till ukrozionazi enheten men den saknar pengar att utrusta vår polis för att bekämpa våldet och laglösheten som blivit vår vardag här hemma! Är det verkligen svenska folket ni tjänar, ni svenska politiker? Eller har ni någon herre över er som värnar om den ukrozionazistiska saken och därför är ni ni käör med urkozionazi über alles? Är det därför ni åsidosätter svenska folkets väl och ve (era arbetsgivares väl och ve) till förmån för Europas mest korrupta land som styrs av en diktator till råga på allt en korrupt clown?

   • Som vanligt flödar lögnerna från GON. Ukraina ligger på 116 plats och Ryssland på 130 plats i TI. Märk då att man tar tag i korruptionen i Ukraina, som har varit som i Ryssland.

    Det märks att springpojkarna i GON börjar bli desperata nu när Rysslands förluster beräknas vara upp mot 180 000 döda och sårade.

    Desutom så börjar det gå dåligt med den ryska ekonomien. Det ryska oljefondet har krymt till ca 1500 miljarder kr, bara i januari ner 390 miljarder kr enligt Reuters. Fondet skall jämföras med det norska oljefondet som är på ca 13 000 miljarder kr. Norges befolkning: 5 miljoner, Russlands befolkning: 148 miljoner. Det ser ut som ni i GON bara får Kopek att dela på.

    En iPhone, mycket populär i Ryssland kostar ca 175 000 Rubel, nästan 25 000 kr. Hemma ca 9000 kr.

    För 2023 räknar man med en BNP nergång på ca 4-6%. BNP per invånare är 9713 USD, i Norge 89 000 USD.

    Kreml ”lånar” pengar från framtiden för att finansiera kriget genom att tappa oljefondet med att gambla på att oljeprisen går upp. Det betyder att i framtiden så blir det dåligare sjukvård, vägar, pensioner, skolor etc.

    När det gäller oljepriset så prisas ”Ural crude” till 58 USD just nu. Rystad menar att Ural crude kan sjunka till 45 USD. Men den ryska budgeten för 2023 lägger till grund 70 USD. Eftersom den västliga marknaden föll bort så var man tvungen att vända sig till mindre penningstarka marknader, Indien och en del länder i SEA.

    Nu när USA inte vill ställa upp med F16 så kan man ju alltid hoppas att Sverige kan ställa upp med Gripen. Den hade fungerat bra i Ukraina med tanke på korta banor.

     • Kent Svensson i tidigare kommentar ”Global Orc Network. En sammenslutning bestående blandade karameller av konspirasjonsteorier, höger extremister samt tidigare vänsterfolk som gått vilse eller som har fastnat i fosila dogmer.”

     • Hej,

      Jo, GON står för Global Orc Network. Alltså det nätverk som stöder Putin antingen som direkt betalda troll via t.ex. PCM Wagner Group eller av vänsterfolk som gått vilse. Vilse i den förståelsen att man kan inte förstå att ”store satan” kan stödja en befrielse utan det måste vara en förvillelse och Putin ergo er god som vill göra Ryssland stor igen. Men måste kämpa emot NATO/USA som vill stycka upp Ryssland.

      Det var först med Global Politics jag blev klar över att det fanns vänsterfolk som jag själv, som saknade principer om människors lika värde. Folk som godtog överfall, mord, våldtäkter och stölder i troen att det var försvar av Ryssland, att Ukraina var ett rede för nazister och satanister och som därför behövdes ”renas”.

      Att allt inte var bra i Ukraina var inte konstigt, historiskt sett men det rättfärdigar inte Rysslands överfall. Tyvärr reagerade jag inte under kriget i Tjetjenia och senare Georgien.

      Jag var själv ung under Vietnam kriget, solidaritet kostade oss inget mer än att det kunde vara kallt och surt att stå utanför Systemet och sälja Bullen. Nu kostar solidaritet med Ukraina så att vi känner det på kroppen eller rättare sagt i plånboken.

      Den solidaritets kostnaden står jag för. Vilken solidaritet står du för?

     • Solidaritet med världens mest nazitoleranta styre, som förbjudit över 10 oppositionspartier och som krigar i intresset för världens mest aggressiva stormakt USA, vilket en gång i tiden Sydvietnams regering gjorde, vilket vi i Vietnamrörelsen protesterade mot.

    • Som vanligt är inbitne ryssofob @Kentan ute och hittar på bäst han kan för att nära sina illusioner om ett Ryssland som ”har stora problem”. Vad säger verkligheten?

     @Kentan uppmans läsa först följande stycke som aptitretare (hen kanske spyr, vem vet?). Vackert stycke prosa är den också:
     ”Something is changing on Mount Olympus and it is leaving in tatters the union of tendencies connected to the U.S.-state falconry. To understand and predict the actions of the political elite that commands, through their transnational mandataries, our destinies, implies knowing what one of the most important US defense think tanks reflects and publishes. This research leads us to an entity that rarely appears in the “informative” moments of the North Atlantic press: the RAND Corporation.

     Sedan så är hela krönika så utsökt att du måste bara läsa den @Kentan. Här är källan: http://thesaker.is/desperate-actions/

     Lögnimperiet/Nato/EU har förlorat säger Rand (mer eller mindre)👋🏾👋🏾👋🏾. Njut!!!

    • Ett tillägg @Kentan. Jas Gripen skulle tas om hand utan att piloten ens vet vad som slog honom. S-500, eller Sukhoi Su-35 vet jag! Jas Gripen blir angripen blir till aska i luften och så var det med den saken.
     Som du kanske anar @Kentan det blir väldig dålig reklam så bäst är om Wallenberg koncernen och engelska BAE låter blir. Annars försvinner den lilla marknadsandel som Jas Gripen har.

     Ingen stridflyg kommer i närheten av Sukhoi 35A. Lär dig något @Kentan – se på denna video: https://www.youtube.com/watch?v=0wKqEv67nw0

    • Under det att @Kentan är och gonar sig på inbillade ukrozionazi segrar och fabulerar om Rysslands svagheter, så har den mäktiga Ryska armén omringat staden Artyomovsk (Bakhmut i ukrozionazi tungomål). Efter det är det fritt fram i Donbas slätten för att reducera det som är kvar av Nato vapen till skrot och sedan exporter det till Kina för återvinning (miljövänlig krigsföring heter det på ryska)👋🏾👋🏾👋🏾. Men det är bara början. Härnäst ska korthuset Nato självt rämna tack vare de interna motsättningarna som växer allteftersom och tär på den. Vem vet det sker innan en norsk stolle för det skamfilade Nobel fredspriset 🤗🤗🤗

    • @Kent Svensson 31 januari, 2023 At 15:37

     Man blir riktigt förvånad vad russofoberna kan hitta på: (ingen länk)
     Vad säger IMF?? (från J Helmer artikel)

     ”Den här gången rapporterar IMF att efter att Ryssland registrerat en minskning med 2,2 % i den reala bruttonationalprodukten (BNP) 2022 – 35 % mindre än vad IMF hade förutspått – år 2024, andra och tredje åren av kriget, den ryska tillväxttakten kommer att vara mer än dubbelt så hög som den amerikanska, brittiska och japanska; 33 % bättre än Tysklands; 24 % bättre än Frankrike; 29% bättre än Kanada.

     Detta är det första officiella erkännandet av amerikanska och internationella banker att det långa kriget mot Ryssland håller på att förloras.

     …/ Ryssland nämns i förbigående ett dussin gånger, med denna enda slutsats om de tabellerade tillväxtresultaten och prognoserna. ”Detta speglar en mindre ekonomisk nedgång i Ryssland 2022 (uppskattad till –2,2 procent jämfört med förutspådd –3,4 procent) följt av en måttlig positiv tillväxt 2023.

     Vid nuvarande oljepristaksnivå för Group of Seven, rysk råoljeexport volymerna förväntas inte påverkas nämnvärt, med rysk handel som fortsätter att omdirigeras från sanktionerande länder till icke-sanktionerande länder.”

     IMF misslyckades med att rapportera den avsevärt högre tillväxttakt som den projicerar för Ryssland till 2024, och inte heller förklara vad IMF och dess ekonomiska personal tror är orsaken till Rysslands överlägsenhet jämfört med USA och Nato-alliansstaterna. Allt IMF har att säga i den nya rapporten om det militära och ekonomiska kriget är att det är en av orsakerna till ekonomisk sammandragning i Nato-staterna, och när kriget fortsätter hotar det värre för de senare – inte för Ryssland eller Kina , inte Indien.

     ”Höjningen av centralbanksräntorna för att bekämpa inflationen och Rysslands krig i Ukraina fortsätter att tynga den ekonomiska aktiviteten. Den snabba spridningen av covid-19 i Kina dämpade tillväxten 2022, men den senaste återöppningen har banat väg för en snabbare än väntat återhämtning…Riskbalansen är fortfarande lutad till nedåtsidan, men negativa risker har dämpats sedan oktober 2022 .

     http://johnhelmer.net/the-vladimir-kuts-long-distance-effect-sanctions-and-geography-are-replacing-the-russian-oligarchy-with-state-planning-producing-a-better-growth-rate-than-the-us-germany/

    • @Kent Svensson 31 januari, 2023 At 15:37
     Du har ingen aning om vem som finansierar TI
     Vem finansierar Transparency International-rankingen?
     Transparency International publicerar varje år det så kallade Corruption Perceptions Index, som berättar vilka länder som är korrupta och vilka som inte är det. Men vem finansierar det egentligen?

     Innan vi kan titta på korruption måste vi först definiera vad korruption är. Och det är där det blir intressant. Transparency International definierar korruption enligt följande:
     ”Vi definierar korruption som missbruk av anförtrodd makt för personlig vinning.”

     Detta är extremt vagt formulerat och lämnar stort utrymme för tolkning. Så låt oss närma oss ämnet från en annan vinkel: Är det korruption när en rik affärsman skänker en miljon till ett parti och detta parti, när det kommer till regeringen, antar en lag som betalar en multipel av donationen till denna affärsmans kassa?

     Moraliskt är det definitivt korruption. Men rent juridiskt är detta inte korruption i västländer, utan laglig ”partifinansiering” eller en ”valkampanjdonation”. Ingen i väst straffas för detta.Denna form av korruption har inte bara legaliserats i väst, den är till och med en av hörnstenarna i västerländsk demokrati, där lobbyister spelar en viktig roll i politiska beslut.

     Mitt exempel är för övrigt inte på något sätt min fantasi, utan bygger på politisk praxis i Tyskland. 2008 fick FDP donationer på 1,1 miljoner från Substantia AG, som driver hotell. Det var den största donationen i partiets historia och så snart FDP satt i regering 2009 visade den sin tacksamhet och antog sänkningen av momsen för hotell.

     Det är korruption per definition, även enligt Transpareny Internationals vaga definition. Denna form av korruption är dock laglig i västerländska demokratier. Det västerländska ekonomiska systemet bygger på detta och lobbyisternas makt, förlåt, de korrupta, växer.
     Transparency International Index
     Transparency International sammanställer varje år Corruption Perceptions Index (CPI), som berättar vilka länder som är korrupta och vilka som inte är det. Eftersom media rapporterar om detta varje år och alltid berättar att det knappt finns några problem med korruption i väst, utan att allt är riktigt dåligt och korrupt i de länder som väst beskriver som onda, måste vi titta på hur detta index beräknas. Man bör trots allt kunna förvänta sig att ett så viktigt index är baserat och beräknat på tillförlitliga data.

     Tyvärr är så inte fallet. Du måste söka länge på Transparency Internationals hemsida för att hitta beräkningsmetoden som du kan ladda ner som pdf. I den lär vi oss:
     ”KPI är sammanställt med hjälp av 13 olika datakällor från 12 olika institutioner som fångar uppfattningar om korruption under de senaste två åren.”

     I klartext: Experter från 12 utvalda organisationer får rapportera sina ”uppfattningar om korruption” i olika länder, varvid en organisation får göra detta två gånger, så deras uppfattning räknas två gånger. Det är för övrigt Bertelsmannstiftelsen vars uppfattning beaktas två gånger.

     Transparency Internationals korruptionsindex är därför inte baserat på några objektiva data, utan endast på utvalda experters ”uppfattningar”. Och sedan beräknas något utifrån det.

     Det vore som om väderrapporten inte gjordes av meteorologer, utan nyhetsuppläsaren gick ut på gatan och frågade 12 utvalda personer, en av dem två gånger, om de var varma eller kalla och vad de tycker, om de kommer att svettas eller vara kallt imorgon. Och väderprognosen skulle då beräknas utifrån dessa 13 svar.

     Finansiering av Transparency International
     Transparency International finansieras inte av många små givare utan är beroende av ett hanterbart antal finansiärer.

     Organisationen får för närvarande 59,5 procent av sina pengar från myndigheter, det vill säga från stater, 22,1 procent från ”multinationella institutioner” och 11,8 procent från stiftelser, av vilka en del i sin tur finansieras av stater. Tillsammans står det för 93,4 procent av Transparency Internationals intäkter.

     Så låt oss titta på vilka finansiärerna är. Transparency International namn som myndigheter: det franska utvecklingsministeriet, anti-korruptionskommissionen i Bhutan, det tyska utrikesministeriet, det tyska federala ministeriet för miljö, naturskydd och kärnsäkerhet, det tyska federala ministeriet för ekonomiskt samarbete och utveckling , German Society for International Cooperation (GIZ ), samt utrikesministerierna i Australien, Kanada, Frankrike, Nya Zeeland, Nederländerna, Danmark, Taiwan och USA. Andra byråer som finansierar Transparency International är bland annat Irish Aid, Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA), Swiss Agency for Development and Cooperation och Storbritanniens Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO).

     Dessutom är följande ”multinationella institutioner” finansiärer av Transparency International: Europeiska kommissionen, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och FN:s kontor för droger och brott.

     Med andra ord betalas cirka 80 procent av Transparency International av västerländska stater, varför det inte är förvånande att allt enligt Transparency International ska vara bra när det kommer till korruption.

     Det finns också stiftelser som finansiärer. Transparency International namnger nio stiftelser, jag kommer bara att lista fem av dem här som vanliga läsare av Anti-Spiegel är bekanta med: FDP-anslutna Friedrich Naumann Foundation, Luminate, Open Society Foundations, Sigrid Rausing Trust och Adessium. Jag har ofta rapporterat om alla dessa grunder. Lämpligen finansierar de alltid samma projekt, som Reportrar utan gränser (vars pressfrihetsrankning beräknas med liknande ”regler” som Transparency International), självutnämnda faktagranskare och andra organisationer som Bellingcat.

     Förutsägbara resultat
     Vad förväntar du dig att resultatet ska bli när en organisation som utformats för att berätta för oss vilka länder som har korruption och vilka som inte gör det finansieras till mer än 90 procent av västerländska stater och västerländska stiftelser?

     Man kan förvänta sig att deras index kommer att visa oss att i väst är allt mer eller mindre i sin ordning, i de stater som väst har förklarat för fiender råder däremot korruptionen. Och – överraskning! – det är precis vad Transparency International säger till oss varje år.

     Ungersk humor
     Det finns dock en outlier i EU, ett land där korruptionen enligt Transparency International blir värre och värre, vilket till och med Der Spiegel påpekade i sin artikel om Transparency Internationals nya index. Detta land gjorde misstaget att jaga George Soros organisationer ut ur sitt land, varför Soros-finansierade organisationer, inklusive Transparency International, rapporterar dåligt om landet. Vi pratar om Ungern.

     Men den ungerska regeringens reaktion på det aktuella indexet från Transparency International var nästan humoristisk:
     ”Intressant nog har Transparency International inte granskat Brysselbyråkratin eller Europaparlamentet, de finns inte på listan. Transparency International är en del av Soros-nätverket som är djupt involverat i korruptionsskandalen för Dollar Left och korruptionsskandalen i Bryssel. Detta nätverk finansierar nationella och internationella vänsterkampanjer och förser dem med alla dess rapporter om lögner.”

     Den ungerska regeringen beskriver de ungerska oppositionspartierna som ”dollarvänsterister” som illegalt fick många miljoner dollar för sina valkampanjer från den amerikanska stiftelsen Action for Democracy under den senaste ungerska valkampanjen. Stiftelsen är kopplad till George Soros, som anses vara premiärminister Viktor Orbans värsta fiende och som gjorde allt som stod i hans makt för att få Orban bortröstad i det senaste ungerska valet. Han fick stöd av den amerikanska regeringen, eftersom National Endowment for Democracy (NED), som den finansierade, också stödde Action for Democracy ekonomiskt. Du kan hitta mer information här.

     Tyvärr är det inte känt om Transparency International tog hänsyn till Soros mutor av ungerska oppositionspartier vid beräkningen av ungersk korruption.
     https://www.anti-spiegel.ru/2023/wer-finanziert-das-ranking-von-transparency-international/?doing_wp_cron=1675328805.3659279346466064453125

    • @Kent Svensson 31 januari, 2023 At 15:37

     ”Som vanligt flödar lögnerna från GON. Ukraina ligger på 116 plats och Ryssland på 130 plats i TI. Märk då att man tar tag i korruptionen i Ukraina, som har varit som i Ryssland.”

     Korruption och andra anklagelser: Politiska utrensningar i Ukraina
     Storskaliga politiska utrensningar pågår just nu i Ukraina. Det finns olika spekulationer om bakgrunden.

     Även i Ryssland är analytiker fortfarande oense om vad de utrensningar som för närvarande äger rum i Ukraina innebär. Den 1 februari husrannsakades några av Ukrainas mäktigaste mäns hem, hela översta våningen i den ukrainska tullen avskedades och korruptionsskandaler bröt ut i andra ukrainska myndigheter. Är detta en inre-ukrainsk maktkamp, eller genomförs instruktioner från USA, eller döljs den sanna korruptionen av bondeuppoffringar? Analytiker diskuterar för närvarande detta intensivt. Jag tror att nästan ingenting händer i Ukraina utan instruktioner från Washington, och det finns tecken på detta i aktuella händelser.

     Svarta hålet
     Amerikanska kritiker av USA:s bistånd till Ukraina har kallat landet ett ”svart hål” eftersom spåret av alla biståndsförsändelser går förlorade när den korsar den ukrainska gränsen. Eftersom Ukraina är ett av de mest korrupta länderna i världen är det inte förvånande att förmodligen den största delen av biståndet från väst sipprar in i mörka kanaler, varvid det sannolikt också kommer att finnas ”återflöden” till givarna.

     Man måste överväga biståndets omfattning: 2022 levererade de västliga staterna militär utrustning till Ukraina, vars värde nästan motsvarar den årliga budgeten för den ryska försvarsbudgeten.

     Ytterligare ekonomiskt stöd till Ukraina översteg Ukrainas statliga utgifter med 2,5 gånger. Så Ukraina fick mycket mer pengar än vad det behövde betala enligt sin egen statsbudget. Jag har redan rapporterat om detta i oktober och november. Så det kommer inte som någon överraskning när det visar sig att lejonparten av det västerländska biståndet har sipprat iväg nedför mörka kanaler.

     Amerikanska republikaner vill ha en översyn av biståndet till Ukraina för att se vart alla pengar tog vägen. De amerikanska demokraterna, och naturligtvis regeringen i Kiev, gillar inte idén. Trots detta skickade den amerikanska regeringen en delegation bestående av tjänstemän från det amerikanska försvarsdepartementet, Pentagon och USAID till Ukraina förra veckan. USAID är inte en hjälporganisation utan en amerikansk byrå som har till uppgift att främja amerikanska företags intressen utomlands.

     USA:s delegation
     Denna delegation kan ha orsakat lite uppståndelse i Kiev, eftersom Washington Post rapporterade den 1 februari om delegationens uttalanden, bland annat:
     ”Under sin resa förra veckan levererade cheferna för generalinspektörerna för alla tre byråerna ett meddelande som kan översättas som: Var redo att stå till svars för allt vi ger dig. Och fortsätt kämpa mot korruption. (…) ”Vikten av detta meddelande kan inte underskattas”, fortsatte Shaw.

     Utrikesdepartementet, som arbetar med Pentagon och USAID, ”är fast beslutet att utrota alla bedrägerier, slöseri eller korrupta aktiviteter som skulle avleda bistånd som är så avgörande för Ukrainas framgång.”

     Delegationens besök var förra veckan och samtidigt dök de första rapporterna om plötsligt upptäckta fall av korruption upp i Ukraina. Antingen ville Selensky lugna amerikanska inspektörer och visa aktivitet, eller så har den amerikanska delegationen bett Selensky att göra något för att visa den amerikanska allmänheten att Ukraina slår till mot korruption. Tidpunkten tyder i alla fall på att det kan finnas ett samband mellan Ukrainas utrensning och den amerikanska delegationens besök.

     En detalj indikerar att åtgärderna inte är baserade på specifika instruktioner från USA. National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU) är ansvarig för korruptionen i Ukraina och inte den allmänna åklagarmyndigheten. NABU grundades på initiativ av USA:s ambassad och får också sina instruktioner därifrån. De pågående husrannsakningarna och andra åtgärder utfördes dock inte av NABU, utan av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU, som inte alls är ansvarig för korruption. Det nämns inget om NABU i alla dagens rapporter, vilket tyder på att den ukrainska regeringen visade aktivism efter besöket av den amerikanska delegationen och förmodligen ville göra upp gamla poäng vid tillfället.

     Jag kommer nu att sammanfatta rapporterna om händelserna den 1 februari och kommentera dem för förståelse.

     Sök på de mäktigaste männen i Ukraina
     Igor Kolomoisky är en ukrainsk oligark som hade en miljardtvist med president Porosjenko. Det var TV-kanalerna Kolomoisky som byggde Selensky till en TV-serie som en bra president. Med bilden vann Selensky valet 2019 och då såg Kolomoisky sin tid komma för att göra upp gamla poäng med Porosjenko. Han sattes dock snabbt på sin plats. Han kunde inte förverkliga sina ambitioner. Icke desto mindre sågs han efter valet som en av de viktigaste maktdragarna i Ukraina, eftersom han hade gjort Selenskij till president.

     Den ukrainska underrättelsetjänsten SBU har nu gjort husrannsakan i hans hus. SBU sa att de hade avslöjat planer på att stjäla över 1 miljard dollar från tillgångarna hos oljebolagen Ukrnafta och Ukrtatnafta. Misstanken riktas mot före detta toppchefer i företagen. Enligt ukrainska medier är sökningen hos Kolomoisky relaterad till förskingring och undandragande av tullavgifter av Ukrnafta och Ukrtatnafta. SBU har inte officiellt kommenterat detta. Kolomoisky brukade effektivt kontrollera Ukrnafta och ägde Ukrtatnafta tillsammans med sina partners, men i november förra året konfiskerade den ukrainska regeringen dessa tillgångar.

     Den tidigare ukrainska inrikesministern Avakov var en av de mäktigaste männen i Ukraina eftersom han efter Maidan blev inrikesminister och han lyckades föra nazistiska regementen som Azov och andra under inrikesministeriet. I Ukraina ansågs de vara utmärkt utrustade och mäktigare än den ukrainska armén.

     Detta gjorde inrikesminister Avakov till en så mäktig man att han var den ende minister som satt kvar när Porosjenko bytte till Zelenskij. Emellertid hamnade han senare tydligen i strid med Selensky och sa upp sig.

     En husrannsakan genomfördes också på Avakov den 1 februari. Sökandet vid Avakov skedde i samband med kraschen av en helikopter som kraschade den 18 januari i staden Brovary nära Kiev. 14 personer dog, inklusive den nuvarande inrikesministern.

     Helikoptern köptes enligt ett avtal som undertecknats med Frankrike under inrikesminister Avakov. Den tidigare ministern sa att SBU-tjänstemän var intresserade av de relevanta kontrakten, men fann inget misstänkt. Ukrainska medier hade tidigare rapporterat att nästan hälften av de 55 helikoptrar som Kiev tog emot var i dåligt skick.

     Det innebär att husrannsakningar genomfördes samtidigt på två av de mäktigaste männen i Ukraina på en dag, i båda fallen inte av åklagarmyndigheten eller NABU, som är ansvarig för korruption, utan av underrättelsetjänsten SBU, som fungerar som den ukrainska regeringens politiska kraftverktyg är tillämpligt.

     Tullchefen får sparken
     Samma dag avskedades chefen för den ukrainska tullen.

     Följaktligen entledigades den tillförordnade myndighetens chef, hans förste ställföreträdare och hans ställföreträdare. Orsakerna till uppsägningarna har ännu inte offentliggjorts officiellt.

     Här vågar jag spekulera: Om man betänker hur mycket hjälp Ukraina har fått från väst och betänker att många vapen som levererats till Ukraina har hamnat på den internationella svarta marknaden och även med de islamistiska terrorgrupperna IS och Boko Haram anlände till Afrika, vapen måste ha lämnat Ukraina på något sätt. Ukrainska seder kan ha spelat en roll i detta.

     Det skulle därför vara möjligt att de förtrogna togs bort från kontoren så att de inte kan förhöras. Eftersom krig rasar i Ukraina kan de relevanta dokumenten ”dumt” förstöras i en explosion i en statlig myndighet, så att eventuella utredningar inte kan leda till några resultat.

     Det är som sagt bara mina spekulationer, men jag kan inte komma på en bättre anledning till att tullförvaltningen nu av alla tider fick sparken utan att ange skäl och tydligen utan brottsanklagelser. Kanske tiden får utvisa vad de verkliga orsakerna bakom uppsägningarna var.

     Korruption i det ukrainska försvarsministeriet
     Ukrainas riksåklagare har lämnat in korruptionsanklagelser mot den tidigare biträdande försvarsministern och den tidigare biträdande chefen för myndighetens inköpsavdelning. De förlorade sina tjänster för en vecka sedan i en skandal som involverade logistiken för de ukrainska väpnade styrkorna, under besöket av den amerikanska delegationen.

     Enligt ukrainska medier misstänks den tidigare biträdande försvarsministern ha misslyckats med att förse de ukrainska väpnade styrkorna med militär skyddsutrustning till ett värde av nästan 28 miljoner dollar till följd av sina handlingar. Den tidigare biträdande inköpschefen anklagas för att ha förskingrat nästan 3 miljoner dollar, vilket är anledningen till att militären fick 5 700 undermåliga kroppsrustningar. Åtal har också väckts mot den tidigare biträdande chefen för en statlig försvarsentreprenör, som nu arbetar för Ukrainas försvarsministerium. Han anklagas för ämbetsmissbruk och förfalskning, med vilket han ska ha förskingrat 1,34 miljoner dollar.

     En ukrainsk TV-kanal rapporterade att en annan hög tjänsteman från försvarsministeriet, tillförordnad chef för avdelningen för militär och teknisk politik, utveckling av vapen och militär utrustning, har lämnat in sin avgång. Det avslöjades inte varför han bestämde sig för att göra det och om hans avgång accepterades. Det går också rykten i Kiev om att Ukrainas försvarsminister skulle kunna lämna sin post och bli justitieminister.

     Det borde bara vara toppen av isberget, för jag tror att det är osannolikt att sådana högt uppsatta tjänstemän ”bara” snodde några miljoner under naglarna, medan nästan 50 miljarder dollar i västerländsk militär hjälp strömmade okontrollerat över deras skrivbord.

     Det är också anmärkningsvärt att den ukrainska åklagarmyndigheten har blivit aktiv här, eftersom NABU faktiskt är ansvarig för korruptionen i Ukraina.

     Korruption även hos skattemyndigheten
     Ukrainas statliga utredningsbyrå har genomfört sökningar i Kievs skattetjänst angående momsåterbetalningar från statsbudgeten.

     Enligt ukrainska medier har mer än 820 miljoner dollar i offentliga pengar flödat till ”skuggförsäljning” genom skattetjänstemäns agerande, med den tillförordnade chefen för Kievs skattetjänst misstänkt för maktmissbruk och olaglig berikning.

     Enligt utredarna ville myndighetens chef antingen inte uppmärksamma dessa oegentligheter eller så var hon till och med involverad genom systematiska mutor. Utredarna fann också de misstänktas livsstil anmärkningsvärd, eftersom de inte matchade deras officiella inkomst. Genomsökningen av hennes hus ska ha hittat lyxklockor och bilar samt en lista där hon hade listat sina önskemål.

     Revisionsrätten rapporterar skador på mer än 3 miljarder dollar
     Ukrainas redovisningskammare har avslöjat att staten förlorade 3,3 miljarder dollar på grund av den ineffektiva driften av Ukrainas statliga egendomsfond. Det framgår av ett uttalande som publicerades på kontrollorganets hemsida på onsdagen. I uttalandet står det:

     ”Ineffektiviteten i förvaltnings- och kontrollsystemet för användning och försäljning av statlig egendom av ekonomiska enheter som förvaltas av Ukrainas statliga egendomsfond och dess regionala filialer har lett till ett antal brister och kränkningar på totalt mer än 90 miljarder hryvnia (3,32 miljarder USD) ).
     Dessutom finns det en risk att förlora egendom värd mer än 56 miljarder hryvnia (2 miljarder USD)”

     Pengar till ”gasoligarker”
     Ukrainas statliga utredningsbyrå har sagt att tidigare energiminister Igor Nasalik har åtalats för att ha orsakat 41 miljoner dollar i förluster till statsbudgeten. En taleskvinna för myndigheten sa på onsdagen:

     ”SBU har tillsammans med riksåklagarmyndigheten anklagat den tidigare energiministern för missbruk av sitt ämbete.
     Hans agerande har resulterat i en förlust på 1,5 miljarder för statsbudgeten. Detta hände till förmån för en gasoligark”

     Enligt utredningen gav ministern från maj 2017 till december 2020 instruktioner om att medvetet teckna olönsamma kontrakt med företagarens strukturer. Affärsmannens namn uppgavs inte utan det handlade om 26 operatörer av gasdistributionssystem som genom regeringsbeslut i maj förra året överfördes till Naftogaz. Dess de facto-ägare är den ukrainske affärsmannen Dmitry Firtash, mot vilken Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd införde personliga sanktioner i juni 2021. Affärsmannens tillgångar beslagtogs senare.

     Allt detta på en dag
     Eftersom alla dessa rapporter är från bara en dag, och det hände bara några dagar efter den amerikanska delegationens besök, kan det vara förståeligt varför jag ser ett samband där.

     Sedan början av året har mer än ett dussin högre tjänstemän avgått eller fått sparken i Ukraina, inklusive vice chef för presidentkontoret Kirill Tymosjenko, presidentens nyckelrådgivare Akexey Arestovich, vice åklagare Alexei Symonenko, samt flera vice ministrar och guvernörer.

     Zelensky tillkännagav också ytterligare ”konkreta och rättvisa” åtgärder, inklusive mot tjänstemän från centrala och regionala myndigheter och brottsbekämpande myndigheter. På onsdagen lovade han nya personalbeslut och betonade att de ”som inte uppfyller statens och samhällets principiella krav inte ska sitta i stolarna”.

     Så vi kan vara nyfikna på att se vilken rensning som fortfarande väntar i Ukraina.
     https://www.anti-spiegel.ru/2023/korruption-und-andere-vorwuerfe-politische-saeuberungen-in-der-ukraine/

     Dessa utrensningar ingår inte i Ukrainas nuvarande index.
     Gång efter annan bevisar du att du inte är påläst, utan allt är påhitt.

     • Fast Kent har rätt. Internationell statistik visar närmast permanent att den ukrainska placeringen ligger bättre till än den ryska när det gäller korruptionsindex.

      Den stora moderna skillnaden är numera att man talar högt om det i Ukraina och gör något åt det, och det omtalas i media.

      Den som skall ge sig på en hög rysk oligark behöver nämligen ”den högstes” godkännande. (Se facklitteratur; Belton, Pomerantsev et alt.)

     • Finns anledning att kritiskt granska korruptionsbegrepp och -index som bl.a ”M” påpekar

 4. Turkiet är ett klart visande exempel på att Nato och Washington lider av ”imperial overstretch”: imperialistisk sträckning, en organisation som må fungera för militär materiel (läs: amerikansk vapenexportmonopol) men knappast politiskt.

  Turkiet har insett att utrikespolitik i det nya århundradet inte kommer att bygga på ”värderingar” (läs: Washingtons våldsetablissemangs tankesmedjor) utan på geografi.

  Turkiet, Asien och Euroasien har i stort redan gått in i den post-amerikanska eran.

  Vi kommer att få se allt fler länder som sköter sina inrikes kulturer och värderingar utan att passera Washington.

  Denna politiska grundlag har helt enkelt upphört att både gälla och fungera.

  När Nato bildats 1949 bildade Washington också strax militärallianserna SEATO och CETO(Bagdadpakten) för att ”sköta Asien”.

  Dessa havererade snart, precis som Nato på sikt är dömt att misslyckas.

  Turkiet är ett klart symptom på Natos politiska skröplighet.

 5. Fjodor Lukyanov: Berlin har övergett sin post-Hitler-pacifism, den ”tyska frågan” har återvänt
  Återmilitariseringen av dess näst folkrikaste land har djupgående konsekvenser för Europa

  Av Fjodor Lukyanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs, ordförande för presidiet för rådet för utrikes- och försvarspolitik och forskningschef för Valdai International Discussion Club.

  Fjodor Lukyanov: Berlin har övergett sin post-Hitler-pacifism, den ”tyska frågan” har återvänt

  Efter en period av hårt spelande har den tyska regeringen gått med på att förse Ukraina med Leopard-stridsvagnar – sina egna och de som är i tjänst med andra Nato-länder. Vi kommer att överlåta till militära experter att bedöma hur detta kommer att påverka Ukrainas stridsförmåga och operationsförloppet. Frågan för oss är vad det betyder i politiska termer?

  Tyskland och militärmakt – kombinationen av dessa termer har gjort många européer obekväma i minst ett och ett halvt sekel.

  Den ”tyska frågan”, som hänvisar till Berlins plats och roll på kontinenten, ledde till stora militära sammandrabbningar vid mer än ett tillfälle före de två världskrigen. Andra världskriget verkade ha löst det genom att avskaffa den enade tyska staten och placera dess regioner under extern kontroll.

  Det är därför landets återförening i början av 1990-talet till en början väckte försiktiga reaktioner från Bonns västallierade, för vilka minnet av ambitioner om ett större ”rike” fortfarande var färskt. Historiens ironi är att det var sovjetiska Moskva som var mest entusiastiska över återföreningen.

  Intressant nog kan rötterna till den nuvarande farliga krisen i europeisk säkerhet spåras tillbaka till denna tid. Idén om att utvidga Nato uppstod ur ett sammanhang av att ge garantier i händelse av tysk enande. USA, Frankrike, Storbritannien, Italien, Västtyskland och dess mindre grannar trodde (inte orimligt) att ett återförenat land i det USA-ledda militärblocket skulle avskräcka varje hypotetisk önskan att en dag gå sin egen väg.

  Washington, London, Paris och Bonn trodde att Sovjetunionen skulle motsätta sig detta, men Kreml tog ett okonventionellt tillvägagångssätt och hade inget emot att behålla Tyskland i Nato. Det visade sig dock att utvidgningen av blockets jurisdiktion till det forna DDR:s territorium blev ett prejudikat för allt annat. När allt kommer omkring var principen om varje stats rätt att välja sitt eget medlemskap i vilken sammanslutning som helst inskriven i den ideologiska och juridiska ramen. Vägen från detta till frågan om Ukrainas medlemskap i Nato var inte omedelbar, men den var okomplicerad.

  Pacifismen som tvingades på tyskarna efter andra världskriget innebar att Tyskland (först bara väst, sedan hela) kunde och borde vara en modellallierad inom militärblocket, men inte skulle spela en ledande roll. Så var fallet efter det kalla kriget – operationerna i Jugoslavien och Afghanistan där Bundeswehr var inblandad initierades inte av Berlin, och dess deltagande var något återhållsamt.

  Den ståndpunkt som förbundskansler Olaf Scholz tillkännagav i februari 2022 antydde början på en ny era och samtidigt utlovades stora investeringar i försvarsmodernisering. Men mot bakgrund av allmän upphöjelse, särskilt östeuropeiskt, höll Berlin ett lugnt tempo. Dess allierade knorrade, men fram till en viss punkt försökte de flesta av dem också agera ganska försiktigt för att inte provocera fram en eskalering. Sedan hösten tycks dock eventuella begränsningar ha lyfts – särskilt i Washington och London (Warszawa hade aldrig några), men också mer allmänt: Målet att besegra Ryssland militärt har artikulerats direkt och på alla nivåer.

  Här stod Tyskland inför ett avgörande val, varav tankplanen var en konkret manifestation. Med tanke på den rådande stämningen i västblocket stod det omedelbart klart att Berlin inte skulle kunna motsätta sig överföringen av Leopard-stridsvagnarna. Problemet var troligen insikten om att Tysklands beslut kvalitativt skulle öka dess engagemang i konflikten och öppna vägen för ytterligare vapenuppbyggnad. Nästa möte i kontaktgruppen i Rammstein har redan fått namnet ”airborne”. Ju mer avancerad utrustning som skickas till Kiev, desto mer sannolikt är det att dess styrkor inte längre kommer att kunna underhålla den militära hårdvaran.

  Om vi minns den raka linjen från villkoren för tysk enande till förutsättningarna för den nuvarande krisen, är slutsatsen paradoxal.
  För 33 år sedan sågs Nato som den säkraste garantin mot ett hypotetiskt återupplivande av tysk krigförande.

  Medlemskapet i blocket är dock den främsta orsaken till Berlins ökande inblandning i en militär konflikt. Ur västvärldens synvinkel är det ingen fara eftersom Tyskland inte agerar på eget initiativ och ligger i linje med den allmänna trenden. Men detta är i teoretisk mening.

  Vad sägs om Polen, som är öppet fientligt mot Tyskland? För att inte tala om Frankrike, där den historiska identiteten till stor del formas av berättelserna om konsekvenserna av tysk militär upprustning? Kan vi tala om en stark och självsäker enhet?

  Ingen vågar förutse utgången av den ukrainska krisen nu, det finns för många olika omständigheter. Men dess omvälvande inverkan på alla aspekter av europeisk säkerhet är obestridlig. De omedelbara deltagarna i dramat kommer att dyka upp på olika sätt, och ju djupare engagemanget är, desto mer betydande blir förändringarna. Och medan USA, som alltid, har fördelen av fysiskt avstånd och förmågan att överföra de flesta av kostnaderna på sina allierade, kommer linjen Moskva-Kiev-Warszawa-Berlin-Paris sannolikt att se kvalitativa förändringar. Och var och en kommer att ha sin egen strategi.

  Det finns nu inga överlevande från dem som lade grunden till ”det nya Europa”, som det kallades i 1990 års stadga. Det är rimligt att säga att de skulle ha blivit förvånade över resultatet.
  https://swentr.site/news/570704-berlin-has-abandoned-pacifism/

  • Fjodor Lukjanov är en mycket avvägd och kunnig herre -som dessutom talar utmärkt svenska!- och hans specialistkunskaper brukar ofta vara mycket insatta och avvägda.

   Man måste dock säga att diplomatin och utrikespolitiken i Moskva under Gorbatjovs era, och ännu mer under Jeltsin, var mycket naiv visavi Washington: man tog precis ingenting skriftligt och gav bort DDR så fick i det närmaste Washington göra vad det ville. Allt Moskva då akut ville bli av med var det blödande ekonomiska systemet den militära närvaron utgjorde i Centraleuropa.

   Fort men fel.

 6. Har Tyskland precis förklarat krig mot Ryssland?
  Är det en riktig krigsförklaring? Ja. Den 24 januari höll Baerbock ett tal till Europarådet – inte att förväxla med en institution inom Europeiska unionen. Även om det här talet innehöll provokationer på gränsen, var det ett manus ingripande. Men i den efterföljande förhandlingen fick Baerbock svara på frågor utan förberedd text.

  Hon uttalade en mening på engelska som hon uppenbarligen inte förstod: ”Vi utkämpar ett krig mot Ryssland och inte mot varandra.”

  Det var Baerbocks svar på en fråga från norska parlamentsledamoten Ingrid Schulerud, som ville veta när Tyskland skulle besluta sig för att leverera Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. Baerbock svarade att kritik och jämförelser av sändningsvolymer inte var till hjälp för Ukrainas proxykrigsinsats.

  Hur förklarar ett land formellt krig?

  För att missförstånd ska uteslutas och krigsspöket inte oavsiktligt släpps ut, ger internationell lag höga formella hinder för en juridiskt giltig krigsförklaring.

  Den självutnämnda folkrättsexperten Baerbock övervann dem alla med makten av obeskrivlig dumhet: För i det ögonblicket när hon talade, 77 år efter krigets slut, var Förbundsrepubliken Tyskland och Ryska federationen faktiskt och verkligen officiellt kl. krig med varandra.

  För en formellt giltig krigsförklaring måste denna först uttalas av en officiell representant för en stat. Som federal utrikesminister uppfyllde Baerbock detta krav. Denna förklaring måste ske i en officiell miljö. Ett tal inför Europarådet, som har till uppgift att säkra freden i Europa, uppfyllde också det andra villkoret.

  Endast det tredje villkoret är något problematiskt. Eftersom en officiell representant för den andra staten måste vara närvarande för att få denna förklaring.

  Den 15 mars uteslöts Ryssland ur Europarådet, ett drag som uppenbarligen var dåligt för freden, men åtminstone den här gången räddade det förmodligen världen från Baerbocks galna höjdare.

  Om en officiell representant för Ryska federationen hade varit bland åskådarna skulle den personen då – på gott och ont – ha fått erkänna krigsförklaringen.

  Som det är är det dock lätt att hävda att en offentlig tv-sändning är tillräcklig för att officiellt informera den andra staten.

  Utrikesministeriet hoppade snabbt in för att täcka uttalandet om den felande chefen. ”Under sitt möte med ledamöter av Europarådets parlamentariska församling den 24 januari betonade utrikesminister Baerbock att Europa måste stå tillsammans mot detta krig.”

  Med tanke på leveransen av Leopard-stridsvagnar till Ukraina är fler och fler oroade över att Tyskland kan bli en direkt part i konflikten. Sist men inte minst underblåstes dessa farhågor av uttalandet från Baerbock i Europarådet.

  Tysklands vapenleveranser till Ukraina uppfattas nu onekligen som inblandning i konflikten.

  Rysslands coola svar

  Enligt det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova tyder uttalandena av Baerbock såväl som tidigare förbundskansler Angela Merkel att västvärlden planerade ett krig mot Ryssland från början. På onsdagen, på sin Telegram-kanal, citerade hon Baerbocks andra uttalanden vid PACE-mötet om att mer måste göras ”för att skydda Ukraina”.

  Som bekant sa Merkel i en intervju för veckotidningen Die Zeit i december förra året att de tyska och franska medlingsinsatserna i Minsk-format syftade till att lura Ryssland för att ”stärka Ukraina”. Dessa ord upprepades av den tidigare franska presidenten François Hollande, som noterade att Ukraina hade ökat sin militära potential sedan 2014.

  Generaldirektören för det ryska rådet för utrikesfrågor Andrei Kortunov påminde om att Baerbock alltid hade intagit ”radikala” ståndpunkter: ”Konflikten mellan de gröna och socialdemokraterna var mycket allvarlig från början. Kansler Olaf Scholz efterlyste måttfullhet och återhållsamhet, medan Baerbock tenderade att vara beslutsam och kompromisslös. Långt mer än Scholz är hon solidarisk med de baltiska staternas, Polens och nyligen även Finlands radikala hållning.”

  Han påpekade att medan Baerbock sa en sak sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg samma dag att alliansen inte var direkt involverad i Ukrainakonflikten. Nato och dess medlemsländer vill positionera sig så bekvämt som möjligt: å ena sidan erbjuda Ukraina allt mer intensiva förnödenheter, å andra sidan att låtsas hålla sig utanför konflikten.

  Nato har bedrivit denna taktik sedan början av konfrontationen, med en ”gradvis upptrappning av engagemanget, samtidigt som det ständigt betonas att varken Nato eller dess enskilda länder är direkt involverade i denna konflikt”, underströk statsvetaren.
  Kanske sa Baerbock bara den tysta delen högt…
  https://freewestmedia.com/2023/01/29/did-germany-just-declare-war-against-russia/

 7. Scholz kontor loggar tyska FM:s ”misstag” – Bild

  En av dem var enligt uppgift Annalena Baerbocks kommentar ”vi är i krig med Ryssland”.

  Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har blivit missnöjd med landets utrikesminister Annalena Baerbock, rapporterade tidningen Bild på söndagen och citerade en person som är bekant med saken.

  ”På kanslerns kontor noteras Baerbocks misstag noggrant”, sa en insider från regeringen.

  Den senaste klyftan var enligt uppgift när utrikesministern sa till Europarådets parlamentariska församling förra veckan att ”vi utkämpar ett krig mot Ryssland, inte mot varandra.”

  Baerbocks ord krockade med Berlins hållning att, trots att de förser Kiev med tunga vapen, är Tyskland inte en part i den väpnade konflikten. Hennes kommentarer fördömdes i Ryssland, och även av oppositionen hemma kritiserades de som hänsynslösa och farliga.

  ”Detta är ett krig mellan Ryssland och Ukraina”, förklarade Scholz på lördagen.

  ”Det förändras inte om vi förser Ukraina med ekonomiskt och humanitärt bistånd eller levererar vapen.”

  Bortsett från ”krigskommentaren”, enligt Bild, slog Baerbock till den här månaden genom att säga i en intervju med fransk media att Berlin inte skulle hindra Polen från att skicka tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina.

  Kansliet sades ha blivit förblindat av hennes uttalande eftersom Scholz fortfarande förhandlade om den känsliga frågan vid den tiden med USA och andra europeiska länder.

  Rapporten sa att Baerbock också rufsade några fjädrar genom att vägra flyga till Paris för ett möte i oktober, med hänvisning till ”en familjesemester”, och genom att uttrycka reservationer över tidpunkten för Scholz resa till Kina förra året.

  Förra veckan bad det tyska utrikesministeriet om ursäkt för att de twittrade att den ryske utrikesministern Sergey Lavrov som reste i Afrika då, hade kommit ”för att inte se leoparder”.

  En taleskvinna för ordföranden för Afrikanska unionens kommission Moussa Faki kritiserade tweeten och anklagade Baerbocks ministerium för att återhämta ”koloniala troper”.
  https://swentr.site/news/570699-scholz-baerbock-bad-blood/

 8. NATO är en restprodukt av det kalla kriget och borde ha lagts ner samtidigt som dess enda motståndare Warszawapakten lades ner i samband med Tysklands enande. Istället omorganiserades NATO till en offensiv angreppspakt med spetsen riktad mot Ryssland, som utsågs till dess nya fiende och motivet till dess fortsatta existens. NATO har gett sig själv rätten att starta krig utan att avvakta ett angrepp (”förstaslagsprincipen”) Det är USAs förlängda arm och verktyg för dess intressen i vårt närområde. Ryssland utgör inget hot mot Västeuropa och har inte något intresse av att ockupera Ukraina, vilket de inte ens skulle orka med i längden. Lägg ner NATO så får vi avspänning och fred i vårt närområde. US go home! Den svenska regeringens längtan att sätta sig i famnen på en offensiv USA-styrd militärpakt är ett katastrofalt feltänk. Det gör oss till måltavla i ett krig mellan NATO och Ryssland. Ett självmordsscenario. Turkiets blockering av vårt inträde borde ge oss tid och ambition att tänka till och tänka om. Och förhoppninsvis dra oss ur.

 9. Hej Anders,

  Av någon grund så går det inte att svara dig direkt under din kommentar. Så jag får bara lägga in det som en ny kommentar:

  ”Solidaritet med världens mest nazitoleranta styre, som förbjudit över 10 oppositionspartier och som krigar i intresset för världens mest aggressiva stormakt USA, vilket en gång i tiden Sydvietnams regering gjorde, vilket vi i Vietnamrörelsen protesterade mot.”

  1) Nazitoleranta styre? Inte bara det, utan världens MEST nazitoleranta styre! Det ville vara intressant att veta lite om objektiviteten i det påståendet?

  2) Världens MEST aggressiva stormakt USA! Rent historisk hur har du kommit fram till det? T.ex. hur rangeras romarna, perserna, gyllene horden och inte minst Nazityskland in i din ekvation?

  3) När det gällde Vietnam så fick ju FNL stöd och vapen från bl.a. Soviet när de försvarade sitt land mot övergriparen USA. Borde FNL egentligen gått in för fred, lagt ner vapnen och låtit sig bombas till stenåldern så som du tydligen menar att Ukraina bör göra? Eller bli nedmejade när dom protesterar med skyltar ”Ryssland ut ur Ukraina”?

  4) När det gäller fascistiska rörelser så bör du inte blunda för alla ryska fascistiska rörelser. Inte minst RIM som lärde upp ett par svenskar, som sen bombade i Göteborg.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Imperial_Movement

  https://cisac.fsi.stanford.edu/mappingmilitants/profiles/russian-imperial-movement

  https://euromaidanpress.com/2015/09/19/russian-politicians-building-an-international-extreme-right-alliance/

  https://www.reuters.com/world/africa/un-experts-call-probe-into-possible-war-crimes-committed-mali-2023-01-31/

  https://www.counterextremism.com/extremists/anton-thulin

  En del kommentatorer är så avskyvärda att de inte förtjänar en kommentar.

 10. Kent Svensson, du kommer med flera påståenden som inte är korrekta eller vilar på svag grund. Några exempel;

  1. ”Rysslands förluster beräknas vara upp mot 180 000 döda och sårade.” Ja Ukraina och de som levererar vapen påstår det. Har du någon oberoende källa som har sagt att det är en trovärdig skattning? Jag litar inte på någon av parterna i kriget när det gäller skattningar av egna eller motståndarens förluster. Överste MacGregor hävdar att det snarare rör sig om runt 20 000 döda och ett större antal sårade. Han har även sagt att över 150 000 ukrainska soldater har stupat. EU-Ursula sa att minst 100 000 ukrainska soldater har dött – men det fick man inte säga så det togs snabbt bort från hennes sida.
  2. ”För 2023 räknar man med en BNP nergång på ca 4-6%. ingen källa till ”man” ….. IMF, som gör seriösa prognoser, bedömer att rysk ekonomi kommer att öka med 0,3 % år 2023.
  3. ”BNP per invånare är 9713 USD” Ingen källa – men Wikipedia uppger att IMF hävdar att det är 14 665 USD. En mer intressant uppgift är BNP (PPP), dvs korrigerat för nationella priser – då blir det 32 000 USD.
  4 Det om att Ryssland lånar, ja det gör de flesta länderna. Ryssland hade en extern skuld motsvarande 32 % av BNP (1 sept 2021). Ett stort antal Europeiska länder, USA, Japan m.fl. rika länder hade över 100 % i extern skuld (listade av Wikipedia). Det är svårt att jämföra med precision eftersom uppgifterna inte är från samma tidpunkt (ofta 2022 eller 2017 – det är dock sällan stora förändringar mellan enskilda år).

  • Ryssland har, sedan jag såg sist, den sjunde lägsta utlandsskulden i världen. Ryssland och Estland har Europas minst skuldsatta statsekonomier. Den ryska guldreserven tycks vara den näst största i världen, bara Kinas är större (d.v.s. störst i världen).

   Man kan botanisera om detta i diverse OECD- och FN-tabeller, och på många andra finansiella sajter.

  • Detta är min källa:

   https://www.aftenbladet.no/meninger/kommentar/i/15VX9Q/putin-toemmer-kontoen-for-aa-betale-for-krigen-i-ukraina Stavanger Aftenblad är en respekterad tidning i Norge, och alltså inte bara en bloggare som försöker tjäna några kronor på klick.

   När det gäller din källa, den pensionerade Överste Douglas MacGregor så (igen, Sic!) visar det hur en vilsen vänster går hand i hand med höger extremister. Och vilka är hans vänner? Jo; Donald Trump och Tucker Carlson samt en skog av höger extremister.

    • Kent Svensson .. Det fattas många bitar!
     2023-01-02 17:55
     Ryska federationens säkerhetsråd: Väst kommer inte att begränsas till leveranser av stridsvagnar till Kiev. Huvudmålet är förstörelsen av Ryssland.
     Varje leverans av vapen till Ukraina kommer att sluta på samma sätt som Napoleons kampanj mot Ryssland och Hitlers blixtkrig. Varför visade sig många mediepersonligheter som lämnade Ryssland i själva verket vara förrädare. Om detta, och även varför det bland unga människor finns de som inte förstår skälen till starten av SVO, i en intervju med Rossiyskaya Gazeta, biträdande sekreterare för Ryska federationens säkerhetsråd, Nail Mukhitov, generalmajor, stridsofficer för specialstyrkor, innehavare av tre Orders of Courage, talade om detta.
     Nail Mukhitov: Medlemmarna i NWO borde ta sin rättmätiga plats i det civila livet. / Ivan Egorov/RG, idag har ett helt lager av samhället dykt upp som högljutt uttrycker sitt förakt för Ryssland och till och med är stolt när de kallas utländska agenter och den femte kolumnen. Är detta en vanföreställning eller är det ett cyniskt svek upphöjt till ett absolut? Liberalernas skryt av sin antistatsposition, deras skryt av hat mot sitt eget land är ett hån mot minnet av deras förfäder, helgerån och ett cyniskt svek mot Rysslands nutid och framtid.

     Så började Ukrainas förnedring – med omskrivningen av historien, glorifieringen av nazistiska brottslingar, splittringen av kyrkan, förbudet mot Pusjkin, Tolstoj och Dostojevskij.
     Det finns visserligen de som inte uttalar sig mot Ryssland, utan lämnade landet i början av mobiliseringen. Termen ”rädda patrioter” dök till och med upp, även om de flesta av dem inte ens tänkte skicka stämningar…
     En speciell militär operation har lyft fram människor – som kommer att låna en axel till fosterlandet, och som kommer att resa. Namnen på dem båda är nu kända. I vissa europeiska länder sätts skyltar upp på restauranger med orden ”Välkommen, ryska fegisar”, och servitörerna börjar servera flyktingarna först efter att de erkänt att de inte håller med Kremls agerande.
     Det är svårt att ens föreställa sig hur man kan leva med en flyktings skam. Mobiliseringen visade att vissa medborgare bara känner till sina rättigheter, men har ingen aning om sina skyldigheter. De är vana vid att kräva bara bra saker från staten, men inte ens tankar tillåter ömsesidighet för att svara på fosterlandets uppmaning.

     Alla som överger sitt land sviker dess minne i ögonen på dem som utgjutit blod för det. De förråder dem vars släktingar lagt sina liv för henne, och de som nu kämpar och räddar henne på bekostnad av deras eget liv. I deras ögon är dessa människor flyktingar och desertörer. Om han älskar sitt land, låt honom göra det bättre, arbeta, kämpa för det, men spring inte.
     Men ändå är flyktingarna en droppe i havet jämfört med resten av landet, som otvetydigt står för vår seger.
     Den överväldigande majoriteten av det ryska samhället har samlats för att utföra ekonomiska och militära uppgifter. Tiotusentals frivilliga med militär erfarenhet ville åka till NMD-zonen för att försvara sitt fosterland. Deras bedrift kommer att förevigas i Minnesböckerna, i nya museiutställningar, i gatunamn. Detta måste vara känt och komma ihåg. Rysslands president gav i uppdrag att hjälpa ryska dokumentärfilmare att förbereda material om deltagarna i en speciell militär operation som har visat mod, mod och hjältemod.

     En speciell militär operation har lyft fram människor: vem kommer att låna ut en axel till fosterlandet och vem som kommer att resa. Namnen på båda är nu kända
     Men hjältarna i dag är naturligtvis inte bara militären, utan också invånare i frontlinje- och frontlinjeregionerna i Ryssland, som fortsätter att leva och arbeta med en daglig risk för sina liv.
     En spänd situation har utvecklats i regionerna Belgorod, Kursk och Bryansk, som beskjuts av Ukrainas väpnade styrkor. Den målmedvetna förstörelsen av den civila infrastrukturen i regionerna Donbass, Zaporozhye och Cherson upphör inte. Den motståndskraft och det dagliga osjälviska bidraget till segern för invånarna i dessa regioner förtjänar den djupaste respekten.

     Tusentals ryssar går för att återställa nya ämnen på deras hjärtans kall, utan att spara någon ansträngning, och ibland till och med sina egna liv. Jag kommer alltid att minnas min vapenkamrat, innehavare av de tre modiga orden Alexei Katerinichev. Han deltog i kontraterroristoperationer i norra Kaukasus, befriade gisslan i Beslan och dog medan han agerade som den första biträdande chefen för administrationen av Kherson-regionen. Han tilldelades postumt titeln Rysslands hjälte.
     Både meniga och officerare återvänder hem. Hemma hälsas de som riktiga vinnare, deras släktingar och vänner är stolta över dem. Men frågan uppstår ofta: kommer de att hitta en värdig plats i ”medborgaren”?

     Nail Mukhitov: Jag är övertygad om att medlemmarna i NWO bör ta sin rättmätiga plats i det civila livet. Valor och hög moral är de egenskaper som kommer att vara användbara för arbete i statliga myndigheter och lokalt självstyre, på universitet, skolor, företag och organisationer. Erfarenhet, patriotism, kamratskap, disciplin, förmågan att fatta beslut och ta ansvar – detta är vad som bör åtfölja varje specialitet och yrke.

     Det måste förstås att inte bara friska killar kommer att återvända hem, utan också skadade. Vår uppgift är att ge dem särskild vård, sjukvård och socialt stöd utan byråkratiska hinder.
     Myndigheterna, på uppdrag av Rysslands president, har redan börjat skapa ett system för riktat stöd till NWO-deltagare och deras familjer. Inom en snar framtid kommer ett omfattande program att utvecklas för deras professionella omskolning och anställning.
     Kommer du ihåg sloganen från tiderna under det stora fosterländska kriget ”Allt för fronten, allt för segern!”? Det borde utan tvekan bli ett modernt motto.
     På dagarna av 79-årsdagen av upphävandet av blockaden av Leningrad talade du med skolbarn i en av de äldsta skolorna i St. Petersburg. I vilken utsträckning känner unga invånare i staden till de tragiska och heroiska händelserna under dessa år och hur bedömer de vad som händer idag?

     Nail Mukhitov: Skolbarnen som jag pratade med vet om Leningraders bedrift. Samtidigt är det oerhört svårt för unga att acceptera information om vad som händer idag. I synnerhet att västvärlden nu kläcker revanschistiska planer för att förstöra vårt land.
     Problemet är bristen på propaganda på statlig nivå, i ordets positiva bemärkelse?
     Hundratals TV-kanaler och radiostationer är specialiserade på underhållning, och tusentals telegramkanaler replikerar rykten eller lögner. Det är viktigt att förstå detta flöde, att känna igen skadligt och destruktivt innehåll. Det är nödvändigt att organisera förklaringsarbete bland alla segment av befolkningen. Agitatorer, propagandister och politiska arbetare är inga ålderdomliga yrken, behovet av dem är lika stort som någonsin. Klassrumslärare i skolor, curatorer för kurser på universitet och aktivister i företag måste förmedla tillförlitlig information till människor.
     Bland vilka är sanningen om vad som händer i Ukraina?
     Vissa ungdomar har inte en heltäckande förståelse för orsakerna till att en speciell militär operation startas, eftersom de är vana vid att få kort, oanalyserad information. Ibland hämtar de fakta från utländska kanaler och kunskap om krig och internationella konflikter hämtas i allmänhet från datorspel.

     Det är viktigt att förstå att Ryssland inte kunde låta bli att reagera på händelserna som ägde rum i Ukraina efter statskuppen 2014, på den nynazistiska Kievregimens grymheter, som iscensatte folkmordet på den rysktalande befolkningen. Västerlandets planer inkluderade ett blixtsnabbt kraftfullt beslag av DPR, LPR, Krim med förstörelse av människorna som bor där. Och sedan – skapandet av en kraftfull NATO-gruppering nära Rysslands gränser, provokationer och sabotagehandlingar i gränsregionerna. Moskva kunde inte förbli likgiltig inför vad som hände. De redan planerade fullskaliga militära operationerna på vårt territorium började inte bara tack vare en speciell militär operation. Vid ett möte med studenter erinrade presidenten om att målet för NWO är ”först och främst att skydda människor och Ryssland från de hot som de försöker skapa i våra egna historiska territorier som gränsar till oss.”
     Idag önskar väst öppet Rysslands nederlag på slagfältet. Inklusive leverans av tankar till Ukraina . Samtidigt kräver Zelenskij redan flyg, missiler, fartyg och ubåtar från väst.

     Nail Mukhitov: Jag tror att västvärlden inte kommer att begränsas till tillgången på stridsvagnar. Samtidigt glömmer samma Tyskland, som skickar stridsvagnar till Ukraina, hur Tredje rikets planer slutade i maj 1945. Vissa politiker i Paris lider också av minnesförlust och tappar minnet av hur den franska kampanjen mot Ryssland 1812 slutade.
     Utövandet av frenetiskt russofobi har sina rötter i djupet av århundraden. Kom till exempel ihåg hur västvärlden skapade en ”svart legend” om de fasor som begicks under Ivan IV:s (den fruktansvärda) regeringstid. Förnedrande håller de medvetet tyst om det faktum att det var under honom som boyar duman upprättades, en vanlig armé bildades och landets territorium fördubblades. Zaporizhzhya Sich skapades, som var utrustad med funktionerna för gränsskydd. Förberedda karantänpunkter tillät inte pest och kolera att nå oss från Europa. Tryckeri och gratis utbildning dök upp i församlingsskolor.

     Kejsar Paul I, som hade för avsikt att motsätta sig Storbritannien, utsattes för liknande misskreditering. Genom insatser från den brittiska pressen och diplomatin i hela Europa spreds ett rykte om hans psykiska störning. Men det var Paul I som gjorde ett personligt bidrag till bevarandet av statskapet i minst två länder – Schweiz och Malta. Jag menar Suvorovs italienska kampanj och tillhandahållandet av asyl i Ryssland till riddarna av Maltas orden efter att Napoleon intog ön.

     Tyskland, som skickar stridsvagnar till Ukraina, glömmer hur det tredje rikets planer slutade i maj 1945. Amnesi verkar lida även i Paris.
     Sådana historiska fakta kommer man inte ihåg idag i väst. Tvärtom är det brukligt att förringa vårt lands förtjänster där.
     Västerlandet minns i dag praktiskt taget inte Rysslands förtjänster när det gäller att förhindra sammanbrott av hela stater.
     Under det amerikanska frihetskriget vände sig den engelske kungen George III två gånger till Katarina II med en begäran om hjälp med att undertrycka upproret i de amerikanska kolonierna. Ryssland stödde inte England i kampen mot George Washington.

     Under inbördeskriget 1861-1865 förespråkade Ryssland bevarandet av den amerikanska statens enhet, erkände och stödde Abraham Lincolns regering och skickade två skvadroner till kontinentens stränder.
     Efter det ryska imperiets seger över Napoleon var det Alexander I som insisterade på att huvudskulden för blodsutgjutelsen låg hos Napoleonregimen, och inte hos fransmännen. Senare räddade Ryssland Frankrike under första och andra världskriget.

     Låt mig påminna er om att amerikanerna 1944 planerade att dela upp Tyskland i flera delar och förvandla det till en underutvecklad jordbruksstat. Stalin avvisade kategoriskt en sådan plan.
     I slutet av 1980-talet var det Moskva som bidrog till återföreningen av BRD och DDR, och lade fram det enda villkoret för att ge garantier för Natos icke-expansion österut.
     USA gav sådana löften, men uppfyllde dem inte. Eller skulle de inte göra det?

     Nail Mukhitov: Från de första åren av skapandet av Sovjetunionen, kläckte väst, ledd av USA, planer för att förstöra Sovjetunionen, och med upphörandet av dess existens tog det upp förstörelsen av Ryssland.
     Nationell säkerhetsrådgivare till USA:s president John Carter Zbigniew Brzezinski medgav i sin bok The Grand Chessboard 1997: ”Efter segern över kommunismen behöver vi en splittring i ortodoxin och Rysslands kollaps. Och Ukraina kommer att hjälpa oss i detta.”
     Trots dessa avslöjanden från Brzezinski tog många i Ryssland dem inte på allvar, eftersom de trodde att Amerika inte är vår fiende och aldrig kommer att ta sådana steg.
     Washington började slåss med vårt land omedelbart – omedelbart efter unionens kollaps. Han började pressa samman nationaliteter och bekännelser, för att undergräva det en gång starkaste utbildningssystemet i världen.

     För många har amerikansk propaganda lyckats överskugga sinnet så mycket att de lider av utländska märken som försvunnit från hyllorna, vägrar ersätta Coca-Cola i kosten och fortfarande drömmer om att utbilda sig och arbeta utomlands. Unga människor tror felaktigt att det är mer prestigefyllt att studera utomlands. Där förväntas faktiskt våra elever, men inte för att ge en bra utbildning.
     Västerländska universitet har länge förvandlats till en smedja för att omformatera världsbilden för unga människor, som när de återvänder börjar tvivla på ryska andliga och moraliska värderingar och vår stats storhet.
     Endast viljestarka människor kan motstå fördärvets förbund. Detta bekräftas av handlingen från den ryske hockeyspelaren Ivan Provorov, som spelar för Philadelphia Flyers NHL-klubben, som vägrade att stödja HBT-aktionen. Och det är anmärkningsvärt att många amerikaner kallade honom en hjälte som inte var rädd för att försvara sina moraliska principer. Statschefen gav i uppdrag att utveckla nya läroböcker i historia och samhällsvetenskap. Hur bör de enligt din åsikt återspegla orsakerna till uppkomsten av SVR?
     Det är viktigt att betona vad som föregick starten av den särskilda militära operationen. USA skapade under lång tid en språngbräda i Ukraina för att leverera strejker mot Ryssland. Samme Brzezinski uttalade att ”Ukraina för oss är en utpost från väst. En ny världsordning under USA:s hegemoni skapas mot Ryssland, på Rysslands bekostnad och på ruinerna av Ryssland…”.

     Tidigare rådgivare till USA:s president D. Trump, John Bolton, gav också uttryck för Washingtons planer i förhållande till vårt land – att öka militärt bistånd till Ukraina, blockera Nord Stream 2, bojkotta rysk olja och andra diplomatiska och ekonomiska sanktioner, reda ut frusna konflikter i efter- Sovjetiska rymden.
     Och idag skäms Washington inte längre för att erkänna detta.

     Häromdagen sa tidigare rådgivare till USA:s försvarsminister D. McGregor: ”Vi har arbetat i flera år för att skapa en enorm armé på 600 000 personer med det enda syftet att attackera Ryssland och förvandla östra Ukraina till en språngbräda för attacker mot Ryska federationen, inklusive med användning av ballistiska missiler”.
     För att upprätthålla hegemoni i världen följer väst exakt sina planer. Händelserna i Ukraina bevisar att Washington planerar att förhindra bildandet av en multipolär värld genom konfrontation med vårt land. För detta ändamål har väst förvandlat Ukraina till en härd av spänningar som utgör ett militärt hot mot Ryssland. Och som de tidigare statscheferna Porosjenko, Hollande och Merkel erkände, behövdes Minskavtalen bara för att stärka den ukrainska armén och skapa en antirysk koalition.
     Men kriget utvecklades också på ett andligt plan. Våra traditionella familjevärderingar, moraliska och kulturella normer och religiösa principer angrips av västvärlden. Det kan inte låta bli att oroa folk?

     Nail Mukhitov: Människors känslor är överväldigade. De dikterar för kreativa människor poesin i historiens nuvarande skede. Hjärtliga rader med en uttalad position av Dmitry Artis, Anna Revyakina, Maria Vatutina, Vlad Malenko, Elena Zaslavskaya, Olga Starushko kan gå ner i den ryska litteraturens historia tillsammans med dikterna från krigsåren. De kommer att vara i nivå med Konstantin Simonov, Eduard Asadov, Rasul Gamzatov och Musa Jalil. I dem uttrycker nya poeter på rim och bilder den smärta som Donbass mödrar och barn har levt med i åtta år, kvinnors oro för sina män och söner som gick för att slåss. Samt övertygelsen att efter kriget kommer fred, efter den ”ryska våren” kommer den ”ryska sommaren”.
     Historiska fakta bekräftar att Ryssland gång på gång har lett kampen mellan gott och ont och i århundraden befriat världens folk från förtryck. Idag står vi upp för sanning, laglighet, moraliska principer och andliga värden från vanhelgande.
     Rysk tidning – Federalt nummer: nr 23 (8968)

   • Max Blumenthal och hans journalist team brukade presentera sig för många år sedan som vänster, men gör det inte längre, då de söker sanningen som kan finnas antingen till höger eller vänster.

    Max Blumenthal tackar Tucker Carlsson på FoxNews för att han stöder det fria ordet, när nya institutioner skapas i USA för att tysta GrayZone. Zelenskys fru lobbar för att GrayZone skall tystas.

    Tack, Tucker Carlsson som lyfter fram mitt svar på Pentagon och Big Pharma-stödd censur. New GuardRating som hotar att svartlista The GrayZone

    Jag trodde en gång att liberaler motsatte sig statens förtryck av alternativa media i dag är det deras agenda.
    Twitter är framme och förstör i videon , så skriver den text som Max Blumenthal skrev och Tucker Carlsson publicerade.
    ”Do you seriously expect us to grovel for approval from the same tentacle of the national security state and financial oligarchy that has rated CNN as a highly credible new source and whose board of advisors is a grotesque gallery of corporate propagandists, spooks, documented liars, and war criminals who have never faced a scintilla of accountability for their actions?”

    https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1519873460280905728

    Anya Parampil väldigt röd vänster men presenterar sig inte längre som det, då hon har förstått att sanningen finns inte längre till vänster utan kan lika gärna finnas till höger. och hon är en sanningssökare. Hon retweetar jimmy Dores twitter om Tucker Carlsson, som låter det fria ordet få utrymme vilket inte CNN gör.

    https://twitter.com/jimmy_dore/status/1620681497362726914

    I USA kan man enbart finna de vettiga bland republikanerna, Tulsi Gabbard lämnade demokraterna p.g.a. deras krigshets och hon ville inte stödja krigs galningarna.

    Nu ytterligare en republikan i kongressen Paul Gosar, som reagerade över bombningarna av kyrkor i Donetsk av ukrainsk militär och ansåg att fortsatt stöd till Kiev är omoraliskt och att Kievs regim är auktoritär. Dödandet fortsätter och Ukraina (in addition to comprising nazi regiments) has become an authoritarian regime not worthy of any support sade Gosar

    I Sverige skulle man också bli väldigt upprörd om några började göra sprängningar mot religiösa byggnader ex. moskeer. Men det verkar som Ukraina kan begå alla illdåd man kan tänka sig utan att någon politiker i Sverige reagerar över detta.

    Vad har de för bevis som kritiserar MSM, jag skulle vilja påstå att de har mycket mer fakta än deras motståndare. Detta kan man se tydligt i Jimmy Dores show, där han hjälper till att visa detta för publiken. . Här är en MSM journalist från Aftenposten i Norge som fullständigt blir svarslös inför Eva Bartlett fristående journalist från Canada.

    https://www.youtube.com/watch?v=Z9F-cHc5Qog

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here