Vilka har deltagit i BLM-demonstrationerna i USA och Sverige?

4
5112
Shutterstock

Denna artikel inleds med en rapport av Pål Steigan Vilka har deltagit i BLM-demonstrationerna i USA?. Frågan är intressant för oss, trots omdiskuterade skillnader mellan BML i USA och i Sverige. Historikern Lars Trädgårdh om Black lives matter-demonstrationerna i Sverige.

Jag återger först den översatta artikel.


Vilka har deltagit i BLM-demonstrationerna i USA?

BLM-demonstranterna har främst varit unga, långt fler vita än svarta – och övervägande med sympati för demokraterna. Det har varit många demonstrationer för Black Lives Matter över nästan hela USA under våren och början av sommaren 2020.

En undersökning från PEW Research visar demonstrationernas sociala sammansättning. Undersökningen visar, inte överraskande, att demonstranterna har varit unga och att 8 av 10 överväger att rösta för demokraterna. Det senare är undersökningens mest slående resultat. Mer än något annat har detta varit demokraternas demonstrationsrörelse.

Endast 17 procent av demonstranterna har varit svarta. Det är kanske lite förvånande. Nu är detta dock fler än av deras antal i befolkningen. Nästan hälften (46 procent) har varit vita. Det är uppenbart lägre än i befolkningen som helhet, men eftersom demonstranterna i stort sett varit unga, vet vi att andelen är ungefär densamma som bland andra unga i USA.Källa: PEW Research.

De kallas Generation Z i USA, det vill säga de som är födda efter 1996, och är i större utsträckning barn till invandrare än de andra generationerna. 22 procent av dem har minst en förälder som är invandrare. Enligt prognoser från Census Bureau kommer majoriteten av denna generation att vara icke-vita år 2026. Generation Z är nästan alltid online, och särskilt sociala medier som YouTube och Snapchat.PEW-undersökningen visar också att det finns ett överväldigande antal demonstranter från stadsmiljö, medan landsbygden är underrepresenterad. Denna studie verkar understryka de betydande sociala och generationella uppdelningarna i USA. USA är mer än någonsin på senare tid ett uppdelat land.” (Slut på artikeln).

Hur är det i Sverige då?

Ja, här finns olika uppfattningar. ”Michael Popoola, svensk som bott i USA och varit engagerad i Black Lives Matter-rörelsen där, tycker att det finns orättvisor som går igenom världen över.”
”Professor Lars Trädgårdh vill istället framhäva studier som enligt honom visar hur Sverige sticker ut i ett globalt perspektiv genom att ha en nationell identitet där etnicitet spelar väldigt liten roll.”
Historikern Lars Trädgårdh om Black lives matter-demonstrationerna i Sverige.

Är det så?

Kyeyune om BLM-rörelsen i Sverige: ”Man använder invandrare som en fetisch”

Krönikören och poddaren Malcom Kyeyune har intressanta tankar om om skillnader och likheter mellan Sverige och USA med anledning av ”Black Lives Matter”-demonstrationerna.

”Det är jättestora skillnader mellan polisen i USA och i Sverige. Dels är polisen typ kommunal där, dels så finns det ju en militarisering av polisen i USA som vi inte har här, säger Malcom Kyeyune till Nyheter Idag. När man började demobilisera i Irak och Afghanistan så har man haft ett program där polisen kan köpa militärutrustning väldigt subventionerat. Så polisen är ganska militariserad, brottsligheten är mycket högre, fattigdomen är mycket större och så vidare.

– På ett plan så är det alltså ganska liten relevans. Men på ett kulturellt plan finns det en relevans som man måste vara blind för att inte se. BLM har ju en kulturell och en klasspolitisk funktion.
Nu höll man ju de här demonstrationerna trots att det just nu kanske inte är en så jättebra idé, och notera att i många länder, i USA och Storbritannien till exempel, så är det vänstern som tagit på sig rollen att vara genomdrivare av den politiska linjen smittskydd genom nedstängningar.
Så vänstern i de här länderna har sagt att ”högern är dum i huvudet för den vill inte stänga ned, den vill att äldre ska dö!” Men sen kommer det här och då är det helt plötsligt hundra procent okej att vara ute och ränna och inte idka social distansering alls. Och den som påpekar att coronapandemin inte är över är en rasist.

Om du ska ha en tjänst på ett universitet idag, om du inte kan det här språket, som Black Lives Matter är en del av, om du inte kan tala om rasifierade och marginaliserade röster och allt det där kommer du bli bräckt av någon som behärskar det här språket och prickar in mycket bättre på den här förtrycksbingon.”

Tilläggsinformation:
”Black Lives Matter-rörelsen går hand i hand med en snabb samhällsomstöpning och växande klyftor. USA är ett ojämlikt land där de svarta har det sämst ställt. 2018 tjänade det svarta medianhushållet 59 procent av det vita. Det vita medianhushållet tjänade i sin tur 81 procent av det asiatiska. Svartas förmögenhet är i snitt en tiondel av vitas.” SvD: Så blev Black lives matter en mäktig folkrörelse.
BLM i Sverige. Sommaren 2016 etablerades BLM i Sverige. Syftet är att belysa den strukturella rasismen i Sverige som finns i hela samhället. Man konstaterar att färgade barn i Sverige har lägst betyg i årskurs 9 och att förvärvsfrekvensen bland färgade är bara 50 procent jämfört med 90 procent bland infödda svenskar. Allt detta anses vara det vita majoritetssamhällets fel. (Wikipedia).

Kommentar: Jag har inte funnit en svensk undersökning som motsvarar PEW än. Uppfattar att BLM i Sverige främst är en solidaritetsrörelse mot rasförtryck i USA. Kanske har jag fel. Vore intressant att veta vad svenska BLM-demonstranter tycker. Bakom rasskillnaderna ligger ekonomiska skillnader och klasskillnader. Reella skillnader utseendemässigt i så kallade ”raser” kan vi inte göra något.

Men klasskillnader kan och måste motverkas och bekämpas – Se ”Tilläggsinformation”.

Föregående artikelMänskliga rättigheter i Kina och USA – hur ser det ut?
Nästa artikelHur är det med Mänskliga rättigheter i Kina och USA? Del 2
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Hans Christian Heg (December 21, 1829 – September 20, 1863) was a Norwegian American abolitionist, journalist, anti-slavery activist, politician and soldier, best known for leading the Scandinavian 15th Wisconsin Volunteer Regiment on the Union side in the American Civil War. He died of the wounds he received at the Battle of Chickamauga.[1]  
  Heg became a rising young politician who found slavery abhorrent.[5][6] He became an ardent member of the Free Soil Party.[7] Heg was a major in the 4th Wisconsin Militia and served as Wisconsin State Prison Commissioner. Heg spearheaded many reforms to the prison, believing that prisons should be used to ”reclaim the wandering and save the lost.”[10]
  Ovanstående text tagen ur Wikipedia, visar galenskapen hos demonstranterna BLM , såg en video där man i raseri slog ned statyn av Heg, släpade den längs med gatorna och slutligen slängde den i floden. Heg dog i sin strid mot rasismen, för att man skall bli trovärdig är det viktigt att man vet vilka personerna är som man kränker och vill förödmjuka och hata.
  Meningslöst våld och förstörelse är skrämmande och bör uppmärksammas. Den skränande hop som sprang efter statyn borde få en föreläsning om vem de skändade.
  Heg kom som 11-åring till USA, och i Norge hedrar man honom med en staty för hans kamp mot rasism.

  • I slutändan visar sig nog missnöjet hos demonstranterna att det egentligen är regimen i Washington och hela det förljugna samhället i USA som man protesterar mot! Många är givetvis ”genuina” i sin kamp mot rasismen men det stora flertalet är nog missnöjda med hur samhället i USA går i fel riktning. Och vilka är det som gynnas av att polisen kastat in handduken? Jo, de kriminella och anarkisterna som har frikort att härja runt efter behag. (Vi har paralleller till Sverige där polisen inte längre kör in i de 60-tal no-go zoner som finns i Sverige). Till slut kommer folk att frivilligt kräva en hård polisstat där demokratin avskaffats och alla länder i väst styrs av regimer som är lojala mot NWO och deras agenda.

 2. BLM-marxisterna kommer att lyckas säkra en andra presidenttermin för Trump.
  https://www.rt.com/op-ed/492842-marxists-blm-trump-second-term/
  https://www.rt.com/op-ed/494087-new-york-blm-civil-war/

  Upplopp, nedrivna statyer och attacker mot amerikansk historia kommer inte att sluta som demonstranterna önskar. De uppnår det motsatta, vilket den tysta majoriteten av amerikanerna kommer att visa i november. Den tysta majoriteten är en av de största X-faktorerna i amerikansk politik. Kanske till och med den största. Med presidentvalet mindre än 150 dagar borta måste vänster ompröva vart de är på väg och vad de möjliggör. Och om de vill att nationen ska dumpa Trump, som dess anhängare säger att de brinner för att uppnå.
  Jag är född i New York, och jag har aldrig sett staden så rädd och obeboelig. Jag är rädd att vi är på randen av ett andra inbördeskrig.
  Invånarna är rädda för att gå ut efter mörker. Polisen är rädd för att patrullera, och våldsbrott, mord och plundring rasar, medan företag kollapsar. Och krig har redan förklarats om våra värderingar och vår kultur.
  BLM-rörelsen, upploppen, plundring, protester och Covid-19 handlar allt om partipolitiken och presidentvalet 2020. Black Lives Matter-grundare Patrisse Cullors sammanfattade: ”Vi är utbildade marxister. Vi är övertygade om, slags ideologiska teorier och vårt mål är att få Trump ur Vita huset. Jag tror att svarta liv spelar roll. Men jag är inte övertygad om att svarta liv är den första prioriteringen av BLM-rörelsen”.

  Antifas tyranniska fascistiska fanatiker, alias folkmassan, försöker radera historia och historiska figurer precis som ISIS och nazisterna. Antifa-mobben är politisk och verkar vara en förlängning av Demokratiska partiet: en demokratisk milis. Demokratiska partiet vägrar att fördöma Antifa eller det våld som dess bogser begår.
  Effekterna av denna vansinniga politik har varit en enorm ökning av brott i områdena med hög brottslighet i staden, och de fattiga själar som är mest i behov av NYPD kommer inte att ha NYPD tillgängligt i tid.
  De ”fredliga protesterna” i New York som visas i media och den förstörelse som jag har sett är en berättelse om två olika världar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here