Vilken klass stöder den norska och svenska ”vänstern” i Ukraina? 

38
2269
Ukraina, Zelensyk val, Latuffe

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell.

Denna artikel av Terje Alsnes publicerades först på Spartakus: https://spartakus.no/2023/03/02/hvilken-klasse-stotter-den-norske-venstresiden-i-ukraina/

Terje Alnes

 När blev det vänsterns uppgift att skicka arbetarklassens ungdomar till fronten för att dö för den oligarkiska staten Ukrainas gränser? 

 ”Krig är förakt för livet”, sa Nordahl Grieg. Detta är kärnan i det krigsmotstånd som motståndare till vapentransporter till Ukraina för fram, och i kravet på en omedelbar vapenvila och förhandlingar. Kriget har varit ett ställningskrig i många månader, och siffrorna över  offer är enorma. Parallellerna med skyttegravskrigföring under första världskriget är slående. 

 I ett sådant läge ställer sig krigsmotståndarna upp och kräver att slakten måste stoppas, alldeles för många liv har redan offrats. Militären tror inte heller på en snabb militär seger, och Nato är fast beslutet att fortsätta kriget i flera år. 

 Vi har en bisarr situation där stora delar av den så kallade vänstern i Nato-länderna inte är krigsmotståndare utan tvärtom kämpar för att samla stöd för kriget. Men när blev det vänsterns uppgift att skicka arbetarklassens ungdomar till fronten för att dö för det oligarkstyrda Ukrainas gränser? 

 Arbetarklassen är den stora förloraren 

 Ukrainas gränser har förändrats flera gånger under historiens gång. Vem har bestämt att de fem oblasterna i östra Ukraina, där den stora majoriteten före krigsutbrottet var rysktalande, är så viktiga att återerövra att det omöjliggör fredsförhandlingar? Är gränserna som de var före den 24 februari 2022 så heliga att vänstern bestämt måste avvisa förhandlingar och kompromissa för att få ett slut på kriget? 

 Vilka intressen tjänas av detta? 

 Arbetarklassen, den vanliga ukrainska mannen och kvinnan och deras barn, är den stora förloraren i kriget. Förutom att offra sina liv vid fronten, upplever den en oöverträffad ekonomisk nedgång. Som invånare i en illa styrd stat var ukrainarna, med europeiska mått mätt, extremt fattiga före kriget, men sedan kriget bröt ut har den ukrainska ekonomin kollapsat och krympt med 35 %. De som hade lite innan har därför ännu mindre nu. 

 vem kämpar den så kallade vänstern i den USA-dominerade Nato-sfären för? 

 Fred måste vara arbetarklassens verkliga mål och sak att kämpa för. Ett tidigt slut på kriget ligger i arbetarklassens intresse. 

Vilken typ av stat är Ukraina?

 Som Arne Overrein konstaterar i förra numret av Vardøger ägde en kapitalistisk kontrarevolution rum i Ukraina 1991, efter Sovjetunionens kollaps. En ny klass av kapitalister tog över ägandet av produktionsmedlen och stal i själva verket enorma mängder värde på folkets bekostnad. Oligarkernas enorma makt har gjort den ukrainska arbetarklassen till den fattigaste i Europa. 

 Arne Overrein skriver: 

 Oligarkerna har oftast egna säkerhetsstyrkor till sin tjänst, de deltar i politiken direkt eller genom mellanhänder, de köper upp tv-kanaler som förmedlar politiska budskap i enlighet med deras intressen. Deras inflytande är särskilt slående när det gäller politiska partier och deras förmåga att göra dem till instrument för sina intressen. 

 All politisk makt i Ukraina idag ligger i händerna på dessa oligarker. För att säkra sin egen maktposition har de steg för steg demonterat den verkliga demokratin, och styr med våld och korruption. Ukraina har haft ett stort antal politiska partier, 2015 var inte mindre än 297 registrerade! Problemet var bara att de partier som hade inflytande i realiteten var ett instrument för en oligark, och att ”partiet” inte hade något annat syfte än att trygga denne oligarks personliga intressen. 

 Undantaget var det ukrainska kommunistpartiet, som hade ett stort antal anhängare tills det förbjöds 2015. Lagen om ”avkommunisering” förbjöd också alla kommunistiska symboler. Zelensky har fortsatt denna linje. Idag är alla oppositionspartier och oppositionsmedia förbjudna, i realiteten har all vänsteropposition gjorts olaglig. 

 Är det den norska vänsterns uppgift att skicka arbetarklassens ungdomar till fronten för att dö för denna oligarkiska stat, där deras egna likasinnade i Ukraina inte längre får engagera sig i politisk verksamhet? 

 Zelenskyis stat är i grunden arbetarfientlig 

 Efter den ryska invasionen i februari 2022 har det ukrainska parlamentet antagit en rad lagar som berövar eller begränsar ukrainska arbetare grundläggande rättigheter. Lagarna innebär en extrem form av liberalisering av arbetslivet. 

 En väsentlig lagändring är att det huvudsakliga dokumentet som ska reglera arbetslivet är den enskilde arbetstagarens individuella anställningsavtal. I praktiken omöjliggör detta facklig organisation och kollektivavtal. Arbetarna måste nu förhandla om sina personliga villkor direkt med arbetsgivaren. Skyddet som fanns i ett kollektivavtal har tagits bort. 

 Protester från den internationella fackföreningsrörelsen och ILO har ignorerats, arbetslagstiftningen i Ukraina tryggar nu företagsägarnas intressen på arbetarnas bekostnad. 

 Medan ukrainska arbetare har skickats till fronten för att försvara landet med livet på spel, har det ukrainska parlamentet alltså huggit dem i ryggen och använt tillfället att beröva dessa arbetare deras mycket grundläggande rättigheter. Om de en dag återvänder hem står soldaterna i princip utan rättigheter i arbetslivet, när de ska bygga en ny framtid för sig själva och sina familjer. 

 Är det denna oligarkiska stat som den norska vapenexporterande vänstern (Red: och den svenska vapenexporterande vänstern) är villig att riskera ett 3:e världskrig för? Om så är fallet, vilken klass försvarar de? 

 

llor: 

 

Arne Overrein: ”Bröder, kriget och Natos långa arm”, i Vardøger 40 2023, Espen Løken: ”Attack på ukrainska arbetares rättigheter”, i Klassekampen 25.02.23 

 

Denna artikel publicerades först av Spartakus. 

 

Läs också: Sväljer kameler på tvären för att stödja regimen i Ukraina 

Föregående artikelProtester igår mot Nato-ceremonin vid riksdagshuset! Rapport från en deltagare.
Nästa artikelVad USA kan vara skyldigt världen för Covid-19 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

38 KOMMENTARER

 1. Denne kvinna dyker upp ständigt på Telegram, hon spelar in små videosnuttar där hon talar till Zelensky, eller är arg på vad han gör mot Ukraina. Hon kallas för kvinnan från Kharkov. Det förakt hon visar mot Zelensky, är det många i Donbass som också känner. De avskyr honom, för att han lurade dem och ljög för att de skulle rösta på honom.

  ”Säg mig snälla, hur kan du hela tiden skylla på alla, men inte på dig själv? Aldrig dig själv! Alla är alltid skyldiga, inte du! Vad sitter du där för? Varför ställde du upp som president i vårt land? För att förstöra vår nation? Just nu är det så det ser ut! För dig är alla andra skyldiga till allt. 

  Du samlar allt metallskrot från hela Europeiska unionen! Du får unga killar som har nyfödda barn och gravida fruar att gå till fronten. Du ändrade lagen, så nu är även sextonåringar värnpliktiga, och sjuttonåringar går till hot spots. Du är till och med den officiella sponsorn för jävla brittiska forskare som dissekerar våra killar efter organ.

  Din jävel, din fru går runt i en regnrock på 40 tusen euro, och det här var inte ens en nyårspresent! Hon ljuger att hon känner till priserna i sitt land och hävdar att makrill kostar 8 hryvnia… Ha lite samvete, Zelensky! Har du inte förstört allt? Är du inte rädd att dina barn ska betala för dina synder? Du skrattar, och hånar vanligt folk, tack vare vilka du blev miljonär! Du är en dollarmiljonär, för fan! Var fick du det – från kriget, jävla helvete, från ben! 

  Jag förstår att du inte tycker synd om någon, din jävel, men tycker du inte ens synd om dina barn? Kom bara ut ur Ukraina! Ta alla dessa jävlar som du sponsrade, alla dessa banderiter… och dra bara till Storbritannien! Folk är trötta på dig, trötta på din regim, trötta på dina lögner, förstår du eller inte? Du ljuger hela tiden, din råa! Du har aldrig berättat sanningen! Gå ut nu till Khreshchatyk och bevisa att du är i Ukraina!

  Slå på livesändningen på alla sociala nätverk, knäböj,  och be om förlåtelse från varje mamma som du tagit en son ifrån! För att du inte ska förhandla med Ryssland, för att du inte sätter dig vid förhandlingsbordet med Putin, för att du kämpar till den sista ukrainaren och för att du fortfarande bombar Donbass! Din stinkande bög!!!”

  https://southfront.org/kneel-down-and-ask-forgiveness-angry-ukrainians-appeal-to-zelensky/

  • @Vivianne Månsson 17 mars, 2023 At 17:20
   Låter lite som en ensam röst som ropar i öknen men åtminstone är det någon som tar bladet från munnen och säger som det är. Vem lyssnar? Vem agerar? Världen behöver mer, mycket mer, av detta. Problemet är att etablissemanget ofta förföljer och tystar sådana röster. Vi har ett exempel just nu i fallet TikTok och WeChat. Tänk om TikTok och WeChat hade funnits 1938, tänk att det då hade kunnat avslöja förintelsen och därmed stoppa den. Idag har vi internet som inte fanns då, men människofientliga starka krafter gör vad dom kan för att med hot, trakasserier och förföljelser stoppa utvecklingen mot en fredligare, friare och öppnare värld.

   TikTok debaklet har ingenting att göra med att Kinas regering skulle kunna få information från TikTok, det har allt att göra med försöka att stoppa, kontrollera och förtrycka yttrandefriheten så dagens förintelser inte skall bli kända eller ges en falsk positiv skepnad genom propaganda.

   Nazisterna ställdes iför rätta 1945 i Nürnberg rättegången. Ska vi verkligen behöva vänta på att de mänskliga katastrofer upprepas innan vi får se en ny rättegång av dagens arvtagare till dåtidens nazisterna.

   Glöm inte att det är inte Zelensky ensam som driver kriget i Ukraina. Var kommer hans vapen från? Var kommer hans pengar från? Vem är det som verkligen styr marionetten Zelensky. Borde inte de som är delaktiga i Sverige även ställas till svars?

  • De rika, oligarkerna och politikernas barn i inkallelseålder har de gömt i olika delar i världen, Poroshenkos son är i England, så har vi Yulia Tymoshenko denna kvinna som propagerat kraftigast för att Ukraina skall gå med i EU, hon har säkert lurat ukrainska folket hur mycket bättre de skall få. Hela hennes familj är i Dubai.
   USA släppte ut henne ur fängelset, när de gjorde sin kupp där år 2014.
   Nu jagas de fattigaste människorna i Ukraina, som tvångsrekryteras till kriget,medan de rikaste finns i de flotta villorna speciellt i Schweiz som de köpt för bidragspengar.
   Yulia Tymoshenko njuter av lyxen i Dubai, medan människor skall dö för hennes strävan att få makt och position i EU.
   Det jag kan se på alla videor från Ukraina, ett stort politikerförakt.

   https://www.pravda.com.ua/rus/news/2023/01/27/7386755/

   De rika kan fortfarande köpa sina barn fria från att bli mobiliserade, eller att om de blir mobiliserade få en bättre placering, så de slipper den värsta striden i fronten.
   Det är de fattiga som tvingas in i kriget, de som inte ens vill vara med i detta krig. för de vill inte kämpa för att vara med i EU, som de inte vill vara med i.

   Ryska källor delade intervju med en ung ukrainsk soldat som tvångsmobiliserades in i nationalgardet och kastades in i Bakhmut-kvarnen.

   Han berättar hur utländska legosoldater behandlar ukrainska soldater; vem är ansvarig för dödandet av retirerande soldater; varför det ukrainska kommandot stöder användningen av droger vid frontlinjen; och andra viktiga detaljer om hans erfarenhet i den ukrainska armén.

   https://southfront.org/in-video-ukrainian-pow-shares-his-experience-of-serving-in-ukrainian-army/

   Det har hänt på utväxlingen av fångar, att fångar som skall tillbaka till ukrainska sidan har vägrat och stannat kvar. Det är också en hel del som försökt fly till den ryska sidan och nu har det blivit en hel bataljon, som skall tränas i Ryssland innan de skickas för att slåss mot Ukraina som de nyligen tvingades att slåss för.

 2. Fast det var ingen ”ny” klass som tog över i vare sig Ryska federationen eller Ukraina efter den sovjetiska och mycket, rentav fullpriviligerade klassen i den sovjetiska nomenklatura som själv körde landet i botten.

  De nya affärsmännen var gamla ”kommunister”, eller för alla oss som bott i Sovjetunionen insåg snabbt: att bokstaven ”k” i kommunistpartiet stod för ”karriärist”, de var föga intresserade av minsta folklig ekonomisk jämlikhet.

  Oligarkiklassen består nästan enbart av en ung generation av sovjetiska ”kommunister”, ja, det vill säga karriärister. Chodorkovskij var framstående funktionär i Komsomol, sovjetiska ungkommunisterna. Putin, den nu högerkonservative hyperkapitalisten var medlem i KPSS, sovjetiska kommunistpartiet.

  Så ser och såg det ut i hela det sovjetiska imperiet. Ingen var ideologisk kommunist, förutom mycket få som hade filosofiskt och ideologiskt tänkande samvete: delvis Andropov och Suslov, dess adepter Jakovlev och Gorbatjov. Men det var för sent.

  De som blev oligarker och framstående affärsmän var i princip alla gamla partimedlemmar i KPSS, och var den blivande nomenklaturaklassen. Man kan säga att de som roffade åt sig i de jeltsinska och putinistiska oligarkigenerationerna var just de som 1991/1992 snuvades på de kommande priviligerna; den karriäristiska ”kommunistiska” juniornomenklaturan blev de nya oligarkiklasserna. De byggde inte upp speciellt mycket företag och ekonomiska värden själv, utan stal precis som förr ur den förra sovjetiska gigantiska industriella och privatiserade företagsgrupperna.

  Arbetarklassen har ofta gått ut i krig av nationalistiska skäl: det visade hela första världskriget, och den finska arbetarklassen ville inte det minsta styras av några påkallade stalinistiska usurpatorer i det finsk-sovjetiska krigen 1939-1940 och 1941-1944/45. Den finländske arbetaren var synnerligen starkt finskt nationalistisk.

  Ukraina har under det hårda ryska råkonservativa högernationalistiska trycket från Putins oligarkiska system (Ryssland och Ukraina hade i princip exakt samma hårdkokta gangsterkapitalistiska samhällssystem fram till år 2014), och de ukrainska arbetarna vill idag för allt i livet inte leva under den ryska lika korrupta högernationalistiska oligarkikapitalismen.

  1990-talets Vilda Östern har fått ett våldsamt krigsslut i dagens rysk-ukrainska krig. Jag är helt övertygad att de ukrainska arbetarna idag precis lika starkt som den finländska arbetarklassen 1939-1940 mer än gärna och frivilligt slåss för sitt eget lands oberoende och frihet. Orättvisorna socialt och ekonomiskt får de, med de europeiska broderländernas hjälp, ta itu med efter kriget. Det är i den ordningen den sociala kampen måste gå. Först måste den ukrainska arbetarklassen bli av med den våldsamma, förtryckande ryska oligarkiklassens våld och invasion. I ukrainska arbetarens sinne är den ryska nämligen långt värre än den egna ukrainska.

  Det vet jag: jag känner många industriarbetare i främst det rysktalande Ukraina. Är det något de INTE vill leva under överhuvudtaget, är det just den putinistiska oligarkikapitalismen. Det är den som är den ukrainska arbetarklassens första och värsta fiende och hatobjekt.

   • Vi västeuropéer måste komma ihåg en mycket viktig faktor när vi analyserar och diskuterar östeuropeisk och post-sovjetisk politik.

    I dessa länder är diskussioner om ismer och klasser idag helt utdött. Inga väljare bryr sig minsta om det. Det som är viktigt är den egna tillvaron, personlig, social och ekonomisk säkerhet OCH FÖRUTSÄGBARHET, man vill ha en slags kontroll att framtiden kommer att någotsånär fungera stabilt.

    I de gamla enpartisystemen är än idag människor högst förvirrade och okunniga om egentlig ideologi, eftersom sådan objektiv diskussion och undervisning sällan skett för de stora massorna. Ämnet sociologi var i många decennier helt förbjudet i Sovjetunionen, och undervisningen i ekonomi så eländig att på 1980-talet klarade inte sovjetiska utbildade ekonomiska specialister av att läsa och lära av sina professorsföregångares verk en och två akademiska generationer tidigare.

    Ideologi och filosofi i post-sovjetisk politik är helt oväsentligt och fullkomligt ointressant. Det väljaren vill ha är konkreta sociala och ekonomiska resultat i sina egna utsatta liv, dessutom har ju den förra karriärist-kommunistiska epoken fullständigt förstört ryktet liksom allt intresse för ideologi.

    Och det här förstår inte västerländska diskussionspartners. Ideologidiskussion är en ren ”akademisk västlig lyx” som är lika funktionellt som en torrsimslektion för ryska och ukrainska livräddare – d.v.s. komplett värdelöst.

    Naturligtvis finns ett fåtal experter och akademiker som studerar och kan filosofi och ideologi: men för väljarna i den post-sovjetiska sfären är allt västligt tal om ismer hit och dit både okänd terräng, onödigt teoretiskt och ofta ofattbart. Idag t.ex. kallas ju närmast allt som inte stödjer Putinlinjen i Ryssland för ”fascism” – och det visar väl hur förvirrat samhällets kunskaper i dessa länder brister rakt igenom.

 3. Johan de Naucler, du skriver ”Oligarkiklassen består nästan enbart av en ung generation av sovjetiska ”kommunister”, ja, det vill säga karriärister. Chodorkovskij var framstående funktionär i Komsomol, sovjetiska ungkommunisterna. Putin, den nu högerkonservative hyperkapitalisten var medlem i KPSS, sovjetiska kommunistpartiet.
  Så ser och såg det ut i hela det sovjetiska imperiet.”
  Hur förklarar du att superoligarken Chodorkovskij och du har exakt samma syn på Putin?
  https://www.youtube.com/watch?v=gHvSqT645Rk
  Jag upprepar frågan: ”Hur kommer det sig att du och Chodorkovskij har exakt samma syn på Putin?”

  Jag har många vänner som är ryska industriarbetare och kommunister, dom tycker också att du skriver konstigt. Dom kritiserar Putin när de tycker att han gör fel, men dom stöder honom helhjärtat när det gäller Rysslands SMO i Ukraina. Det var kommunister och arbetare som åkte till Donbass och slogs med folket där, MOT dina ”kära bröder ukrainarna” som anföll Donbassområdet och mördade 14 000 av de ryska ukrainarna. De ukrainska industriarbetarna som inte har låtit sig manipuleras av nynazismen, de skulle gärna vända sig mot den ukrainska regimen, om det inte rådde sådan terror i landet…såg själv en video där fyra ukrainare gick mot de ryska soldaterna med en vit flagga, då sköts de av ukrainska soldater. Och otaliga andra videos som aldrig visas i västliga medier, hur människor berättar om den terror dom utsätts för om dom så mycket som andas om att dom känner sympatier för Ryssland.
  Så Naucler, försök inte förvilla oss, och svara på min fråga.

 4. Ledsen, Johan de Naucler, du och “dina kära ukrainska bröder”, det vill säga regimen i Ukraina, de 1%-en i USA/Väst, som dina oligarkkompisar Chodorkovskij) satsar på fel häst…..nu har Kina och Ryssland börjat ändra på spelreglerna i världen.

  Hört talas om spelet MONOPOL? “…det finns studier som hävdar att det finns en nära analogi mellan spelet Monopol och nuvarande kapitalism. Det är ett statistiskt argument som spelet lär oss. I slutet av spelet har en spelare all egendom. Det är ett matematiskt garanterat resultat.”

  Västs Monopol – nollsummespelet. “RoW har lärt sig den hårda vägen att inte delta i västs ”spel” och skapar nu livligt sina egna. När man läser de tre initiativ Xi har föreslagit är inträde / deltagande i dem alla baserat på uppförande – om du agerar korrekt visar du att du har en acceptabel värdegrund och så välkomnas du till RoW Club….”

  ”Ju mer turbulent och instabil världen blir, desto mer är det nödvändigt för relationerna mellan Kina och Ryssland att stadigt gå framåt. Inför en komplicerad internationell situation är Kina villigt att arbeta med Ryssland för att upprätthålla fred, säkerhet och utveckling, gemensamt bygga en global gemenskap med gemensam framtid, genomföra BRI, främja språngutvecklingen av pragmatiskt samarbete mellan de två länderna och kontinuerligt främja förbindelserna mellan Kina och Ryssland för en ny era. Oavsett hur den internationella situationen förändras kommer det omfattande strategiska partnerskapet mellan Kina och Ryssland om samordning för en ny era oundvikligen att gå framåt på en högre nivå.”

  (Citat från två signaturer D.G Horsman och Karlof1 på Moon of Alabama 18/3)

  Den 21/3 kommer två världsledande och mycket kloka presidenter, Xi och Putin att träffas i Moskva. Medierna i väst kommer att ljuga om mötet, eller vifta bort det, á la de Naucler, men vi som har intresse av FRED och RÄTTVISA i världen, bör lyssna noga på vad de har att säga.

  Därmed inte sagt att ”historien är slut”. Men Xi och Putin skapar de bästa förutsättningar för att arbetare i världen ska göra resten, som Marx säger, störta hela det kapitalistiska systemet.

  • Då har Du Catarina inte hängt med i den ryska kapitalistiska utvecklingen i det ryska systemet. Den första generationens jeltsinistiska oligarker har från åren kring 2004, med Jukos-affären, blivit av med sina konglomerat och inte sällan tvingats överlämna dessa till andra generationens, nu putinistiska oligarker; t.ex. de som nu stöder det nya styret: Abramovitj, Deripaska, den nu avhoppade Pugatjov, och den fruktade Umanov. Det finns många fler.

   Tillvägagångssättet är det typiska: de vinster även de putinistiska oligarkerna alstrar av ryska arbetare i företagen förs även sedan Jukos-rättegångarna UT UR Ryssland till diverse skatteparadis, det berömda Londongrad och allt detta går ju att läsa i bl.a. de läckta Panamadokumenten.

   Att Putin (som officiellt äger en trerummare i Petersburg som enda bostad, han åker bara hem någon gång i månaden och dammsugar och tar hand om krukväxterna och öppnar gammal post) liksom hans förre president och premiärminister Medvedev skulle ha råd med sin lön köpa en hel italiensk vingård, är ju helt befängt.

   Precis som professor Hedlund påvisat i många skrifter från många källor så har inte Ryssland sedan det blev självständigt sent 1991 haft en endaste månad utan just kritiskt bruttoutflöde av pengar ut ur landet: den s.k. KGB-kapitalismen. Landet rånas på de av ryska arbetare alstrade vinster. Ungefär som när de svenska skolkapitalisterna plockar ut övervinster, blir miljardärer eller skickar pengar till suspekta konton i Somalia. Tillvägagångssättet är detsamma.

   Att världens rikaste politiska klass, den ryska (måhända undantaget någon saudisk prins, sultan på Brunei och liknande exotiska exempel) skulle det minsta om att införa marxistiska principer för de asiatiska samhällena tillsammans med Kina är helt enkelt vilda och fåfänga fantasier från människor som tror på att dessa ideal skall kunna införas som någon snuttefilt som ersättning för den havererade sovjetiska planekonomin, eller för den nu kinesiska kapitalismen.

   Den ryska oligarkiekonomin är idag långt starkare än någonsin och drivs av långt aggressivare personer i det man i den ekonomiska forskningen kallar för den andra generationens (putinistiska) oligarker. Och de är ännu mycket nära makten.

   Vid årsskiftet december 2022 hade enligt uppgifter i de flesta internationella medier (vänligen se i många öppna källor) omkring 99 miljarder Euro beslagtagits från den putinistiska generationens oligarker runtom i världen: de motsvarar över 1 biljon kronor (1 000 000 000 000!), pengar som ryska arbetare jobbat ihop och nu hamnat i Londongrad och Jungfruöarna och andra soliga eländiga kapitalistiska ställen, långt bort från Norilsk och Vorkutas gruvor.

   Så gör man i dagens Ryssland med de ryska arbetarnas ekonomiska arbetsvinster. Så detta är nu början på Putins väg till att återinföra marxism och planekonomi i det ryska samhället? Vem kan tro på det?

   Av smuts kan man kanske göra en furste, men av den ryska rånande kapitalistiska oligarkiklassen av idag kan man inte göra marxistister. Bara blinda västerländska hyperidealister kan tro på de dumheterna.

   • Oligarken av mig nämnd ovan är USmanov, bokstaven ”s” föll bort i mitt inlägg ovan. Läs gärna på om Putinoligarken Alisjer Usmanov (eng. transkrib.: Alisher Usmanov).

 5. Tusen tack Catarina Östlund för alla dina kloka inlägg. Det glädjer mig mycket att du med många andra orkar att ständigt bekämpa Johan de Naucler och en hel del andra som försöker smutsa ner det här forumet.

 6. Karl Tingström och Johan de Naucler!
  Oj, tack Karl Tingström! Och ja, vi är många som har försökt och försöker föra konstruktiva diskussioner med Johan de Naucler, men han är och verkar förbli en megafon för USA-imperialismen. Men de flesta människor vill veta sanningen, och förhoppningsvis lyckas vi skingra de dimmor som MSM sprider åtminstone lite grann, ex genom Vivianne Månssons alla videor och intervjuer med människor i Ukraina, och genom att läsa länkar som M refererar till. Det var ju sådana saker som fick en själv att börja förstå vad som egentligen hände.
  **********
  Men nu till Naucler, du talar aldrig ett ord om själva grundorsaken till Rysslands SMO i Ukraina, om USA/Västs sedan länge förberedda proxykrig i Ukraina mot Ryssland, ex genom kravet på kärnvapenbestyckad Natobas intill Rysslands gränser, om den av USA-ledda kuppen mot den folkvalde presidenten 2014, samarbetet och utbildningen och försörjningen av reaktionära nationalister och nynazister, dödandet av 14 000 av invånare i Donbass med främst ryska invånare, avsikten med Minskavtalet….osv.

  Jan Olof Rönn har skrivit en mycket bra bok “Utan media kan du inte starta krig”, i den kan man hitta utdrag ur Harold Pinters Nobeltal, och några rader i det får mig att tänka på hur du Naucler bemöter alla oss som försöker “sätta sanningen på pränt”.

  “Det har aldrig hänt. Ingenting har hänt. Inte ens medan det hände så hände det. Det saknade betydelse. Det var ointressant.”

  Det enda du Naucler vill är att vi ska förstå är “att Putin är en enväldig brutal ledare och att ryska folket lever under ständig terror, och de tvingas alla i opinionsundersökningar stödja Putin fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina.”

  Att Rysslands största kommunistiska parti, som får 20% av rösterna, som är dom som kritiserar Putin och regeringen allra mest, stöder Rysslands SMO i Ukraina till 100 %, bemöter du så här: “om det hände, så hände det inte, det saknar betydelse. Det är ointressant.”

  Du Naucler , du vill inte ha en konstruktiv diskussion. Du är bara ute efter att förvirra debatten, och du använder varje minsta tänkbara manipulativa verktyg.

  Men hör inte du, någonstans djupt inne i dig, en liten röst som viskar varje natt : “Lille Johan, kom ihåg att en gång ska du dö, och att det inte går att dö bra, om man vet att man har varit en människa som bara har försökt göra världen mycket sämre, och inte försökt göra den lite bättre.”

  Om du lyssnar riktigt riktigt noga, så kommer du att höra den.

  • Jag vill definitivt ha en konstruktiv diskussion. Tyvärr accepterar inte fru Östlund om jag har en annan ståndpunkt eller åsikt om vissa teman.

   Nu har jag ändå försökt att svara de mest oförskämda frågorna av och till ändå.

   Jag ställer min egen fåfänga fråga (igen) till Östlund och skribenten M: vilka fackböcker och facktidskrifter läser ni -utanför internetinationellt hämtade påståenden- och kan rekommendera till oss andra?

    • Ja. När vi talade om det ryska språkets (beklagliga) nedgång i Ukraina och hur t.ex. ukrainska rysktalande tidvis familjärt och socialt övergått till det ukrainska språket, och jag fick frågan om källor o.s.v. föreslig jag bl.a. lyssnande till SR P1:s eminenta program ”Soråket” fick jag till svar av bl.a. fru Östlund (innan hon ens lyssnat på programmet) att det ””gick inte helt enkelt för sig eftersom det rörde sig mer eller mindre om spridande av ”ukrainsk nynazistisk version” av verkligheten.

     Skall man kunna föra denna konstruktiva diskussion som fru Östlund föreslår -som jag är helt positiv till- vill jag ha en lista från t.ex. skribenterna M och fru Östlund om vilken facklitteratur de inmundigar utöver internet, eftersom alla uppgifter de stöter på (tydligen utanför internet) tydligen ALLTID är lögner, propaganda och myter.

     Det är därför påkallat att fråga dessa skribenter vilken litteratur och facklitteratur de läser och rekommenderar så kan naturligtvis denna konstruktiva diskussion föras. Jag har säkert antingen redan läst de böcker de föreslår eller snabbt kan införskaffa denna litteratur och läsa den.

     Så kom gärna med bokförslag som därmed inte har sitt upphov på just det subjektiva internet!

     • Men detta är så långt bort från ämnet för artikeln. Du brukar ju själv komma med olika åsikter utan referenser.

     • Johan,
      Kan inte hålla med dig i allt men tycker du är en skicklig debattör.
      En som inte tappar fattningen i första taget även om du får flera mot dig.
      Du skriver sakligt och bra också.
      Det är inte svårt att läsa dina kommentarer.
      Var rädd om dig 🙂

     • Jag anklagas från skribenter som M och fru Östlund för allt möjligt. Jag -liksom många med mig- inser med visst fog att vi har att göra med mycket subjektiva skribenter som bara svischar runt på internet och enkom tillgodogör sig den information som de redan har bekräftat för sig själv som en fast, rigid och orörlig världsbild. All minsta kritik mot denna fasta världsbild är då propaganda, lögner, myter och att jag är Wall Street-agent och för ”USA-imperialismen”.

      Jag synar helt enkelt dessa påståenden: läser dessa skribenter (som helt oredigerat av redaktionen numera får säga vad de vill om t.ex. undertecknad, men jag får inte ställa motkritiska motfrågor) några som helst adekvata och seriösa böcker?

      Och redan där har då både den intellektuella hederligheten och sakligheten på denna sajt tyvärr spårat ur, ännu mer tycks det, dessvärre, med redaktionens eget benägna passivitet i att ta bort osakliga personangrepp mot t.ex. mig själv.

      Det är inte vackert och jag tycker det tyvärr visar att Global Politics börjar tappa den objektiva nyfikenheten att finna olika tes, antiteser och olika slutsatser. Allt som råkar vara emot putinismen är automatiskt alltid ”propaganda” och ”lögner” och allt som är för putinismen släpps igenom dessutom med ganska groteska personangrepp, gång efter gång. Ganska fräcka dessutom.

      Vi har alltså att göra med självradikaliserade internet-överpålästa skribenter som inte orkar med minsta kritik och motargument. Dessa skribenter som helt enkelt inte läser en vid uppsjö böcker, med olika aspekter och synsätt.

      Jag tycker det är mycket tråkigt att Global Politics spelar med i denna subjektiva internetpopulism och låter sajten tas över av burdusa människor som inte orkar med en saklig diskussion.

     • Jag uppfattar faktiskt att de skriver sakligt, visst med skarp, polemisk ton ibland. Du skriver nu liksom tidigare mycket nedsättande om dem, och beskyller också dem för detta.

     • ”Jag har säkert antingen redan läst de böcker de föreslår…” 🤭

 7. Finns det verkligen någon ”Putinism” eller ”Trumpism”?

  Är inte det bara ett epitet från politiska motståndare?

  I synnerhet från dem som ställer sig bakom ”Västerlandets ledande roll i världen”.
  Ett uttryck som jag ordagrant hämtat från SVT Public Service.

  Jag uppfattar sajten Global Politics som oppositionell.
  Åt kommunism hållet.
  De som befinner sig där menar jag bör vara försiktiga med att se sin ideologi som ”vänster” därför därför vänster idag mer syftar till liberalism.
  Just därför kan uttryck som ”Putinism” och ”Trumpism” komma från människor man allmänt betraktar som ”vänster”.
  De här människorna verkar också försvara ”Västerlandets ledande roll i världen”.
  Samt också stå rakryggade bakom det stolta ordet ”demokrati”.

  Summerar man det här då blir vänsterns mening att målet är att demokrati ska gälla över hela världen.
  Någon menar då att fred skulle uppstå då demokratier inte krigar med varandra.
  Jag vet inte, det kanske är så?
  Men skulle en sådan likriktning vara något ideal?
  På en sådan fråga svarar jag bestämt NEJ.

  Det viktigaste kanske är vägen dit.
  Finns det någonting kvar av mänskligheten efter alla krig och konflikten för att uppnå demokrati över hela världen?

  Som det ser ut nu tycker jag de demokratiska krafterna är på tillbakagång.
  Det tycker jag är bra eftersom jag ser demokratin som en väldigt våldsam ideologi som inte tycks sky några medel när den ser sin härskande makt hotad.

  Ukraina har på något vis blivit ett slagfält för den här kampen men på något sätt tycker jag de har sig själva att skylla därför de ensidigt tog ställning för utmanaren från Väst och gick emot sin historia och tradition.
  I det här tumultet vill Ryssland ta tillbaka sitt som egentligen är deras men som växlades bort under Sovjettiden då Ukraina också var Ryssland.
  Ivan sa att ryssar kan rättvisa.
  Jag tror det också.
  Demokratin från Väst har däremot kunnande i att erövra.
  Det finns många historiska exempel på det.

  Problemet har varit det inte funnits några krafter som kunnat utmana erövraren.
  Men jag tror sådana krafter kan bildas nu om Ryssland stänger dörren till Västvärlden för gott.
  Det skulle också kunna göra att Ryssland närmar sig Turkiet som är en historisk handelspartner till Ryssland och Turkiet går samma väg och lämnar NATO.
  Därför jag ser inte Turkiet som ett Västerland.
  Turkiet för mig är en del av Orienten med en orientalisk kultur som under åren lockat mängder av turister från Västvärlden och som vill uppleva något annat än det vanliga.

  • Tack för intressant inlägg!

   Dagspolitiken har sin trumpism och putinism: d.v.s. den specifika världs- och konfliktsyn dessa herrar har som världsåskådning specifikt. I och med att de är så unikt speciella och individuella i sin egen politiska ideologi och syn får vi nog kalla deras utövande av en mixad sallad av konservatism, nationalism och allmän kritik av liberal världsordning för just trumpism och putinism. Det ska objektivt inte ses som skällsord, precis som Thatchers unika mix av reaktionär konservatism och ultra-nyliberalism blev thatcherismen, och i Amerika Reaganomics.

   På global Politics dominerar en hel del vänsteråsikter: den största politiska kyrkan helt enkelt.

   Den ursprungliga vänstern från 1790-talet är liberalismen som bara bland okunniga svenskar märkligt nog som enda land i Europa räknas galet felaktigt som ”till höger”. Senare med tänkare och filosofer som Hegel, Marx, Engels och Babeuf (den ”förste kommunisten” i Frankrike på 1790-talet) togs också sociala och medicinska aspekter in i vänstern, liksom kvinnors jämlikhet och allmän rösträtt: det blev då socialismen, socialdemokratin, anarkism, syndikalism och kommunism som blev grenar som växte ut på liberalismens republikanska trädstam från 1789.

   Liberalismen och socialismen är politiska tvillingar, men inte enäggstvillingar som någon en gång uttryckte saken: och vi har mycket gemensamt: frihet och anständighet i vardagsliv och arbete, solidaritet med de förtryckta i auktoritära och totalitära länder och kamp mot diktaturer och reaktionära och hårdkonservativa imperialismer och inskränkt och diskriminerande (falsk) nationalism.

   Kanske är detta ett första svar på Din fråga!

   Mitt intryck av ryska ungdomar är att de knappast vill leva i det nutida högerreaktionära Ryssland som mer stängs inne från det Europa de mestadels alla vill ha kontakter och kulturell samhörighet med. De betraktar sig som moderna européer och ser knappast någon karriär och framtid med Indien, Pakistan, Iran, Kina, Burma och Nordkorea. Det är med dessa unga generationer putinstyret kommer att helt misslyckas.

 8. Johan de Naucler, utmärkt att du tar upp just detta exempel för det visar tydligt hur du agerar. Du skriver: ”När vi talade om det ryska språkets (beklagliga) nedgång i Ukraina och hur t.ex. ukrainska rysktalande tidvis familjärt och socialt övergått till det ukrainska språket, och jag fick frågan om källor o.s.v. föreslig jag bl.a. lyssnande till SR P1:s eminenta program ”Soråket” fick jag till svar av bl.a. fru Östlund (innan hon ens lyssnat på programmet) att det ””gick inte helt enkelt för sig eftersom det rörde sig mer eller mindre om spridande av ”ukrainsk nynazistisk version” av verkligheten.”

  Min fråga nr 1: Hur kommer det sig att du skriver ”beklagliga”, det låter SKENHELIGT, när jag samtidigt vet att du kallar dem som förbjuder det ryska språket för ”mina kära bröder ukrainare”. För några år sedan stod en artikel här på Globalpolitics, i vilken en ukrainsk identifierbar flicka berättade att rysktalande släktingar i Ukraina förföljdes för att dom talade ryska.

  Om du hade varit tillräckligt intresserad av att läsa kommentarer här på Globalpolitics.se så hade kunnat läsa mer än en gång . Vivianne Månsson har dessutom delat flera videofilmer och reportage av modiga journalister som befinner sig i Ukraina, och man har kunnat höra dom berätta hur ryssar i Ukraina helt enkelt INTE vågar tala ryska för då hotas och förföljs. Om ukrainska rysktalande andas något om Ryssland så riskerar dom att utsättas för terror. Jag skulle inte heller vågat tala ryska om jag visste att en känd man som Bogdan Boutkevitch (en av dina kära bröder) sa uttryckligen i en video att man borde utrota 1, 5 miljoner ryssar i TV som är finansierad av USA 2014.
  https://www.youtube.com/watch?v=S9SOVarOFJk

  Och man förstår hur det ukrainska folket indoktrineras efter att ha sett alla videor där små barn lär sig att sjunga att de ska döda alla ryssar.

  Min fråga 2: Varför tror du att så många rysktalande ukrainare har flytt till Ryssland?

  ————

  Och ja, jag brukade också lyssna på P1:s “Språket”.

  Men nu, jag är inte ensam om att inte längre ta del av Public Service. Vi som hatar lögner står inte ut med att få så många lögner kastade rakt i våra ansikten.

  Det extremt sorgliga är att det Public Service som ska vara i allmänhetens tjänst, nästan uteslutande rapporterar ren propaganda, FÖR Ukraina och USA/Västs proxykrig och MOT Rysslands försvar mot detta proxykrig.

  Det har varit ett smärtsamt uppvaknade för alla oss som har genomskådat denna propaganda…. då var det alltså inte en parentes i historien att de som stödde Sovjetunionen inför Nazitysklands invasion i landet sattes i koncentrationsliknande läger i Sverige.

  Då var det sant som de vuxna sa “Vi visste ingenting”. när vi unga som hade läst Anne Franks dagbok anklagade dom “Varför gjorde ni ingenting?”

  Om man ser på rubriker på svenska dagstidningar på 30-inpå 40-talet så hyllades Hitler på sin femtioårsdag med bilder och reportage om det storslagna firandet av miljontals människor. En av landets största dagstidningars första sida pryddes av hans bild och en text som visade att han stod för FRED i Europa, typ. Och bara några dagar innan kriget tog slut, var en majoritet av svenska folket övertygade om att Hitler höll på att segra.

  Det här fick vi aldrig lära oss i skolan, att propaganda är ett utmärkt vapen. Det är väl orsaken till att dom som vill kan blåsa oss fulla med lögner. Så fulla med lögner att vår egen statsminister Magdalena Andersson kommer ut från riksdagshuset efter att ha sett ett videosänt tal med Zelenskij, och berättar att hon “rördes till tårar av hans tal”.

  Och samtliga partier i riksdagen vill skicka vapen till Ukraina.

  Du frågar, var vi hämtar våra …du ber mig räkna upp böcker…

  Jag läser bloggar från hela världen, den jag oftast återvänder till är Moon of Alabama, där kommer ALLA åsikter till tals, liksom på den här bloggen Globalpolitics.se.

  På bloggar refereras och recenseras och länkas till artiklar, böcker, tal som hålls i precis hela världen, och allt det här stöts och blöts i det oändliga. Det är det som är så fantastiskt, att när vi de 99%-en får möjlighet att se alla konflikter belysas från alla sidor, då mejslar sig den sanna bilden av verkligheten fram, först då kan vi egentligen ta ställning.

  I Sverige får vi en häpnadsväckande ensidig bild, med påföljd att många ex tror att vi måste gå med i Nato, trots att ett medlemskap i Nato egentligen innebär att vi är beredda att som Scott Ritter säger “kasta ut våra söner och döttrar i krig”. Och att vi dessutom sätter livet för framtida generationer på spel. Om inte världens länder samarbetar, om inte vi får fred, så kommer vi aldrig någonsin att kunna lösa frågan om klimatet. Det är orsaken till att jag ser så hoppfullt på Rysslands och Kinas tal om en MULTIPOLÄR värld. Och Kinas Xi och Rysslands Putin, samme Putin som du verkar ha gjort till din livsuppgift att försöka skrämma oss för, visar att de är oerhört framsynta och handlingskraftiga ledare.

  Se vad som händer och håller på att hända i världen:

  “Den 15 mars rullade Moskva ut röda mattan för Syriens president Bashar al-Assad

  I går anlände al-Assad och hans fru Asma till Förenade Arabemiraten för samtal med shejk Mohammed

  I går undertecknade också Iran och Irak ett avtal om säkerhetssamarbete som ska stoppa den CIA-sponsrade kurdiska verksamheten mot Iran.

  I går bjöd också Saudiarabiens kung Salman in Irans president till ett besök i Riyadh.

  Under de senaste 30 åren betraktade USA Mellanöstern som sin bakgård. För tjugo år sedan invaderade den Irak olagligt och orsakade 100 000 dödsoffer och årtionden av kaos. Nu har Kina med fredliga medel ändrat balansen i Mellanöstern inom bara en månad.

  I dag anlände Kinas president Xi till Moskva för tre dagars samtal med Rysslands president Putin. En artikel av president Putin publicerades i People’s Daily medan ryska medier publicerade en undertecknad artikel av president Xi.” Moon of Alabama 20/3

  Läs dom talen!

 9. Jag bara undrar, vad vill Vänsterpartiet?
  Jag tycker dem låter som ett av de Borgerliga partierna.

  Idag skriver Swebbtv Nyheter:
  ”I februari 2022 var Vänsterpartiet Sveriges enda parti som röstade nej i riksdagen och inte ville skicka svenska vapen till Ukraina.
  Men idag har man av någon anledning ändrat sig.
  Nu kräver partiet att Sverige prioriterar vapenexport till Ukraina.
  Partiledaren Nooshi Dadgostar vill att Ukraina får större vapenleveranser, att vapenexporten anpassas till Ukrainas behov.
  – Så att varje granat, varje patron, varje lämpligt krigsmateriel behöver nu skickas till Ukraina, säger hon till Expressen.

  https://nyheter.swebbtv.se/ryssland-far-aldrig-vinna-vanstern-vill-skicka-annu-mer-vapen-till-ukraina/

  Jag tycker Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar talar precis som det kapitalistiska USA.
  De verkar har precis samma önskemål.
  Vad för dem samman och vad är problemet?
  Demokratin kanske?

  • I stort sett hela den parlamentariska vänstern i Europa stödjer Ukraina av idag; medan ett antal högernationalistiska partier – många på gränsen till icke-demokratiskt trovärdiga – är antingen tveksamma eller synnerligen halvdant putinistiska.

   Vänsterpartiet i Sverige har väl börjat inse klart och tydligt vad som väntar ett Europa om ett europeiskt land får kapas av en diktatur, precis som Europa 1938 slängde Tjeckoslovakien och Spanien till de bruna. Ukraina får inte bli ännu ett brunt offer i VÅR tid, helt enkelt. Det är ett klokt klargörande tillvaknande.

   Den europeiska, och tidvis, men inte alltid, lika underligt pro-putinistiska, extremvänstern ser däremot ut att göra ett komplett katastrofval till Europaparlamentet senare i vår, enligt flera opinionsmätningar som finns lite här och var (som vi skall ta med en nypa salt, eller två).

   • Johan,
    Tycker du att Ryssland är ’bruna’, det vill säga Ryssland platsar bland Nazistiska och Fascistiska länder?

 10. Ryska federationen genomförde ett imponerande presidentval med artighet och effektivitet trots ett samordnat försök från västmakterna att sabotera det.
  En nation med 143 miljoner människor och 112 miljoner väljare som täcker ett stort geografiskt territorium som omfattar 11 tidszoner (av jordens totalt 24 zoner) gick till val under en tredagarsperiod (15-17 mars) för att underlätta demokratiskt deltagande.

  Rysslands president Vladimir Putin omvaldes bland fyra kandidater och fick 88 procent av rösterna. Det var Ryska federationens sjunde presidentval som en modern stat som bildades efter Sovjetunionens upplösning 1991. Putin vinner en sjätte mandatperiod som tar honom till 2030 som chef för den ryska staten.
  Valdeltagandet var det högsta någonsin med 74 procent (67,5 procent vid förra valet 2018). Den här gången fick Putin betydligt fler röster än han hade i sina tidigare fyra val.

  Omöjligheten av västerländsk propaganda är häpnadsväckande. Västerländska påståenden om att en sådan massdemonstration av rysk demokratisk makt på något sätt var ”riggad” eller en ”fars” tjänade bara till att visa hur desperat russofobiskt västvärlden är. För, om den västerländska berättelsen var sann, antyder det att hela Ryssland är en nation av duper och dummies utan fri vilja.

  USA och dess Nato-minions försökte sitt bästa för att sabotera det ryska valet – och misslyckades totalt.

  Å ena sidan var det en ökning av terrorattacker mot Rysslands regioner som gränsar till Ukraina. Flera ryska civila dödades och skadades från artilleribeskjutning och drönareattacker mot vallokaler i Belogorod, Zaporozhye och Cherson. Det förekom också försök till gränsintrång av Nato-stödda ukrainska styrkor i Bryansk- och Kursk-regionerna.

  Sedan, i samband, gjordes en massiv ansträngning från västerländska styrkor för att uppmuntra sabotage från agenter inom Ryssland.

  Innan valet öppnade fanns det förstärkta påståenden i väst om den så kallade ”middagen mot Putin”-protesten. Detta skulle visa sig på den sista dagen av omröstningen när valstugorna skulle vara fulla av anti-Putin-demonstranter. Protesten kallades av Yulia Navalnaya, änkan efter Alexei Navalnyj, CIA-figuren som dog i fängelset förra månaden.
  En västerländsk rubrik löd: ”Våg av drönare riktar sig mot Ryssland eftersom oppositionen [sic] uppmanar till massprotester på sista valdagen.”

  France 24-rapporten (sedan rensad) fortsatte: ”Rysslands opposition har uppmanat folk att gå till valurnorna vid middagstid i vad de hoppas kommer att vara en laglig styrka mot Putin.”
  Lägg märke till hur väst tar på sig att definiera den ryska ”oppositionen” som i verkligheten är en liten klick agenter och opportunister förknippade med en före detta CIA-tillgång vars änka och andra anhängare lever i bortskämd exil i Berlin.

  Som det visade sig var den så kallade ”Noon Against Putin” inget som ett high noon-ögonblick och i högsta grad en icke-händelse. En psy-ops-chimär som västerländska underrättelsetjänster drömde om som västerländska medier tvättar för allmänheten som ”journalistik” och ”rapporter”.
  Vågen av desinformation som västvärlden försökte bombardera Ryssland och världen med om en ”pro-demokratisk uppgörelse” visade sig vara en enorm antiklimax, en vanföreställning om västvärldens egen omöjligt utarbetade propaganda.

  Å andra sidan var vågorna av drönare och andra terrorattacker mot Rysslands gränsregioner verkliga nog. Ändå verkade dessa mordiska överfall bara ha förgyllt det ryska folket ännu mer för att stödja Putin och politiken att besegra den USA-ledda NATO-aggressionen från Ukraina.

  Otroligt nog framställer västerländsk arrogans dödandet av ryska civila som en legitim kompletterande form av ”stödjande demokrati”, det vill säga sponsra sabotage.
  Det förekom några mindre incidenter där individer försökte förstöra röster vid vallokalerna. Sådana incidenter var dock försumbara i omfattningen av hela valprocessen.

  I sitt segertal gjorde Putin rätt när han kommenterade att västmakternas förnedring om det ryska valet är att vänta. Vad mer att förvänta sig? De är fiender som för ett proxykrig mot Ryssland.
  Dessutom är den västerländska officiella uppfattningen i slutändan irrelevant ändå. Det finns inget behov av att ens bli förolämpad eller få känna ursäkt av sådan förnedring.
  Som Putin påpekade är USA de minst kvalificerade att pontificera till andra om demokrati när det uppenbarligen inte är något annat än en oligarkisk dockteater. Till och med dess tidigare president Jimmy Carter har erkänt det.

  När det gäller de europeiska eliterna, vad säger det om dem att deras icke-valda byråkrater som Ursula von der Leyen och Josep Borrell anslår över 100 miljarder euro i offentliga pengar för att stödja en nynazistisk regim i Ukraina medan europeiska arbetare kurrar för att sätta bröd på bordet och bönder går i konkurs?

  När det gäller den marginellvalde Frankrikes president Emmanuel Macron är han föraktad av majoriteten av sin nation och ändå fortsätter han att vårdslöst driva på ett heltäckande krig mellan Nato och Ryssland som skulle eskalera till en kärnvapenbrand. Är detta västerländsk demokrati? Nej, det är en elitistisk diktatur.

  Dagen efter att den ryska nationen talade demokratiskt övervakade den amerikanske utrikesministern Antony Blinken på måndagen ett så kallat toppmöte för demokrati i Sydkorea. Detta är samma amerikanska tjänsteman som är medskyldig till att möjliggöra folkmord i Gaza där mer än 31 000 människor har slaktats.
  Blinken sa att det var USA:s prioritet att motverka desinformation som ett sätt att försvara demokratin.
  Kan du tro den här amerikanska marionettens villfarelse och arrogans?
  ”Att bygga en mer motståndskraftig informationsmiljö är ett viktigt nationellt säkerhetsintresse i USA och en brådskande prioritet för vår diplomati,” sa Blinken. Idag släpper utrikesdepartementet vad vi kallar en demokratisk färdplan med rekommendationer för att hjälpa människor att bli mer medvetna om och motståndskraftiga mot informationsmanipulation”, tillade han.
  Tja, det ryska folket gav just Blinken och resten av världen en objektlektion i demokrati och att stå emot desinformation.
  https://strategic-culture.su/news/2024/03/18/russia-has-spoken-and-the-elitist-west-grumbles/

 11. Nyligen befann sig påven igen i korselden över Ukraina. Den här gången blev hans ord om fredsförhandlingar orsaken till allmän indignation.

  Francis uppmanade Kiev att visa mod och söka möjligheter till förhandlingar istället för att leda landet till självmord. Men Ukraina och väst gillade inte detta samtal. Politiker attackerade enhälligt påven eftersom han använde uttrycket ”vit flagga” i sitt tal. Han var till och med tvungen att förklara att den ”vita flaggan” inte var en uppmaning till kapitulation, utan för ett upphörande av fientligheterna.

  Det är inte första gången för påven att komma med ursäkter för sin pacifistiska ståndpunkt. Både 2022 och 2023 kritiserade Kiev även påven när han stammade om diplomati eller helt enkelt talade positivt om ryssarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here