Vill Greta Thunberg avskaffa kapitalismen? För vad?

11
1807

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Greta Thunberg är i ropet då hon som företrädare för Fridays For Future framträtt och manat till stöd för Palestina ”No climate justice on occupied land”. Hon har också kritiserats för detta, inte minst inom klimatrörelsen.
?https://www.youtube.com/watch?v=HjIul9qzLMk

Expressen: https://www.expressen.se/nyheter/varlden/sliter-tag-i-greta-thunbergs-mikrofon-men-far-mothugg/
SvD: https://www.svd.se/a/GMEdr6/stormade-scenen-under-greta-thunbergs-tal-i-amsterdam

Den nya klimatboken av Greta Thunberg och medarbetare har just kommit på engelska. På svenska kommer den 10 november 2022. Har beställt den. Under väntetiden återpublicerar jag artiklar från två ryska (!) siter där man menar att Greta Thunberg vill avskaffa kapitalismen. Påminner om två paroller från Fridays For Future: ”System Change” och ”People not profit”. Åtminstone den första replierar på en artikel i The Telegraph https://www.telegraph.co.uk/news/2022/11/02/greta-thunberg-time-overthrow-wests-oppressive-racist-capitalist/

Medan en annan site ser detta som ett förslag till en ny Gulag. https://rmx.news/poland/greta-thunbergs-road-to-a-new-gulag/

https://www.rt.com/news/565836-greta-thunberg-climate-capitalism/

Greta Thunberg kräver kapitalismens fall.

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har vänt sin uppmärksamhet mot den politiska arenan och krävt kapitalismens fall, som hon hävdar är ansvarig för klimatförändringarna.
Den 19-åriga klimataktivisten lanserade sin bok – ”The Climate Book” – i London på söndagskvällen och berättade för publiken att världen ”aldrig kommer att bli normal igen”. Hon hävdade att den globala uppvärmningen endast kan lösas genom en ”systemomfattande omvandling”, enligt ett referat av evenemanget i Telegraph.
Det kapitalistiska systemet, fortsatte Thunberg, är ”definierat av kolonialism, imperialism, förtryck och folkmord av det så kallade globala Norden för att ackumulera rikedomar som fortfarande formar vår nuvarande världsordning”.
”Om ekonomisk tillväxt är vår enda prioritet, så borde det vi upplever nu vara precis vad vi borde förvänta oss”, tillade hon, innan hon kallade utvinningen av fossila bränslen för ”rasistisk”.
Som några av Thunbergs kritiker påpekade på nätet har den globala levnadsstandarden i stort sett ökat under kapitalismen, medan koldioxidutsläppen har minskat i det kapitalistiska USA sedan millennieskiftet. Thunberg svarade dessa kritiker på onsdagen och förklarade att hon inte förespråkar en återgång till ”socialism, liberalism, kommunism, konservatism, centrism, you name it”, som enligt henne ”alla har misslyckats”.
Thunberg, som tidigare har kritiserats för att inte erbjuda lösningar på de problem hon skisserar, sa inte vilken typ av system hon skulle ersätta kapitalismen med.
Thunberg blev känd efter att hon organiserade en rad skolstrejker i sitt hemland Sverige 2018 och har sedan dess levererat sina dramatiska förutsägelser om ekologisk undergång till lagstiftare i hela västvärlden, till FN-toppmöten och till Världsekonomiskt forums årliga sammankomster i Davos i Schweiz. WEF:s grundare Klaus Schwab är också en förespråkare av en radikal omstrukturering av den globala ordningen, en vision som han kallar ”den stora omställningen”.
Trots att Thunberg tillbringat flera år i den globalistiska kretsen kommer hon att hoppa över FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten nästa vecka och berätta för sin publik att hon nu ser toppmötet som en ”bluff” och ett exempel på ”greenwashing” – ett försök av politiker att falskeligen framställa sig själva som miljövänliga.

 

Föregående artikelVarför USA behöver detta krig i Gaza
Nästa artikelIllegala bosättares terrorvälde på Västbanken
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. En fullkomligt logisk önskan från en politruk som arbetar åt monopolkapitalisternas globalistiska, imperialistiska, totalitära maktövertagande.

  Demokrati, världsfred och balans genom ekologisk hållbarhet lokalt duger inte åt dem.

  Det verkliga klimathotet, nämligen plötslig nedkylning av vulkanutbrott nämner de givetvis inte, eftersom det kräver nationell och lokal beredskap, men det är inte i monopolkapitalisternas intresse.

  De vill att du skall lyda blint, t.ex. dö i krig som de provocerat fram, och när det blir kallt så vill de att du skall vara oförberedd och dö.

  Det är sannolikt därför de sprutat i biovapen i folk, som de visste var mycket skadliga och dödliga.

 2. Haha…Ja, Greta borde väl vi det här laget ha insett vad det är för skojare som sitter och häckar på COP27. Hon förstår nog att det bara är ett gäng maktgalna typer som vill roffa åt sig mer pengar till sig själv och monopolkapitalisterna. Den sunda lokala kapitalismen ska givetvis inte bort utan det är den internationella monopolkapitalismen styrd från Bryssel och Washington som är roten till krig, miljöförstöring och det mesta av eländet i världen.

  • Vad är sunt med kapitalism?
   Kapitalism är värdelöst, kränkande och orättvist.
   Jag ser inte en enda positiv sak med kapitalism överhuvudtaget.
   Kapitalism är ett system som rättfärdigar att man lever av accumulerat kapital, utan att utföra något vettigt.
   Vad är bra med det?

   • Varför tror du att så få människor i Ryssland röstar för Kommunistiska partiet, Jerry?

    Min egen slutsats är att majoriteten av ryssarna har insett att balans mellan kapitalism och socialism är nyttigt och det skapar man genom en stark stat i balans med privata intressen, vilket Putin gör.

    De har också insett att gromning av barn i parader med pedofiler utklädda till översminkade tanter, könsdysfori, könsbyten, är bankmaffians bisarra elände, som ämnar slå sönder vårt samhälle, vilket både svenskar och amerikaner är mycket sena att fatta, även om Tulsi Gabbard har fattat vad det hela går ut på nu. https://rumble.com/v1v4wfb-woke-lies-are-destroying-countless-lives.html

    Som Benny sade ovan:

    ”Den sunda lokala kapitalismen ska givetvis inte bort utan det är den internationella monopolkapitalismen styrd från Bryssel och Washington som är roten till krig, miljöförstöring och det mesta av eländet i världen.”

    • Är det ditt försvar av kapitalism?
     Du anser att ett system som går ut på att accumulera kapital stulet genom vinstuttag rättfärdigas genom att ryssar inte röstar för socialism?
     Du ursäktar ett utsugarsystem genom att ett folk inte röstar på ett fake-socialist-parti?
     Vad har pedofili med det hela att göra?
     Är det en av kapitalismens delar du gillar?
     Könsbyte?, Vad har det för plats i kapitalism?
     Har du svårt att fokusera?
     Skall jag smalna av diskussionen?
     Är kapitalism ett för brett begrepp för dig?

   • Nja, nu är det ju så att den lokala sunda ”kapitalismen” inte sysslar med den typen av pengamånglande som storkapitalisterna Soros, Gates, Schwab med flera håller på med. Den lokala kapitalismen skapar välfärd och jobb och alternativet med storskalig kommunism har också provats med nedslående resultat. Egentligen är monopolkapitalism nästan värre än kommunismen och det är därför som det är så viktigt att få stopp på globalismen som kommer att göra alla till slavar förutom 1% som äger allt. Läs agenda 2030 för att förstå vad globalisterna planerar.

    • Kapitalister lever av sitt kapital utan att bry sig ett skit om samhällsnytta.
     ”Lokala sunda kapitalisten”?????
     Är det en personlig typ av människa?
     Finns det ”Lokala sunda fascister”?
     Semantikens irrgångar är outgrundlig.
     Det du kallar lokala kapitalister är nog entreprenörer och investerare, helt annan människoryp än kapitalister.

     • Tja, den lokala ”kapitalisten” brukar vara en butiksägare, lantbrukare, småföretagare men en del har alltså inte intellektuell kapacitet att förstå ens enkla sammanhang men så blir det när man blir förblindad av ideologier! Läs nu på om agenda 2030 och sluta skriv dumheter!

 3. Butiksägare och lantbrukare är absolut INTE kapitalister.
  Kapitalister jobbar INTE, de lever av kapitalavkastning.
  Det är definitionen av kapitalist.
  Någon som lever av sitt kapitals avkastning.
  Vad menar du med personangrepp?

 4. […] I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, minst lika viktig idag. Ja, det finns olika åsikter om hur man ska verka mot den pågående klimatförsämringen. Är inte parollen ”Uproot the system” en slags klasskamp? Frågan blir inte mindre aktuell av att Greta Thunberg framträder närmast som en anti-kapitalist. Vill Greta Thunberg avskaffa kapitalismen? För vad? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here