Vinner DN:s chefredaktör Peter Wolodarski kampen om värsta Rysslandshetsen?

11
1475


Peter Wolodarski: ”När en fajt hänger i luften gäller det att slå till först”, sa Putin

Peter Wolodarski (PW) skriver inledningsvis ”Internationella lagar och mänskliga rättigheter etablerades efter andra världskriget. Starka krafter försöker rulla tillbaka den utvecklingen”, vilket kan verka lovande. Men fortsättningen är inte alls sådan. Jämfört med honom framstår den av mig kritiserade Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén som ibland ganska saklig och resnonerande. Skrev förra söndagen om dem DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski tävlar i (o)saklighet om Ryssland Vem vinner?

Jag har gort 2-3 kommentarer under ”Ifrågasätt” och redovisar två av dessa, och en motkommentarer. Och längre ned mer av PW:s påståenden.

Min första kommentar:
Den makt som i särklass mest bedrivit ”fajt” efter Andra Världskriget är ju USA. Långt över 20 miljoner dödade i ett fyrtiotal krig. Detta millenium förstörelsen av Irak, Afghanistan, Libyen (via Nato) och av Syrien i mycket väl belagt stöd till terroristorganisationer, med över 2 miljoner dödade, fler skadade eller på flykt bl.a till Sverige. Ryssland ligger mycket långt efter. Man ger legalt stöd till Syrien mot USA-stödda terrorister. USA ockuperar också en stor del av nordöstra Syrien. Vidare slog Ryssland tillbaka ett angrepp från Georgien 2008 (EU:s bedömning).
Därtill den fredliga annekteringen av Krim i mars 2014 med stort folkligt stöd.

Dessförinnan skedde 22/2 2014 en av USA och EU statskupp mot folkvald president, som fick 69 % av rösterna vid det enligt OSSE fina valet 2010. Wikipedia skriver ”Krisen inleddes den 22 februari (2014), när flera medier uppgav att Ukrainas president Janukovytj hade flytt landet. Ett stort antal parlamentsledamöter från regeringspartiet Regionernas parti tvingades också samma dag att lämna Kiev…””
Denna statskupp är det stora brottet mot europeisk säkerhetsordning detta millenium. Första stora brottet var Natos bombning 11 veckor av Serbien 1999 utan FN-stöd.
Ukraina bedriver ett inbördeskrig (OSSE) mot folket i östra Ukraina i stället för att följa Minsk II. Ryssland uttalar gång på gång stöd till Ukrainas suveränitet. Varför inte lyssna på president Zelenskijs kritik av Väst för att man målar upp överdrivet krigshot?

Motkommentar av AR:
”Det ryska styret vill vrida klockan tillbaka – till en tid då människor i Europa fruktade beslut som fattades i Moskva.” Viktig analys av Wolodarski, de fyra principerna sammanfattar bra vad som pågår parallellt. Det är lite tråkigt att en av grundreglerna här i kommentarsfältet ”håll dig till ämnet” är så lätt att kringgå. Möjligen till glädje för dem som gärna istället vill föra fram något som är på deras agenda, inte det artikeln berör.

Peter Wolodarski . Återkommande bild i DN.

Peter Wolodarskis fyra principer, avkortat:
Princip nummer ett: Det ryska styret vill vrida klockan tillbaka.
Princip nummer två: Moskva vill vara en supermakt och förväntar sig en behandling därefter.
Princip nummer tre: Att fruktas av omgivningen och bryta mot internationella lagar, avtal och normer är enligt detta tänkande själva definitionen av att utgöra en stormakt.
Princip nummer fyra: Den liberala eran går enligt denna analys mot sitt slut och demokratin är försvagad.

Min svarskommentar till AR:

Till ämnet hör att vidga perspektiv och fördjupa debatten. De fyra principerna, och främst 2-4, stämmer än bättre på ”Världspolisen USA” (benämning av DN).
1. USA vill vrida klockan tillbaka då de kunde dominera och vidta olika krig i strid med FN-stadga och folkrätt (Serbien, Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien bl.a) utan protester av de då mycket svagare Ryssland och Kina, som betonar FN-stadga och folkrätt.
2. Ja, USA vill spela i egen liga. Dominerar Nato, enda stat med vetorätt i IMF och Världsbanken och helt ledande i olagliga sanktioner, statskupper/stöd till statskupper mot demokratier.
3. ”Att fruktas av omgivningen och bryta mot internationella lagar, avtal och normer är enligt detta tänkande själva definitionen av att utgöra en stormakt..” Internationella opinionsundersökningar visar att USA är den mest fruktade stormakten. (https://latana.com/democracy-perception-index-report-2021/) av tyska Latana.
4. Och demokratin har försvagats i bl.a. ledande ”liberala” (och krigiska) staten USA enligt USA-forskare. (https://www.cambridge.org/core/journals/perspectives-on-politics/article/testing-theories-of-american-politics-elites-interest-groups-and-average-citizens/62327F513959D0A304D4893B382B992B/core-reader”>Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens.) Och 85 % i Sverige anser sig sakna politiskt inflytande mellan valen enligt statliga demokratiutredning under liberalen Olle Wästberg 2015.

Föregående artikelLäs nya e-boken, uppdaterade ”USA som världspolis”! Endast 30 kr!
Nästa artikel”Hur motiveras närmandet till NATO? Olika hotbilder” Folk & Freds fantastiskt fina fredsfrämjande framtidskonferens 2022 Del 4
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Ryssland är redan nu en supermakt. Därför har Ryssland inget behöv av att bevisa det till skillnad från USA som jo har hypnotiserat sig självt till att tro att den är ”galaxens värsta militär makt”, d v s leva i en illusion och hävda något man inte är, kan eller kommer att vara heller. Surt att USA är också döende. Den har ruttnat inifrån och kommer att implodera närhelst.

  Är man en supermakt som Ryssland så vill man inte heller vrida klockan tillbaka – vem skulle vilja ha USA som ”peer power”? Nejdå. Ryssland gillar dess försprång och kommer att utvidga den ännu mer.

  Det land som brutit mest mot internationella lag heter UNITES STATES of AMERICA och inte Russia. Till dags dato kan vi räkna 20 miljoner civila dödade sedan 1945 av USA and counting. Förresten det var inte Ryssland som drog sig ur Paris avtalet, JCPOA; WHO, OPCWA, mm. Det är USA. Därför kallas USA ”not-agreement capable”

  Det var väl Richard Nixon som sade att jag vill att alla ska frukta mig därför agerar jag som en galning. Inte var det Rysslands/Sovjets ledare. USA följer ”our way or the highway” principen. Hota kan USA.

  Till sist: alla vet att den liberal eran närmar sitt slut. Liberalsimens död är självförvållad. Det är varken Rysslands eller Kinas fel. ”Liberalismen has lost steam” som jänkarna säger. Så kallade liberal demokratier har visat sig vara stam oligarkiernas fästen och därför inga demokratier. gemene västerlänning vet detta men kan inte ändra på det heller. Suck!

  En sak är säker: Wolodarski ”fyra principer” utgör vad jänkarna kallar A TOTAL SQUARE🥺

 2. Anders dom kan ALDRIG på dej. Tror det är allmänt känt här på Global Politics att Peter är en av dom största anti-rysk hataren i landet. Nato-Säljare och renodlad ryss hatare. Han är även värre än Anna Lena Lauren. Jag undrar dennes koppling till regimen i Polen. Skulle vilja se veta koppling dit och om Peter får några”gåvor” därifrån. Tror denna korrupta”självutnämnda konstnär”har koppling till regimen i Polen. Varje vecka har denne Nato älskaren nu kommit med den ena grova anti-ryska artikel, efter den andra på löpande band. Undrar om han får gåvor av regimen i Polen,det borde kontrolleras detta. Varför inte skriva något om Polen nånsin,och om deras mur-bygget mot Belarus i hjärtat av Europa som pågår i detta ögonblick nu? Regimen bygger riktig mur,hur europeiskt är det? Man hade först undantagstillstånd utlyst. Ja det stämmer. Helt pga några tusental stackars försvarslösa och frysande migranter,där INGEN fick sin asyl ansökan prövad ens. Trots massiv kritik från flera människorätts organisationer över sitt fula agerande,från början till slut, så var även detta sedan efteråt PÅ NÅGOT SÄTT Rysslands fel också (INGET skämt) Till Peter, Skriv något om regimen i Polen och dess alla brotten och fula vidriga handlingar dessa åren,mitt i Europa. Vi vill inte gå med i krigsorganisationen Nato,bara för du vill det Peter. Du bör sluta sälja detta skit jämt dessa åren,det har ju uppenbarligen inte hjälpt alla dessa åren, och svenska folket är fortsatt delat i denna Nato-frågan enligt senaste mätningarna för några veckor sedan

 3. Skrev också en kommentar.

  ”Det här kan nog mer kallas ett känsloutbrott än något som har med fakta att göra.
  Artikeln hade inte ens klarat reglerna för kommentarsfältet.

  Den av DN och andra så hårt pumpade propagandaballongen om Rysslands förestående angrepp på Ukraina har exploderat i ansiktet på propagandisterna och nu är dom jättearga.
  Dom är arga på Tyskland, dom är arga på Frankrike och dom är arga på Zelensky.

  Den aggressiva närmast hatiska tonen i artikeln är inget som hör hemma i seriös och sansad debatt.
  Alla påståenden i den saknar grund och blotta tanken på en civiliserad förhandlingslösning, som ju faktiskt Ryssland förespråkar, verkar inte ens föresväva redaktören.
  Här skall sättas hårt mot hårt minsann!
  Detta är ett hårresande oseriöst och affekterat budskap från Sveriges största tidning.”

  • Va? Hur kan de?!? Ryssland har berövat oss invasionen av Ukraina! Ryssland måste invadera Ukraina ! Invadera nu annars kommer vi att lasta på er sanktioner från helvetet! Vi ska även sanktionera självaste Putin!
   Ge oss vår invasion NU!!!

 4. Det enade ”kollektiva väst” visar sig nu vara lika oenigt och uppdelat, efter några dagar av amerikansk enighet, som inför Irakkriget år 2003.

  Spekulationerna blir alltid sanning i Washington, resultaten alltid de mest oväntade.

  Detta är det berömda ”amerikanska ledarskapet”. Vita husets beslutsfähighet sträcker sig numera över hur ofta trädgårdsmästaren skall klippa gräsmattan.

 5. Wolodarski är bara en chefredaktör, kanske anställd lojal till de som verkligen ha makten på redaktionen, nämligen aktieägarna. (vilka de nu är ?). DN är inte bara Wolodarskis privategendom. Det finns även andra mäktiga ekonomiska och politiska intressenter där naturligtvis. För så erbarmligt korkad kan han väl Wolodarski ändå inte vara , att han tror på det han själv skriver? Han måste väl rimligtvis skriva för någon annans räkning (tänker jag).
  Wolodarski är kanske bara en ”betald dräng” och utåtriktad symbol, som man ska rikta sin kritik emot, i stället för de verkliga makthavarna. Nato, Atlantic Council, Integrity Initiative, EU och andra utländska intressen, liksom den svenska politiska statsapparaten med MSB och säpo?
  Någon måste ju vara en symbol utåt för den propaganda som bedrivs för USA och Nato:s krigshetsande politik och räkning i DN och andra blaskor.
  Är Sverige verkligen fortfarande ett fritt oberoende och självständigt land, eller är vi en vasallstat till USA och Nato redan? Mycket tyder på det. Sverige får ju inte längre föra en egen utrikespolitik längre utan att det ska samordnas med EU.
  Nu vet man ju att amerikanska medieföretag, banker och stora affärsintressen har riktat in sig allt mer i utländska medier, däribland svenska etablerade massmedier.
  De är aldrig bra med fria sk” oberoende medier” (som man kallar dem), fast de naturligtvis inte är varken oberoende eller fria (vad fria nu skulle betyda i sammanhanget). fria för kapitalet kanske? Mutkolvar?.
  De har visserligen sin fulla frihet att ljuga, vilseleda , bedra allmänheten och propagera hej vilt, om det är det som menas med ”fria”. Om någon intressent vill få ut sitt budskap i deras fria medier, så går det bra om betalningen är den rätta.
  Jag kallar dem för ”hor-medier”. Vilken media som helst kan ju låta sig köpas numera.

  Jag skulle önska mig en media för folkets intressen med relevant upplysning utan politiska styrningar, vinklar. men med faktabaserad och värdeneutral information, i stället för propagandatrams dagarna i ända. Är det möjligt?

  • Den här vanliga MSM som kallas ”fulmedia” i folkmun är ju helt klart styrd från USA och EU men det är fortfarande delvis valfritt för folk att slippa betala för propagandan! (Delvis för att vi skattebetalare ofrivilligt skickar in hundratals miljoner i presstöd till dessa propagandaorgan!) Värre är det med det regimen fräckt kallar Public Service där över 8 miljarder dras direkt från din lön för att finansiera denna skit! Allt färre tittar på denna ”Public” och den enda ”Service” man tillhandhåller är propaganda för regimens politik!

  • Tack för intressant länk till artikel från en amerikansk militär med klara och öppna sinnen.

   Det finns en sak man slås av: denna artikeltext skulle aldrig gå att publicera i det svenska medieklimatet vare sig på engelska eller svenska: det offentliga och officiella Mediasverige skulle helt enkelt, ja, censurera den.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here