Visste Du detta?

14
1410

Kajsa Ekis Ekman har nyligen besökt Venezuela. Två artiklar har publicerats i Aftonbladet.

Den första var denna Så tvingas Venezuela kapitulera Kajsa Ekis Ekman i Caracas: Sanktionerna är olagliga och ett hot mot befolkningen. Del 1.

Utdrag ur den andra artikeln publiceras senare.
Gräsrötterna tar strid Kajsa Ekis Ekman i Venezuela Del 2: USA och EU underskattar folkrörelserna.


Utdrag ur den första artikeln.

* Hur känns ett land som just hotats med en invasion av världens mäktigaste militärmakt? På ytan ser allt normalt ut i Caracas, även om man kan tro motsatsen.

* Jag bor i ett övergivet lager som fattiga människor ockuperat och håller på att bygga om till bostäder.

* Sedan två år tillbaka är Venezuela utsatt för blockad, som hårdnat successivt. Alla transaktioner som landet försöker göra genom amerikanska eller europeiska banksystem stoppas. Ett köp av mediciner för 450 miljoner dollar har frysts av värdepapperscentralen Euroclear. Den colombianska regeringen har förbjudit all försäljning av malariamedicin till Venezuela. Den venezolanska staten får inte tillgång till sina guldreserver i Bank of England och nu har Trump dragit åt skruvarna hårdare.

* För att förstå vad som har hänt med Venezuelas ekonomi måste man förstå vad Venezuela är för något.
Venezuela är något som kallas en rentierstat eftersom den lever på en enda vara: oljan. Landet har världens största oljereserver och oljan står för 98 procent av exporten. Så har det varit oavsett regering sedan oljan upptäcktes för nära hundra år sedan. Allt annat importeras.

* Hugo Chávez 1999 lyckades med, var att fördela inkomsterna från oljan. Vad man inte lyckades med var att bryta beroendet av den. 2015 föll oljepriset dramatiskt. På bara ett år sjönk det från 100 till 20 dollar per fat. Landet fick akuta problem med intäkterna. Regeringen Maduro tog till pengapressen för att kompensera. Inflationen steg och regeringen höjde lönerna med 300 procent, men det åts snart upp av än mer inflation.

* Eftersom landet håller val och folkomröstningar ungefär en gång om året lägger både regering och opposition ner all kraft de har i valkampanjerna, vilket gör att långsiktiga ekonomiska åtgärder får vänta. Samtidigt fortsätter regeringen, mitt under brinnande kris, att betala av på utlandsskulden. Krisen gör att korruptionen breder ut sig än mer och ligor börjar ta betalt av mattransporter på väg till stan, med konsekvens att slutpriset kan gå upp med flera hundra procent.

* Det är nu som amerikanska bolag börjar kretsa som gamar över det blödande landet.
Nu ser de sin chans. USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton säger: ”Det skulle göra en stor skillnad för den amerikanska ekonomin om vi kunde ha amerikanska bolag som investerade i och producerade oljan i Venezuela.” Men först måste offret dö.

* 2017 förbjöd USA alla amerikanska medborgare att finansiera Venezuelas oljebolag. Snart sjönk produktionen till hälften. Efter två års sanktioner, som slår extra hårt eftersom landet är importberoende, kommer nu sista slaget. Trump erkänner öppet att hans administration försöker locka över venezolansk militär på sin sida.

 •  Det här är höjden av hyckleri: konfiskera ett lands tillgångar, förbjuda det att handla och ­därefter erbjuda allmosor.

Föregående artikelTILL: ARTISTER OCH SVERIGES TELEVISION BOJKOTTA EUROVISIONFINALEN I ISRAEL 2019
Nästa artikelVärldsomfattande demonstrationer för Venezuela på lördag! Stockholm – Sergels torg kl 13 samling
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Vad har detta Sverige blivit för land att leva i ? En Regering med förakt för demokrati. En befolkning som låter media styra deras tankar om rätt och fel. Ett media som uppenbarligen styrs av zionistiska ideal. En samling fackföreningar utan visade sympatier, för internationell medmänsklighet. Summan är tio miljoner människor som tysta medverkar till att ett nazistyrt USA förgriper sig på det ena landet efter det andra. Hur skall man väcka sina Svenska medmänniskor. Artiklar som denna ? Inlägg som detta ? Demonstrationer ? Jag tvivlar. Enda chansen är, att ta med några lagom stora stenar från Småland, åka till Stockholm, och kasta stenarna in i några väl valda fönsterrutor. Några tidningar, kanslihuset och något EU -anknutet. Kallabalik av denna art, har nyhetsvärde . Vilken journalistisk klipp och klistraidiot som hekst, kan skriva något om detta.
  Vad jag skrivit här, är förmodligen inte tilllåtet, men risken att någon av Svensk börd,, född i de tre senaste generationerna skulle besvära sig med att göra det, är noll. För femtio år sedan, hade jag förmodligen varit på väg hem igen. Media och glasmästaren, hade fått lite extrajobb, och de innanför rutorna kunde gå hem och ta sig en funderare på var de hör hemma. Att sedan Säpo och polisen jublar, har väl att göra med tilltron bedömningen av deras duglighet, i den av dem själva redovisade. statistiken.

  • Njae. ”nazistyrt” är inte USA. Nazisterna i USA är en spillra av KKK-medlemmar och skinnskallar med hakkors-tatueringar som t.o.m. David Duke lämnat bakom sig.

   Det är en annan rasistisk liten sekts nazi-metoder som tagit över USA. Paul Craig Roberts sätter fingret på hur det hela har går till i sin artikel om ”Hur informationen kontrolleras av Washington Israel och troll vilket leder till vår förödelse” och metoderna sammanfaller mycket väl med förfärliga strofer från den sekten och en märklig samling psykopatiska protokoll som jag funnit, som förminskas i Wikipedia av just sådana ”troll” med CIA:s uppfunna kontrollord ”Konspirationsteorier!”.

   https://www.paulcraigroberts.org/2019/01/23/washington-has-appointed-a-president-for-venezuela/
   http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2017/august/14/attack-venezuela-trump-cant-be-serious/

   Jag har gått igenom protokollen och de uppvisar exakt den psykopati och manipulerande slughet som kännetecknar sektledares psykopatiska ambitioner. Det förefaller sannolikt att Hitler kan ha tagit intryck v protokollen innan han skrev Mein Kampf. Det kan även förklara varför Hitler hade en judisk läkare. Hitler kan ha varit den psykopatiska sektens s.k. ”pilotfisk” för att testa hypoteser innan de fick honom att avsluta det hela genom tvåfrontskrig, allt medan finanskapitalets girigbukar profiterade på karusellen som folken fick bekosta. Kriget resulterade dessutom i bildandet av Israel, som tycks vara en del av planen.

   General Golan, och andra israeler med mentalt friska tankar från Israel, har påpekat vad som sker i Israel och jämfört Israels beteende med just Hitlertysklands. Även Noam Chomsky, med semitisk och judisk bakgrund, påpekar att Israels beteende är värre än apartheid på Democracy Now.

   Du kan väcka dina medmänniskor genom att sakta och försiktigt lära dem om olika former av osanning. De är oftast lurade av fulmediernas stora enighet, som beror på ägandeförhållandena, samt deras gemensamma storvulenhet och olika kontrollord. För att förstå detta måste man först förstå psykologin bakom hjärntvätt och veta om att detta kan skapa hallucinationer om verkligheten.

   Det andra är att sakta avslöja välkända ”argumentationsfel” som fulmedierna använder i sin vilseledning, med betoningen på sakta för annars kan människor drabbas av kognitiv dissonans, vilket kan leda till en extrem motreaktion. Speciellt ”ad populum” och ”guilt by association” är bra att börja upplysa om. De används flitigt.

   Fascismen älskar konflikt och våld, eftersom de genom detta kan avskaffa den besvärande demokratin, så den vägen tror jag inte på. Gula västarna förstår vikten av fredlighet, såväl som den fascistiske finanskapitalisten och f.d. Rotschild-bankiren och EU-vurmaren Macron som använder våld mot fredliga demonstranter. Därför infiltrerar sannolikt demonstartionerna med AFA, som medvetet eller omedvetet arbetar i monopolkapitalets tjänst, och därför beordrar sannolikt Macron beskjutningen mot fredliga demonstranter, eller sammankopplar antisionismen, som är stor bland demonstranterna, med rasism mot folkgruppen semiter, vilket enbart är trams, eftersom många ateister, kristna och muslimer, som är emot den nazi-lika sionismen, är just semiter.

  • ”Vad har detta Sverige blivit för land att leva i ?”
   Jag tror den internationella trenden är bruten. Världens länder tenderar bli mer nationella så jag vet egentligen inte vilket land du bör flytta till om du känner dig missnöjd. Men Sverige håller fortfarande fast vid internationaliseringen om än med ett krampaktigt grepp så än så länge kanske det är bäst du stannar kvar här?

   Jag som mekaniker liknar förhållandet vid en analog regulator. En analog regulator reagera på påverkan. Ett typexempel kan vara en termostatblandare i duschen. Vrider man ratten mot rött blir vattnet förhoppningsvis varmare. Beroende på varmvattenrörets temperatur kan vattnet först bli riktigt varmt för att ett ögonblick senare svalna. Det här beror på att en analog regulator reagerar på ändring men inte HUR MYCKET som ska ändras. Därför reagerar den först med full utslag eller något ditåt. Samma tror jag gäller opinionen. Reaktion möts av överreaktion. Det gäller så klart inte alla men tillräckligt många för att det ska ge ett tydligt utslag i opinionen.

    • arbetarklass o Martin
     Man kan analysera allt, från aska till frö. Vi lever nu. Är det vi som skall göra något åt det, eller någon annan? Fram med förslag som fungerar när Demokratin är kidnappad.
     Missnöjd med flyttankar? Nej, mitt liv är OK och nästa flytt blir två meter vertikalt, men jag ser, hör och begriper, att den fattigdom, egoism och ondska, vi en gång tyglat återkommer, när som nu ingenting görs åt det.

     • Mina förslag är just att befria människors sinnen från fulmediernas lögner, eftersom det är dessa som undörgräver demokratin. Detta gör man genom att avslöja exakt hur de ljuger.

      Mitt förslag är alltså att du läser på de olika former av osannngar och lögner som jag, Anders, m.fl. redovisar, samt upplyser människorna om dem runtomkring dig. Med en mer evident bild av verkligheten kan vi få tillbaka demokratin och förstärka den ytterligare.

      Utan analys av lögnerna kand du inte vaccinera folket mot dem. Det går relativt snabbt att sätta sig in i. Lev nu! Läs nu! Prata med människorna nu, såsom Sokrates talade med människorna på stadens torg! De behöver dig.

      Vi behöver alla varandra.

 2. Nu har hjälpsändningarna så smått börjat rulla in i Venezuela. Tyckte jag såg en bild på SVT-sidan med två fullastade Jeep-liknande mindre lastbilar. President Maduro menar det inte behövs några hjälpsändningar men jag tror han kommer få allvarliga problem om hjälpsändningarna bemöts med militärt våld. Läget verkar minst sagt prekärt. Vad har presidenten för möjligheter?

  • Försöket att köra lastbilar från Colombia till Venezuela med vad de säger humanitära förnödenheter från USAID utlöste spänningar och kollisioner med polisen. Den venezuelanska regeringen vägrade att släppa in lastbilarna och fördömde operationen som en PR-stunt. Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza anklagar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för gränsstörningar över amerikanska bistånd. CIA-experten i falska flaggoperationer, Pompeo, tror att han kan lura världen med en lastbil utbränd av sina egna agenter i Colombia. Pompeo och hans hitmen söker desperat efter ett förevändning för krig. Mike Pompeo, som tidigare ledde CIA, hade tidigare fördömt Venezuelas vägran att släppa in lastbilarna. Han kallade landets president Nicolas Maduro en ”sjuk tyrann” och lovade att ”vidta åtgärder” mot myndigheter som ”motsätter sig den fredliga återställandet av demokratin”

   • Parlamentet med sin innehållande opposition i Venezuela verkar sakna makt. All makt tycks ligga hos presidenten och hans regeringsparti. Är det demokrati? Det är som Torsten Johansson säjer att demokratin börjar bli kidnappad. Jag tycker mig se de tendenserna här i mitt land Sverige också. Alla får inte längre vara med och bestämma. Kunskaper verkar inte krävas däremot ”rätt” åsikter. Igår såg jag en humorvideo av skådespelaren Stefan Sauk på samma tema. Han hade varit och rest i Afrika och tyckte sig känna igen svensk politik även där. Jag tycker Sverige är på väg åt fel håll. Jag tror korruptionen kommer breda ut sig även här. Jag har blivit motståndare till internationalisering samt även fått en tveksam inställning till gränslös internationell solidaritet. Jag tror inte det är bra för Sverige och dess folk. Åtminstone inte ursprungsbefolkningen som så sakta håller på att tunnas ut. Likaså välfärden som dräneras samtidigt som skatter och avgifter ökar på dem som arbetar. Framtiden för Sverige som homogen och oberoende nation ser inte bra ut. Jag är medveten om att Sverige har ett beroende till USA men det är en gammal tradition som vi levat med länge även under tider det varit bra i Sverige. Så jag kan inte se det som något särskilt problem.

 3. Först och främst, var det skämmigt av mej själv, att inte tacka Kajsa för pretstionen med att få in sin artikel i AB. All Heder Kajsa!
  Så till arbetarklass slutkläm om att acceptera beroendet av USA. Här är något fel. I första tredjedelen av 1900-talet, gjick vi in i arbetarrörelsen. Vi hade även med oss ett religiöst budskap in i vår kultur. Där fanns delar, vid sidan av spökerierna, som vart värdefulla för inträdet i demokrati och solidaritet.
  Själv hävdar jag att just detta formade Saltsjöbadsandan och den Demokratiska förståelsen. Det var en humanitär seger, i ett litet land, och det är ur dessa erfarenheter vi skall forma vår framtid. Det är vår egen historia som verkar glömmas bort. Här finns riktkarlen i demokratin. Inte en misslyckade företeelser som USA, EU och zionismen, även om det finns förklaringar. – 1 ) Att USA i olika forskningssubjekt, varit framgångsrikt, beror i hög grad att bankvärlden tillät dem, att få dollarn till internationell reservvaluta. De kan trycka hur många de villhelt efter egna dunkla behov. Forskning slipper då finansieringen som hinder och hyra av militärbaser kan bli ren affär -. 2 ) Vad har vi att lära av USA, i fråga om skydd genom försäkringar och arbetarrörelser, ingenting . -3 ) Att vara människa i USA i dag är inte lätt. Frigivna , stora och små brottslingar utan repatriering, Uteliggare, hemlösa, veteraner, åldringar, friställda arbetare har endast luften de andas att leva på. _ 4 ) Polisiära system av typ nazi och kgb, som lyssnar och godtyckligt fängslar. – 5 ) En utrikespolitik, som kan skrämma sk—n ur vem somhelst. Nej USA är inget riktmärke för Sverige. Vi är inte heller betjänta av deras vapenindustri. Vi borde bjuda in en delegation från Wietnam för utbildning av Svenska frivilliga för att lära oss folkförsvar, i stället för uniformerade fjanterier. Kanske, har de även lite att lära ut om fördelarna med kulturutbyte och handel i stället för att fjanta för USA.
  Förlåt Anders Romelsjö! Inte mycket som har med artikeln att göra, men , men men nu är det sagt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here