Zapatisterna mötte Fridays for Future och ”Gretas Gamlingar”

0
1217
En delegation på fem zapatister mötte upp Fridays for Future och ”Gretas gamlingar” – äldre klimataktivister som stöttar Gretas Thunbergs klimatkamp – på Mynttorget i Stockholm. Foto: Vendela Engström, Arbetaren.

Jag har tidigare rapporterat om den trevliga och lyckade utflykten av Gretas Gamlingar på Kungsholmen till Greta Thunbergs kompisar på Mynttorget fredagen 1 oktober.

Denna artikel Zapatisterna mötte Fridays for Future. har skrivits av journalisten Vendela Engström från tidningen ”Arbetaren”, som också tagit bilden ovan. Zapatisterna arbetar också för en bättre värld.


Zapatisterna mötte Fridays for Future

En delegation från Zapatisterna befinner sig i Sverige. Under fredagen mötte de upp med Fridays for Future på Mynttorget i Stockholm.

På nyårsdagen 1994, samma dag som det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA trädde i kraft mellan Kanada, Mexiko och USA, inleddes ett uppror mot den mexikanska regeringen. EZLN (Zapatistarmén för nationell befrielse) ockuperade städer i delstaten Chiapas och ställde krav på bland annat rättvisa, jord, frihet och demokrati.

Där och då inleddes zapatisternas autonoma form av självstyre med roterande regering i varje ”caracol”, så kallade regionscenter, där besluten fattas genom tillämpandet av direktdemokrati. Självstyret fortgår än idag.

Det har gått nästan 30 år sedan den där nyårsdagen. Idag har klimatförändringarna blivit allt mer påtagliga samtidigt som neoliberal politik normaliserats.

För 500 år sedan, år 1521, koloniserades Mexiko av spanjorerna. Detta år har zapatisterna gjort resan som kolonisatörerna gjorde då – men åt andra hållet.

”En färd för livet” kallar zapatisterna resan till Europa. Den historiska resan syftar till att utbyta erfarenheter och knyta band till sociala rörelser i Europa som kämpar mot liknande maktstrukturer.

Den 24 september anlände delegationen på fem medlemmar till Sverige. Sedan dess har de besökt flera städer i landet. Under fredagen besökte de Fridays for Futures veckovisa demonstration på Mynttorget i Stockholm.

På torget befann sig demonstranter från Fridays for Future tillsammans med ”Gretas gamlingar”, en grupp äldre klimataktivister som stöttar Greta Thunbergs klimatkamp.

– Zapatiströrelsen är sammankopplad med andra rörelser som kämpar mot nyliberalism, kapitalism och andra former av kapitalsystem som placerar profit över mänskligt liv och mänskliga kroppar – en kamp som även är i frontlinjen för miljörörelsen, säger Anna Mulhern från Fridays for Future och fortsätter:

– Vi behöver agera för att bekämpa klimatkrisen men även för att skapa en systemförändring för global jämlikhet.

Efter Stockholmbesöket reser zapatistdelegationen vidare norrut mot Sápmi. (Slut på arikeln i Arbetaren).


Wikipedia skriver:

Rörelsen i stort

Zapatisterna består av människor från ursprungsbefolkningen och har skapat sig ett eget samhälle med egna skolor, kooperativ, sjukhus, domstolar etc. De kommuner som zapatisterna lever i styrs ”nerifrån och upp”. Makten ligger alltså hos byarna, därefter hos lokalområden, distrikt, zoner och CCRI. Denna decentraliserade, anarkistiska samhällsuppbyggnad är traditionell bland delar av ursprungsbefolkningen. Det är en antihierarkisk ordning som grundar sig på horisontell kommunikation och samordning.

Zapatisterna. Subcommandante Marcus omgiven av medlemmar i CCRI, zapatisternas högsta beslutande organ.

Zapatisternas grundvalar är följande:

– Försvarande av kollektiva och enskilda rättigheter som historiskt har nekats mexikanska ursprungsbefolkningar.

– Byggandet av en ny modell av nation som innefattar demokrati, frihet och rättvisa som grundläggande principer för ett nytt sätt att göra politik.

– Tyget i ett nätverk av motstånd och ”altermundista”-uppror i mänsklighetens namn och mot neoliberalism. Wikipedia

Föregående artikelHur Sveriges Radio och TV utsätter sina läsare för propaganda mot Kina. Fördjupad artikel
Nästa artikelPandora Pampers – det stinker lång väg – Avslöjanden som passar Biden & Co…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here