Zelensky ”genomför Boris Johnsons instruktioner att kämpa till sista ukrainare”, säger Ukrainas tidigare premiärminister

15
1616

Vladimir Zelensky är en uppburen politiker i Väst, sedd som en stor statsman av många. Etablerade medier ger denna bild. Dock finns andra uppfattningar. Här från en erfaren politiker från Ukraina, som känner Zelensky en del. Det är värdefull med en kompletterande bild av den omskrivne, i Väst så hyllade presidenten i Ukraina.
Källa: https://sputnikglobe.com/20230520/ukraines-former-pm-reveals-how-zelensky-transformed-from-stage-actor-to-american-puppet-1110487778.html

 

Ukrainas tidigare premiärminister Mykola Azarov. Arkivbild. – Sputnik International, 1920, 20.05.2023

Mykola Azarov

 

av Ilja Tsukanov för Sputnik International

Den 20 maj är det fyra år sedan Volodymyr Zelensky installerades som Ukrainas president. I ett samtal med Sputnik öppnade Nikolaj Azarov, en veteranpolitiker med över 20 års erfarenhet av ukrainsk politik i bagaget, upp för Zelenskijs politiska ursprung, hans katastrofala mandatperiod och hans föga avundsvärda framtid.

Nikolay Azarov vet ett och annat om hur Ukrainas politik fungerar. Politikern, som valdes in i parlamentet 1994, visade snabbt att han var en skicklig administratör och blev rådgivare till ministerkabinettet 1995, blev ordförande för Ukrainas skatteförvaltning mellan 1996 och 2002, arbetade som finansminister och vice premiärminister (2002-2005 respektive 2006-2007) och arbetade som premiärminister från mars 2010 till januari 2014.

Azarov ledde den mest framgångsrika perioden av ekonomisk expansion i det postsovjetiska Ukrainas historia, där landets BNP växte i följd under vart och ett av hans fyra år vid makten och nådde en toppnotering på 190,5 miljarder dollar 2013 (ett rekord som inte överträffades, inte ens i nominella termer, förrän 2021). Hans teknokratiska regerings strategi fokuserade på att försöka utöka det ekonomiska samarbetet med både Ryssland och Europeiska unionen, samtidigt som man strävade efter att utöka Ukrainas användning av sin inhemska energibas.

Azarov blev det första offret för Ukrainas båda färgrevolutioner – han förlorade sitt jobb som vice premiärminister i början av 2005 efter ett mycket laddat presidentval mellan den dåvarande premiärministern Viktor Janukovytj och den väststödda kandidaten Viktor Jusjtjenko, och avgick från premiärministerposten i januari 2014, samtidigt som Kiev skakades av protesterna i Euromaidan. Azarovs avgång var tänkt att lätta på spänningarna mellan Janukovytj och demonstranterna, men gav bakslag, eftersom provästliga politiska krafter kände blodsmak och avsatte Janukovytj i en våldsam statskupp i februari, flera veckor efter att hans premiärminister avgått.

Azarov känner Ukrainas nuvarande president tillräckligt väl, eftersom han har suttit på höga poster i regeringen medan Zelensky arbetade som underhållare och komiker på tv.

Från blygsamma rötter som underhållare…

När Azarov talade med Sputnik i samband med fyraårsdagen av Zelenskijs tillträde som president erinrade han sig att han på sin egen tid inte kunde föreställa sig att komikern och skådespelaren en dag skulle kunna bli president.

”Naturligtvis inte, en sådan idé kunde inte ens ha kommit i mitt huvud, eftersom jag såg honom på alla möjliga evenemang, fester. Det var svårt att föreställa sig att en underhållare […] plötsligt skulle kunna bli president”, sade Azarov.

Poroshenko. Wikimedia.

”Men samtidigt, när Zelenskij, som var en absolut politisk okänd för mig, och den sällsynta skurken och bedragaren [Petro] Porosjenko, som jag kände mycket väl, ställde upp mot varandra i valet [2019, red.], trodde jag naivt att det skulle vara bättre att låta en komiker bli president än den rutinerade opportunisten och svindlaren Porosjenko”, sade Azarov.

Ukraina. Presidenterna Zelensky och Poroshenko

Azarov insåg snabbt att det var ett misstag att hoppas på något bättre från Zelensky, till att börja med att döma av den typ av människor som han började omge sig med, från att han utnämnde politiskt okända personer utan högre utbildning, erfarenhet etc. till höga positioner, till att han i början av 2020 bytte ut den erfarne administratören Andriy Bohdan som chef för presidentens administration mot Andriy Yermak, som hade arbetat som advokat för Zelensky på hans underhållningsproduktionsbolag Kvartal 95, men som inte hade någon erfarenhet av att arbeta i regeringen.

”Egentligen kommer hela hans entourage från detta lilla företag, och de började alla inta sådana nyckelpositioner i beslutsfattandet”, minns Azarov. Detta inkluderade personer som hjälpte Zelenskys företag i olika offshore- och skatteflyktssystem. ”Jag vill påpeka att Kvartal 95 praktiskt taget inte betalade någon skatt. Det var ett skuggföretag vars omsättning till stor del bestod av kontanter”.

Inledningsvis trodde Azarov att Zelenskij och hans folk skulle kunna utbildas politiskt för att bli effektiva administratörer. Han minns hur han under Zelenskijs första månader vid makten försökte ge honom gratis expertråd om hur man skulle få regeringen att fungera smidigt genom att spela in och lägga ut flera videoklipp på nätet, men utan resultat.

Syntes av oligarkiska och utländska intressen

När det gäller att formulera och artikulera sina egna uppfattningar”, noterade Azarov att presidenten mycket snabbt – från och med sitt tillträde – ”omedelbart hamnade under mycket allvarligt inflytande” av USA:s ambassad i Kiev, inklusive både dess formella och informella representanter.

”Vi vet inte [dess exakta omfattning] med säkerhet, men i vilket fall som helst började någons inflytande tydligt synas i hans tal, i vissa av hans beslut. Det blev tydligt för mig att han helt – helt enkelt totalt upplösts som ledare inför sina amerikanska rådgivare, eller ’partners’ som han kallade dem”, sade Azarov.

När detta skedde började ”helt andra typer av texter dyka upp, hans beteende började förändras. Det vill säga, han antog en annan inriktning. Och hans presidentapparat, som fått dessa instruktioner, började förbereda olika typer av lösningar för att passa västerländska makthavare. Därför är det fel att säga att det till en början fanns någon form av ’moderat Zelenskij’. Det fanns inte, och det är det som är problemet. Han hade inga övertygelser, ingen förståelse, inget eget”, beklagade Azarov.

”Med andra ord förlorade Ukraina sin status som subjekt – vilket det visserligen inte heller hade under Porosjenko, men under Zelenskij började detta se ut som en karikatyr, eftersom absolut allt – ända ner till bagatellartade beslut om [utnämning av] domare, åklagare – även de började fattas endast efter samråd med amerikanerna”, sade den tidigare premiärministern.

Detta komplicerades ytterligare av att Zelenskij var ”olärbar”, enligt Azarov. ”Det vill säga, han behärskade inte konstitutionen – han läste den aldrig. Han fördjupade sig inte i kärnan i de lagar som antogs. I allmänhet förstod han inte det jobb som han hade tagit på sig, vad presidentens arbete innebär, vad ministrarnas arbete innebär, vad premiärministerns arbete går ut på.”

Hur kan någon som Zelenskij bli president?

Zelenskys framträdande på den ukrainska politiska scenen har flera förklaringar, sade Azarov. Inte bara gjorde han sig ett namn hos vanliga ukrainare tack vare sin succéserie Folkets tjänare – där han spelade en populistisk politiker som var redo att stå upp för Ukrainas intressen – även mot stora västkontrollerade institutioner som Internationella valutafonden, utan landets politik hade rensats från alla antiamerikanska krafter efter kuppen 2014.

I efterdyningarna av kuppen 2014 blev det en statlig politik ”att förstöra alla politiska motståndare till den proamerikanska ståndpunkten”. Regionernas parti – som hade varit den största politiska strukturen … förstördes praktiskt taget. Olika politiska strukturer på vänsterkanten – kommunistpartiet, socialistpartiet, allt som levde och inte motsvarade den amerikanska ståndpunkten, allt förstördes bokstavligen”, sade Azarov. ”Någon dödades, någon annan lämnade landet, någon fängslades. Ledaren för vår fraktion i parlamentet, Alexander Sergejevitj Efremov, fängslades i fem år utan något domstolsbeslut… En annan ledare för fraktionen kastades ut från en tolvvåningsbyggnad. Vi fick veta att han begick självmord.”

I den här miljön lämnades Ukrainas politik med ett tunnt urval, och Zelenskijs parti Folkets tjänare fylldes av exotiska och udda personer.

”Ukrainas amerikanska beslutsfattare förstod tydligt att Porosjenko hade blivit omöjlig att välja. Han ’arbetade’ i fem år som president och ägnade sig huvudsakligen åt sina egna angelägenheter, sina egna affärer, och skapade ett stabilt anti-betyg på 80 procent för sig själv. Han blev omöjlig att välja.”

Andra oppositionsledare som Julia Tymosjenko från partiet Batkivshchyna visade sig också vara besudlade. Och så föll valet på Zelensky, vars kandidatur först koketterades av Dnepropetrovsk-oligarken Ihor Kolomoyskyi, som tidigare hade hjälpt till att finansiera Zelenskys arbete som underhållare.

”Kolomoyskij hade en fascinerande tanke: ’Varför inte göra den här skojaren till president? Då kan han fungera som ett slags ’sprattelgubbe’, genom vilken jag kan styra landet’”. Jag tror att Kolomoyskij var den förste som hade denna tanke, eftersom han kände till hns opportunistiska natur. Och denna idé verkade också värdig för de amerikanska beslutsfattarna, eftersom det var uppenbart att de skulle kunna ta in detta material för bearbetning och forma det till vad de ville.”

 

Dnepropetrovsk-based billionaire Ihor Kolomoyskiy, seen here during his tenure as the region's governor in 2014. File photo. - Sputnik International, 1920, 20.05.2023

Den Dnepropetrovsk-baserade miljardären Ihor Kolomojskij, som här ses under sin tid som regionens guvernör 2014. Arkivfoto. © Sputnik / stringer

Västvärldens kontroll över Ukraina är nu uppdelad i flera dimensioner, enligt Azarov, där amerikanerna fokuserar på stora poster som vapenleveranser, finansiering av regimen och utformning av dess politiska inriktning, medan ”specialoperationer”, som underrättelseinhämtning, terroristattacker etc. troligen är MI6:s domän. ”Eftersom britterna har suttit stadigt i Ukraina under lång tid, och amerikanerna försöker att inte alltför nära blandas in i de smutsiga affärerna med explosioner, mord och så vidare. Britterna har inget att förlora, de komprometterade sig själva helt och hållet för länge sedan” i detta avseende.

Från underhållare till krigsförbrytare

Under sina första månader vid makten 2019 verkade Zelensky kortvarigt vara beredd att underhålla tanken på en fredlig lösning av den långvariga Donbass-krisen och uttryckte sitt stöd för den så kallade Steinmeier-formeln, som är uppkallad efter Tysklands dåvarande utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och som är tänkt att få igång arbetet för att återintegrera territoriet i Ukraina i utbyte mot ett brett, konstitutionellt tvingande självstyre.

Zelenskys funderingar utlöste en kraftig reaktion i Kiev, där oppositionella krafter med stöd av ultranationalistiska ligister samlades i huvudstaden och andra större städer för att anordna ”Nej till kapitulation!”-protester och hotade att avsätta honom om han inte avvisade freden. Zelensky gav snabbt upp, och Donbass-krisen drog ut på tiden och eskalerade dramatiskt från och med slutet av 2021 när Moskva anklagade Kiev och Nato för att förbereda sig på att ta till en ”militär lösning”.

Azarov anser att Zelenskijs förvandling från en harmlös underhållare till en krigspresident med ansvar för krigsbrott i Donbass är en banal sak, och att han när han började njuta av de ekonomiska frukterna av sin position glömde bort alla andra motiv som kan ha drivit honom.

”Förstå att det här är ’business as usual’. Jag tror att när han började ta emot de inkomster han fick från sin position steg det honom åt huvudet. För i stället för att förstöra det korruptionssystem som Porosjenko hade skapat i Ukraina kom Zelenskij att leda det”, sade den tidigare premiärministern.

”I dag hamnar beslut på hans bord och han godkänner dem lugnt utan att fördjupa sig i deras innebörd. Porosjenko låtsades åtminstone vara orolig för offren. I en välkänd intervju sade han att ”de döda soldaternas själar passerar genom mitt kontor”. Jag vet inte vem som kom på detta… men han uttalade det och försökte till och med fälla en tår. Han var naturligtvis en lögnare, men en unik sådan. Men Zelensky bryr sig inte ens om detta. Under hela denna ett och ett halvt år långa konflikt har jag aldrig hört några ord av sympati från honom. Man skulle kunna förvänta sig att han inte bara skulle säga ord, utan också verkliga handlingar som visar hans medkänsla, men något sådant har inte förekommit”, sade Azarov.

Zelenskys ”oavundsvärda framtid”

”Det står helt klart för mig att så länge denna regim sitter vid makten och stöds av amerikanerna och britterna kommer Ukraina bara att fortsätta att förstöras. En amerikansk forskare har sagt att Ukrainas befolkning har minskat till under 20 miljoner människor. Jag vet inte hur han räknade ut det, men han gav exempel på att 8,5 miljoner enligt FN har lämnat landet enbart för Europa. Lägg därtill tre till fyra, kanske fem miljoner som har lämnat till Ryssland. Lägg här till 12,5 miljoner från Krim och den sydöstra delen, som nu ligger utanför Zelenskijs kontroll. Totalt är det ungefär 25 miljoner. Vi hade 42 miljoner människor under eller omkring 2014. Det vill säga, genom sådan enkel aritmetik ser vi att denna siffra på mindre än 20 miljoner är korrekt”, räknade politikern ut.

”Inte ens det stora fosterländska kriget, som drog genom Ukraina som en ångvält, resulterade i en sådan avfolkning. Vad säger detta? Det säger att varken Zelensky eller hans omgivning bryr sig överhuvudtaget om den här frågan. Han är redo att genomföra den instruktion som Boris Johnson gav under sitt besök i Ukraina – att kämpa till sista ukrainare. Dessutom har Zelensky-regimen i detta krig brutit mot alla absoluta regler för krigföring”, sade Azarov och pekade på den avsiktliga inriktningen på civila samhällen i Donbass.

”Krig är krig och det finns alltid offer. Därför uppstår inga frågor när militära anläggningar beskjuts. Men när bostadsområden beskjuts och dessutom beskjuts med avsikt, i stället för av misstag, vilket ibland händer, tyder detta på att dessa människor absolut inte är intresserade av det och inte bryr sig om det”, sade Azarov.

I slutändan tror Azarov att Zelenskij inte anser att Ukraina är hans hemland, utan snarare ett ”instrument” som ska användas för att uppnå vinster och popularitet utomlands.

”Vi har redan gått igenom detta med Jusjtjenko, som amerikanerna släpade genom europeiska länder på exakt samma sätt, med stående ovationer och applåder överallt. Varför applåderades Jusjtjenko? Bara för att han kom till makten olagligt som ett resultat av den orangefärgade revolutionen och för att han var en antirysk president.”

Fem år senare, minns Azarov, förlorade Jusjtjenko presidentvalet och försvann in i historien efter att ha fått mindre än 10 procent av rösterna.

Samma öde väntar Zelenskij, tror Azarov, eftersom trots informationskriget och den ständiga hamrandet av propaganda i vanliga ukrainare dagligen kommer en betydande andel av befolkningen alltid att behålla ett visst mått av sunt förnuft, vilket är ett resultat av det faktum att det som sägs i medierummet inte stämmer överens med deras liv och materiella välbefinnande.

”Det vill säga, människor själva jämför hur de levde förr och hur de lever nu. Därför kommer all propaganda alltid i konflikt med de verkliga fakta. Nu när det dessutom har skett så många dödsfall, så mycket förödelse, så många har blivit handikappade, kommer denna övertygelse – oavsett hur den trummas in i folk, att de försvarar sitt hemland – att varje normal människa kommer att ställa frågan: ’Lyssna, varför försvarar vi vårt hemland genom att amerikanerna ger oss pengar, ger oss vapen och så vidare’. Därför är Zelenskys framtid föga avundsvärd – det är en absolut säkerhet. Och alla utsikter att lösa denna konflikt utesluter Zelensky”, avslutade Azarov.

Föregående artikelNitton länder nya länder vill gå med i BRICS
Nästa artikelUnder ledning av Kina och Indien: Globala Syd försöker fixa till FN
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Jag undrar om tiggaren Zelenski kommer ångra sej när detta lagt sej, eller om han bara tar sin familj med sej någonstans, och lever livet med dom alla miljoner dom har. Det visar sej ganska snart antar jag

  • Om Zelensky ska överleva någon längre tid i landsflykt måste nog en ny identitet och en operation som ändrar utseendet fixas! Sedan är frågan om det räcker för det finns alltid någon som kan skvallra för rätt summa som ersättning. Man kan nog tänka sig att Zelensky inte har så bra nattsömn längre men som marionett så har han nog inget val längre än att löpa linan ut? Han längtar nog tillbaka till sina dagar som enkel clown i TV och inte den pajas av idag som riskerar få en missil i skallen.

 2. Vad hände i Belgorod-regionen?
  Den 22 maj gick en ukrainsk DRG in på territoriet för Graivoronsky-distriktet i Belgorod-regionen.
  Den 23 maj rapporterade det ryska försvarsministeriet att mer än 70 sabotörer, fyra pansarfordon och fem pickuper förstördes under kontraterroristoperationen i Belgorod-regionen.

  • Vad säger Ukraina? På SvT:s rapport sa deras ”specialist” att aktionen sannolikt var känd och godkänd av Ukraina.

 3. 23.05.2023 (14:40)
  Ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen (23 maj 2023)
  Kievregimen, besegrad i Artyomovsk, började utföra terroristaktioner mot civila.

  Den 22 maj i år, efter den intensiva beskjutningen av Kozinkas internationella kontrollpunkt, liksom ett antal andra civila anläggningar i Grayvoron-distriktet i Belgorod-regionen, gick en enhet av en ukrainsk nationalistisk formation in på Ryska federationens territorium.

  Under loppet av kontraterroristoperationen, som ett resultat av flyganfall, artillerield och aktiv aktion från enheterna i det västra militärdistriktet som täckte statsgränsen, har de nationalistiska formationerna blockerats och förstörts.
  De återstående nationalisterna pressades tillbaka in i Ukraina, där de fortsatte att drabbas tills de har eliminerats helt.
  Fiendens förluster var över 70 ukrainska terrorister, fyra bepansrade stridsfordon och fem pickupbilar.

  Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den speciella militära operationen.
  I Kupyansk riktning har attackerna, som lanserades av flyg och artilleri från Zapad Group of Forces, såväl som gruppens aktiva aktioner, resulterat i neutraliseringen av AFU-enheterna nära Masyutovka, Timkovka, Tabayevka (Kharkov-regionen), och Novosyolovskoye (Folkrepubliken Lugansk).
  Dessutom har två ukrainska sabotage- och spaningsgruppers agerande störts nära Timkovka.

  Fiendens förluster var upp till 110 ukrainsk personal, två bepansrade stridsfordon och två motorfordon har eliminerats.
  I Krasny Liman-riktning har attackerna, som inleddes av operationell-taktisk flyg-, artilleri- och tunga eldkastarsystem från Tsentr Group of Forces, resulterat i neutralisering av AFU-enheterna nära Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk) och Serebryanka (Donetsk) Folkets republik).
  Fiendens förluster var över 65 ukrainska militärer, en stridsvagn, tre bepansrade stridsfordon, två motorfordon, samt Msta-B, D-20 och D-30 haubitser.

  I Donetsk-riktning har attackerna, som inleddes av flyg och artilleri från Yug Group of Forces, såväl som gruppens aktiva aktioner, resulterat i neutralisering av upp till 375 ukrainska militärer, två stridsvagnar, fem pansarstridsfordon, fyra motorfordon, en D-30 haubits och en USA-tillverkad AN/TPQ-50 motbatteriradarstation.
  Två AFU-ammunitionsdepåer av 60:e och 64:e mekaniserade brigader har förstörts nära Verkhnekamenskoye och Stupochki (Folkrepubliken Donetsk).

  I riktningarna i södra Donetsk och Zaporozhye har attackerna, som inletts av flyg och artilleri från Vostok Group of Forces, resulterat i neutralisering av fiendens enheter nära Velikaya Novosyolka (Folkrepubliken Donetsk), Marphopol, Malaya Tokmachka, Novodanilovka och Kamenskoye (Zaporozhye). område).
  En ukrainsk sabotage- och spaningsgrupps agerande har störts nära Olgovskoye (Zaporozhye-regionen).
  Fiendens förluster var över 150 ukrainska militärer, tre pickupbilar och en Msta-B haubits.
  I Kherson-riktning var fiendens förluster över 20 ukrainska militärer, tre motorfordon och en Msta-B-haubits.
  Operationell-taktisk och arméflyg, och artilleri från Ryska federationens väpnade styrkor har neutraliserat 96 artillerienheter från AFU vid sina skjutplatser, arbetskraft och militär hårdvara vid 112 områden.

  Kommandoposten för AFU:s 24:e mekaniserade brigade har neutraliserats nära Toretsk (Folkrepubliken Donetsk).
  Två bränsledepåer för AFU-hårdvara har förstörts nära Avdeevka (Folkrepubliken Donetsk).

  Luftförsvarsanläggningar har fångat upp 13 raketdrivna projektiler från HIMARS och Uragan.
  Luftförsvarsanläggningar har skjutit ner 11 ukrainska obemannade flygfarkoster nära Kremennaya (Folkrepubliken Lugansk), Ivanovka, Kirillovka, Novoandreevka och Petrovskoye (Folkrepubliken Donetsk) och Tokarevka (Kharkovregionen).

  Totalt 428 flygplan, 235 helikoptrar, 4 273 obemannade flygfarkoster, 424 luftvärnsmissilsystem, 9 275 stridsvagnar och andra pansarfordon, 1 100 stridsfordon utrustade med MLRS, 4 887 fältartillerikanoner och 5 mortlar samt 10 motorfordon. har förstörts under den särskilda militära operationen.

 4. ”The European Union’s defense ministers failed to agree on a new package of military assistance to Ukraine” har EU foreign affairs chief Josep Borrell annonserat. Doc gick inte Borell närmare på varför det var svårt att komma överens om ett nytt ”hjälppacket” till ukrozionazi enheten. Det rör sig om 500 miljoner Euro, d v s, ca 6 miljarder SEK.

  Flera medier har sökt kommisoner Pustula von der Lugen för en kommentar om detta utan att lyckas.

 5. Mer än 70 ukrainska sabotörer förstördes som en del av kontraterroristoperationen (CTO) i Belgorod-regionen.
  I detta avseende meddelade chefen för regionen avskaffandet av CTO i regionen. URA.RU kommer med de viktigaste nyheterna på kvällen den 23 maj.
  Ryska federationens försvarsminister rapporterade förstörelsen av mer än 70 ukrainska sabotörer under CTO i regionen, rapporterar Channel Five .

  Enligt avdelningen förstördes alla formationer i regionen. Senare tillkännagav guvernör Gladkov avskaffandet av regimen för bekämpning av terrorism . Ministeriet sa att Kiev började ta till terrorattacker mot civilbefolkningen efter nederlaget i striderna om Artemovsk.
  Ukraina kommer att tilldelas status som en särskild NATO-medlem av de västerländska allierade . Ett sådant steg är nödvändigt för försörjningen av F-16-stridsflygplan, sade chefen för Bureau of Military-Political Analysis, sade militäranalytikern Alexander Mikhailov i en intervju med URA.RU.
  Dessutom sa pressekreteraren för Rysslands president Dmitrij Peskov att leveransen av flygplan till Kiev inte skulle ändra kursen för den speciella operationen .

  Ukrainas väpnade styrkor (AFU) försöker varje dag bryta igenom försvaret i Kremennaya-området . Enligt Andrey Marochko, överstelöjtnant för folkmilisen i LPR, pensionerad, händer detta upp till fem gånger om dagen.

  I Folkrepubliken Donetsk dömdes en militant från Azovs nationella bataljon (erkänd som en terrorist- och extremistorganisation, förbjuden i Ryska federationen) till livstids fängelse för att ha dödat och torterat ryska krigare. Detta rapporterades i den ryska utredningskommittén.

  Inte ens efter befrielsen av Artemovsk (Bakhmut) av den ryska militären får räddare och allmännyttiga företag inte arbeta i staden. Rådgivare till den tillförordnade chefen för DPR, Yan Gagin, sa att en farlig situation kvarstår på Artemovsks territorium .
  Väst har upphört att tro på Ukrainas seger i konflikten med Ryssland, sa tidigare Pentagon-översten Douglas McGregor.
  Enligt honom är USA och Europa missnöjda med nederlaget för Ukrainas väpnade styrkor i Bakhmut, varför de vill tvinga Ukrainas president Volodymyr Zelenskij att frysa konflikten.
  Vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev krävde att USA skulle kompensera för skadorna för förstörelsen i Artemovsk. Washington måste också, enligt honom, betala för skadorna i Melitopol och ett antal andra bosättningar som attackerade Ukrainas väpnade styrkor under ledning av väst.
  https://ura.news/news/1052651933?utm_medium=email&utm_source=Unisender&utm_campaign=297824374

 6. Vi vill döda Putin – ukrainsk biträdande underrättelsechef
  Vadim Skibitsky berättade för media att den ryske presidenten känner att Kievs agenter ”kommer närmare honom”

  Rysslands president Vladimir Putin står på Ukrainas dödalista, har den biträdande chefen för landets underrättelsetjänst avslöjat. Vadim Skibitsky tillade att hans underordnade också jagar de högsta ryska militärbefälhavarna.

  I ett tal till tyska Die Welt-mediet på onsdagen fick Skibitsky frågan om hans tjänst försöker mörda den ryska statschefen. Den ukrainska tjänstemannen svarade med att säga att president Putin ”märker att vi kommer allt närmare honom.”

  Enligt Skibitsky har den ukrainska underrättelsetjänsten misslyckats med att döda Putin eftersom han ”håller sig i hål”, men tillade att den ryske överbefälhavaren ”nu börjar sticka ut huvudet.”

  Men när han framträder offentligt är underrättelsetjänsten ”inte säker på om det verkligen är han”, insisterade Skibitsky.

  Han tillade att hans underordnade ”försökte döda” Yevgeny Prighozhin, chefen för Wagners privata militära företag.

  Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu och generalstabschefen Valery Gerasimov har också markerats för eliminering av den ukrainska underrättelsetjänsten, hävdade dess biträdande chef.

  På frågan om Kiev låg bakom morden på journalisten och aktivisten Darya Dugina i augusti förra året och militärbloggaren Vladlen Tatarsky i slutet av april, liksom försöket på författaren Zakhar Prilepins liv tidigare den här månaden, hävdade Skibitsky att dessa hade varit ”insidejobb”. ’.

  Den ukrainske tjänstemannen påstod också att olika grupper inom den ryska eliten kämpade mot varandra om makten.

  Skibitsky tillade att ryska ”propagandister” inte är de högsta prioriterade målen för hans tjänst i motsats till befälhavare för ryska militära enheter. Han hävdade att Kiev hade lyckats mörda några av dessa toppmästare men vägrade ge några namn eller nummer.
  https://swentr.site/russia/576842-ukraine-putin-kill-list/

  Det är dags för Putin att itu med Kiev brotslingar.

  • ”Time to FRY Skibitsky”, som jänkarna skulle säga. Eller ska vi sägagive Skibstky the same treatement Zaluzhnyi got👌

   • Zaluzhnyi är inte död, blev bl.a. skallskadad i början av maj och ligger på intensiven på militärsjukhuset i Kiev.

 7. Vladimir Kornilov: I Hiroshima bevisade Zelenskij att han förblir en ”folkets tjänare” – men inte till ukrainska folket
  En president vald på ett löfte att skapa fred erbjuder sitt folk som kanonmat för yttre makter som använder dem för att utkämpa ett proxykrig

  Varje maj visar Vladimir Zelensky att han förblir vad ukrainarna valde honom att vara: en folkets tjänare. Det här är en del av myten om komikern som blev politiker, lånad från det eponyma TV-programmet som han ledde innan han sökte ett högt ämbete.

  På årsdagen av sin invigning, varje 20 maj, ger han en showframställning i form av en rapport om det gångna året av hans styre. Han spelar rollen som ”tjänaren” och informerar sina ”herrar” – väljarna i Ukraina.

  För bara två år sedan, och det verkar vara evigheter nu, valde Zelenskij Antonovs flyghangar och ett enormt, ofärdigt Mriya-fraktplan utan vingar (ett sovjetiskt projekt som oberoende Ukraina hade ägnat 30 år åt att prata om att komma i rörelse igen) – som sin bakgrund. Han fortsatte med att måla ukrainare en vacker bild av deras lands framtid, där Mriya (som betyder ”dröm” på det lokala språket) äntligen skulle ta till skyarna. Mindre än ett år senare bombade soldater under Zelenskys befäl både hangaren där han höll presskonferensen och planet, som aldrig lyckades lyfta.

  Allt verkade möjligt i Zelenskys värld, men han glömde en sak. För två år sedan, när han pratade om att förvandla Ukraina till ett nytt Eden, glömde han huvudlöftet som fick ukrainarna att rösta på honom: hans löfte att skapa fred. Nu är det till och med roligt att komma ihåg orden ”folkets tjänare” yttrade i sitt invigningstal den 20 maj 2019: ”Vår första prioritet är en vapenvila [i Kievs krig med Donbass]… Jag skulle inte tveka att förlora min ställning för fredens skull.”

  Under de mellanliggande åren har Zelensky förblivit trogen sin tradition och på årsdagen av sin invigning har han fortsatt att rapportera som en sann tjänare.

  Men allt eftersom tiden har gått har han skaffat sig nya mästare – det amerikanska ledarskapet. Detta är en mycket betydande förändring och bekräftar att för Zelenskij har Ukraina och dess folk länge inte varit något annat än en rekvisita för hans blodiga äventyr och deras framtida välbefinnande är verkligen inte en del av planen.

  Hans besök i Japan för G7-toppmötet var ännu en plats för att tigga om vapen. Ukrainska diplomater tar stor anstöt när delar av den västerländska pressen liknar Zelenskys utlandsresor med en kringresande cirkus, men det är verkligheten. Hela poängen med hans många resor är att samla in ännu mer pengar, och löften, för att fortsätta kriget – och därmed hålla ukrainare döende. Som den pensionerade italienska generalen Marco Bertolini med rätta påpekade häromdagen, om västerländska vapenleveranser till Ukraina hade upphört, ”skulle kriget ha slutat för ett år sedan och skulle inte ha kostat hundratusentals liv.”

  Det värsta är att alla förstår detta mycket väl. EU:s toppdiplomat, Josep Borrell, säger praktiskt taget samma sak. Men även med den fulla vetskapen om att att förse Kiev med nya dödliga vapen innebär att man använder ukrainare som kanonmat, fortsätter väst att pumpa in förnödenheter. Naturligtvis lovades samma ukrainare Zelenskij som ”tjänare” för två år sedan innan han fann sig några nya mästare.

  I Hiroshima svek Zelensky över sina nuvarande chefer så gott han kunde. Han liknade patetiskt sin begäran om F-16-jetplan med att söka ”vingar för frihet”. Ett mycket oklokt uttalande, med tanke på parallellerna med hans löften att ge vingar till Mriya för två år sedan.

  Det var lika olämpligt att ta flaggan som presenterades för honom av ”försvararna av Bakhmut” (Artyomovsk) i december förra året till den amerikanska kongressen. Nu, när han satt bredvid USA:s president, var Zelenskij tvungen att förklara förlusten av staden som han länge kallat en fästning, och det slutade med att han spydde ut nonsens om dess nuvarande status samma helg som den var helt ockuperad av ryska soldater.

  Det var tydligt av hans reaktion hur smärtsam förlusten av Artyomovsk var för Zelensky. Det var inte nyheten som ”Amerikas tjänare” förväntade sig att leverera till sina nuvarande mästare samlade i Hiroshima. Det enda bra är att han inte tog med president Joe Biden en flagga från en annan ”fästning” – det skulle ha varit ett dåligt omen.

  För att mildra det bittra pillret av det förödmjukande nederlaget i Donbass, försöker den ukrainske presidenten märka västvärldens löften att förse Kiev med F-16-stridsflygplan som en seger. Hur detta kommer att se ut i praktiken är någons gissning, och ingen vet hur nära det kommer att föra världen till en potentiell katastrof.

  Naturligtvis är Hiroshima förmodligen det bästa stället att bedöma konsekvenserna och förstå hur de kan påverka hela planeten. Särskilt det ukrainska folket, som Zelenskij lovade att tjäna troget för fyra år sedan. Men hans löften till sin nya herre är mycket annorlunda: inte fred, utan krig.
  https://swentr.site/russia/576813-hiroshima-zelensky-ukraine-servant-people/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here