Nitton länder nya länder vill gå med i BRICS

3
969
BRICS. Foto VCG. Global Times

Nitton länder uttryckte intresse för att gå med i BRICS-gruppen av nationer när de förbereder sig för att hålla ett årligt toppmöte i Sydafrika. Paul Vecchiatto skriver detta för Bloomberg .

Terje Valen har översatt texten till Steigan.no och jag har översatt texten till svenska från Bloombergs och från Steigan.no https://steigan.no/2023/04/19-nasjoner-onsker-medlemskap-i-brics-for-toppmotet/?utm_source=substack&utm_medium=email

Tillväxtmarknadsblocket  BRICS, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika kommer att träffas i Kapstaden den 2-3 juni för att diskutera expansionen, sa Anil Sooklal, Sydafrikas ambassadör i gruppen, i en intervju i Kapstaden på måndagen.

”Det som kommer att diskuteras är utbyggnaden av BRICS och hur detta kommer att hända”, sa han. – ”Tretton länder har formellt bett om att få gå med, och ytterligare sex har frågat informellt. Vi får ansökningar om att vara med varje dag.”

Kina började prata om expansion när det var BRICS-ledare förra året, eftersom världens näst största ekonomi försöker bygga upp diplomatiskt inflytande för att motverka de utvecklade ländernas dominans i FN. Den föreslagna expansionen väckte oro bland andra medlemmar att deras inflytande kommer att tunnas ut, särskilt om Pekings nära allierade släpps in. Kinas bruttonationalprodukt är mer än dubbelt så stor som för alla fyra andra BRICS-medlemmar tillsammans.

Utrikesministrarna från de fem medlemsländerna har alla bekräftat att de kommer att delta i diskussionerna i juni, sa Sooklal. Förutom medlemskap kommer de också att diskutera ”hot spots”, inklusive Sudan, där en vapenvila verkade träda i kraft på tisdagen efter 10 dagars konflikt.

Sedan BRIC bildades 2006 har gruppen bara lagt till en ny medlem – Sydafrika 2010.

Saudiarabien och Iran är bland de länder som formellt har bett om att få gå med, sa Sooklal i februari. Andra länder som har uttryckt intresse för att gå med inkluderar Argentina, Förenade Arabemiraten, Algeriet, Egypten, Bahrain och Indonesien, tillsammans med två nationer från Östafrika och en från Västafrika – som han inte identifierade.

Från BRICS-mötet i Sydafrika

BRICS har passerat G7 i BNP

Så långt Bloomberg. Från andra källor vet vi:

BRICS bekräftade för några månader sedan att de var redo att inkludera nya medlemmar. BRICS är redan större än G7-nationerna när det gäller BNP beräknat på köpkraftsparitet.

Det är viktigt eftersom blocket arbetar på en ny valuta för att ersätta den amerikanska dollarn i internationell handel efter västerländska sanktioner mot Moskva och Peking.

”Avdollarisering” har varit en återkommande debatt i år även av andra skäl, inklusive oro över USA:s skuldtak och Saudiarabiens överenskommelse om att återställa förbindelserna med Iran.

Financial Times citerar valutaexperten Stephen Jen som vi citerade i artikeln De-dollarisation sker i en ”överväldigande takt”, säger finansexperten.

Stephen Jen skriver i sin artikel att dollarns andel av officiella globala reservvalutor gick från cirka 73 procent 2001 till cirka 55 procent 2021. Sedan, förra året, sjönk den till 47 procent av de totala globala reserverna.

Medan den skandinaviska vänstern lierar sig med USA och NATO som aldrig förr i historien, är USA:s globala imperium på väg att falla samman.

Den multipolära världen föds medan vi talar.

Andra artiklar om BRICS
https://www.globalpolitics.se/?s=BRICS
BRICS går samman för att utmana den amerikanska dollarn.
Farväl G20, hej BRICS+
BRICS utvecklar ny global reservvaluta. Bra ide?
BRICS-länderna uppmanar till kärnvapennedrustning.

Föregående artikelUkrainsk sommar: den västerländska propagandamaskinen tröskar vidare
Nästa artikelEmanuel Karlsten: Myndighetens otydliga utredning skrämmer operatörer till censur. Del 3.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Waiting list for BRICS+: at 25 – and counting.

  Afghanistan, Algeria, Argentina, Bahrain, Bangladesh, Belarus, Egypt, Indonesia, Iran, Kazakhstan, Mexico, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Saudi, Senegal, Sudan, Syria, Thailand, Tunisia, Turkiye, UAE, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe.
  20230522

 2. 30 countries have applied to join the BRICS, they arrive almost weekly – Bloomberg quotes Ambassador Anil Suklal.

  At the moment, BRICS consists of Brazil, Russia, India, China, and South Africa.

  Would like to join:

  — Algiers,
  — Argentina,
  — Afghanistan,
  — Bangladesh,
  — Bahrain,
  — Belarus,
  — Venezuela,
  — Egypt,
  — Zimbabwe,
  — Indonesia,
  — Iran,
  — Kazakhstan,
  — Mexico,
  — Nigeria,
  — Nicaragua,
  — UAE,
  — Pakistan,
  — Saudi Arabia,
  — Senegal,
  — Syria,
  — Sudan,
  — Thailand,
  — Tunisia,
  — Turkey,
  — Uruguay.
  20230523

 3. 2023-05-23 Politik
  BRICS eller NATO? Finland har gjort sitt val.
  Helsingfors beteende tvingade Ryska federationen att vidta avgörande åtgärder, vilket blev ett värdigt svar på antiryska provokationer. Denna slutsats gjordes av journalisterna från informationspublikationen ”Tsargrad”.
  Författarna till materialet talade i detalj om Moskvas sju vedergällningssteg och förklarade också varför den ryska ledningens beslut har blivit ett ganska stort problem för finnarna.
  Observatörer av ”Tsargrad” uppmärksammade det faktum att finnarna fullt ut kände Rysslands sju ömsesidiga steg. En rad utrikespolitiska och ekonomiska beslut antogs, vilket visade sig få smärtsamma konsekvenser för Finland.

  Först och främst vägrade Ryssland att leverera energiråvaror till Helsingfors. Resursbristen har lett till att priserna på allmännyttiga och närproducerade varor har ökat kraftigt för vanliga finländare.
  Det andra steget kan kallas avskaffande av kontrakt för försäljning av virke. Finska fabriker har förlorat billigt material för tillverkning av möbler och olika trävaror. De företag som var involverade i skapandet av så kallade bränslebriketter av trä drabbades hårdast.
  Det tredje steget – inhemska kraftverk slutade leverera el till Finland, vilket tvingade finländarna att leta efter nya elkällor. Helsingfors har börjat genomföra projekt för stationer som bränner avfall som måste köpas in från Italien och andra EU-länder.
  Det fjärde steget är relaterat till genomförandet av militära beslut. Mot bakgrund av att Finland gick med i det nordatlantiska blocket beslutade Ryssland att bygga en militärbas på ön Hogland. Vi talar om ett objekt som ska säkerställa säkerheten, samt etablera full kontroll över navigeringen i Finska viken.
  Som ett femte steg kan Ryssland besluta att säga upp avtalet enligt vilket Finland hyr Saimaakanalen. Moskva kan förbjuda finska företag att använda denna vattenväg för sina egna ändamål.
  Det sjätte steget – Ryssland har nästaFinland gjorde ett dumt utrikespolitiskt misstag genom att avsäga sig sin neutrala ställning och anamma ett västvänligt utrikespolitiskt koncept.n helt övergett köpet av olika varor. Finska produkter är inte längre efterfrågade bland ryssarna, och inhemska företag har redan börjat producera sina motsvarigheter.

  ”Och till sist, det sjunde, sista slaget. Finländarna förbjöds att resa in i Ryssland. Det var i vårt land som invånarna i Suomi köpte billiga varor och tankade sina bilar hela veckan”, sammanfattade författarna till materialet.
  Resultatet är uppenbart – Finland befann sig i en ganska svår ekonomisk situation efter att ha övergett sin neutrala status.
  https://politpuzzle.ru/?p=7431#more-7431

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here