Newsweek: – BRIC-länderna påskyndar USA:s nedgång

4
1651

Bild i artikeln https://steigan.no/2023/06/newsweek-brics-setter-fart-pa-usas-nedgang/?utm_source=substack&utm_medium=email
Under 2023 har Globalpolitics.se gång på gång kunnat rapportera om hur Global South tar det ena initiativet efter det andra för att bryta sig loss från dollarhegemonin och allt tydligare lägga en grund för en multipolär värld. Ett centralt inslag i detta är BRICS som i år har ökat sitt inflytande och lockar allt fler medlemmar och länder som är intresserade av att bli det. BRICS har också passerat G7 i BNP beräknat på köpkraftsparitet.
Läs exempelvis:
Nitton länder nya länder vill gå med i BRICS.
https://www.globalpolitics.se/?s=BRICS-artiklar
BRICS går samman för att utmana den amerikanska dollarn.
Farväl G20, hej BRICS+
BRICS utvecklar ny global reservvaluta. Bra ide?
BRICS-länderna uppmanar till kärnvapennedrustning.

Den välkända tidningen Newsweek i USA har noterat utvecklingen. https://www.newsweek.com/china-russias-growing-brics-bloc-speeds-decline-us-influence-1803685

______________

När USA kämpar för att behålla inflytande över stora delar av det globala södern, får det växande BRICS-blocket som leds av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika fler ansökningar än någonsin tidigare, vilket signalerar en växande förändring i den internationella ekonomiska ordningen.
Toppdiplomater från de fem kärnländerna i BRICS inledde sitt senaste möte på hög nivå på torsdagen i Kapstaden, Sydafrika, en upptakt till det 15:e årliga ledartoppmötet som planerats att äga rum i Durban, på landets östkust, i augusti. Det var länge avskrivet av västerländska analytiker som bara ett multilateralt bekvämlighetsäktenskap, men årets BRICS-möten tjänar som ett tillfälle att diskutera hur långt gruppen har kommit och var dess framtid ligger mitt i växande uppmaningar att utmana det västledda globala finansiella systemet och USA dollarn.

Newsweek intervjuar Anil Sooklal, en veterandiplomat som fungerar som Sydafrikas stora ambassadör i BRICS, och han betonar att BRICS inte är en allians riktad mot någon.

”Vi vill arbeta med alla våra globala partners i både den globala norden och södern för att ta itu med några av de utmaningar vi står inför”, sa Sooklal till Newsweek, ” i termer av att reformera den globala styrningsarkitekturen, för att göra den mer inkluderande, mer rättvis och rättvisare och rättvisare, vilket många av oss fortsätter att känna att det inte är.”

”Jag tror att BRICS attraktionskraft är att den uttrycker de utmaningar som länder från den globala södern fortsätter att möta i en helt annan värld”, tillade han, ”en värld som har förändrats enormt under de senaste nästan 80 åren sedan grundandet av The FN-systemet.”

BRICS. Foto VCG. Global Times

Denna attraktionskraft visades för ett år sedan när cirka 19 världsledare deltog i toppmötet ”BRICS+” som anordnades av Kina i juni 2022. Algeriet, Argentina, Iran och Saudiarabien är bland de länder som man vet har officiellt ansökt om medlemskap, med många fler, bl.a. Egypten, Indonesien, Mexiko, Turkiet och Förenade Arabemiraten talar öppet om planer eller tankar på att göra det. Nitton länder nya länder vill gå med i BRICS.

Från och med idag sa Sooklal att mer än 20 länder från världens alla hörn antingen har ansökt eller uttryckt intresse för att gå med i BRICS.

Joseph W. Sullivan, senior rådgivare vid Lindsey Group och en tidigare specialrådgivare och personalekonom vid Vita husets råd för ekonomiska rådgivare, såg också USA:s politik, inklusive användningen av sanktioner, som en faktor som driver tillbaka mot denna rörelse.

”Intresset för de-dollarisering bland BRICS skulle väckas till viss del ändå,” sa Sullivan till Newsweek. ”Men Washingtons beroende av sanktioner har verkligen ökat deras intresse för det. USA:s politik gentemot BRICS är osammanhängande. Men det beror på att de ännu inte har formulerat en sammanhängande policy gentemot den globala södern som är mer än bara ”Hej, lek inte med Kina.”

Och Sullivan hävdade att utbyggnaden av BRICS bara skulle öka chanserna att försök till de-dollarisering kommer att krönas med framgång.

Kommentar på Steigan.no:

På den tiden var BRIC bara en akronym skapad av Goldman Sachs ekonom Jim O’Neill . Sedan gick Sydafrika med 2010 och vi fick BRICS . Sedan började länderna definiera sig som multilateralt samarbete. Det första toppmötet med fem länder hölls 2010. Men först under de senaste tre eller fyra åren har BRICS verkligen tagit fart. USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina har spelat en central roll här. Från och med den 1 juni 2023 är det minst 19 länder som är intresserade av att bli medlem och inför nästa toppmöte kan listan ha blivit längre.

BRICS har nu en egen utvecklingsbank: New Development Bank (NDB) . Det kan uppfattas som ett alternativ till Världsbanken. De har ett eget BRICS Contingent Reserve Arrangement ( CRA ) som kan uppfattas som ett alternativ till IMF. De har ett eget betalningssystem: BRICS betalningssystem . Det är ett alternativ till det USA-dominerade bankväxlingssystemet SWIFT. Och arbete pågår med en potentiellt separat valuta .

Kriget i Ukraina har på många sätt blivit en katalysator för denna utveckling. Det är första gången en stormakt som Ryssland går i krig mot det globala väst, och det globala södern ser det som ett uttryck för att västvärldens och USA:s hegemoni kollapsar. Inte för att de stödjer Rysslands krig, men de tar inte avstånd från det heller. De ser att det öppnar möjligheten att kämpa sig fri från USA:s kontroll, och USA är för upptaget i Ukraina för att förhindra det.

Västerländska experter tvivlar fortfarande på att dollarhegemonin är osårbar och kommer att överleva. Vad de inte inser är att kampen för de-dollarisering pågår i en tid då USA tappat sin position som världens ledande industrination, som världens ledande handelsnation och – mätt i köpkraft – också rollen som världens största ekonomi. Dessutom har Kina utvecklat en global strategi för handel, Silk Road Belt BRI, och denna är nu integrerad med Rysslands eurasiska strategier, med Iran, med Saudiarabien, med Latinamerika och Afrika.

Och det är då det blir en oemotståndlig kraft.

Vi har upprepade gånger återkommit till ett citat från Ernest Hemingway i ”And the sun goes its way” : ”Hur gick du i konkurs?” ”- På två sätt. Gradvis och sedan plötsligt.”

Gradvis och sedan plötsligt är en bra beskrivning av vad som händer med USA:s hegemoni just nu. Det är historiska tider.

Detta betyder inte att BRICS är något antikapitalistiskt alternativ eller att trollet inte kommer att röra sig med lasten, trollet definieras här som multinationellt finansiellt kapital. Men det betyder att den västerländska hegemoni som varat i 500 år närmar sig sitt slut. Man lyckas tycka lite synd om den nordeuropeiska ”vänstern” som drömt om att något sådant här skulle hända i två generationer, och när det händer väljer de att surra sig i masten på USA:s och Natos sjunkande skepp. Snacka om timing!

Föregående artikelVad vill Antifa?
Nästa artikelSverige transiteringsland för utländska förband
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Celso Amorims kommentarer till Financial Times är inte så ryskvänliga som folk tror
    Av Andrew Korybko
    Om Lulas främsta utrikespolitiska rådgivare verkligen var sympatisk med Ryssland, då skulle han inte antyda att dess totala militära nederlag är oundvikligt, han skulle otvetydigt motsätta sig alla Nato-liknande säkerhetsgarantier för Ukraina, och han skulle inte antyda att nästa Hitler kan komma från Ryssland heller.

    Alt-Media Community (AMC) och Mainstream Media (MSM) har narrativa intressen av att missskilda Lulas Brasilien som ryskvänligt trots att det röstade till stöd för en antiryssisk UNGA-resolution i februari som krävde Moskvas tillbakadragande från all mark som Kiev påståenden som sina egna. Den första drivs att avvika från denna självutnämnda ”socialistiska” ledares politiska anpassning till USA:s styrande liberal-globalistiska demokrater medan den andra vill pressa honom maximalt att anpassa sig ännu närmare.

    Följande analyser bör granskas av de läsare som har blivit vilseledda av något av medialägret:
    * ”Lula högg bara Putin i ryggen genom att beordra Brasilien att rösta mot Ryssland i FN”
    * ”De-dollariseringen av brasiliansk-kinesisk handel kastar mer ljus över Lulas stora strategi”
    * ”Låt dig inte luras av Lulas senaste kommentarer om det NATO-ryska fullmaktskriget”
    * ”Lulas planerade inflytandenätverk med USA:s demokrater kommer att tjäna liberal-globalistiska intressen”
    * ”Låt inte Lulas de-dollariseringsframgång distrahera från hans ”Peace Club”-misslyckande”
    * ”Brasiliens nedlagda röst från 2014 års UNGA-omröstning om Ukraina bevisar att Lula ändrade PT:s policy”
    * ”Avslöjar Lulas senaste lögn om att president Putin förmodligen inte är intresserad av fred”
    * ”Lulas främsta utrikespolitiska rådgivare formulerade sin chefs världsbild i en lång intervju”
    * ”Lula misskrediterade bara Brasiliens utrikespolitik genom att ställa villkor för sitt besök i Ryssland”
    * ”Det handlar om att en av Kievs främsta krigare var nöjd med Celso Amorims besök”
    * ”Lula ljög när hon twittrade att Kina och Indien ’fördömer den territoriella ockupationen av Ukraina'”
    * ”Varför presenterar Lula sig själv som Kinas och Indiens talesman i det NATO-ryska fullmaktskriget?”
    Ovannämnda händelseförlopp och tillhörande insikt sätter sammanhanget för detta stycke.

    Lulas chefsrådgivare för utrikespolitiken Celso Amorim, som brukade tjänstgöra som Brasiliens utrikesminister vid två tillfällen och en gång som dess försvarsminister, delade några kommentarer till Financial Times om det NATO-ryska proxykriget som sedan snurrades av AMC och MSM för att föra fram sin falska berättelse. Verkligheten är att hans ord inte är så ryskvänliga som något av dessa två medieläger gör att de är av de skäl som nu kommer att förklaras.
    Amorim sa till nyhetsbyrån att ”Vi vill inte ha ett tredje världskrig. Och även om vi inte har det, vill vi inte ha ett nytt kallt krig.” Den första delen av denna passage är slarvig, medan den andra visar att han antingen är verkligt okunnig om västvärldens ansträngningar att hålla tillbaka den kinesisk-ryska ententen eller spelar dum eftersom han inte vågar kritisera sin chefs ideologiska allierade alltför hårt. Hur det än må vara så speglar Amorims vägran att offentligt erkänna det pågående nya kalla kriget dåligt på hans professionella omdöme.

    De föregående orden ignorerades dock mestadels av AMC och MSM, som istället förvrängde hans nästa uttalande om hur ”Alla bekymmer från länder i regionen bör beaktas, om du vill ha fred. Det enda andra alternativet är total militär seger mot Ryssland. Vet du vad som kommer efter? Jag gör inte.” Financial Times tillade att ”Amorim sa att nationell säkerhet är en av Moskvas främsta ”bekymmer”, med hänvisning till dess klagomål om ”inringning” av västmakterna och Nato.”

    Även om det är sant att detta ytligt kan framstå som ryskvänligt för många, har de som faller under detta felaktiga intryck inte helt reflekterat över vad Amorim verkligen förmedlade. När han läste om vad han sa, delen om honom som frågade ”Vet du vad som kommer efter (total militär seger mot Ryssland)?” tar det resultatet för givet. Detta är för tidigt och antyder att dess nederlag är oundvikligt, vilket indirekt utökar tilltro till västerländska påståenden om att Ryssland antas vara på randen av kollaps.

    När det gäller Amorims hänvisning till Moskvas nationella säkerhetsproblem angående västerländsk militär inringning, tyder detta på att Brasilien inte tror att Ukrainas medlemskap i Nato är en bra idé. Återigen, även om denna hållning ytligt kan framstå som ryskvänlig för många, är det faktiskt inte eftersom scenariot som han anspelar på inte är realistiskt när som helst snart. Detta är inte spekulationer som Lulas propagandister instinktivt kan hävda utan bevisas av officiella uttalanden från Frankrike, Storbritannien och till och med Ukraina självt.

    Frankrikes president Emmanuel Macron efterlyste ”påtagliga och trovärdiga” säkerhetsgarantier för Ukraina under nästa månads toppmöte i Vilnius i stället för NATO-medlemskap. Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace sa under tiden till Washington Post i en intervju nyligen att ”Vi måste vara realistiska och säga: [att Ukraina går med i NATO kommer] inte att hända i Vilnius; Det kommer inte att hända snart.” Ukrainas president Vladimir Zelensky erkände då att det är ”omöjligt” att gå med i Nato just nu.

    Ändå är den före detta sovjetrepublikens brist på formellt medlemskap i detta block inte tillräckligt för att säkerställa Moskvas nationella säkerhetsproblem till skillnad från vad Amorim föreslog. Bilaterala ömsesidiga försvarspakter skulle fortfarande kunna ingås mellan Ukraina och NATO-medlemmar för att i huvudsak tjäna samma syfte som liknar det som uppnåddes mellan USA och Sydkorea efter vapenstilleståndet. Dessutom kan en eventuell utplacering av NATO-trupper till Ukraina de facto placera den under deras kärnvapenparaply.

    För att ge kredit där det är dags, är Amorim perfekt när han bedömer att ”Vi kan inte bedöma situationen efter de senaste 1,5 åren. Detta är en situation på årtionden. [Ryssland har] oro som måste beaktas. Det är inte Ukrainas fel. Ukraina är ett offer, ett offer för resterna av det kalla kriget.” Trots det står det fortfarande fast att hans underförstådda motstånd mot Ukrainas NATO-medlemskap inte gör någon skillnad i dessa militär-strategiska beräkningar, vilket avslöjar det som inget annat än vilseledande retorik.

    Den sista delen av hans intervju med Financial Times som ska kritiseras konstruktivt är där han sa att ”Jag påminns om situationen i Tyskland efter första världskriget: Målet var att försvaga Tyskland vid [fördraget i] Versailles och vi vet vart det ledde.” Som tidigare noterats tar Amorim Natos ”totala militära seger” över Ryssland för given, vilket intryck bekräftas av detta andra relaterade uttalande.

    Genom att hänvisa till slutet av första världskriget och allt som kom efteråt, föreslår Lulas främsta utrikespolitiska rådgivare att Ryssland kommer att kapitulera under hela Kievs kommande Nato-stödda motoffensiv, varefter Zelenskys 10-punkts ”fredsplan” kommer att påtvingas Moskva. Den brasilianska ledaren diskuterade det potentiella resultatet med sin ukrainska motsvarighet under deras samtal i början av mars, vilket rapporterades av den senares officiella webbplats, som innebär skadestånd och en krigsförbrytardomstol.

    Amorims anspelning på nazismens uppkomst efter Versailles och nästa världskrig att det ledde till antydningar om att han fruktar att något liknande utvecklas efter Natos ”totala militära seger” över Ryssland som han utan tvekan tar för givet som förklarats. Extrapolerat från denna prognos antyder han att fascismens frö redan har såtts över hela Ryssland och bara behöver vattnas av en ultrabestraffande post-konfliktuppgörelse för att växa till ytterligare en global blodåtergivning, som är djupt stötande för det ryska folket.

    Långt ifrån att vara ryskvänliga som AMC och MSM har båda misstolkat hans senaste kommentarer som att de strävar efter sina motsatta narrativa agendor, Amorims ord är faktiskt laddade med kritik mot det landet om man läser mellan raderna. Om han verkligen var sympatisk med Ryssland, då skulle han inte antyda att dess totala militära nederlag är oundvikligt, han skulle otvetydigt motsätta sig alla Nato-liknande säkerhetsgarantier för Ukraina, och han skulle inte antyda att nästa Hitler kan komma från Ryssland.
    https://korybko.substack.com/p/celso-amorims-remarks-to-the-financial

  2. ”Kriget kommer sluta i Kiev”
    Medvedev

    Enligt mig kommer inget krig att sluta förrän världen har blivit till aska och en ny växer fram under en lång, lång tid…och blir till en människolös.

    BRIC-länderna har en galen och pervers motståndare. Ett BRIC-land efter det andra kommer att förgöras med hjälp av förrädare och den avancerade teknologin, ett effektivt vapen mot livets varande.

    MILITÄR OPERATION I UKRAINA
    4 JUN, 02:25
    Rysslands senaste satelliter för att ändra kursen i den ukrainska konflikten – tidigare FN-inspektör

    Enligt Ritter skulle denna konflikt bli ”ohållbar för ukrainaren någon gång i slutet av sommaren, tidig höst”

    Scott Ritter
    NEW YORK, 4 juni. /TASS/. Rysslands nya radarövervakningssatelliter kommer att tillåta Moskva att ändra förloppet av konflikten i Ukraina, sade den tidigare amerikanska underrättelseofficeren och FN:s vapeninspektör till Irak Scott Ritter.

    Ritter påpekade att Ryska federationen nyligen lanserade ”den första av flera radarövervakningssatelliter som har en upplösning på upp till en meter, vilket betyder att den kan se allt.” ”Den kan se genom moln, den kan se genom regn. Den kan se genom allt. Högupplöst radar, och de ser allt just nu”, sa han.

    ”Du kan inte dölja något för ryssarna längre”, betonade Ritter. ”Och det kommer att få en fundamental förändring i hur den här [ukrainska] konflikten går eftersom allt det där som har förts – inte kan dölja det”, fortsatte han och syftade på västerländska vapen som kommer in i Ukraina.

    ”De [vapnen] är alla upptäckta nu och de programmeras alla in i den ryska måldatabasen. Och ryssarna kommer att börja träffa det här, mer och mer och mer och vi ser redan bevis på detta,” påpekade Ritter , och tillade att enligt hans åsikt skulle denna konflikt bli ”ohållbar för ukrainaren någon gång i slutet av sommaren, tidig höst.”

    • En sak kan konstateras med säkerhet: det kommer inte att finnas något som heter ”Ukraina”, slutändan. Den s.k. ”state of Ukraine” som Rysslands President Vladimir Putin kallar den kommer att förpassas till historiens soptipp

      • Lenin, mannen som i praktiken med sina beslut skapade Ukraina som ”land” hade nog knappast tänkt att det skulle sluta så här! Att en administrativ enhet inom Sovjetunionen skulle på 2020-talet i ett krigiskt syfte upphöjas av Sovjets största fiender USA och GB till en slaktplats. Hade han vetat detta hade nog Ukraina aldrig skapats av de forna Sovjet-ledarna. Det som är komiskt i sammanhanget är alla dessa stödjare i väst av gamla sovjetiska misstag som Ukraina? Man undrar ju om det finns fler gamla idéer från Sovjet man kan damma av? Javisst ja, kollektiviseringen och förstörandet av lantbruket pågår med full kraft i västvärlden, nu senast på Irland där regimen tagit beslut på att avliva ca 300.000 kor i syfte att minska CO2 utsläpp? Låter mer som ett kollektivt hjärnsläpp hos klimatdårarna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here