Afrika ”all out”, 54-0, mot att gå med i Bidens proxykrig mot Ryssland

8
2185

Av Walt Zlotow, 4 april på https://www.antiwar.com/blog/2023/04/04/africa-all-out-54-0-against-joining-bidens-proxy-war-on-russia/

Walt Zlotow.

Inget av Afrikas 54 länder har anslutit sig till USA:s sanktioner mot Ryssland.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Men jag är osäker på om något land i Afrika nu inför sanktioner mot Ryssland.

När president Biden tillkännagav sanktioner mot Ryssland i samband med invasionen av Ukraina i februari 2022 kallade han det en kamp mellan demokrati och tyranni. Han förväntade sig att Afrika skulle samla sig bakom USA:s ledarskap.

Inget av Afrikas 54 länder gick med i USA:s sanktioner mot Ryssland. Inte överraskande: Många är neutrala; vissa stöder till och med Rysslands krig för att förhindra Natos expansion österut till Rysslands gränser och få självständighet för ukrainska Donbas från Kiev-aggressionen, som har dödat tusentals ukrainare där.

Varför inte överraskande? För det första var USA under villfarelsen att Afrika skulle följa USA:s proxykrig mot Ryssland. Det är USA, inte Ryssland, som bombar afrikaner i Somalia, Niger och möjligen i andra länder. Det var USA, inte Ryssland, som stödde kolonialism och nykolonialism i Afrika för att undertrycka nationalistiska rörelser som tros ledas av kommunister. Även om marxister var inblandade var det inte Uncle Sams sak. Sedan 2008 har USA-utbildade tjänstemän försökt sig på minst nio statskupp i afrikanska länder.

Ryssland höll nyligen en multipolär världskonferens där de flesta afrikanska länder var representerade. Ingen fördömde Rysslands invasion, medan vissa anklagade USA och Nato för att provocera den. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sa till sitt parlament efter omfattande lobbyverksamhet av USA:s utrikesminister Tony Blinken:  ”Kriget kunde ha undvikits om Nato hade lyssnat på varningarna från sina egna ledare och tjänstemän under åren att expansion österut skulle leda till större, inte mindre, instabilitet i regionen.”

Läs gärna: Vladimir Putins färska tal till de afrikanska ledarna.

Vad vi bevittnar är ett seismiskt skifte runt om i världen som försvagar USA:s unipolära dominans. Amerikas anspråk på demokrati kontra tyranni ringlar ihåligt, inte bara i Afrika, utan förutom Nato och några andra, globalt. Över två tredjedelar av våra 8 miljarder själar lever i länder som avvisar amerikansk propaganda för krigsföring.

Istället för fula, självtjänande hyllningar till amerikanska ideal, kan president Biden överväga att avsluta amerikanska drönarangrepp i Afrika, som dödar många. Sluta plåga afrikanska ledare för att de ska blint stödja vårt proxykrig. Ta bort våra 29 afrikanska militärbaser och ta hem trupperna som smutsar ner Afrikas suveränitet. Inga fler afrikanska kuppplaner kan också hjälpa. När det gäller Ukraina bör USA vända sig bort från vapen, mot förhandlingar, avsluta Natos expansion österut och stödja Donbas självständighet, inte sabotera det som de gjorde med Minsk II 2015.

Finns det någon chans att Uncle Sam kommer till besinning och gör en av dessa saker? Satsa inte på det. Medan Afrika är ”all out” och inte stöder USA:s proxy-krig, är Amerika ”all in” och misslyckas med en mycket instabil, ofredlig väg som de själva har valt.


Walt Zlotow blev involverad i antikrigsaktiviteter när han började på University of Chicago 1963. Han är den nuvarande presidenten för West Suburban Peace Coalition baserad i Chicagos västra förorter. Han bloggar dagligen om antikrigsfrågor och andra frågor på  https://heartlandprogressive.blogspot.com/


 

Föregående artikelInformationsmöte om DCA med Ingela Mårtensson och Tomas Magnusson.
Nästa artikelUSA försöker hålla tillbaka Kina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Lyssna till Fred M’membe, Zambias president och följ med i manuskriptet. Afrika reser sig enat kraftfullt, där Kina i stort, men också Ryssland, är delaktiga via anti-kolonialistisk/anti-imperialistisk ”stöd”politik,
  var och en på sitt vis.
  Talet M’membe håller är briljant i sin tydliga enkelhet, det viktigaste förmedlas kortfattat utan krusiduller…men han är ju också en duktig socialstisk journalist❤️

  https://youtu.be/aGQlUxkP1XQ

 2. Ryssland ser EJ ned på någon. Man pratar med vilket land som helst på lika villkor utan MINSTA lilla översitteri. Så som Usa Nato EU jämt gör. Så har de varit i många ÅR

 3. Den post-amerikanska världen, den post-amerikanska epoken.

  Till och med sådana Washington-duperade länder som Saudiarabien-av alla tänkbara- har mer och mer börjat söka sig till Asien och asiatiska samarbeten.

  Idag behöver inte länder som vill utveckla sig civilisatoriskt att ta den långa över Washington för att bli ”accepterad” och ”godkänd” och bli en oöverträffad nation i den amerikanska ”Fria världen”. Den epoken är slut,

  Desto längre också de europeiska länderna väntar med att inse det som stora delar av resten av världen redan har gjort, desto farligare och svagare position hamnar Europa i, och än desto mer kan 300-miljonersnationen de amerikanska Förenta staterna härska över det gamla Europa, med över 800 miljoner invånare och dessutom med en större ekonomi och industripotential än den amerikanska.

  Frankrikes president Macron har i ett av sina tal under det fransk- och europeiska statsbesöket i Beijing förra veckan klargjort klart att Europa skall inte dras in i de eviga amerikanska konflikterna ”som inte är Europas”.

  De europeiska och amerikanska utrikespolitiska intressefrågorna är inte desamma, oftast faktiskt tvärtom.

  Europa vill och måste ha och kvarstå de ekonomiska relationerna med just Asien. Handel med t.ex. Nordamerika kan inte på långa vägar ersätta den asiatiska potentialen; det är helt enkelt fullständigt ekonomiskt och matematiskt omöjligt.

  Idag visar stora delar av världen vägen för just Europa. Tar sig just vår egen världsdel ur den amerikanska råttfällan har faktiskt vi själva en utrikespolitisk, diplomatisk och handelsmässig produktiv framtid; i fred och ömsesidig respekt med sin omvärld. Resten av världen kan inte utvecklas med de amerikanska recepten: ty de misslyckas alltid. Det märkliga är att Washington inte själv inser det -ett typiskt narcissistiskt politiskt drag, utan minsta självinsikt.

  Ty resten av världen vill inte ha nedkokade samhällskonflikter i den amerikanska versionen: hudfärg, gudsfrågor, woke-fanatism och bråk kring självklara rättigheter för kvinnor.

  Bör vi låta oss i Europa återkolonialiseras av en gammal amerikansk koloni?

  Precis som resten av världen måste vi säga nej. Europa måste bli herrar i eget hus och vår kultur och samhällsanda måste av-amerikaniseras och återeuropiseras. Från primitiv vulgärpolitik för att återvända till den europeiska filosofiska traditionen. Att komma hem helt enkelt. Ty globalismen har dött.

 4. Det internationella samfundet, där Afrika ingår, stödjer inte lögnimperiets diktat. Istället väljer det internationella samfundet, där Afrika ingår, att fördjupa samarbetet med Ryssland, bland annat genom att inte använda dollarn i internationell handel.

  Inte konstigt att föreningen ”Hata Ryssland” vill kriminalisera alla idéer och tankar som inte är i linje med vad City of London föreskriver som sanning, d v s partylinjen. Västmedier exempelvis följer partylinjen. problemet är att andra medier i de länder med ca 85% av världens befolkning struntar i partylinjen och rapporterar andra nyheter än de som City of London föreskriver genom sina ”oberoende redaktörer” och jourhavande propagandister (journalister).

  Vi har således inträtt en ny epok, en epok där det globala medieflödet inte heller kontrolleras av västmedia oligopol. Den Globala Syds rost hörs mer och blivit starkare i mediebruset allt eftersom. Med andra ord kan lögnimperiet/City of London inte längre sälja sina lögner så lätt och lura en hel värld med t ex lögner som ”kampen handlar är den mellan autokrati och demokrati”, eller ”det var Ryssland som sprängde sin egen oljeledning”, eller ”Ryssland har slut på krut”, för att nämna några få exempel från aktuella nyhetsflöden med anledning av Operation Z. Ett annat exempel på lögner som oligopol medier i väst sprider är ”Kina vill erövra Taiwan” (världen vet att Taiwan är en del av Kina), ”Kina sätter Afrika i skuldfällan” (afrikaner vet att samarbete med Kina är win-win). Ni fattar, listan med lögnimperiets lögner är större än jordens omkrets.

 5. FN har 193 länder som medlemmar. Två tredjedelar av dom stöder inte USA. Troligen betydligt fler eftersom USA i verkligheten inte har sant allierade, utan bara gisslan. USAs ockupationstrupper finns ju kvar i Europa, Filippinerna, Sydkorea och inte minst av alla, Japan. Frankrike har ju nyss öppet deklarerat att man inte längre tänker stödja USA. USA falnande makt ligger i militära och handels hotelse och sanktioner, men det är en maktbas som alltmer dör. Dollardominansen är i det närmaste avskaffad, och USA är inte längre militärt överlägset.

  Idag är det intressant att läsa DN och SVT, båda i min menig amerikanska NGOs och kanaler för USAs propaganda. Propaganda volymen gick omedelbart upp på full volym, och mycket tydligt så.

  Starka reaktioner skriver DN, och ’Kina kunde inte sagt det bättre själv’. Vidare, ’Taiwan demokrati lever farligt’. Taiwan demokratin är en potemkin bluff. Glöm inte att jag har bott där.

  SVT skriver att det finns ’1,500 bolag med kinesiskt ägande i Sverige’, men glömmer att påpeka att det är 0.64% av alla företag. Med Volvo investeringen skapade Kina 60,000 jobb enligt uppgift. ’Kina spionerar mot näringsliv, forskning och politik’ skriver SVT vidare, men andra kallar det marknads undersökningar. SVT refererar till SÄPO, vilket tydligt idag är en avdelning av CIA.

  Huawei stoppades från det svenska 5G-nätet, ursäkten säkerhet. Den verkliga orsaken, USAs hotelser, och Huawei var inte lämpligt för USAs massövervakning. Ericsson kontrolleras av USA. Det är svenskarna som blir den lidande parten när landet inte får tillgång till avancerad kinesiskt teknologi.

  USA försöker stoppa TikTok, för TikTok undergräver och avslöjar den amerikanska falska propaganda. Drevet om ”polisstationerna” var en typisk propaganda grej. Bara påhitt.

 6. Tik Tok gjorde sitt bästa års resultat ekonomiskt. Man slog rekord på rekord över rekord vinsterna senaste året😂 TROTS att Usa sanktionerat, portat och hotat dessa står de att läsa. Kinesiska tjänstemän uppger att sanktioner och hoten bara hjälpt till att göra dessa rekord vinsterna 😂

  • @Usa mobbar och hotar allting och alla 12 april, 2023 At 09:05
   Det var Bytedance, ägaren av TikTok, som gjorde rekordvinst, men ändå
   https://www.di.se/nyheter/rekordresultat-for-tiktok-agaren-bytedance/
   USA diktaturen försöker förbjuda TikTok och Weixin-WeChat, men det går inte. Anledningen till att USA försöker förbjuda apparna är att dom skapar en kanal direkt mellan personer och grupper i olika länder som inte kontrolleras av USA, vilket är fallet med andra appar som Facebook, WhatsApp, eller Google. Med alla dessa har USA monopol och kan censurera och kontrollera kommunikationen, det kan man inte med apparna från Kina, och det gör att den amerikanska propagandan och alla falska rykten USA sprider avslöjas. USAs makt förstörs. Det går inte längre att ljuga och sprida falska rykten. USA formligen pumpar ju dagligen ut falska rykten om Iran, Ryssland och Kina via svenska media som DN.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here