Vladimir Putins färska tal till de afrikanska ledarna

7
1310
Från parlamentarikerkonferens med afrikanska ledare i Moskva.

Blir intressant att följa vilken effekt ICC:s dom mot Putin får, eller hur. Här en artikel hos

https://steigan.no/2023/03/vladimir-putins-erklaering-til-de-afrikanske-lederne/?utm_source=substack&utm_medium=email
Den internationella parlamentariska konferensen ”Ryssland-Afrika i en multipolär värld” anordnas i Moskva i dagarna. Den omfattar delegationer från 40 länder och 14 ledare. 200 afrikanska parlamentariker och experter från Ryska federationen och Afrika deltar.

Konferensen visar i praktiken att väst har misslyckats i sina försök att isolera Ryssland från resten av världen. I Afrika uppfattas västvärldens vädjanden om demokrati och nationellt oberoende som extremt hycklande. Afrika har så många blodiga erfarenheter av vad västerländsk demokrati betyder i praktiken på sin kontinent, att de tackar er. Däremot har Ryssland och fd Sovjetunionen ett gott rykte i Afrika.

President Vladimir Putin höll huvudanförandet .

Det viktigaste av Putins uttalanden vid den andra internationella parlamentariska konferensen ”Ryssland – Afrika”:

 • Afrika kommer att bli en av ledarna för den multipolära världsordningen
 • Ryssland har alltid gett och kommer att prioritera samarbete med afrikanska länder
 • Ryssland och länderna i Afrika, Asien, Latinamerika är emot den nykoloniala ideologin och utgör tillsammans världens majoritet
 • Ryssland har skrivit av skulden till afrikanska stater på cirka 20 miljarder dollar
 • Ryssland uppfyller troget sina skyldigheter att leverera mat, gödningsmedel, bränsle till Afrika
 • Väst blockerar Rysslands försök att lämna över gödseltransporter gratis
 • Av den totala volymen spannmål som exporterades från Ukraina gick 45 % till europeiska länder och endast 3 % till Afrika
 • Ryssland kommer att leverera mat till behövande afrikanska länder gratis om man inte förlänger spannmålsavtalet om 60 dagar
 • Kvoten för antagning av afrikanska studenter till universitet i Ryska federationen kommer att fördubblas.

Relaterat
Vad är internationella brottmålsdomstolen ICC som utfärdade en ”arresteringsorder” för Putin?

Föregående artikel”Kaosdemonen” – Håkan Julanders dikt vid manifestationen 4 mars
Nästa artikelVem startade kriget i Syrien? Ett perspektiv efter 12 år. Jämför med kriget i Ukraina!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Det våras för Afrika. När kolonialmakterna trängts undan från kontinenten finns förutsättningarna för en snabb utveckling.

 2. Det är inte bara Afrikas folk som står i solidaritet med Ryssland, utan även ursprungsbefolkningen i Australien, som blivit engagerade i internationell diplomati.

  En delegation av urfolksledare ledda av Aunty Glenda & Bruce Shillingsworth träffade Vladimir Putins diplomater på Sydneys ryska konsulat.

  🇷🇺 Urbefolkningens delegation presenterade följande meddelande till den ryska regeringen:

  ⚡️TILL RYSKA FEDERATIONENS REGERING:

  Vi, Första Nationens folk, proklamerar härmed för det ryska folket att vi motsätter oss den albanska regeringens överföring av australiska vapen, trupper och medel till Ukraina.

  Premiärminister Albanese har redan skickat vapen till ett värde av 700 miljoner dollar till Ukraina som den australiensiska skattebetalaren har betalat för.

  Utöver det vill den albanska regeringen spendera 368 miljarder dollar på obscent överprissatta AUKUS-ubåtar.

  Vi, stamfolket, samtycker inte.

  Den albanska regeringen talar om att ge vårt folk en röst till parlamentet, men de första nationerna i detta land rådfrågades aldrig om dessa militära beslut.

  Som traditionella väktare av detta land gav vi INTE tillstånd att skicka vapen, trupper och pengar till ett krig som inte berör Australien.

  Vi anser att pengar bör spenderas på skolor, sjukhus och utbildning, inte bara för att överbrygga aboriginernas underläge, utan för att hjälpa alla australiensare.

  Som det suveräna folket utsträcker vi vår solidaritet till det rysktalande folket i Donbass som är ursprungsbefolkning i landet de kämpar på och som har förvägrats sin rätt till självbestämmande, förvägrats rätten att ens tala sitt modersmål, och har terroriserats av den olagliga nynazistiska regimen i Kiev i åtta år utan ett enda ord av fördömande från den australiensiska regeringen.

  Vi förmedlar fred och vänskap till det ryska folket. Vi ber den albanska regeringen att engagera sig i diplomati och sluta skicka pengar och vapen till Ukraina.

 3. Lavrov gjorde sitt segertåg hos de Afrikanska länderna, som mottog honom med glädje och respekt, trots att USA sa att han skulle bli kyligt mottagen.
  Europeiska länder har försökt hotat och tvingat Afrikanska länder att införa sanktioner mot Ryssland. Trots starka påtryckningar har de vägrat.

  Den Sydafrikanska utrikesministern uttryckte sig väldigt tydligt då USA var på besök, att hon ansåg att de Afrikanska länderna är självständiga länder och har därmed självbestämmanderätt
  om vilken politik som de vill föra. Hon gjorde klart för de närvarande att Europeiska länder försökt hota henne med att säga om du inte gör så, då kommer detta att hända. Hon tog starkt avstånd från sådana hot.

  En ung överste Assimi Goit har kommit till makten i Mali, och situationen förändrades. Officeren valde en självständig kurs, och vägrade att förhandla med imperialisterna/Frankrike.
  Regeringen i Mali har sagt åt fransmännen att lämna Mali, och lämnat över dokument till FN:s säkerhetsråd , som bekräftar Frankrikes illegala militära verksamhet i regionen.

  Politiker i Mali vill att organisationen skall sätta sig in i informationen och hålla Paris ansvariga för dessa brott.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here