Ambassadör Ford: Hur begreppet ”imperialism” anpassas till dagens imperialister. Synpunkter från redaktören

1
1481
Peter Ford.

Storbritanniens förre ambassadör i Syrien (2003-2006) Peter Ford, berättar om hur imperialismen omdefinieras som ett liberalt ideal vid symposiet ”Imperialism on Trial” i Derry, Irland. Han beskriver det manipuleringsspråk som används. ”Att försvara de mänskliga rättigheterna”, säger han, är helt enkelt en modern konstruktion av den viktorianska memen av ”White Man’s Burden” – den häftiga eller befriande tanken att de länder som invaderades av det brittiska imperiet behövde och välkomnade inkräktarna som en civiliserande utbildningsstyrka.

WATCH: Former UK ambassador to Syria on how imperialism is being redefined as a liberal ideal


Anders Romelsjö och Ulf Karlström med ”USA som världspolis.”

I skriften ”USA som Världspolis” av Ulf Karlström och jag diskuteras olika teorier om imperialism och dagens imperialist beskrivs. Finns att köpa för 50 kr + porto!

Inledningen till Kapitel 9 Är USA imperialistiskt? 

”Vi försöker fånga väsentliga delar av den omfattande diskussion som skett om begreppet imperialism och avslutar med ett försök till beskrivning av USA-imperialismen idag.

9.1 Även i USA talar man om imperialism och imperium.

Begreppet imperialism används då och då av förespråkare för USA:s politik men med försiktighet och inte officiellt. ”Imperialism” ger hos många negativa associationer till krig, erövringar och kolonialism. Efter attacken på World Trade Center i september 2001 hördes den jämfört med ”imperialism” mer utslätande frasen ”ett amerikanskt imperium” oftare inte minst bland neokonservativa (PNAC 2010) och inte alltid nedsättande.

I november 2000 höll Richard Haass, medlem av nationella säkerhetsrådet och nu ordförande i mäktiga Council on Foreign Relations ett föredrag med titeln ”Imperial America”. Han menade att det var nödvändigt att USA med sitt överskott av makt (”surplus of power”) omvärderar sin roll från vanlig nationalstat till imperialistisk makt.

Michael Ignatieff, professor i mänskliga rättigheter på Harvard skrev 2002 i New York Times Magazine att ”Faktum är att Amerikas hela krig mot terrorismen är en övning i imperialism.  Max Boot, ledande neokonservativ ideolog skrev i oktober 2001 att ”en dos USA-imperialism kan vara bästa svaret på terrorismen.” (Boot & Kirkpatrick 2003).

Fareed Zakaria, inflytelserik redaktör på Newsweek och på Time skrev två månader efter intåget i Bagdad att ”I Washington finns en växande bransch av nya imperialister, människor som argumenterar för att Amerika bör anamma sin roll som liberal imperiemakt” (Newsweek 23/6 2003). Niall Ferguson, känd professor vid bl.a. Oxford menar att USA är ett imperium, och anser att detta är en bra sak (Foster 2006). I februari 2013 hade Time en lång artikel med titeln ”Neo-Imperialism and the Arrogance of Ignorance” med fokus på USA:s insatser i Afrika. (http://nation.time.com/2013/02/27/neo-imperialism-and-the-arrogance-of-ignorance/).

Relaterat.
IMF – USA:s ombud för ekonomisk imperialism.
”Kan den svenska imperialismen förklara Sveriges inrikes- och utrikespolitik”
Vad är imperialism? – historiska aspekter.

Föregående artikelAnn Lindes utrikespolitiska deklaration: Många fina ord, men en hel del hyckleri
Nästa artikelEtt mer suveränt Tyskland, närmare Ryssland och Kina, kanske bryter den amerikanska hegemonens rygg. Medan Sverige vill hindra Tyskland att välja billigaste energin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here