Ett mer suveränt Tyskland, närmare Ryssland och Kina, kanske bryter den amerikanska hegemonens rygg. Medan Sverige vill hindra Tyskland att välja billigaste energin

14
1350

Ingress: Sveriges Radios Susanne Palme rapporterar: Flera partier vill ha sanktioner mot North Stream 2.

Sex riksdagspartier, alla utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver nu att gasledningen North Stream 2 ska ingå i sanktionerna som förbereds mot Ryssland.
Sanktionerna förbereds efter fängslandet av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Nord Stream 2 från Ryssland ska förse Tyskland med gas.

I samband med hennes presentation i radionyheterna kl 12.30 skedde en kort intervju med Ann Linde, som sa att hon skulle ivra för ökade sanktioner mot Ryssland pga. de helt obevisade påståenden om att Ryssland skullem ha förgiftat Navalny, och därmed försvaga sin position i Nord Strem 2-frågan. Lika litet som andra ledande politiker berör hon frågan om Rysslands obevisade ”självskadebeteende”. Ja, hjärntvätt kan vara framgångsrikt, och vasallbeteende kan vara uttalat.

Denna artikel 17/2 av Pepe Escobar diskuterar förhållandet mellan Tyskland och Ryssland från en annan synvinkel än utrikesminister Ann Linde. Översatt av Rolf Nilsson.

Han påstår att ”Ryssland har nyckeln till tysk suveränitet”. Artikeln är intressant, men kan också uppfattas som en övertolkning av vissa tendenser. ”Framtiden får utvisa.”


Ett mer suveränt Tyskland, närmare Ryssland och Kina, kan vara strået som bryter den amerikanska hegemonens rygg

 

Merkel och Putin. Licens: shutterstock_1747943396 (1)Ryssland har nyckeln till tysk suveränitet

Nyligen följde Pablo Escobar nödvändiga historiska och geopolitiska steg för att förstå varför Ryssland driver väst till vansinne. (Översatt, från Asia Times).

Och sedan, i fredags, strax före början av Oxens år (det kinesiska nyåret följs av Oxens år ur den Kinesiska zodiaken, ö.a.), briserade bomben, levererad med sedvanlig säkerhet av den ryska utrikesministern Sergey Lavrov.

I en intervju med den populära talkshow-värden Vladimir Solovyov – med den fullständiga utskriften publicerad av det ryska utrikesministeriet – sa Lavrov att Moskva ”måste vara redo” för en eventuellt ”brytning med Europeiska unionen.”

Den olycksbådande brytningen skulle då vara ett direkt resultat av nya EU-sanktioner, särskilt de ”som skapar risker för vår ekonomi, även i de mest känsliga områdena.” Och sedan, i Sun Tzu-stil: ”Om du vill ha fred, förbered dig på krig.”

Kremls talesperson, Dmitri Peskov, såg efteråt till att förklara att Lavrovs yttrande togs ur sitt sammanhang: media hade, förutsägbart, skapat en ”sensationell” rubrik.

Så Lavrovs fullständiga, nyanserade svar på en fråga om osäkra förbindelser   mellan EU och Ryssland, måste undersökas noggrant:

”Vi tror att vi skulle vara redo för detta. Vi är grannar. Betraktar man dessa gemensamt (som en enhet), är de vår största marknads- och investeringspartner. Många EU-företag är verksamma här; det finns hundratals eller till och med tusentals ’joint ventures’. När ett företag gynnar båda sidor kommer vi att fortsätta. Jag är säker på att vi har blivit helt självförsörjande på försvarsområdet. Vi måste också uppnå samma ställning i ekonomin för att kunna agera därefter, om vi återigen ser (vi har sett detta mer än en gång) att sanktioner införs inom ett område där de kan skapa risker för vår ekonomi, inklusive i de mest känsliga områden, som leverans av komponenter. Vi vill inte stå isolerade från världen, men vi måste vara beredda på detta. Om du vill ha fred, förbered dig för krig.”

Det är helt klart att Lavrov inte säger att Ryssland ensidigt kommer att avbryta förbindelserna med EU. Bollen ligger faktiskt i EU:s domstol: Moskva säger att det inte kommer att vara ett förstahandsval att bryta förbindelserna med Bryssel-eurokratin. Och det i sig skulle också vara helt annorlunda än att bryta förbindelserna med någon av de 27 EU-länderna.

Det sammanhang som Peskov hänvisade till är också tydligt: ​​EU:s sändebud, Josep Borrell, hade, efter sin katastrofala resa till Moskva, tagit upp frågan om att Bryssel överväger införandet av ytterligare sanktioner. Lavrovs svar var tydligt utformat för att slå in lite vett i Europeiska kommissionens (EG) tjocka skallar, som leds av den notoriskt inkompetenta, före detta tyska försvarsministern, Ursula von der Leyen, och hennes utrikespolitiska ”chef” Borrell.

Tidigare i veckan tvingades Peskov att återkomma till den segdragna historien: ”Tyvärr fortsätter Bryssel att prata om sanktioner, det gör USA också, med en galnings uthållighet. Detta är något vi aldrig kommer att välkomna. Det är något som vi inte alls tycker om. ”

Prata om diplomatisk eufemism.

Så manegen är krattad för ett otrevligt – minst sagt – möte med EU: s utrikesministrar nästa måndag, där de kommer att diskutera – vad annars? – eventuella nya sanktioner. De skulle troligen inkludera reseförbud och frysning av tillgångar för utvalda ryssar, inklusive människor som står mycket nära Kreml, som av EU skyllts för att vara ansvarigt för fängslandet tidigare denna månad av högerbloggaren och dömde bedragaren (en bluff mot Yves Rocher) Alexei Navalny.

Den överväldigande majoriteten av ryssarna ser Navalny – med i bästa fall en popularitetsgrad på 2% – som en obetydlig, förbrukad agent för Nato. Mötet nästa vecka kommer att bana väg för toppmötet för medlemsstaternas ledare i slutet av mars, där EU formellt skulle kunna godkänna nya sanktioner – och det är den springande punkten. Detta skulle kräva ett enhälligt beslut av EU: s 27 medlemsstater.

Som det ser ut, bortsett från de strängt russofoba vanliga misstänkta – Polen och Baltikum – verkar det inte som att Bryssel siktar på att skjuta sig själv i foten.

Kom ihåg Leibniz

EU-observatörer har uppenbarligen inte lagt märke till hur Moskvas pragmatiska syn på Bryssel har utvecklats under de senaste åren.

Handeln mellan Ryssland och EU kommer att fortsätta, oavsett. EU behöver mycket rysk energi och Ryssland är villiga att sälja det, olja och gas, rörledningar och allt. Det är strikt affärsmässigt. Om EU inte vill ha det – av olika anledningar – inga problem: Ryssland utvecklar en stadig ström av affärer, inkl. energi, över hela Östasien.

Den alltid relevanta Valdai Discussion Club, en tankesmedja i Moskva, följer exempelvis noggrant handelsaspekterna av det strategiska partnerskapet Ryssland och Kina:

”USA:s politik kommer att fortsätta att sträva efter en splittring mellan Kina och Ryssland. Europa är fortfarande en viktig partner för Moskva och Peking. Situationen i Centralasien är stabil, men det kräver uppbyggnad av rysk-kinesiskt samarbete.”

Putin, å sin sida, vägde också in följetongen EU-Ryssland, som är en underrubrik till den ständiga striden mellan Ryssland och väst: ”Så snart vi började stabilisera oss, för att komma tillbaka på benen – avskräckningspolitiken följde omedelbart … Och när vi blev starkare fördes denna avskräckningspolitik mer och mer intensivt.”

Jag antydde förra veckan den, med astronomiska mått, avlägsna möjligheten för en axel Berlin-Moskva-Peking.

I ett långt e-postmeddelande till mig bestämde media- och telekomanalytikern Peter G. Spengler det elegant som tillhörande Robert Musils känsla av möjlighet, som beskrivs i hans mästerverk The Man Without Qualities.

Peter Spengler uppmärksammade också Leibniz Novissima Sinica, och särskilt en uppsats av Manfred von Boetticher, om Leibniz och Ryssland, representerad av tsar Peter den store, där Rysslands roll som en bro mellan Europa och Kina betonas.

Leibniz. Bild i Wikipedia.

Även om den kände filosofen Leibniz i slutändan aldrig träffade Peter den store, lär vi oss att ”det var alltid Leibniz mål att få praktisk tillämpning av sina teoretiska resultat. Under hela sitt liv letade han efter en ”stor potentat” som var öppen för moderna idéer, och med vars hjälp han kunde förverkliga sina idéer om en bättre värld. I absolutismens tidsålder verkade detta vara det mest lovande perspektivet för en forskare, för vilken framstegen inom vetenskap och teknik, samt förbättring av utbildning och ekonomiska förhållanden, var angelägna mål.”

Peter den store

”Tsar Peter, som var lika kraftfull som han var öppen för alla nya planer, och vars personlighet i vilket fall fascinerade honom, måste därför ha varit en utomordentligt intressant kontakt för Leibniz. Eftersom Västeuropa hade kommit i närmare kontakt med Kina genom Jesuitmissionen och Leibniz hade insett vikten av den tusen år gamla kinesiska kulturen, såg han också i Ryssland den naturliga länken mellan den europeiska och den kinesiska kultursfären, centrum för en framtida syntes mellan Orienten och Occidenten (västerlandet ö.a.). Med de framväxande omvälvningarna i det ryska imperiet verkade hans förhoppningar vara uppfyllda: Full av förväntningar följde han förändringarna i Ryssland, eftersom de växte fram under Peter I. ”

Men att i detta skede väcka upp Leibniz är att drömma om himmelsfärer (syftar möjligen på en buddhistisk tro på själavandring och återfödsel i olika stadier av bättre världar, däribland olika himmelssfärer, ö.a.)  Den geopolitiska verkligheten för vanliga människor är att EU är en atlantistisk institution – de facto
underordnad Nato. Lavrov kanske vill bete sig som en daoistisk munk eller till och med dra en Leibniz, men det är svårt när du tvingas ta itu med en massa nickedockor.

Det handlar om suveränitet

Rabiata atlantister hävdar att Navalny, som är helt ointressant, är direkt relaterad till Nord Stream 2. Nonsens: Navalny skapades (min kursivering) av de vanliga misstänkta, som en murbräcka för att undergräva Nord Stream 2.

Anledningen är att rörledningen kommer att befästa Berlin som hjärtat i EU:s energipolitik. Och det kommer att vara en viktig faktor i EU:s övergripande utrikespolitik – där Tyskland, åtminstone i teorin, kommer att  agera mer självständigt i förhållande till USA.

Så här är den ”smutsiga” hemligheten: allt handlar om suveränitet. Alla geopolitiska och geoekonomiska spelare vet vem som inte vill ha en närmare entente (vänskapsförhållande, ö.a.) Tyskland-Ryssland.

Föreställ dig nu ett hegemoniskt Tyskland i Europa, som skapar närmare handels- och investeringsband med, inte bara Ryssland, utan också Kina (och det är det andra ”hemliga” inbyggt i handelsinvesteringsavtalet mellan EU och Kina).

Så oavsett vem som sitter i Vita huset, finns det inget annat att förvänta sig från USA:s djupa stat, förutom att man ”maniskt” driver ständiga, ackumulerade sanktioner.

Berlins strategiska prioritering är mer export – inom EU och framför allt till Asien. Tyska industrimän och affärsmän vet exakt vad Nord Stream 2 representerar: en alltmer självständig tysk suveränitet som vägleder EU:s kärna, vilket kan uttydas som ökad EU-suveränitet.

Ett oerhört viktigt tecken har nyligen levererats av Berlin i och med godkännandet för import av Sputnik-vaccinet.

 

Föregående artikelAmbassadör Ford: Hur begreppet ”imperialism” anpassas till dagens imperialister. Synpunkter från redaktören
Nästa artikelFler kommentarer till Utrikesministerns tal i Riksdagen. Stämmer hennes världsbild med verklighet och folkrätt?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. EU och USA ville ”bevisa för hela världen” demokratins överlägsenhet.
  Under videokonferensen mellan EU-ländernas utrikesministrar och USA: s utrikesminister Anthony Blinken diskuterades behovet av att bevisa demokratins överlägsenhet gentemot världen, sade chefen för europeisk diplomati Josep Borrell.
  Han sa att ”en mycket positiv och intensiv diskussion” ägde rum med Blinken. I synnerhet diskuterade parterna hur vi ”kan garantera oss världsledande i kampen mot pandemin, ekonomisk återhämtning, mildring av effekterna av klimatförändringar och spridning av demokrati och mänskliga rättigheter i världen”.

  Borrell sa att ”demokrati utmanas i den moderna världen, och det diskuteras vilket system som bäst tillgodoser folkets behov.” ”Vi måste bevisa för hela världen att demokrati fungerar bättre än något annat system”, citerade TASS honom .
  Chefen för europeisk diplomati sa att de också diskuterade ”utmaningar, inklusive förbindelserna med Ryssland och Kina”, som västvärlden avser att svara på. Borrell påpekade att EU, samtidigt som det utvecklar handelssamarbete med Kina, driver en ”dialog med honom på separata spår – om mänskliga rättigheter och medborgerliga friheter, särskilt i Hong Kong.” Enligt Borrell är Kinas vilja att diskutera ”en betydande skillnad i Kinas och Rysslands förhållningssätt till detta problem.”
  Borrell beskrev samtalen med Blinken som ”mycket positiva och uppriktiga.” Chefen för europeisk diplomati sa: ”Vi känner att vi är redo att gå utöver politiska överväganden, och vi ser på varandra som de bästa partnerna.”
  Kom ihåg att de i Bryssel – huvudstaden i både Nato och Europeiska unionen – tillkännagav att relationerna med Förenta staterna återupptogs under den nya Washington-regeringen. Vägen för att återställa förbindelserna mellan Washington och Bryssel har redan meddelats – samla allierade led, främja den västerländska demokratiska modellen, stödja liberala värderingar och bekämpa handelshinder.

 2. Socialistiska systemets fördelar, CPC-ledarskap nyckeln till Kinas mirakulösa framgång för fattigdomsbekämpning.
  Av GT-journalister Publicerad: 25 februari 2021 00:50
  ”Vi får inte glömma det faktum att Kina har bidragit mest i världens fattigdomsbekämpning under det senaste decenniet”, sade FN: s generalsekreterare Antonio Guterres om Kinas fattigdomsminskningsresultat 2017. Samtidigt som han berömde vilket stort mirakel Kina har gjort i människans historia , sa analytiker att fördelarna med Kinas system – det starka och effektiva ledarskapet för Kinas kommunistiska parti (CPC), förmågan att mobilisera resurser över hela landet och de stora bidrag som det kinesiska folket har gjort alla bidragit till framgången för landets fattigdomsbekämpningsuppdrag.
  https://www.globaltimes.cn/page/202102/1216489.shtml

   • Varför är Kina då så framträdande då det gäller vetenskapliga publikationer och patentansökningar

    ”Kina håller på att utvecklas till ett högteknologiskt land och bli ledande också inom vetenskap. En erkänd metod vid jämförelser är antalet publicerade vetenskapliga artiklar. År 2000 publicerade forskare i Kina c: a 52 000 sådana artiklar och kom på sjätte plats i världen. USA ledde med 370 000 artiklar.
    År 2018 var motsvarande siffror c a 599 000 vetenskapliga artiklar totalt för Kina och 683 000 för USA, medan Kina har flest artiklar inom naturvetenskapliga områden (https://www.scimagojr.com/countryrank.php?year=2018). Utdrag ur ”USA som världspolis”

    • Kina är redan ett högteknologiskt land. 35% av BNP är nu digitalt. I Sverige noll. Man har omkring 1 miljon 5G basstationer, 180 miljoner 5G terminaler i bruk. Sverige nästan inget. 309 miljoner digitalbutiker. Trafikflödet i storstäderna är datorstyrt idag. Världen största snabbtågs-nät. Online video användare i Kina är nu 888 miljoner, eller 94.5% av internetanvändare. AI används för brottsbekämpning och i folkstyret. Kina leder i allt fler områden, vilket är just precis vad som fått USA att gå i taket, väst börjar släpa efter.

   • Du läser för mycket propaganda. Vad Kina har gjort är att studera den kunskap som finns allmänt och fritt tillgänglig, och utvecklat världsledande teknologi. Både tidigare men minre nu är det utländska investeringar som har hjälpt till att utveckla Kina. Kina attraherar idag mer utländska investeringar än USA. Sedan skall vi heller inte glömma att hela det västerländska samhället utvecklades helt på Kinas forna uppfinningar. Enkla exempel är papperet, rodret, åran, skeppsbyggnad, kompassen, tillverkning av järn och stål, sedlar, porslin och keramik, blåsbälgen, tandborsten, seismografen, till och med att brygga alkohol, klockor, gaffeln, yxan, te, tryckkonsten, för att inte tala om medicinen och jordbruksvaror som riset och sojabönan. För tusen år sedan byggde Kina astronomiska datorer. Samtidigt började svenskarna lära sig skriva och överge runorna. Svensk teknologi började med Christopher Polhem omkring 1700, och Polhem var ungrare till familjens ursprung. Sverige har sedan varit duktiga i teknologi, men det mesta har nu flytt landet då politiker, byråkrater, jurister och allmänna tyckare har tagit kontrollen.

     • Naturligt glas har använts i 6,000 år eller längre på många olika håll, även Kina. Man gjorde solglasögon av det bland annat. Glaskonsten tog fart för omkring 2,500 år sedan, men då fanns redan porslinet i Kina, och det verkar som om glaset ratades för porslinet av kulturella och konstnärliga skäl. Vitt porslin går att forma och dekorera på ett helt annat sätt än glas. Det blev länderna runt Medelhavet och i Mellanöstern och Indus Valley civilisationen som utvecklade glaset, och inte ens importerat glas till Kina tycks ha varit populärt. När det gäller klart glas, som i glasögon, kom Italien att leda. Orterna Jingde och Kaoling i Kina, vilka ligger grannar, kom att bli världscenter för porslin, 29°17′N 117°12′E . Dom finns kvar och besök rekommenderas. Kao-Ling (高岭) betyder just ”höga åsen” och det var där man först hittade vad som kom att kallas Kaolin, eller China Clay, vilket man bland annat gör porslin av.

   • Till att börja med, vilka är det som innehar rekordet i att stjäla teknologi och uppfinningar från USA? Svar: sionisterna/israelerna. Inte Kina. Inte Iran

    Sedan så, hur förklarar @Globale faktum att Kina landat en farkost på den mörka sidan av månen (den svåraste att göra alltså), eller att Kina har 6G teknologi rean på plats medan att USA trampas med 5G, eller att Kinas ekonomi gått om USA förra året.

    För det tredje, hur förklarar @Gloable att USA halkar efter och visar tecken på att den ruttnar. Se på USAs Covid-19 hantering. Staten Texas i USA en total elhaveri med miljontals människor utan el. Det tog flera dagar att fixa detta. Men detta är bara ett av många exempel på att USAs infrastruktur är undermålig. Saknar jänkarna kunskapen för det? Jämför detta med Kina som bygger tusentals mil spår för höghastighetståg. Phew säger världen medan USA och Europa fortsatt tror på sina lögner om sterilisering och läger i Kina.

    Kian har återfått sitt rättmätiga plats på världsarenan – en supermakt. Hädanefter är det Mandarin som gäller @Globale – lär dig det snabbt du kan om du vill hänga med det nya världståget 😉

    https://www.globalresearch.ca/china-rise-fall-and-re-emergence-as-a-global-power-2/29644

    • Det är värt att komma ihåg de mycket starka banden mellan medlemmar av det judiska folket i USA och israel. Den judiska folkgruppen i USA är endast 2% av innevånarna, men är massivt överrepresenterade, över tre gånger sägs det, i forskning och universiteten. Signifikativt för alla folk, även det svenska folket, är att medlemmarna känner lojalitet och samhörighet. Därför ”läcks” kunskap från USA till Israel. Det är även grunden för raskampanjerna från USA mot Kina. Man vill till varje pris förhindra att samma sak sker där. Den judiska folkgruppen är även massivt dominerande i media, 70% sägs det och så även i Sverige. När såg ni senast att Kinas eller Rysslands ståndpunkt ärligt framfördes i svenska media, det är endast den amerikanska svenskarna får se, dominerad av samma grupp som svenska media. Information om Kina förvanskas, förfalskas, fabriceras, och förvrids. Det finns inga läger, inga våldtäkter, tvångsarbete, eller förtryck. Precis som i Tredje Riket är det fabricerat. Samma sak gäller alla USAs HiTech företag, finanssektorn, BigPharma industrin, handel, och till och med USAs regeringen där gruppen nästan hundraprocentig dominerar. Detta är i verkligheten vad som ligger bakom USAs hätska kampanjer mot Kina, Ryssland och Iran. USA, och just den folkgruppen, vill inte släppa dominansen och kontrollen.

  • Här är det fundamentalt viktigt att komma ihåg att CCP inte är ett politiskt parti enligt svenskt synsätt, trots namnet, det är en folkrörelse som liknar den forna svenska arbetarrörelsen och skrivs på kinesiska med tecken för ”allemansrörelsen” även om ”kommunistpartiet” är en helt vedertagen översättning. Flödet är från gräsrötterna upp, inte från toppen ner som i ett svenskt politiskt parti. Det går omkring 10 personer på en medlem i den folkrörelsen, och det är på det sättet Kina styrs underifrån, folkstyre. Media finns inte med i kedjan. Likt den forna svenska arbetarrörelsen har CCP en mycket stark roll i att påverka besluten av landets ledning på alla nivåer. CCP ingår inte formellt i beslutsprocessen, men precis som förr arbetarrörelsen/LO har den mycket stort inflytande. Kina styrs av Kinas riksdag, Nationalkongressen, som delegerar till Politbyrån och Det ständiga Utskottet där man demokratiskt röstar om alla frågor, vilka sätter ramverket inom vilket regeringen kan arbeta. Regeringsmedlemmarna, som presidenten, utses av Nationalkongressen, vilken väljs i ett elektorsystem.

 3. Fler EU-sanktioner mot Ryska medborgare.
  EU:s utrikesministrar har kommit överens om en lista över ledare för några av Rysslands säkerhetsstyrkor mot vilka sanktioner kommer att tillämpas, säger en källa till Reuters.
  ”Utrikesministrarna gick med på att inleda förfarandet för att införa sanktioner mot ryska medborgare i Navalny-fallet”, citeras TASS- rapporten .
  Enligt Reuters kan chefen för Rysslands undersökningskommitté, chefen för Federal Penitentiary Service, åklagaren och ryska gardens befälhavare falla under sanktionerna. Alla kommer att förbjudas att komma in i EU-länderna, liksom att förvara pengar i europeiska banker.

  Tidigare lade ett antal EU-länder fram förslag om sanktioner mot Ryssland i samband med situationen kring bloggaren Alexei Navalny, men det finns ingen gemensam lösning ännu. Chefen för europeisk diplomati, Josep Borrell, meddelade sin avsikt att diskutera EU-ministrarnas principiella överenskommelse att fatta ett beslut. Han sa också att han avser att utöva sin rätt och personligen föreslå EU-ledare nya sanktioner mot Ryssland.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here