Kommentarer till Utrikesministerns tal i Riksdagen – Vad menar hon egentligen? Stämmer hennes världsbild med verklighet och folkrätt?

6
576
Utrikesminister Ann Linde.

Lars Drake har också lyssnat till den utrikespolitiska deklarationen och presenterar en artikel i Synapze: Kommentarer till Utrikesministerns tal i Riksdagen., som jag återger nedan.


Kommentarer till Utrikesministerns tal i Riksdagen

Ann Lindes tal innehöll ett flertal dåligt underbygda påståenden/åsikter som bör avvisas. Det fanns även flera bra ståndpunkter. Här följer mina kommentarer. (Citaten i kursiv stil är från Utrikesminister Ann Lindes tal i Riksdagen idag, 12/2 2020.)

Vår nära relation till USA är central för Sveriges säkerhet och välstånd.
Ett fungerande internationellt samfund förutsätter ett engagerat USA.

USA:s ”engagemang” har inneburit det ena kriget efter det andra i flera decennier utan stöd i FN:s Säkerhetsråd. Försök att förstå att det är ett brott mot den folkrätt som nämns inledningsvis i Utrikesdeklarationen.

Regeringens rysslandspolitik ligger fast.
Där vi har gemensamma intressen kan och bör vi, liksom EU, samarbeta med Ryssland. Det gynnar vår säkerhet och stabiliteten i närområdet.

Bra med samarbete.

Vi fördömer den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim. Dessa brott mot folkrätten utmanar den europeiska säkerhetsordningen.

För det första fälldes inte en enda bomb i processen som ledde till att Krim blev en del av Ryssland. När USA och allierade “engagerar” sig i andra länder fälls tusentals bomber. För det andra hölls en folkomröstning som alla vet var ett uttryck för Krimbornas önskan. För det tredje krossades den europeiska säkerhetsordningen när Nato utan stöd i Säkerhetsrådet bombade Jugoslavien i 78 dagar 1999 för att tvinga landet att avstå från Kosovo.

Sverige är redo att bidra till regional avspänning och dialog i Mellanöstern.
Vi fortsätter vårt engagemang i den globala koalitionen mot Daesh. Kurder, kristna och andra minoriteter i regionen måste skyddas.

Ingenting om att 8 Västländer bombat i Syrien, inklusive USA, Israel och Turkiet.

Regeringen är mån om en god relation med både Israel och Palestina. Sverige verkar liksom övriga EU för en lösning baserad på folkrätten där två stater kan leva tillsammans i fred och säkerhet.

Bra, men inget kategoriskt avståndstagande från Trumps plan som skulle permanenta existerande Apartheidsystem i Israel.

Regeringen har fördömt Iran för nedskjutningen av ett civilt flygplan där 17 personer hemmahörande i Sverige omkom. Vi kräver en oberoende och transparent utredning.

Inget fördömande av mordet på den iranske generalen som var på diplomatiskt uppdrag att verka för fred i Jemen. Detta skapade det spända tillstånd som ledde till nämnda nedskjutning.

Vi har både samarbete och en kritisk dialog med Turkiet. EU har fördömt Turkiets offensiv i nordöstra Syrien.

Bra.

Samtidigt har den syriska regimen under snart nio år hänsynslöst bombat sitt eget land till ruiner.

Inget om Västländers bombning i Syrien eller dessas stöd till islamister som tagit sig in i Syrien för att kriga.

Den humanitära, politiska och ekonomiska krisen i Venezuela förvärras dag för dag. Tillsammans med det internationella samfundet verkar vi för en fredlig lösning.

Inget om USA:s sanktioner som är förödande för Venezuelas ekonomi.

Den ökande polariseringen i Bolivia är allvarlig och har lett till eskalerande våld och skadegörelse.

Polariseringen beror på en kupp där den valde presidenten tvingades fly landet. Fördöm kuppen i stället för att tala om polarisering.

Sammanfattning: skandalöst ensidig syn på världen!

6 COMMENTS

 1. Kontentan i den svenska regimens utrikesdeklaration (som egentligen består av intetsägande konsultspråk) är att Sverige är en imperiets lydig och underdånig stat, utan egen utrikespolitik men som låtsas spela “Viktig Petter” i den globala arenan. Sverige behöver varken en utrikesminister eller en utrikespolitik. Man kan lika gärna låta New York eller Tell Aviv ta hand om den saken.

 2. https://www.nyhetsbanken.se/2020/02/trumps-bantustan-plan-lojevackande.html

  Nyhetsbanken har översatt valda delar av Craig Murrays kommentarer gällande Trumpplanen för Palestina. Tvåstatslösningen har alltid varit en bluff och Trump har hjälpt till att avslöja den hävdar Murray. Den har varit ett sätt att förhala, för att Israel har kunnat hugga nya bitar av kakan åt sig. Murray, liksom rätt många judiska intellektuella, hävdar att vägen ut inte är en tvåstatslösning utan en enstatslösning där alla medborgare är likvärdiga.

  “Den syriska regimen har bombat sitt eget land”. Ja, bomba det egna landet, det är definitionen på inbördeskrig, liksom. USA bombade sitt eget land på 1860-talet och Finland gjorde likadant 1918. Och de som vann utropades till nationalhjältar.

  Skillnaden för Syriens vidkommande är att det egentligen inte alls är något inbördeskrig utan ett angrepp utifrån av USA, Qatar, Saudiarabien och Turkiet med stöd av Israel och jihadister från hundra länder, såsom Sverige. Syrien var ett bland de sju länder som USA enligt general Wesley Clark skulle invadera och installera marionettregimer i. Visst, det finns ett antal syrier bland jihadisterna också. Qatar och Saudiarabien pumpade in dollars i de syriska förorternas fattigaste kvarter och rekryterade där tillräckligt många syrier för att interventionen skulle få en syrisk täckmantel. Norge har sponsrat övergreppet mot Syrien med 13 miljarder kronor. Med oljepengarna kommer korruptionen.

  Den syriske presidentens popularitet har stigit år för år och bör ligga vid 80 procent i dagsläget, en prestation för en ledare som bombar sitt folk, eller hur – vilken är Löfvens popularitet, eller minister Lindes ? Ni borde kanske börja bomba ?

  Irak har utrett beskjutningen av USA:s legosoldater, där en omkom och gav Trump alibi att mörda Soleimani. Irak har kommit fram till att det inte alls var den milis som påståtts ligga bakom beskjutningen, utan IS, dvs. USA:s egen skapelse. Soleimani var den effektivaste motståndaren till IS, men troligen var det hans insats för att stärka det libanesiska försvaret och som ledde till nederlag för Israel 2006 som var den faktor som låg bakom den israelisk-amerikanska hämndlystnaden.

 3. Visst Lars. Det var pinsamt att höra och jag gillar dina kommentarer.
  Tjatandet om “annekteringen av Krim” tycker jag man borde fundera lite extra kring. Utifrån folkrättsbegreppet bl.a. Det gick ju inte rätt till enligt denna. Vilket inte betyder att det blev fel. Saker kan rättas till på andra sätt än dem som jurister och politiker livnär sig på. 1954 gavs Krim bort till Ukraina av Chrustjev. Utan omröstning. Avsikten var att öka det ryska inflytandet i landet. Ukraina annekterades alltså inte. Folket på Krim återförenades bara med sitt Ryssland efter en internationellt (även Sverige) övervakad omröstning som gav ett övertygande besked.
  Sveriges utrikesminister fördömer allltså handlingen utan att del finns någon önskan hos Krims befolkning att tillhöra Ukraina igen. Nu mindre än någonsin. Ska “internationella samfundet” (NATO) befria folket på Krim med våld? Ska vi öka trycket med ytterligare sanktioner? Peter Hultqvist måste väl ha en plan för “återförening”.
  Det menar inte Peter. Han vet att Krims befolkning inte vill byta. Han vet att det blev rätt, men på fel sätt.
  Vår regering vill bara visa Måns (USA o co) att Bill och Bull (demokratiskt valda härskare) vet sin plats och att alla Pellesvanslösar och Gräddnsar (du och jag) ska vara tacksamma för att i framtiden få äran att befinna sig på en av NATO:s krigsskådeplatser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here