Är ett regionalt krig i Västasien (Mellanöstern) oundvikligt?

7
666
Redaktören: Pål Steigan artikulerar på morgonen 29/10 en uppfattning som har en hel del stöd. https://steigan.no/2023/10/en-regional-krig-er-naermest-uunngaelig/?utm_source=substack&utm_medium=email En iransk nyhetsbyrå rapporterade lördagen 28/10 att flera tusen soldater från USA deltagit i markoffensiven. https://www.rt.com/news/586049-us-israel-gaza-offensive/. Och 29/10 menar Irans president Ebrahim Raisi att den sionistiska regimen har korsat röda linjer. https://www.rt.com/news/586107-iranian-president-israel-crossed-red-lines/ Senare mot kvällen kom ett allvarligare uttalande ”Teheran kommer att ignorera USA:s varningar om att inte ingripa i konflikten mellan Hamas och Israel, sade den iranske presidenten Ebrahim Raisi. Han kritiserade också västvärlden för dess påstådda ovilja att hjälpa till att få slut på fientligheterna.
I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera på lördagen sade Raisi att Washington ”ber oss att inte agera samtidigt som vi ger ett brett stöd till den sionistiska enheten… Detta är ett oacceptabelt krav.
https://www.rt.com/news/586104-iran-ignore-us-warning-israel/

 

USA:s säkerhetspolitiske rådgivare Jake Sullivan varnade igår Iran för att angripa USA-trupper. https://www.al-monitor.com/originals/2023/10/live-updates-us-warns-iran-against-targeting-its-forces-israel-and-hezbollah

Olika händelsekedjor kan motverka ett storkrig. Plötslig, stark opinion i USA mot storkrig. Att Israel i stort sett avbryter markoffensiven och tillåter humanitär hjälp att nå Gaza. Hizbollah och Iran låter bli att reagera militärt på fortsatt stor, brutal, folkmordsoffensiv av Israel. Vad är troligt? Sannolikt avgörs frågan om storkrig nästa vecka.

Bombningen av Gaza blir värre / Teheran Times

_______

Pål Steigan

______

Pål Steigans artikel

Israel fortsätter sitt systematiska folkmord på Gazaremsan. Så impopulär som han är i Israel så vet Netanyahu att det knappast är det avskyvärda brott han kan begå mot oskyldiga män, kvinnor och barn som inte kommer att accepteras av västerländska politiker och mediejättar. Israel kan fortsätta som de gör nu, lägga hela Gaza i ruiner, utplåna alla bostadsområden, alla affärer, sjukhus, skolor, kyrkor och moskéer, begrava tusentals och åter tusentals palestinier under kollapsade byggnader och väst kommer att se åt andra hållet . Alla de nordiska länderna, för en gångs skull med Norge som ett hedervärt undantag, avstod från förslaget om en humanitär vapenvila.

Politikernas cynism och tysta acceptans av massmorden är milt sagt motbjudande. Det är desto mer uppmuntrande att människor på gatorna i väst, trots hjärntvätt och propaganda, har kommit ut i miljoner för att stödja folket i Gaza. Som till exempel i London den 28 oktober.

Dystra utsikter

USA har knappast någonsin varit så isolerat som det är nu. Förutom Israel och fem ö-stater i Stilla havet som lever på intravenösa dollaröverföringar från USA, röstade bara sju länder emot resolutionen i säkerhetsrådet. Men det stoppar inte nödvändigtvis warhawks.

USA har bett Israel att fördröja markinvasionen av Gaza, påstås för att ge tid för förhandlingar om gisslan. Men observatörer säger att USA behöver tid för att få tillräckligt med militärt material om markinvasionen utlöser ett stort regionalt krig.

En källa i den israeliska premiärministerns kansli förnekade att Washington håller Israel tillbaka och sa bara: ”Det finns inget amerikanskt tryck, bara amerikanskt stöd.”

Michael Herzog, Israels ambassadör i USA, sa till CNN: ”Det finns verkligen ingen press. De ger oss råd, men de säger inte till oss vad vi ska göra, vad vi inte ska göra.” ( Israels tider. )

Joe Biden har definierat Ukraina och Gaza som två sidor av samma fråga: krig för att bevara USA:s hegemoni .

”Amerikanskt ledarskap är det som håller ihop världen. Amerikanska allianser är det som håller oss, Amerika, säkra. Amerikanska värderingar är det som gör oss till en partner som andra nationer vill arbeta med. Vi skulle äventyra allt detta om vi går bort från Ukraina, om vi vänder ryggen åt Israel, och det är helt enkelt inte värt det.”

Flera erfarna analytiker menar att allt som allt pekar de flesta signalen i riktning mot ett stort regionalt krig där USA är en aktiv deltagare och där Iran dras in, och vem vet vem mer.

Den tidigare brittiske ambassadören Craig Murray är bland dessa.

Han skriver: När folkmordet utspelar sig, blir chanserna för ett regionalt krig nästan oundvikliga :

…det finns gränser för Irans tålamod. Den extraordinära sanningen är att Iran förmodligen är den enda staten med en genuin humanitär oro för palestiniernas liv. Om folkmordet utvecklas så fruktansvärt som jag förväntar mig, kan Iran drivas för långt.

Den amerikanske kommentatorn och trefaldige Pulitzerpristagaren Tom L. Friedman uttalade sin ödesdigra varning i New York Times i torsdags: Israel Is About to Make a Terrible Mistake .

”Jag tror att om Israel rusar huvudstupa in i Gaza nu [ensidigt] för att förstöra Hamas – kommer det att göra ett allvarligt misstag som kommer att vara förödande för israeliska intressen och amerikanska intressen.”

”Det kan starta en global eldsvåda och spränga isär hela den pro-amerikanska alliansstruktur som USA har byggt upp… Jag talar om Camp David-fredsavtalen, Oslo-fredsavtalen, Abrahamsavtalen och den möjliga normaliseringen av förbindelserna mellan Israel och Saudiarabien. Det hela kan gå upp i lågor.

”Tyvärr,” sa den höga amerikanska tjänstemannen till [Friedman], är israeliska militärledare faktiskt mer krigshökar än premiärministern nu. De är glödheta av raseri och fast beslutna att ge Hamas ett slag som hela grannskapet aldrig kommer att glömma.”

Friedman här talar naturligtvis om ett amerikanskt allianssystem, skapat kring idéer om att Israels militära skicklighet är oövervinnerlig – det ”lilla NATO”-paradigmet som fungerar som det väsentliga substratet för spridningen av den amerikanskledda regelbaserade ordningen i Västasien.

Den mycket erfarne och intellektuellt skarpa analytikern och ex-diplomaten Alastair Crooke håller inte med Craig Murray.

…det israeliska ”paradigmet” är beroende av att manifestera överväldigande, förkrossande kraft riktad mot varje ny utmaning. Detta har sitt ursprung i USA:s insisterande på att Israel har både den politiska förmågan (alla strategiska beslut vilade på Israel unikt under Oslo), och på samma sätt som de har den militära fördelen över alla sina grannar också.

Tom Friedman fruktar i sina NYT -reflektioner att precis som Natos försvagade prestation i Ukraina har brutit ”NATO-myten”, så kan den israeliska militären och underrättelsetjänsten kollapsa den 7 oktober, och vad som händer i dess kölvatten i Gaza, kan explodera i bitar av hela pro-amerikanska alliansstrukturen i Mellanöstern.

Sammanflödet av två sådana förnedringar skulle kunna bryta ryggraden i västerländsk hegemoni. Detta verkar vara kärnan i Friedmans analys. (Han har förmodligen rätt).

Och som Murray ser han det stora kriget komma:

Skulle Israel gå in i Gaza (och Israel kan besluta att det inte har något annat val än att inleda en markoperation, med tanke på den inrikespolitiska dynamiken och allmänhetens stämning), är det troligt att Hizbollah gradvis kommer att dras in ytterligare, vilket lämnar USA med det binära alternativet : att se Israel besegrat, eller starta ett stort krig där alla hotspots slås samman ”som ett”.

På ett sätt kan den israelisk-islamiska konflikten nu bara lösas på detta kinetiska sätt. Alla ansträngningar sedan 1947 har sett att klyftan bara har fördjupats. Verkligheten om krigets nödvändighet genomsyrar brett medvetandet i den arabiska och islamiska världen.

Hamas: Israel misslyckas

”Netanyahu och hans besegrade armé kommer inte att kunna uppnå någon militär seger”, sade en talesman för Hamas, enligt Teheran Times.

I ett uttalande sa rörelsen att ”fienden” föll till ”bakhållsattacker förberedda av det palestinska motståndet”, och noterade att Hamas-styrkor använde Kornet-missiler och Yasin-missiler för att slå tillbaka attackerna.

Uttalandet sade också att det förväntade sig att de israeliska styrkorna skulle ”försöka ta sig in i Gaza igen”, och tillade att de israeliska ockupationsstyrkorna använde ”helikoptrar för att evakuera sårade och döda från slagfältet”.

En medlem av Hamas ledarskap utomlands, Ali Baraka, bekräftade att den israeliska intrånget i Gazaremsan längs tre axlar misslyckades, och betonade att ockupationen stod inför ett solidt och sammanhängande motstånd och att dess största experimentella markinvasion hittills hade misslyckats.

Stormakterna och de regionala makterna förbereder sig

USA har skickat två hangarfartygsgrupper till Medelhavet och enligt uppgift även en till Röda havet. USA har vapen och styrkor i regionen för att engagera sig i ett större krig. Och vissa analytiker befarar att USA kan hamna i en ”förlovningsfälla”, det vill säga för att inte bli misstänkta för att rulla med tomma tunnor måste de visa att de menar allvar, och därmed dras in i kriget: USA har utplacerats trupper i Mellanöstern. Kan det undvika en ”engagemangsfälla”?

USA har också haft tunga transportplan av typen Globemaster på vingarna till och från Israel. Detta är den typ av flygplan som användes när USA drog tillbaka sina soldater från Afghanistan. Har de flugit in specialstyrkor eller nya vapen?

Den ryske utrikesministern har förklarat dessa förstärkningar av amerikanska militära styrkor som ett hot om eskalering, vilket understryker de sjudande spänningarna i regionen och potentialen för konflikter mellan globala makter. Detta uttalande kommer som svar på USA:s beslut att öka sin närvaro i Mellanöstern, en region som redan är full av eskalerande spänningar med Iran och dess proxystyrkor.

Föregående artikelÖppna brev till Folkbladet i Norrköping och Norrköpings Tidningar
Nästa artikelKriget i Ukraina måste få ett slut – Tänk nytt!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Mike Johnson, representanthusets nye talare, säger till en sammankomst av ”pro-israeliska” givare att han personligen försäkrade Netanyahu att kongressen kommer att stödja kriget ”utan att attackera till slutet.” ”Som kristna tror vi att Bibeln mycket tydligt lär oss att vi måste stå med Israel”, säger Johnson
  https://twitter.com/mtracey/status/1718639998629498929

  • Mike Johnson, representanthusets nye talare, säger till sina sionistiska UPPDRAGSGIVARE vid en sammankomst av AIPAC att han personligen försäkrade Netanyahu att kongressen kommer att stödja kriget ”utan att attackera till slutet.”

   I följande Twitter/X ser vi hur Johnson svär trohet till premiär mördaren Netanyahu: ”It was a privilege to speak this evening with my friend @netanyahu. The House of Representatives stands with Israel and I reaffirmed our strong support.”

   https://twitter.com/AIPAC/status/1718059826322821291

 2. Jag har nu över 3veckors tid lyssnat på våra politiker och korkade högerregering, ihop med ALLA etablerade medierna. Vad fan är detta?? Man går med spänning och väntar på markoffensiv DAGLIGEN. TROTS att man jämt mellan raderna tydligt också kan läsa vilken katastrof detta skulle bli för BÅDA sidor. Men även för HELA regionen där det kan gå HELT åt skogen på ett sätt vi EJ sett på deccenier. Man kan läsa den vidriga längtan hos medierna utan att MINSTA lilla kunna hålla två bollar i luften på seriöst sätt. ALLA liv ska räknas. Men det verkar HELT klart som att för varje Israel/Jude, går de 10st palestinier/muslimer. Sverige har ALDRIG under min livstid varit så blodtörstiga och krigshungriga korkskallar som dessa två åren. Det jag sett dessa två åren har jag ALDRIG sett tidigare. Det är MYCKET stor historisk förändring Sverige genomgått, både politiskt och medialt dessa två åren utan motstycke. Det är idag på tok för många av våra politiker(Dom flesta)Som direkt är så pinsamma och helt öppet Washington stövel slickare utan MINSTA lilla egen självständiga analys/tankar. Medierna och politikerna har blivit blodtörstiga krigshungriga korkskallar på ett sätt jag EJ kan minnas. Från ett av Europas värsta ryssofobiska länder, med Ukraina krisen till detta Palestina och Israel. Man går med ivrig spänning och väntar på markoffensiv DAGLIGEN TROTS att ca8000 civila redan mördats under denna lilla period. Gaza är ockuperat och under blockad där det råder rena katastrofen idag. Vad är ens bakgrunden till allt detta som hänt och händer. Vissa europeiska länder som Spanien, kan hålla båda dessa tankar samtidigt. Men Sverige är fan körda i diket sedan längesen utan återvändo. Med Nato medlemskap också har skeppet gått. Man får slicka Washington stöveln för resten av livet Politiskt, Medialt, Huminitärt, Ekonomiskt, Diplomatiskt och även Militärt

 3. En liten fortsättning: Mike Johnson, den nya GOP-talmannen i parlamentet, säger till Sean Hannity: – ”Vi kan inte tillåta Putin att segra i Ukraina” – USA:s ”stövlar på marken” kan behövas för att ”stå med Israel” – Stödjer Israel direkt attackerande Iran – Ryssland, Kina och Iran är ”ondskans nya axel”
  https://twitter.com/mtracey/status/1717921509623091389

 4. Det som kort och gott händer är att de amerikanska Förenta staterna håller på att förlora alla rimliga politiska och geopolitiska fotfästen och förtroenderelationer i Nära Östern och Mellanöstern precis som landet idag redan tappat alla sådana mellan Vietnam i öst, via Indien och Afghanistan/Pakistan, Iran, Syrien och inte att förglömma Natomedlemmem Turkiet som hyllar Hamas som Palestinas befrielsehjältar!

  Israel har förlorat PR-kriget mot Hamas, Palestina vinner världsopinionen och flera stora länder i Europa röstar emot USA i FN: Spanien, Frankrike, Italien, Norge, Schweiz, Belgien, Irland och just Natos näst största militärmakt Turkiet.

  Regionen är, förutom Israel självt, på väg in i den post-amerikanska epoken där vi inte behöver något blint amerikanskt katastrofalt ”ledarskap”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here