Århundrandets fredsavtal för Israel! Kan det tas på allvar?

56
2146

USA:s president Trump har lagt fram ett fredsavtal för Israel-Palestina. Reaktioner har kommit på det – här i Independent av den kände brittiske journalisten Robert Fisk. Överskriften på hans artikel är ”Trump’s ‘deal of the century’ is so absurd and banal, it’s impossible to take it seriously”.

Läs och begrunda. Är han för snäll? Eller tvärtom? Eller mitt i prick?

Robert Fisks artikel.


 

När de två gamla politiska bedragarna dök upp i Vita huset den här veckan med den mest upprörda tragikomedin i Mellanösterns historia, var det svårt att veta om man skulle skratta eller gråta. Den 80-sidiga ”freds”-planen från Vita huset innehöll 56 hänvisningar till ”Vision” på sina första 60 sidor – och ja, med ett V vid varje tillfälle som antyder, antar jag, att denna ”århundradets uppgörelse” var en övernaturlig uppenbarelse. Det var det inte, även om det kanske hade skrivits av en super-israel.

Den sade adjö till palestinska flyktingar – den berömda / beryktade ”returrätten” och alla som nu ruttnar i lägren i Mellanöstern; farväl från den gamla staden Jerusalem som en palestinsk huvudstad; adieu till UNRWA, FN: s hjälporgan.

Men det välkomnade en permanent israelisk ockupation av Västbanken och den totala annekteringen av nästan varje judisk koloni som byggdes där mot all internationell lag. Det är givet – och det har varit i flera dagar – att denna nonsens bara kan kasta lite magiskt lyster över arbetet av ledarna för USA och Israel. När de två hårdingarna, Donald Trump under riksrätt och Benjamin Netanyahu anklagad för korruption, flinade till applåder från sina anhängare i Washington, blev det genast klart att detta elaka dokument – som innehåller absurditet, burlesk och trist banalitet i ungefär lika stor utsträckning – förstördes för evigt alla hopp om en oberoende palestinsk stat av något slag.

Det var inte vad de sa, men i dokumentet står att Israels ockupation, den längsta i modern historia, beskrivs som ett ”säkerhetsfotavtryck” och där Osloavtalet beskrevs som ett avtal som skapade ”vågor av terror och våld ”.Vi alla måste verkligen läsa dessa 80 sidor. Och varje läsare borde gå igenom dem två gånger, om de första gången missade de några extra obehagligt som palestinierna påförts.Dokumentet var inte bara en gåva till Israel.

Den förkroppsligte alla israeliska krav som någonsin ställts till Washington (plus några fler) och förstörde effektivt alla ansträngningar som gjorts av FN: s säkerhetsråd; varje FN-resolution om israeliskt tillbakadragande; EU: s och alla andra ansträngningar för Mellanöstern för att skapa en rättvis och rättvis lösning på det palestinska-israeliska kriget.

Kort sagt, Israel kommer – under detta eländiga ”avtal” att få hela Jerusalem för evigt, större delen av Västbanken, äga nästan varje judisk koloni i ockuperat land och dominera ett avväpnat, kastrerat palestinskt folk som måste lova att kalla Israel för ”det judiska folkets” nationstat (om än nästan 21 procent av dess invånare är araber), censurerar sina egna skolböcker, arresterar och förhör alla som vågar motsätta sig den israeliska ockupationen och som kommer att ha en kluster av byar utanför Jerusalems murar som de får kalla för sin huvudstad. Det är sant att detta är ett unikt och historiskt dokument som Trump-menageriet (särskilt svärsonen Jared Kushner) har tagit fram, eftersom dess övertygelse att palestinierna skulle ens drömma om att acceptera en sådan avskämd, farsartad uppsättning politiska krav är utan motstycke i västvärlden.

Men när ska vi journalister ta ut alla stopp, frågade jag mig själv när jag var klar med att läsa de 56 ”Visionerna” – det finns andra, förresten, med små bokstäver, och flera ”uppdrag” – och listan över införda förbud på palestinierna? Dessa inkluderade, bör vi notera, instruktionen om att ”staten Palestina inte får ansluta sig till någon internationell organisation om ett sådant medlemskap skulle strida mot åtagandena från staten Palestina till demilitarisering och upphörande av politisk och rättslig krigföring mot staten Israel”. Så adjö till skyddet av Internationella brottmålsdomstolen.

Några av mina kollegor fick närmast ”slaganfall” som Marwan Bishara från Al Jazeera. Farsartat, bedrägeri, raseri, surrealistisk, opportunistisk, populistisk och cynisk. Han använde alla dessa beskrivningar – men säkert balanserade han sina ord. Gideon Levy, min hjälte från den israeliska dagstidningen Haaretz, var inte så apoplektisk (slagrörd). Han var apokalyptisk. Det var ”den sista spiken i kistan på det vandrande liket känt som tvåstatslösningen”, skrev han och beskrev en verklighet ”där internationell lag, internationella samhällets resolutioner och särskilt internationella institutioner är meningslösa”.Det finns ingen palestinsk stat, skrev Levy, och det kommer aldrig att bli det. Det måste bli en demokrati mellan Jordanien och Medelhavet – lika rättigheter för både israeler och palestinier – eller Israel kommer att vara en apartheidstat. Trump hade skapat ”en värld där den amerikanska presidentens svärson är mer kraftfull än FN: s generalförsamling. Om bosättningarna är tillåtna är allt tillåtet. ” Men har vi skribenter och journalister och ”experter” och analytiker fortfarande verktygen för att hantera denna mumbo-jumbo?

Är detta inte ett ögonblick – inte bara slutet på moral, rättvisa, integritet, värdighet – för att ställa en allt viktigare fråga: när måste journalister sluta ta dessa saker (och sig själva) på allvar?

Bara att skriva om denna Trump-hallabaloo som om den är verklig eller genomförbar eller till och med diskuterbar är på något sätt förnedrande och ömtåligt. Inte bara för mediekaniner, utan för dem som måste drabbas av konsekvenserna av detta fruktansvärda dokument; palestinierna och alla som troget har stött sina deras rimliga krav på frihet och rättvisa. Israeler vill inte längre vara Amerikas bönder i Mellanöstern. Jag insåg några timmar efter att ha läst det att för alla anti-israeliska muslimer som tror på den fantastiska, galna ordningen av ”zionistisk konspiration”, skulle dessa 80 sidor av Vita husanteckningen bara förstärka de förvirrande trosuppfattningarna.

I sådana fall borde vi kanske bjuda in våra komiker att bli reportrar. Eller be våra tecknare att beskriva berättelsen. Eller kanske jag borde vända mig till den fina gamla Ripley’s Believe It or Not-funktionen för att verkligen få igenom meddelandet. Tro det eller inte: en amerikansk president gav en utländsk makt rätten att för evigt ockupera någon annans land. För mig fångar det berättelsen med 15 ord. Men låt oss inte glömma att palestinierna kommer att få kontanter, kontanter och mer kontanter – i som ersättning för sitt olyckliga överlämnande – miljoner greenies som anges i sidor med grafer och finansieringsplaner och ”“fast-track” tourism” snabbspårning” -turism (den frasen används faktiskt i dokumentet) och massiva investeringar, ”social förbättring” (sic), ”självbestämmande” (sic igen, antar jag), och ”en väg till ett värdigt nationellt liv, respekt, säkerhet och ekonomisk möjlighet …”.

Och sa inte vår Boris Johnson till Trump att det var ”ett positivt steg framåt”? Och kallade inte vår Dominic Raab det ”ett seriöst förslag” som är värt ”äkta och rättvis övervägande”?Tro det eller inte.

Föregående artikelÄr England fritt?
Nästa artikelHur mår klimatet idag?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

56 KOMMENTARER

 1. Marktjuven försöker inte ens dölja. Nej, hen försöker ta hela bytet mitt på ljusa dan. ”Jag, marktjuven står över internationell rätt. Internationell rätt gäller ALLA ER andra, inte mig!” Det är kontentan av marktjuvens högmodiga ”Vision”.

  Torpeden USA dansar efter herrens pipa självklart. Med en sionisternas butler till president av USA, så är det fritt farm för sionisterna att spotta på världen och le.

  Högmod går före förfallet. En vacker dag blir marktjuvens löjliga miner något annat. Världen fattar och vänder sionisterna ryggen. Ingen ”supermakt” och inga offerlögner kan rädda marktjuvarna från sitt hemska öde. Det är Palestinierna som kommer att skratta sist, var så säker.

  Sionisternas skumraskaffär som marknadsförs som Vision för Palestina avkläs här:

  https://www.moonofalabama.org/2020/01/those-who-have-visions-.html#comments

   • Västasien?
    Jag får ett kursivt rött streck under det ordet som det vore felstavat eller inte finns.
    Jag förutsätter du menar konfliktcentrat Mellanöstern.
    Som våra politiker (de flesta av dem) importerat till vårt förut så lugna och trygga Sverige.
    Jag saknar förlåtelse för det tilltaget politikerna m.fl. utsatt oss för.
    För bara någon dag sedan rånades en äldre dam i Nybro. Hon skulle ta ut pengar ur en bankomat. Hon hade också en religiös symbol i en kedja runt halsen som inte föll rånarna i smaken. Eller den kanske blänkte guld?
    Jag minns Nybro som en trivsam liten industristad där många kände varandra och var snälla, trevliga och hjälpsamma. Lite ungdomsbus fredag, lördag kväll med raggarrundor och en del fylla i centrum men aldrig något allvarligt.
    För det fanns liksom spärrar.
    Men det var då det, på 70, 80-talet. I dag är Nybro förändrat. Särskilt kvälls- och nattid skulle jag tro.
    Förändringen går fort när politikerna så vill.
    Det känns för mig idag som Sverige är betydligt närmare Mellanöstern än det var på 70 eller 80 talet.
    I vilket perspektiv jag än betraktar det kan jag inte se någon framgång.
    Det skulle i så fall vara jämlikheten men någon sådan jämlikhetssträvan har inte jag.
    Jag beklagar så vänligt Anders, men mig kommer du förmodligen aldrig få se på några solidaritetsmöten med Mellanöstern.
    Jag ser ju vad det i förlängningen kan få för följder.
    Jämlikhet blandat med ett moraliskt sönderfall.
    Städernas ghetton.
    Vad är det och sträva efter?
    Inte för mig i alla fall.
    Men det kanske genererar fler (s) röster för dem som önskar det?

    • Västasien använder jag som synonym till ”Mellanöstern”. För var lägger väst-,öst¨,norr,sydöstern? Eller yyytre östern?

     • Kan du göra bedriften att byta namn på Mellanöstern har du gjort någonting stort.
      Vi får se hur det går med den saken men jag önskar dig i alla fall lycka till på vägen 🙂

     • Ja, kanske Mellanöstern borde byta namn?
      När jag tänker Mellanöstern blir det i första hand elände, elände, eländes elände….
      Kanske ett namnbyte kan vara början på vägen som associerar till något bättre?

     • Knappast aktuellt med namnbyte.

      * Termen Mellanöstern definierar endast ett historiskt och politiskt område, utan exakta landgränser. Ibland inkluderas därför även Libyen, Sudan och Cypern, på grund av dessa länders historiska och kulturella band till regionen.
      * I Mellanöstern uppstod de allra tidigaste mänskliga civilisationerna och området har sedan dess spelat en central roll i världshistorien. Dess centrala roll kommer i hög grad från dess placering mellan Afrika, Europa och Asien, samt att fyra världsreligioner (judendom, kristendom, islam och bahá’í) såg sin början i Mellanöstern, men området är nu till över 95 procent befolkat av muslimer. (Wikipedia).

     • Okej, bra förklaring där.
      Då förstår jag bättre varför ”mellan” finns i ordet Mellanöstern.
      Afrika tänkte jag inte på. Den kontinenten har ju betydelse i allra högsta grad.
      På KomVux fick jag lära mig att mänskligheten har sitt ursprung någonstans i nordöstra Afrika. Där fanns bästa förutsättningarna.

 2. Ibland verkar det som om vissa kommentatorer inte läser själva inlägget i bloggen, utan bara kommentarerna till det. Uppmanar därför ”arbetarklass” att faktiskt läsa Robert Fisks väldigt kritiska artikel om ”århundradets avtal”, och gärna ge sina synpunkter på den istället. Hade inte USA härjat i Mellanöstern de senaste decennierna, hade kanske hans gamla dam i Nybro inte heller blivit rånad av någon som han/hon insinuerar gjort det.

  Robert Fisks artikel är ju mycket pessimistisk i sin analys av vad ”århundradets avtal” kan föra med sig, men jag tycker nog vi skall vara litet mer optimistiska, tycker den mest inbitne zionist måste börja se orättvisorna mot palestinierna nu. Minns ännu Yasser Arafats ord på en terrass i Tripoli (Libanon) hösten 1983 då han på en fråga av en journalist om han trodde på en framtida palestinsk stat, drog en ca15-årig palestinsk pojke till sig och svarade: ”Jag ser Palestina i hans ögon!” Denna gosse är väl i 50-års åldern nu, och minnet av honom och Arafats ord inger ett visst hopp ännu.

  • 30% av Västbanken går officiellt över och blir israelisk mark.Gaza tilldelas lite extra öken.De fördrivna palestinska flyktingarna förbjuds att återvända samt att man fråntar tiotusentals israeliska palestinier,i tio gränsstäder,deras medborgarskap.Jerusalem som i under årtusende varit palestinsk huvudstad ska nu odelat bli Israels.Allt detta bryter mot internationell rätt och utformningen gör det omöjligt för palestinierna att acceptera villkoren.Jag kan inte med bästa vilja se något som helst hopp i detta ensidiga diktat.Detta är några huvudpunkter i ett fullständigt media bedrägeri såsom israel alltid har dikterat och aldrig någonsin gått palestinierna till mötes.Inte ett endaste hopp har Israel någonsin bjudit på det har man alltid hoppat över.

  • Någon eftertanke och vilja till verkliga fredssamtal kan man inte förvänta sig från sionister. Fram till mordet på Yitzhak Rabin fanns det kanske en möjlighet för Israel att bli en integrerad del av Mellanöstern. Nu gäller snarare segra eller dö för det sionistiska projektet. Ett grotesk skådespel där Jesu lidande har fått en formidabel motståndare i Förintelsen. Visserligen inte ett frivilligt lidande, men själva numerären, med hjälp av ideologiska institut, minnesdagar, museer och det heliga talet 6 miljoner, gör att den kristna kyrkan måste förhålla sig till ett nytt gudomligt offer. Muslimernas lidande och massdöd idag motsvarar väl ungefär Tage Danielssons ”spik i foten” hos människor som investerat all empati, all medmänsklighet och allt människovärde i detta unika historiska lidande. Palestiniernas fiende nr 1 är inte levande sionister. Det är sedan länge döda askenasiska judar som inte kan besegras med normala argument eller vapen. Nuläget är att Europa bytt ut européer med judisk tro mot muslimer från Mellanöstern. Ett katastrofalt utbyte för alla inblandade. Vilket kommer att visa sig.

  • Hej Christina tack för svar.
   Det fordrar ett längre svar men inte just nu.
   Uttrycket ”hans gamla dam i Nybro” gillar jag inte riktigt. Det är inte respektfullt mot brottsoffret.
   Men jag känner igen det här beteendet. Inte minst bland den mängden kvinnor som på senare år blivit våldtagna eller sexuellt trakasserade här i Sverige.
   Stödet från deras medsystrar är minst sagt dåligt.

   Sedan det här jag ”insinuerar” att vem eller vilka som gjort dådet.
   Det gör jag inte alls. Det är snarare du som insinuerar att jag skulle vara något speciellt.
   Det jag gör är att jag följer nyhetsflödet. På lite olika ställen. Så gott jag kan, orkar och hinner med.
   Den här notisen om den äldre damen som blev rånad vid en bankomat i Nybro hittade jag på SVT:s hemsida.
   Beskrivningen ”religiös symbol om halsen” vittnar om det är en mediekanal som vare sig kan, vill eller törs beskriva verkligheten som den verkligen är.
   Journalistik i filttofflor inställsamma mot rådande makt.
   Eller ”mänskliga rättigheter” som inrikesminister Morgan Johansson valde att uttrycka det som jag hörde i en studiodebatt på Youtube.
   Om du visste vad jag är trött på alla dessa floskler.

  • ”Hade inte USA härjat i Mellanöstern de senaste decennierna, hade kanske hans gamla dam i Nybro inte heller blivit rånad av någon som han/hon insinuerar gjort det.”

   Christina Joelsson,
   Jag tror inte det är USA:s fel att ansvaret brister här i Sverige.
   Läs nedan gästkolumn i Göteborgs-Posten. Författaren kan ge vissa insikter om orsakerna bakom landets tillsynes moraliska förfall och nära sammanbrott.
   Själv tror jag de sedan länge gällande föreställningarna inte passar in med det förändrade samhälle framförallt med de öppna gränser och migrationen fört med sig.
   Jag tänker socialister och socialliberaler gärna vill tror att allt är som förut men det är inte så vilket verkligheten tydligt har bevisat.
   Jag känner här behövs en anpassning av lagar, praxis och normer och jag upplever här finns en demokratisk efterfrågan och som politiker, särskilt vänster, inte har förmågan att hantera.
   Nu är det på gång en konservativ tankesmedja och jag tänker det är just där som de här frågorna kommer att behandlas.
   Så håll i dig, det här kan bli en utmaning för vänstern som förhoppningsvis kan få dem att rycka upp sina huvuden ur sanden i frågor som gäller lag och ordning i samhället.
   Förresten tror jag att tankesmedjorna härstammar just från USA.

   https://archive.is/iu9lh

 3. https://www.craigmurray.org.uk/archives/2020/02/non-condemnatory-international-reaction-to-trumps-bantustan-lite-shows-the-two-state-solution-was-always-a-lie/

  En utmärkt beskrivning av Craig Murray. Han har upplevt det brittiska imperiet inifrån och kan dess historia. Den dräpande slutsatsen är att tvåstatslösningen alltid varit en bluff bara för att vilseleda och fördröja. Murray kommenterar även flatheten i kommentarerna från EU, Tyskland, Frankrike. Detta är bantustanmodellen som skapades för aphartheid i Sydafrika och än värre. Inte ens ett bantustan-Palestina skulle få åtnjuta full suveränitet.

  Murray kommer till samma slutsats som flera kända israeliska namn gjort tidigare. Bara en enhetsstat med lika rättigheter kan utgöra en acceptabel lösning. Och apropå sionismen i de nya medierna undrar han varför de endast städar undan annan rasism men inte sionismen som också är en rasism.

 4. Israel är som bekant ett västinspirerat land som utgår från ett religöst statsskick.
  Och då tänker jag en tanke, lite längre.
  Om vi i Sverige inte skulle anse våra icke kristna medborgare kvalifisierade att ingå i den demokratiska processen där varje röst innehar exakt samma värde
  Inte särskilt realistiskt som jag ser det.

 5. Washington Post:
  ”Every Time Palestinians Say ‘No,’ They Lose. Things rarely go well for those who try to live history backward.”
  ”Taken together, this would be a historic achievement, not the “scam” that liberal critics of the deal claim. The purpose of a Palestinian state ought to be to deliver dramatically better prospects for the Palestinian people, not tokens of self-importance for their kleptocratic and repressive leaders.

  https://www.nytimes.com/2020/01/30/opinion/middle-east-peace-plan.html

  • ”Trump’s one-sided Deal was crafted around Israeli interests, not those of the United States and without any input whatsoever from the Palestinians themselves. The team pulled together by presidential son-in-law Jared Kushner consisted of Orthodox Jews and they worked closely with U.S. Ambassador (sic) David Friedman, whose time in Israel has consisted mostly of being an apologist for Netanyahu, excusing accelerated Israeli settlement building as well as the weekly shooting party along the fence line in Gaza. Immediately after Trump and Netanyahu announced the outline of the Deal in Washington, Friedman stated that the Israeli government was at that point free to begin the annexation of any or all of the illegal settlements.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

  • ”The sad part of what we see unfolding in front of our eyes is that the United States, long an enabler of Israel, is now openly a partner in Israeli war crimes. The Fourth Geneva Convention, adopted in 1949, was intended to protect civilians in time of war. It clearly states that occupying a territory obtained by war and colonizing it with your own people is a war crime. Germany’s demand for lebensraum for German colonists during the lead up to the Second World War and its defining the Slavs who would be displaced as Untermenschen was the crime that motivated the drafters of the Convention. Does that sound familiar? The words are probably somewhat similar in Yiddish.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

  • ” That Trump has betrayed U.S. interests repeatedly in the Middle East and has also flipped on his pledge to remove American soldiers from its “loser wars,” makes him a disgrace as president, though he will likely be re-elected as the voters have been fed a steady diet of propaganda both by the mainstream media and government on Israel. That just might be because Jews are vastly overrepresented both in the media and in the choke points in government that deal with the Middle East and foreign policy in general. Even liberal Jews who are critical of Israeli oppression of the Palestinians tend to rally round-the-flag at election time and vote for the candidate perceived as being “strongest” on Israel. One notes with interest that while Senator Bernie Sanders roundly condemned the Deal, Speaker of the House Nancy Pelosi saw “some areas of common ground here” in it. She would, wouldn’t she? And I am sure Senator Chuck Schumer, the self-proclaimed protector of Israel in the Senate, is secretly delighted.”

   “The United States vis-à-vis Israel is not controlled by Israel per se but rather by subversion from within, Jewish billionaires having bought both major political parties and a Jewish dominated media spouting nonsense about the “only democracy in the Middle East” and “America’s best friend and ally.” Israel is neither a democracy nor a friend. And the American Jews and their allies the Christian Zionists who are full time promoters of the Israel myth are little more than traitors to the United States and everything it once upon a time stood for.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

  • ”The United States vis-à-vis Israel is not controlled by Israel per se but rather by subversion from within, Jewish billionaires having bought both major political parties and a Jewish dominated media spouting nonsense about the “only democracy in the Middle East” and “America’s best friend and ally.” Israel is neither a democracy nor a friend. And the American Jews and their allies the Christian Zionists who are full time promoters of the Israel myth are little more than traitors to the United States and everything it once upon a time stood for.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

  • ”If only they had accepted the Deal, the outcome would have been different the contrived narrative will go.”

   ”The map provided by Trump shows a cluster of Bantustans surrounded by Israel soldiers and police who historically have regarded nominally Palestinian areas as a free fire zone. When violence erupts, which it will, the largely unarmed Arabs will be slaughtered and David Friedman, Donald Trump and Bibi Netanyahu will all conveniently blame it on the Palestinians as it was the Israelis who “wanted peace” and the only obstacle remaining was and is the obduracy of the Palestinians. If only they had accepted the Deal, the outcome would have been different the contrived narrative will go.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/trump-green-lights-greater-israel/

   • Philip Giraldi är en av de skickliga och orädda journalister som avslöjar USA och Israels ständiga lögner och bedrägerier.Som expert i kontraterrorism och underrättelseverksamhet samt att han har varit officer i CIA så har han en kunskap och erfarenhet som få.

 6. Det så kallade århundradets fredsplan är gjort för att palestinierna ska förkastar det och sedan anklagar palestinierna för att de vill inte ha fred .
  Trump så kallade fredsplan är ett steg längre bort från freden , Det är en amerikansk sionistisk fredsplan och det är avskyvärt och blatant samt total ignorering av det internationella stadgan .
  Det är första gången som en amerikansk regering öppet visar sin fientlighet mot det palestinska folket .

 7. Om gemene amerikanen visste detta, skulle USA inte vara världens åtlöje som marktjuvarnas hund? DEt är frågan.

  1. The Israeli-Palestinian conflict is one of the world’s major sources of instability. Americans are directly connected to this conflict, and increasingly imperiled by its devastation.”
  https://ifamericansknew.org

  2. During Fiscal Year 2018, the U.S. is providing Israel with at least $10.5 million per day in military aid and $0 in military aid to the Palestinians. (https://ifamericansknew.org/stat/usaid.html#source)

  3. ”at least 48,488 Palestinian homes have been demolished by Israel since 1967.”

  https://israelpalestinenews.org/israel-partisans-work-censor-internet/

 8. Kan ni gissa vem som sa detta? Den som gissar rätt får 30 shekel

  ”The Americans have made a deal with the Zionists over something that is not theirs [to give away in the first place]. Palestine belongs to Palestinians, and making decisions concerning it is exclusive to them”

 9. New Era: Arab, African countries choose Israel over Palestinians
  Many Arab and African countries are “coming to grips with the realization that the Palestinian issue … is not in their national interest.”

  When eight Arab countries gathered in 1967 in Khartoum, Sudan, to condemn Israel just months after the Six-Day War and announce what became known as the “Three No’s” — no peace, no recognition, no negotiations — none of them could have imagined that 53 years later, Sudan’s leader would go out of his way to meet an Israeli leader to say “yes” to establishing diplomatic relations.
  And that is exactly what happened this week when Sudanese Gen. Abdel-Fattah al-Burhan, the head of Sudan’s transitional government, flew to Uganda to meet with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, who was there for a meeting with its leader, Yoweri Museveni.

  • Inte alls konstigt att länderna i Mellanöstern och i närområdet börjar tröttna. Med det ledarskap som palestinierna tyvärr har kan det inte bli någon ordning och reda.

   • Talks are being held between teams from Israel, the US, Egypt and Saudi Arabia on a potential summit in Cairo, whereby Prime Minister Benjamin Netanyahu and Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman could meet, according to a report in the Jewish News Syndicate. The JNS report is based on senior Arab diplomatic sources.

    A senior PA official also confirmed the report from JNS, saying the PA is likely to reject any invitation, since “Abbas and the leadership in Ramallah [will continue] to adhere to their boycott of Washington and to freezing diplomatic ties with Israel.”
    Washington also hinted to the Palestinians that “this would likely be Abbas’s and the Palestinians’ last chance to climb down from the tree and partake in the diplomatic developments unfolding in the region.”

    https://www.jpost.com/Israel-News/US-seeking-to-arrange-meeting-between-Netanyahu-and-Saudi-crown-prince-617062

  • Afrikanska ledare förkastar sionist butler Trumps ”vision”. EU har sagt nej. Asien likaså. Världen har tröttnat på marktjuvarnas skamlösa krav att världen ska erkänna deras stöld av ett helt land – Palestina. Världen skrattar åt åtlöjen Trump som mer än någon annan president av USA har visat att han är en sionist hund
   https://www.presstv.com/Detail/2020/02/09/618257/African-Union-AU-Palestine-US-Trump-plan-Israel-Abbas-Sisi-Morocco

   • Du man? med många namn. Eftersom dina inlägg består av flera skällsord är det ju svårt att debattera med dig, men jag gör väl ett sista försök.
    Med förslagen från 2000 och 2008 hade det ju funnits förutsättningar för en palestinsk stat efter smärre gränsjusteringar. Svaret på detta blev dock enbart Intifada-kampanjer med förlust av liv på båda sidor.
    Problemet är ju att det från palestinsk sida aldrig funnits någon kompromissvilja. Man har alltid velat ha 102 procent och dessutom ska judarna drivas ut i havet. Vill man inte överge den inställningen får man finna sig att alternativen blir sämre och sämre för varje gång man säger nej.

     • Precis det är vad denne @åkerblad har försökt driva på den här blogg.
      Att man inte skäms att prata om ”smärre gränsjusteringar” när man dels vet att apartheid -srael inte har tydliga gränser och inte heller accepterar inte sådana. Dessutom är det som inbrottstjuven som ertappas på bar gärning och börjar erbjuda smärre justeringar i hur man delar på bytet! Fy!

     • Rolf Nilsson.Du menar folkrättsbrott som Rysslands annektering av Krim eller Turkiets ockupation av norra Cypern?

    • Kan du kompromissa om dit eget hus om någon skulle med våld ta det från dig ? .
     Kan du kompromissa om ditt land om en främmande makt invaderar det ?
     Vi palestinier har erkänt Israel och gav de 85% av vårt land medan FN gav de 55% , Vi accepterade att ha en stat inom 1967 gränser och enligt FN resolutioner , Är detta mycket begärt av palestinierna ? .
     Du försvarar Israel och dess apartheid system , Du ser på palestinierna som inkräktare trots att vi tvingades betala Europa och kristnas kriminalitet på judar .
     Du är inte saklig och vi palestinier tigger inte nånting alls utan vi kräver våra rättigheten men inte hur som helst .
     Det finns många frikyrkor i Sverige som ber gud dag och natt att ta död på palestinierna och det finns många sionister och kriminella inom dessa kyrkor , Jag talar av 50 års erfarenhet i Sverige .

 10. Thomas Åkerblad: Om Palestinierna hade ordnat en folkomröstning som slutat med att 95 % av befolkningen på Västbanken och Gaza hade röstat för anslutning till Israel, med åtföljande fullständiga medborgerliga rättigheter, hade jag inte betraktat det som ett folkrättsbrott. Att jämföra Krim med Palestina är helt enkelt inte relevant. Om invånarna på Nordirland röstar om att införlivas med Republiken Irland vore det också OK för mig, oavsett vad Boris Johnsson skulle tycka. Samma gäller förstås om Skottarna ville frigöra sig.

 11. Svar till Åkerblad:
  Just den tankesmedjan är inte känd för fakta och opartiskhet.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nina_Rosenwald
  ”A descendant of philanthropists and Jewish refugees from Eastern Europe, Rosenwald has focused on donating to pro-Israel organizations. She has been described as ”an ardent Zionist all her life”.[12] Some critics have categorized her and the Gatestone Institute as anti-Muslim.[3][13][14] Muslims affiliated with the Gatestone Institute have come to her defense in response to this accusation.[15]” ur Wikipedia

 12. Vad de diktatorer i  arabvärlden gör angår inte palestinierna  , Dessa ledare som behöver skydd för att fortsätta trycka  ner sitt folk fann skyddet hos lika sinnade kriminella som USA och Israel . Israel är inte en demokratis stat som du tror , Demokratin tillåter aldrig att krigsförbrytare ställer upp till val utan de arresteras och ställs inför rätta , Alla som styr Israel har mycket blod i sina händer och alla är rädda att åka utomlands för att inte blir arresterade . Kom ihåg att Hitler var demokratiskt vald och folket stått bakom honom och det är det samma i Israel . Du försvarar Israel av religiösa och fanatiska övertygelser och så gör alla frikyrkor som i själva verket är sionistiska och rasistiska institutioner .Det är många frikyrkliga ungdomar som gör militärtjänsten  i Israel för att bli välsignade av sin herre   och dessa har mycket palestinsk blod i sina händer . Sionismen är en rasistisk ideologi som bygger på ren ras precis som Hitler gjorde . En stat ska vara för alla sina medborgare och inte bara för judar .   

 13. Anders . Dessa människor påstår alltid att de är fredliga och pacifister men när det kommer till Israel då all tal om humanisten och freden försvinner .
  De har samma mönster och samma metoder samt vägrar diskutera själva sak frågan med andra ord de finns bara för att provocera och inget annat . Jag har erfarenhet av de och därför man är tvungen att svara på det viset .

 14. Det finns hopp ändå. Äntligen en USA politiker som talar ut sanningen om det sionistiska lobbyn AIPACS grepp om USAs politik i MÖ och särskilt USAs politik mot Palestina. Kongress ledamoten Betty McCollum säger att AIPAC är en hat grupp – en alldeles ackurat beskrivning av denna lömska grupp som intrigerar, smutskastar och har förpestat USAs politiska landskap. Betty McCollum vägra att tystas och ger svar på tal, vilket är också mycket ovanlig i det USA där den som faller i AIPACS onåd tvingas be om ursäkt offentlig. Betty McCollum vägrar helt enkelt göra avbön för det hon vet är sant – marktjuvarnas brutala förtryck av Palestinier och Palestina.

  https://electronicintifada.net/blogs/michael-f-brown/aipac-hate-group-says-congresswoman

 15. Lurendrejeriet som Trump(eten) blåser på för Netanyahu beskrivs i svart och vitt här.

  https://electronicintifada.net/content/palestine-still-issue/29526

  Att Trump(eten) är under AIPACS välde – det mest högljudda lobby för en främmande makt i USA och som dessutom mer eller mindre bestämmer över USAs MÖ politik är vida känt. Det är få USA-politiker som vågar säga emot AIPAC. En av de som vägrar buga för AIPC och även kallar AIPAC med dess rätta namn ”a hate group” är kongressledamoten Betty McCallum. AIPAC försökte med sitt vanlig skrämsel taktik och smutskastning, bland annat genom att dra det ”antisemitiska” kortet, att tysta Betty McCallum, men denna orädda kvinna sa ifrån. Varpå AIPAC började backa – nu är dörren på glänt och flera kan kliva fram och säga som det är: Försvinn från vår åsyn, AIPAC!

  • Ja, den mest aktiva och påfallande antisemitismen idag är den som staten Israel utövar mot det palestinska folket, som ju också är semiter.
   Vet inte mycket om Betty McCallum, men att hon står upp mot den verkliga antisemitismen är klart hedervärt.

 16. Kommentatorn men alla namnen mer irriterad än vanligt?
  Ja, i så fall förstår jag det.
  Minns inte sammanhanget men jag läste USA nyligen tagit aktiv ställning för Israel.
  Jag skrev lite om Ukraina igår tror jag det var.
  Det här inlägget handlar om Israel men man måste ha i minnet det finns många judar kvar i Ukraina. Diasporan hade flera riktningar. Inte bara åt nordväst.
  Om USA tar ställning för Ukraina så borde det även vara för att det finns många judar där.

 17. Under det 51 dagar långa angreppskrig mot Gaza, Palestina år-2014 dödade den avskyvärda marktjuvarnas armé IDF mer än 2,251 Palestinians, varav 551 barn – det motsvarar 11 barnamord i genomsnitt per dag. Det är med dessa rufflare och avskum som världen har att göra med.

  Den internationella brottstribunalen i Malaysia har funnit sionisterna skyldiga till etnisk rensning, folkmord och folkrättsbrott. https://www.globalresearch.ca/israeli-war-crimes-against-palestine-witness-testimonies/5312862

  Här kan man läsa mer om sionisternas otaliga brott i Palestina:
  https://electronicintifada.net/tags/un-human-rights-council

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here