Berlin for till Peking: En större affär bakom hörnet?

9
1012
Tysklands Rikskansler Olaf Scholz

 

Ja, Pepe Escobar menar det i artikeln ”Berlin åker till Peking: Den riktiga affären”

https://strategic-culture.org/news/2022/11/04/berlin-goes-to-beijing-the-real-deal/

__________________________________________________________________

Scholz-karavanen åkte till Peking för att lägga de förberedande stegen för att utarbeta ett fredsavtal med Ryssland, med Kina som privilegierad budbärare.

Med sin oefterhärmliga känsla för ekonomisk analys genomsyrad av djup historisk kunskap presenterar professor Michael Hudsons senaste essä, ursprungligen skriven för en tysk publik, en häpnadsväckande parallell mellan korstågen och den nuvarande ”regelbaserade internationella ordning” som påtvingats av Hegemonen.

Michael Hudson

Professor Hudson redogör för hur påvedömet i Rom lyckades säkra unipolär kontroll över sekulära riken (ringer en klocka?) när spelet handlade om påvens företräde framför kungar, framför allt de tyska heliga romerska kejsarna. Som vi vet, halvt på skämt, var kejsardömet inte precis heligt, inte heller tyskt (kanske lite romerskt) och inte ens ett kejsardöme.

En klausul i de påvliga diktaten gav påven befogenhet att exkommunicera den som ”inte befann sig i fred med romerska kyrkan”. Hudson noterar skarpt hur USA:s sanktioner är den moderna motsvarigheten till exkommunikation.

Man kan hävda att det finns Top Two-datum i hela processen.

Det första skulle vara det tredje ekumeniska konciliet år 435: det var då endast Rom (kursiverat av mig) tillskrevs universell auktoritet (kursiverat av mig). Alexandria och Antiokia, till exempel, begränsades till regional auktoritet inom Romarriket.

Det andra toppdatumet är 1054 – när Rom och Konstantinopel splittrades för gott. Det vill säga, den romersk-katolska kyrkan splittrades från ortodoxin, vilket leder oss till Ryssland och Moskva som det tredje Rom – och ”västvärldens” sekelgamla fiendskap mot Ryssland.

Ett tillstånd av krigslagar

Professor Hudson fördjupar sig sedan i den resa som förbundskansler Scholz’ delegation har gjort till Kina denna vecka för att ”kräva att landet avvecklar sin offentliga sektor och slutar subventionera sin ekonomi, annars kommer Tyskland och Europa att införa sanktioner mot handeln med Kina”.

Nåväl, i själva verket råkar detta bara vara ett barnsligt önsketänkande, som uttrycks av det tyska rådet för utländska relationer i en artikel som publiceras på Financial Times (den japansk-ägda plattformen i Londons City). Rådet, som Hudson korrekt beskriver, är ”Natos nyliberala ’libertarianska’ gren som kräver tysk avindustrialisering och beroende” av USA.

FT trycker alltså, som väntat, Natos våta drömmar.

Det är viktigt med ett sammanhang. Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier har i ett huvudtal på Bellevue Castle nästan erkänt att Berlin är pank: ”En era av motvind börjar för Tyskland – svåra, svåra år väntar oss. Tyskland befinner sig i den djupaste krisen sedan återföreningen.”

Men schizofrenin regerar återigen, eftersom Steinmeier, efter ett löjligt stunt i Kiev – komplett med att posera som en ovetande skådespelare som sitter ihop i en bunker – tillkännagav en extra utdelning: ytterligare två MARS-MLR och fyra Panzerhaubitze 2000 som ska levereras till ukrainarna.

Så även om ”världsekonomin” – i själva verket EU – är så bräcklig att medlemsstaterna inte längre kan hjälpa Kiev utan att skada sina egna befolkningar, och EU står på randen av en katastrofal energikris, så är det viktigare att kämpa för ”våra värderingar” i land 404 än allt annat.

Det stora sammanhanget är också viktigt. Andrea Zhok, professor i etisk filosofi vid universitetet i Milano, har tagit Giorgio Agambens begrepp ”undantagstillstånd” till nya höjder. Zhok föreslår att den zombifierade kollektiva västvärlden nu är fullständigt underkuvad i ett ”krigslags-tillstånd” – där ett evigt krigsetos är den högsta prioriteringen för de moraliskt högtstående globala eliterna.

Varje annan variabel – från transhumanism till avfolkning och till och med cancelkultur – är underordnad krigslags-tillståndet och är i princip oviktig. Det enda som är viktigt är att utöva absolut, rå kontroll.

Berlin – Moskva – Peking

Solida tyska affärskällor motsäger fullständigt det ”budskap” som det tyska utrikesrådet lämnade om resan till Kina.

Enligt dessa källor åkte Scholz-karavanen till Peking för att i huvudsak fastställa de förberedande stegen för att utarbeta ett fredsavtal med Ryssland, med Kina som privilegierad budbärare.

Detta är – bokstavligen – så explosivt som det kan bli, geopolitiskt och geoekonomiskt sett. Som jag påpekade i en av mina tidigare kolumner höll Berlin och Moskva en hemlig kommunikationskanal – via samtalspartner i näringslivet – ända fram till den minut då de vanliga misstänkta i desperation beslutade att spränga Nord Streams i luften.

Det nu ökända SMS:et från Liz Truss iPhone till Little Tony Blinken, en minut efter explosionerna: ”Det är gjort.”

Liz Truss Official Portrait. Wikipedia

Det finns mer: Scholz-karavanen kan försöka inleda en lång och invecklad process för att så småningom ersätta USA med Kina som en viktig allierad. Man får aldrig glömma att den främsta BRI-terminalen för handel/konnektivitet i EU är Tyskland (Ruhrdalen).

Enligt en av källorna ”kan Tyskland, Kina och Ryssland, om detta försök lyckas, alliera sig med varandra och driva ut USA ur Europa”.

En annan källa gav grädden på moset: ”Olaf Scholz åtföljs på denna resa av tyska industrimän som faktiskt kontrollerar Tyskland och som inte tänker luta sig tillbaka och se på när deras verksamhet förstörs.”

Moskva vet mycket väl vad det imperiala målet är när det gäller att EU ska reduceras till rollen som en totalt dominerad – och avindustrialiserad – vasall som utövar noll suveränitet. Bakom-kanalerna ligger trots allt inte i vrakdelar på Östersjöns botten. Dessutom har Kina inte gett någon antydan om att dess massiva handel med Tyskland och EU är på väg att försvinna.

Scholz själv betonade, en dag innan hans karavan nådde Peking, för kinesiska medier, att Tyskland inte har för avsikt att frikoppla sig från Kina, och att det inte finns något som motiverar ”de krav som vissa ställer på att isolera Kina”.

( Pequim – China, 24/05/2019) Vice-Presidente da República, Hamilton Mourão, durante Audiência com o Presidente da República popular da China, Senhor Xi Jinping. Foto: Adnilton Farias/VPR

Parallellt är Xi Jinping och den nya politbyrån mycket medvetna om Kremls ståndpunkt, som upprepats om och om igen: Vi är alltid öppna för förhandlingar, så länge Washington äntligen bestämmer sig för att tala om slutet på den obegränsade Nato-expansionen dränkt i russofobi.

Att förhandla innebär alltså att imperiet skriver under på den streckade linjen på det dokument som det har fått från Moskva den 1 december 2021 och som fokuserar på ”säkerhetens odelbarhet”. Annars finns det inget att förhandla om.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Och när vi har Pentagons lobbyist Lloyd ”Raytheon” Austin som ger ukrainarna råd om att gå vidare mot Kherson, är det ännu mer kristallklart att det inte finns något att förhandla om.

Kan allt detta vara grundstenen till den geopolitiska och geoekonomiska korridoren Berlin-Moskva-Pejing över hela Eurasien? Det skulle betyda Bye Bye Empire. Än en gång: det är inte över förrän den feta damen sjunger i Götterdämmerung (syftar på Brünnhildes slutaria i Wagnes opera, dvs när allt är över, ö.a.).

 

Föregående artikelAlltfler i Tyskland vill ha förhandlingslösning om Ukraina
Nästa artikelNya regementen är inte till Sveriges försvar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Äntligen några geopolitiskt vettiga drag från tyskarna. Anglosaxarnas sprängning av Nord Stream var nog ”the red line” som så förrädiskt korsades och fick bägaren att rinna över. Att Europa nu liksom Ryssland vänder sig möt tillväxtpotentiella öst, ger oss ett visst hopp om en ljusare ekonomisk framtid. BRI initiativet, till stora delar på ”Mackinder´s Heartland” området, är framtiden för mänskligheten. Där kommer nya storstäder och nya stora marknader att skapas. Där kommer miljontals människor i framtiden att finna beboelig miljö med mat, vatten och sysselsättning, när deras nuvarande habitat kommer att översvämmas eller stekas sönder.
  Att Europa ska vara en viktig del av den nya världen är en självklarhet!

 2. Nej! Det blir inte någon stor affär för Berlin. Alla vet att Tyskland är en vasallstat och det vet kineserna också. Scholtz är bara en budbärare, som man inte har någon respekt för. Det visar Xi när han inte tar Scholtz i handen utan bara visar honom var han ska sitta. Riktigt förödmjukande!

 3. Två intressanta kommentarer på Moon of Alabama apropås Musks nedbattning av Twitter…

  ”Musk- en regelbunden besökare på MoA- är en smart affärsman. Han har gjort mycket arbete för, och blivit väl belönad av MIC. Och nu säkrar han sina satsningar.
  Det börjar bli uppenbart för alla med tillräckligt med hjärnor för att knyta sina skosnören, att ”B” i Powers that Be, förvandlas till ett ”W” som i Powers That Were.
  Musk tittar på kakor som smulas sönder för sitt uppehälle och han kan förstå vad som händer i ”väst”. En kanadensare från Sydafrika han förstår att alla militära muskler och hänsynslöshet i världen inte gagnar sig mycket mot en rättfärdig sak.
  Inlagd av: bevin | 5 november 2022 20:38 UTC | 44
  ————————————————-
  Det handlar inte om att Musk ”återställer det fria ordet”, eller någon sådan slogan. Naturligtvis arbetar Musk bara för sina egna superrika ändar. En viktig del av nedgången för den hegemoniska juggernauten måste dock vara eliten som börjar slåss med varandra, och Musk kan vara ett tecken på detta. Föreslår hur detta kan spela ut, bevin @ bevin | 5 november 2022 20:38 UTC | 44 säger att Musk uppfattar saker som faller sönder och vill rädda sig själv, och det kan vara. Han är inte den enda i eliten som redan uttryckt betänkligheter mot den hårt påtvingade och övervakade amerikanska Ukrainapolitiken. Saker kan bli intressanta.
  Inlagd av: Cabe | 6 november 2022 1:28 UTC | 89 ”

  • Nu skulle fåglarna få flyga fritt, sa Musk när han släppte dem fria som var avstängda från twitter.

   Men alla fåglar fick inte flyga fritt, upptäckte snabbt Scott Ritter, då han testade sin nyvunna frihet.

   Han skrev: Butja var ett krigsbrott och Ukraina är skyldiga.
   Han blev omedelbart avstängd igen.

   Han har noll förtroende för Musk, så även Eva Bartlett som skrev till Musk och frågade honom om han är medveten om att hans system används för att döda civila i Donbass.

   Men det bryr sig inte Musk om, det viktiga för honom är ukrainsk seger.

 4. Samtidigt skall vi komma ihåg att Globaltimes är regeringens språkrör. Vad som skrivs där har stor tyngd och betydelse. Det är inte en åsikt av en journalist. Scholz besök i Kina har inte föranlett någon sensation här i Kina, utan mer en reaktion som ”Jaha. Det hade vi ju väntat oss. Länken Kina-Europa stärks hela tiden, till USAs fasa. Andra utvecklingar som är i framskridande är fastlandskina och Taiwan, och fastlandskina och Japan för att inte nämna Indien och den afrikanska kontinenten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here