Vad tycker kineserna om Scholz besök i Beijing?

12
1197
Chinese President Xi Jinping meets with German Chancellor Olaf Scholz on his official visit to China at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Nov 4, 2022. Photo:Xinhua

En läsare skickade in denna artikel, översatt. Förtjänar att läsas.

Global Times ledare 5 november. https://www.globaltimes.cn/page/202211/1278764.shtml

Scholz besök i Kina har mer än symbolisk betydelse.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz anlände i fredags till Peking för ett officiellt besök i Kina. På morgonen mötte Kinas president Xi Jinping honom i Folkets stora sal och han höll en bankett för honom i Gyllene salen. På eftermiddagen förde premiärminister Li Keqiang samtal med Scholz. Den tyske kanslerns besök i Kina var kompakt och effektivt, och de två sidorna hade vänliga, uppriktiga och pragmatiska utbyten. Även om besöket inte var långt, var det mycket betydelsefullt.

Detta är Scholz första besök i Kina sedan han tillträdde, och han är också den första europeiska ledare som besöker Kina efter den 20:e nationella kongressen för Kinas kommunistiska parti och utbrottet av covid-19-pandemin. Resan innebär att utbytet av besök på hög nivå mellan Kina å ena sidan och Tyskland och Europa på den andra har återupptagits. Det kommer inte bara att främja förbindelserna mellan Kina och Tyskland för att öka förtroendet, tydliggöra tvivel och fördjupa samarbetet, utan också hjälpa förbindelserna mellan Kina och Tyskland och Kina-Europa att fortsätta spela sina roller som ”barlaststenen” (Red: stenar som skapar stabilitet) i en turbulent värld.

Det är tydligt från detta möte att Kina och Tyskland uttryckte många gemensamma åsikter. Till exempel betonade de båda att öka den ömsesidiga förståelsen och förtroendet, att hålla fast vid den ekonomiska globaliseringen, att främja praktiskt samarbete, att hålla fast vid dialog och samråd, att motsätta sig blockkonfrontationer och att intensifiera samordningen och samarbetet i internationella angelägenheter. Scholz gjorde återigen klart sitt motstånd mot ”frikoppling” (decoupling). Kina och Tyskland är inflytelserika krafter i Asien respektive Europa. Deras samförstånd möter inte bara båda sidors grundläggande intressen, utan är också avgörande för stabiliteten i den globala ekonomin och säkerheten.

Det är värt att nämna att Xi och Scholz också utbytte åsikter om Ukrainakrisen och utfärdade ett initiativ som säger att det internationella samfundet bör stödja alla ansträngningar som främjar en fredlig lösning av Ukrainakrisen, motsätta sig användningen eller hot av användning av kärnvapen, arbeta tillsammans för att hålla globala industri- och försörjningskedjor stabila, göra gemensamma ansträngningar för att rädda civila i områden som drabbats av krisen under vintern och förbättra den humanitära situationen. Dessa fyra förslag överensstämmer inte bara med vad Kina konsekvent har förespråkat, utan speglar också Kinas, Tysklands och det internationella samfundets allmänna önskemål. De visar också uppriktighet och engagemang för att främja nedtrappningen och till och med lösa krisen i Ukraina så snart som möjligt.

Dessa indikerar att Kina och Tyskland inte bara kompletterar varandra i hög grad i sina ekonomier och har ett brett utrymme för samarbete, utan att de också delar syn på tidens trend och den internationella situationen. Konsensus överväger vida olikheter, och samarbete uppväger i hög grad konkurrensen. De två sidorna är partners snarare än rivaler, och båda har dragit nytta av varandras utveckling och pragmatiska samarbete. Detta är en påtaglig sammanfattning av förbindelserna mellan Kina och Tyskland, förbindelserna mellan Kina och EU och till och med Kinas förbindelser med de flesta länder i världen. Det är på denna solida och breda grund som Kinas diplomati står med öppna armar.

Vi har också märkt att Scholz besök i Kina denna gång har blivit ett nyckelmål för vissa krafter. Vem är det som i slutändan inte välkomnar, inte vill eller motsätter sig Scholz besök i Kina? De flesta vanliga människor i Kina, Tyskland och Europa välkomnar det, eftersom det praktiska samarbetet mellan de två länderna gynnar dem. Och näringslivet är säkert ännu mer välkomnande. De som skapar surr och högtryck (a buzz and pile pressure) på Scholz är de som leker med ideologi som yrke, förlegade europeiska eliter besatta av sin förmodade överlägsenhet och geopolitiska manipulatorer i Washington.

Faktum är att utbytet av besök på hög nivå mellan Kina och Tyskland och mellan Kina och Europa återgår till det normala. Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel besökte Kina 12 gånger under sin mandatperiod. Tidens unika bakgrund och den komplexa internationella miljön gör Scholz besök i Kina ”speciellt”. Detta återspeglar också den osunda tendensen hos Europas politiska ekologi och mentalitet mot Kina, som moraliskt tvingar den europeiska diplomatin. Detta är vad Tyskland och Europa måste sträva efter att göra sig av med. Som Scholz sa i en artikel han skrev innan han besökte Kina, ”Tyskland av alla länder, som hade en så smärtsam erfarenhet av splittring under det kalla kriget, har inget intresse av att se nya block växa fram i världen.”

Kina ser alltid Europa som en heltäckande strategisk partner, stöder EU:s strategiska självständighet och hoppas att Europa ska vara stabilt och välmående. Denna position är mycket stabil och konsekvent. ”Båda sidor bör hålla fast vid den övergripande riktningen för bilaterala band från en strategisk höjd, sträva efter den största gemensamma marken på ett konstruktivt sätt och främja praktiskt samarbete med ett öppet sinne för att skapa förutsättningar för en långsiktig och stadig tillväxt av bilaterala band. Det bör inte finnas några självpåtagna begränsningar eller orealistiska förväntningar.” Detta är vad president Xi förväntar sig av förbindelserna mellan Kina och Tyskland och är också värt att referera till för andra europeiska länder. För att klara av de nuvarande förändringarna och kaoset och främja världsfred och utveckling,

Föregående artikelÖver 80 % i världen är mer positiva till Kina och Ryssland än till USA
Nästa artikelEn utmärkt läsecirkelbok om NATO som organisatör av krig
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

  1. Ang. 4:e st. Är ju bara allmänna floskler som inte betyder ett barr. Varför inte titta på vad tyskarna GÖR istället för vad de SÄJER.

    • Jag tycker det såg fint ut när tysken Scholz bugar inför Xi i Beijing. Vad jag minns var tysken Scholz inte så underdånig då han mötte Creepy Joe i DC förra året

  2. ”Kina…stöder EU:s strategiska självständighet”
    Hmm, vore intressant med ett förtydligande av det sammanhanget
    Strategiskt i betydelse tillgång till energi och råvaror eller strategiskt i även betydelsen militärt självständiga?
    Givetvis är det ett starkt intresse från Kinas sida att EU inte blir en del av amerikanskt saboterande av handeln kring Kina och i form av tungt beväpnad piratverksamhet som antagligen ingår i anglosaxernas planer.
    Och där svensk även militär kan misstänkas komma att medverka.

    Det är även intressant att S kritiserar regeringen i samband med kurderna och i det sammanhanget oroar sig för, som jag uppfattar det, vår självständighet. I det sammanhanget låter det som om stödet till kurdisk separatism och uppstyckandet av MÖ är en del av svensk självständig strategisk inriktning. Det är en för mig märklig strategi för Sverige och känns snarare som just ett tecken på osjälvständighet.

    • @Farfar 6 november, 2022 At 10:30
      USAs strypkoppel på Scholtz sitter hårt, kanske så. Vi skall inte glömma att USA har både ockupationstrupper och kärnvapen på plats i Europa, men strypkoppel har dom inte inte på den kinesiska draken. Kina är båe för stort och avanbcerat på alla fronter för att bekvämt kunna ignoreras.

    • Ja uppenbarligen fick Scholtz en lektion. Men frågan är om han förstod den. Det är nu så med politikerklasserna i det kollektiva väst att de har degenererat på flera sätt, även intellektuellt. Ta Liz Truss som exempel! Eftersom kineserna dessutom är mycket noga med sitt diplomatiska språk, så får man tänka efter en del för att kanske riktigt förstå. Jag hörde t.ex. en svensk journalist på public service häromdan säga ”det var en massa mellansnack också” om vad Kinas president hade sagt. Typexempel på hur dåliga svenska journalister kommit att bli överlag.

  3. Oj! Läs vad Pepe Escobar säger.
    ”ZH (? min anm) har det senaste upp från Pepe Escobar med citatet som slutar på det nedan
    Berlin – Moskva – Peking
    Solida tyska affärskällor motsäger helt det ”budskap” som det tyska rådet för utrikesrelationer levererade på resan till Kina.
    Enligt dessa källor åkte Scholz-karavanen till Peking för att i huvudsak fastställa de förberedande stegen för att utarbeta ett fredsavtal med Ryssland, med Kina som privilegierad budbärare.

    Detta är – bokstavligen – så explosivt, geopolitiskt och geoekonomiskt, som det kan bli. Som jag påpekade i en av mina tidigare kolumner höll Berlin och Moskva en hemlig kommunikationskanal – via affärssamtalspartner – ända till den minut då de vanliga misstänkta, i desperation, bestämde sig för att spränga Nord Streams.

    Cue till det nu ökända SMS från Liz Truss iPhone till Little Tony Blinken, en minut efter explosionerna: ”Det är klart.”

    Det finns mer: Scholz-karavanen kan försöka starta en lång och invecklad process för att så småningom ersätta USA med Kina som en viktig allierad. Man får aldrig glömma att den bästa BRI-handels- / anslutningsterminalen i EU är Tyskland (Ruhrdalen).

    Enligt en av källorna, ”om denna insats är framgångsrik, kan Tyskland, Kina och Ryssland alliera sig tillsammans och driva USA ut ur Europa.”

    En annan källa gav körsbäret på kakan: ”Olaf Scholz åtföljs på denna resa av tyska industriister som faktiskt kontrollerar Tyskland och inte kommer att luta sig tillbaka och se sig själva förstöras.”

    Moskva vet mycket väl vad det kejserliga målet är när det gäller att EU ska reduceras till rollen som totalt dominerad – och avindustrialiserad – vasall, som utövar noll suveränitet. De bakre kanalerna ligger ju inte i spillror på Östersjöns botten. Dessutom har Kina inte gett någon antydan om att dess massiva handel med Tyskland och EU är på väg att försvinna.

    Scholz själv, en dag innan hans karavan träffade Peking, betonade för kinesiska medier att Tyskland inte har för avsikt att frikoppla från Kina, och det finns inget som motiverar ”uppmaningarna från vissa att isolera Kina.”

    Parallellt är Xi Jinping och den nya politbyrån mycket medvetna om Kremls ståndpunkt, upprepad om och om igen: vi förblir alltid öppna för förhandlingar, så länge Washington äntligen bestämmer sig för att prata om slutet på obegränsad Nato-expansion dränkt i russofobi.

    Så att förhandla innebär att imperiet undertecknar på den streckade linjen i det dokument som det har fått från Moskva den 1 december 2021, fokuserat på ”odelbarhet av säkerhet”. Annars finns det inget att förhandla om.

    Och när vi har Pentagon-lobbyisten Lloyd ”Raytheon” Austin som råder ukrainarna på rekordet att avancera på Kherson, är det ännu mer kristallklart att det inte finns något att förhandla om.

    Så kan allt detta vara grundstenen i den geopolitiska/geoekonomiska korridoren Berlin-Moskva-Peking över Eurasien? Det kommer att betyda Bye Bye Empire. Återigen: det är inte över förrän den feta damen går Gotterdammerung.
    Inlagd av:psykohistoriker| 6 november 2022 4:56 UTC | 113″ Googleöversättning
    Pepe Escobar brukar vara trovärdig…..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here