Biden avslutar inte ”Forever Wars”. Han banar väg för nya.

7
1464
President Biden. Bild hos Moon of Alabama.

 

Hen Moon of Alabama skriver https://www.moonofalabama.org/2021/07/biden-is-not-ending-forever-wars-he-is-preparing-the-path-to-new-ones.html#more (”Biden avslutar inte ”Forever Wars”. Han banar väg för nya.”). Översatt av Rolf Nilsson.

Artikeln är i linje med och bekräftar vad som tidigare publicerats bland annat här. Biden bombar Syrien och Irak för andra gången. Laddar upp för nya angrepp? Vilket etablissemanget och dess medier bortser i Väst, samtidigt som de berömmer sig om demokrati och respekt för folkrätt (i form av ”regelbaserad ordning”).

Jag publicerade artiklar om förra angreppet för 5 månader sedan: USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar., Biden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna? och Jimmy Dore: Varför det snabba angreppet på Syrien?
Sveriges roll i kriget framgår bl.a. av denna artikel. Regeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt.


Biden avslutar inte ”Forever Wars”. Han banar väg för nya.

Daniel Larison skriver att Joe Bidens utrikespolitik förmodligen är värre än Trump’s:

Joe Biden’s utrikespolitiska meritlista, under de första sex månaderna som president, har varit precis så dålig som hans icke-interventionistiska och antikrigs-kritiker fruktade att den skulle bli. Biden har fattat ett betydelsefullt och korrekt beslut, som han verkar fullfölja, och det är tillbakadragandet av de sista kvarvarande amerikanska trupperna från Afghanistan, men även här finns det anledning att oroa sig för att amerikanska styrkor kan flyttas till andra närliggande länder och att kriget mot talibanerna kommer att fortsätta, fast från lite längre avstånd. På nästan alla andra områden har Biden, inte bara misslyckats med att backa från några av sin föregångares värsta och mest destruktiva åtgärder, utan i mångt och mycket förankrat och förstärkt dem.

Biden har misslyckats med att stoppa USA / Saudi-kriget mot Jemen. Han håller trupper i Irak och Syrien. Hans reträtt från Afghanistan visar sig vara falsk. Han saboterar en återgång till kärnkraftsavtalet med Iran.

USA har, i motsats till sitt Doha-avtal med Talibanerna, återstartat sin bombkampanj mot dem och kommer sannolikt att fortsätta den i många år framöver:

Den högt uppsatte amerikanska general, som övervakar operationerna i Afghanistan, vägrade söndag kväll (25/7) att säga om USA:s flygangrepp mot Talibanerna kommer att avslutas den 31 augusti, det datum som tjänstemännen tidigare angett som ett slutdatum för sådana attacker.

General Kenneth F. McKenzie Jr., chefen för USA:s centralkommando, vägrade att förbinda sig att avsluta USA:s sista kvarvarande militära inflytande över flygangreppen mot Talibanerna.

Talibanerna reagerade med raseri på anfallen och sa att de stred mot 2020-avtalet, som förhandlats fram mellan den militanta gruppen och USA.

Koncentrationen av anfallen mot talibanerna avspeglade en ny känsla av brådska i Washington, angående den hotade afghanska regeringen.

General Kenneth McKenzie. Bild Wikipedia.

”Jag kommer helt enkelt inte att kunna kommentera hur det kommer att bli med amerikanska flygattacker efter den 31 augusti”, sa general McKenzie till journalister, efter att tidigare på dagen ha träffat Afghanistans president, Ashraf Ghani, och hans assistenter.

Talibanerna har nyligen gjort många diplomatiska framstötar, med besök i Moskva, Beijing och Teheran. Tillsammans med Pakistan, som fortsätter att förse talibanerna med vapen och trupper, planerar dessa länder för en framtid, där talibanerna kommer att ha total kontroll över, eller åtminstone en betydelsefull roll i, den afghanska regeringen. De har lovat att investera i ett talibanlett Afghanistan.

Men USA kommer inte att tillåta en återuppbyggnad av sidenvägen mellan Kina och Iran. Man vill inte släppa fram säkra ”Belt & Road” -investeringar i Afghanistan. Istället för att kontrollera Afghanistan för sitt eget syfte, som det gjorde under sin ockupation, kommer USA från och med nu, att göra sitt bästa för att förhindra andra att dra nytta av landet.

Efter att först ha pressat den afghanska presidenten till att släppa fram en tillfällig regering, stöder nu Biden honom igen. I ett telefonsamtal i fredags lovade Biden fullt stöd för Ghanis fortsatta hårda linje:

Asraf Ghani

President Joseph R. Biden Jr. talade idag med president Ashraf Ghani i Afghanistan. President Biden och president Ghani diskuterade situationen i Afghanistan och bekräftade sitt engagemang för ett bestående bilateralt partnerskap. President Biden betonade fortsatt amerikanskt stöd, inklusive utveckling och humanitärt bistånd, för det afghanska folket, inklusive kvinnor, flickor och minoriteter. President Biden och president Ghani kom överens om att Talibanernas nuvarande offensiv strider direkt mot rörelsens löfte att stödja en framförhandlad lösning av konflikten. President Biden bekräftade också USA:s åtagande att fortsätta stödja de afghanska säkerhetsstyrkorna i att försvara sig.

Men Ghanis regering har ingen möjlighet att överleva. Talibanerna kontrollerar Afghanistans gränser och kan finansiera sig med tullar och skatter. Ghani saknar därmed inkomster för att driva staten. Nu lovar Biden honom att ge 4 miljarder dollar per år till den afghanska armén, samtidigt som han inte har någon kontroll över hur pengarna kommer att spenderas. Ghani och hans krets kommer att göra sitt bästa för att plundra gömmorna.

Istället för att lämna Afghanistan i fred och låta det hitta fram till en ny balans, förnyar Biden det stora spelet, där Afghanistan återigen kommer att bli det främsta offret.

Under sin kampanj hade Biden lovat att återansluta sig till kärnenergiavtalet (JCPOA, ö.a.) med Iran. Men ingen åtgärd har följt. Samtalen med Teheran började för sent och fylldes med nya krav, som Iran inte kan acceptera utan att minska sitt militära försvar.

Bidenadministrationens arrogans visas fullt ut i dess tro att de kan diktera villkoren för Teheran:

Om USA bestämmer att Iran inte är berett att återvända till fullt genomförande, eller att Irans kärnkraftsprogram har kommit så långt att gränserna i avtalet för icke-spridning inte kan återtas, kommer de att undersöka alternativ, inklusive för att skärpa tillämpningen av ekonomiska sanktioner, men han hoppas att det inte kommer att gå så långt, sa han.

”Vi kommer att se om de är beredda att komma tillbaka”, sade den amerikanska senior-diplomaten.

Det är inte Iran som lämnat FN:s JCPOA-avtal. Det var USA som gick ifrån det och återinförde en sanktionskampanj med ”maximalt tryck” mot Iran. Iran har sagt att de är villiga att återigen minska sitt kärnkraftsprogram till gränserna för JCPOA-avtalet om USA avlägsnar alla sanktioner. Det är Biden-administrationen som inte vill göra det, samtidigt som den ställer upp nya krav. Det kommer uppenbarligen inte att fungera.

Nyss träffade Irans högsta ledare, Ali Khamenei, president Rohanis avgående regering och varnade den tillträdande regeringen för alla förhoppningar om att USA kommer att ändra sin orimliga position:

Andra bör dra nytta av erfarenheterna från Mr. Rouhanis regering. En erfarenhet är att misstro Väst. I den här administrationen stod det klart att det inte var till någon hjälp att lita på Väst. De hjälper inte och de attackerar var de än kan. När de inte gjorde det var det för att de inte kunde.

Administrationer bör helt undvika att knyta sina planer till förhandlingar med Väst, för de kommer definitivt att misslyckas.

Också den här administrationen, oavsett inom vilka områden den förlitade sig på förhandlingar med Väst och USA, misslyckades, och när de förlitade sig på inhemsk potential lyckades de.

I de senaste kärnkraftsförhandlingarna insisterade amerikanerna starkt på sin envisa hållning. I sina löften och på papper sade de att de skulle komma att ta bort sanktioner, men i praktiken gjorde de inte det och ville inte heller. Sedan säger de att nya paragrafer bör läggas till i det avtal som redan föreligger.

 st och USA är helt orättvisa och illvilliga i sina förhandlingar. De tvekar inte alls att bryta mot sina åtaganden. I det tidigare avtalet bröt de sina åtaganden och de ger ingen garanti att de heller i framtiden kommer att respektera sina åtaganden.

Om USA inte återvänder till JCPOA-avtalet, utan att ställa upp några ytterligare villkor, kommer Iran så småningom att lämna avtalet och fortsätta med sitt kärnkraftsprogram som de vill. Det skulle vara ett fullständigt misslyckande i Bidens hårda taktik. Man undrar vad Biden-administrationen har planerat att göra när det händer.

Som Larison sammanfattar:

 

Bidens utrikespolitik hittills består till stor del av misslyckanden med att uppnå sina uttalade mål och misslyckanden med att vända på de värsta policys han ärvt från Trump. I vissa fall har Biden inte ens ansträngt sig för att vända på dem. Biden-administrationen gillar att använda frasen ”America is back” som sitt utrikespolitiska motto. Att döma av Bidens första sex månader betyder det bara att Amerika är tillbaka till mer av samma destruktiva och omänskliga politik som vi sett under årtionden.

I stället för att avsluta ’forever wars’, vilket Biden lovade under sin valkampanj, förlänger han gamla medan han banar väg för nya.

Det är en väg som inte kommer att sluta väl för USA.

 

Föregående artikelUSA motarbetar undersökning av Fort Detricks roll för coronapandemin
Nästa artikelKommer Kina att återuppbygga det krigshärjade Syrien? Varför stärker Peking sitt partnerskap med Assad?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Talibanerna använder islamsk lag där piskande av kvinnor som inte bär slöja och avhuggande av arm på tjuvar förfasat världen och många kräver ett nytt ingripande mot talibanerna! Samtidigt i Saudiarabien så pågår samma saker utan att de s k ”demokratierna” i väst säger så mycket som ett pip! Naturligtvis är det hela bara en teater och propaganda för att försöka få de utländska trupperna i Afghanistan att stanna kvar. Det man borde göra i konsekvensens namn är givetvis att invadera alla länder med islam och tvinga dem att avskaffa denna dödskult.

  2. Mötet med Kina i Anchorage, Alaska var en symbolisk vändpunkt och en signal. ”Nu får det vara nog”. Alltfler länder kommer att rycka på axlarna och inte bry sig med vad imperiets talesmän orerar. Mexikos president bl.a. visar vägen.

    Bland vasallerna är situationen en annan. Där går man än så länge från ont till värre. Steigan har en träffsäker artikel om Macron där skribenten som är fransyska med framstående yrkesmeriter jämför Macron med kejsar Nero i ordvändnngar som ingen manlig skribent skulle våga komma med.

    Polisvåldet mot folket trappas upp i Frankrike och Tyskland. I Berlin utspelades scener igår som inte förekommit sedan trettiotalet, där polisen brutalt och oprovocerat pucklade på demonstranterna oavsett kön eller ålder. Kvinnor slogs brutalt till marken och ålderstigna män pressades mot gatan enligt amerikanskt mönster tills de nästan kvävdes. ”Frieden, Freiheit – keine Diktatur”.

    Varken Obama, Trump eller Biden kunde betvinga det afghanska motståndet trots att alla bombers moder fälldes eller genom de ständiga drönarbomberna som drabbade mest civila, vilket bl.a. Daniel Hale avslöjat och därför förpassats till fängelse för. Man kan tycka vad man vill om afghanerna, men de vill vara herrar i eget land och har bevisat att åsnan och en kalashnikov övertrumfar den mest sofistikerade teknologin hos imperiet.

  3. Vilket är värst, USA:s arrogans eller dess desperation? Men båda är nu välutvecklade och kombinationen med ogenerade lögner (dokumenterat från senaste mötet mellan biträdande utrikesministrar USA-Kina bl.a.) samt avsaknad av flera mellanstatliga avtal för att minska krigsrisken, ja denna kombination kan mycket väl leda till krig.

  4. Korkade utrikesminister Ann Linde har blivit lurad av två ryska komiker! Det som kommer fram är fantastiskt allvarligt samtidigt som det är stor komik att hon går på det hela! Läs mer på Newsvoice om telefonskandalen…Kan hon verkligen sitta kvar efter detta?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here