Bolivia: Kom och visa din solidaritet för demokrati mot senaste USA-stödda statskuppen! Idag kl 12: Soltorget vid Sergels torg.

5
1549

En USA-stödd statskupp har ägt rum i Bolivia mot folkvald president.

Det finns inga belägg för valfusk i Bolivia från OAS som är väl känt för att företräda USA:s politik och som får 60 % av sin budget från USA.

I rapporten ’”What Happened in Bolivia’s 2019 Vote Count? The Role of the OAS Electoral Observation Mission” 8 /11 från USA-baserade CEPR presenteras en analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Resultaten från 500 simuleringar visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbräkningen. Mark Weisbrot, direktör för CEPR, konstaterade att det var mycket tveksamt att OAS lämnade ett pressmeddelande som ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det. Han noterade att OAS: s preliminära rapport om valet inte heller gav några bevis på att något var fel med omröstningen.”OAS: s pressmeddelande 21/11 och dess preliminära rapport om väcker oroande frågor om organisationen bedrev opartisk, professionell valobservation”

USA har stött flera statskupper mot demokratiskt valda regeringar tidigare.

– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2004 President Aristide i Haiti
– 2009 Zelaya i Honduras
– 1953 Mossadeq i Iran 1953
– 1954 Arbenz i Guatemala
– 1960 Lumumba i Kongo
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 Bishop i Grenada
– 2013 Lugo i Paraguay
– Februari 2014 stöd till statskupp i Ukraina”.

Den konstitutionella domstolen i Bolivia godkände att Morales skulle få ställa upp i presidentvalet.

* När Valtribunalen och den sittande presidenten Evo Morales bjöd in presidentkandidate Mesa, OAS och intresserade regeringar för att delta i kontrollräkning av röster och valprotokoll efter valet för att då konfrontera den andre presidentkandidaten Mesas påstående om ”valfusk”, då ville inte Mesa vara med längre.

Under Eva Morales har Bolivia haft en bra ekonomisk utveckling. ”Med Evo Morales som president har det fattiga Bolivia mer än halverat den extrema fattigdomen, från 38 till 15 procent mellan 2006 och 2017, och sänkt fattigdomen från 60 till 35 procent under samma tidsperiod. Men styret, som för första gången i landets historia inkluderat den stora andelen av befolkningen i Bolivia med indianskt ursprung, har inte uppskattats av alla.”

Eva Morales vill slå vakt om Bolivias självständighet och är antiimperialist.

Lyssna på hans uppriktiga tal i FN:s generalförsamling i närvaro av USA:s president Trump.

Hur reagerar omvärlden?

* President Trump och utrikesminister Pompeo jublar och hyllar statskupps-armén.

* Statskuppen har fördömts internationellt från flera håll, däribland av Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez och vicepresident Cristina Kirchner, Venezuelas president Nicolas Maduro, Kubas president Miguel Diaz-Canel och Brasiliens nyligen frigivne expresident Lula da Silva. I Europa har Pablo Iglesias från spanska Podemos och brittiska Labours ledare Jeremy Corbyn fördömt kuppen.

* Sveriges utrikesminister Ann Linde tar inte avstånd från statskuppen. Sveriges regeringen är känd för sitt motstånd mot demokrati genom sitt omedelbara stöd till den av USA stödde självutnämnde interimspresidenten Guadio i Venezuela, genom sin uppslutning bakom statskuppsregeringen i Ukraina 2014 och genom sitt deltagande i sanktioner i olagliga sanktioner mot Syrien och Ryssland.

* I USA menar presidentkandidaten Bernie Sanders och kongressledamöterna Ilhan Omar och Alexandria Ocasio-Cortez att det handlar om en statskupp, liksom presidentkandidaten Jill Stein för de Gröna.

Relaterat.
Bolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp.
Statskupp på gång i Bolivia?
Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med multinationellt företag.
Bolivia: Sveriges regering tar inte avstånd från statskuppen.

Föregående artikelGula västarna firar 1 år! Vad har de för program?
Nästa artikelFörhören i riksrättsprocessen mot Trump
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Glöm inte bort att nämna att Morales förlorade folkomröstningen om ett slopande av antalet mandatperioder för presidenter. Trots detta lyckades han få författningsdomstolen att utfärda ett utslag där det påstods att hans mänskliga rättigheter skulle kränkas om han inte fick bryta mot den författning han själv varit med om att utforma.

 2. F.d. statschefen Evo Morales fick fly sitt hemland Bolivia i ett jetplan för asyl i Mexico.
  Inte raka spåret heller. Det måste tilläggas vägen blev både lång och svår då flera länder vägrade planet luftrum.
  En synnerligen neslig avgång möjligen snäppet bättre än diverse före detta despoter i Mellanöstern.
  Undrar om det kommer fler till den här demonstrationen än en handfull övertygade gammelkommunister?

  • Det kom drygt 200 personer, mest från Latinamerika, till ett synnerligen välorganiserat möte med banderoller, flera tal, olika musiker etc under drygt en timme. Ordnat av ”Döttrar för internationell solidaritet”, döttrar till politiska flyktingar från Latinamerika. Reportage kommer.

   • Hej Anders
    Jag såg på SVT hemsida det kom cirka 200 pers till motsvarande demonstrationer i Göteborg. 400 är mer än en handfull. Jag ska läsa reportaget när det kommer. Dock är jag inte helt säker alla internationella solidaritetsyttringar här i Sverige stärker vänstern. Avsaknaden av den egna patriotismen och nationalkänslan kan istället stärka partiet Sverigedemokraterna i opinionen. Jag blir inte förvånad om de skulle vara på det viset. Vad jag är helt säker på är övergivande av det svenska folkhemmet var början till slutet för partiet Socialdemokraternas dominerande ställning. Det finns kärnväljare idag som lämnar Socialdemokraterna. Jag träffade en sådan i veckan, en gammal betongsosse som verkade helt bytt sida. Jag tror Socialdemokraterna nu har mera problem med sina kärnväljare än med sina marginalväljare. Sett på lite längre sikt går det sakta utför med det förut så kaxiga ”regeringsbärande” partiet. Det här med trofasthet har sina gränser. Det här med partitillhörighet verkar inte längre vara några ”nedärvda essenser”. I ett liberaliserat samhälle vill var och en göra sina egna val. Klassbegreppet blir urvattnat. Många arbetare lämnar facket. Väl medvetna om löneökningar och förmåner kommer från arbetsgivaren.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here