Bör Sverige låta världens rikaste man med stora CIA-kontrakt kontrollera känsliga svenska persondata?

27
3367

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Sveriges RadioSveriges Radio rappoterade under lördagen 18/4 2020 följande:

”Internetjätten Amazon vill hjälpa svenska myndigheter att kartlägga corona-symtom runtom i landet och för nu samtal med MSB om att lagra informationen, kan Ekot avslöja.
Några av världens största teknikföretag ger sig nu in i kampen mot coronaviruset. Nyligen presenterade Google och Apple en gemensam, global smittspårningslösning.
Enligt Ekots uppgifter är internetjätten Amazon nu tänkt som leverantör när flera svenska myndigheter ska samla in uppgifter om allmänhetens corona-symtom.

Den digitala enkäten ska gå ut till hela Sverige och ge en lägesbild om symtomspridningen runtom i landet. Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Trots att användarna ska logga in med Bankid avser myndigheterna att inte lagra några personuppgifter, något flera bedömare har beskrivit som en svår uppgift.
Amazon har nyligen diskuterat projektet i mejlväxlingar med MSB, vars särskilda rådgivare Svante Werger uppger att datalagringsjätten verkar vara med i projektet.
– Ja, det är min bild. Det får vi återkomma om i samband med att vi berätta mer om verktyget, säger han.

Att be amerikanska teknikföretag lagra hälsouppgifter är kontroversiellt.
Informationen blir med största sannolikhet tillgänglig för amerikanska myndigheter
, antingen efter en officiell förfrågan eller genom hemlig avlyssning, enligt Daniel Melin, it-upphandlare på statens inköpscentral på Kammarkollegiet.

– Jag skulle själv ha den utgångspunkten är den här informationen är möjlig att tillskansa sig för, i det här fallet, amerikanska myndigheter, säger Daniel Melin.
Frågan om molntjänster är en pågående debatt inom svensk förvaltning.

I november varnade Försäkringskassans generaldirektör för att Sverige riskerar att förlora sin digitala suveränitet om man i stor utsträckning förlitar sig på utländska molntjänster.

Databasen med information om svenskarnas symtom ska enligt MSB inte rymma personuppgifter. Men innehållet kan ändå vara åtråvärt för utländska underrättelsetjänster.
– Om jättemånga medborgare använder den här tjänsten och innehållet är tillgängligt för andra nationer, så kan de skapa sig en bild av Sveriges beredskap och Sveriges förmåga att hantera en kris, säger Daniel Melin.”

Kort kommentar: Detta är illa, och risken ökar av att vår osakliga myndighet MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap är inblandad. Den utgår liksom försvarsministern och SÄPO bara från att hotet kommer från Ryssland, men blundar helt för USA:s roll. Mycket farligt. MSB har dock rapporterat detta att MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet.

Vem är då Jeff Bezos, världens rikaste man?

”Jeff Bezos är ägare till tidningen Washington Post från Washington DC, tidningen som går i spetsen för amerikanska nyhetsmedier och dess nästan 100 % – iga stöd för (och kampanjer för) neokonservatism – amerikansk imperialism eller krig. Det handlar bland annat om sanktioner, kupper och militära invasioner, mot länder som USA:s miljardärer vill kontrollera”, skriver Eric Zuesse från Strategic Culture Foundation.

Genom sitt ägarskap i Washington Post är Bezos en av världens största försäljare åt det amerikanska militära industrikomplexet. Han kontrollerar, och är den största investeraren i Amazon Corporation där deras Web Services division tillhandahåller alla molntjänster till Pentagon, CIA och NSA. Och i april kunde man se denna rubrik: ”CIA överväger Cloud Contract Worth’Tens of Billions,” ett kontrakt som kommer att lyfta Bezos personliga förmögenhet ännu högre in i stratosfären, särskilt om han lyckas med allt (som han tidigare har gjort).

Den nära kopplingen mellan Amazon, Washington Post och CIA har observerats för många år sedan ”RootsAction.org har presenterat en petition 8/1 2014 som då stöddes av 25 000 tusentals signaturer. Petitionen kräver att ”Washington Post:s bevakning av CIA bör innehålla fullständig redovisning att dess ende ägare också är huvudägare i Amazon och att Amazon nu får enorma vinster direkt från CIA”. CIA, Amazon, Washington Post, pressens frihet och extremism.

Jag vill påtala Jeff Bezos nära relation till CIA, USA:s spioneri- och mördar- och terrororganisation enligt boken ”The way of the knife – the CIA a secret army” år 2013 av Mark Mazzetti, journalist vid New York Times, som förärats det prestigefyllda Pulitzerpriset. Ett huvudbudskap i boken är att CIA under de senaste 10 åren övergått från att vara en blodbesudlad spion- och underrättelseorganisation till att vara en mördar- och terroristorganisation. CIA-vännen Amazon stormar in 2014.

Bezos vill också privatisera allt som kan privatiseras runt om i världen, såsom utbildning, motorvägar, hälso-och sjukvård och pensionssystem. Ju mer miljardärerna kan kontrollerar det här, desto mindre kontrollmöjligheter för alla andra. Att förhindra offentlig kontroll hjälper till att skydda miljardärer mot den slags demokrati som vill höja skatterna, och mot statliga bestämmelser som minskar deras vinster genom att öka företagens avgifter. På så sätt kontrollerar miljardärerna regeringen från att kunna att öka uttaget från företagen.

Bezos vill skicka ut mänskligheten i världsrymden.

I ett föredrag i maj 2019 agiterade Bezos för en framtid i vilken stora delar av mänskligheten ska skickas ut i världsrymden till gigantiska konstgjorda kolonier.
Då kan mänskligheten kolonisera rymden, och det kommer inte att finnas några gränser för hur många vi kan bli. Och jorden då?

Jorden blir åtskild, ett bostadsområde, med lätt industri. Det kommer att bli en vacker plats att bo på, en vacker plats att besöka, ett vackert ställe att utbilda sig mer på, och en plats för lätt industri. Men tung, förorenande industri, alla de saker som förstör vår planet, kommer att finnas utanför jorden. Vi får både och. Vi får behålla denna unika juvel av planeter, som är helt oersättlig – det finns ingen plan B. Vi måste rädda den här planeten. Och vi bör inte ge upp våra barnbarns barnbarns framtid, den framtid som innehåller dynamisk kraft och tillväxt. Vi kan få både och.”

Sparka iväg större delen av mänskligheten ut i rymden och jorden blir ett paradis för sådana som Jeff Bezos och hans likasinnade. Och han tänker faktiskt på sig själv i ett mycket långt perspektiv. Bezos spenderar mycket pengar på att räkna ut om han kan leva för evigt!

Redaktören: Detta behandlas närmare i Världens rikaste man, Amazons Jeff Bezos, avslöjar sin fula vision för den värld han försöker att styra.
Närmare uppgifter om vad fackföreningsmotståndaren Jeff Bezos står för finns här.

Relaterat.

CIA, Amazon, Washington Post, pressens frihet och extremism


I Coronatider: Miljoner kastas ut i arbetslöshet och fattigdom, men miljardärerna blir rikare än någonsin.
Jeff Bezos äter lagerarbetarens tid.
MSB: Ryssland försökte inte påverka det svenska valet.

Föregående artikelHur partitoppar i brittiska Labour saboterade för att bli av med Corbyn. Som avgick alltför lätt?
Nästa artikelTeamet bakom Rysslands Sputnik V Covid-19-vaccin kritiserar EU-kommissionär för  partiskhet som drabbar allmänheten
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

27 KOMMENTARER

 1. Är coronaepedemin den nya klimatfrågan?
  Coronapandemin kan komma att ersätta klimatfrågan som verktyg för de internationella globalisterna att införa globala tvångsåtgärder…
  https://www.vaken.se/ar-corona-den-nya-klimatfragan/
  Filosofie doktor Jacob Nordangård berättar om hur Coronapandemin kan komma att ersätta klimatfrågan som verktyg för de internationella globalisterna att införa globala tvångsåtgärder. Jacob är forskare och författare och har ägnat mycket tid åt att studera hur världens maktelit har format olika frågor som de använder för att få till stånd global lagstiftning som gynnar dem.
  I Nordangårds senaste bok ”Rockefeller – en klimatsmart historia” visar han hur Rockefellerklanen har varit drivande i att initiera jordens klimat som en fråga som alla måste förhålla sig till. Klimatfrågan har under ett antal år varit på agendan och påverkat allt från skolundervisning, företag, journalister politiker samt överstatliga organisationer så som FN och EU. Syftet för globalisterna att iscensätta klimatet som ett globalt hot är, menar Jacob Nordangård, att få människor att acceptera en global lagstiftning och därmed ett minskande nationellt självbestämmande.

   • Vi är nu hans marsvin,
    https://newspunch.com/robert-f-kennedy-jr-false-savior-bill-gates-controls-lives-7-billion-humans/
    Den falska frälsaren Bill Gates styr nu livet av 7 miljarder människor. Kritiker nämner Gates strategi som monopolistisk filantropi.
    Världshälsoorganisationen ” genomför globala sociala och medicinska experiment ” i överensstämmelse med visionen för deras megadonator Bill Gates och hans ” religiösa tro att han kan använda teknik (vacciner och GMO-jordbruk) för att göra honom till frälsare för hela mänskligheten , varnar Robert F. Kennedy Jr.
    ”Gates ’strategi att köpa WHO (Världshälsoorganisationen) och köpa kontroll av amerikanska hälsotjänstemän som Tony Fauci & Deborah Birx ” innebär att Microsoft grundare nu kan ”diktera global hälsopolitik som påverkar 7 miljarder människor och att kontrollera de mest intima detaljerna av våra liv ”, sade Kennedy Jr. på sin Instagram-sida.
    Kennedy Jr citerade också från en ny artikel i Politico om Bill Gates och erkände att ” Gates prioriteringar har blivit WHO: s. Istället för att fokusera på att stärka hälsovården i fattiga länder … lägger byrån en oproportionerlig mängd av sina resurser på projekt … Gates föredrar ”.
    Enligt Kennedy Jr. involverar Gates föredragna projekt ”GMO-grödor, kemiskt jordbruk och vacciner”, RELATERADE: Robert F. Kennedy Jr .: Hur Bill Gates landade jobbet med att diktera världshälsopolitiken utan val.
    ”En Genève-baserad icke-statlig organisation. Få människor vågar öppet kritisera vad han gör” .
    Under hans ledning genomför WHO globala sociala och medicinska experiment med tillämpning av Gates religiösa tro på att han kan använda teknik (vacciner och GMO-jordbruk) och hans djupa förståelse av datorer för att göra honom frälsare för hela mänskligheten.

  • Har Covid-19 blivit vår nya religion och ansiktsmasken dess kors?
   När rädsla och osäkerhet virvlar runt Covid-19-epidemin, en osynlig ondska som potentiellt lurar var som helst, har skyddsåtgärder som masker och handtvätt vidtagit en talismanisk kvalitet och blivit religion.
   Om de inte kan se den mikroskopiska ”fienden ” och inte har ett vetenskapligt bevisat botemedel, har de som söker befrielse från det nya coronaviruset bara kvar sin tro på att de åtgärder som föreskrivs av hälsoexperter, (vår vetenskapliga prästklass).
   US Centers for Disease Control and Prevention har upprepade gånger ändrat berättelsen om vem som ska bära masker, från ”sjuka människor ” till ”endast sjukvårdspersonal ” till ”alla”. Men till och med obetydliga kirurgiska masker, som ger lite eller inget skydd mot koronaviruset har fått en talismanisk kvalitet, på samma sätt som vitlök och ett kors skulle förhindra vampyrer tidigare.
   Det är inget fel med att hålla fast vid ritualer i en tid av osäkerhet. Ritualer som upprepad handtvätt och maskbärande vilket rekommenderas av hälsoorgan och som anses bromsa smittspridningen.

   Vetenskapen är emellertid långt ifrån avgjort på effektiviteten av social distans och svepande ekonomiska nedläggningar. Medan vissa experter svär att de kommer att rädda oss från viruset, har World Economic Forum kallat ” stay-at-home” -beställningarna som har begränsat mer än hälften av världens befolkning till sina hem ”världens största psykologiska experiment ”, varning ” vi kommer att betala priset ” i en sekundär psykisk sjukdom-epidemi. Ensamhet och vitamin D-brist – två villkor som förvärras av långvarig inomhus karantän – sänker även friska människors immunitet, vilket gör dem mer mottagliga för samma virus som lockdowns är tänkt att skydda dem från
   https://www.rt.com/op-ed/486710-coronavirus-religion-fanaticism-masks/

 2. Frågan är felställd, Anders!

  Varför är folk så ivriga att tillåta att data om dem och deras vänner samlas in av stat, banker och storföretag?

  Hur gör vi så att deras ofria dolda hårdvara och mjukvara används allt mindre?

  Hur undviker vi deras triangulering av våra minsta rörelser i samhället?

  Hur kan vi själva obstruera den totalitära processen av datainsamling om oss?

  Varför röstar folket så ivrigt på dessa totalitära individer varje val?

  Varför enar sig inte folket mot dem i partier som valsamverkar för att ta sig över 4%?

  Svaren är nästan lika enkla att finna som månen på en stjärnklar natthimmel, men för de som inte finner svaren har jag min egen hypotes om varför detta fortsätter utan åtgärd från folket i denna bloggpost:Katter som liknar Hitler – 20 April – Adolf Hitlers födelsedag.

  Sammanfattningsvis: Psykopaterna som vill kontrollera oss och övervaka oss framställer sig som söta och gulliga, likt katter, OCH folket köper det.

  • Folk är inte ens tillfrågade i denna liksom i de flesta frågor i vår typ av ”demokrati.”

   • Vi är tillfrågade vart fjärde år direktdemokratiskt.
    Vi kan tillfråga varandra varje dag.
    Vi kan tillfråga varandra om aktivitet eller donationer
    Vi kan tillfråga om folk vill ha mer inflytande i vår demokrati.
    Vi kan tillfråga folk om de känner till partier som vill leverera detta.
    Så visst kan och är vi tillfrågade i vår typ av demokrati OM vi vill vara det.

 3. När det gäller molntjänster är säkerheten det allra viktigaste. Det vet alla leverantörer om och kan de inte leva upp till det är de borta från marknaden. Amazon (AWS) är marknadsledande men det finns flera kända aktörer.
  AWS är den verksamhet som tjänar pengar till Bezos, de skulle aldrig riskera den inkomsten genom att läcka information.
  De som eventuellt köper dessa tjänster kan också bestämma var information skall vara lagrad.
  Till sist, varför skulle USA behöva fråga AWS om denna information? Det räcker med att en myndighetsperson från USA ringer Löfven så får dom all den information dom vill ha

 4. Det allvarligast är att, som Raoult med flera sa från början, covid-19 är bara som en medelsvår influensa, än så länge. Det finns alltså ingen som helst grund för allt extremt ståhej, som ruinerar miljoner fattiga och förstör livet för ännu fler.

  Intellectual Fraud
  https://www.voltairenet.org/article209749.html
  Covid-19: Neil Ferguson, the Liberal Lyssenko
  by Thierry Meyssan 20 April 2020 Translation by Roger Lagassé (French original April 18th)

  https://www.globalresearch.ca/searching-truth-told-about-covid-19/5709554
  Searching for Truth in What We Are Being Told About Covid-19
  Tony Cartalucci Global Research, April 14, 2020

  https://landdestroyer.blogspot.com/2020/04/mit-tech-review-smears-study-proving.html
  MIT Tech Review Smears Study Proving Covid-19 Was Overhyped
  Stanford study proves many more people are infected – between 50-85 times more – than reported and thus the ”death rate” is astronomically lower than we were told.
  April 18, 2020 (Tony Cartalucci – LD) – MIT Tech Review’s hyped coverage of the Covid-19 outbreak is led by the tag-line, ”Navigating a world reshaped by Covid-19.”

  https://www.globalresearch.ca/massive-covid-19-hoax/5710137
  The Massive Covid-19 Hoax
  By Tony Cartalucci Global Research, April 20, 2020

  Nedan om riktiga grejer, fast på franska:

  https://www.herodote.net/Cinquante_millions_de_victimes-synthese-2671-548.php
  La grippe espagnole
  Cinquante millions de victimes
  par Charlotte Chaulin Publié ou mis à jour le : 2020-04-11 12:14:51

  https://www.herodote.net/histoire/evenement.php?jour=17200525&ID_dossier=22
  25 mai 1720 – Le retour de la peste à Marseille
  par Camille Vignolle Publié ou mis à jour le : 2019-05-20 12:30:17

 5. Svaret är nej. Svenska statens och svensk persondata skall aldrig vare sig lagras, hanteras eller transporteras utanför landets gränser eller av någon icke svensk tjänsteleverantör. Detta oavsett vilket företag eller organisation som tillhandahåller system och lösningar.
  Det är helt horribelt att det offentliga Sverige, vare sig det är kommuner eller andra organisationer, använder t.ex. Google Docs i sin verksamhet.

  Lika horribelt är det att svenska myndigheter använder sig av det publika internet för att kommunicera med varandra. Kom ihåg rubrikerna tidigare i år då det uppdagades att myndigheter skickat mail till polisen men genom felstavning av domännamnet hamnade flera hundra av dessa hos en privatperson som registrerat en domän med liknande namn.

  Svenska staten bör satsa på inhemska lösningar som t.ex. molntjänsten Egira som utvecklats av Saab. See länk nedan.
  https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/saab-lanserar-molntjänsten-egira-–-utmanar-amazon-och-microsoft/ar-BBZPAaj

  • Varför skall staten tillåtas överhuvudtaget att lagra persondata. Varför inte göra som Kina, persondata lagras endast på personens mobil under personens egen kontroll, den personen kan sedan exklusivt och ohämmat bestämma vad som laddas upp – eller inte, och om det skall vara anonymiserat. WeChat fungerar redan så. Allt som behövs för att åstadkomma coronaspårning och statistik är ett miniprogram. Enkelt, billigt, effektivt, och säkert. Problemet är att staten vill ha kontroll av all personlig information så den kan användas för att övervaka, styra och kontrollera innevånarna.

   • Tyvärr motarbetas FSF aggressivt av både amerikanska storföretag och västerländska regeringar eftersom båda har ett gemensamt intresse att övervaka, styra och kontrollera individerna. I Kina är det annorlunda. WeChat är gratis, öppen källkod, och har API. API betyder Application Program Interface, och det är genom valbara och frivilliga addons som ger service man får inkomster. All information stannar på användarens mobil, endast det han tillåter att laddas upp lagras på servern. Användaren är i full kontroll av sin egen information. Det går stick i stäv mot vad väststaterna vill, dom vill se att användaren tvingas lagra all information på deras servers så alla användare kan övervakas, styras och indoktrineras. Just nu pågår en västenlig förberedelse för en intensifiering av massövervakningen i väst. Som vanligt reagerar ingen.

 6. Intressant att jämföra med Kina. Här decentraliserar man, inte centraliserar information. All personlig information lagras på användarens mobil, inte i en central databas. När du besöker en doktor skriver han in informationen i en bok, den boken bär du själv med dig, och tar med till nästa läkarbesök, kanske hos en annan doktor. I appen WeChat lagras all kommunikation endast på din mobil, ingenting centralt. Byter du mobiltelefon måste du själv kopiera över den. Det enda som lagras centralt är din WeChat adress, din profilbild, och ”handle”, alltså namn, vilket inte behöver vara ditt rikta namn eller bild. Samma sak gäller för den flora av corona appar som finns. Informationen finns endast lokalt på din mobiltelefon, inte centralt och åtkomlig för myndigheter eller hackare. Ägaren av informationen är alltid 100% i kontroll. Det är alltså diametralt motsatsen till väst där man utgår från att myndigheter skall ha kontrollen, och sedan debattera reglerna för det. Därför finns helt enkelt inte debatten över detta i Kina, och därför kan man tryggt lämna ifrån sig personlig information och veta att den inte hamnar i någon statlig databas och kan utnyttjas mot dig som ett maktmedel. Du bestämmer om din information skall laddas upp, och om den skall vara anonym. Vad som sker i väst är att ”Träsket” alltid försöker stärka sin makt och kontroll.

 7. Myndigheterna vet redan var de mest utsatta och sårbara finns. Det behövs ingen extra kartläggning. Så sätt igång och ”satsa” där.
  Spåra istället besosarnas kontakter med olika myndighetspersoner och upphandlare. Dom håller på och säljer ut oss.
  Lägg sedan upp deras rörelsemönster i molnet.

  • De behöver nog inte trianguleras. Must skulle ex. kunna sätta upp övervakningskameror vid ingångarna till hemliga odemokratiska nätverk såsom Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen, samt utanför oligarkernas London- och New York-våningar!

   Besök där leder sedan till skälig misstanke om folkförräderi som drivs rättsligt och diskvalificerar sedan individerna för offentlig förvaltning över vår gemensamma budget.

 8. Självfallet inte! Hur MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ens kan komma på och föreslå att lagra svensk persondata på en utländsk molntjänst är minst sagt förbluffande. Är molnprogrammet inte open source finns garanterat en ”köksingång” till databaserna. Varför vi ska använda Bank-id för att fylla databaser med anonymiserad data? Varför ska vi överhuvud fylla några databaser? Det borde var och en hoppa. Säkra PC:n med äkta VPN. Mobilen går att anpassa till att inte ge bort data eller att överföra data säkert. Det kanske inte blir lika flashigt som med alla dessa i grunden meningslösa appar men jag klarar mig gott på 10-15 standardappar och ämnar rota (anpassa) min telefon för att slippa statens snokande. Använder nästan aldrig Google eller facebook utan filter och har en mycket renare upplevelse av internet därigenom.

  • Tyvärr är det inte förbluffande. Man är farligt desorienterad i elementär geopolitisk analys liksom SÄPO och försvarsministern. Med Hultqvist i spetsen sätter man Sverige i nära beroende av USA, världens mest krigiska och folkrättsbrottsliga sta med bl.a sanktioner mot 30 länder, rekordhållare i statskupper, statskuppsförsök mot demokratier och stöd till dylikt.

   Dessa är verkligen fara liga för vår frihet i Sverige!

   Utdrag ur nya, uppdaterade ”USA som världspolis” som presenteras här inom kort:

   Bilaga med förteckning över några av USA:s krigshandlingar

   Baserat bl. a på Blum (1998, 2006)

   Europa
   – 1995: NATO startar flygbombningar i Jugoslavien mot serbiska ställningar i Bosnien
   – 1999: NATO flygbombar massivt nuvarande Serbien.
   – 2008: USA driver igenom Kosovos självständighet och skapade sin största militärbas, Camp Bond Steel, i Europa.
   – 2014: Efter långvarig intervention via NED genomförs en USA-stödd statskupp i Ukraina.

   Mellersta Östern
   – 1953: Iran. Mossadeqregeringen störtas genom en militärkupp organiserad av USA och Storbritannien. Den diktatoriska shahregimen styr sedan med USA:s stöd i nästan 30 år.
   – 1956: Första av flera krig mot Palestina/Gaza, andra länder, där USA beväpnar och stödjer Israel.
   – 1980-88: Stort krig mellan Irak och Iran där USA & Co levererar vapen till Irak
   – 1986: USA flygbombar Libyens huvudstad Tripoli
   – 1988: USA-fartyg skjuter ned iranskt passagerarflygplan med pilgrimer (290 döda)
   – 1991: Första Irakkriget
   – 1993: Omfattande sanktioner mot Irak, som slår hårt mot civilbefolkningen
   – 2003: Andra Irakkriget, sedan Bush proklamerat USA:s rätt att militärt intervenera i av USA utsedda ”skurkstater” som Iran, Irak och Nordkorea, Kuba, Syrien och Libyen.
   – 2011: Intervention i Syrien via ombud och stöd till syriska terrorister/rebeller
   – 2015: Jemen anfalles av Saudiarabien, med stöd av USA, t ex med satellitdata.
   – 2019-20: Forsatt stor militär närvaro i Irak, anfall på iransk mils i Irak, vilken bekämpar ISIS, samt mordet på iransk general, på besök i Bagdad, för diskussioner med Iraks regering

   Asien
   – 1950-53: Koreakriget. USA saboterar återförening av Korea, och stödjer bildandet av fascistregim i Sydkorea. Efter skärmytslingar inleds Koreakriget med flera miljoner dödade.
   – 1957-75: USA-initierade krig i Vietnam, Laos och Kambodja med miljontals döda.
   – 1979-88: Sovjet invaderar Afghanistan, och USA bygger upp al-Qaida.
   – 2001-: USA anfaller Afghanistan i ett fortfarande pågående krig.

   Afrika
   – 1993: Somalia. USA invaderar ”av humanitära skäl” och det slutar med massaker på ovillig civilbefolkning och ett antal invaderande soldaters död. Förödmjukande fiasko för USA.
   – 1998: Bombningar av ”strategiska mål” i Sudan visar sig vara fabriker för tillverkning av läkemedel.
   – 2006: Somalia. USA övertalar och finansierar Etiopiens invasion av Somalia, varvid fredsavtal ersätts av krig och kaos.
   – 2011: Libyen anfalls av NATO och med stöd av inhemsk opposition störtas Gaddafi.

   Latinamerika
   – 1954: Den vänsterliberala Arbenzregimen i Guatemala störtas i en USA-stödd kupp.
   – 1961-2014: Kuba. USA utrustar en anfallsstyrka, som besegras i Grisbukten. Illegal ekonomisk krigföring samt många mordförsök på Fidel Castro sker.
   1973: Uruguay. USA-stödd militärkupp för som del i återgång (till högerstyre).
   – 1973: Chile. USA stöder aktivt militärjuntans kupp mot den folkvalda Allenderegeringen
   – 1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora Contrasangreppet inne i Nicaragua
   – 1983: Grenada. USA invaderar och störtar den demokratiska Bishopregeringen.
   – 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.
   – 2002: Venezuela. USA stödjer statskupp, erkänner kuppmakarna men kuppen misslyckas. Sedan upprepade mordförsök mot president Chavez och pågående undermineringsarbete.
   – 2004: Haiti. Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas av USA och skickas till Afrika. En statskupp genomförs med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas/fängslas.
   -2012: USA etablerar en flygbas i Colombia och ger stöd till landets högerregering.
   .
   Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.

   Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

   – 1953 Mossadeq i Iran 1953
   – 1954 Arbenz i Guatemala
   – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
   -2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
   -2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

  • Det behövs ingen ”köksingång” till dessa databaser. De som har tillgång till systemet med centralt lagrad information kan göra vad dom vill, utan att det syns eller märks. Jag själv arbetade en gång med arbetsförmedlingens databas, och har man som tekniker tillgång till all rådata, vilket man måste ha om man skall kunna göra något, har man även tillgå till allt. När det gäller alla svenska och amerikanska system lagras all data centralt på en server, eller ett nätverk av servrar. Typiskt Facebook, Google, IPhone, etc. All information finns centralt, den som har kontroll över och tillgång till servern kan göra vad dom vill, ingen behöver veta. Kina går en helt annan väg, typisk är WeChat. Endast den data jag laddar upp, alltså min valda adress och icon bild, ligger på en server. Allt annat finns endast på min mobil. Skickar någon mig ett meddelande finns det bara på två platser, min och avsändarens mobil. Skall staten komma åt informationen måste dom alltså hacka sådär 2 miljarder mobiler. Så fungerar även dessa corona appar i Kina. Informationen finns endast på användarens mobil, användaren har full och exklusiv kontroll över sin egen information. I Sverige rör sig all diskussion om vilken centrala server informationen skall lagras på. Det är därför att staten vill ha tillgång till den för att övervaka dig och styra dig. Dom är ju helt öppna med det. Så snart informationen är centralt lagrad har spionorganisationer som NSA och CIA full tillgång till den, för dom följer inga regler. Det är alltså totalt ointressant var den centrala lagringen sker, vad som är väsentligt är om datan skall lagras centralt eller distribuerat.

 9. Både hårdvara och mjukvara måste vara öppen och fri. Den som tror att ett storföretags ledare inte vill lämna ut uppgifter till CIA/NSA kan ha rätt, men det finns totalitära lagar som gör att de båda kan vara tvingade att göra det, samt kan vara tvingade att inte tala om att de gör det. På engelska kallas detta för ”gag order”, vilket betyder munkavle.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lavabit#Suspension_and_gag_order

  Detta betyder att företaget och servern måste befinna sig i ett land med lagar som skyddar människors integritet och där ägaren inte kan utsättas för munkavle, eller att ägaren av systemet självt inte kan dekryptera kommunikationen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here