Demonstration på Segels torg kl. 17 för Fred i Venezuela

25
1537

Svensk-kubanska föreningen och andra föreningar uppmanar till

Demonstration i Segelstorg för Fred i Venezuela, mot en militär intervention, mot statskuppen i Venezuela

* Måndagen 28 Januari kl 17 Sergels Torg, Stockholm

Nej till en militär intervention i Venezuela.

Nej till Statskuppen i Venezuela.

Facebook

Statskupp i Venezuela – uttalande av Svensk-Kubanska föreningen

Just nu pågår ett försök till statskupp i Venezuela.
Efter att under 20 år misslyckats med att störta landets progressiva regering har USA, med stöd av de reaktionära regimerna i Colombia och Brasilien, gått till aktion. Helt öppet uppmanar USA:s president och utrikesminister Venezuelas
militär att genomföra en kupp. Samtidigt uppmanar de folket att gå ut på gatorna.

Det handlar givetvis inte om någon plötsligt påkommen förkärlek för demokrati.
Vad gäller demokrati har USA en lång och blodig historia av stöd till statskupper och fascistregimer. Det handlar om Venezuelas stora olje- och mineraltillgångar, som glidit USA ur händerna.

När Spaniens förre statschef Zapatero i våras förhandlat fram en överenskommelse mellan Venezuelas regering och oppositionen, som bägge parter accepterade, hoppade oppositionen av efter telefonsamtal från USA:s
utrikesminister.

Påståendena om valfusk har tillbakavisats av de internationella observatörer som var på plats vid vårens val. De enda av de drygt 20 val som hållits i landet som godkänns av den självutnämnde överdomaren USA är de val där deras
kandidater vunnit.

Vi kräver respekt för Venezuelas oberoende!
Ingen inblandning i Venezuelas angelägenheter!
Häv sanktionerna mot Venezuela!
Venezuelas öde ska beslutas av venezolanerna!

Bild från mötet 28/1 2019.
Föregående artikelEkonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp. Vad väntar Venezuela?
Nästa artikelPåven om Venezuela: Dialog- INTE intervention, ultimatum, extern inblandning eller erkännande
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Nej till Venezuelas socialistiska korruption.
  Nej till socialistisk intervention.
  Nej till ryska marinbaser och kommandosoldater i Venezuela.

  • Tim,
   Jag säger nej till Venezuelas kapitalistiska korruption, såväl som Maduros som oppositionens kapitalistiska korruptionen. Men också USAs väl medvetna men ickeofficiella korruption där de sannolikt uppmanar oppositionen och Venezuelas kapital att inte förmedla nödvändiga livsmedel och sjukvårdsmaterial till butiker och sjukhus. En situation som påminner om hur USA fällde Sovjetunionen.

   Det finns inget socialistiskt land som hotar Venezuela med en intervention. Utan det är kapitalistiska länder som USA, Brasilien och med flera som hotar Venezuela.
   Det finns inga – vad jag vet – ryska marinbaser och kommandosoldater i Venezuela. Men sannolikt finns det amerikanska soldater i grannländerna och på internationellt vatten nära Venezuela beredda att gripa in på oppositionens sida.

  • Tim.
   Dvs. ja till USA ledd statskupp! Bra att sådana fiender till demokratin som du kommer fram i ljuset så vi kan bemöta dom. Lite fegt att du gömmer dig bakom ett nickname bara.

  • Om du vill uppnå det måste du först se till att USA globalisternas kontroll över oppositionen stoppas. USA vill åt rikedomarna, och vägen dit är att betala de mest korrupta att ta makten. Sedan göds denna elit klick systematiskt med bistånd, det är som att sälja narkotika till en beroende. Uppdragen att utvinna rikedomarna hamnar sedan hos USA företag, och systemet blir självförsörjande och perpetual.

 2. Krigshöken senator Graham uppger att Trump har talat med honom om militärt ingripande i Venezuela ”He [Trump] said, ’What do you think about using military force?’ and I said, ’Well, you need to go slow on that, that could be problematic.’ And he said, ’Well, I’m surprised, you want to invade everybody,'” Graham told US news website Axios about his conversation with Trump that had happened a couple of weeks ago. här

 3. Förvånande hur snabbt socialism kan förstöra ett land. Sedan 1998 har oljeexporten från Venezuela minskat med två tredjedelar. Svenska medier har ofta hänvisat till oljepriserna som förklaring till landets kris, men oljepriset har både gått upp och ned sedan dess. Den verkliga förklaringen är socialism och då kanske mer än något annat felaktiga priser. Priskontroll.

  Svågerpolitik i det statliga oljebolaget PDVSA har gjort det omöjligt att behålla produktionen på tidigare nivåer. Det handlar om ren och skär inkompetens i ledningen. Brist på elektricitet gör att raffinaderierna inte kan hålla uppe produktionen. Analytiker tror att oljeproduktionen kan komma att halveras detta år och ligger då på en sjättedel av nivån då Hugo Chavez tillträdde

  Venezuela har försökt styra om oljeexporten till allierade länder, som Ryssland och Kina. Men merparten av exporten går ännu till USA och om USA inte betalar lär regimen vara rökt. Donald Trumps stöd till oppositionen är inte enbart tomma ord – USA kan utöva kraftfulla ekonomiska påtryckningar på Venezuela genom att sätt in pengarna på ett konto i väntan på att regimen faller. Några militära insatser behövs inte.

  Ryssland och Kina spelar därför högt. Om regimen faller kan Venezuelas skulder till de båda länderna förbli obetalda. Om USA slutar betala och stänger de raffinaderier som behövs för att exportera olja är regimskiftet och en militär statskupp nära. Ryssland och Kina kan inte göra så mycket åt detta, utom att försöka intervenera militärt efter bärsta förmåga. Men det kommer antagligen inte att hjälpa – Venezuela är och förblir närmare USA än Ryssland och USA är en ekonomisk och militär supermakt.

  Maduro har redan ryskt militärkommando som privatskydd. Det är inte USA som hotar regimen, det är regimen som hotar Venezuelas befolkning.

  • Anders Romelsjö, du har ungefär samma åsikt om hur Sovjetunionen ’föll’ så lätt som Tim har om Venezuela. Men här anklagar du inte offret (Venezuela) för att vara del i skulden utan USA för de ekonomiska sanktionerna.

   Tim, Kreml har förnekat att de har skickat några militärkommando till Venezuela.
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-6638191/Russia-denies-sending-400-military-mercenaries-Venezuela.html
   Och Daily Mail är inte någon media som går Rysslands ärenden.

  • Sedan 2008 har oljepriset rasat med nästan 100 dollar per fat och självklart kan inte Venezuela ensamt påverka världsmarknadspriset. Den informationen passar naturligtvis inte in i Tims lögnpropaganda, så han viftar helt enkelt bara bort den.
   Lägg till USA:s olagliga sanktioner och vi har en mycket bra förklaring på dagens tillstånd i Venezuela. Det kan säkert finnas interna problem också, men knappast något som kommer i närheten av dessa två faktorer.
   Att förklaringen skulle vara socialism i det kapitalistiska Venezuela är ett fullständigt idiotiskt påstående gjort av vad som uppenbarligen är en fanatiker helt utan verklighetsförankring.

  • Oljeexporten har minska därför att USA förhindrar den, och i tur är orsaken att USA inte lyckats ta kontroll av Venezuela, och att Kina och Ryssland investerat där. Bästa sättet att få bort socialismen är att få bort USA.

 4. Jag tror socialistregimen i Venezuela kommer att gå under och mest av egen kraft. Ungefär som ett stort träd som ruttnat i roten och till slut räcker det med en lätt knuff för att få det att falla. Historien upprepar sig. Ännu ett misslyckat försök till socialismens ”himmelrike” på jorden. Den enda socialism som lyckats något sånär är Sovjetunionen och Ryssland. Men det var i en tid med mycket expansiv industriell utveckling i stort sett över hela världen åtminstone de nordliga delarna av jordklotet. Det hette att Sovjetunionen var en ’planekonomi’ men jag har konstaterat det är en ren bluff. Istället var konkurrensen stenhård mot väst som i sig var grunden till Sovjetunionens enorma tillväxt under första hälften av 1900-talet. Det räcker med att säja ’rymdkapplöpningen’ så förstår säkert alla vad jag menar. Men från Sovjetunionens sida var mycket teknisk innovation stöld och kopieringar. Industrispionaget mot väst var omfattande. Det socialiststyrda landet Venezuela saknar helt den här drivkraften efter den ”bolivarianska revolutionen” och socialismen står där naken och utsatt utan verkliga vänner någonstans. Åtminstone sådana vänner som är kapabla att ge en hjälpande hand. Det är lite som Nils Ferlins dikt, ”Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få”.

  När sedan Nordkorea förenats med Sydkorea finns bara Kuba kvar som socialistland. Och möjligen någon socialistdiktatur i Afrika. Jag tror det finns någon där som heter Robert Mugabe? Sen får vi inte glömma Sverige och Tyskland som troligtvis även de kommer bli de sista socialiststyrda länderna på den här planeten. Och nu senast i allians med borgerligheten.

  • Som så ofta utelämnar du väsentlig information och har en märklig historieskrivning. Dit hör den avgörande betydelsen för den ekonomiska krisen i Venezuela som USA:s sanktioner har USA:s olagliga sanktioner viktig orsak till krisen i Venezuela

   Och hostet från USA med oslagbart record i statskupper mot demokratiska länder.

   USA-kupper i Latinamerika, (före Venezuela). Och – vad säger Gröna Partiet?

   Vidare har Venezuelaa stöd av mer eller mindre mäktiga länder som Kina, Ryssland, Turkiet,Iran, Kuba (som USA skadat så genom olagliga sanktioner), El Salvador, Nicaragua (som står på tur i USA:s politik av statskupper i demokratiska länder). Samt i praktiken av påven.

   • ”Som så ofta utelämnar du väsentlig information och har en märklig historieskrivning. Dit hör den avgörande betydelsen för den ekonomiska krisen i Venezuela som USA:s sanktioner har”

    Jag gör bara en beskrivning som jag upplever situationen och den kan förvisso vara felaktig till viss del. Jag läste länken du till en annat inlägg om saken som du hänvisade till. Men hur ska jag veta om det är orsaken i sin helhet, delvis eller enbart bortförklaringar?
    Jag vidhåller min åsikt att fungerande samhällssystem måste uppmuntra till arbete och resultatet av det arbetet bör användas till att bygga ett solidariskt samhälle. Administrationsområdet kan inte heller vara hela världen då olika kulturtraditioner, religioner etc. kommer att skapa ett kaos som i första hand drabbar folket själva. Socialister tycks mena det inte finns några andra skillnader folkgrupper emellan mer än ett ”klassbegrepp” som delar människor mellan de som har inte har men jag tycker det resonemanget är helt åt skogen och totalt främmande för mig. Det senaste från socialisterna är att det heller inte finns någon skillnad mellan könen som de istället menar är en social konstruktion. Måhända det är progressivt tänkande men inget jag tror på. I Bibeln t.ex. säjs att judarna var ”Guds utvalda folk”. För mig är det inte främmande att det skulle vara någon form av fakt för historiskt tycks judarna lyckas med det mesta de givit sig in på. Bara att återskapa ett helt land åt sig själva är ingen dålig prestation. Dessutom med god ekonomi, avskräckande försvar m.m. Man kan förstås ha åsikter om det men det är ändå bra jobbat tycker jag. Det är endast arbete som kan ge välstånd.

    Anders R, du lever i ett samhällssystem som givit dig ett välstånd förmodligen bättre än det jag själv fått men ändå tycker du det här samhällssystemet är förkastligt. Jag förstår inte, vad är egentligen problemet?

    • Jag kritiserade din syn på Venezuela där du helt förbisåg betydelsen av USA:s hårda sanktionspolitik och illegitimt stöd till en delvis saboterande opposition.

     Även om jag har det bra finner jag ingen som helst anledning att ta min egen situation och arbete som utgångspunkt för en beskrivning och analys av förhållanden i världen och vad man kan och bör göra världen bättre. Min egen situation är här betydelselös.

     • Jag tror det är viktigt att människor får kämpa för att få det bättre. Jag vill också mena det är en av de viktigaste beståndsdelarna i meningen med livet. Författarinnan Karin Boye tycktes också uttrycka det på sitt sätt. Jag önskar det venezolanska folket bättre framtidsutsikter än vad de har nu. Jag tror också de kommer få det med andra, eller delvis andra förutsättningar.

      http://www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/i-rorelse.shtml

     • Men så gulligt klasse. Karin Boye!
      Jag tror aldrig tidigare jag sett någon beskriva en pågående statskupp på ett så totalt intetsägande vis. Som om det var skit samma att världens mest aggressiva stormakt tar sig friheten att byta ut en demokratiskt vald regering i en suverän stat.

      Du pratar, vad jag minns, ibland om att Sverige borde bli mer nationellt självständigt gentemot globala intressen. Nu utsätts Venezuela för globalismens mest brutala krafter i form av en statskupp och du snackar om att Venezuelas folk kommer att få det bättre ”med andra förutsättningar”!! Ja nog fan lär det bli andra förutsättningar om kuppen lyckas och det låter faktiskt som om det är det du vill.

      Sedan kommer du dragandes med Karin Boye. Hon var visserligen med och grundade den socialistiska tidningen Clarté, men hon är väl knappast relevant i det här sammanhanget.

      Du har skrivit många värdelösa inlägg Klasse, men nu överträffade du nog dig själv.

  • Arbetarklass, det var amerikanarna som stal Sovjetunionens uppfinningar, och inte tvärtom. Ingen vill tala idag om att internets fader hette Victor Glushkov. Glushkov uppfann internet redan 1962. Men Sovjetunionens ledande politiker tvivlade på att detta skulle bli en framgång. Så de lade ner hela projektet.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Glushkov

   • Ett exempel jag känner till. I det sovjetiska Bulgarien fanns en mekanisk industri som bl.a. byggde gaffeltruckar. Motorer köptes från England av den även på den tiden världsledande tillverkaren Perkins Ltd. Dock dröjde det inte länge förrän den sovjetiska tillverkaren började bygga egna kopior av motorn. Det normala är då man ansöker/köper licens för eget bygge av den ursprungliga konstruktören/tillverkaren men den här sovjetiska fabriken struntade totalt i det. Inom västerländsk handel brukar sådant kallas för ”stöld”. Den sovjetiska tillverkaren exporterade truckar till väst och som gick att sälja här till förmånliga priser. De västerländska agenturer som köpte gjorde inga affärer med tillverkaren utan all affärskommunikation gick genom sovjetiska centralmakten med utlokalisering till Bulgarien. Motortillverkaren i England hade inga möjligheter att göra något åt den här stulna tillverkningen mer än att vägra service på de maskiner som såldes till väst. I sak gjorde det inte så mycket därför en lokal verkstad klarar det mesta men någon agent för reklamationer och servicehjälp hade de inte att vända sig till. Och på det sättet vända sig till Sovjetunionen var inte ens tänkbart. När affären var uppgjord, betalningen erlagd till sovjetiska staten med senare leverans. Där slutade hela åtagandet. Det var på 1980-talet och det är inget eget påhitt.

   • Jag glömde ju att säga att all likvid för truckaffärerna var i US dollar. Något annat tog inte Sovjetunionen emot.

  • Du har säkert rätt, men inte av egen kraft. Alla socialistregimer, inklusive den svenska nuvarande, är beroende av ett konstant stort flöde av pengar. I Sverige kommer det från skatter och avgifter, i Venezuela från oljan. Därför har USA nu stoppat pengaflödet i hopp om att få till ett regimbyte och få en amerikansk marionett regim och samtidigt få bort Ryssland och Kina.

   • Ja, ditt konstaterande tycker jag låter mycket trovärdigt. Säkert har USA ett finger med i spelet och kanske många ”fingrar”. Det jag tänker mest på är vad som är bäst för det venezolanska folket i sin helhet. Att rädda en fallfärdig socialistregim kan jag tyvärr inte se som något värde i sig. För det måste man nog vara kommunist men det är jag inte längre.

  • Ska korrigera detta i texten. OBS ATT Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront också vill stå bakom kommande evenemang, som 2/2. Antiimperialism är en av våra paroller.

   Vill du att jag ska räkna upp organisationerna som deltog igår?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here