Demonstrationerna i Hongkong: Polisen agerar som svensk polis. Eller mildare?

2
1073
Hongkong polis

Medierna rapporterar livligt från Hongkong, bland annat om polisvåld. Men tiger om det värre polisvåldet i Frankrike. Här en färsk polisrapport som översatts av Karl Wang.
Vem tror att svensk polis skulle agerat annorlunda? Vi vet hur svensk polis med övermakt stoppat olagliga demonstrationer. Men ”våra” demonstranter var inte lika organiserade för våld.

Göteborgsdemontrationerna 2003. Polisattack enligt bild i Wikipedia.

Hong Kong’s polis offentliggör nu detaljer om upploppen i Sha Tin, och lovar att rättvisa kommer att skipas. Global Times 16 juli.

Jag har nyligen publicerat en utförlig artikel om demonstrationerna i Hongkong och USA:s och finanskapitalets roll. Vad händer i Hongkong?


Artikeln

Våldsamma protester undergräver rättsstatsprincipen. I ett uttalande som offentliggjordes på måndagen (2019-07-15) gav Hongkongs brottsbekämpande myndighet ytterligare information om de olagliga demonstrationer och våldet i Sha Tin på söndagskvällen.

Precis som tidigare informerade polisen först deltagarna i sammankomsten i Sha Tin på söndag eftermiddag om deras rättigheter att uttrycka sina åsikter.

Men vid ankomsten till Yuen Wo Road vägrade demonstranter att följa den planerade vägen och började blockera närliggande vägar, säger uttalandet.

Efteråt samlades en olaglig grupp på Sha Tin Rural Committee Road, Yuen Wo Road och Wang Pok Street.

Gruppen distribuerade sedan snabbt utrustning, inklusive hjälmar och skyddsglasögon.

Några personer bröt upp gatstenar från trottoaren, tog fram ett stort antal järnrör och andra offensiva vapen, bröt sönder ledstänger och räcken i närheten och blockerade vägarna med diverse föremål.

”Polisen, med uppdraget att upprätthålla Hongkongs lag, måste definitivt agera för att upprätthålla allmän säkerhet och ordning”, säger uttalandet.

Hongkongs CEO Carrie Lam fördömde ”upprorsmakarna” vid söndags Sha Tin-protest, och åtskilliga videos som publicerats på sociala media visade att poliser attackerades av demonstranter som bar svarta skjortor, var maskerade och bar skyddsglasögon.

Hur skulle svensk polis agerat? Minns Göteborg 2003.

Våldsamma orosstiftare attackerade medvetet poliser och lade ut hinder av olika slag inklusive trafik-koner och något okänt pulver, sade polisen i Hongkong.

Senare den kvällen hade de flesta demonstranterna lämnat området. Några återstående demonstranter kastade stenar, paraplyer och hjälmar mot poliserna vid Wang Pok Street och i dess närhet.

I ett chat-room på Telegram, en krypterad meddelandeservice som demonstranterna använde för att organisera sig och sprida information, iakttog en reporter från Global Times demonstranter som delar information om var polisen fanns och informerade om lämpliga flyktvägar.

Allt detta bevisar att söndags våld omsorgsfullt orkestrerades.

Poliserna attackerades när de kom in i arkaderna och använde därefter lämpliga resurser och metoder för att arrestera våldsamma demonstranter.

En officer hävdade att hans finger blev avbitet av demonstranter. Det pågående våldet chockade invånare i Hongkong och internetanvändare i hela Kina.

Enligt uttalandet arresterade polisen 47 demonstranter, däribland 29 män och 18 kvinnor för olaglig församling, övergrepp, obstruktion och innehav av offensiva vapen.

Bland de 13 poliser som skickas till lokala sjukhus för behandling får fem fortfarande behandling.

CEO Lam besökte de sårade poliserna på ett sjukhus i Tai Po på måndag, rapporterade South China Morning Post.

Lo Wai-chung, poliskommissionären i Hongkong, lovade att hitta de ansvariga och hålla dem ansvariga.

Polisens uppgift är att upprätthålla lag och ordning och upprätthålla rättsstatsprincipen, sade polisen i Hongkong.

”Polisen kommer att göra en utredning av de senaste tidens våldshandlingar och vidta åtgärder för att ställa de ansvariga inför rätta,” tillades det.

Föregående artikelFräcka förslag från EU till Ryssland.
Nästa artikelBehandlar Ukraina en journalist lika illa som Sverige/Storbritannien/USA behandlar Assange? Brev till FN.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Vad är det för skillnad mellan politiska demonstrationer i Sverige, Hongkong, Paris och Moskva?
  Den ryska oppositionen har fått ett tillstånd för en demonstration i Moskva som kan dra tusentals människor. Aktivister ansökte om och fick ett tillstånd för samlingen den 10 augusti, som äger rum på Sakharov Avenue, precis nordväst om stadens centrum. De protesterar på uppdrag av vissa diskvalificerade oberoende kandidater som har uteslutits från att delta i kommunfullmäktige. Enligt ryska lagar måste arrangörerna av massansamlingar söka tillstånd om plats från myndigheterna. Demonstrationer utanför den överenskomna platsen anses vara olaglig.
  Rapmusiker med kändisstatus bland ryska ungdomar som Face, IC3PEAK och Krovostok förväntas också delta i rally, men det är viss förvirring om de kommer att uppträda under evenemanget. Myndigheterna säger att demonstrations tillståndet inte inkluderar en konsert.
  Anklagelser om inblandning.. Ryska myndigheter hävdar att oro för oppositionen har drivits utifrån. Tidigare denna vecka anklagade utrikesdepartementet den amerikanska ambassaden för oacceptabel inblandning i landets inre angelägenheter genom att lägga ut ett diagram som visade rutter och huvudplatser för demonstrationerna den 3 augusti.
  Kartan dök upp på det diplomatiska uppdragets webbplats en dag före evenemanget, vilket ledde till att Moskva trodde att den stillsamt uppmuntrade moskoviterna att gå ut på gatorna. Samtidigt överväger lagstiftare också åtgärder för att slå ner utländska finansierade icke-statliga organisationer som har förknippats med protesterna.
  Polisen har varnat mot obehöriga protester eller ”provocerande åtgärder” på lördagen och säger att dessa kommer att betraktas som ett hot mot den allmänna ordningen och stoppas omedelbart.
  Demonstration har till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgar för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt har den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera även efter det att tillståndet löpt ut.
  ”Efter demonstrationerna går vi på en promenad runt Moskva”, skriver hans team på sociala medier.
  Moskvas polis har utfärdat en varning mot att delta i osanktionerade protester, som man uppger kommer att ”avbrytas omedelbart”.
  https://www.rt.com/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here