DN-debatt: Därför pratar Putin ständigt om ”avnazifiering”

35
2047
Bandera är hedrad hjälte av många ukrainare för att ha lett den politiska flygeln av den antisovjetiska självständighetsrörelsen, men betraktas som en förrädare av andra för att ha lett ett upprorskrig mot sovjetiska styrkor och samarbetat med Nazityskland. (Bild och bildtext från Radio Free Europe, Radio Liberty)

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har idag en ledare med titeln Därför pratar Putin ständigt om ”avnazifiering”. Man skulle kunna tro att den i någon mån handlar om eventuell nazism, neonazism eller högerextremism i dagens Ukraina. Men det är inte fallet. Den handlar om Molotov-Ribbentrop-pakten och starten av Andra Världskriget. Naturligtvis nämns inget om Västs eftergiftspolitik mot Hitler och dess avvisande av Sovjetunionens upprepade vädjanden om en pakt mot Hitler. En viktig grund för Molotiv-Ribbentropspakten och kriget. Andra Världskriget, eftergiftspolitiken och Molotov-Ribbentrop-pakten efter 82 år

Jag skrev en kommentar under ”Ifrågasätt” till DN. Den fick sitta kvar några minuter, togs bort under motivering att fler referenser behövds. Jag är nu uppe i fem referenser och har frågat moderatorn vad man vill ha referenser till. DN:s ledare och övriga kommentarer saknar som regel referenser. Så min kommentar är nu borttagen medan kritiska kommentarer till den finns (utan referenser).

Min kommentar:

Ett skäl kan vara tolerans för och inflytande av neonazism (av helt annat slag än vad SD beskylls för) är tydligt. Putin har mig veterligen inte kallat Zelensky för nazist, och det är han inte. Förhållandena rättfärdigar på intet sätt Rysslands angrepp. Pronazistiska Azovbataljonen är en enhet i Ukrainas arme och har pronazistiska symboler. (https://time.com/5926750/azov-far-right-movement-facebook/). Framträdande Azov-anknutna Yarosh är nu officiell rådgivare till Ukrainas ÖB. Man hyllar och har inrättat helgdag samt rest nya statyer över naziallierade Bandera, ledare i OUN, som dödade tiotusentals judar. De nya statyerna har rapporterats av Sten Sjöholm på Sveriges Radio och av Ab bl.a. 1/1 2019 hedrades Bandera 110 år efter sin födelse. (https://tass.com/society/1036715?fbclid=IwAR3wMTtnfUrVYdja_3M2M63OthE8LjST6fi_AQOzy9bboppM8_zkXIKdBik&utm_source=globalpolitics.se&utm_medium=referral&utm_campaign=globalpolitics.se&utm_referrer=globalpolitics.se). Hans organisation OUN samarbetade med Hitler, dödade hundratusentals, bl.a judar. Bandera har fördömts av Europaparlamentet och Simon Wiesenthal. (Wikipedia). Azov har kraftfullt bekämpat landsmännen i Donetsk och Luhansk och är uttalat anti-rysk. Zelensky har tilldelat chefen för Högra Sektorn Dmytro Kotsyubaylo utmärkelsen ”Ukrainas hjälte”. Högra sektorn var framträdande i den omvälvning som skedde i Kiev 22/2 2014 och som bär viktiga karakteristika för en statskupp i strid med Ukrainas konstitution. (https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine,_2010). Fakta skadar inte.

Föregående artikelUkraina-ambassadör: Azov-bataljonen ingår i vår armé.
Nästa artikelNyhetsbanken: Censur förlänger kriget.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

35 KOMMENTARER

 1. ”Förhållandena rättfärdigar på intet sätt Rysslands angrepp.”
  Behöver man rättfärdiga kamp mot nazism? För ”förhållandena” kallas för genocid alltså folkmord som utövats av nazister som tog över maktpositioner i Ukraina för länge sedan. Du skrev rätt mycket själv i sak och dina tankar om fascismen är inte småsinta och futtiga sådana utan storslagna, – fascismen har inte rätt att existera. Det finns ingenting som kan rättfärdiga ett krig och inte heller döden kan sublimeras, döden är definitiv. Men däremot man kan sublimera begär att utkämpa ett rättvis krig mot fascismen med oändliga krusiduller av fina ord. Det gör inte Putin. Rysk Soldat kämpar nu för Donbassborna rätt till liv. Är det inte den primära rätt vi alla har?! Titta Anders på film som jag skickade tidigare, vad vil du Anders föreslå? Vill du att Putin ska förhandla med azov? Hur många oskyldiga liv till vill du offra i försök att lösa konflikt på ett fredligt sätt? Kan en nazist bli tyglad med gina ord?
  …så förhållandena är nog sådana att det gick inte längre att stå och prata på och du behöver nog inte försöka rättfärdiga angrepp mot nazister.

  • Kriget resulterar i en förstärkning av Nato, av USA:s inflytande, av Zelensky. Och troligen av Ukrainas eftergiftspolitik moy nynazister. Samt av ökad fattigdom runtom – som knappast skett förutom Västs sanktioner.

   • Anders R (red) 27 mars, 2022 At 17:15 .. Har du belägg för dina märkliga påståenden? Dina egna önskningar och fantasier har inget med verkligheten att göra. Tack för ordet.

    • Jag försöker förklara att det visst finns nazism i Ukraina, men anser inte att det var rätt att i detta läge gå till angrepp. Men nya uppgifter kan framkomma.

     • En som inte håller med dig, tidigare topprådgivare i Pentagon, överste Doug Macgregor, jag litar mer på hans kunskaper när det gäller militära strategier. Han anser i denna intervju hos ”Grayzone” att Putin inte hade något val, om Putin gjort ett misstag så tycker han snarare att det är att han gått för försiktigt fram.

      Nedan Doug Macgregors egna ord i intervjun:

      Frågan för ryssarna från allra första början har varit: ”Hur ska vi gå vidare utan att döda ett stort antal civila och tillfoga en hel del skada på egendom?” Och Putin gav mycket stränga order från början att de skulle undvika dessa saker. Problemet med att undvika det är att det har bromsat operationens framsteg till den grad att det har gett falskt hopp för både ukrainarna, men jag tror att folk i väst har tagit tag i det för att försöka övertyga världen om ett nederlag. pågår när det i själva verket är det motsatta.

      Så själva kriget i detta skede av spelet skulle kunna avgöras väldigt, väldigt snabbt – permanent om Putin skulle ge order och låta styrkorna bortse från oron för civila och egendomsskador. Men det har han inte gjort.

      Han har fortsatt att förhandla även om han inser att de som sitter mittemot honom verkligen inte är i stånd att leverera särskilt mycket. De blir tillsagda vad de ska göra, och det är mycket uppenbart att Washington vill att detta ska fortsätta så länge som möjligt i hopp om att Ryssland kommer att skadas märkbart.

      Så jag tror att han med rätta drog slutsatsen att han inte hade så mycket val, och jag tror att det största misstaget han har gjort, om han har gjort något med den här operationen, så tror jag att han försökt att vara för försiktig. Och jag tycker att det är tragiskt, men när man gör som han har gjort med sin styrka, försöker man väldigt hårt för att undvika onödiga civila offer och undvika skador, då hamnar man i den position han är i.

      Den här har pågått i tre veckor. Det skapar möjligheter för dina fiender, för dina motståndare att blanda sig i vad som händer. Det är det som är problemet, och det är det han ställs inför. Och jag är säker på att han har hört det från sin inre krets; Jag är säker på att några av hans högre officerare har sagt det. Och om du försöker övertyga någon i USA, förresten, att Vladimir Putin var bekymrad över förlusten av civila liv i Ukraina, ja, de kommer att skratta ut dig.

     • Svårt att bedöma nu och då man inte känner till alternativa scenariet. Men det är ett brott mot folkrätten.

     • Ja, otroligt svårt för oss att bedöma, och därför kanske man inte skall vara så snabb med att fördöma. Ett brott mot folkrätten kan vara för att förhindra ett ännu större brott mot folkrätten.

      Alex Christoforou diskuterar med Eva Bartlett sin syn på Ukrainas situation. Han säger att några dagar innan Ryssland gick in med det som de kallar ”speciell operation” medan andra säger ”rysk invasion”, så nådde beskjutningen av Donbass farliga nivåer, enligt den organisation som är på plats och alltså inte ryska källor. 80% av beskjutningen kom från ukrainska armen mot Donbass.
      De hade 80000 till 200000 trupper redo för ett blixtkrig. i riktning mot Donbass.
      Innan Ryssland gick in och även efter att man gått in, talade man med Kiev och sa att se till att dessa trupper drar sig tillbaka och vi stoppar upp med vår operation. I stället lät man trupperna gå framåt, vilken provokation som visar att de skulle inte gett sig innan Ryssland hade gått in. När Putin ville att man skulle upphöra med beskjutningen medan han förhandlade, så ökade man istället beskjutningen.

      De skulle väl slaktat så många som möjligt i Donbass. Omvärlden skulle förmodligen inte bry sig, eftersom de inte har brytt sig under 8 års slakt av människor i Donbass och förstörelse av deras bostäder.

      Ukrainsk journalist talar öppet om att människor i Donbass måste utrotas. Valentina Lisitsa har översatt från ukrainska till engelska.
      Donbass must be exploited as a resource, which it is. I don’t claim to have a quick solution recipe, but the most important thing that must be done – no matter how cruel it may sound – is that there is a certain category of people that must be exterminated.

      https://thesaker.is/its-perfectly-simple-you-need-to-kill-1-5-million-people-in-donbass/

     • @Anders Romelsjö (red) 27 mars, 2022 At 19:05
      @Vivianne Månsson 28 mars, 2022 At 07:53

      Enligt krigsförbrytarspecialisten Christopher Black, dubbelmoralen kunde knappast vara tydligare:
      ”När man tar hänsyn till alla faktorer som styrde det ryska beslutet att skicka sina styrkor till Ukraina är det tydligt att de enligt lag hade den lagliga rätten att göra det medan USA fortsätter sin illegala invasion och ockupation av Irak och Syrien till denna dag och Natos mediamakter och regeringar säger ingenting, eftersom de alla är delaktiga i dessa invasioner.”

      ”Nu har ukrainska militärdokument som hämtats av de ryska myndigheterna på ett avgörande sätt visat att deras ingripande förekom ett storskaligt angrepp av ukrainska väpnade styrkor mot Donetsk och Lugansk, planerat till början av mars i år.”

      Vad säger FN-stadgan:
      artikel 51 i FN-stadgan gäller, dvs:

      ”Inget i denna stadga ska försämra den inneboende rätten till individuellt eller kollektivt självförsvar om ett väpnat angrepp inträffar mot en medlem av Förenta Nationerna, förrän säkerhetsrådet har vidtagit åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Åtgärder vidtagna av medlemmar i utövandet av denna rätt till självförsvar ska omedelbart rapporteras till säkerhetsrådet och ska inte på något sätt påverka säkerhetsrådets befogenhet och ansvar enligt denna stadga att vid något tillfälle vidta sådana åtgärder som det anser nödvändigt för att upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet.”
      https://www.globalresearch.ca/ukraine-international-law-left-worth-wanting/5773602

     • Visst har det kommit fram nya uppgifter som stärker Rysslands position och varför de ingrep mot Ukraina. Inte nog med avslöjandena i Hunter Bidens dator om Biolabben utan också den ukrainska truppsammandragningen i öster som var tänkt att ”lösa” problemet i öst för gott, en massaker planerades. Nu sitter de ukrainska trupperna fast i öster och kommer av allt att döma bombas bort om inte Zelensky skriver på fredsavtalet och upplöser i Ukraina som det ser ut i dag, vilket ju vore på tiden! Den stora gåtan är väl varför Kiev trodde de skulle komma undan med dessa krigsbrott? Kanske inbillade de sig att USA skulle kunna rädda dem undan den ryska vedergällningen?

    • Det har många gånger sagts genom historien att vill man veta och förstå, då skall inte lyssna på vad som sägs (propagandan), man skall iakttaga och observera handling. Själv ser jag nazispåret nästan som ett sidospår. Det är hur denna ideologi eldas på genom USA propagandan som är det väsentliga, hur USA använder Azovbataljonen som en lego-armé för att nå sina syften och målsättningar. Om man skall tala om nazistisk, fascistisk, kommunistisk eller demokratisk är en andrahand uppfattning. Mig veterligt drivs Ukraina inte av nazister, inga med den övertygelsen tycks sitta i regeringen, Zelensky är inte någon som är öppet nazist, och enligt uppgift är omkring 30% av medlemmarna i Azovbataljonen anhängare av ideologin nazism. Azovbataljonen kan inte som helhet definieras som en ideologiskt nazirörelse.

   • ett korttidsperspektiv håller jag med, men vad händer på lång sikt, priserna på energi, elektricitet, bensin, olja, diesel, osv. galopperar, en finansiell kollaps hotar i väst, inflationen äter upp pensionsbesparingarna, hemlånetagarna kläms mellan ökande räntekostnader och minskade inkomst att betala dom, ett kallt hus och kall mat för gasen inte kommer eller är för dyr. Priserna på livsmedel skenar.

    Nu försöker USA propagandan associera och koppla det till ”Putins krig i Ukraina”, medan verkligheten är att det är resultatet av USA aggressiva krigsexpansion med NATO och USAs aggressiva sanktioner. Det är oerhört viktigt att få fram det meddelandet så allmänheten förstår orsak och verkan. Politikerna kommer att göra allt för att förvirra, ljuga och missleda. På sikt, om allmänheten kan förstå vad som verkligen pågår kommer det att försvaga och kanske helt eliminera stödet för amerikanska NATO så vi kan gå en fredligare framtid tillmötes

  • Det är i första hand inte en kamp mor nazismen, det är en fråga om att USA använder nazisterna som et verktyg för att nå samma mål av global dominans och kontroll som var nazisterna målsättning förra seklet.

   • USA har använt allt från islamister, IS-terrorister, militanta kurder, missnöjda knarksmugglare till nynazister för sin agenda runt om i världen så det är deras vanliga modus operandi…

    • @Benny 28 mars, 2022 At 16:46
     Om en person begår sådana handlingar kallar vi honom åtminstone en psykopat.
     Men vad kallas USA i väst?
     Jo, ”ledare av den Fria Världen” …
     Är det inte dags att börja ställa frågan om vad kan det vara för en Fri Värld med en sådan ”ledare”?

 2. Voododarski har gjort det han är bäst på, om och om igen: avleda. Minns då krigsbrottslingen Ariel Sharon (ledare för apartheid israel) var på sina slaktturnéer i Palestina. Det enda Voododarski och gelikar på DN var intresserade av var Darfour. Inte ett ord om massakern av och terrorn mot Palestinier men likväl spaltmetrar om ”Massakern i Darfour”. Han gör samma sak även nu.

 3. Målet är att rädda liv! Varför är det så svart att förstå? 8 000 000 ryssar bor i Ukraina. Vad är det för öde ska de gå till mötas om ukranazister fick bestämma?

 4. ”The Russian General Staff disclosed on Friday that the hyped up Ukrainian Armed Forces, trained by the NATO and the US, have sustained crippling losses: Ukrainian air force and air defence is almost completely destroyed, while the country’s Navy no longer exists and about 11.5% of the entire military personnel have been put out of action. (Ukraine doesn’t have organised reserves.)

  According to the Russian General Staff’s deputy head Colonel General Sergey Rudskoy, Ukraine has lost much of its combat vehicles (tanks, armoured vehicles, etc.), one-third of its multiple launch rocket systems, and well over three-fourths of its missile air defence systems and Tochka-U tactical missile systems.

  Sixteen main military airfields in Ukraine have been put out of action, 39 storage bases and arsenals destroyed (which contained up to 70% of all stocks of military equipment, materiel and fuel, and more than 1 million 54000 tons of ammunition.)

  Interestingly, following the intense high-precision strikes on the bases and training camps, foreign mercenaries are leaving Ukraine. During the past week, 285 mercenaries escaped into Poland, Hungary and Romania. Russian forces are systematically destroying the Western shipment of weapons.”

  Och i linje med vad var det vi sa så blir utvecklingen framöver intressant givet följande: ”What Faustian deal has been struck in Warsaw on March 25 between Biden and his Polish counterpart Duda remains unclear. Clearly, vultures are circling Ukraine’s skies. (See my blog Biden wings his way to the borderlands of Ukraine, March 24, 2022) ”

  https://www.indianpunchline.com/bidens-reality-check-in-europe/

  • Det skulle då förklara Zelensky närmast panikartade krav om tusen vapen om dagen. Samtidigt skall vi komma ihåg att Ryssland mål är inte att krossa Ukraina som land, inte heller att erövra eller annektera Ukraina, utan att stoppa USA aggressiva NATO expansion och USAs krigsförberedelser. Det ser med andra ord ut som Ryssland lyckas.

 5. En något illavarslande utveckling – polen gör anspråk på den Ryska enklaven, Kaliningrad. En pensionerad sk general vid namn Waldemar Skrzypczak vill att polen införlivar Kaliningrad. Det verkar som att det är inte bara Ukraina utan även polackerna vill ha lite av Rysslands berömda militär-strategiska k smisk. Generalen tror väl att Nato kommer till polackernas undsättning i fall polen går till verket. Någon borde upplysa denne om att Nato, d v, s USA, är kända för att lämna ”allierade” i sticket. Hur som helst gör polen det så lär landet försvinna än gång för alltid rån kartan. Förresten någon borde även upplysa Pjotr Wolodarski om vad som kommer att hända ifall generals tokiga idéer fullföljs

  https://www.voltairenet.org/article216262.html

 6. Ryssland har sagt att dom ska befria östra ukraina från dom krafter som mördar ryssar som bor i området. Samtidigt ska dom avnazifiera ukraina. Thats it.
  Ryssarna om nån vet hur ett nazistikts imperium byggs upp med hjälp av usa/väst europa. Dom har lärt från historien. Vårt historie minne sträcker sej till vem som vann mellon.

 7. En reflektion på Viviannes kommentar ovan. En felbedömning från Rysslands sida verkar vara underskattningen av den ukrainska nationalismen och dess antiryska karaktär. Från rysk sida talas det om broderfolk och gemensam historia och Ryssland har generöst stöttat det nybildade Ukraina genom att betala deras andel av sovjettida skulder, förse dem med billig energi och gynnsamma exportmarknader.

  I Ukraina tycks man inte alls dela dessa åsikter utan hyser diametralt motsatta sådana. Vänligt tal har genom åren bemötts med spott och spe. Julia Timosjenko tyckte att Ryssland borde bombas med atombomber och utplånas. Och därför har det inte heller gått vägen att förebygga den väpnade konflikten genom förhandlingar. Ukraina har inte rört ett finger för att verkställa Minskavtalen som kom till som en nödlösning för att rädda dem ur akut militär knipa. Istället har man hållit en militär konflikt pyrande tills tillräckligt med vapen hade samlats för en massiv anstormning.

  Och därför har det heller inte lyckats för Ryssland att skilja ukrainsk reguljär militär från nassearmén. Tvärtom hänger de ihop som ler och långhalm. Fastän numerärt mindertaliga har nassarna infiltrerat alla nivåer på ett mycket effektivt sätt och som det ser ut med ledande militärers samtycke. Det påstås att den ukrainska förhandlingsdelegat som sköts av sina egna på fläcken, mötte sitt öde just för att han under förhandlingarna försökt mjuka upp den ryska sidan genom att vädja till deras släktskap som folk. Dödsstraff på sådana tankar.

  • Ukraina är ett ”land” byggd på avsky mot grannar eftersom man avskyr polacker, rumäner, ryssar och vem det än må vara. Särskilt i Polen kommer man ihåg ukrainarnas samarbete med Hitler i att vara grymmast och hänsynslösast mot polacker…Och allt detta lever kvar i Ukraina i en större skala än man kunde ana trots alla MSM-medias försök att skönmåla och bagatellisera nynazisternas framfart.

  • Det har kommit flera sådana vittnesmål, att ukrainska soldater som vill förhandla, blir skjutna på fläcken av nazistregementena. Det är ju precis vad de gör även i civilsamhället, de hotar och styr över domstolar och poliser. Det visar dokumentären som BBC gjorde för några år sedan, hur de attackerar i domstolar domare och ute på gatan poliser.
   Eva Bartlett har intervjuat en kvinna som blivit torterad av USB i Ukraina, det är få som vågar vittna livrädda för dessa livsfarliga och utan skrupler nazister.
   ”Larisa Vasilievna testifies how she was tortured in the SBU in Kramatorsk:

   – When they found out that I was Russian, they beat me, tortured me with electric current, raped me, threatened to bring my underage daughter and (to do the same) with her …
   – For the first day I turned gray. The nightmares still won’t let go.”

   Patrick Lancaster har videor på sin you tube sida, filmer som han spelat in i Donbass. Nedan film har han tagit när han följde med Donetsk milis då de tog Mariupol. De fann då en till döds torterad kvinna, som vi kan se i videon, med ett hakkors målat med blod på hennes kropp. De har efterlämnat sina militära kläder för att kunna fly ut ur Mariupol som civila, de finner brittiska militärkläder där.
   Såg en bild hur nazisterna plockar upp en ”brand new Swedish AT-4 anti-tank weapon”.
   Partierna i Sverige speciellt Vänsterpartiet borde skämmas över att förse nazister med sådana vapen.

   http://www.youtube.com/watch?v=6LQSYmda0Sc

 8. Det strömmar fram vittnesuppgifter nu från civilbefolkningen om de ukrainska nationalisternas övergrepp mot dem. Samt ohyggliga videos om tortyr och sexuella stympningar och mord på ryska krigsfångar. Upprördhet i den riktiga världen men tystnad från MSM här i väst.

  Måtte den ryska militären få tag i dessa nazistmonster innan de slinker ut över gränsen och hamnar i Sverige som prioriterade flyktingar och var de kan sprida sitt gift. I en framtid kan säkert ett blomstrande Ukraina och Ryssland vara helt denazifierat, och Västeuropa istället vara genomnazifierat.

  Våra politiker verkar gilla den tanken?
  Tyskland verkar vara extra hårt drivande i att piska upp hat mot det ”ryska” och man hedrar på detta sätt sitt ”ärorika” förflutna. Men jag hörde en tysk parlamentsledamot som går mot strömmen och närmast liknar en tysk Tulsi Gabbard och hon hette Savim Davdelan. Var som att andas frisk luft att lyssna på henne. Det finns hopp.
  Såg henne på Youtube i BreakThroughNews med Rhania Khalek

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here