Donald Trump avskedar John Bolton. Bravo – men vem kommer i stället?

7
1622
John Bolton

Trump avskedar nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton på grund av oenighet.

DN skriver Donald Trump skriver att han på måndagskvällen bad John Bolton att lämna sin post. Efterträdaren kommer att utses nästa vecka.
”Jag har varit djupt oense med honom i flera frågor, liksom andra inom regeringen”, skriver presidenten som förklaring….Enligt New York Times har sprickan mellan Trump och Bolton framträtt tydligt under sommaren. Presidenten har öppnat för samtal med Nordkorea och Afghanistan, länder som John Bolton anser vara djupt opålitliga. Han har motsatt sig de pågående samtalen mellan USA och talibanerna.

Synen på Iran har också splittrat presidenten och hans säkerhetsrådgivare. I somras avstyrde Donald Trump ett flyganfall mot Iran, som Bolton planerat. Trump har också sagt sig villig att träffa Irans president Hassan Rouhani om förutsättningarna är de rätta, medan Bolton motsatt sig ett diplomatiskt närmande. DN och New York Times.


Första kommentar: Att de funnits motsättningar mellan Bolton och Trump sedan länge är tydligt. Redan före sommaren, den 12 maj skrev jag Motsättningar mellan Trump, och Pompeo & Bolton om krigsinsatser i Iran och Venezuela? Skrev ”I morse rapporterades till exempel att utrikesminister Pompeo ser Iran som ett hot mot USA:s intressen i Mellanöstern och att Iran sprider kaos. Pompeo klargör att USA är berett att ingripa militärt. Vad anser Trump?” här. Inget talar för någon motsättning mellan utrikesminister Pompeo och Bolton. I den bästa av världar sparkas också Pompeo, och båda ersätts av personer som inte är aggressiva hökar. I den sämsta av världar ersätts de av ännu värre hökar (sådana finns sannolikt).

Vidare ”Men Trump sa efter telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin att han ”känner på samma sätt” med Putin om ”behovet av en positiv utveckling i Venezuela”. Hans uttalande verkade motsäga Pompeos starka retorik”. Sputniknews: Trump motsäger Boltons och Pompeos uttalande om Venezuela efter telefonsamtal med Trump.

Det är också väl känt att Bolton vill att Iran angrips.

Det finns inga tecken på att jag har Donald Trumps öra, åtminstone inte just nu -annars kunde jag föreslå att han anställer Tulsi Gabbard som nationell säkerhetsrådgivare och John Craig Roberts eller Stephen Cohen som utrikesminister.

John Bolton och Mike Pompeo

Washington Examiner skrev 9/5 ”President Trump distanserade sig i torsdags (9/5) från utrikesminister Mike Pompeo och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i Iran-frågan. Trump sade: ”Vad [Iran] ska göra är att kontakta mig, vi kan sitta ned och få till stånd en överenskommelse. Vi vill bara att de inte har kärnvapen, det är inte för mycket begärt. Och vi skulle hjälpa dem att komma i bra form, de är i dålig form just nu. Jag ser fram emot den dag då vi faktiskt kan hjälpa Iran. Vi vill inte skada Iran, jag vill att de ska vara starka, och bra, och ha en bra ekonomi.” Detta representerar en slående skillnad från Pompeo och Boltons positioner. I ett tal i maj beskrev Pompeo 12 separata villkor för avlägsnande av amerikanska sanktioner mot Iran. Dessa inkluderade inte bara Trumps kärnkraftsrelaterade farhågor utan också att Iran upphäver sin nuvarande utrikespolitik.” Washington Examiner; How Trump just separated himself from Pompeo and Bolton on Iran


Mer om John Bolton.

Då John Bolton blev nationell säkerhetsrådgivare i april förra året skrev jag  ”President Trump har nyligen – frivilligt (?) – utsett John Bolton, en av de värsta kända krigshökarna till sin och USA:s säkerhetspolitiske rådgivare. Trumps nye man – storkrigshöken John Bolton. 15 april 2018.

Några ord om denne:

I. Förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern skriver Det finns allvarlig – och berättigad – oro att John Bolton kommer att ha presidentens öra och förstärka Trumps sämsta sidor.här Fast han studerat juridik på Yale har Bolton inte visat mycket respekt för lagen. Hans CV placerar honom mot toppen av listan över ”crazies”, den beteckning som vi alla använde på CIA för dem som senare blev kända som neokonservativa. Jag diskuterade denna bakgrund i en ny intervju om The Intercept. (Se 16-minuters segment som börjar vid minut 35.) Ray McGovern på Intercept
Bolton II 180412
II. På en annan site kan man läsa att John Bolton har sagt att ett förebyggande anfall av USA mot Nordkorea skulle vara motiverat. En fruktansvärd förhandlingsstrategi mot NordkoreaBolton har sagt att om Pyongyang inte gör utfästelser i förväg borde ett möte mellan Trump och Kim bli kortvarigt. Bolton har föreslagit ett avtal som liknar det som USA och dess europeiska allierade nådde med Libyens ledare Kaddafi.
USA/NATO lurade Kaddafi och hjälpte rebeller att störta han regim. Kulmen på förräderiet var tortyr och avrättning av den libyska ledaren.

Nordkorea har specifikt citerat händelsen i Libyen som en viktig orsak till att landet måste behålla en nukleär avskräckande förmåga. Att föreslå ett avtal som med Libyen garanterar nästan att förhandlingar med Kims regering inte kommer någonstans.
Om Trump antar det tillvägagångssätt som Bolton förordar blir de redan svaga chanserna för en överenskommelse om kärnvapennedrustning obefintliga.

III. Dagens industri skriver ”Vita husets nya säkerhetsrådgivare uppges vara beredd på väpnad konflikt med Kina för att försvara president Donald Trumps ambitioner.” Dagens Industri

“Om du vill fred, rusta dig för krig”. Det är ett av flera latinska stridsordspråk som Donald Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton stör omkring sig, något som nu känns mer antågande än någonsin.

Enligt uppgifter till South China Morning Post har Bolton uttryckt att han är beredd att gå i krig med Kina om det krävs för att uppfylla Donald Trumps önskan om att stabilisera USA:s position som världens ledande supermakt.

”Bolton kommer att försvara USA:s intressen på ett klokt men kraftfullt sätt. Peking, Moskva och Teheran kan sedan dra sina egna slutsatser”, säger Otto Reich, tidigare biträdande statssekreterare under George W Bush. ”Bolton kommer att föra in realism till Vita huset. Han hör verkligheten, inte fantasier som duvungarna vill höra, oavsett om det är från Kina, Iran eller Ryssland”.

Sedan den 70-årige John Bolton tillträdde sin post i måndags har han gått i tydlig konfrontation med Peking. Bland annat utmanar han Peking över dess devis kring Taiwan om att det bara finns ”ett Kina”, och indirekt gett sitt stöd till örikets självstyre.
Kinas utrikesdepartement har upprepat kritiserat John Bolton hållning mot Kina och inställning kring Taiwan, vilket är mycket känsligt ämne.

John Bolton propagerar också för att öka de amerikanska styrkorna på dess militärbas på Guam, samt i Japan och i havsområdena i regionen.
Också i frågan kring Nordkorea har Bolton uppgett att USA bör skjuta undan Pekings inblandning och, om situationen förvärras, lösa konflikten genom att helt enkelt bomba landet

Relaterat
USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton: Vi ska störta regeringen och ta hand om Venezuelas olja. 31 januari 2019.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)

Föregående artikelJan Myrdal: Något om Kinas politik för Hongkong och Indiens politik för Hyderabad.
Nästa artikelFrån manifestationen för Julian Assange och yttrandefriheten i Stockholm 7 september 2019!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

  1. När Trump säger …”Jag ser fram emot den dag då vi faktiskt kan hjälpa Iran. Vi vill inte skada Iran, jag vill att de ska vara starka, och bra, och ha en bra ekonomi” … så bör det kännas som en rejäl kalldusch för Netanyahu i Israel. Denne vill ju precis tvärtom!

    Ja, om nu Trump verkligen menar vad han säger, och det vet man ju inte. Det kanske kommer ett nytt tweet som bekräftar eller dementerar. Att Bolton åker ut känns i alla fall inte så tråkigt.

  2. Hur som helst är det superbra att denne psykopat är borta. Man önskar att rättvisan hinner ikapp denne rabiata sionist.

  3. Det här är väl bara samma gamla skrämselteater som Trump har ägnat sig åt hela tiden. Han gör diverse sinnessjuka psykopater till ministrar i hopp om att skapa panik hos sina fiender, utan att behöva anfalla militärt. Sedan får dom sparken, en efter en.

    Trump vågar inte starta öppet krig mot varken Nordkorea, Syrien eller Iran. USA är för första gången sedan WWII i en situation där andra makter allvarligt har kringskurit deras militära handlingsfrihet. Tack och lov, kan man tillägga.
    Frågan är väl hur länge skådespeleriet fungerar. Snart är det väl bara dom trognaste knähundarna, typ Sverige, som köper dumheterna och kanske är alltihop bara första akten i den stora föreställningen ”Fallet för ondskans imperium” vi är åskådare till.

    Utan reella möjligheter att kriga för dollarn, så lär den knappast överleva. En mycket stor del av världen önskar sig antagligen inget högre än att kunna ta sig ur den amerikanska gangsterstatens grepp och fallet kan gå mycket snabbt när det väl kommer.

  4. https://www.rt.com/op-ed/468530-bolton-resignation-galloway-war/

    Det är kanske för tidigt att vara så optimistisk som George Galloway i den länkade artikeln, men kul att läsa är det. Bolton tillhörde den långa raden av amerikanska politiker som smet undan inkallelse till Vietnam men samtidigt med entusiasm stödde själva kriget

    Ledande demokrater och liberala opinionsbildare sörjer Boltons avskedande vilket med all önskvärd tydlighet visar var de står med sin ”progressivitet”. R2P är deras kodord för interventionskrig på grunder lika lögnaktiga som incidenten i Tonkinbukten – som aldrig inträffade och som hade den inträffat givetvis inte hade varit någon krigsorsak överhuvudtaget. USA ligger på andra sidan Stilla Oceanen, något USA ännu inte hämtat in.
    Frågan som borde ställas till Trump lyder således: Varför utnämndes han överhuvudtaget, alla visste ju redan ?

  5. Mike Pompeo blev utrikesminister samtidigt som John Bolton blev nationell säkerhetsrådgivare i mars 2018. Säkerligen skedde båda utnämningarna med bådas gillande. Mig veterligen har Mike Pompeo inte haft avvikande uppfattning än John Bolton i någon viktig utrikespolitisk fråga.

    Daily Mail har publicerat en artikel där Trump anför kritik av John Boltons insatser på flera områden.Daily Mail.
    Där står dock ”Bolton also famously clashed with Secretary of the Treasury Steve Mnuchin and Secretary of State Mike Pompeo. Both Cabinet members wore broad smiles Tuesday afternoon as they fielded questions from reporters.”

    Svårvärderat.

    Talespersonen Kellyanne Conway för Vita Huset menar att det är möjligt att Mike Pompeo även blir nationell säkerhetsrådgivare. Tyvärr troligare än mitt förslag Tulsi Gabbard. Politico.

  6. Att Bolton denna pompösa dynghög får sparken är bara av godo! En egentligen helt misslyckad figur som hånas från alla politiska läger som en ynklig smitare från Vietnamkriget som kompenserar sin feghet som skrivbordskrigare. Egentligen visar väl Bolton hur illa ställt det är på den politiska scenen i USA när sådana skojare får höga poster under flera presidenter. Bolton borde omedelbart fängslas och skickas till Haag för ransakning tillsammans med skurkarna Bush och Obama.

    • Du har helt rätt, Benny. Sällan eller aldrig har väl invektivet ”en råtta i människohamn” varit mer befogat!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here