Dubbelmoral: Lätt att använda och dubbelt så bra?

9
1817
Janusansikte Wikipedia

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel av Andrea Drescher 2 september 2022 i Politikeren har översatts till norska och publicerats på Derimot.no. Nu har Rolf Nilsson översatt den till oss.

Dubbelmoral: Medias ”nya normala”

När Darya Dugina dog blev dubbelmoralen i media extra smärtsamt synlig igen. Den tillhörande dubbelmoralen är inget nytt. Tvärtom. Den har funnits länge, men har ökat enormt, särskilt under de senaste åren.

Allt går inte att jämföra, men vissa jämförelser är oundvikliga, även om det är som att jämföra äpplen med apelsiner. Följande jämförelser måste tolkas genom en vanlig medieläsares lins. Små spår av cynism eller satirisk överdrift beror på att den personliga oron över dubbelmoralen inte tillåts eskalera till ilska och aggression.

Dubbelmoral för attentat

Två kända personer har mördats de senaste dagarna. Salman Rushdie överlevde knivattacken och media är upprörda över denna blodiga handling och manar till solidaritet.

Den fega bombningen av Darya Dugina nära Moskva fick ORF-korrespondent Langpaul att kommentera på Twitter: ”Får Alexander #Dugin en vit Lada nu? ” – en ond indikation på att familjer till soldater som dog i kriget fick ekonomisk hjälp.

(Detta mord har överhuvudtaget inte kommenterats på SVT:s hemsida, till skillnad från attacken mot Rushdie, ö.a.)

Dubbelmoral för fängslade journalister

Navalny i Moskva i december 2020.

Det skulle aldrig falla mig in att sätta Navalnyjs roll eller ”agerande” i skuggan av Julian Assanges agerande, men i medias uppfattning om västvärlden är Navalnyj en modig kämpe för frihet och demokrati i Ryssland.

Julian Assange porträtterades ursprungligen bara som en Wikileaks-grundare och våldtäktsman som riskerar dödsstraff för oansvariga – förrädiska handlingar i USA. Under tiden har denna mediala attityd förändrats något, och mainstreammedia har också påpekat att Assanges utlämning kastar ett lite märkligt ljus över pressfriheten. Men först efter att i åratal ha ”ruttnat” på Ecuadors ambassad och i högsäkerhetsfängelset i Belmarsh, och hans utlämning till USA är nästan beslutad.

Bild i The Indicter.

Dubbelmoral för barnmord

”Kiev: 135 barn dödade sedan kriget började” var rubriken i Die Zeit i slutet av mars 2022. Människors – och särskilt barns – död är en tragedi. Bara i Donbass under mycket lång tid har barn och gamla människor och ungdomar dödats.

Inget nytt i öst: ”Avenue of Angels” i Donetsk, Ukraina, är ett minnesmärke över barn från Donbass – det vill säga östra Ukraina – som dödades under kriget i Donbass fram till 2015. Detta kan till och med utläsas av Wikipedia, som inte kan misstänkas för att vara pro-ryska. Där kan man också läsa att UNICEF Ukraina rapporterade på Twitter 2018 att över 140 barn dödades eller skadades av minor under kriget.

Jag kunde inte hitta någon mer information där om de 500 000 döda irakiska barnen, vars död tidigare amerikanska utrikesminister Madeleine Albright sa var ett pris värt målet. Jag gick dock inte igenom alla arkiv.

Dubbelmoral för regeringens benådning av regimkritiker

I Kina, Ryssland eller Venezuela – för att bara nämna några av de oseriösa staterna – är varje regimkritiker en framstående demokrat som strävar mot och verkar i enlighet med lagen om fred, frihet och demokrati.

Å andra sidan, den som går igenom Tyskland med konstitutionen, vill bedriva sitt yrke som bonde i Holland eller till och med offentligt bekänner sig till neutralitet i Österrike, befinner sig någonstans mellan riksborgare, statsvägrare, delegitimerare, folkfiende, nazist eller konspirationsteoretiker.

Dubbelmoral för miljonärer

I det värderingsorienterade västerlandet hör man alltid om filantroper som Bill Gates eller Rockefellers, som då och då skänker smulorna av sina enorma rikedomar (som de lägger i stiftelser för att slippa betala skatt), för ett ytligt socialt syfte.

I Ryssland är varje superrik nästan per definition en oligark. Det är åtminstone mitt intryck, eftersom att skriva in ”ryska oligarker” ger cirka 558 000 resultat bara på Google.

Dubbelmoral i frigörelse

Kosovo utropade sig självständigt den 17 februari 2008. Den ensidiga självständighetsförklaringen, som Serbien inte erkände, ansågs av Internationella domstolen vara förenlig med internationell rätt. Jag är inte medveten om att någon folkomröstning ägde rum i Kosovo före självständighetsförklaringen.

En liknande folkomröstning ägde dock rum på Krim, där under OSSE-observation, enligt Tagesspiegel, över 95 % av väljarna röstade för att ansluta sig till Ryssland. En rysk soldat stod förmodligen framför varje väljare, för sedan dess har mantrat om den ryska annekteringen blivit en integrerad del av alla västerländska medier.

Dubbelmoral i sjukvården för gravida kvinnor

Rökning, mediciner, alkohol och till och med mjölk anses vara ohälsosamt när kvinnor är gravida och mycket känslomässiga kampanjer lanseras för att skydda det ofödda barnets hälsa så bra som möjligt. ”För blivande mammor är rök dock särskilt dödlig: gifterna skadar inte bara mamman under graviditeten, utan också barnet. Som gravid bör du därför vara medveten om ditt ansvar gentemot ditt barn och sluta röka under graviditeten. Passiv rökning bör också undvikas. De hysteriska reaktionerna från en del kvinnor i öppna trädgårdar, när folk röker vid grannbordet, bevisar att sådana kampanjer har effekt.

Enligt officiella instanser är biverkningarna av ett vaccin som endast fått ett villkorligt eller akut godkännande och, såvitt jag vet, aldrig har testats i stor utsträckning på gravida kvinnor, givetvis helt ofarliga jämfört med nikotin. Sedan oktober 2021 har Den Stående vaccinationskommissionen även rekommenderat coronavaccination från och med 13:e graviditetsveckan, under amning och för kvinnor i fertil ålder, särskilt de som vill skaffa barn. Motsvarande mediekampanjer blir allt mer märkbara.

Dubbelmoral när man utvärderar krig

Den ryska attacken mot Ukraina den 24 februari 2022 betraktas enhälligt som ett ”angreppskrig i strid med internationell rätt”. De flesta alternativa medier håller också med om denna uppfattning eller skildring – även om jag får intrycket att vissa av dem bara gör det för att de inte vill bli offer för censur som Sputnik eller RT.

Eftersom jag inte är någon folkrättsexpert och inte kan fördjupa mig i detta juridiska område, skulle jag vara tacksam om någon kunde förklara för mig varför krigen i Vietnam, Afghanistan, Irak, Jemen, Libyen, Syrien och på andra håll mestadels i mainstream media framställdes som ”humanitär intervention” eller i bästa fall som ett ”krig för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter” och några sanktioner infördes aldrig.

Dubbelmoral i användningen av naturresurser

Den 22 augusti 2022 satte Stern rubriken: ”Kampen om mineralresurser: Putin plundrar Ukraina” och fortsätter med att säga: ”Ryssland har ockuperat en femtedel av Ukraina, men Kiev har tagit det mesta av råvarureserverna. En razzia med ett byte värt miljarder.” I Syrien stjäl amerikanska trupper 80 % av den dagliga oljeproduktionen. Varje dag och nu med.

Väst ”plundrar” mer elegant. Jordreformen, som trädde i kraft den 1 juli 2021 och var en förutsättning för IMF-lån, skapade grunden för internationella företag att köpa sig in i landet (Ukraina). Man kan läsa: ”Lagen ”om ändringar av vissa lagar i Ukraina om villkoren för ändrad användning av jordbruksmark” (lag 552-IX) är en avgörande del i den liberaliseringsagenda som förespråkas av president Volodymyr Zelensky och de västerländska internationella institutioner som stöder hans regering. Den antogs av Verkhovna Rada, Ukrainas enkammar-lagstiftande församling, i mars 2020, som ett villkor för att den finansiellt spärrade regeringen ska få ett lån på 5 miljarder dollar från Internationella valutafonden (IMF). ”Ryktet” säger att de vanliga misstänkta som Monsanto, Gates Foundation, Blackrock har redan uttömt möjligheterna med denna lagändring. Mer exakt information kan sannolikt endast ges efter noggrann analys av balansräkningarna. (Lagen innebär att att utländska företag får köpa mark för annat ändamål än jordbruk för att, efter att köpet godkänts, konvertera tillbaks marken till åkermark och sålunda kringgå förbudet för utländskt förvärv av jordbruksmark, ö.a.)

Redaktör Romelsjö: Se även https://www.globalpolitics.se/ukraina-kapitalets-invasion/

Dubbelmoral i bedömningen av politiska flyktingar

Oavsett om det handlar om Chodorkovskij, Weiwei eller far och dotter Skripal: Flyktingar från oseriösa stater, från diktaturer som Kina, Ryssland eller till och med Nordkorea är i grunden offer för sina system och representerar de enda goda människorna i sitt land.

Däremot måste alla som lämnar Tyskland eller Österrike ha något brottsligt på sitt samvete, åtminstone som skattefusk, om inte nazist. Ken Jebsen, Stefan Hockertz, Boris Reitschuster eller Peer Eifler – för att bara nämna några av de dussintals i exil jag har känt nu – har goda skäl för detta, men mainstream tar inte upp dem.

Dubbelmoral i diktaturer

Saudi Arabia beheads 37 mostly Shia', including aspiring Michigan college student

https://www.arabamericannews.com/wp-content/uploads/2019/04/cus1556195738.jpg

Saudiarabien halshugger 37 mestadels shiamuslimer, inklusive blivande Michigan collegestudent. I Saudiarabien är halshuggning en offentlig bestraffningsmetod, men de är våra vänner så vi kritiserar dem inte.

Att man måste skilja på bra diktaturer som Saudiarabien eller Qatar och dåliga diktaturer som de som nämnts ovan – Kina, Ryssland eller Nordkorea – framgår tydligt av deras framställning i media. De förstnämnda levererar olja på våra villkor och är därför våra partners.

De andra – speciellt Ryssland – levererar råvaror på sina villkor och det vill vi naturligtvis inte. Så vi låter dem hellre sälja sin olja och gas till Indien för att få den till oss därifrån till mycket högre priser.

Dubbelmoral för homosexualitet

Kränkningar av mänskliga rättigheter som avrättning av homosexuella spelar bara en mycket liten roll i mediapresentationen av våra ovan nämnda ”bra” partners.

Det faktum att reklam för homosexuella handlingar, särskilt i miljön för barn och ungdomar, är förbjudet enligt lag i Ryssland, ses som det ”mest massiva förtrycket av HBT-rörelsen”. Men tja, den som klassar det som sådant har förmodligen aldrig varit i en bayersk eller österrikisk djupt katolsk by, där ärkekonservativa värderingar fortfarande upprätthålls och homosexuella aldrig korsar gatan hand i hand. Något som lätt är möjligt i Moskva eller St. Petersburg, som en gayaktivist och journalist sa till mig, av mycket praktisk erfarenhet. Han har bott där en kort tid och jag har känt hans community av homosexuella ryska vänner från Facebook sedan länge.

Dubbelmoral för militärutgifter

Naturligtvis är västerländska militärutgifter för Nato och USA enbart till för vårt försvar, och med totalt 1175 miljarder US-dollar 2021 kan de anses vara låga. Av detta bidrog USA med 811 miljarder US-dollar, resten av Nato-länderna med 364 miljarder US-dollar.

Å andra sidan är ryska krigsinvesteringar på 65,9 miljarder US-dollar ett uppenbart hot mot väst, vilket måste mötas av högre investeringar i vår försvarsallians.

Dubbelmoral för militärbaser

Skillnaderna när det gäller militärbaser runt om i världen är lika dramatiska som när det gäller militärens ekonomiska resurser. Tyvärr kunde jag inte hitta ett aktuellt eller korrekt antal amerikanska eller Natos militärbaser i vanliga källor. Det uppskattas att det finns mellan 800 och över 1 000 militärbaser utanför USA. Amerikanska militärbaser finns i mer än 80 länder och territorier. Källa: https://www.overseasbases.net/ och https://www.nachdenkseiten.de/?p=37010. Naturligtvis tjänar dessa baser enbart till att försvara våra västerländska värderingar och friheter.

På den andra sidan är de ryska baserna, som enligt media utgör ett permanent hot mot oss, annorlunda. Jag fick också veta av reflektionssidorna att Ryssland under 2017 var representerat i 10 länder med totalt ett 20-tal baser i olika format. Om antalet baser kanske har fördubblats sedan dess finns det 40 baser och fler idag. Du kan se farorna som denna obalans utgör för oss i väst.

Redaktör Romelsjö: Enligt en källa har Ryssland 11 militärbaser utomlands och USA över 700 baser. https://military-history.fandom.com/wiki/List_of_countries_with_overseas_military_bases

Dubbelmoral för hatretorik

Om du påpekar den typiska tyska ämnesmentaliteten på Facebook kommer du att blockeras för hatretorik 30 dagar på grund av grupprelaterad människo-ovänlighet, men fakta är fakta. När det gäller samhället som helhet har jag aldrig rest till ett land där folket är så ordningsamt, punktligt och lydigt som tyskarna. Jag har tagit mig runt ganska mycket yrkesmässigt och privat – med undantag för Asien – och jag tar därför på mig att göra detta kulturella och sociopolitiska uttalande, utan att förstås vilja kränka enskilda.

Om någon hetsar till diskriminering, ärekränkning och till och med mord på ryssar i samma asociala medium kan du anmäla det till Facebook som du vill. Den överensstämmer med gemenskapsstandarderna för denna plattform och har inga som helst konsekvenser – vilket för oss tillbaka till det första exemplet på dubbelmoral i den här artikeln.

Dubbelmoral med konsekvenser

Uppmaningar om mord mot ryssar är legitima och offren förlöjligas av västerländska mediarepresentanter.

Hur långt kommer ni att gå kära kollegor i mainstreammedia? Hur många döda skall det vara?

Föregående artikelUkrainska drönarangrepp i Ryssland använder västerländsk underrättelsetjänst?
Nästa artikelVad kommer att hända i Afrika?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Dubbelmoral för påverkanskampanjer i suveräna stater:

  ”Rysslands” köp av Facebookreklam för mindre än 100 000 Dollar innan valkampanjen 2016 i USA ekar i Amerikansk inrikespolitik än idag. Att företaget som köpte reklamen endast kunnat knytas till Kremlin av de Amerikanska säkerhetstjänsterna eller att merparten av annonserna som hävdades vara påverkansförsök till Trumps fördel aldrig ens visades innan valet, spelar ingen roll. Att Ryssarna satte Trump på presidentposten är idag en övertygelse hos en stor del av den Amerikanska väljarbasen och de amerikanska anklagelserna nämns ofta av Svenska medier.

  USAs ekonomiska stöd till den Ungerska oppositionsledaren Peter Marki-Zay har precis börjats undersökas av Ungersk media. Under en intervju framkom att Marki-Zay fått 250000 euro av den Amerikanska stiftelsen ”Action for Democracy” men att han trodde att han inte fått något stöd av George Soros, som ju skrutit med hur han drev fram Maidan-upproret i Ukraina med hjälp av ekonomiskt stöd och kontrollerad media. Stiftelsens styrelse utgörs av Amerikanska och Brittiska fd politiker, NATO-generaler, och andra personer som kan knytas till Washington och Downingstreet mycket enklare än det Ryska mediabolag som köpte annonser på Facebook kunde knytas till Kremlin.
  Vi får se hur detta rapporteras av svenska mainstream medier. Jag sätter en tjuga på att det inte blir en rad.
  Undrar också vad som skulle dyka upp om man granskade Amerikanska bidrag under 80-talet i Sverige… Hur mycket fick Bildt tror ni?

  Källor:
  https://www.moonofalabama.org/2017/10/3000-facebook-ads-the-russian-influence-campaign-is-a-profitable-click-bait-scheme.html
  https://hungarytoday.hu/hungarian-opposition-received-millions-from-the-usa/
  https://headlineusa.com/soros-claims-large-role-in-helping-install-current-ukrainian-regime/

 2. ”En liknande folkomröstning ägde dock rum på Krim, där under OSSE-observation, enligt Tagesspiegel, över 95 % av väljarna röstade för att ansluta sig till Ryssland.”

  Det stämmer inte. OSSE har aldrig varit på Krim vid folkomröstning: de blev inte inbjudna av ukrainska staten.

  En opublicerad undersökning:
  Both before and after Crimea left Ukraine and joined Russia in a public referendum on 16 March 2014, the Gallup Organization polled Crimeans on behalf of the U.S. Government, and found them to be extremely pro-Russian and anti-American, and also anti-Ukrainian. (Neither poll was subsequently publicized, because the results of each were the opposite of what the sponsor had wished.) Both polls were done on behalf of the U.S. Government, in order to find Crimeans’ attitudes toward the United States and toward Russia, and also toward Ukraine, not only before but also after the planned U.S. coup in Ukraine, which occurred in February 2014

  http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf

 3. Hehe, bra rubrik. Tror även att det blir dubbelt upp punishment för dom som ränner runt o tror de är ngt o inte finns konsekvenser för handlingar. Vartenda steg i vår tillvaro medför ett ’kvitto’. De flesta ’kvitton’ innebär bara att man ska undervisa sig vidare i livet, andra innebär rejäl återbetalning till sin omgivning. De som orsakat oss allt detta.., jag undrar hur de ska kunna reparera sina egnas tillvaro. De ska först göra allt för att återställa Jordens, och sedan ska de ta itu med sitt eget..Önskar dom all..

 4. Glöm inte dubbelmoral vad gäller: ” Special Military Operations”, SMOs som Sverige har deltagit i med liv och lust: (1.) Jugoslavien/ (2.) Afghanistan 15 år,/ (3.) Libyen 2011 Nato/Operation Odyssey Dawn, ”We came we saw… /. liksom nödbedd att delta i olagliga ”humanitära interven-tioner”, på ren svenska ” regimechange”. Vad mycket som får passera i Sverige, med blicken stadigt fäst vid Ryssland, som helt sunt talar om sina behov, och åtgärder, Sverige är en osund förljugen nation, som används av etablissemanget, för egna internationella intressen, och karriärer. Vi vanliga svenskar har inget att säja till om.

  Vår ”säkerhetspolitik” har inte andra med att göra säjer regeringen, låter politiskt omoget. Tydligen har vi själva inte att göra med vår säkerhetspolitik heller, tyckte de partier(exkl. v & sd) som lade ner värnplikten, i akt och mening, för att bli ändå mer Nato-anpassad för ”särskilda militära operationer”, nu sprack det upplägget, på fst-staben, men då var ju försvaret så risigt, för terri-torialförsvar, som idag, att den enda utvägen var att gå med i Nato. Vi blir lurade och blåsta på folkligt deltagande,det är ju norm i SovjetSverige, in med folk i värnplikt, ut med dom, inte Nato – med i Nato. Allt annat än en förtroendeingivande ledning.

 5. Träffande jämförelser, några nyckelmeningar:

  ”Små spår av cynism eller satirisk överdrift beror på att den personliga oron över dubbelmoralen inte tillåts eskalera till ilska och aggression.”

  Lennart: ”Vi vanliga svenskar har inget att säja till om.”

  Dubbelmoral och hyckleri betraktas ju normalt som ett förkastligt karaktärsdrag, det är skamligt, tilliten minskar och om bättring inte sker så distansierar man sig oftast från hycklare. Man förväntar sig också att hycklaren inte gärna vill att den ”moraliska genvägen” skall upptäckas, att ett avslöjande är ett misslyckande från hycklaren i fråga och att straff i form av social distansiering och dåligt rykte är oönskat och avskräckande.

  Men det finns ett annat sätt att se på det.

  “We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality — judiciously, as you will — we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.” — Karl Rove

  Som härskarteknik är det väsentligt att hyckleriet är tydligt och blatant, ju värre lögner desto bättre. Det väsentliga är att förnedra mottagaren och göra honom/henne försvarslös och svarslös.

  Tryckt media är från början enkelriktad kommunikation, om det finns en kommentarsfunktion är den tungt modererad och man får tassa försiktigt för att inte bannas, nästan som på dagis.

  I TV är debatterna ett riggat skådespel och ibland kan man iaktta följande sekvens: Någon säger en blatant lögn som i mottagaren skapar en paus, den kognitiva dissonansen behöver utvärderas till fight eller fortsatt hövlig saklighet. Pausen används till att hastigt servera nästa lögn och nu är det plötsligt två saker att utvärdera med ökad förvirring varpå programledaren bryter. TV tittaren får med sig två budskap, sakfrågan representerad av två lögner samt vem som vann debatten.

  https://theupheaval.substack.com/p/its-not-hypocrisy-youre-just-powerless?

  ”Except in reality you are not holding Team A accountable, and in fact are notably never able to hold them accountable for anything at all. Even though Team A gets to hold you accountable for everything and anything whenever they want. This is because unfortunately there is no neutral arbiter listening to your whining. In fact, currently the only arbiter is Team A, because Team A has consolidated all the power to decide the rules, and to enforce or not enforce those rules as they see fit.”
  ..
  ”Hypocrisy is a concrete demonstration of living without having to fear consequences. And Class A loves it when Class B notices this and whines about it, because complaining about hypocrisy is just another way of saying “Class A is higher status than me,” and “I am the loser.” That’s the joke.”

 6. Jaha, nu ska Löfven plocka frukterna av sitt stöd till kriget i Ukraina, han ska bli vapenlobbyist och tjäna grova pengar på sin dubbelmoral! Den som inte fattar att politiker i Sverige och västvärlden är en hope med korrumperade svin är uppriktigt sagt dum i huvudet! Man hoppas verkligen att när Putin är klar med Ukraina tar tag i det här och upprättar en riktig domstol i stället för ICC som tar hand om kräk som Löfven, Biden, Stollenberg, Johnson och allt vad de heter!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here