Faran är inte alls över för Julian Assange

3
1570
Julian Assange i oktober 2017. By 30C3_Applebaum_und_Assange_03.jpg: Ordercrazyderivative work: Hic et nunc – This file was derived from: 30C3 Applebaum und Assange 03.jpg:, CC BY 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30438775

USA:s justitiedepartement har uttryckt sin besvikelse över domstolens beslut i London att inte utlämna Julian Assange till USA. här.
Man säger i ett uttalande:

”Medan vi är extremt besvikna över domstolens slutgiltiga beslut, är vi glada över att USA har fått stöd (av domaen) på varje punkt som behandlats. I synnerhet avvisade domstolen alla Mr. Assanges argument angående politisk motivation, politiskt brott, rättvis rättegång och yttrandefrihet”.
Distriktsdomare Vanessa Baraitser meddelade domstolens beslut att blockera den potentiella utlämningen av den fängslade WikiLeaks-grundaren den 4 januari i en utveckling som av Assanges anhängare ansågs vara den viktigaste i hans två år långa utlämningsförhandling.

”Jag är övertygad om att Mr Assange har intellektet och beslutsamheten att kringgå självmordsförebyggande åtgärder [i USA]”, sade domaren efter att ha avvisat alla andra argument som försvaret framfört i målet.

Beslutet fattades enbart baserat på domen att WikiLeaks-utgivaren hade en för hög risk för självmord eller självskada om han skulle utlämnas till USA. Domaren avvisade särskilt resten av argumenten som försvaret mot utlämning framfört.

Domaren accepterade att Assange, som nu är fängslad i HM Prison Belmarsh, sannolikt skulle utsättas för höga nivåer av isolering samt särskilda administrativa åtgärder både före och efter rättegången i USA som allvarligt skulle påverka hans psykiska hälsa.

Försvaret kommer nu att avgöra om de kommer att inleda en borgenansökan utan dröjsmål, eftersom det antas att detta alternativ nu är tillgängligt för Assange, eller om de vill förbereda sig mer grundligt.

Det är för närvarande oklart om den amerikanska regeringen kommer att försöka överklaga beslutet. Åklagaren måste begära tillstånd att överklaga det vid högsta domstolen inom sju dagar från dagen för domare Baraitsers dom.


 

Kommentar: Enligt andra uppgifter har åklagaren 15 dagar på sig att överklaga.

Utslaget var oväntat. Främsta skälet till att Assange inte utlämnas är det ökande stödet för honom och yttrandefrihet. Alltfler internationella organisationer har tagit ställning för Julian Assange. Intenationella Pen (därefter Svenska Pen), Internationella Journalistförbundet (därefter Svenska Journalistförbundet), Reportrar utan gränser. Se nedan.
Bedömning av psykiskt status är inte lätt. Det kan variera över tid, och olika psykiater kan göra olika bedömningar i ett fall som detta. Inga kända självmordsförsök har skett, och tecken på djup derpression är tveksamma – vilket stärker bedömningen att det internationella stödet är den viktigaste faktorn. Och USA kan inte bara överklaga utan man kan påstå att Julian Assange ska få en fängelsevistelse som är särskilt anpassad till hans hälsa.

Inget talar för att risken för åtal och förföljelse av visselblåsare som kritiserar USA:s brutala krigspolitik har minskat. Sannolikt har Assangemålet redan bidragit till att personer med viktig tystnat.

Oberoende av detta måste vi i ”Stödkommittén för Julian Assange” som lett solidaritetsarbetet i Sverige tillsammans med andra arbeta hårt för att kräva att Sveriges hantering av detta ärende utreds. Svenska regeringen har övermodigt låtit bli att svara på FN-expertens kritik för psykisk tortyr av Assange. Etablissemanget håller tyst om kritiken från ansedda jurister som Anne Ramberg och Sven-Erik Alheim. Media har väsentligen tigit. Vi ska inte finna oss i detta!

Relaterat.

160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Assange får åter ett fredspris.
Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.

FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.

Information och reaktioner.

Föregående artikelVarför kastade Glenn Greenwald in handduken?
Nästa artikelSe och hör från manifestation igår till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. ”Oberoende av detta måste vi i “Stödkommittén för Julian Assange” som lett solidaritetsarbetet i Sverige tillsammans med andra arbeta hårt för att kräva att Sveriges hantering av detta ärende utreds.”
  Överåklagare(!) Marianne Nys kompetens borde granskas och om åklagarämbetet är nöjt med hennes arbete. Och om så är fallet borde hela surven sparkas rakt ut i mörkret.
  Och vidare; det Socialdemokratiska Arbrtarpatrasket, ett ruttnande parti som helt har tappat samvetet.
  Det finns egentligen hur många som helst att utreda. Det skulle helt enkelt kunna leda till tusentals arbetstillfällen och skapa full sysselsättning.
  De enda som inte behöver granskas är journalisterna, för dom granskar ju sig själva. Det är därför vi har världens bästa journalistkår.

  • ”Stödkommittén för Julian Assange” har utvecklast tämligen väl sedan den startades sommaren 2018. Det var Eva Jonsson, nuvarande ordförande för ”Nej till Nato” som ringde mig på sommaren 2018 och föreslog manifestation på lördagen 3 dagar senare”. Jag föreslog polistillstånd och fick det för manifestation först 3 gånger utanför Ecuadors ambassad nära Kungsträdgården. Vi bildade sedan ”Stödkommittén för Julian Assange” på kafeet i Solidaritetshuset i augusti, med stöd av 10 organisationer, varav flera med anknytning till Sydamerika. Sedan har det varit minst 30 manifestation, bl.a. utanför USA:s och Storbritanniens ambassader, på Medborgarplansen, Mynttorget, Soltorget och Sergels torg. Detta är ett nätverk med konsensusbeslut i en grupp på ungefär 5 personer där jag ingår, med Sigyn Meder som informell ledare, och en maillista på ett femtiotal.

   Antalet deltagare och talare ökade under hösten.

   • Fler namn borde nämnas. Arne Ruth nämnde Marianne Nys namn i ett tal. Det är sådant som biter.
    Härom sistens läste jag ett par dödsrunor i huvudstadsbladen över sosseadvokaten Borgström. Han var tydligen en hyvens kille. Man blir lätt spyfärdig. Han har inget att yvas över i den här härvan.
    Och den heliga Anna, en god kristen…
    Osv…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here