Förbjud inte tiggeriet – förbjud kapitalismen! Allvar – inte ”frasradikalt”

15
2360

Tiggare.
Bild. Lindelof.nu

Tiggarer AB. Arkivbild.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad, fast delar av den skrevs för några år sedan. Har jag helt fel?


Förbjud inte tiggeriet – förbjud kapitalismen!

Bakom artikelns titeln döljer sig en mycket allvarlig fråga. Vad ska vi med kapitalismen till egentligen?

Flera kommuner tänker införa förbud mot tiggeri. Några har gjort det.

DN skriver att både Danderyd och Täby, dominerade av moderaterna, vill utvidga sina planerade lokala tiggeriförbud till att även gälla insamling av kläder, återvinningsavfall och pantburkar vid återvinningsstationer. Detta har väckt starka reaktioner, inte minst i sociala medier. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP): ”Jag tycker att det är skrämmande och tragiskt att man tar ytterligare steg för att försvåra situationen för människor i utsatthet. Det är fel väg att gå. Det är förstås viktigt människor känner sig trygga i samhället, men det måste gälla alla människor, inte minst de som har det svårt”. DN 24/8 2019 Ministern om Täby och Danderyds tiggeriförbud: Ynkligt!

Jag instämmer, men vill försöka vidga perspektivet.

Vi har haft tiggare i flera år. Vem känner till brott eller trakasserier av dessa fattiga utsatta medmänniskor? Om de någon gång är påträngande tycker jag att detta är förståeligt.

Och ytterligare fyra kommuner i Stockholms län arbetar nu med att införa tiggeriförbud: Lidingö, Nynäshamn, Ekerö och Österåker.

Debatten är alls inte ny.

På DN Debatt skrev 28/12 2013 den kände professor Bo Rothstein ”De som av medmänsklighet ger till tiggarna på våra gator och torg bidrar inte till att hjälpa dem ur deras sociala misär. Ett förbud mot att ge till tiggare skulle kunna tvinga fram de mer omfattande och strukturella åtgärder som krävs från samhället.” DN Debatt 28/12”>DN 28/12 2013

Han ”är övertygad om att ett förbud mot att ge till gatutiggare skulle sända en viktig signal om de allvarliga underliggande problem som denna verksamhet grundar sig på och därmed tvinga fram mera omfattande strukturella stödinsatser för att verksamt bistå denna utsatta grupp.”

Jag skrev: ”Denna värdering kan bedömas på olika sätt. En tolkning är att Rothstein, som skrivit många intressanta arbeten, är desorienterad eller naiv i denna fråga. Sedan 30 år tillbaka har arbetslösheten ökat och de sociala trygghetssystemen eroderats i de flesta utvecklade länder. Detta gäller inte minst länderna i f.d. östblocket. Kriserna har blivit fler och tätare och de socioekonomiska skillnaderna inom länderna har ökat. Det är en del av kapitalismens utveckling, som även behandlas ingående då det gäller USA i kapitel 2 i boken ”USA som världspolis” (se annons på denna bloggsida) . Att informera och mobilisera tiggare i kamp mot kapitalismens orättvisor är mer angeläget än att straffa dessa medmänniskor! Som det nu är innebär Rothsteins idé endast ökad social misär för tiggare – inte kommer dessas hemländer att börja ta hand om dem utan hård kamp.”

* Och har icke obetydlig erfarenhet av tiggare, som sitter 50 meter från porten i det hus där jag bor. Ger dem gärna en slant om jag har. En gång gav vi lite kläder.

Människor som tigger har det svårt. Men den förhoppningsvis begränsade form av organiserat tiggeri där någon/några individer eller organisationer utnyttjar de aktiva tiggarna genom att ta en del av tiggarnas förtjänst är ju detsamma som kapitalister gör i förhållande till lönearbetare. Arbetaren får en del av det värde han/hon/hen arbetar ihop som lön, medan kapitalisten använder resten, mervärdet, för investeringar eller egen konsumtion enkelt uttryck. (Detta utvecklades utförligt för 150 år sedan av Karl Marx och andra).

Men den betydligt vanligare form exploatering som kapitalismen innebär är ännu inte förbjudet. Låt oss arbeta för att få en tillräckligt stor opinion för att ersätta kapitalismen med en betydligt mer demokratiskt ekonomiskt system – som också ska medföra att människor inte behöver tigga. I denna blogg finns flera kritiska inlägg om kapitalismens orättvisor och problem, som inte upprepar här.

Tiggarna tillhör de allra mest utstötta och fattiga både i Sverige och runtom i världen. Många av dem har ingen chans att få något arbete i vår kapitalistiska värld med 8 % arbetslöshet i Sverige och över 200 miljoner arbetslösa i världen enligt den snävaste definitionen av ILO.
Tiggare 1 untitled

* Låt mig påminna om att nazisterna i Tyskland åren 1933-45 mördade mellan 200 000 och 500 000 romer, dvs var 4:e rom. De flesta sköts av särskilda dödspatruller där de påträffades och inte i koncentrationslägren. Morden motiverades framförallt av rasskäl men också av att de utgjorde en sanitär olägenhet.

Detta hade naturligtvis inte varit möjligt att göra mitt ibland vanliga tyskar utan en långvarig demonisering innan. Den pågår nu i Sverige.

Jag tycker att det finns alltså mänskliga och politiska skäl att hysa medkänsla med och ge pengar till tiggare, där kanske en majoritet är romer och/eller komer från Ungern och Rumänien – och riskera att en sannolikt liten del hamnar i fickorna på ”ligaledare”. Litet enkel medkänsla har de flesta av oss råd med. Men jag menar därmed inte att man ska prioritera detta framför att ge pengar till t.ex. Greenpeace eller Syriensolidaritet om man verkligen måste välja ett alternativ.

Bekämpa kapitalismen – inte tiggeriet!

Föregående artikelEn dag under den brittiska rättvisans dödskamp. Läs om Assanges och Wikileaks stordåd!
Nästa artikelTig inte om beläggen från USA-generaler och press om USA:s mångåriga stöd till terrorister!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Majoriteten av tiggarna i Sverige är från Bulgarien eller Rumänien. En stor andel av dessa lär vara romer. Förakt och diskriminering av dessa individer är inget som har med kapitalism att göra. Bulgarien och Rumänien kallade sig tidigare socialistiska och trots 50 år i det politiska systemet är och förblir fattiga och i synnerhet romer diskriminerade.

 2. Jag hälsar bara på tiggare, inget mer. Tiggeri vill jag inte uppmuntra. Därför ger jag inget.
  De utnyttjar kollektivt vår empati och framställer sig i så ömklig dager som möjligt. Man kan visserligen se den hopkurade gestalten som en ”performance” och ge något, som man ger någon som jonglerar eller spelar en låt. Men jag tycker inte man ska det. De ska inte belönas då de inte gjort något.
  I det avseendet påminner de faktiskt om kapitalisten – som ju inte heller gör något produktivt. Bland romer vet jag (arbetat med ”utomeuropeiska zigenare”) att det förekommer en aristokratisk självbild där de inte ska behöva arbeta.
  Tro inte att ni gör något gott bara för att ni tillfredsställer ert samvete. Era gåvor ställer sannolikt till det, eftersom tiggarna inte når den nöd tydlighet som krävs för att förändring ska ske. Se gärna tiggeriet som ett missbruk – där ni givmilda är medberoende…

 3. Ett par nyheter som just dök upp på mobilen. Kinas BNP är idag väsentligt större än USAs justerat för köpkraft. I USA finns närmare 1,000 privatjet, i Kina 30. En privatjet ägare intervjuades och reportern fråga honom varför han åkte tåg istället för att använda sitt privata flygplan. Två orsaker, dels känns det bättre att få vara som alla andra, dels är det mycket bekvämare.

  En annan nyhet var om en stormrik kinesisk entreprenör. Hans sätt att investera är att bygga fabriker i de fattigaste områden han kan hitta. Går det bra får de anställda välja, få betalt i aktier eller kontanter. Nästan alla vill a lite pengar och mer aktier. Pengarna han tjänar investerar ha i nästa företag. En utmärkt motivation för alla att se till att företaget går bra och utvecklas. I Sverige går det inte, skattesystemet stoppar effektiv allt sådant. Skulle någon i Sverige göra det skulle de socialistiska kadrerna omedelbar börja yla på högsta volym om hur kapitalet utnyttjar fattiga människor.

 4. När det gäller tiggare, det är ett yrke som har granskats många gånger, och det är ett yrke som kräver en mycket speciell skicklighet, att framstå om ett offer, fattig, utsatt och behövande. Därför är alla de historier vi hör om tiggare på det temat, inklusive floskler. Tiggare är antingen enskilda företagare, arbetar i konglomerat, eller har satts i beroendeställning som ”tvångsanställda” till en tiggarföretagare. Deras inkomst är lagligt skattefri, för den räknas som gåva. Tyvärr är det dessutom ett yrke utan möjligheter till avancemang, utveckling eller befordran, och den svenska synen, lagstiftning och regelverk är vad som håller dessa personer på plats, med få möjligheter att avancera och förbättra livet. För 15 till 20 år sedan såg man en del tiggare i storstäderna i Kina. Idag är dom borta. Kina angrep problemet på två sätt, dels förbjöd man gatutiggeri på de flesta ställen, men samtidigt öppnade man för andra möjligheter, till exempel att få gratis hjälp att enkelt starta småföretag eller affärer, få gratis utbildning till ett yrke (sker just nu storskaligt i Xinjiang). Tiggarna var oftast migranter från landet utan yrkeskunskaper och erfarenhet, och att tigga var som ett lock på alla personliga framsteg. Istället öppnade man för att kunna avancera livet, som att skaffa eget hem. Sverige, som som så oftast, vill förbjuda tiggeri, men man öppnar inte för något alternativ. Sverige har blivit ett land av alltmer restriktiva förbud, men med allt mindre tillfällen. I Kina skapar man tillfällena, öppnar för möjligheterna, och folk är inte dummare än att dom tar vara på dom.

 5. Mycket av det du skriver håller jag med om men är det inte tiggarnas situation av underordning, av att tigga som lägger grunden för demonisering, för förakt för fattiga, utsatta människor? Är det verkligen arbetarrörelsens värderingar att slå vakt om rätten att tigga, bo i tält/skjul etc. Jag vill inte ha förbud men en lösning så att de slipper tigga. Dessutom: kan du förstå att äldre människor kan känna obehag om människor kommer fram till dem på återvinningsstationer och vill hjälpa till, kanske mot ersättning eller ta det som skulle återvinnas?

 6. Jag ger till tiggare och det har inget att göra med jag ska döva mitt samvete. Jag kan dela med mej av mitt överflöd. Dom har det så mycket sämre än jag och jag har råd att hjälpa. Skitsnacket om organiserade ligor tar jag som fake news. Att överklasskommuner förbjuder tiggare ligger i moderaternas filosofi. Sköt dig själv och skit i andra.

  Den här iden med att man inte ska ge för då rycker dom inte upp sig har funnits i långa tider. Det fanns t.ex. i mitten på 1800-talet när det var missväxt i Sverige och folket höll på att svälta ihjäl på vissa håll i Sverige. Då vägrade centralmakten att skicka nödhjälp eftersom hjälpen skulle göra de svältande lata. Bättre att dom fick svälta ihjäl när de inte nåddes av den av nöd tydlighet som behövdes för att ändra sig och inte gå omkring och svälta. Det gick så långt att folk i utlandet samlade in pengar för att hjälpa när överklassen svek. En cynism som är fruktansvärd.
  Det resonemang som ovanstående för är en del i den cyniska filosofin.

  • * Antalet svältande och undernärda människor ökar för tredje året i rad visar en ny FN-rapport. Var nionde på jorden har inte tillräckligt att äta och målet som alla länder skrivit på att stoppa hungern i världen om ett decennium blir allt svårare att nå.

   • 820 miljoner människor har inte tillräckligt att äta.
   • Utvecklingen är stick i stäv med FN:s hållbara utvecklingsmål inför år 2030 då ingen människa längre ska behöva gå hungrig.
   • Totalt har två miljarder personer på jorden en osäker livsmedelsförsörjning där de inte alltid har råd att äta sig mätta på näringsrik mat. Det gäller även åtta procent av befolkningen i Europa och Nordamerika. SR: Allt fler undernärda på jorden.

   Referens: The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against economic slowdowns and downturns. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO.


    

   Kommentarer och förslag till lösning:

   Hungern dödar 9 miljoner människor varje år, vilket motsvarar en och en halv förintelse.
   En miljard människor kämpar en daglig kamp för att få tillräckligt med mat med tillräckligt näringsinnehåll för att leva och utvecklas normalt.
   Världen producerar mat för att föda 12 miljarder människor, så problemet är inte brist på mat, problemet är fördelning – eller mer exakt; det system som de kallar kapitalismen. Det är det här de kallar för kapitalism. Del 1.

   Tjugosex människor har lika stora tillgångar som hälften av jordens befolkning – dvs c:a 3 800 000 000 individer. Oxfams rapport. Enligt denna Oxfam-rapport ökade 2 200 miljardärer sin förmögenhet med 12% under 2018, medan den fattigaste hälften har minskat sina tillgångar med 11%. Kort sagt, de rika blir rikare och fattiga fattigare.

   Hade vi använt den enorma rikedom som samlats hos endast 26 personer på planeten kunde vi lösa alla sociala problem som mänskligheten står inför!
   Ökningen av tillgångarna för världens miljardärer år 2017 var 7 gånger större än vad det kostar att helt upphäva fattigdomen!

   Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!

 7. Tack, lassevbg!
  Det är upp till var och en att ge eller inte ge pengar till tiggare. Men det är ett rättsövergrepp att förbjuda tiggeri och därmed också förbjuda alla de människor som vill hjälpa människor i nöd att göra detta. Tiggeri har alltid funnits, även infödda svenskar tigger. Karl W påstår att tiggarna är ett slags smarta affärsmän och att tiggeriet är organiserat som ett slags människohandel. Det är fullständigt fel, i varje fall i vårt land. Fake news, ren desinformation. Får hoppas att sakligheten är högre i Karl W:s uppgifter om Kina.
  När det gäller romer från Rumänien och Bulgarien vet vi dessutom att de är både fattiga, diskriminerade och direkt utstötta och de slantar de lyckas tigga ihop på våra gator (inga större summor, mindre än en hundring per dag i genomsnitt) betyder mycket för dem och deras familjer rent konkret utifrån deras usla levnads- och boendestandard.
  Det är en klassisk utmärkande egenskap hos överklassen att anse underklassen lat och benägen att fuska sig undan (för överklassen lönsamt) arbete. Bidrag av alla slag skämmer bort de lata som ska hållas under herrans tukt och förmaning. Synen på tiggare som lata exploatörer av andras arbete är en variant av samma människosyn. Trist, ogint och trångsynt men ofta aningslöst, en oförmåga att sätta sig in i mycket fattiga människors livssituation.
  Nej, om vi verkligen anser att alla människor är lika mycket värda så respekterar vi självklart att människor på grund av yttersta fattigdom mitt i det oerhört rika Europa anser sig tvungna att tigga för att försöka förbättra sin situation.
  ”Sådan är kapitalismen, otack är den armes lön. Den är de rikas paradis, men ingen hör en fattigs bön.”
  Apropå kaptalismen.

 8. Oavsedd ekonomiskt system så är rätten till arbete en del i FN stadgan om mänskliga rättigheter. En stadga som varje svensk stats- och utrikesminister alltid hänvisar till särskilt när det gäller andra länder.

 9. Det är bara det att tiggare sätter sig utanför Konsum,, med entré från gatan, inte Ica i köpcentrum.

  Varför skall sossarnas fattigpensionärer tvingas konfrontera en tiggare, varje gång de skall handla, kanske ett av få nöjen?
  Ni har inte tänkt till om detta, De som röstade för EU, har fixat detta och andra plågor för svenska pensionärer.

  Före 1989 hade romerna jobb i Rumänien,
  de kom aldrig hit, varför? Man lade ner industriet de arbetade på. Men priset för att bli av med kommunismen och Sovjet, , kan det vara för högt, ja hela Afghanistan,
  som polacken Breszhinski säger?

  Mycket som har drabbat oss efter Sovjets fall, folk fattar det inte bara, allt har blivit,
  sämre, eliten, har ingen att vara rädd för.

  Även tiggandet och föredragen på all-männa transportmedel, om ”härbärge, som Jesus, är plågsamt, man ser kanylen i fickan på dem, samhället borde hjälpa dem, om de inte knarkar ihjäl sig, Sverige etta även där.

  Värst är de som tvingas förnedra sig och
  sälja ”Situation Stockholm stackars satar, har inte samhället annat att erbjuda? Fy fan!

  Men när de nu brände 200 bilar i garage,
  är Sverige på väg till inbördeskrig, vi skall
  vänja oss vid gängmord, sprängningar, bil-bränder, ultravåld, mycket traumatiskt.

  Var detta invandrargängens hämnd. för Brå-rapporten? Vad gör Säpo mot detta verkligen systemhotande hypervåld?
  De utser en adelsdam till ny chef, von Essen en reaktionär släkt, varför avgick den förre, Friberg, som var en sån
  tuffing, av privata skäl, som utgörs av vadå? Det är hemligt! Tyvärr. De åtalar en
  som sålt hemligheter, till främmande makt, det var 18 år sen sist, säpo=1 milj-ard/år x 18.

  Militären då, vad fjantar de sig med efter avslutat fälttåg i Afghanistan, jo först skall
  de dyrt flyghämta hem några utvisade skurkar från Kabul, sen har visst ryssarna sin årligen återkommande Zapad-övning,
  som kan avleda våra interna katastrofer och marinen tror att de kan bli konflikt med Nato och då vill Byd’en vara på 1a
  parkett, hoppas ryssarna rammar flottan,
  det brukar räcka ett tag, i hackordningen.
  Annars välkommen hem knektar, till failed state, Sverigestan!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here