Fortsatta komplotter och krig mot Jemens folk

0
1529
Lite av förstörelsen i Jemen.

Den här artikeln har publicerats i Juancole och Middle East monitor har vänligen översatts av
Björn Nilsson som driver den intressanta bloggen Björnbrum. Där kan man läsa om ”Käppen i hjulet” och

Artikeln tar inte tydlig ställning i konflikten. Läs gärna andra artikeln under ”Relaterat”, särskilt den som nämns först.


Det katastrofala saudiska kriget i Jemen leder till fler katastrofer för jemeniterna

Befälhavaren för det södra övergångsrådet i Jemen [STC, the Southern Transitional Council], Aidarus Al-Zoubaidi, uppträdde förra månaden i skepnaden av en fullfjädrad president, omgiven av saudiarabiska vakter, mötte personer som sägs vara sydliga separatister och hissade separatistflaggan tillsammans saudiska flaggan. Allt detta är dåliga tecken för det saudiska ingripandets öde i Jemen.

Detta ägde rum på det lyxiga och skrämmande Ritz-Carlton Hotel, i den saudiska huvudstaden Riyadh. Det är samma hotell där USA:s president Donald Trump bodde och undertecknade ett avtal på flera miljarder dollar med den ambitiöse kronprinsen Mohammad Bin Salman, vilket gjorde det möjligt för denne att befästa sin position på ett sätt som liknar en kupp.

Inget gott kan komma ut från detta hotell, som också har använts som fängelse för de rika ända sedan delägarna av makt och rikedomar i ”tystnadens kungarike” hölls där tills de köpte sin frihet. Detta innebar verkliga förluster för de svagare och mindre kvalificerade grupperna i händerna på ett kungarike som är slitet och drabbat av en skakig och splittrad ledning.

I det lilla scenariot som noterats ovan verkade Al-Zoubaidi vara en hypotetisk president, men han delade många saker med Jemens  ”president, Abdrabbuh Mansur Hadi”.


Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Redaktörens kommentar: Efter misslyckade försök på att undertrycka den “jemenitiska revolutionen” 2011 som enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Detta är grunden för den “legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.


Fortsättning på artikeln: Båda männen bor till exempel, begränsade av saudiska underrättelsetjänsten, i femstjärnig lyx, får ekonomiskt stöd från Riyadh och bevakas av saudiska säkerhets- och underrättelsetjänstemän. Deras handlingar är under full saudisk kontroll, och ingendera kan ha en ståndpunkt som är oförenlig med saudiska intressen.

När en komisk video av Al-Zoubaidi publicerades som visade honom i en rymlig lobby på Ritz-Carlton Hotel, blev många jemenier irriterade över närvaron av den separatistiska flaggan på ett hotell som tillhör den saudiska regeringen.

Jemenierna förstod detta som en signal från Riyadh att övergångsrådets framtida roll och dess strävan att upprätta en separatistisk sydlig stat i Jemen är en del av Saudiarabiens strategiska tillvägagångssätt, inte bara Förenade Arabemiratens. De ilskna svaren såg till att saudierna inte har låtit Al-Zoubaidis charade upprepas.

Samtidigt isoleras president Abdrabbuh Mansur Hadi alltmer när klyftan mellan honom och hans land vidgas. Hans inflytande i Jemen minskar gradvis och går istället till de beväpnade separatistiska rörelserna i söder och Houthi Imamate-gruppen i norr.

Det är motbjudande för presidenten och hans medhjälpare att delta i konflikter som kan ge obegränsade ursäkter för alla sidor genom att hävda att den andra är den som blockerar den legitima myndighetens fullständiga intressen som kan uppfyllas genom genomförandet av Riyadh-avtalet. Detta är ytterligare ett dokument som ska läggas till i listan över misslyckade avtal.

Två månader har gått sedan Dr Maeen Abdulmalik Saeed fick i uppdrag att ombilda regeringen, vilket är dubbelt så länge som den tilldelade tiden. Denna regering ska inkludera 24 ministrar, fördelade lika mellan norra och södra Jemen, där premiärministern utser ministrar för suveräna frågor.

Den utsedde premiärministern har fortfarande inte bildat en sådan regering, även om han är det saudiska valet för rollen. Den pågående bristen på en administration beror på andra skäl än de politiska partiernas oförmåga att vara partners, och bristen på rättvisa vid fördelningen av ministerportföljer. Snarare beror det på att övergångsrådet, vars chef är i Riyadh, fortfarande inte har accepterat att militär- och säkerhetsinflytandet över separatistrådet i den tillfälliga politiska huvudstaden Aden upphör.

Ett sådant mål kommer endast att uppnås genom att STC-styrkorna dras tillbaka från staden och omplacering av dem på utvalda platser runt om i landet. Detta beror på Saudiarabiens,sponsor av Riyadh-avtalet, vilja, och Saudi är ganska kapabelt att tvinga södra övergångsrådet att gå vidare. Men det vill inte och har inte bråttom, eftersom det planerar att ta fram en ny version av detta avtal som ger STC möjlighet att dra nytta av sina politiska fördelar utan att tvingas göra grundläggande eftergifter på den militära sidan.

Vad vi ser är den tydliga önskan från Riyadhs sida att etablera STC i södra Jemen, som en motsvarighet till Houthierna som kontrollerar de flesta av de tätbefolkade områdena i norr, oavsett de direkta effekter som kan strida mot Saudiarabiens roll i Jemen. Denna roll legitimeras av sitt öppna stöd för den internationellt erkända Hadi-exilregeringen. Detta beror på ett ytligt engagemang för Jemens enhet och statens säkerhet, vilket förråds av Saudiarabien som en av de viktigaste partierna som bidrar till de utmaningar som dess stabilitet står inför.

Man talar om oenigheter mellan presidenten, parlamentets talman och chefen för expeditionsregeringen, som kretsar kring genomförandet av Riyadh-avtalet. De två sistnämnda verkar vara försumbara medan president Hadi verkar säkerställa genomförandet av avtalet till punkt och pricka. Om denna information inte nämndes av en politiker som respekterats i större delen av Jemen, före detta transportminister Saleh Al-Jabwani, skulle den inte behöva behandlas.

Presidenten behöver inte röster för att fatta lämpligt beslut inom presidentinstitutionen, och varken parlamentets talman eller premiärministern eller någon annan person på ledarskapsnivå i landet kan förringa de absoluta befogenheter som beviljats ​​denna president enligt konstitutionen, Gulfinitiativavtalet [Agreement on the Implementation Mechanism for the Transition Process in Yemen in Accordance with the Initiative of the Gulf Cooperation Council (GCC)], och dess mekanism för genomförande.

Därför måste president Hadi visa att han är tillräckligt redo och villig att agera som en president som kan bära ansvaret för Jemen och dess folk i detta exceptionella skede, och utplåna sina katastrofala misstag som har påverkat landet. Han var en av de parter som har bidragit till jemeniternas lidande genom att dra dem in i detta krig, som har blivit multilateralt och med regionala agendor. Detta hotar Jemens enhet, oberoende och territoriella integritet.

Något om STC.

Den 27 april 2017 avskedade Hadi Aidarus al-Zoubaidi som guvernör i Aden på grund av hans nära band med Förenade Arabemiraten som president Hadi nämnde som ”ockupanter” i staden. Detta möttes med stora demonstrationer i staden till stöd för den avsatta men populära Zoubaidi .Med hjälp och stöd från Förenade Arabemiraten bildades STC den 11 maj 2017 med Aidarus al-Zoubaidi som ledare. Omedelbart kallade Hadi rådet olagligt.

Från och med den 28 januari 2018 tog separatister som var lojala mot STC kontrollen över det jemenitiska regeringens högkvarter i Aden i en statskupp mot Hadi-regeringen. I januari 2018, som chef för STC, tillkännagav Aidarus al-Zoubaidi undantagstillstånd i Aden och sa att ”STC har börjat processen med att störta Hadis styre över södra Jemen”.

STC utropade självstyre den 26 april 2020. Hadi sa att lokala och säkerhetsmyndigheter i provinserna Hadramawt, Abyan, Shabwa, al-Mahra och ön Socotra avfärdade åtgärden som en ”klar och definitiv kupp”. I Aden lyckades STC, eftersom STC ockuperade alla statliga institutioner. Wikipedia.

Kort kommentar: Enligt artikeln har Saudiarabien kontroll över både Hadi och STC, och kan spela ut dem mot varandra.

Några artiklar om Jemen
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.

Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelHur rockstjärnan Roger Waters hängdes ut av Amnesty och Bellingcat för sin syn på ”kemvapenattacken” i Syrien
Nästa artikelProtestera mot USA:s folkrättsbrott!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here