Fortsatta stora protester mot skol”reformer” i Frankrike. Många hundra studenter arresterade.

14
1283
Skolprotester i Frankrike vid gymnansiet i Mantes-la-Jolie, där 146 studenter arresterades. Från Twitterkontot Viloences Policières. (Våldsamheter av polisen).

Igår rapporterade jag om omfattande protester från studenter i hela Frankrike, och om samarbete med Gula västarna. Omfattande protester i franska gymnasier, och samverkan med Gula västarna.

De stora demonstrationerna av gymnasieelever fortsätter i Frankrike. Igår arresterades 700 gymnasieelever enligt Le Monde. Den stora manifestationsdagen är idag, fredag. I torsdags kväll rapporterade utbildningsdepartementet om 300 oroliga skolor, varav 80 var helt blockerade.
På uppmaning av de två fackföreningar för gymnasister SGL och FIDL, kräver man att reformer som Macron infört för gymnasiet, studentexamen, studier med yrkesmässig och juridisk inriktning och meritering för studenterna ska återkallas.

En del av detta finns tydligen i en kontroversiell plattform, Parcoursup.
I Paris samlades på eftermiddagen 2000-5000 studenter (olika uppgifter finns), vilka demonstrerade mot den ökning av registreringsavgifter för utländska studenter som kom från länder utanför Europeiska unionen, som nyligen tillkännagavs av regeringen. Bland parollerna fanns ”Solidaritet med utländska studenter” ”och ”Macron-avgå”.
Le Monde

BBC rapporterar att studenterna protesterar mot planerna på ett nytt examenssystemet som kommer att öka ojämlikheten och minska möjligheter. BBC: Bilder på studenter som förödmjukas av polisen.

Tyvärr kan jag just nu inte tillräckligt om dessa reformer.

Filmerna nedan rapporterar om annat än Lugna Gatan.

Föregående artikelVästländers agerande orsak till flyktingkrisen
Nästa artikelKrav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Nu är jag inte så väldigt insatt i vad som pågår i Frankrike men jag tror mig kunna konstatera att protesterna fokuserar på sakfrågor. Striden mellan politiska ideologier och ”klasskamp” tycks inte längre dominera. Det här är en ny trend som jag tror kan hänföras till människors minskade intresse för att engagera sig i partipolitiken. I Frankrike är det extra speciellt. Det stora maktpartiet motsvarande till Socialdemokraterna är ju i princip utraderat och ersattes av ett mediaspektakel som människor lockades av under ledning av presidenten Emanuel Macron som protesterna främst riktas mot idag. Det är högst vanskligt när demokratin inte är ordentligt underbyggd. Om missnöjet jäser i samhället kan det få ödesdigra konsekvenser vilket nu märks i Frankrike där protester har en lång tradition. Vi har inte den traditionen här i Sverige så här kan en propagandademokrati fungera säkrare.

  • Den enda aktiva ideologin idag är ju ”all makt åt överheten” så det är helt naturligt med fokus på sakfrågor. Det är dessutom mycket bra, då det är den enda vettiga startpunkten för att forma en ny demokratisk ideologi för framtiden.
   Att socialdemokratin nästan försvunnit från Frankrike är ett klart sundhetstecken och nu hoppas man bara att dom olika högeridotier som sprids blir avslöjade i kampen. Har vi tur är detta inledningen på en ny uppdaterad vänstervåg i världen. Har vi otur leder frånvaron av tydliga alternativ till förvirring och att makten istället stärker sitt grepp, med ökat förtyck och ett än värre kontrollsamhälle.
   I sådana här lägen är allting ovisst.

   • Vänstern kan inte uppdatera sig. Socialisterna snärjer in sig i sina egna dogmer precis som de religiösa. Nu är inte kommunismen någon religion så det bäste kanske vore om de kastade alla böckerna i värmepannan. Klimatneutral sådan eftersom böckerna egentligen är skogsråvara. Då kan de ge värme-energi och risken minskar för socialisterna att bli marginaliserade eller för etablissemanget brukbara som ”nyttiga idioter”. Jag märkte de senast för en stund sedan i ett annat inlägg om samma sak där författaren inte kunde motstå klasskamps-frestelsen och motsättningen mellan en fattig massa och den rika tiondelen. För att förenkla begreppet. Men vad jag vet pekas inga ”rika” ut i de här protesterna. Istället är det människornas egna förutsättningar det handlar om. Eller konsumtionsvanor för att vara konkret. Jag känner två arbetare. De bor i varsin ort några mil från varandra. Den ene arbetar i orten där den andre bor. De kör egen bil till jobbet. Varje dag möter de varandra vägen. På morgonen. Och på kvällen. Och det här betraktas helt okej i det samhälle vi lever i. Ingen reagerar. För länge sedan kunde de flesta promenera eller cykla till jobbet men att tala med en socialist så var den gamla tiden bara hemsk. Jag tvivlar det har blivit så mycket bättre. Trots effektivisering har naturförstöringen blivit mångdubbelt större. Problemet är befolkningsökning som hela tiden strävar efter ”bättre” levnadsförhållanden. I det här växande folkvimlet som hela tiden strävar efter att konsumera mera försvinner de vilda djuren i det tysta liksom klimatet förstörs om man ska tro forskarna. Ingen politik i världen tror jag kan lösa de här problemen. Jag börjar nu tvivla på att Guds rike kommer vara för evigt. Skylla på någon annan och fagra löften hjälper tyvärr inte.

    • Jag kan inte heller motstå ”klasskamps-frestelsen”. Att det är klasspolitik som lett till missnöjet som sedan lett till dom gula västarna är ju uppenbart.
     I kravlistan som förs fram finns åtskilliga som riktar sig direkt mot den rika överheten.
     Här är listan.

     – Noll hemlöshet.

     – Ökad progressivitet i beskattningen.

     – Höjning av minimilönen från 1100 till 1300 euro netto.

     – Favorisering av småföretag i byar och stadskärnor. Slut på bygge av stora shoppingområden utanför storstäderna som skadar småföretag.

     – Gratis parkering i stadskärnorna.

     – En stor plan för isolering av hus för att göra de ekologiskt hållbara och så att hushållen kan spara pengar.

     – Låt de stora (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour…) betala höga skatter och låt de små (hantverkare, egenföretagare, småföretagare) betala låga skatter.

     – Samma socialförsäkringssystem för alla (inklusive hantverkare och självanställda).

     – Pensionssystemet bör förbli solidariskt och socialiserat. Nej till det nya pensionssystemet (som bl.a. innebär att pensionen räknas på hela arbetslivet istället för på ens 20 bästa år, och generellt ökade skillnader beroende på hur mycket man tjänat under arbetslivet.)

     – Slut på höjningarna av bränsleskatterna.

     – Ingen ska få lägre än 1200 euro i pension.

     – Politiker på medianlöner. Deras reseomkostnader bör övervakas, och ersättas om de är rättfärdigade. Även rätt till matkuponger och semestercheckar.

     – Allas löner och pensioner bör automatiskt höjas i takt med inflationen.

     – Skydda den franska industrin – förbjud omlokaliseringar. Att skydda vår industri är att skydda vårt kunnande och våra anställningar.

     – Stopp för utnyttjande av utländska arbetare.
     Samma rätt till rimliga löner, arbetsvillkor och rättigheter för alla som arbetar i Frankrike. Alla som arbetar i Frankrike ska behandlas jämlikt med franska medborgare, och deras arbetsgivare ska skatta på samma sätt och samma nivå som franska företag.

     – För trygghet i anställningen – begränsa ytterligare antalet tidsbegränsade anställningar inom stora företag. Vi vill ha fler tillsvidareanställningar.

     – Upphäv skattesänkningarna för företag (kallad CICE). Använd dessa pengar för att lansera en fransk vätgasbilsindustri (som verkligen är ekologiskt hållbar, till skillnad från elbilar).

     – Slut på åtstramningspolitiken. Stopp för återbetalning av skulder som förklaras illegitima och börja betala av den övriga skulden utan att ta pengar från fattiga och låginkomsttagare, utan genom att istället driva in de 80 miljarderna som försvinner i skatteflykt varje år.

     – Adressera orsakerna till påtvingad migration.

     – Behandla asylsökande väl. Vi är skyldiga dem boende, säkerhet, livsmedel, och utbildning för barnen. Arbeta med FN för att upprätta flyktingläger i många länder i världen, i väntan på utslaget av asylansökan.

     – De som får avslag på sin asylansökan bör återföras till landet de kommer ifrån.

     – Implementera en verklig integrationspolitik. Att leva i Frankrike innebär att bli fransk (kurser i franska språket, kurser i fransk historia och medborgarkurser med en certifiering i slutet av kursen).

     – Maximilön på 15000 euro.

     – Skapa jobb till de arbetslösa.

     – Höjning av ersättningar för handikappade.

     – Sätt gränser för hyrorna och bygg fler bostäder med låg hyra, särskilt för studenter och folk med otrygga anställningar.

     – Förbud mot att sälja egendom som tillhör Frankrike (dammar, flygplatser m.m.)

     – Större resurser till rättssystemet, polisen, gendarmeriet och armén. Polisen bör få ersättning för övertidsarbete.

     – Alla pengar från vägtullar ska användas för vägunderhåll och vägsäkerhet.

     – Eftersom gas- och elpriserna har höjts sedan privatiseringarna vill vi att gasen och elen ska bli offentligt ägd igen och att priserna ska sänkas kraftigt.

     – Omedelbart stopp för nedläggning av små järnvägslinjer, postkontor, skolor och BB.

     – Välmående för våra äldre. Förbud mot att tjäna pengar på äldre. Tiden för att tjäna pengar på de gråhåriga är över, och den nya eran av välmående för de gråhåriga har börjat.

     – Max 25 elever per klass från förskolan t.o.m. gymnasiet.

     – Ökade resurser till psykiatrin.

     – Inför folkomröstningar i konstitutionen. En användarvänlig hemsida bör upprättas under ett självständigt organs kontroll, där folk kan lämna lagförslag. Om ett lagförslag får fler än 700.000 signaturer måste lagförslaget diskuteras, kompletteras och justeras av Nationalförsamlingen, som ska vara skyldiga att inom ett års tid underställa lagförslaget i fråga en folkomröstning.

     – Återinför 7 års mandatperiod för presidentämbetet, så att val till Nationalförsamlingen åter hålls två år efter presidentvalet. Detta har givit en möjlighet att sända en positiv eller negativ signal till presidenten om dennes politik, och skulle bidra till att folkets röst blir hörd.

     – Pension vid 60 års ålder för alla, och rätt till pension vid 55 års ålder för alla som har kroppsarbetat (t.ex. byggnadsarbetare eller styckare).

     – En 6-åring kan inte ta hand om sig själv, behåll systemet med barnbidrag t.o.m. 10 års ålder.

     – Främja varutransporter via järnvägen.

     – Slut på livstidspension för presidenter.

     – Förbjud mot att ta ut avgift vid användande av kreditkort.

 2. Var är Pussy Riot? Var är Amnesty+ Human Rights Watch? Medicin sans frontier? Lackmustest är att organisationer och aktivister som inte kritiserar makron regimen för förtryck av barn är med regimen.

 3. ”Närmare tusen sitter fängslade. Rotschild bankyr lakejen Makaroni måste bort!”

  Tack så mycket. Jag förstår dig precis. Kapitalismens Eskatologi mot Socialismens Nirvana.
  Svårare än så är det ju inte?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here