Frankrikes förre ekonomiminister: ”På vilket sätt för USA krig mot oss?”

2
1017
Bild:steigan.no

Källa är en Tweet av Arnaud Montebourg tidligere ekonomiminister i Frankrike för Parti Socialiste, som översatts och publicerats på https://steigan.no/2023/06/tidligere-fransk-okonomiminister-hvordan-forer-usa-okonomisk-krig-mot-oss/. Översättning till svenska av Rolf Nilsson.

______________

Arnaud Montebourg, tidligere ekonomiminister i Frankrike för Parti Socialiste, tar bladet från munnen och säger i klartext sanningen om hur USA för økonomiskt krig mot Europa och Frankrike på Twitter.

Det är Arnaud Bertrand som har lagt ut intervjun på Twitter i en engelsk översättning han själv har gjort @RnaudBertrand

Otroligt, och kanske till och med aldrig tidigare skådat, ger Arnaud Montebourg – tidigare fransk ekonomiminister – svar på frågan:

”Vilken metod använder amerikanerna för att bedriva ekonomisk krigföring mot oss?”

Här är översättningen:

”De använder militära verktyg. Först och främst använder de alla de avlyssnings- och underrättelsesystem som de byggde upp efter den 11 september 2001. De lyssnar inte på terrorister … jo, det gör de verkligen och det är mycket bra … men de lyssnar på utländska företag som konkurrerar med deras.

Så det är mycket enkelt, det blev tydligt 2014 när Snowden avslöjade att det fanns 75 miljoner konversationer och e-postmeddelanden som hade utnyttjats av NSA (National Security Agency, ö.a.) i Frankrike, på franska företag. När Pierucci – en man som borde bära hederslegionen idag eftersom han försvarade Frankrike snarare än dess intressen genom att gå med på att sitta två omotiverade år i fängelse i USA i Alstomaffären … när Pierucci togs i förvar på Manhattan av åklagarna lade de under näsan på honom 1 miljon e-postmeddelanden. Hur fick de tag på 1 miljon e-postmeddelanden? Genom olaglig avlyssning.

1 miljon e-postmeddelanden: det skulle ha tagit en advokat 3 år att läsa igenom dem … så han kunde inte försvara sig. Så det är de militära verktygen.

Här kan man läsa mer om Alstom-affären Rättsväsendet i USA ingriper i allierade länder för att hjälpa USA-företag. Exemplet Affären Alstom : efter 25 månader i fängelse i USA berättar Alstom-chef.

För det andra har de ett verktyg som kallas extraterritoriell lag. Amerikanerna använder en form av lag, som är en imperialistisk lag, som består i att förklara sig behöriga för frågor som inte på något sätt berör dem.

Exempel: Alstom, ett kontrakt mellan Indonesien och ett franskt företag. De anser att det begicks ett brott i denna fråga för 10 år sedan och de stämmer Alstom! Förenta staterna är inte ett offer, inget amerikanskt företag var inblandat i detta fall. De förklarar sig vara världspolis genom att undergräva suveräna intressen. Därför är detta inblandning. De gör det på ALLA områden, och särskilt på det ekonomiska området.

Till exempel ITAR (International Traffic in Arms Regulations, se här, ö.a.). ITAR är intressant: USA har satt upp en lista på 22 000 komponenter där de ger sig själva rätten att godkänna eller inte godkänna export av en främmande makt. Exempel: du köper en lack för att sätta på vingen på Rafale [ett franskt stridsflygplan] som finns på ITAR-listan eftersom den inte tillverkas i Frankrike utan i USA eller någon annanstans … på grund av denna enda lack ger de sig själva rätten att säga: ”du har rätt att exportera till det och det landet, men inte till det här, eftersom det är en fiende till Amerikas förenta stater”. Varför skulle jag bry mig om huruvida han är en fiende till Förenta staterna? Mina allierades fiender är inte nödvändigtvis mina fiender! Exempel: de förbjöd export av Rafales till Egypten på grund av ITAR. Är det så, och varför? Så vår brådskande uppgift borde vara att tillverka dessa 22 000 produkter i Frankrike… Eller i Europa, i allierade länder som också är offer för ITAR. Detta är en suverän politik.

Jag kan också berätta för er om den amerikanska Patriot Act. 2001, den 11 september, vad gör de? När ett franskt företag köps upp av ett amerikanskt företag har den amerikanska regeringen ensidig rätt att begära all information om ett företag som kontrolleras av ett amerikanskt företag. Absolut all information: patent, teknik, personer osv. Utan någon motivering och utan rättsligt tillstånd, vilket innebär att det rör sig om olagliga sökningar.

Det är anledningen till att jag (som minister) i samband med övertagandet av de ventiler som utrustar våra atomubåtar och kärnkraftverk – Segaultventilerna som tillverkas i Mennecy, Essonne – ingrep genom att säga ”det är uteslutet att denna verksamhet går under amerikansk kontroll” och att det nu är ett företag som kontrolleras av kanadensare. Kanadensare har inga extraterritoriella rättigheter, det är inte ett problem att arbeta med kanadensare. Men amerikaner är annorlunda eftersom de är rovdjur. Det är anledningen till att jag sade ”det är uteslutet att Segault, som utrustar våra atomubåtar, ger vår information till en främmande makt”. Eftersom kanadensarna inte har rätt att göra det, och om de gör det är det brottsligt. Men för amerikaner är det lag på att göra så!”

Kommentar på steigan.no

Arnaud Montebourg säger här det vi länge har sagt, nämligen att USA för ekonomiskt krig mot sina ”allierade”.

Sällan har det varit mer uppenbart än under USA:s proxykrig mot Ryssland i Ukraina. Där ser USA till att dess ”allierade” tömmer sina kassakistor för att stödja USA:s vapenindustri, som den norska ”vänstersidan” så entusiastiskt förespråkar. De ser till att de ”allierade” tömmer sina egna vapenlager, så att de måste köpa nya amerikanska vapen i framtiden, och därmed sätter sig i ännu mer skuld till amerikanska finansinstitut. De ser till att förstöra tillgången till billig rysk energi till Europa, så att europeisk industri måste lägga ner eller flytta till USA, och att Europa måste köpa dyr amerikansk energi. Och de ser till att det är Europa som måste ta hand om flyktingarna och som så småningom kommer att dras in i detta krig, som ett slagfält.

Detta kan givetvis hända eftersom Europa har en så servil/korrupt/dum (ta bort det som inte passar) politikerkast att de låter USA föra krig mot oss utan motstånd under täckmantel av ”NATO-solidaritet”.

Redaktör Romelsjö: USA nöjer sig inte med att ”bara” spionera på Frankrike. Läs gärna USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning… och USA spionerade på Saab från Danmark – medan svenska FRA hjälper USA att spionera.

 

Föregående artikelÄr Nya Sidenvägen ett imperialistiskt projekt?
Nästa artikelMichael Hudson: De-dollarisering är botemedel mot amerikansk militarism
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here