Fyra Bilderbergare EUs nya makthavare? Ja, så blev det.

4
2952
EU:s nya ledare.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Samma slags folk bestämmer idag.

Jan-Erik Gustafsson i styrelsen för ”Folkrörelsen Nej till EU” har skrivit denna artikel.
Folkrörelsen Nej till EU.

Efter artikeln finns under ”Relaterat” länkar till andra artiklar, bl.a. en om Bilderberggruppen, en samarbetsgrupp mellan världens ledande Väst-kapitalister och politiker. Bilderberggruppen – världseliten (och Annie Lööf) träffas – och håller tyst.


Fyra Bilderbergare EUs nya makthavare?

EUs icke demokrati är fantastisk! Efter tre dagar maratonförhandlingar har EU-eliten i Europeiska rådet i vad som liknar en hästhandel kommit fram med ett förslag på De fyras gäng som skall styra EU under de närmaste fem åren.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tillkännagav i en presskonferens 2 juli att EUs stats- och regeringschefer föreslår en tysk försvarsminister, en fransk IMF-chef, en belgisk premiärminister och en fransk utrikesminister till de fyra toppjobben.

EU-ledare av olika kulörer använder mycket tid för att läxa upp andra länder om demokrati, men vad finns det för demokrati i denna hästhandelsprocess, när dessa nya ansikten för EU väljs ut? Det finns ingen förstås. Ingen röstning har ägt rum, inga debatter har hållits och inga val har ägt rum. Dessutom är dessa fyra överstatliga maktmänniskor inte ansvariga inför någon.

Detta ”De fyras gäng” har ett gemensamt. De är alla Bilderbergare. Bilderberg är den mäktigaste informella transatlantiska organisationen som sedan 1954 varje år träffas på hemlig ort för att koordinera de för västländerna viktigaste aktuella frågorna (se bilderbergmeetings.org ). EUs gudfader Jean Monnet var med och bildade Bilderberggruppen. Det senaste mötet hölls i början av juni på fashionabla Montreux Palace Hotel i Schweiz, då Ulf Kristersson deltog.

En som var där var den nu föreslagna nye presidenten för EU-kommissionen, Ursula van der Leyen. Enligt de officiella deltaglistorna deltog hon även 2018, 2016 och 2015. Hon har varit en nära medarbetare till Angela Merkel sedan hon kom till makten 2005.
Hon är för ett Europas Förenta stater i Jean Monnets anda. Som tysk försvarsminister är hon en krigshök för militär upprustning och liksom avgående Jean Claude Juncker vill hon ha en operativ EU-armé så snart som möjligt. Med henne som kommissionsordförande lär relationen till Ryssland inte förbättras.

Van der Leyens nominering välkomnas av EUs högste militärchef Claudio Graziano, som i henne ser ett fördjupat försvarssamarbete i Europa, som redan inletts med PESCO och den Europeiska försvarsfonden. Pengar för upprustning, som istället borde användes för fredarbete och åtgärder mot klimatkrisen.

IMF-chefen Christine Lagarde förslås som ny chef för Europeiska Centralbanken efter Mario Draghi. Lagarde har deltagit i Bilderbergmöten 2017, 2016, 2014 och 2013. Som chef för IMF rycker banken in som sista garant med villkorade lån, när ett lands nyliberala ekonomi hotas, som t.ex. i Grekland och Ukraina, vilket innebär skuldsättning och uppbindning till det transatlantiska kapitalet.
När Lagarde var fransk finansminister missbrukade hon enligt en fransk domstol 2016 allmänna medel genom att felaktigt bevilja statlig ersättning till storkapitalisten Bernard Tapie.

Belgiens liberale premiärminister Charles Michel föreslås att efterträda Donald Tusk som Europeiska rådets president. Michel deltog i Bilderbergmöten 2018, 2016 och 2015. Med Michel som ordförande kommer Europeiska rådets nyliberala politik att ligga fast.

Spaniens socialistiske utrikesminister Josep Borell föreslås till EUs utrikeschef efter Federica Mogherini. Han deltog i Bildergsmöte 2000. Han innehar sedan 2013 en stol av gudfadern Jean Monnet vid Complutense University of Madrid, vilket garanterar att han är trogen Monnets överstatliga program och idéer. Han har dessutom varit ordförande för EU-parlamentet 2004-2007 samt ordförande för det Europeiska Institutet i Florence 2010-2012. Med honom som utrikeschef lär EU:s globala strategi för utvidgning av intressesfärer förstärkas.

Det är inte första gången Bilderbergare utses till en hög post inom EU. Innan Europeiska rådets förste ordförande Belgiens dåvarande premiärminister Herman van Rumpuy 2009 utsågs inbjöds han av Etienne Davignon, tidigare vice ordförande i EU-kommissionen och en federalist i Monnets anda, till en middag på Chateau de Val Duchesse, där EUs grundläggande fördrag Romfördraget förhandlades 1957, och där senare det första EU-kommissionsmöte hölls. I middagen deltog den ständige Bilderbergaren Henry Kissinger och dåvarande svenske statsministern Fredrik Reinfeldt. EU-kommissionens tidigare ordförande José Barroso är en återkommande deltagare i Bilderberg mötena. Numera 2018 i egenskap av ordförande för Goldman Sachs International. Slutsatsen är att det är en väldig merit att vara Bilderbergare för att få topposter i EU.

I mitten av juli skall det nyvalda parlamentet ta ställning till Europeiska rådets och Stefan Löfvens förslag. Den nya liberala ledamoten Karin Karlsbro verkar nöjd och säger till Sveriges Radio att förslagen har ett brett stöd bland EU-ledarna. Socialdemokraten Helen Fritzon misströstar nog att socialdemokraten Frans Timmermann inte gillades och säger att vi har två veckor på oss att ta ställning. Sverigedemokraten Peter Lundgren vill inte ha Ursula van det Leyen. ”Hon vill se ett Europas Förenta Stater” säger han till Sveriges Radio.

Relaterat.
Kapitalets och USA:s kvinnor tar över i EU? En av dem dömd för omfattande korruption.
EU vill bestämma vad som är sanning i det Du skriver och läser!
Bilderberggruppen – världseliten (och Annie Lööf) träffas – och håller tyst.

Föregående artikelSvensk trupp i Irak i korselden mellan USA och Iran
Nästa artikelVill Demokraterna stoppa Trumps planer att dra tillbaka USA från Afghanistan?
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

4 KOMMENTARER

  1. Det skulle knappast kunna bli sämre om man nu till äventyrs tror att EU är ett folkets och demokratins organ.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here