Gängvåldet i Sverige ökar inte, däremot politikerbeslutat våld!

14
1353
Våld Dödsskjutningar. Tobias Hübinette.

Denna artikel av Robert Wettersten har publicerats i Proletären. En kort kommentar av mig följer. Proletären: 174 IHJÄLSKJUTNA PÅ FEM ÅR


174 ihjälskjutna på 5 år.

 

Det dödliga våldet har blivit ovanligare. Utslaget på antal invånare mördades fler i Sverige 1974 än 2015. Och de allra flesta typer av dödligt våld har gått ner sedan början av 1990-talet.

Men för några år sedan vände trenden, och det är dödsskjutningarna som drar upp statistiken. För bara några år sedan var det i familjen och i nära relationer som merparten av det dödliga våldet skedde. Idag är det i de kriminella miljöerna.

Bara under åren 2014-2018 har 174 personer skjutits ihjäl i Sverige, främst unga män.

Även skjutningar där ingen dör har blivit vanligare. 2018 begicks över 300 skjutningar, och så har det varit under flera år. 2014 landade siffran på 364 – nästan en om dagen.

Samtidigt som allt färre vårdas på sjukhus på grund av våld av annan person, så ökar antalet som vårdas för just skottskador.

”De flesta skjutningar är spontana och illa riktade”, säger Lars Korsell, forskare och enhetschef på Avdelningen för ekonomisk och organiserad brottslighet på Brottsförebyggande rådet, Brå, i en artikel i Forskning och framsteg 2015.

Minst tio helt utomstående personer har mist livet av kringflygande kulor eller i sprängdåd sedan 2010.

”Andra är rena bestraffningar där man sätter pipan mot låret på någon och trycker av. Då vill man inte döda, utan skada och straffa.”

I samma tidning tre år senare uttalar sig kriminologen Jerzy Sarnecki om läget. Sarnecki är knappast känd som en alarmist, men även han menar att ”läget är jävligt allvarligt”.

”Detta har tagit oss och polisen med total överraskning”, fortsätter han. ”Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.”

Skjutvapenvåldet i Sverige kräver allt fler liv.


Varje dödsskjutning drabbar massor av människor. Utöver offrens och förövarens anhöriga, vittnen, och inte minst allmänheten i form av känslan av ökad otrygghet. Att skjutningarna ofta sker i offentligheten gör att gator och torg upplevs som alltmer otrygga. Inte minst i städernas utsatta områden, där det är tre och en halv gånger vanligare med dödsskjutningar än genomsnittet.

FÖR TJUGO ÅR SEDAN VAR ILLEGALA SKJUTVAPEN MYCKET OVANLIGA I SVERIGE. IDAG SMUGGLAS DE HIT FRÅN TIDIGARE KONFLIKTOMRÅDEN PÅ BALKAN OCH I MELLANÖSTERN.

Dödsskjutningarna kräver enorma resurser av polisen, en myndighet som redan dras med personalbrist. Skjutningar är svårare att utreda än andra dödsfall. I kriminella miljöer vill få inblandade prata med polisen, och vittnen vågar inte av rädsla för att själva utsättas för våld.

Medan 68 procent av det dödliga våldet klaras upp, är siffran i de kriminella miljöerna endast 23 procent.

Varifrån kommer då vapnen? För tjugo år sedan var illegala skjutvapen mycket ovanliga i Sverige. Idag smugglas de hit från tidigare konfliktområden på Balkan och i Mellanöstern. Ett automatvapen kostar mellan 20.000 och 30.000 kronor på gatan, en pistol bara några tusenlappar.

Tidigare försvann ”heta” vapen efter att de använts, men på grund av den låga risken att åka fast blir de kvar i cirkulation. Om det finns tusentals eller tiotusentals illegala vapen i omlopp är det ingen som vet, men att polisen varje år beslagtar 1000-1500 vapen ger en bild av omfattningen.

Forskare och myndigheter tycks skrämmande eniga om att någon ljusning inte är att vänta på länge. Rikspolischef Anders Thornberg säger i Aftonbladet att Sverige kan räkna med fem-tio år till av dagens höga nivå av skjutningar och grovt våld. Forskare menar att det tar tio-femton år att vända utvecklingen – om något görs.

”Det ser rätt dystert ut”, säger Lars Korsell till Forskning och framsteg 2018. ”Utifrån vad vi ser nu är det svårt att tro att det kommer vända i närtid. Visst är skola och jobb och allt detta viktigt. Men vi kan inte göra om samhället på en gång. Först av allt måste ju de här områdena återerövras av polisen. All brottsbekämpning bygger på information. Folk måste våga tipsa och vittna. Så polisen måste ta kommandot lokalt. Lyssna på dem som bor i de utsatta områdena och beivra vandalism, bilbränder, buskörning med mopeder och narkotikaförsäljning. Det är där man måste börja. Om man gör detta på allvar så kan man få med sig de lokala aktörerna. Sedan blir det lättare för myndigheterna att även ta kontrollen över den mer dolda brottsligheten, för att på sikt få området på rätt köl.” (Slut på Robert Wetterstens artikel).


 

Min kommentar: Samband med ökat våld i världen?
* Det dödliga våldet från folkrättsvidriga krig i världen har ökat detta millennium.
* Började med Afghanistan, där ett FN-mandat för insatser genast överskreds grovt.
* Fortsatta med kriget mot Irak, med 2 miljoner döda enligt de mest noggranna beräkningarna.
* Sedan har vi Natos:s angrepp på och förstörelse av Libyen, Afrikas mest välmående land.
* Kriget mot Syrien, främst av terrorister med stöd av USA, andra stater i Väst samt Saudiarabien och Qatar.
* USA:s sanktioner mot Venezuela beräknas ha medfört 40 000 dödsfall.
* Och det USA-stödda Saudiledda angreppskriget på Jemen med 200 000 dödade.

En avtrubbning har skett i befolkningen. Det var stora protester inför USA:s eventuella planer på angrepp på Irak i mars 2003. President Chirac i Frankrike och förbundskansler Schröder motsatte sig kriget, Frankrike i FN:s säkerhetsråd.
Det är sannolikt att acceptansen för det kraftigt ökade råa våldet till följd av beslut av politiker – läs USA:s presidenter och ledande politiker – har bidragit till ökad acceptans även för gängvåld. Tror jag. Har denna gång ej hunnit gå till litteraturen.

Relaterat.
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
Pentagons och krigets roll för miljö- och klimatförstörelsen av Irak .
Två miljoner döda i USA:s krig mot Irak.

Föregående artikelKina vinner en ny rond i Pacific, Stilla Havet, där Australien motsätter sig utsläppsmål.
Nästa artikelUSA:s blockader mot Kuba och Venezuela dödar!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Som sagt Anders man vet aldrig om man skall skratta eller gråta när man läser din blogg. Själv jobbar jag ibland extra för polisen i Skåne och nästa gång jag kommer dit skall jag prata med utredarna till vissa av skjutningarna där vi inte lyckats finna något motiv och föreslå att ”skjutningen nog beror på USAs sanktioner mot Venezuela”. Att dessa herrar som ligger bakom skjutningarna nästan helt saknar den mest grundläggande allmänbildning och har i princip 0 insikter om den internationella utvecklingen kan vi ju bortse ifrån.

  Det ökade gängvåldet har istället helt andra faktorer. Min gissning är att ökande klyftor i samhället har lett till mer desperation i kampen om kriminella verksamheter och att Sverige har närmat sig ett internationellt snitt när det gäller dödsskjutningar.

  AR: Kommentaren nedkortad.

  • Det har definitivt inget att göra med några ”klyftor”. Snarare har det allt att göra med en totalt missanpassad lagstiftning och rättsväsende som inte på långt när är anpassa för dagens importerade etniska och andra konflikter.

 2. Kan man inte helt enkelt förvänta sig mer av allt: våld, mord, bedrägerier, stölder etc. i ett samhälle på dekis?

   • Jag har aldrig varit i USA. Men du som varit i USA kanske kan berätta om det är särskilt våldsamt där?

    Om det är något land där våldet eskalerat så är det väl ändå i vårt land Sverige? Vad jag förstår har omvärlden ögonen på Sverige och följer med intresse det sociala experiment som pågår här. Förmodligen till skillnad mot dig så är jag inte så entusiastisk till övergripande sociala förändringar. I synnerhet inte om de får farliga och motbjudande konsekvenser som riskerar krossa solidariteten, kraften som håller ihop samhället så det inte faller samman.

     • ”Man behöver inte ha varit i USA för att veta något om kriminaliteten där.”

      Okej…. Men då borde även det omvända gälla. Nordamerikaner behöver inte varit i Sverige för att veta något om kriminaliteten i här?
      Men är det verkligen så, ska vi alltid förlita oss till uppgifter?
      Dina besök i USA borde vara viktiga för ditt ställningstagande. Ögat ljuger väldigt sällan.

      Jag menar det måste ställas krav på alla. Även fattiga.
      Man borde belysa varför kriminaliteten är så låg bland kungadömena i Mellanöstern. Jag vill tro det beror på befolkningen där har bestämda krav över sig. Men inte enbart de här kungadömena. Även kommuniststyrda Kuba är kriminaliteten väldigt låg. Kubanen vet om denne gör något jävelskap då är det genast hårda straff som gäller.
      Det kallas ”avskräckning” och är en mycket gammal och grundläggande metod mot all brottslig verksamhet.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Klassiska_skolan_(kriminologi)

    • Själv undrar jag vad den ”solidariteten” skulle bestå av. Den som arbetar hårt, lyckas, som planerar sitt liv, investerar i åratal av utbildning, sparar och investerar vad dom tjänar, avancerar och lyckas ta sig framåt, blir ju omedelbart en måltavla för att plundras och utnyttjas genom progressiva skatter och avgifter. Dom ”rika” måste betala mer, det stridsropet skallar ju regelbundet de senaste 100 åren i Sverige och även idag, så varför bry sig. Mycket bättre att placera sig under strecket mellan att vara tärande mot systemet än att bli närande. Borde man inte vara solidariska mot de som lyckats för att skapa en motivation för flera att lyckas. Inte i Sverige dock.

    • Eftersom du som vanligt inte har koll arbetarklass så kan meddelas att bara i Chicago skjuts mer än tusen personer per år! Så nog är USA ett extremt våldsamt land precis som alla andra på de båda amerikanska kontinenterna. Däremot så har du rätt i att våldet i Sverige eskalerat i samband med invandringen till att bli ett av de värsta i Europa.

     • ”Eftersom du som vanligt inte har koll arbetarklass”

      Du får endast läsa utvalda delar.

      Kommentaren nedkortad.

     • Nej Benny. Visserligen är Chicago en våldsam stad, betydligt mer våld än genomsnittet i USA men några ”mer än tusen personer per år” skjuts det inte ens där. Senaste statistiken mördades det 653 personer, och alla blev inte skjutna. https://www.areavibes.com/chicago-il/crime
      I Chicago är mördandet cirka 4.5 ggr högre än genomsnittet i USA.

      Dödligt våld är 4-5 ggr vanligare i USA än i Sverige lite beroende på vilket år man jämför.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here