Greta Thunberg: ”Person of the Year” (Time) 2019 höll ett sakligt och demokratiskt tal. Lyssna på henne!

34
3360

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad… Ingen förbättring har skett på klimatområdet. Dystert.


Great Thunberg har hållit ett bra, sakligt tal vid klimatmötet i Madrid.

Hon informerar om att

* de 10 % rikaste står för 50 % av utsläppen

* de 50 % fattgaste står för 10 % av utsläppen

* 100 storbolag står för 71 % av de globala utsläppen

* bankerna och andra ”investerare” har investerat 1900 dollar i fosseil energi efter Paris-avtalet

* G20-länderna står för 80 % av utsläppen

* övriga 175 länder (inkluderande Vatikanstaten och Taiwan (!) står för 20 % av utsläppen

Hon betonade att hopp fanns – men inte från politiker eller storbolag utan genom folkliga insatser och daglig demokrati.

Hon sa att alla viktiga förändringar har kommit från folket.

Föregående artikelSanktioner dödar!
Nästa artikelSvenskt medlemskap i NATO inte vägen framåt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

34 KOMMENTARER

 1. Jag vet inte vad jag ogillar mest, nyttjander av ett aningslöst barn eller föreställningen att ungdom och visdom hör ihop. Ser ingen mer än jag likheten med prinsessan som gråtande påstår att barn drogs ut ur sina kuvöser?
  Budskapen är olika – men själva metoden och syftet osar lumpet trick. Sådana man tar till för att få tvivlarna att framstå som elaka idioter.

 2. Den sakfråga som Mats BV Ericsson kommenterar är just hur barn utnyttjas. Om jag förstått saken rätt. Men inte heller Proletärens läsare klarar av denna sakfråga. När P:s utmärkte kåsör Stefan Holm, som Mats här, något raljant påpekar detta, ja då går läsare av P. i taket. Att i den andra sakfrågan, den som Anders R. nog syftar på skjuta ett barn framför sig finner jag skamligt.
  Jag ser likheter med kuvösbebisarna, men jag tror att Greta T, till skillnad från ”prinsessan”, är ute i fullständigt ärliga avsikter.
  Den tredje sakfrågan, den om de kloka eller visa barnen, skulle man kunna skriva mycket om. Både allvarligt analyserande och skämtsamt. Det påminner mycket om kristnas dyrkan av Jesusbarnet. Med en gud som far och en helig ande som den verklige inseminatören.

 3. Person of the Year?
  Ja, verkligen kan jag tycka.

  Webbtidningen Nyheter Idag analyserar SVT:s Erika Bjerströms ’analys’ som jag läste tidigare idag och nämnde i en annan kommentar på bloggen.
  Här framkommer intressanta spörsmål vilka krav som ställs på länder angående ”klimatomställningar”
  Utvecklingsländer har lägre krav och rika I-länder har motsvarande högre krav.
  Men vem gör bedömningen och vem sätter gränser?
  Tja, läs själva.

  https://nyheteridag.se/svt-politiker-som-vill-varna-demokratin-bor-lyssna-pa-greta-thunberg/

  • elt klart är det de rika länderna som sätter gränsen, eller i alla fall gärna gör det, till sin egen fördel. SVT artikeln innehåller grova faktafel. Hon finns nästan inte alls med i Kina, en sökning på people.com.cn, Kinas största tidning, ger en enda träff, och inte en smickrade, utan hur hennes agitation skapade våld i Paris. För de få som ens hört talas om henne i Kina ses hon som en bortskämd barnrumpa som borde vara i skolan. Inte heller ”anser sig [Kina] ha rätt att prioritera tillväxt före utsläppsminskningar.” som det står. Mellan 2005 och 2018 ha Kina reducerat koldioxidutsläppen i relation till BNP med 45,8% och samtidigt lyft miljoner ur fattigdom. Kina är ett utvecklingsland. Att 10% till 20% av Kina har lyfts till en nivån av industriland betyder inte att hela Kina har lyfts ut ur att vara ett utvecklingsland. Kinas ekonomi är något mindre än USAs. Hade Kina varit ett industriland hade ekonomin varit 4 till 5 gånger så stor som USAs, men det är lång väg kvar dit. Det är just det USA försöker förhindra, man vill förtrycka och kuva Kina och dess utveckling till egen fördel. Att Sverige går i USAs ledband när det gäller anti-Kina propaganda är knappast något nytt.

 4. Det är ett symptom på en sjuk och förvirrad värld när vuxna gör barn till sina ledare.
  Vuxnas vilja att lyssna på tonåringar snarare än dem själva är ett tecken på en djup samhällskris i väst.
  Idag är accenten på ungdomar, och Greta Thunberg personifierar barnens mycket hyllade ”visdom”. Det är därför tre norska parlamentsledamöter nominerade Thunberg till Nobels fredspris 2019.
  Omvandlingen av en tonårig skolflicka till det globala samvete för klimatförändringar drivs av imperativet att vända förhållandet mellan vuxna och barn.
  Troligtvis är den mest groteske manifestationen av denna trend skådespelet för politiker och myndighetspersoner som lyssnar intensivt på Greta vid internationella möten med hög profil. En åskande stående ovation garanteras genom att denna symbol för en infantiliserad politisk kultur framträder.
  Genom att göra TIME-tidningens Person of the Year eller erbjuda henne en plattform vid ett möte med världsledare, uppmanas barn i själva verket att fördöma den äldre generationen. Och Greta har varit mer än redo att ställa upp vid sådana tillfällen.
  ”Eftersom våra ledare uppför sig som barn, måste vi ta det ansvar de borde ha tagit för länge sedan,” sa hon i december förra året. ”Vi måste förstå vad den äldre generationen har gett oss, vilken röra de har skapat som vi måste rensa upp och leva med.”
  Gröna demonstranter har lätt omfamnat berättelsen om vuxnas skuld.”Vuxna förstör allt. Stoppa Brexit ”vid en anti-Brexit-demonstration indikerade att andan av vuxenskuld inte begränsas till problemet med planetarisk förstörelse.
  Att uppmuntra barn att göra uppror mot sina ansvarslösa äldste är det oundvikliga resultatet av vuxenskuldbeläggning. Det är därför chefen för politik vid Cambridge University kunde kräva att barn så unga som sex år ska få rösta. Professor David Runciman förespråkade detta förslag med motiveringen att ungdomar ”massivt överträffades” av äldre och att detta skapade en demokratisk kris som måste rätta till.
  Greta och andra oskuldsfulla ungdomsidoler ger skydd för eliterna, som kan dölja att de saknar modet i sina övertygelser, eller förmågan att få andra att följa dem bakom ungdomens eldiga retorik.
  Vem behöver vuxna för att leda nationen när barn är redo att rätta till de misstag som skapats av gamla människor? Men det kanske inte är det optimistiska känslan som det presenteras som.

  • Vore bättre om de vuxna lyssnar på budskapet och gärna kritiskt granskar om de tycker att budskapet stämmer eller inte. Då blir det seriöst.

   • Det verkliga problemet är inte att lyssna eller inte, det verkliga problemet är hur vi skall få bort den snårskog, det råttbo, och verkliga fördämning av byråkrati, skatter, regler, avgifter, tullar, osv som förhindrar alla förändringar i rätt riktning. Sverige lever och överlever ju på att miljöförstöring är basen och katalysatorn till inkomster för oligarker, storföretag, byråkrati, stat och kommun. Utan miljöförstöring blev det ekonomisk katastrof för det är miljöförstöringen som genererar skatter, avgifter och inkomster. Folk har gett upp, inte lönt att bry sig, inte lönt att protestera, för makthavarna bryr sig inte. ”Vad f*n får jag för pengarna”. Segway uppfanns för 20 år sedan, den är fortfarande olaglig att använda i Sverige för den är ”oreglerad”, i klartext, dom har inte listat ut hur som skall kunna kränga pengar av folk med den.

    • Intressant av Segway är olaglig i Sverige. Kan du ge mig en referens eller länk till lagtext eller förordning som säger att den är olaglig. Min granne har en Segway och det skulle vara kul att visa honom att han kör olagligt.

     • Tyvärr har jag ingen möjlighet att stå till tjänst med att ringa myndigheter i Sverige härifrån och fråga var allt information finns. Det sista jag läst är att ett segway som framförs på vägen är ett fordon och skall i princip ha framlykta, bakljus, vara registrerad och föraren skall ha körkort, men eftersom reglering saknas går det inte. Däremot får man köra på privat och inhägnat område. Sedan lär det finnas undantag efter tillstånd, som för turism. Här i Kina är dom numera ett dagligt normalt inslag i gatubilden, ungarna åker segway till skolan, och folk åker och handlar på Segways. De flesta kör på trottoaren bland gående. Dom går omkring max 40 Km/t, har en räckvidd på 2 till 3 mil, och kosta omkring 4,000 för en med kvalitet, medan man kan köpa en leksak för 400 kronor. Föreslår ett lokalsamtal. El tar verkligen över här i Kina, Elbfordon kan inte få parkeringsböter, har särskilda gratis parkeringsplatser, får köra på de flesta gå-gator, och kostar mellan fem till 40,000 kronor och gör samma jobb som en 600,000 kronors europeisk ”elbil”, maxfart 70 Km/t, räckvidd tio mil, och kommunicerar med mobiltelefonen, som via 5G kommunicerar med datorer som ger gratis kartor, upplysningar om vägval, trafikstockningar osv. Väldigt intressant teknisk utveckling.

  • Hans
   Du verkar tycka att Gretas ålder skall ta ifrån henne rätten att agera i klimatfrågan. Mycket egendomlig ståndpunkt.
   Själv tycker jag att det är alldeles utmärkt när unga gör ”uppror mot sina ansvarslösa äldste”. Det gjorde vi på Vietnamkrigets dagar och det finns all anledning att göra det idag med.

   Folkliga rörelser utanför överhetens kontroll anser jag helt nödvändiga för demokratins upprätthållande och att ungdomen går i spetsen för dom verkar vara regel.

 5. Till Karl W om Segway.
  Det är helt ok om du inte har ”möjlighet att stå till tjänst med att ringa myndigheter i Sverige härifrån och fråga var allt information finns.”
  Du behöver inte för jag kan ge dig följande text från Transportstyrelsen.

  ””Eldrivna enpersonsfordon (EPF) är ett samlingsnamn för en grupp av fordon som på senare år har börjat synas mer i trafiken. Bland denna fordonstyp räknas Segways, el-scootrar, Hooverboards och flera andra. I Sverige klassas dessa fordon som cykel och är därför tillåtna på allmänna vägar så länge de når en max-hastighet på 20 km/h och har en kontinuerlig märkeffekt på max 250 W.

  Mitt förslag är att du inte bara tar propagandatexter från Kina när du vill raljera med företeelser i t.ex. Sverige.I Stockholm finns guidade turrer med Segway.

  Jag undrar om flera andra av dina påstående är fake news?

  • Texten jag läste var inte från Kina utan ett uttalande i en svensk dagstidning tidning från myndigheterna, men dom har tydligen hunnit ändra på reglerna sedan jag läste det, men det tar tydligen sådär 20 innan Sverige kommer ikapp. Segway fordonen är nu ett dagligt transportmedel i Kina, så det skall bli intressant och se när Sverige har utvecklats till den nivån när det gäller användningen. Tydligen, om man läser svenska media blir det väldigt mycket fake news.

   • Som sagt, man måste vara noga med vad man skriver så att man inte förmedlar vidare felaktigheter. Därav som jag frågar mig om dina alla andra påstående är att lita på eller inte.

    • Det börjar bli många tillfällen nu när Karl Wangs påståenden verkar mer än tveksamma. Som jag sade tidigare Karl, du bör nog vara lite mer rädd om din trovärdighet.

    • Det vore naturligtvis idealisk om man kunde spendera ett par timma vid varenda inlägg för att försöka söka rätt på senaste information som kanske inte ens finns. Sverige vet jag inte, men USA sägs producera tusentals sidor med regler. Varenda dag. Ditt inlägg berättar även något helt annat. Nämligen hur otroligt detaljerat Sverige är reglerat i lag och bestämmelser, och hur noggrant varenda individ är övervakad och kontrollerad att följa alla dessa detaljerade bestämmelser. För mig är det just förtyck, avsaknad av frihet, och diktatur. Redan på 50-talet var jag liksom de flesta tonåringar ”moped-knutte”. Mopederna fick ha max en Hästkraft och vara konstruerade för max 30 Km/t. Vi kunde bli stoppade av polisen flera gånger i veckan och kollade, polisen hade manualer, skruvade av förgasaren, mätte intaget, och räknade kuggarna så mopeden inte var ”drevad”. Jag var ett problem för jag hade byggt min egen moped, med dubbla avgasrör – status då, och den fanns inte i manualen. Då hotade polisen att beslagta den för den inte var ”typbesiktigad”, men något sådant krav fanns inte. Polisen får förstås inte stifta egna lagar, så genom Motor fick vi en advokat att skriva och hota polisen med domstol om dom framhärdade. Lagarna har tydligen ”uppdaterats” numera med striktare och hårdare regler, och intensivare övervakning. För mig är Sverige en av världens värsta diktaturer, helt utan folkstyre, och en av de värsta förtryckarstaterna. Därför kommer jag inte tillbaka. Har man en gång upplevat verklig frihet, är det svårt att återanpassa sig till diktatur.

 6. Sällan har jag återgivit från ledarskribenten Anders Lindberg på Ab, Men gör det nu. Ab: SVT har fel om att Greta blivit ”vänsterpopulist” ””Greta Thunbergs budskap blir alltmer vänsterpopulistiskt.” skrev Sveriges television i sin kommentar efteråt. ”Jag tror klimataktivisterna måste bredda sitt budskap om de ska nå ut till fler” skrev reportern på Twitter….

  När man lyssnar på hela Greta Thunbergs tal känns Sveriges televisions analys säregen. Som avslutning använder Thunberg visserligen frasen ”We the people” och säger att hoppet ligger i opinionsbildning underifrån och demokrati. Det är denna del av talet som SVT tolkar som vänsterpopulism.

  Men ”We the people” är de inledande orden i preambeln till den Amerikanska konstitutionen från 1787, den kanske viktigaste milstolpen i formandet av den liberala demokratin.

  I över 230 år har de citerats och varit en fyrbåk i kampen för frihet och folkstyre över hela världen. Att SVT misstar dem för vänsterpopulism berättar kanske något viktigt om vår tid.

 7. Greta Thunberg med familj är Soro’s kontrollerad propagande.
  Att hon plötsligt utrycker sig mot Eliten är bar en del av agendan.

  ”skarpt kritiserar överheten”, låt mig skratta!

  Lika mycket som att AFA/Antifa är Anti Facister.

 8. Mycket fakta, bara leta.

  Båten hon seglade är sponsrad ev EFGInternational. ”EFG’s regulatory compliance framework. Yves Aeschlimann has served as Group
  Head of Legal and Compliance and a member of the Executive Committee at Edmond de Rothschild
  (Suisse) SA since 2013”
  Och Soro’s är spring pojke til Rotchild. Inte svårare än så. Det tog 2 min att gräva fram.
  Ta 30 minuter, gräv och vakna upp!

 9. Överhetens klimatångest kan vara uttryck för många saker. Förakt för arbetare, en underliggande insikt i att ens eget arbete är meningslöst men kostar pengar, längtan till det enkla livet med hungersnöd? Eller en kombination.

  • Varför ”överhetens klimatångest”? Massor av fattiga människor har nog större skäl att känna ångest.

 10. Min kommentar i år blir denna:
  På the Duran hittar jag ”Joe and Kamala, Time Magazine’s 2020 Puppets of the Year – The Duran” som refererar vidare till https://www.citizenfreepress.com/breaking/is-the-nobel-peace-prize-next-time-magazine-names-joe-and-kamala-2020-person-of-the-year/.
  Alldeles tydligt är, att det är tveksamt att bli uttagen till ”person of the year” i Time magazine. Varför skulle denna tidskrift skilja sig från t.ex. WP eller NYT när det gäller förhållandet till de som verkligen styr i USA, ”The Deep State”? Alex Christoforou i The Duran talar om ”2020 Puppets of the Year”, på svenska blir det nog ”Årets nickedockor 2020”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here