Sanktioner dödar!

13
1593
Sanktioner mit Venezuela. Pappersklipp från Venezuela. Bild: Shutterstock.

Här ges en bra översikt om användningen av ofta illegala sanktioner. Sverige är duktiga på detta och föreslår ej sällan sanktioner i nya frågor. Endast sanktioner som är godkända av FN är tillåtna enligt FN-stadgan, det centrala dokumentet i folkrätten.

I den nya ”försvars”- eller kanske rättare sagt ”krigsbudgeten” i USA som antogs 10 december ingår sanktioner mot Ryssland för Nord Stream 2 och mot Nato-allierade Turkiet för att de har fräckheten att köpa ryska S-400 missiler. USA håller stilen och är solklart ”biggest in the world” då det gäller olagliga sanktioner. US Senate passes National Defense Authorization Act that includes sanctions on Russia & Turkey.

Det är en ca 16 minuter lång video från en demonstration mot USA, EU och Sveriges sanktionspolitik 31 oktober på Mynttorget, Stockholm.

Arrangör:
Svensk-ryska vänskapsföreningen

Relaterat.
USA:s “stora omstart….” – nytryckning av dollar och sanktioner mot konkurrenter?
“Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2.
Praktisk USA-politik: Gamla lögner ger nya sanktioner.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
Stöd petition till FN från civilsamhället i Syrien för att få bort de olagliga sanktionerna i coronatider
Lämna Syrien i fred! Upphäv sanktionerna i Coronatiderna!
Upphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!
EU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.

Föregående artikelHistorien om Joe och Hunter Biden, censureras av USA-pressen…?
Nästa artikelGreta Thunberg: ”Person of the Year” (Time) 2019 höll ett sakligt och demokratiskt tal. Lyssna på henne!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

13 KOMMENTARER

 1. https://twitter.com/gustavojmata/status/1334881760665071618?s=20

  Lönen i Venezuela sjönk nästan 100% på grund av sanktionerna. Lönen i Ryssland, Iran, Syrien och Kuba (med stränga sanktioner), HAR INTE MINSKAT! Lönen i Kuba ökade istället 110% mellan 2013 till 2020. Stämmer detta så visar det att Venezuelas fria fall inte bara beror på sanktionerna utan till stor utsträckning är hemmaproducerad och att sanktioner hjälpligt kan hanteras av en regering.

  • Oljans förbannelse är att jämföras med guldets förbannelse för Kastilien.
   En Katalan förklarade för mig en gång att Kastilien levde länge flott på sydamerikanskt guld, som Katalonien inte hade tillgång till. I stället satsade Katalonien på industri m.m. och blev rik medan Kastilien stagnerade. Liknande stagnation hände i länder och för överklasser som levde som parasiter, inte bara på olja. Det skrev Ibn Khaldoum om långt före Marx.
   Den fällan ville inte norrmännen falla i, fortsatt att jobba och satte oljepengarna i en framtidsfond i stället.

   Venezuela är ett oljeland, till skillnad med Kuba. Som följd av det är landet mer sårbar för bojkott.
   Det lär finnas en uppsjö av andra skillnader, dels i den av Chavisternas ärvda ekonomiska strukturen, dels i den politiska situationen (exempelvis har oppositionen majoritet i det parlament som sitter fram till den 4 januari; det är lite som i Sverige under de 2 senaste mandatperioderna, under vilka S regerar på basis av oppositionens budget).

   Utan att vilja släta över problemen tycker jag att man gör det lite väl lätt för sig när man inte analyserar hela bilden. Det är lite som att jämföra ruinhögen Sovjetunionen strax efter världskriget med det mutade COCOM-landet Sverige.

 2. Det kan man alltid fråga sig. Som Proletären skriver om Venezuela:
  ”Det är märkligt att ha en arbetarpresident samtidigt som arbetarna i landet tjänar en dollar i månaden – med internationella priser i affärerna.”
  Samtidigt har Iran en minimilön på 558 USD per månad
  Ryssland har en minimilön på 196 USD per månad
  Kuba har en ”minimilön” på c:a 10 USD per månad.
  Det tragiska med Venezuela är att ekonomin började störtdyka redan innan sanktionerna. Dessutom var man som inget annat oljeland nästan helt utan valutareserver samtidigt som i stort sett alla varor importerades efter att den egna livsmedelsproduktionen slagits ut. Jag tror att det är världsrekord för ett land som i två decennier varit hotad av imperialismen.
  http://proletaren.se/artikel/regeringen-har-lamnat-chavez-revolutionara-vag
  http://www.minimum-wage.org/international/cuba
  http://www.minimum-wage.org/international/iran#:~:text=How%20does%20Iran's%20minimum%20wage,United%20States%20dollar%20in%202009
  https://www.statista.com/statistics/1023237/russia-monthly-minimum-wage/#:~:text=The%20monthly%20minimum%20wage%20in,or%20nearly%20326%20U.S.%20dollars.

  • Om att trycka sedel är ”det enda orsaken till hyperinflation som finns, historisk sett” så varför ser vi inte det i USA som i 12 år har tryck pengar – sk Quantitative Easing ( d v s ge pengar åt bankirvampyr maffian i tusen miljarder klass)? I Venezuelas fall ska man leta förklaringen i bland annat hamrandet av basvaror från handelsmännen.

 3. Den liberala demokratin försöker med politiska och ekonomiska sanktioner döda den uppkomna och spirande socialkonservatismen men lyckas kan jag inte se att de gör.
  Jag tror saken handlar om det demokratiska underlaget.
  Är det tillräckligt starkt så håller ideologin eller den politiska vägen.
  Läget är ansträngt i Venezuela såväl som i Sverige samt inte minst i USA.
  1989 trodde världens politiska etablissemang att polariseringen var slut.
  För all framtid.
  Men resultatet blev istället att en uppdelning av samhället tjugo år senare kom tillbaka.
  Folkets rörelser kunde vare sig kapitalets eller politikens makthavare stoppa.

 4. Sanktioner kan också rädda liv på lång sikt, eftersom nationer, likt Kuba, då tvingas till hög beredskap och ekologisk hållbarhet, vilket är utmärkt vid de event inträffar som alltid har drabbat mänskligheten, då nationer som är allt för beroende av varann alltid får lida svårt.

  Det är bland annat därför jag funderar på en framtid i sådana nationer. Det är helt enkelt tryggare än länder som gör sig själva svagare och svagare, på alla möjliga olika vis.

  • Helt rätt.
   Sanktioner kan tvärs om vara nyttiga för (försök till) socialismen om man ser det i ett längre perspektiv.
   Därför då ställs krav på att leva upp till verkliga förhållanden som råder. Eller kan råda.
   Som alltid, nöden är uppfinningens moder.

 5. Jag läste en kort notis om att Biden inte skulle använda sig av sanktioner för att straffa regeringar, utan något annat maktmedel. Han vill väl göra sitt avtryck på politiken. Undrar om han då kommer att ta bort nuvarande sanktioner, och man funderar stilla vad han kan hitta på för att straffa makteliten i hans utvalda länder. Det kanske blir personliga mutor istället, för det är han ju bra på. Hans vän som donerat stora summor till hans presidentkampanj, fick lån på 20 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar för att start en lyxbilsaffär i Ukraina som säljer Porsche, Landrover och andra lyxbilar. Samma vän lånade även ut 500000 dollar till Bidens bror James som låg efter i sin ekonomi.

  • Biden har sagt att han inte ”omedelbart” kommer att ta bort sanktionerna, vilket indikerar att han kommer att göra det. Biden är en erfaren pragmatiker, och jag tror han har förstått att sanktionerna skadar USA mer än någon annan och att USA helt enkelt inte har råd. Iran är tillbaka och säljer olja, Venezuela och Kina köper, Nordstream2 blir färdig, och Trump regimen ville med tariffer vända handelsunderskottet, men i stället har det skenat med 70%, och Trump’s förbud mot IC chip export dödar nu av den amerikanska IC chip industrin då Kina skapar sina egna, dollardominansen är snart historia, frihandels allianserna i Asien som RCEP, CPTPP, BRI, eller AIIB utesluter USA, USAs Hong Kong, Xinjiang och Tibet äventyr är avslutade. USA är helt enkelt på väg mot slutet att vara välden autokratiska diktator och dom har valet att antingen infoga sig i morgondagens värld eller förstöra sig själva. Även deras massiva propagandamaskin urholkas nu.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here