Greta Thunberg och andra ungdomar skriver tufft öppet brev till EU-ledare och medlemsländer – Vill ha annat system

2
2431
Klimatmanifestation i Stockholm i mars 2019.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Under ¨året har Greta Thunberg gjort andra framträdanden, och också uttalat sig i andra frågor, som presidentvalet i USA och bondeprotesterna i Indien. Hon fick ansvar för ett söndagsnummer av DN och skrev där en ganska harmlös ledare. Har Greta Thunberg ändrat åsikt i klimatfrågan?

Skarpare var brevet till EU-ledarna.


Greta Thunberg och andra ungdomar skriver tufft öppet brev till EU-ledare och medlemsländer – Vill ha annat system

Jag hade då översatt ett väl underbyggt, sakligt och därmed mycket kritiskt öppet brev till EU-ledare vid Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och medlemsländer från Greta Thunberg och 33 andra unga klimataktivister. Carbonbrief: This is an open letter to EU leaders at the European Commission, European Parliament and member states from 34 youth climate activists, including Greta Thunberg. The European Commission will release its proposal for the EU climate law on 4 March.

Det överlämnades dagen innan EU presenterade sin klimatlag. Denna fick genast skarp kritik av Greta Thunberg och många andra klimatkunniga personer. Tre Euparlamentarikern från Mp skrev direkt ”EU:s nya klimatlag ser ut att bli som kejsarens nya kläder” på DN Debatt 4/3.

Ungdomarna kritim riktar sig mot dagens samhällssystem. I själva verket riktar det sig mot kapitalismen, fast de inte använder detta begrepp. De vill ha ett annat samhälle. Och ett sådant kan inte bli något annat än ett socialistiskt samhälle.

Bland de 34 ungdomarna fanns 4 från Sverige. Notera att Luisa Neubauer från Tyskland står som andra namn efter Greta Thunberg. Hon har blivit alltmer uppmärksammad som ung klimataktivist och man har ibland tyckt att hon har en någoty annan bedömning i Greta Thunberg ibland. Inte konstigt att det kan finnas vissa skillnader i även denna fråga.

Ett uttalande av Greta Thunberg har tolkats som att hon på allvar menar att man nu direkt ska upphöra med fossila bränslen. I det öppna brevet finns andra rimligare bedömningar: ”Och vetenskapen säger att processen måste – drastiskt – starta idag.”

Dessa ungdomar ingår i det internationella nätverket Fridays for Future.

OBS! se till att Du kan delta i den internationella manifestationen 24 april!

Foto: Jan-Erik Romson som berättar att senaste numret av FIB-Kulturfront har mycket intressanta artiklar om klimatet.

Låt oss försöka få den större än förra 27/9 2019!


Greta Thunberg och andra ungdomar skriver Öppet brev till EU-ledare, Europarådet och medlemsländer.

Detta är ett öppet brev till EU-ledare vid Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och medlemsländer från 34 ungdomsklimataktivister, inklusive Greta Thunberg. Det skrevs just inna EU släppte sitt förslag till EU: s klimatlagstiftning 4 mars.

All klimatlagstiftning och -politik som inte är baserad på den nuvarande bästa tillgängliga vetenskapen och inte inkluderar den globala aspekten av rättvisa eller klimaträttvisa – principer i hjärtat av Parisavtalet – kommer att göra mer skada än nytta.

En sådan lag sänder en stark signal om att verkliga, tillräckliga åtgärder vidtas när detta faktiskt inte sker. Det signalerar också att ni, våra valda ledare, förstår den situation vi befinner oss i och att vi kan ”fixa klimatkrisen” i dagens system utan att göra några uppoffringar. Det svåra faktumet är att varken den medvetenhet eller den politik som behövs finns i sikte. Vi befinner oss i en kris som aldrig har behandlats som en kris. I mer än 1,5 år har vi offrat vår utbildning och protesterat mot er passivitet. I september förra året gick mer än 7,5 miljoner människor över hela världen ut på gatorna – och krävde att ni skulle förenas bakom vetenskapen och ge oss en säker framtid. Men det var helt klart för mycket att begära.

Kolbudgetar
Våra snabbt minskande kolbudgetar sammanfattar den nuvarande bästa tillgängliga klimatvetenskapen. Oavsett hur otillräckliga de kanske är är de den mest pålitliga färdplanen vi har för att säkerställa de framtida levnadsvillkoren för mänskligheten. Och ändå ignoreras de helt av beslutsfattare, media och makthavare. Detta måste ändras på en gång. Ingen plan, politik eller åtagande är tillräcklig så länge vi bara fortsätter att ignorera dagens CO2-budget.

”Nollutsläpp till 2050” för EU innebär kapitulation. Vi behöver inte mål för bara 2030 eller 2050. Vi behöver framför allt dem för 2020 och varje efterföljande månad och år framöver.

Avlägsna mål för nollutsläppsutsläpp betyder absolut ingenting om vi bara fortsätter att ignorera koldioxidbudgeten – som gäller för idag, inte en avlägsen framtid. Om höga utsläpp fortsätter som nu även under några år kommer den återstående budgeten snart att användas helt. Och tills vi har den teknik som i skala kan sätta våra utsläpp till minus så måste vi i stället för ”net zero” eller ”kolneutralitet” få nollutsläpp, som vi behöver.

Om ni ska uppnå de åtaganden som ni undertecknade i Parisavtalet måste våra koldioxidutsläpp så småningom ta slut.

Och vetenskapen säger att processen måste – drastiskt – starta idag.

Och eftersom dessa negativa utsläppsteknologier som ni sätter all er tro på inte finns idag i i någon skala behöver vi helt enkelt sluta göra vissa saker. Även om det betyder att vi måste förändra vår ekonomi. Detta är den obekväma sanningen som ni inte kan fly från, oavsett hur illa ni vill och hur hårt ni försöker. Och ju längre ni fortsätter att fly från den sanningen, desto större är er skuld till.

Tipping points

En mycket populär idé bland beslutsfattare verkar minska våra utsläpp till hälften senast 2030. Men låt oss än en gång påminna er: Detta ger endast uppskattningsvis 50% chans att hålla oss under en global temperaturökning på 1,5 C, enligt IPCC. Och dessa otillräckliga odds inkluderar inte ens de flesta återkopplingsslingor, icke-linjära tipppunkter eller ytterligare uppvärmning dold av livshotande luftföroreningar. Det inkluderar dock antaganden om att framtida generationer på något sätt kommer att kunna suga hundratals miljarder ton CO2 ut ur atmosfären med tekniker som kanske aldrig finns i tillräcklig omfattning, och definitivt inte kommer inom den tidsram som vi måste hålla oss i linje med Parisavtalet.

En global budget måste inkludera den väsentliga aspekten av jämlikhet. Detta innebär att om EU skulle gå in för dessa extremt ogynnsamma odds skulle vi fortfarande behöva göra mycket mer än en reduktion på 50% fram till 2030 för att kompensera för utvecklingsländer som behöver kunna förbättra levnadsstandarden för sina medborgare.

För det är detta som Parisavtalet tydligt säger och det är vad ni alla har skrivit på. Till och med ett barn kan förstå att dessa odds är alldeles för riskabla. Vi – som unga människor som kommer att behöva leva med konsekvenserna av denna kris som vi inte skapade – finner dem oacceptabla.

Vi vägrar att acceptera dessa dåliga odds. Den bästa chansen vi har för att kunna stanna under en 1,5 C global genomsnittlig temperaturökning, enligt IPCC, är en 67% sannolikhet. För att detta ska kunna uppnås har vi en budget på mindre än 340 Gigaton CO2 kvar att släppa ut globalt. Med dagens verksamhet, kommer budgeten bara att räcka i cirka åtta år till.Och, återigen, observera att de ytterligare riskerna med ”tippings points” och återkopplingsslingor – som målsättningen om jämlikhet – som gäller 50% -budgeten medför att även detta alternativ är långt ifrån säkert.

CXJH60 Iceberg floating in ocean water of Smith Sound in the high arctic of Nunavut, Canada, mid summer.

Om ni ska uppnå de åtaganden som ni undertecknade i Parisavtalet måste våra koldioxidutsläpp så småningom ta slut. Och vetenskapen säger att processen måste – drastiskt – starta idag.Och eftersom dessa negativa utsläppsteknologier som ni sätter all er tro på inte finns idag i i någon skala behöver vi helt enkelt sluta göra vissa saker. Även om det betyder att vi måste förändra vår ekonomi. Detta är den obekväma sanningen som ni inte kan fly från, oavsett hur illa ni vill och hur hårt ni försöker. Och ju längre ni fortsätter att fly från den sanningen, desto större är er skuld till.

Klimat rättvisa

Dessa klimatbudgetar har aldrig beaktats i dagens politik. De har aldrig kommunicerats i mainstream media. Och ändå, här försöker ni skapa lagar och policyer, för att sedan återigen ignorera dem helt.
Och låtsas att er plan eller er politik – med negligering av den enade vetenskapen – på något sätt kommer att lösa den största krisen som mänskligheten någonsin har ställts inför. Låtsas att en lag som ingen måste följa är en lag. Låtsas att ni kan fortsätta bygga och subventionera ny infrastruktur för fossila bränslen och samtidigt behålla kryphål för katastrofala ”gröna” avskogningar. Ta emot vår dagliga briefing för en uppfattning av de senaste 24 timmarna av klimat- och energimedietäckning, eller vår veckobriefing för en sammanfattning innehållet från de senaste sju dagarna.

Ange bara din e-postadress nedan:.

Att låtsas som att utelämna den globala betydelsen av rättvisa och klimaträttvisa riskerar hela Parisavtalet. Man kan inte låtsas att tomma ord kommer att få nödsituationen att upphöra. Denna arrogans måste komma till ett slut.Vi kommer inte att vara nöjda med något mindre än en vetenskapsbaserad väg som ger oss den bästa möjliga chansen att skydda de framtida levnadsvillkoren för mänskligheten och livet på jorden som vi känner till det. Allt annat är att ge upp. Denna klimatlag innebär att ni ger upp – eftersom naturen inte förhandlar och då man inte kan göra ”affärer” med fysik. Och vi tillåter inte att ni överger oss om vår framtid. Tills ni tar detta på allvar, kommer vi att stanna kvar här på gatorna. Tills ni tar detta på allvar, kommer vi att åter betona vetenskapen. Tills ni tar detta på allvar, säger vi åt dig att gå hem, studera fakta och komma tillbaka när ni har gjort edra läxor.

Signatories:
Greta Thunberg, Sweden
Luisa Neubauer, Germany
Adélaïde Charlier, Belgium
Anuna De Wever, Belgium
Saoi O’Connor, FFF Ireland
Bianca Castro, FFF Portugal
Valentīna Burdukovska, FFF Latvia
Liene Kņaze, FFF Latvia
Līva Ašmane, FFF Latvia
Dārta Anna Celma, FFF Latvia
Laura Treimane, FFF Latvia
Aleksandrs Lapinskis, FFF Latvia
David Wicker, FFF Italy
Chloe Motolese, FFF Italy
David Wicker, FFF Italy
Isabelle Axelsson, Sweden
Julie Schümmer, Belgium

Stijn Warmenhoven, The Netherlands
Robert Schüller Zakas, FFF Greece
Maria Papatheodorou, FFF Greece
Ell Jarl, FFF Sweden
Simon Lagerlöf, FFF Sweden
Rikke Damgaard Nielsen, FFF Denmark
Elijah Mckenzie-Jackson, FFF England
Dave Kock, FFF Lithuania
Saule Zokaityte, FFF Lithuania
Alvin Farrugia, FFF Malta
Venus Langely, FFF Malta
Lena Selyem, FFF Hungary
Cléophée Fusier, FFF Romania
Camille Salar, FFF Romania
Mia Luka Vincetić, FFF Croatia
Maria Serra, FFF Spain
Alby Kotěšovec, FFF Czech Republic

Föregående artikelBill Gates lömska filantropi – Del 3
Nästa artikelStor ökning av USA:s, Japans och Tyskland skulder, medan Kinas skuld minskar. Vad betyder det?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Det känns fortfarande inte särskilt seriöst och trovärdigt när hon fortfarande bara vänder sig till EU.

    Hon slog ifrån sig kraven på att resa till Kina och Indien med att hon inte fått någon inbjudan. Men när hon börjar skicka brev. Vad är det som hindrar henne från att skicka brev till både Indien och Kina som är dom största miljö/klimatbovarna i världen?

    Det är samma sak som med Mp i Sverige. Dom bråkar och kräver och lagstiftar om skitsaker som inte har någon praktisk betydelse med hänvisning till miljö och klimat, såsom skatter på plastpåsar och sugrör istället för att ägna sig åt de stora miljöbovarna.
    Dom kunde åka till Indien eller Kina och demonstrera vid dom stora utsläppen i floderna som verkligen skitar ner världshaven. Då skulle dom kanske göra någon nytta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here