Har Greta Thunberg ändrat åsikt i klimatfrågan?

14
2679
Bild: Time Magazine

 

DN idag är till stor del utformad av Greta Thunberg, som också skrivit ledaren. ”Medierna är de enda som kan nå ut med den tid vi har”

OBS: Du kan läsa hela tidningen på nätet.


Medierna är de enda som kan nå ut med den tid vi har kvar

”Att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig, outbildad aktivist är helt obegripligt. Det är vansinne. Om det inte vore för det absurda faktumet att vi befinner oss i en existentiell kris som fortfarande ignoreras av vårt samhälle, skriver Greta Thunberg, gästande chefredaktör för DN den 6 december.

Vi kan inte lösa en kris utan att behandla den som en kris. Men vi kan inte heller uppnå krisinsikt om vi inte är medvetna om krisens existens, innebörd och konsekvenser.

Om vi fortfarande ska ha en liten chans att uppnå våra åtaganden i Parisavtalet måste våra utsläpp av växthusgaser börja minska drastiskt med start i dag. Inte 2025 eller 2030. Det är den obekväma sanningen som inte längre går att förneka.

Ingen påstår att det kommer vara enkelt eller att världen inte är enormt komplicerad. Det här är den svåraste och mest krävande frågan mänskligheten ställts inför. För den utmanar våra värderingar och ställer oss inför frågeställningar vi hittills sopat under mattan. Den utmanar rådande världsordning.

Den kräver ett rättvist helhetstänkande där vi ser till att ingen blir lidande av de förändringar som omställningen till ett hållbart samhälle kommer innebära.

Om vi ska lösa klimatkrisen måste vi inse att den är en del av en större hållbarhetskris.

Och eftersom merparten av de utsläpp som kommer påverka och forma vår framtid redan finns i atmosfären räcker det inte att som i dag bara diskutera framtida hypotetiska mål och scenarier. Om Parisavtalet ska hålla måste vi kunna belysa såväl dåtid, nutid som framtid ur ett globalt rättviseperspektiv.

Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning. När tillräckligt många inser situationens allvar kommer förändring att ske.

Inget av det här kommer hända utan medias hjälp. För ingen annan har möjligheten att på den minimala tid vi har nå ut med den information som krävs.

Och det kommer inte räcka med ”temanummer” eller ”klimatreportrar”. Det handlar om att förstå hållbarhetskrisens fulla innebörd och låta den genomsyra det dagliga arbetet i allt från innehåll, verksamhet till annonsering.

Dagens tidning kommer att fokusera på den grundläggande forskningen. Det är fakta, ingen åsikt.

Decennier har gått förlorade. Det är oerhört bråttom. Men att ge upp kommer aldrig vara ett alternativ.”

Första kommentaren: Denna ledare kan nog skrivas under av nästan alla, även av ledande förespråkare för marknadsekonomin och de flesta ledande politiker (undantag Trump och Bolsonaro). Ingen kritik av det ekonomiska systemet, politikerna, inget om ojämlikhet eller vår ”livsstil”. Föga entusiamerande för fortsatt kamp. Vad har hon då sagt och skrivit tidigare?


Vad har Greta Thunberg sagt tidigare?

Tal vid UN Climate Change Conference, Katowice, Polen december 2018: ”We are about to sacrifice our civilzation for the opportunity of a very small number of people to continue to make enormous amounts of money.” I boken ”No one is too small to make a difference” av Greta Thunberg.

Tal vid European Economic and Scientific Committee, Bryssel februari 2019:
”one you have done your homework you realize that we need new politics, we need new economics where everything is based on a rapidly declining and extremely limited remaining carbon budget.” I boken”No one is too small to make a difference” av Greta Thunberg.

Franska nationalförsamlingen juli 2019: ”Richer countries need to get down to zero emissions faster – so that people in poorer parts of the world can heighten their standard of living by building some of the infrastructure that we have already built” I boken”No one is too small to make a difference” av Greta Thunberg.

Guardian rapporterar i september 2019: Vid ett möte i USA-senatens arbetsgrupp för klimatkrisen i tisdags berömde lagstiftarna Greta Thunberg och andra unga aktivister för deras ledarskap och deras klokhet långt utöver sina unga år. De bad sedan tonåringarna om råd om hur kongressen ska kunna bekämpa klimatförändringarna.

Greta Thunberg sa “Spara på beröm. Vi vill inte ha det ”sa hon. ”Bjud inte in oss hit för att bara berätta hur inspirerande vi är utan att göra något åt det, eftersom bara beröm inte leder till någonting. ”Om ni vill ha råd om vad ni ska göra, bjud in forskare och be forskare om deras expertråd. Vi vill att vetenskapen ska höras. ”
The Guardian: Greta Thunberg to Congress: ‘You’re not trying hard enough. Sorry’ Översatt till svenska Globalpolitics: Greta Thunberg möter etablissemanget i USA. Gullar eller kritiserar hon?

Sommartalare i juni 2020: Jag skrev: ”Hon berättar på ett intresseväckande och avslöjande sätt om sin resa genom USA och om mötet med olika politiker. Mot slutet poängterar hon att Klimtakrisen inte kan lösas inom ramen för dagens politiska och ekonomiska system. Inte heller “Green New Deal” räcker till. Vilket får anses vara bevisat. Hon sätter förhoppning till människor i samarbete för en bra sak, som “Black lives Matter” och “MeToo”. Greta Thunbergs utmärkta sommarprat. Hur klimatkrisen kan lösas?

Juli 2020: ”I ett öppet brev som undertecknats av 80.000 personer, inklusive några av världens ledande forskare säger Greta Tunberg och andra “Face the Climate Emergency”. Öppet brev och krav till EU och världsledare från Greta Thunberg, Malala, Jane Fonda, Naomi Klein, Leonardo di Caprio, Russel Crowe och andra sägs bland annat att Nu är det tydligare än någonsin att klimatkrisen aldrig en enda gång har behandlats som en kris, varken av politiker, medierna, näringslivet eller finansväsendet. Och ju längre vi fortsätter att låtsas som att vi är på en säker väg mot mindre utsläpp och att de åtgärder som krävs för att undvika en klimatkatastrof verkar i dagens system … ju mer dyrbar tid vi kommer att förlora”….”Klimat och miljömässig rättvisa kan inte uppnås så länge vi fortsätter att ignorera och titta bort från de sociala och rasliga orättvisarna och förtrycket som har lagt grunden för vår moderna värld. Kampen för rättvisa och jämställdhet är universell.”

I brevet hävdas att klimat- och miljökrisen endast kan hanteras genom att man tar itu med de underliggande ”sociala och rasistiska orättvisor och det förtryck som är grundläggande för vår moderna värld”.

November 2020: ”Thunberg sa att hon kommer att stödja det parti som gör bäst nytta när hon når rösträttsåldern, men att det inte fanns några politiker som hon betraktar som bra: ”Jag önskar att det fanns politiker som var tillräckligt starka, eller att det fanns ett starkt parti som kunde ta i dessa frågor. Tänk dig hur lätt det skulle vara om du bara kunde stödja en politiker. ”

Själva hjärtat i hennes kampanj heter rättvisa, sade Thunberg. ”Det är roten till allt det här”, sa hon. ”Det är därför vi kämpar för klimaträttvisa och social rättvisa. De är så sammanlänkade att man inte kan ha det ena utan det andra. ”

”Klimatkrisen är bara symptom på en mycket större kris, [inklusive] förlust av biologisk mångfald, förlust av jordens bördighet men också ojämlikhet och hot mot demokrati”, sa hon. ”Det här är symtom på att vi inte lever hållbart, vi har nått vägs ände.” I artikeln The Guardian: ”Sista chansen. Hycklare och ”gröntvättare”. Greta Thunberg skäller ut ledare om klimatkrisen”. Översatt till svenska Globalpolitics: Sista chansen. Politikerna är hycklare och “grönmålare” säger åter skarpa Greta Thunberg. Överdriver hon?

Relaterat.

Några artiklar om klimatet.
Ledande expert: Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat.
De rika i “den gröna klimatpolitiken” – vad vill de?
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.
Hur skall vi bedöma hastigheten i klimatförändringen? – en svår fråga, med svåra konsekvenser om vi tar fel!
Vet Lennart Bengtsson vad som händer med klimatet?
Varför vill eliten träffa Greta Thunberg? Och fortsätter sin klimatförstörande politik? (Enligt forskande sommarpratare).
Snälla Greta Thunberg – Gör klimatet ännu en tjänst! Åk inte över havet med båt som tillhör rik Monacofamilj med klimatförstörande flygbolag.
Endast demokratisk socialism kan rädda klimatet! Kapitalismen har misslyckats.
Klimatet: Revolution eller undergång? Del 1.
Klimatet: Revolution eller undergång? Del 2.

Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal
Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet
Skolstrejk för klimatet – men skönmålar Greta Thunberg Parisavtalet?
Vill Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?
Greta Thunbergs förföljde kompanjon hör av sig.
Fiaskot i Katowice en grund för kommande katastrof för mänskligheten.

Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.

Föregående artikelNästan 250 000 döda i Saudiarabiens USA-stödda krig mot Jemen. Men Sverige då?
Nästa artikelÖppet brev: Frige de politiska fångarna i Chile!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Nej men Anders Romelsjö, jag tycker Greta säger väldigt bra saker, och visst kan man säga att det ”kunde vilken politiker eller ledare sagt ”, men nu är det Greta som säger det, och man litar på att det hon säger är sant. Hon skriver ”Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning. När tillräckligt många inser situationens allvar kommer förändring att ske.”. Ja, just det, sätt igång och studera ungdomar, och läs framför allt Kommunistiska Manifestet, för i det förklaras hur samhället har utvecklats från ursamhället, det sk  jägar- och samlarsamhället då vi ägde allt gemensamt,  fram tills nu. Där står också att en gång var det kapitalistiska systemet ett stort steg framåt
  i mänsklighetens historia…. men att nu står ett annat samhälle och stampar i farstun… ett som påminner om ursamhället, med samma gemensamma ägande, fast på en mycket högre nivå. En förutsättning för att vi ska kunna ta hänsyn till både människor och miljö och leva i en rättvis och fredlig värld. 

  • Jag tycker att hon i DN:s ledare är klart tamare än i tidigare uttalanden som jag citerar. Hoppas att det är en tillfällighet. Varför tar hon inte upp detta med ekonomin, de sociala orättvisorna etc?

   • Javisst, men jag ser det hon skrivit mer som en appell, jag tror inte att hon har ändrat sig… jag tycker man kan läsa ut vad hon tänker, fast det är liksom inbäddat….hon kanske tvingades att agera taktiskt…DN kanske hade sista ordet.

  • Vi har säkert utvecklats från ett ursamhälle, men om den här koldioxidreduktionen kommer att genomföras är vi snart tillbaka till stenåldern. Ni måste helt ha missat den vetenskapliga revolutionen de senaste århundradena, som har ökat livskvaliteten för miljarder människor inklusive oss svenskar, eller i varje fall den spillra som är kvar av oss.
   Sedan är jag litet orolig för hur barntidningen Kamratposten kommer att kunna överleva efter DNs gretasatsning. Kanske är det en god ide att ta in Peter Wolodarski som chefredaktör för KP och vinna tillbaka en del barn.

   • Gunnar Andersson du såg kanske att jag skrev ”ett [samhälle] som påminner om ursamhället, med samma gemensamma ägande, fast på en mycket högre nivå”, och naturligtvis ska vi inte gå tillbaks till stenålderstadiet, tvärtom ska vi bygga vidare på alla de framsteg som ”har ökat livskvaliteteten för miljarder människor”, och ägna oss åt att utveckla sådant som vi människor behöver, och inte bara sånt som ger vinst åt ett litet fåtal.

  • ”Alla säljer sin själ till djävulen någon gång”, säger den svenska operasångerskan Malena Ernman.
   https://www.mynewsdesk.com/se/vi-tidningen/pressreleases/malena-ernman-alla-saeljer-sin-sjael-till-djaevulen-naagon-gaang-672552

   Och Johan Rockström som av somliga påstås vara en av världens främsta globala miljö- och klimatforskare påstår: ”Det funkade att bränna olja och kol när vi var en liten värld på en stor planet där det fanns ett överskott på naturresurser och biologisk mångfald i våra ekosystem. Den resan har varit slut i 30-40 år nu”.

   Men med modern teknologi behöver ingen vara törstig eller hungrig, frysa eller försmäkta av värmeböljor. Volymen av de kemiska ämnen som utgör jorden är omkring 1.000.000.000.000 kubikkilometer.
   Den totala mängden ämnen som tagits ut under två århundraden av stark ekonomisk tillväxt utgör omkring 100 kubikkilometer. Med den takten tar det 100.000.000 år innan mänskligheten i anspråk tagit 1% av jordens fysiska resurser.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykel
   https://water.usgs.gov/edu/watercycleswedish.html

 2. Jag är enig i att vårt största hopp består av demokrati och folkbildning, men fulmedia pysslar faktiskt med motsatsen, så Thunbergs slutsats är nog felaktig, tror jag.

  Fulmedia ljuger vilseleder och bedrar dygnet runt, samt ägs av monopolkapitalister som är allt annat än rättvisa. Hur kan man ha demokrati om folket är vilselett av fulmedier som ägs och kontrolleras av dessa orättvisa illusionister? Klart att man inte kan det.

  Lögn, vilseledning och bedrägeri är inte ”folkbildning”, men folkfördumning. Thunberg fokuserar heller inte på verklig folkbildning men har satt ”vetenskaplig konsensus” som sekteristisk sanning, likt vilken präst eller mulla som helst, men ”vetenskaplig konsensus” är faktiskt två ovetenskapliga argumentationsfel, dels vördnad till forskares titlar och dels ad populum, d.v.s. att tusen flugor inte kan ha fel. Skit smakar gott.

  Thunberg diskuterar inte innehållet i olika forskning, samt försöker inte falsifiera öppet och skeptiskt, vilket vore att undersöka evident sanning. Istället är hon tvärsäker, vilket är helt vanlig sekterism, inte vetenskaplighet.

  • Tänk nu efter Martin Gustavsson! Tage Danielsson sa typ så här: ”Om du pekar på någon med ditt pekfinger, så lägg märke till att du då pekar med tre fingrar tillbaks på dig själv!” Din sista mening lyder ”Istället är hon tvärsäker, vilket är helt vanlig sekterism, inte vetenskaplighet.”

 3. Tyvärr har sista Tåget redan avgått. Är det någon kvar som på allvar tror att saker kommer att förändras? Samma ordval år ut och år in. ”Vi måste agera Nu”! Kejsaren är naken.

  • M, du gör som många andra, du silar mygg och sväljer kameler. Om du har följt med lite i diskussionen om klimatet så vet du, att Exxon Mobils egna forskar upplyste företaget, i slutet av 70-talet början på 80-talet, om vilka konsekvenser det fossila bränslet hade för klimatet…då lade Exxon Mobil ned all forskning, och började pumpa in massor av pengar till klimatrealitetsförnekare….alltså, tänk om världen hade tagit itu med de uppgifterna då, då hade vi inte befunnit oss i den kris som Greta talar om. Dessutom skriver Greta på instagram själv att hennes input var ganska begränsad:
   ”Och jag har naturligtvis haft – som alla chefredaktörer antar jag – en mycket begränsad roll. Jag har kommit med förslag och feedback, till exempel att man inte kan ha en seriös klimat- och miljörapportering samtidigt som man tillåter annonser som är skadliga för klimatet och miljön.” Jag kan mycket väl tänka mig att det är en medveten handling från DN:s ledning/ägare, för att blanda bort korten. Min fråga till dig, vad var din avsikt med att skriva om det, trodde du verkligen på det , eller försöker du också medvetet blanda bort korten?

 4. Greta Thunberg tillbaka på banan igen! I Twitter sent igår kväll skrev hon ”Greta Thunberg
  @GretaThunberg
  ·13h
  My name is Greta Thunberg and I am inviting you to be a part of the solution. As #ParisAgreement turns 5, our leaders present their ’hopeful’ distant hypothetical targets, ’net zero’ loopholes and empty promises. But the real hope comes from the people. #FightFor1Point5 https://pic.twitter.com/o9mmFuIoyI

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here